Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


Εφαρμόζουμε σήμερα μια όμορφη ιδέα του φίλου και αναγνώστη μας Σωτήρη, ελπίζοντας στην ανταπόκριση όλων των συγχωριανών.
Να προσπαθήσουμε δηλαδή, όσοι μπορούμε και γνωρίζουμε, να συγκεντρώσουμε τα παλιά ονόματα των γειτονιών-μαχαλάδων του τόπου μας.
Έτσι ξεκινάμε το ταξίδι μας πίσω στον χρόνο και με την ελπίδα, ότι θα ανταποκριθούν όσοι γνωρίζουν, θα κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε όλες τις παλιές ντόπικες ονομασίες του χωριού μας.
Νομίζουμε ότι αξίζει η προσπάθεια, και με τον τρόπο αυτό βάζουμε ένα μικρο λιθαράκι στο οικοδόμημα της μή λήθης των εντόπικων, γλώσσας που μιλούσαν οι αξέχαστοι πρόγονοί μας.
Απλά γράψτε στο τέλος της ανάρτησης, στον τομέα "ΣΧΟΛΙΑ" το όνομα της γειτονιάς που μένετε ή γνωρίζετε.
Θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε στον κατάλογο και ονόματα περιοχών και εκτός χωριού, δηλαδή περιοχές του κάμπου και του βουνού.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Φωτογραφίες από το "5ο Φράγμα Πάρτι"



Κάντε κλικ ΕΔΩ και θα ανακατευθυνθείτε στο άλμπουμ "5ο Φράγμα Πάρτι" στην σελίδα ΑΣ οι Πρόμαχοι του facebook, όπου υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφικές λεπτομέρειες από το μαγικό καλοκαιρινό διήμερο.

Ένα πλούσιο φωτογραφικό λεύκωμα που ετοίμασε η φωτογράφος του χωριού Μαρία Βαρελά από το Photorama Studio 


Αφανής εργάτης του χωριού, που κάνει όλη την "βρώμικη" δουλειά, για να αναδείξει τομείς του χωριού, δουλεύοντας αφιλοκερδώς στο παρασκήνιο, για τους συλλόγους και με τους φακούς της αποτυπώνει στιγμές της ζώσας ιστορίας, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον, ενώ είναι η επικεφαλής και ο ιθύνων νους της εθελοντικής ομάδας των Προμάχων, ομάδα η οποία καθημερινά παρεμβαίνει με τις δράσεις της σε πολιτισμικούς τομείς του τόπου.





123456

Γράμμα προς τον νεώτερο εαυτό μου



Αγαπημένε μου νεότερε εαυτέ,

Ξεκινώντας να γράφω αυτό το γράμμα, παρατηρώ ότι μου φαίνονται τόσο ανοίκεια τα μικρά μου γραμματάκια. Πόσο καιρό είχα να τα δω πάνω σε γραμμές;

Ίσως αυτό το γράμμα θα έπρεπε να το είχα στείλει πολύ νωρίτερα στον εαυτό μου, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Άκου, λοιπόν, νεότερε εαυτέ μου και συγκράτησε καλά ό,τι διαβάσεις παρακάτω....

Όταν φτάσεις στο Γυμνάσιο, σταμάτησε να ανησυχείς τόσο πολύ για το τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα, να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι και όχι αυτός που νομίζεις ότι οι συμμαθητές σου θέλουν. Αγκάλιασε την ατομικότητα σου, θα είναι το εισιτήριο για την επιτυχία σου μία μέρα.

Παρά το γεγονός ότι τα μαθητικά τα χρόνια τα αισθάνεσαι σαν τίποτα περισσότερο από έναν διαγωνισμό δημοτικότητας, στο τέλος θα δεις ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένος αν κολλήσεις με ένα πολύ μικρό κύκλο φίλων που θα σ’αγαπούν και θα σε εκτιμούν γι’αυτό που πραγματικά είσαι. Θα είναι αυτοί που όταν η ζωή σου ρίχνει κατάμουτρα μπάλες, αυτοί θα φορούν στο χέρι τους ένα γάντι να τις πιάσουν!

Η συγχώρεση. Είναι μία πολύ δύσκολή λέξη και πράξη, αλλά πίστεψέ με η κακία και το μίσος, μόνο κακό στον δικό σου εαυτό προκαλούν. Να συγχωρείς! Να συγχωρείς και να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων ανθρώπων.

Μη νιώθεις θυμό με αυτούς που διασκεδάζουν όταν σου κάνουν κάποιο κακό. Το πνεύμα τους έχει πέσει χαμηλά και το μόνο που γνωρίζουν είναι να προστατεύουν τον εαυτό τους με το να είναι σκληροί απέναντι στα πιο ευάλωτα άτομα.Δεν πιστεύω να ζηλεύεις κάτι τέτοιο; Μόνο να τον συγχωρείς μπορείς.

Θα σπαταλήσεις πολύ ενέργεια επιπλήττοντας τον εαυτό σου μπροστά στον καθρέφτη. Η κοινωνία μας έχει τροφοδοτήσει με την στρεβλή αντίληψη της ομορφιάς, έναν ‘’ιδανικό’’ ορισμό της ομορφιάς. Μην αφήνεις αυτόν τον ορισμό να σε πείσει ότι υπολείπεσαι των προσδοκιών των άλλων.

Σταμάτα να τιμωρείς τον εαυτό σου με δίαιτες πείνας ή με βουλιμικά επεισόδια, έτσι ώστε κάτω από αυτά να συγκαλύπτεις ότι πραγματικά σε ενοχλεί. Όλοι αυτοί που σε έκαναν να αισθάνεσαι ηλίθιος και μικρός ήταν όλοι τους λάθος. Ξέρω πόσο πολύ πονάς για να καταφέρεις το ‘’ιδανικό’’.

Κατάλαβε ότι η εσωτερική ομορφιά είναι αυτή που δημιουργεί την εξωτερική φυσική ομορφιά. Ο καθρέφτης δεν είναι εχθρός σου. Δες τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια σου και συνειδητοποίησε ότι υπάρχουν άτομα που σ’αγαπούν  έτσι όπως είσαι και ας μην αγαπάς εσύ το σώμα και την εικόνα σου.

Θα υπάρξουν κάποιες αδιανόητες απώλειες στην ζωή σου τα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει  να τις φοβάσαι, να τις αντιμετωπίσεις μετωπικά. Θα περάσεις μέσα από μονοπάτια έντονης θλίψης και πόνου, αλλά όταν βγεις από όλα αυτά θα είσαι μία πολύ ισχυρή και θαρραλέα γυναίκα. Θα τις χρειαστείς αυτές τις εμπειρίες για να βοηθάς τους άλλους και να τους ανεβάζεις όταν η ζωή τους ρίχνει κάτω.

Ξέρω ότι νευριάζεις με τους γονείς σου που σε επιπλήττουν για το ένα τέταρτο που άργησες να γυρίσεις σπίτι ή για τις αμέτρητες ώρες που μιλάς στο κινητό με την φίλη σου, αλλά πίστεψέ με οι γονείς σου το κάνουν με μοναδικό συμφέρον να είσαι εσύ καλά. Αν δεν σ’αγαπούσαν δεν θα νοιάζονταν για το τι κάνεις.

Τα όρια και οι κανόνες είναι ένα σημάδι της καλής ανατροφής και αγάπης. Θα το καταλάβεις όταν θα έχεις και συ δικά σου παιδιά. Εκτίμησε τον χρόνο που έχεις με την οικογένειά σου. Οι καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένεια δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Πέρασε περισσότερο χρόνο με τους γονείς και τα αδέρφια σου. Δεν θα είναι εκεί για πάντα.

Όσο είσαι νέος, πρόκειται να ερωτευτείς πολλές φορές. Κοίταξε να είσαι πιο συνειδητή όσον αφορά τους άνδρες που θα επιλέξεις. Η ευτυχία σου δεν θα πρέπει να εξαρτάται από αυτούς. Κάποιος θα σου ραγίσει την καρδιά και σε κάποιον άλλον θα ραγίσεις την δική του.

Άλλοι θα έρχονται και θα παρέρχονται, αλλά ο καθένας θα σου διδάξει ένα πολύτιμο μάθημα στην αγάπη που θα σε προετοιμάσει για τον άνθρωπο που κάποια στιγμή θα παντρευτείς.

Μείνει μακριά  από εκείνον στο μπαρ που σου ζητάει επίμονα να χορέψετε, αλλά και αν δεν μείνεις μακριά του φρόντισε τουλάχιστον να μην σε πονέσει, γιατί δεν θα είναι αυτός ο ένας και μοναδικός, αλλά και αν είναι θα το καταλάβεις από το μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπό σου.

Η ζωή είναι γεμάτη ανατροπές και γεμάτη απότομες στροφές! Δεν πρέπει να φοβάσαι να απομακρυνθείς από την πολυχρησιμοποιημένη διαδρομή που διαλέγουν όλοι οι άλλοι. Αγκάλιασε τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσεις και μην αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να είναι η αιτία της χρόνιας λύπης σου.

Πώς θα μάθεις αν δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος; Εμπιστεύσου την διαίσθησή σου, άκου την καρδιά σου και πάλεψε σκληρά γι’αυτό που πιστεύεις. Σταμάτησε να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο για την αναζήτηση της ευτυχίας. Θα την βρεις μέσα σου!

Μη βιάζεσαι να μεγαλώσεις. Επιβράδυνε και απόλαυσε την βόλτα σου που λέγεται ζωή. Ακόμα και αν βασανίζεσαι από μία σκληρή πραγματικότητα και συναισθηματικά προβλήματα, κάθε εμπειρία είναι ένα κομμάτι του παζλ που θα συνθέσει το όμορφο πρόσωπο που θα γίνεις.

Ζήσε την κάθε μέρα σου στο έπακρο. Ποτέ δεν θα είναι η ίδια!

Με αγάπη,
Εγώ.


Γράφει η Γεωργία Κανελλοπούλου – Ψυχολόγος





Πηγή: thepsytrap.gr

Το άγνωστο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου



Αυτό που μας συνδέει με τα πάντα γύρω μας, το σύμπαν και την ανώτερη φύση μας

Ένα πρωινό του Δεκεμβρίου το 1996, η Δρ. Jill Bolte Taylor, νευροανατόμος του Πανεπιστημίου του Harvard, ξύπνησε με ένα οξύ πόνο πίσω από το αριστερό της μάτι.

Σύντομα συνειδητοποίησε ότι δεν επρόκειτο για συνηθισμένο πονοκέφαλο, αλλά για ένα σπάνιο είδος εγκεφαλικού το οποίο «έκλεινε» σταδιακά τις λειτουργίες του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου της.

Η Δρ. Taylor ανακάλυψε εκείνη τη μέρα, ότι δεν μπορούσε να περπατήσει, να μιλήσει, να διαβάσει, να γράψει, ή να θυμηθεί οποιαδήποτε πληροφορία για τη ζωή της μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ανακάλυψε όμως παράλληλα ένα καινούργιο κόσμο τον οποίο αγνοούσε μέχρι τότε: το άγνωστο κατά κύριο λόγο, δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου της.

Με τη βοήθεια της μητέρας της, χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να θεραπευθεί και να επανέλθει πλήρως στην ενεργό ζωή. Η ίδια χαρακτηρίζει την εμπειρία της κάθε άλλο παρά αρνητική, αν και χρειάστηκε, σαν μικρό παιδί, να μάθει τα πάντα από την αρχή.

Αξίζει να παρακολουθήσετε την εντυπωσιακή παρουσίαση της Δρ. Jill Bolte Taylor, που έδωσε στο κανάλι TED,εδώ.

Η συγκλονιστική εμπειρία που άλλαξε τη ζωή της, επηρέασε την επιστημονική κοινότητα αλλά και χιλιάδες ανθρώπους. Η ίδια περιγράφει αυτά τα χρόνια στο βιβλίο της “My stroke of Insight”, το οποίο μεταφράζεται στα Ελληνικά από τον οίκο Λιβάνη.

Η καθηλωτική αυτή μαρτυρία, ήρθε ως πληροφορία μια μέρα στο μέιλ μου, για να πιστοποιήσει αυτά που ήδη βίωνα σε προσωπικό επίπεδο αλλά κυρίως μέσα από την εμπειρία μου με παιδιά και ενήλικες, στο χώρο της εκπαίδευσης και της αυτογνωσίας.

Όλοι χρησιμοποιούμε σε ένα βαθμό και τα δυο ημισφαίρια του εγκεφάλου μας. Όμως οι περισσότεροι έχουμε ένα κυρίαρχο ημισφαίριο, όπως έχουμε ένα κυρίαρχο χέρι, πόδι, μάτι και αυτί.

Ο Δυτικός (κυρίως) πολιτισμός, έχει διαμορφωθεί βασιζόμενος στις λειτουργίες του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου, τις οποίες θεωρεί πιο «φυσιολογικές» και αυτές ανταμείβει. Είναι το μέρος του εγκεφάλου που ονομάζουμε «Εγώ», η ταυτότητα μας: ποιοι είμαστε, πού ανήκουμε, τι πιστεύουμε, οι επιθυμίες, οι φόβοι, οι στόχοι μας κ.λ.π.

Τα δυο ημισφαίρια επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους. Γνωρίζοντας αυτές τις διαφορές κατανοούμε τον εαυτό μας καλύτερα, αναγνωρίζουμε και αποδεχόμαστε τη μοναδικότητα των άλλων, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε και να βοηθάμε τα παιδιά μας πιο αποτελεσματικά και ανοίγουμε νέες πόρτες προς την ενεργοποίηση μεγαλύτερου μέρους του εγκεφάλου μας.

Το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται πληροφορίες με γραμμικό, αναλυτικό τρόπο: από το μέρος στο όλον, από τις λεπτομέρειες στο σύνολο. Αναλύει, κρίνει, εστιάζεται περισσότερο στο πρόβλημα. Το δεξί ημισφαίριο ξεκινά από το σύνολο (τη μεγάλη εικόνα, τη λύση) για να προχωρήσει στα μέρη. Είναι δημιουργικό και σκέφτεται έξω από όρια και τους περιορισμούς της λογικής.

Η οργάνωση, η λογική επεξεργασία και η τακτοποίηση είναι χαραχτηριστικά του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου... Φτιάχνει λίστες, προγράμματα και τ’ αναλύει ή τα κατατάσσει, ακολουθώντας μια λογική σειρά, ανακαλώντας τα με την ίδια ευκολία.

Το δεξί ημισφαίριο συνθέτει και συνδέει πληροφορίες με βάση το νόημα που αυτές έχουν, μέσα στο πλαίσιο που βρίσκονται. Τα φαινομενικά αντίθετα του αριστερού ημισφαιρίου είναι για το δεξί ημισφαίριο απλά διαφορετικές όψεις μιας μεγαλύτερης εικόνας.

Η μνήμη και η επεξεργασία της σκέψης στο αριστερό ημισφαίριο είναι λεκτική. Αυτό το ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για την κατανόηση των συμβόλων (όπως γράμματα, λέξεις), των αριθμών και των μαθηματικών ορισμών.

Το δεξί ημισφαίριο σκέφτεται με εικόνες, ψάχνει το νόημα, θέλει τα πράγματα χειροπιαστά. Μια εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις, και σε αυτές τις εικόνες υπάρχει χρώμα, κίνηση, ρυθμός, μυρωδιές και φαντασία.

Ο διαχωρισμός του χρόνου σε γραμμικό (παρελθόν – παρόν – μέλλον) είναι ιδιότητα του αριστερού ημισφαιρίου. Χρησιμοποιεί το παρελθόν (υποσυνείδητο) για να ερμηνεύσει το παρόν και να δράσει στο μέλλον.

Στο δεξί ημισφαίριο ο μόνος πραγματικός χρόνος είναι το παρόν, στο οποίο υπάρχει διαισθητικά με βάση τις αισθήσεις που παίρνει από το περιβάλλον και την εσωτερική καθοδήγηση στο εδώ και τώρα (υπερσυνείδητο).

Χρειαζόμαστε τις λειτουργίες του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου για να είμαστε αποτελεσματικοί και να συνδεόμαστε με τον υλικό, τρισδιάστατο κόσμο στον οποίο ανήκουμε. Τα ένστικτα του βιολογικού μας εαυτού, προσφέρουν και εξασφαλίζουν την επιβίωση μας.

Η ποιότητα όμως της ζωής μας, η δημιουργικότητα, η ανθρωπιά μας, η ευτυχία, βρίσκονται στις ιδιότητες του δεξιού ημισφαιρίου το οποίο μας συνδέει με τα πάντα γύρω μας, το σύμπαν και την ανώτερη φύση μας. Η αγνότητα, η αυθεντικότητα, ο αυθορμητισμός είναι όλα χαραχτηριστικά του άγνωστου ημισφαιρίου που όλοι διαθέτουμε αλλά βρίσκονται σε αδράνεια.

Σπάνια το σύστημα και ο πολιτισμός που έχουμε δημιουργήσει συνδέει πληροφορίες, τομείς και θέματα με τρόπο ολιστικό. Προτιμά την κατάταξη, την αντιπαράθεση, την επιβολή ή τη φυγή. Αλλά είναι αυτή η εξειδίκευση, ο διαχωρισμός και η ανάλυση που συχνά μας κρατάνε μακριά από την αλήθεια.

Κάποια στιγμή χρειάζεται να διερωτηθούμε μήπως έχουμε συλλάβει τις ιδέες μας ανάποδα ή αν υπάρχουν πολύ περισσότερα πράγματα που δεν γνωρίζουμε παρά τα ελάχιστα που πιστεύουμε πως ξέρουμε και επιτρέπουμε να διαμορφώνουν την πραγματικότητα μας.

Διαθέτουμε τον πλέον εξελιγμένο, τέλειο και ασύγκριτα σπουδαίο υπολογιστή που έχει δημιουργηθεί ή πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ. Μένει στην ελεύθερη βούληση του καθενός μας να τον γνωρίσουμε.





Αυτο-απόρριψη, από τον Χόρχε Μπουκάι



Είμαι το συναίσθημα της απόρριψης που νιώθεις για τον ίδιο σου τον εαυτό...

«Βρισκόμουν εκεί από την πρώτη στιγμή στην αδρεναλίνη που κυκλοφορούσε στις φλέβες των γονιών σου όταν έκαναν έρωτα για να σε συλλάβουν, και μετά στο υγρό που η μητέρα σου έστελνε στη μικρή καρδιά σου όταν ακόμα ήσουν απλώς ένα παράσιτο.

Έφτασα σ’ εσένα προτού μπορέσεις να μιλήσεις, προτού ακόμα μπορέσεις να καταλάβεις κάτι απ’ αυτά που σου έλεγαν οι άλλοι. Βρισκόμουν εκεί όταν, αδέξια, προσπαθούσες να κάνεις τα πρώτα σου βήματα εμπρός στο πειραχτικό και γελαστό βλέμμα όλων.

Όταν ήσουν απροστάτευτος κι εκτεθειμένος, όταν ήσουν ευάλωτος κι είχες ανάγκη.

Μ’ έφερε στη ζωή σου το χέρι της μαγικής σκέψης με συνόδευαν… οι προλήψεις και τα ξόρκια, τα φετίχ και τα φυλαχτά… οι καλοί τρόποι, οι συνήθειες και η παράδοση… οι δάσκαλοι σου, τα αδέρφια σου και οι φίλοι σου…

Προτού μάθεις πως υπήρχα διαίρεσα την ψυχή σου σ’ έναν κόσμο φωτός κι έναν κόσμο σκότους. Έναν κόσμο για το καλό κι έναν για τα υπόλοιπα.

Εγώ σου έφερα τα συναισθήματα της ντροπής, σου έδειξα όλα τα μειονεκτήματα σου, τις ασχήμιες σου, τις ανοησίες σου, τα δυσάρεστα όλα.

Εγώ σου κρέμασα την ταμπέλα «διαφορετικός» όταν σου είπα για πρώτη φορά στο αφτί ότι κάτι δεν πήγαινε εντελώς καλά σ’ εσένα.[…] Είμαι ο απρόσκλητος μουσαφίρης, ο ανεπιθύμητος επισκέπτης, και ωστόσο, είμαι πρώτος που ήρθα κι ο τελευταίος που θα φύγω.

Έγινα ισχυρός με τον καιρό ακούγοντας τις συμβουλές των γονιών σου για το πώς να θριαμβεύσεις στη ζωή.

Παρατηρώντας τις αντιλήψεις της θρησκείας σου, που σου λέει να τι να κάνεις και τι να μην κάνεις, για να σε δεχτεί ο Θεός στις αγκάλες του. Υποφέροντας απάνθρωπα αστεία των συντρόφων σου στο σχολείο όταν γελούσαν με τις δυσκολίες σου. Υπομένοντας τις ταπεινώσεις από τους ανώτερους σου.

Παρατηρώντας την άχαρη μορφή σου στον καθρέφτη και συγκρίνοντας τη μετά με την εικόνα των «διασήμων» που βγαίνουν στην τηλεόραση.

Και τώρα, επιτέλους, έτσι όπως είμαι δυνατός, και για τον απλό λόγο ότι είμαι γυναίκα, ότι είμαι νέγρος, ότι είμαι Εβραίος, ότι είμαι ομοφυλόφιλος, ότι είμαι ανατολίτης, ότι είμαι ανάπηρος, ότι είμαι ψηλός, κοντός ή χοντρός…μπορώ να σε μεταμορφώσω σ’ ένα σωρό σκουπίδια, σε παλιοσίδερα, σε αποδιοπομπαίο τράγο, στον παγκόσμια υπεύθυνο, σ’ έναν καταραμένο μπάσταρδο μιας χρήσης.

Γενεές και γενεές ανδρών και γυναικών με υποστηρίζουν. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από μένα.

Η θλίψη που προξενώ είναι τόσο ανυπόφορη που για να με αντέξεις πρέπει να με μεταδώσεις στα παιδιά σου, ώστε εκείνα να με περάσουν στα δικά τους παιδιά, στους αιώνες των αιώνων.

Για να βοηθήσω εσένα και τους απογόνους σου θα μεταμφιεστώ σε τελειομανία, σε υψηλά ιδανικά, σε αυτοκριτική, σε πατριωτισμό, σε ηθικές αξίες, σε καλές συνήθειες, σε αυτοέλεγχο.

Η θλίψη που σου προξενώ είναι τόσο έντονη που αν θελήσεις να με αρνηθείς και, για αυτό, θα προσπαθήσεις να με κρύψεις πίσω από τα πρόσωπα σου, πίσω από τα ναρκωτικά, πίσω από τη μάχη σου για το χρήμα, πίσω από τις νευρώσεις σου, πίσω από την απρόσωπη σεξουαλικότητα σου.

Δεν έχει σημασία τι κάνεις, όμως, δεν έχει σημασία που πηγαίνεις.

Εγώ θα είμαι πάντα εκεί, πάντοτε παρών. Γιατί ταξιδεύω μαζί σου μέρα και νύχτα, ακούραστα, δίχως όρια.

Εγώ είμαι η βασική αιτία της εξάρτησης, της κτητικότητας, της πίεσης, της ανηθικότητας, του φόβου, της βίας, του εγκλήματος, της τρέλας.

Εγώ σου δίδαξα το φόβο της απόρριψης κι εγώ περιόρισα την ύπαρξη σου σ’ αυτό το φόβο.

Από εμένα εξαρτάται το αν θα εξακολουθήσεις να είσαι αυτό το άτομο που το γυρεύουν, το λατρεύουν, το χειροκροτούν, ο ευγενικός και ο ευχάριστος που είσαι σήμερα για τους άλλους. Από εμένα εξαρτάσαι, γιατί εγώ είμαι το μπαούλο όπου έχεις κρύψει εκείνα τα πιο δυσάρεστα πράγματα, τα πιο γελοία, τα λιγότερο επιθυμητά κι από σένα τον ίδιο.

Χάρη σ’ εμένα έμαθες να συμβιβάζεσαι με αυτά που σου δίνει η ζωή, γιατί τελικά, οτιδήποτε και αν ζήσεις θα είναι πάντοτε παραπάνω απ’ αυτό που νομίζεις ότι αξίζεις.

Το μάντεψες, έτσι δεν είναι;

Είμαι το συναίσθημα της απόρριψης που νιώθεις για τον ίδιο σου τον εαυτό”.

Όλα άρχισαν εκείνη τη γκρίζα μέρα
που αφέθηκες να πεις περήφανος
«ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ !»

Και, ντροπιασμένος και φοβισμένος,
κατέβασες το κεφάλι

κι άλλαξες τα λόγια και τις πράξεις σου
με ένα καλό συλλογισμό:
«ΕΓΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΜΟΥΝ…»



Απόσπασμα από το βιβλίο του J. Bucay “Nα σου πω μια Ιστορία”, εκδ.Opera:2006





Πηγή: psychorropia.gr

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ


Αριδαία, 9/8/2016

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Σύσκεψη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος με τον Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστο Γεωργίου και τον Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Βέσκο. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ετοιμότητα του Δήμου Αλμωπίας ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς και η κατανομή πίστωσης 61.407 ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν στις σχολικές κοινότητες της περιοχής μας, καθώς επίσης και η πορεία των εργασιών που έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το ποσό των 61.407 ευρώ θα διατεθεί ως εξής:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (37.000 ΕΥΡΩ)
- Δημοτικό Σχολείο Μηλιάς (συντήρηση WC)
- Δημοτικό Σχολείο Ριζοχωρίου (στέγαστρο)
- Νηπιαγωγείο Αλώρου (ψευδοροφή)
- Νηπιαγωγείο Αψάλου (αντικατάσταση κοιλοδοκών στέγαστρου)
- Δημοτικό Σχολείο Φιλώτειας (ψευδοροφή, συντήρηση στέγης)
- Νηπιαγωγείο Χρύσας – Τσάκων – Ροδωνιάς (στραγγιστικό)
- Νηπιαγωγείο Πολυκάρπης {κτίριο πρώην παιδικού σταθμού} (συντήρηση)
- Νηπιαγωγείο Φιλώτειας (συντήρηση)
- 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας (σκίαση)
- Δημοτικό Σχολείο Φιλώτειας (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Ίδας (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Σωσάνδρας (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Πολυκάρπης (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Ξιφιανής (συντήρηση στέγης)
- Ολοήμερο Σχολείο Πολυκάρπης (συντήρηση στέγης)

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (24.407 ΕΥΡΩ)
- Γενικό Λύκειο Αριδαίας (χρωματισμός)
- Γυμνάσιο – Λύκειο Εξαπλατάνου (συντήρηση WC)
- Γυμναστήριο Εξαπλατάνου (συντήρηση στέγης)
- Συντήρηση και επισκευή μικρής κλίμακας σε διάφορες σχολικές μονάδες
*** Ο Δήμος Αλμωπίας θα προχωρήσει όπως έχει γίνει γνωστό και σε μία μεγάλη παρέμβαση που αφορά στη συντήρηση και επισκευή μεγάλου τμήματος της στέγης του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας η οποία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση λόγω παλαιότητας. Πρόκειται για ένα αίτημα πολλών χρόνων, η επίλυση του οποίου θα κοστίσει 55.735 ευρώ, χρήματα που προέρχονται από την ΣΑΤΑ Σχολικών. 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξής παρεμβάσεις:

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Δ.Ε. ΑΡΙΔΑΙΑΣ – 58.000 ΕΥΡΩ
- 3ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας (χρωματισμός)
- 4ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας (χρωματισμός)
- 1ο & 4ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας (χρωματισμός)
- 3ο & 5ο Νηπιαγωγείο Αριδαίας {παλιό πέτρινο} (χρωματισμός)
- Νηπιαγωγείο Αψάλου (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Γαρεφείου (χρωματισμός)
- Νηπιαγωγείο Μεγαπλατάνου (χρωματισμός)
- Νηπιαγωγείο Νεοχωρίου (χρωματισμός)
- Νηπιαγωγείο Ξιφιανής (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Προμάχων (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Σαρακηνών (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Χρύσας – Τσάκων – Ροδωνιάς (χρωματισμός)
Δ.Ε. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ – 12.000 ΕΥΡΩ
- Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Κωνσταντίας (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο & Νηπιαγωγείο Περίκλειας (χρωματισμός)
- Δημοτικό Σχολείο Θηριόπετρας (χρωματισμός)
- Νηπιαγωγείο Θεοδωρακείου (χρωματισμός)

Παράλληλα, κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών για την πρόσληψη 33 καθαριστριών και συγκεκριμένα 26 για τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και 7 για τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών στον τομέα της εκπαίδευσης. Η Δημοτική μας Αρχή έχει κάνει μεγάλα βήματα, καθώς την προηγούμενη δημοτική περίοδο υπήρξε μεγάλη ολιγωρία. Είναι ενδεικτικό ότι η συνεργασία μας με τους εκπαιδευτικούς είναι άψογη και λύνονται σοβαρά ζητήματα. Σε αυτό συμβάλουν σημαντικά οι συνεργάτες μου κ. Χρήστος Γεωργίου και κ. Δημήτρης Βέσκος, οι οποίοι έχουν αναλάβει την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή αντίστοιχα και έχουν αποδώσει τα μέγιστα. Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και σωστό προγραμματισμό».

7o Ποντιακό Πανοΰρ του Ε.Μ.Σ. Νεοχωρίου


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...