Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

"ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ" Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΕΞΕΘΕΣΕ ΤΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ!!!



Με μεγάλη συμμέτοχη ολοκληρώθηκε η αιμοληψία στους Προμαχους.
Πολύς κόσμος από το πρωί περίμενε υπομονετικά να δώσει αίμα.
Όμως το συνεργείο αιμοληψίας βρέθηκε προ εκπλήξεως καθώς δεν περίμενε τόση μεγάλη συμμετοχή.
Οι "ασκοί" (φιάλες στις οποίες αποθηκεύεται το αίμα) ήταν πολύ λίγες (30) και δεν έφτασαν με αποτέλεσμα να φύγει κόσμος χωρίς να δώσει αίμα.
Συγχαρητήρια και μπράβο στην Γιατρό και την Νοσηλεύτρια που δούλεψαν ακούραστα και σε όλους όσους ήρθαν και είτε έδωσαν είτε για κάποιο λόγο δεν μπόρεσαν να δώσουν αίμα
Ας ελπίσουμε στην επόμενη αιμοδοσία να μην υπάρχουν απρόοπτα!!!





ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟ...


....Θα καταλάβεις τι τέλειο πράγμα είναι ο εγκέφαλός σου 

Magnify Image

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ.

SOS: Στη θάλασσα της Κρήτης θα ρίξουν τα χημικά όπλα της Συρίας

Τοξική βόμβα απειλεί την δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας μας κι ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου, απο την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.


Το αρχικό σχέδιο ταφής των χημικών όπλων στην Αλβανία ναυάγησε έπειτα απο τις αντιδράσεις των πολιτών και τελικώς επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες του Δημόκριτου και του Πολυτεχνείου Κρήτης που κάνουν λόγο για πλήρη καταστροφή οικοσυστήματος και του τουρισμού αφού "δεν θα μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν".

Σύμφωνα με τον επιστημονικός συνεργάτη του Δημόκριτου και πρώην πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκο Κατσαρό, "εάν πραγματοποιηθεί η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης τότε μιλάμε για ένα εφιαλτικό σενάριο. Είναι μια μέθοδος εξαιρετικά επικίνδυνη με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το ευρύτερο περιβάλον της Μεσογείου και για τους πληθυσμούς της Κρήτης, της Λιβύης και της Μάλτας."

Οι επιπτώσεις αυτές θα ειναι η πλήρη νέκρωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η μόλυνση σε ολόκληρη το Λιβυκό και Κρητικό πέλαγος. Τα ψάρια θα δηλητηριαστούν με κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού που θα τα καταναλώσει.

Επίσης ενδεχόμενα είναι να μην μπορούν οι άνθρωποι να κολυμπήσουν στις περιοχές της Κρήτης και της Μάλτας και να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμο και την οικονομία των περιοχών αυτών. Διότι τα χημικά αυτά, ακόμη και τα προϊόντα υδρολύσεως τους είναι εξαιρετικά τοξικά. Τουλάχιστον 5 χρόνια θα διαρκέσει η μόλυνση

Συνήθως τα χημικά καταστρέφονται μέσως της καύσης σε ειδικούς χώρους. Αυτο επρόκειτο να γίνει με τα χημικά της Συρίας τα οποία θα μεταφέρονταν στην Αλβανία και θα καταστρέφονταν μέσα σε μεγάλους κλιβάνους. Ομως η μαζική αντίδραση των κατοίκων της γειτονικής χώρας οδήγησε την κυβέρνηση να αρνηθεί παρά τα γεναιόδωρα ανταποδοτικά οφέλη που πρόσφεραν οι Αμερικανοί. Καταφεύγουν λοιπον στη μέθοδο της υδρόλυσης ανοιχτά της Κρήτης γιατί καμία άλλη χώρα δε δέχτηκε να γίνει καταστροφή των χημικών της Συρίας στο έδαφός της.

Για σοβαρό κίνδυνο κάνει λόγο ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τις ελληνικές Αρχές που εμφανίζονται αμέτοχες σε αυτή τη διαδικασία.

«Τα συγκεκριμένα χημικά αυτά είναι μείγματα επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που δεν είναι σε θέση να αδρανοποιηθούν μόνο με τη χρήση αυτής της μεθόδου, ώστε να μην προκαλέσουν καταστροφές στους ζώντες οργανισμούς», υπογραμμίζει ο κ Γιδαράκος. Η συγκεκριμένη ζώνη μεταξύ Αδριατικής και Μεσογείου είχε γίνει «νεκροταφείο χημικών» από την ιταλική μαφία, η οποία βύθισε μέσα σε μία 20ετία στην Αδριατική περίπου 30 πλοία με διαφόρου τύπων απόβλητα χημικών βιομηχανιών, όπως αποκαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, τα χημικά όπλα θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του πολεμικού ναυτικού των Η.Π.Α. Πάνω στο CAPE RAY και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο το φορτίο των χημικών θα καταστραφεί με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης.

Tο πρώτο φορτίο απέπλευσε ήδη από το λιμάνι «Λαττάκεια» της Συρίας, χθες, με το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από Ρωσικά και Κινεζικά πολεμικά πλοία.
Την ίδια στιγμή ωστόσο στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή, με την υποσημείωση βέβαια ότι για υποθέσεις όπως αυτές περισσότερο αρμόδια είναι τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το πλοίο θα φτάσει στην Ιταλία και το τοξικό φορτίο του θα μεταφερθεί σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το οποίο θα το μεταφέρει στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδος, όπου και θα καταστραφεί, χωρίς να δίδονται περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η διαδικασία για την τμηματική καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από δύο μήνες.

Κασσιανός Τζέλης για το Κουτί της Πανδώρας





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΕΖΟΝΑΥΤΕΣ ΠΥΡΠΟΛΟΥΝ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΑΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ.

Κτηνωδία: Αμερικανοί πεζοναύτες πυρπολούν Ιρακινούς αντάρτες και τους ταΐζουν στα σκυλιά [εικόνες]

Σοκ και φρίκη έχουν προκαλέσει φωτογραφίες που απεικονίζουν Αμερικανούς στρατιώτες να πυρπολούν Ιρακινούς αντάρτες στην Φαλούτσα και να μοιράζουν τις άταφες σωρούς στα σκυλιά.
Οι αποτρόπαιες φωτογραφίες προέρχονται από έρευνα στο Σώμα Πεζοναυτών και από τις 41 που βρέθηκαν συνολικά δημοσιεύτηκαν μόλις οι 8 καθώς οι υπόλοιπες κρίθηκαν εξαιρετικά σκληρές.
Σε κάποιες από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η Daily Mail, πεζοναύτες περιχύνουν με εύφλεκτο υλικό τις σωρούς ανδρών, ενώ σε μία άλλη ένας Αμερικανός ποζάρει δίπλα σε ένα κρανίο.
.
Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Στίβ Γουόρεν, οι φωτογραφίες δείχνουν ότι παραβιάζεται ο στρατιωτικός κώδικας σύμφωνα με τον οποίο οι στρατιώτες πρέπει να χειρίζονται τις σωρούς σύμφωνα με τα ισλαμική ήθη και ότι τα στρατεύματα δεν πρέπει να ποζάρουν σε φωτογραφίες δίπλα σε νεκρούς.
Αυτή τη στιγμή γίνονται έρευνες για να εξακριβωθεί κατά πόσο οι φωτογραφίες ελήφθησαν στην Φαλούτζα ενώ σε κάθε περίπτωση οι οι Αμερικανοί πεζοναύτες πρόκειται να αντιμετωπίσουν βαριές ποινές, ανεξάρτητα αν έχουν απαλλαγεί από τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.













ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΖΟΥΜΕΡΗ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΔΙΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΟ "WRECKING BALL" ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ.

Ζουμερή Ισραηλινή ακτιβίστρια διασκευάζει το «Wrecking Ball» της Μάιλι Σάιρους και στέλνει μήνυμα για τη Γάζα [βίντεο]

Σε προηγούμενο βίντεό της είχε προκαλέσει σάλο, επειδή έπαιζε με τη γλώσσα της το Άστρο του Δαυίδ, ιερό σύμβολο του Ισραήλ.
Τώρα, επανεμφανίζεται στο YouTube με βίντεο-διασκευή του «Wrecking Ball» της Μάιλι Σάιρους, μετονομάζοντάς το σε «Gaza Wrecking Ball», και αποθέτει τις ζουμερές της καμπύλες στην ψυχρή επιφάνεια της μεταλλικής σφαίρας.
Οι Ισραηλινοί και οι Άραβες ενδεχομένως να μην συμφωνήσουν ποτέ πάνω στο ζήτημα ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πολλοί όμως, και από τις δύο πλευρές, βρίσκουν τουλάχιστον ένα σημείο σύγκλισης και έναν κοινό τόπο: τα βίντεο της ακτιβίστριας Orit Arfa, τα οποία είναι ομολογουμένως κάκιστα, αλλά για καλό σκοπό.
Δείτε το βίντεο:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΝΑΖΩΡΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΟΜΗΛΑΚΙ.


15Ένα διήγημα για μικρά παιδιά...

Μια φορά και έναν καιρό, μέσα στο μεγάλο δάσος, ζούσε ένα πελώριο δέντρο που το έλεγαν χαμομήλι.

Φάνταζε ανάμεσα στα άλλα δέντρα, για το χοντρό του κορμό και τα μεγάλα του κλαδιά!

Περήφανα κάθε πρωί, άνοιγε τα πράσινα φύλλα του, τα τέντωνε καμαρωτά, και από την πολλή του περηφάνια δεν έκανε παρέα με κανένα από τα υπόλοιπα δέντρα. Όμως επειδή ο καλός μας Θεός τιμωρεί τους υπερήφανους, ακούστε τι έπαθε.

Ένα πρωί ήρθαν στο δάσος κάτι ξυλοκόποι. Τα δέντρα παραξενεμένα σιγοψιθύριζαν μεταξύ τους, τι ήθελαν εδώ. Προς μεγάλη τους έκπληξη τους ρώτησε και το χαμομήλι και τότε του απάντησαν ότι έψαχναν να βρουν τον πιο χοντρό κορμό, για να φτιάξουν τον Σταυρό του Ναζωραίου. Αχ! Αναστέναξε η ελιά.

Κάποτε κάθισε στον ίσκιο μου να ξεκουραστεί. Ο Ναζωραίος βοηθάει τους πονεμένους και τους άρρωστους. Εγώ δεν τον δίνω τον κορμό μου, είπε αποφασιστικά τελειώνοντας την κουβέντα της η ελιά.

Συγκινημένοι το Πεύκο και η Λεύκα είπαν πως ούτε κι και κείνοι θα έδιναν τον κορμό τους.

Στο μεταξύ οι ξυλοκόποι έβγαλαν τα τσεκούρια, σήκωσαν τα μανίκια τους και άρχισαν να κόβουν την Ελιά. Μονομιάς εκείνη αγρίεψε και πέταξε τόσο μεγάλους ρόζους που τα τσεκούρια των ξυλοκόπων κόντεψαν να σπάσουν

Πάμε στο Πεύκο, φώναξαν. Όμως εκείνο πλημμύρισε ρετσίνι.

Τα τσεκούρια κόλλησαν και θυμωμένοι οι ξυλοκόποι πήγαν στην Λεύκα.

Κι εκείνη όμως δεν τους άφησε να κόψουν τον κορμό της.

Η μέρα περνούσε και κανένα δέντρο δεν έδινε το ξύλο του για τον Σταυρό.

Η Ιτιά τρανταζότανε, η Τριανταφυλλιά γέμιζε αγκάθια και το Έλατο πέταγε φλούδες.

Μόνο σαν ήρθε η σειρά του Χαμομηλιού, εκείνο κάθισε σιωπηλό και υπάκουο και έκοψαν το ξύλο του, από όπου φτιάχτηκε και ο Σταυρός του Ναζωραίου.

Οι ξυλοκόποι το φόρτωσαν κι έφυγαν βιαστικά. Τότε ένα παράξενο σκοτάδι απλώθηκε στο δάσος. Όλα τα δέντρα με απορία έβλεπαν το Χαμομήλι να κονταίνει, να κονταίνει, οι ρίζες του συρρικνώθηκαν, τα πελώρια κλαδιά του χάθηκαν, μαλάκωσε ο κορμός του, κι έγινε τόσο μικρό που κανείς πλέον δεν το πρόσεχε.

Λυπημένο άρχισε να κλαίει, ζητώντας από τον καλό Θεό συγχώρεση που υπήρξε περήφανο και ξιπασμένο.

Εκείνος του έδωσε την ευκαιρία να επανορθώσει και του είπε:

Έγινες η αιτία να πονέσει ο Μοναχογιός μου, αλλά επειδή μετάνιωσες αληθινά σου δίνω την δύναμη να μπορείς με το ζουμί από τα λουλουδάκια σου να ιατρεύεις τους πόνους των ανθρώπων.Vages.jpg

Από τότε φυτρώνει μόνο του στις ερημιές χωρίς ανθρώπινη φροντίδα.

Αν καμιά φορά πηγαίνοντας στη εξοχή, συναντήσετε κάτι τόσο δα μικρά λουλουδάκια, με κίτρινη καρδιά και άσπρα φυλλαράκια, μην τα πατήσετε.
Σκύψτε να το μαζέψετε. Είναι το Χαμομήλι. 

Η ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ 25η "AGROTICA".


Η Π.Ε. Πέλλας στην 25η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού & Εφοδίων «AGROTICA»

Κάλεσμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη στους επιχειρηματίες της περιοχής μας να συμμετέχουν στην έκθεση.


Στην 25η Διεθνή Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA, θα συμμετάσχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο των προωθητικών δράσεων για την ανάδειξη των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από την HELEXPO, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης, από 30-1-2014 έως 2-2-2014.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα διαθέτει χώρο περίπου 16 τ.μ. στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Περίπτερο 14), για να εκθέσει και να αναδείξει τα τοπικά αγροτικά, βιομηχανικά και παραδοσιακά προϊόντα αλλά και κρασιά της Πέλλας. Στόχος της συμμετοχής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των προϊόντων της και η προώθησή τους σε νέες αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί από ένα ευρύ πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, με στόχο αφενός την στοχευμένη κι αποτελεσματική προβολή προϊόντων, την προσέλκυση περισσότερων και πιο εξειδικευμένων επισκεπτών αφετέρου. 

O Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απευθύνει κάλεσμα στους επιχειρηματίες της Πέλλας να συμμετέχουν στην 25η AGROTICA και να πλαισιώσουν τη συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας. «Αποτελεί στρατηγική επιλογή η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας με έμφαση στον αγροτικό τομέα, με στόχο την υψηλή ποιότητα των προϊόντων και την εξωστρέφεια» ανέφερε σε σύντομη δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης. 

Επισημαίνεται ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν, καθώς τα έξοδα καλύπτονται από την Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας. Πληροφορίες για την έκθεση παρέχονται στην ιστοσελίδα της HELEXPO  http://www.helexpo.gr. 

Πληροφορίες – δηλώσεις συμμετοχής στα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας: κα. Καλαϊτζίδου Αικατερίνη ΤΕ Γεωπόνο, τηλέφωνο επικοινωνίας 2381351398, 2381351212 & 6997026331, mail: kkalaitzidou@pella.gr και κ. Καφετζή Κώστα ΤΕ Γεωπόνο, τηλέφωνο επικοινωνίας  2381351256 & 6934131975, mail kkafetzis@pella.gr.

ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Αλμωπίας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) έχουν θέσει σε λειτουργία το ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ του Δήμου Αλμωπίας.  Στο πλαίσιο του Κ.Δ.Β.Μ. προσφέρονται δωρεάν προγράμματα γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.
                Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8 και συγχρηματοδοτείται από το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, προγράμματα Ιταλικών στο τουρισμό και Αγγλικών στην εργασία, ενώ υλοποιούνται αυτή τη στιγμή προγράμματα επιχειρηματικότητας-τουριστικής ανάπτυξης, Αγροτικής επιχειρηματικότητας-
marketing, Πληροφορικής (επεξεργασία κειμένου και διαδίκτυο) και Διατροφής. Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατηρίου.
Κατά την περίοδο του Φεβρουαρίου - Ιουνίου 2014, στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Αλμωπίας, θα δημιουργηθούν (ανάλογα με τη ζήτηση) τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:



ΚΩΔ.
ΤΙΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΩΡΕΣ
1.3
Επιχειρηματικότητα και Τουριστική – Πολιτιστική Ανάπτυξη
25
1.5
Βιολογικά προϊόντα: Παραγωγή –Πιστοποίηση- Διάθεση
25
1.6
Ηλεκτρονική επιχειρηματικότητα – e-επιχειρείν
25
1.8
Δημιουργώ τη δική μου επιχείρηση
25
1.9
Σύγχρονες Τραπεζικές Συναλλαγές
25
1.12
Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών
25
2.4
Οικολογικές λύσεις για το σπίτι
25
2.7
Αστικοί λαχανόκηποι
25
2.8
Πρακτικές συμβουλές (υγιεινής) διατροφής
25
2.9
Αγωγή υγείας – πρώτες βοήθειες
25
3.1
Επεξεργασία Κειμένου - Διαδίκτυο (Ι)
(κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 5-7 μ.μ.)
50
3.2
Υπολογιστικά φύλλα – Παρουσιάσεις
 (κάθε Τρίτη και Πέμπτη 5-7 μ.μ.)
50
3.5
Ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media)
25
4.4
Αγγλικά για το χώρο εργασίας (Α2 - Β1)
25
4.5
Αγγλικά για τον τουρισμό (Α2)
25
4.6
Γαλλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
4.7
Γερμανικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)

4.8
Ιταλικά για τον τουρισμό (Α1-Α2)
25
5.1
Διαχείριση εργασιακού άγχους/Εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
25
6.2
Εικαστικό εργαστήρι (κάθε ΤΡΙΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ 3 – 5 μ.μ.)
50
6.6
Θεατρικό Εργαστήρι (ανεβάζω τη δική μου παράσταση)
50
6.7
Εργαστήρι μουσικής
50

Αιτήσεις συμμετοχής δεκτές εργάσιμες μέρες και ώρες στο Δήμο Αλμωπίας (πλατεία Αγγελή Γάτσου), Τμήμα Κοινωνικής προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, αθλητισμού και Νέας γενιάς, μέχρι και την Τετάρτη 22/2/2014. Για εγγραφές απευθυνθείτε:
·  στο Δήμο Αλμωπίας (πλατεία Αγγελή Γάτσου), Τμήμα Κοινωνικής προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, αθλητισμού και Νέας γενιάς (ισόγειο) Υπεύθυνη του Δήμου κα Χατζηαβραμίδου Ευδοκία τηλ. 2384350207, email: social@0598.syzefxis.gov.gr
·  στο γραφείο του ΚΔΒΜ (Υπόγειο Δήμου Αλμωπίας), τηλ. –φαξ: 2384350265, e-mail: kdvm10@gmail.com Τετάρτη- Παρασκευή 10 π.μ. – 13 μ.μ.
Πληροφορίες για τα προγράμματα:
Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας:
Δίτσου Μαρία τηλ. 6932071906 (Δευτέρα- Τετάρτη 10 π.μ. -2 μ.μ.)
email: fanimaria@hotmail.com
Υπεύθυνος Οργάνωσης: Σολακίδης Δημήτριος τηλ. 6973060793


ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ.


Διονύσης Σταμενίτης : « Διατηρούνται δύο υποκαταστήματα και δύο γραφεία ΙΚΑ στον Νομό Πέλλας»
« Συνάντηση του Βουλευτή με τη Διοίκηση του ΙΚΑ ».

Συνάντηση με τη Διοίκηση του ΙΚΑ πραγματοποίησε ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης αναφορικά με τη διάρθρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στον νομό Πέλλας, ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία εξέλιξης του ζητήματος.
Ο κ. Σταμενίτη ενημερώθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ ότι βάσει του νέου οργανογράμματος διατηρούνται δύο υποκαταστήματα  ΙΚΑ στις πόλεις της Έδεσσας και των Γιαννιτσών και δύο γραφεία ΙΚΑ στις πόλεις της Αριδαίας και της Σκύδρας. Σημειώθηκε μάλιστα ότι το νέο οργανόγραμμα είναι έτοιμο και απομένει η αποστολή του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την τελική έγκριση. 
Ο κ. Σταμενίτης αναφορικά με την εξέλιξη δήλωσε: « Είναι πολύ σημαντικό για το Νομό Πέλλας το γεγονός ότι διατηρούνται οι εν λόγω υπηρεσίες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση της ταλαιπωρίας τους αλλά και την οικονομική τους ελάφρυνση, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν θα αναγκάζονται να μετακινούνται για διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Έγινε μια σημαντική προσπάθεια από όλους μας προκειμένου κανένας Δήμος του Νομού μας να μην στερηθεί των υπηρεσιών του ΙΚΑ, η οποία απέδωσε καρπούς, και νομίζω προκαλεί την ικανοποίηση όλων».

ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΩΝ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ-ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ-ΣΤΑΣΙΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.

        Ο  Δήμαρχος   Αλμωπίας μετά την αριθμ. πρωτ. 15689/4-12-2013 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία καθορίστηκε ο ανώτατος αριθμός των χορηγούμενων αδειών, για άσκηση υπαίθριου πλανόδιου  και στάσιμου εμπορίου για το έτος 2014 στον Δήμο Αλμωπίας, ανακοινώνει ότι θα χορηγηθούν, έξι  (6) άδειες υπαίθριου εμπορίου  εκ των οποίων: τέσσερις  (4) υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου τύπου Β΄ και δύο (2) υπαίθριου στάσιμου εμπορίου.
Η κατανομή κατά κατηγορία αδειών είναι η κάτωθι:
1.             ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Τρείς (3) άδειες για  κινητές καντίνες
Μία (1) άδεια για πώληση λοιπών προϊόντων, πλην των πρωτογενών προϊόντων γης, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας.

2.             ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Μία  (1) άδεια για στάσιμο μικροπωλητή  απέναντι από τον συνεταιρισμό της Τ.Κ. Πιπεριάς
Μία (1) άδεια για κινητή καντίνα σε συγκεκριμένο χώρο μη σταθερά συνδεμένη με το έδαφος, στο δημοτικό χώρο μεταξύ του ΚΤΕΛ και της γέφυρας προς Εξαπλάτανο.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ
ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Δικαίωμα απόκτησης άδειας υπαίθριου εμπορίου έχουν τα φυσικά πρόσωπα που είναι άνεργα και πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους.
β) Το ετήσιο συνολικό ατομικό εισόδημα, δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό μισθωτών - συνταξιούχων, που ισχύει κάθε φορά στην φορολογία εισοδήματος (α κλίμακα της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 2238/1994)

  Η προϋπόθεση του ατομικού εισοδήματος δεν ισχύει για την περίπτωση των γονέων με τρία (3) τέκνα και των πολυτέκνων, η ιδιότητα των οποίων αποδεικνύεται με την προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης που εκδίδεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας  ή της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων. (άρθρο 1 παρ.1 ΠΔ 254/05) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.11 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Κ-164/17.1.2011 (ΦΕΚ 275/22.2.2011 τεύχος Β')
γ) Δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς. (άρθρο 7 παρ.1 ΠΔ 254/05)
δ) Είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αλμωπίας, τουλάχιστον τα 2 τελευταία χρόνια.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

           Για τη χορήγηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία υπεύθυνη δήλωση (θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής), στην οποία δηλώνει ότι δεν κατέχει άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και ότι δεν συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς του/της». Η υπεύθυνη δήλωση χορηγείται από την Υπηρεσία.          
Εκτός από την υπεύθυνη δήλωση ο ενδιαφερόμενος καταθέτει:
Α) αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης (χορηγείται από την υπηρεσία)
Β) κάρτα ανεργίας σε ισχύ από τον ΟΑΕΔ
Γ) εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος του τελευταίου έτους ή υπεύθυνη δήλωση θεωρημένη από την Δ.Ο.Υ. ότι δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση.
Δ) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
Ε) βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
ΣΤ) πιστοποιητικό από αρμόδια Υπηρεσία από το οποίο αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, ότι ανήκει σε μια από τις κατηγορίες προσώπων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 1 του ν. 3377/2005 όπως ισχύει (άρθρο 3 της παρούσης), ήτοι:
α) άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί
β) πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα
γ) ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν. 1370/1944 (ΦΕΚ 82A΄),
δ) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα
ε) γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης
στ) ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο
ζ) Έλληνες τσιγγάνοι POM που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας. (άρθρο 1 παρ.2 ΠΔ 254/05) όπως αντικαταστάθηκε με την παρ.12 του άρθρου 1 της ΚΥΑ Κ-164/17.1.2011 (ΦΕΚ 275/22.2.2011 τεύχος Β'), βεβαίωση εγγραφής από το δημοτολόγιο που έχουν εγγραφεί
η) άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό εξάρτηση
Ζ) – αν είναι υπήκοος κράτους μη μέλους της Ε.Ε φωτοαντίγραφο ισχύουσα άδειας παραμονής που του επιτρέπει την άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας
- αν είναι ομογενείς ειδική ταυτότητα ομογενούς ή προξενική θεώρηση για επαναπατρισμό για τους ομογενείς
- αν είναι υπήκοοι χωρών Ε.Ε. άδεια διαμονής για τους υπηκόους των χωρών μελών της Ε.Ε.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά να είναι πρωτότυπα ή φωτοαντίγραφα επικυρωμένα από την εκδούσα αρχή ή οποιαδήποτε δημόσια Αρχή.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 31/1/2014.


Η απόφαση επί των αιτήσεων εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα, από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ

Α. Γενικά δικαιολογητικά
Κατά την έκδοση της σχετικής άδειας υπαιθρίου εμπορίου, ο ενδιαφερόμενος καταθέτει στην αρμόδια Υπηρεσία:
1)             βεβαίωση της οικείας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ) περί υποβολής δήλωσης έναρξης- άσκησης επιτηδεύματος, σύμφωνα με τους νόμους 4045/ 1960 (47 Α) και 1642/ 1986 (125 Α),
2)             πιστοποιητικό του αρμόδιου ασφαλιστικού φορέα για την εγγραφή σ’ αυτόν
3)             βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών. Κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται η βεβαίωση της Υγειονομικής Υπηρεσίας για τη χορήγηση άδειας στάσιμου ή πλανόδιου πωλητή καστάνων και καλαμποκιών, καθώς και οπωροκηπευτικών (παρ. 9 άρθρο 49 Υ.Δ.Α1β/8577/1983(ΦΕΚ 526/24-9-1983 τεύχος Β)
4)             δύο (2) πρόσφατες φωτογραφίες του ενδιαφερόμενου
5)             την άδεια κυκλοφορίας του, ως και την άδεια ικανότητας οδηγού του ενδιαφερομένου ή του προσώπου που αναπληρώνει αυτόν για το όχημα που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας
6)             βιβλιάριο υγείας εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων − ποτών.
7)             βεβαίωση δημοτικής ενημερότητας
8)             άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου από το Δήμο μας (μόνο για το στάσιμο εμπόριο)
9)             απόσπασμα ποινικού μητρώου (για τους ενδιαφερόμενους που προσφέρουν οινοπνευματώδη ποτά)

Άδειες για καντίνες

α) Ειδικά για την λειτουργία κινητής καντίνας, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών, έκθεση της Ελληνικής  Αστυνομίας Αριδαίας ότι το αμάξωμα του αυτοκινήτου πληροί τους όρους της τουριστικής εμφάνισης. (παρ.3 άρθρο 2 ΠΔ.254/05). Ο ωφέλιμος χώρος των κινητών καντινών πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα και να μην υπερβαίνει τα δέκα τετραγωνικά μέτρα. Για την λειτουργία κινητής καντίνας εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας υγειονομικής υπηρεσίας.
β) Αντίγραφο άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου ή βεβαίωση της Δ/νσης Συγκοινωνιών στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός εγκρίσεως του τύπου, εφόσον πρόκειται για ρυμουλκούμενο όχημα
γ) Εφόσον η καντίνα  συνδεθεί με δίκτυο κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ-ΥΔΡΕΥΣΗ), απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. (δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομική άδειας, στις περιπτώσεις αυτοκινούμενων οχημάτων με αριθμό κυκλοφορίας και χωρίς σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφελείας. Η εγκατάσταση τους επιτρέπεται μετά από βεβαίωση της πολεοδομικής υπηρεσίας


ότι επιτρέπεται από τις χρήσεις Γης που ισχύουν για την περιοχή, και ύστερα από έγκριση της ΕΠΑΕ).
     
 Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά να είναι πρωτότυπα ή φωτοαντίγραφα επικυρωμένα από την εκδούσα Αρχή ή οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή.

Για την υποβολή των δικαιολογητικών από τους ενδιαφερόμενους για τη χορήγηση της οριστικής άδειας, ορίζεται προθεσμία τριάντα (30) ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου  επί των  αιτήσεων.
Για την έκδοση της άδειας από τον οικείο φορέα ορίζεται προθεσμία επτά (7) ημερών από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών.

ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

           Δικαιούχοι άδειας από το συνολικό αριθμό των αδειών που χορηγούνται είναι, κατά σειρά προτεραιότητας, τα πρόσωπα των κατωτέρω κατηγοριών, εφόσον πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις, είναι άνεργα και έχουν υποβάλει αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά:
α. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), άτομα με αναπηρία τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και τυφλοί
β. μέχρι ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%), πολύτεκνοι και τα τέκνα αυτών, καθώς και γονείς με τρία τέκνα,
γ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ανάπηροι και θύματα ειρηνικής περιόδου του ν.1370/1944 (Α' 82),
δ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) άτομα με αναπηρία πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), εφόσον δεν οφείλεται σε πολεμικά γεγονότα,
ε. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%), γονείς ανήλικων τέκνων με ειδικές ανάγκες και γονείς που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης,
στ. μέχρι ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), ομογενείς Βορειοηπειρώτες και ομογενείς παλιννοστούντες, που προέρχονται από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και τον Πόντο,
ζ. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) Έλληνες τσιγγάνοι ΡΟΜ που έχουν εγγραφεί στα δημοτολόγια των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας,
η. μέχρι ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) άτομα απεξαρτημένα από εξαρτησιογόνες ουσίες και άτομα υπό απεξάρτηση,

Οι υπόλοιπες άδειες που απομένουν αδιάθετες χορηγούνται με κλήρωση, η οποία διενεργείται μεταξύ των ενδιαφερομένων από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Κλήρωση διενεργείται και όταν ο αριθμός των προσώπων που υπέβαλαν αίτηση και έχουν προτεραιότητα, υπερβαίνει τον αριθμό των αδειών που αναλογούν στη συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων.

Επίσης, κλήρωση διενεργείται και για τον καθορισμό κάθε συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάθε κάτοχος της άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την κατάληψη της ίδιας θέσης από περισσότερους τους ενός ενδιαφερόμενους

Οι δικαιούχοι άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου των περιπτώσεων (α), (γ), (δ) και (ε), εξαιρούνται από τη διαδικασία της κλήρωσης για τον καθορισμό συγκεκριμένης θέσης όπου πρόκειται να εγκατασταθεί ο κάτοχος της άδειας.



Όλες οι κληρώσεις διενεργούνται δημοσίως, την ίδια ημέρα. Στις κληρώσεις που διενεργούνται από τις Ν.Α. Αθηνών Πειραιώς   και    Θεσσαλονίκης παρίσταται υπάλληλος της Γενικής    Γραμματείας    
Εμπορίου   του    Υπουργείου Ανάπτυξης   με Βαθμό Α' ή ομοιόβαθμος υπάλληλος της   οικείας Περιφέρειας, στις κληρώσεις που διενεργούνται από τις υπόλοιπες Ν.Α. της χώρας παρίσταται υπάλληλος της οικείας Περιφέρειας με βαθμό Α' και στις κληρώσεις που διενεργούνται από τους δήμους και τις κοινότητες παρίσταται υπάλληλος της οικείας Ν.Α. με βαθμό Α'.
Αν δεν εξαντλείται ο αριθμός των προς διάθεση αδειών, οι άδειες που μένουν αδιάθετες χορηγούνται μόνο με την τήρηση της διαδικασίας της παραγράφου αυτής, κατά το επόμενο έτος.
Αν ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου είναι μικρότερος από τον αριθμό των προς διάθεση αδειών, γίνονται δεκτές όλες οι αιτήσεις και διενεργείται κλήρωση μόνο για τη συγκεκριμένη θέση που αντιστοιχεί σε κάθε άδεια.


ΛΟΙΠΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

     Με το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, αυτές αξιολογούνται από τριμελή επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να επιλεγούν όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρούσα προκήρυξη, στην συνέχεια συντάσσεται ονομαστική κατάσταση και αποστέλλεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, για επιλογή των τελικών δικαιούχων με δημόσια κλήρωση (εφόσον απαιτείται).
     Κατόπιν, οι τελικοί δικαιούχοι ειδοποιούνται προκειμένου να καταθέσουν τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται κατά την έκδοση της άδειας, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 30 ημερών.
     Εντός προθεσμίας 7 ημερών από την υποβολή των δικαιολογητικών, ο Δήμος προχωρά στην έκδοση της άδειας στους Δικαιούχους. 
    
Η χορήγηση άδειας υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, προϋποθέτει την ταυτόχρονη χορήγηση άδειας κατάληψης κοινοχρής


του χώρου, με την καταβολή του αναλογούντος τέλους χρήσης κοινοχρήστου χώρου εκ μέρους του ενδιαφερόμενου.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ
1. Προσωρινή αναπλήρωση του δικαιούχου της άδειας, για την άσκηση του υπαίθριου εμπορίου πλανόδιου ή στάσιμου, επιτρέπεται μόνο από συγγενικά πρόσωπα, εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού και εξ αγχιστείας μέχρι δευτέρου, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Ασθένειας, που αποδεικνύεται με ιατρική γνωμάτευση στην οποία προσδιορίζεται και ο χρόνος της ασθένειας.
β) Για χρόνο που δεν υπερβαίνει συνολικά τις τριάντα (30) ημέρες ετησίως, μπορεί δε να χορηγηθεί τμηματικά, μέχρι τρεις (3) φορές, για όσο αριθμό ημερών επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, κάθε φορά.
Στις ανωτέρω περιπτώσεις, χορηγείται από την οικεία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ή τον οικείο Δήμο ή Κοινότητα, κατά περίπτωση, βεβαίωση η οποία φέρει τα εξής στοιχεία:
αα) Στοιχεία ταυτότητας του προσώπου που αναπληρώνει τον κάτοχο της άδειας, με φωτογραφία αυτού σφραγισμένη από τον φορέα που εκδίδει την βεβαίωση.

ββ) Στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου της άδειας, τον αριθμό και ημερομηνία έκδοσης αυτής.
γγ) το βαθμό και το είδος συγγένειας, μεταξύ του δικαιούχου της άδειας και του αναπληρωτή.
2. Μόνιμη αναπλήρωση του δικαιούχου της άδειας, για την άσκηση στάσιμου εμπορίου, επιτρέπεται από οποιοδήποτε πρόσωπο, σε περίπτωση αναπηρίας, με ποσοστό πάνω από 50%, η οποία βεβαιώνεται από τις κατά νόμο Υγειονομικές Επιτροπές των Ασφαλιστικών Φορέων στους οποίους τυχόν υπάγονται ή άλλως από Δημόσια Νοσοκομεία.
Το πρόσωπο που αναπληρώνει μόνιμα τον δικαιούχο της άδειας οφείλει να εγγραφεί σε αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.
      Σε περίπτωση μόνιμης αναπλήρωσης, αναγράφονται στο έντυπο της άδειας τα στοιχεία της        ταυτότητας καθώς και ο ασφαλιστικός φορέας του προσώπου που αναπληρώνει τον δικαιούχο.
3. Τα πρόσωπα που τυχόν αναπληρώνουν, προσωρινά ή μόνιμα τους κατόχους άδειας υπαιθρίου εμπορίου πρέπει να προσκομίζουν κατά περίπτωση:
Α. φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος που τυχόν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την άσκηση της αιτούμενης δραστηριότητας, ως και της άδειας ικανότητας οδηγού του προσώπου που θα αναπληρώνει τον δικαιούχο
Β. Φωτοαντίγραφο βιβλιαρίου υγείας και βεβαίωση της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας από την οποία προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος τηρεί τις προϋποθέσεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, εφόσον πρόκειται για διάθεση τροφίμων- ποτών.
Τα πρόσωπα που αναπληρώνουν μόνιμα τους κατόχους άδειας υπαιθρίου εμπορίου προσκομίζουν υπεύθυνη δήλωση, ότι δεν κατέχουν άδεια λαϊκής ή δημοτικής αγοράς και  δεν συνδέονται με οποιαδήποτε σχέση με οργανωμένη ομοειδή ή παρεμφερή επιχείρηση, σχετική με το αντικείμενο της υπαίθριας δραστηριότητάς τους.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΙΣΧΥΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ – ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΤΟΧΩΝ- ΕΝΝΟΙΑ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΥΠΟΥ Β

- Οι άδειες υπαίθριου εμπορίου πλανόδιου ή στάσιμου ισχύουν για μία τριετία και ανανεώνονται κάθε φορά για ίσο χρόνο εφόσον οι ενδιαφερόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου ΠΔ 254/05και του Ν. 2323/95.
- Η αίτηση ανανέωσης υποβάλλεται από τον κάτοχο της άδειας, στην αρμόδια αρχή που έχει εκδώσει την άδεια αυτή, μέχρι 31 Ιανουαρίου του έτους λήξης της.
- Οι κάτοχοι των αδειών υποχρεούνται να υποβάλλουν κάθε χρόνο στις αρμόδιες για τη χορήγηση της άδειας υπηρεσίες, εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης, καθώς και αποδεικτικό καταβολής του αναλογούντος στο Δήμο μας τέλους, όπου απαιτείται αυτό.
- Επιτρέπεται η τροποποίηση της άδειας υπαίθριου εμπορίου, ως προς το αντικείμενο της δραστηριότητας του δικαιούχου, με αίτηση του, που υποβάλλεται μέχρι 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους, στην αρχή που έχει εκδώσει την άδεια αυτή. (αρθρο 5 παρ,3 Π.Δ. 254/05)
- Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο νοείται το υπαίθριο εμπόριο που ασκείται με την χρήση οποιουδήποτε οχήματος αυτοκινούμενου ή μη ή οποιουδήποτε κινητού μέσου.


- Όποιος ασκεί υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο επιτρέπεται να παραμένει στάσιμος μόνο κατά την διάρκεια της συναλλαγής
- Ως υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο νοείται και το εμπόριο που ασκείται με την μέθοδο των επισκέψεων από πόρτα σε πόρτα ή με οποιονδήποτε άλλον ανάλογο τρόπο, από πρόσωπα τα οποία δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με νόμιμα οργανωμένη επιχείρηση.
- Ο ωφέλιμος χώρος των κινητών καντινών πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα και να μην υπερβαίνει τα δέκα (10) τετραγωνικά μέτρα.
Για την λειτουργία της κινητής καντίνας εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας.  

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΑΔΕΙΩΝ

Σε κάθε φυσικό πρόσωπο χορηγείται μία άδεια υπαίθριου πλανόδιου ή στάσιμου εμπορίου. Οι άδειες άσκησης υπαίθριου εμπορίου είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστούν, να εισφερθούν, να εκμισθωθούν ή να παραχωρηθούν κατά χρήση.
Απαγορεύεται η πώληση από τους υπαίθριους πωλητές των ειδών τους κατά τις ημέρες και ώρες που τα αντίστοιχα καταστήματα ομοειδών ειδών παραμένουν κλειστά, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει για τις εμποροπανηγύρεις, τις κυριακάτικες αγορές και για τις καντίνες ( άρθρο 7 παρ. 3 ΠΔ 254/05)


ΟΡΙΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΤΥΠΟΥ Β΄

Υπαίθριο πλανόδιο εμπόριο – τύπου Β (ισχύει για την πώληση των λοιπών προϊόντων πέρα των πρωτογενών προϊόντων γης, αλιείας και ιχθυοκαλλιέργειας) και η δραστηριότητα μπορεί να ασκείται  μόνο στην περιφέρεια της αρμόδιας αρχής που την χορηγεί ( δηλ. μόνο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αλμωπίας)


Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Αλμωπίας, να προσέλθουν μέχρι τις 31/1/2014, προκειμένου να καταθέσουν τις σχετικές αιτήσεις τους, μετά των προς τούτο απαραίτητων και προβλεπόμενων δικαιολογητικών, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στο Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου Αλμωπίας. Η κατάθεση των αιτήσεων ξεκινά στις 15/1/2014 ημέρα Τετάρτη.
Η σχετική αίτηση καθώς και η υπεύθυνη δήλωση θα χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας.
  Για περεταίρω διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων  του Δήμου Αλμωπίας στο  τηλέφωνο 2384350221 (κα. Ελπασίδου Γεωργία).




                                                                     Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ





                                                                                    ΠΑΣΟΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...