Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τσικνοπέμπτη 2018 στο Δημοτικό σχολείο Προμάχων


Τσικνοπέμπτη στο Σχολείο
Τσικνοπέμπτη σήμερα και όπως και τα προηγούμενα χρόνια, εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων, με καλή διάθεση και μεράκι, τήρησαν τη συνήθεια που απαιτεί η ημέρα και πρόσφεραν στους μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου και στους εκπαιδευτικούς,  νόστιμους μεζέδες.

Εκπαιδευτικοί και μαθητές τους ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε… και του χρόνου!!! 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



























Γιώργος Καρασμάνης: Θα ενταχθεί το σύνολο των επιλαχόντων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών ;


Γιώργος Καρασμάνης: Θα ενταχθεί το σύνολο των επιλαχόντων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών ;
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης κατέθεσε ερώτηση για τους επιλαχόντες νέους αγρότες την οποία συνυπογράφουν Βαγιωνάς Γεώργιος Βουλευτής Χαλκιδικής, Βεσυρόπουλος Απόστολος Βουλευτής Ημαθίας, Καραμανλής Κωνσταντίνος Βουλευτής Σερρών, Κουκοδήμος Κωνσταντίνος Βουλευτής Πιερίας

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
 Οι νέοι αγρότες αποτελούν όχι μόνο το μέλλον της γεωργίας και κτηνοτροφίας στη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα μια από τις βασικές ελπίδες για να γίνει ακμαία και προσοδοφόρα η ελληνική ύπαιθρος και να μην διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός στην περιφέρεια.
Η συμβολή των νέων ανθρώπων που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας είναι δεδομένη. Όπως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η αρωγή και το έμπρακτο ενδιαφέρον της πολιτείας προς αυτούς και ιδιαίτερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αναγνωρίζοντας έμπρακτα πως, η αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου και η διασφάλιση της συνέχισης της πρωτογενούς παραγωγής εξαρτάται άμεσα από την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, το 2014 επενδύσαμε ως κυβέρνηση στον τομέα αυτό με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και αναπτύξαμε ουσιαστικές και σημαντικές πολιτικές, όπως :
* Κατανείμαμε σε 12.852 νέους αγρότες – οι οποίοι ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης - 30.783,99 δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013, συνολικής αξίας 16.931.194,50 ευρώ. Ποσό, που εισέπραξαν οι νέοι αγρότες στα τέλη του 2014.
* Προχωρήσαμε με απόφασή μας στην αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
* Προσαυξήσαμε κατά 25% και για μια πενταετία την αξία των δικαιωμάτων κοινοτικής ενίσχυσης για τους νέους αγρότες ηλικίας κάτω των 40 ετών.
* Εντάξαμε το Σεπτέμβριο του 2014, περί τους 12.000 νέους παραγωγούς, ηλικίας ως 40 ετών, στο καινούργιο τότε πρόγραμμα ενίσχυση των «Νέων Αγροτών», διασφαλίζοντας παράλληλα για αυτούς ενισχύσεις συνολικού ύψους 194 εκατ. ευρώ για μια πενταετία. Μάλιστα, καταβάλαμε το 70% των χρημάτων αυτών (δηλαδή 136 εκατ. ευρώ) ως πρώτη δόση μέχρι το Δεκέμβριο του 2014.
* Για πρώτη φορά στα χρονικά εντάξαμε στο εν λόγω πρόγραμμα επιπλέον 3.224 επιλαχόντες νέους αγρότες, δηλαδή το σύνολο των επιλαχόντων, εξασφαλίζοντας παράλληλα ένα ποσό της τάξης των 54,4 εκατ. ευρώ ώστε να πληρωθούν και αυτοί την πρώτη δόση μέσα στον Δεκέμβριο του 2014. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία εντάξαμε 1.008 επιλαχόντες και πιο συγκεκριμένα στο Κιλκίς 68, στη Θεσσαλονίκη 142, στην Πιερία 110, στην Ημαθία 132, στα Γιαννιτσά (Πέλλα) 88, στην Έδεσσα (Πέλλα) 130, στη Χαλκιδική 117 και στις Σέρρες 221 επιλαχόντες. 
* Την ίδια περίοδο ξεμπλοκάραμε για 2.702 δικαιούχους νέους αγρότες του προηγούμενου προγράμματος του 2009, τη δεύτερη και τρίτη δόση ενίσχυσης συνολικού ύψους 11,65 εκατ. ευρώ, τα οποία πιστώθηκαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το Δεκέμβριο του 2014.
* Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα, μέσα από την καινούργια ΚΑΠ 2014-2020,  την υλοποίηση ενός ακόμη προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών με συνολικό προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με όλα αυτά τα σημαντικά και ουσιαστικά βήματα για την ηλικιακή ανασύνθεση του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, η δική σας κυβέρνηση :

Εμπαίζει εδώ και ένα χρόνο 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες και δεν τους εντάσσει στο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών που προκήρυξε, λέγοντάς τους μάλιστα πρόσφατα πως δήθεν στην επόμενη προκήρυξη υπολογίζει πως θα καλυφθεί ένα μεγάλο ποσοστό των νυν επιλαχόντων.
Φάσκει και αντιφάσκει, ο όταν ο ίδιος εσείς κύριε υπουργέ στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κρήτη είχατε δεσμευτεί για πλήρη ένταξη όλων των επιλαχόντων νέων αγροτών, ενώ μόλις πρόσφατα ανακοινώσατε ότι θα καλυφθεί μόνο το 50% των επιλαχόντων. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει πως θα απορροφηθεί το σύνολο των επιλαχόντων μόνο στη Δυτική Μακεδονία, όταν το πρόβλημα υφίσταται στο σύνολο της χώρας.
 - Κωλυσιεργεί να εντάξει στο πρόγραμμα τους επιλαχόντες στερώντας τους έτσι κάθε πιθανότητα συμμετοχής τους στα επιδοτούμενα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.     
Κατανέμει άδικα δαπάνες και αριθμούς ενίσχυσης νέων αγροτών, όπως άλλωστε στις αρχές του τρέχοντος μηνός παραδέχθηκε και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «δυστυχώς για πολλές Περιφέρειες της χώρας η κατανομή, όπως έγινε, φάνηκε άδικη…» !
Αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει την αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
Μειώνει σχεδόν στο μισό τους προς ενίσχυση νέους αγρότες, αφού στο πρόγραμμα που προκηρύξατε με καθυστέρηση …μόλις δυόμιση ετών, όχι μόνο δεν αυξήσατε στα 300 εκατ. ευρώ, όπως πομπωδώς εξαγγέλλατε τον Ιούνιο του 2016 τον προϋπολογισμό του προγράμματος, αλλά πρακτικά με τους χειρισμούς σας μειώσατε και τον αριθμό των προς ένταξη υποψηφίων. Δηλώνατε, εσείς ο ίδιος, πως θα εντάσσατε 24.000 νέους αγρότες, οι αιτήσεις ήταν τελικά 14.670 και μετά την πρώτη αξιολόγηση ο αριθμός των προς ένταξη στο πρόγραμμα έφθασε μόλις στους 10.106 (και οι επιλαχόντες 3.122 άτομα).
Καθυστερεί αδικαιολόγητα – τρία ολόκληρα χρόνια μετά την καταβολής της πρώτης δόσης του προγράμματος του 2014 – την πληρωμή της δεύτερης και τρίτης δόσης στους δικαιούχους νέους αγρότες του εν λόγω προγράμματος.

 Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε υπουργέ :
* Θα εντάξετε ναι ή όχι και πόσους από 3.122 επιλαχόντες αγρότες στο πρόγραμμα ενίσχυσης των Νέων Αγροτών που με τόσο μεγάλη χρονική καθυστέρηση προκηρύξατε ;
* Θα αυξήσετε ναι ή όχι το ποσοστό της λεγόμενης υπερδέσμευσης ώστε να καλυφθεί το σύνολο των επιλαχόντων νέων αγροτών στην Κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος αριθμός επιλαχόντων (1.134) ;
* Θα πράξετε το ίδιο ναι ή όχι και για το σύνολο της χώρας, ώστε να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα το σύνολο των επιλαχόντων ;
 * Θα εφαρμόσετε επιτέλους την αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, ηλικίας μέχρι 40 ετών, έως το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας ;

* Πότε θα καταβάλλετε τη δεύτερη και τρίτη δόση ενίσχυσης στους δικαιούχους νέους αγρότες του προηγούμενου προγράμματος ;

Συνάντηση εργασίας στο γραφείο της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για τα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιεί η Π.Ε. Πέλλας


Συνάντηση εργασίας στο γραφείο της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά για τα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιεί η Π.Ε. Πέλλας

Με πρωτοβουλία της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά και τη συμμετοχή του Δημάρχου Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο συνάντηση εργασίας σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας από το ΕΣΠΑ.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο έργο «Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας (π. Εδεσσαίου)» συνολικού προϋπολογισμού 1.900.000,00 € το οποίο έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οι αρμόδιοι μηχανικοί και υπηρεσιακά στελέχη ενημέρωσαν την κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και τον Δήμαρχο Έδεσσας για την εξέλιξη του έργου και τις διοικητικές ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Η μεγάλη αυτή παρέμβαση της Π.Ε. Πέλλας αφορά εργασίες αποκατάστασης/αντικατάστασης της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου, συνδράμοντας στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης ζώνης της πόλης της Έδεσσας και ειδικότερα της περιοχής των Καταρρακτών που αποτελεί κόσμημα για την πόλη και την Πέλλα γενικότερα.

Η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά ζήτησε από τα στελέχη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών να κινηθούν με ταχύτητα, συνέπεια και συνεργασία ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες που απομένουν και να μπει το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Έδεσσας σε τροχιά υλοποίησης ενώ και ο κ. Γιάννου συντάχθηκε με την άποψη της κυρίας Αηδονά.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Έδεσσας Δημήτρης Ταπαζίδης, ο Διευθυντής του ΥΗΣ Άγρα – Εδεσσαίου Ιωάννης Κρουσταλλακίδης ο Αν. Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας Αθανάσιος Σταυρίδης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Έδεσσας Ηλίας Γκουγιάννος, ο μηχανικός του Δήμου Έδεσσας Σάββας Νεσλεχανίδης και τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας, μηχανικοί κ.κ. Ιάκωβος Τσελίδης και Λάμπης Ιορδανίδης.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 5/2018) που ισχύει από το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 έως και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018:
Μεταβολή του καιρού το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 και από τα δυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:
1.   Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες
2.   Τις πυκνές χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας
3.   Τους θυελλώδεις ανέμους

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:
1. Το Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018:
Α. Από τις πρωινές ώρες το Ιόνιο, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και σταδιακά τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, οι Σποράδες, η Εύβοια και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το βράδυ οι Κυκλάδες και πιθανόν πρόσκαιρα η Κρήτη. Τη νύχτα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα.
Β. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πιθανόν σε περιοχές της ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο από τα 700-800 μέτρα.
2. Την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018:
Α. Κατά διαστήματα μέχρι το βράδυ η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ανατολικού Αιγίου. Μέχρι το μεσημέρι η Δυτική Στερεά, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν το Ιόνιο, η Ήπειρος και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Μέχρι το πρωί η Κεντρικής Μακεδονία και πιθανόν η Θεσσαλία.
Β. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και κατά διαστήματα σε περιοχές της Ηπείρου από τα 600-700 μέτρα και της Δυτικής Μακεδονίας από τα 700-800 μέτρα.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, ειδικά για θέματα παγετού και χιονοκάλυψης.
  • Να φροντίζουν να διαθέτουν πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα τους.
  • Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες παγετού.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Η κοπή της βασιλόπιτας του Αλμωπού


 Στο εστιατόριο των Λουτρών βρεθήκαμε το βράδυ της Τετάρτης 7/2/2018 οι παίκτες και η διοίκηση του Αλμωπού και σε οικογενειακό κλίμα κόψαμε την καθιερωμένη βασιλόπιτα, ενώ μας
τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος, Δημήτρης Μπίνος και οι Αντιδήμαρχοι, Γιώργος Τσιμτσιρίδης και Γιώργος Χατζηγιαννίδης.
 Αμφότεροι ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος μας, Παναγιώτης Κοτίδης, στο σύντομο χαιρετισμό τους έδωσαν συγχαρητήρια στους παίκτες για τη μέχρι σήμερα προσπάθεια τους και τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν να έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα και υγεία.
 Επιπλέον, ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο της ανακατασκευής του γηπέδου Αριδαίας με φυσικό χλοοτάπητα προϋπολογισμού 84.000 ευρώ, το οποίο θα βελτιώσει σημαντικά
τις συνθήκες λειτουργίας του αγωνιστικού χώρου της έδρας μας.
 Τυχερός της βραδιάς ήταν ο τερματοφύλακας, Σίμος Μένιος, ο οποίος μαζί με το φλουρί κέρδισε ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου προσφορά του καταστήματος οπτικών Μπαλκατζή και 100 ευρώ
μετρητά. 




Το παραμύθι της "Κάτσι-Κατσούλκα"



Αφουγκραζόσουν το ήχο του ανέμου,
Την ορμητική βουή του θολού νερού στο ρέμα
Μόλις οκτώ ετών
Σκάλιζες τη σκληρή φλούδα των πεύκων
Έφτιαχνες μορφές με το μαχαιράκι
Άλλοτε αγίους
Άλλοτε τέρατα, θηρία
Τους έδινες ονόματα, υπόσταση.
Ζωγράφιζες πολύχρωμους ιδανικούς τόπους
Πουλιά, 
Και ο αυτοσχέδιος νερόμυλος με τα στάχυα του σταριού
Κινούσε τη φαντασία σου στο ρυάκι του αγρού.
Και τα ασπρόμαυρα βράδια αποκτούσαν χρώμα
Με το παραμύθι της γιαγιάς- το μόνο που ήξερε-
Με την χελώνα "Κάτσι-Κατσούλκα"
Να σε νανουρίζει, να σε οδηγεί 
Σε μονοπάτια ίριδας 
Σε απάνεμους όρμους.
Κι έκλεινες τα μάτια, και ταξίδευες, με γεμάτη φαρέτρα
Σίγουρος για τις σαϊτιές του στόχου
Πεπεισμένος νικητής, κυρίαρχος του κόσμου.
Όνειρα πολλά, για κατάκτηση

Δεκαετίες αργότερα, αναπολείς, μέσα στη θλίψη σου
Προδόθηκαν τα όνειρα, εσύ και η γενιά σου
Έσπασε η ουράνια ανεμόσκαλα
Γκρεμοτσακίστηκαν στα βράχια
Δεν υπάρχει τόπος για σένα
"Θέλω να γυρίσω στο σπίτι, όπου ανήκω"
Σπασμένα τα φτερά σου
"Δεν υπάρχει τόπος για μένα"
Οι πολύχρωμες ζωγραφιές ξεθώριασαν
"Θέλω να γυρίσω στο σπίτι, όπου ανήκω"
Τα ξυλόγλυπτα πεύκα ράγισαν
"Δεν υπάρχει τόπος για μένα"
Ο νερόμυλος ερήμωσε, τα στάχυα σκόρπισαν
Κανείς δε νοιάζεται για τον θρήνο σου
Των χαμένων ιδανικών, μονολογείς
"Θέλω να γυρίσω στο σπίτι, όπου ανήκω"
Με τη σπασμένη άδεια φαρέτρα στον ώμο.
Το μόνο που σου απέμεινε
Το παλιό παραμύθι της "Κάτσι-Κατσούλκα"
Να σου αναμοχλεύει τη μνήμη
Τα βαριεστημένα λόγια της γιαγιάς
Κι ας "έφυγε" και η θρυλική χελώνα
Κι ας απέμεινε μόνο το κατακερματισμένο της καβούκι.

Κι ας ουρλιάζεις στη μοίρα σου
"Πήγαινέ με σπίτι
 Θέλω να γυρίσω σπίτι, όπου ανήκω
 Να συναρμολογήσω ξανα
 κομμάτι κομμάτι το κέλυφος 
 της ζωής που μου έκλεψαν"

« Σ΄α γ α π ώ »…… Ο Βασιλιάς Πόνος!


 « Σ΄α γ α π ώ »…… Ο Βασιλιάς Πόνος!

Σίγμα.
Τελικό, όπως σε κάθε δακρυσμένη λέξη. Να υποδηλώνει το μακρόσυρτο τέλος.

Άλφα.
Αρχικό στην εκκίνηση, όμως και στερητικό. Εν τέλει, απατηλό.

Γάμα.
Τρίτο τη τάξει. Όπως οι ελπίδες οι φρούδες. Της μετουσίωσης των δύο, σε τρεις.

Άλφα.
Ξανά, να υπενθυμίζει ακρογωνιαίους λόγους, όρκους αίματος και αιωνιότητας.

Πι.
Όπως ο πόνος ο αβάσταχτος της προδοσίας και των προτεραιοτήτων. Πιόνι στα χέρια ανώριμων ηνίοχων, έρμαιο στη σύγχυση ελαττωματικών νοών.

Ωμέγα.
Στρόγγυλο, κύκλος κλειστός, ολοκληρωτικός. Με την παύλα στη βάση. Επισφράγισμα του τέλους. Διακόπτης κατεβασμένος στο off.

Τελικά το Σ Α Γ Α Π Ω, μια λέξη απάτης, μεταχείρισης, εγωιστικής επιβεβαίωσης και απόλυτου ευτελισμού.
Και ο μονόδρομος προς την Ευτυχία, ο Βασιλιάς Πόνος, που ξεδοντιάρες, γριές υφάντρες τον κεντούν με άλικες κλωστές σε θολούς βυθούς κατακρεουργημένων αισθημάτων.




Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017.  20.15 μ.μ.

Η Νεράιδα και το σποράκι


Υπήρχε κάποτε, στην απεραντοσύνη του κόσμου, ένα ψηλό δέντρο στη μέση της ερημιάς, που σχεδόν ξεραμένο, με δυο τρία μεγάλα κλαδιά όλα κι όλα επάνω του, υπέμενε και περίμενε ολομόναχό του το μοιραίο. Να ξεραθεί, να φαγωθεί από τα σαράκια και να σωριαστεί στο έδαφος.
Σε μια άκρια του κλαδιού λοιπόν, βρισκόταν κουρνιασμένος ένας μικροσκοπικός σπόρος, ανάμεσα σε ένα κιτρινισμένο φύλλο, μόνο κι ολομόναχο. Είχε γαντζωθεί από το φυλλαράκι και κοίταζε καρτερικά τον ορίζοντα, μη έχοντας στόχο ή σκοπό.
Αγέρηδες το μαστίγωναν τα κρύα βράδια και η ομίχλη τύλιγε το στρόγγυλο κορμάκι του κάνοντάς το να ριγά από την υγρασία, ενώ έλιωνε και ιδρωκοπούσε την ημέρα, κάτω από τον ανελέητο καυτό ήλιο.
Κι αυτό υπέμενε, καρτερούσε και δάκρυζε και καταριόταν την κακή του μοίρα και τυλιγόταν  με το φύλλο και έκλεινε τα θολωμένα μάτια του.
Ώσπου, μια μέρα, που ο ήλιος ήταν στο βασίλεμά του, άκουσε φωνές, χαρούμενες και χαμογελαστές. Και μια γλυκιά φωνή, του χάιδεψε τα αυτιά και μια μελιστάλακτη μελωδία του πλημμύρισε την καρδούλα.
Γεμάτο περιέργεια, το μικρό σποράκι, από την πρωτόγνωρη αυτή αίσθηση, έσκυψε βαθειά, αφήνοντας την ασφάλεια της φωλιάς του φύλλου, επιθυμώντας να δει από πού προέρχεται αυτή η Σειρήνεια φωνή και………
Ωωωωωωωπ, απαγκιστρώνεται από το δέσιμό του και νιώθει να αιωρείται στο κενό και να πέφτει, να πέφτει, να χάνει τον έλεγχο και σε λίγες στιγμές, που του φάνηκαν αιώνας, προσγειώνεται στη ρίζα του ερημόδεντρου.
Ξεπερνώντας το αρχικό σάστισμα, ανοίγει τα μάτια του και τότε…….
Αυτό που αντίκρισε, έκανε το μικρό σποράκι να αναταραχτεί, ένιωσε την καρδούλα του να χτυπάει τόσο γρήγορα, τόσο τρελά, τόσο ανατρεπτικά, που νόμισε ότι ο κόσμος χανόταν…
Μια Νεράιδα, μια αληθινή οπτασία, ένα αγγελικό προσωπάκι με κάτι γκριζογάλαζα μάτια κι ένα βιβλικό χαμόγελο, τον παρατηρούσαν όλο περιέργεια και ενδιαφέρον.
Το μικρό σποράκι, ένιωσε να έχει μουδιάσει σύγκορμο, ενώ μέσα του μπορούσε να αισθανθεί μυριάδες πεταλούδες να χορεύουν σε έναν τρελό, ακατάπαυστο ρυθμό.
Ήταν μια ενσαρκωμένη οπτασία, μια Αναγεννησιακή ονείρωξη, μια απτή Νιρβάνα, και αμέσως είπε μέσα του ενδόμυχα, ότι αυτό πού έβλεπε, ήταν το δάχτυλο του θεού, η μοίρα και το γραμμένο του……
Η χαμογελαστή Νεράιδα, έσκυψε κι όλο περιέργεια και έγνοια, πήρε το μικρό σποράκι στη χούφτα της και με περισσή φροντίδα, το έβαλε στον κόρφο της, σε μια τσέπη του πανωφοριού της.
Το μικρό σποράκι, χωμένο μέσα στο σκοτάδι της τσέπης, μπορούσε να ακούσει την ανάσα της, να νιώσει την καρδιά της να χτυπάει και περίμενε υπομονετικά και με μια περίεργη ανακούφιση, να δει πού θα καταλήξει η απρόσμενη περιπέτειά του.
Πέρασε αρκετή ώρα, ώσπου ξαφνικά ένιωσε την θέρμη του χεριού της και σε μια στιγμή, ο τόπος φωτίστηκε.
Βρισκόταν σε ένα παράθυρο, στο πεζούλι και μέσα σε μια κατακόκκινη πήλινη γλάστρα, μέσα σε ένα αφράτο υγρό χώμα, ενώ μια αίσθηση αγαλλίασης το κυρίευσε.
Μπορούσε από εκεί να δει τον ήλιο μέσα στα δέντρα μιας αυλής, και στην αντίθετη πλευρά, ένα ολόλευκο δωμάτιο, προφανώς ο χώρος όπου ζούσε η Νεράιδα.
Πέρασαν οι ώρες και το σκοτάδι έπεσε, κάνοντας το μικρό σποράκι να χασμουριέται από τη νύστα, όταν, η πόρτα άνοιξε και η εκθαμβωτική οικοδέσποινα εμφανίστηκε, φορώντας μια ολόσωμη ροζ νυχτικιά. Τινάζοντας τα λυτά μακριά της μαλλιά, σκύβει και με μια γλυκιά σαγηνευτική φωνή του γνέφει «καληνύχτα» δίνοντάς του  ένα τρυφερό φιλί.
Το μικρό σποράκι, ανταριάστηκε ολάκερο και νόμισε πως θα λιποθυμήσει από την απροσδόκητη έξαψη.
Τελικά, έκλεισε τα μάτια του και βγάζοντας έναν βαθύ αναστεναγμό, αποκοιμήθηκε, χωμένο στο φρέσκο χώμα της γλάστρας, στην ασφάλεια του καινούριου του σπιτιού……
Οι μέρες περνούσαν και το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνονταν , με την Αγάπη να θεριεύει, ανάμεσα στους δύο.
Το μικρό σποράκι άρχισε να αποκτά νόημα και αυτοπεποίθηση για τη ζωή του, ενώ μέρα με τη μέρα έβγαζε ρίζες που τον σταθεροποιούσαν, του έδιναν δύναμη και ξεκίνησε να νιώθει δυνατό και σίγουρο.
Η Αγάπη της Νεράιδας και η πραγματική φροντίδα της, έκαναν το θαύμα τους και μια μέρα, απέκτησε αληθινές, δυνατές ρίζες, κορμό, δύναμη και στην κορυφή του, σχηματίστηκε ένα παραδείσιο ολοστρόγγυλο λευκό άνθος, που μοσχοβολούσε όλο το δωμάτιο, ενώ ένα ζευγαράκι από δυο πουλάκια, με πολύχρωμα πλουμιστά φτερά, πετούσε τιτιβίζοντας χαρούμενα και καθόταν στο περβάζι του παραθύρου χαριεντιζόμενο με χάρη και τσαχπινιά.
Και κάθε φορά που το μικρό σποράκι, άκουγε την Νεράιδα του να πλησιάζει, στηνόταν ολόρθο, και σύοντας καμαρωτά το περήφανο κορμί του, ανέδυε ένα μεθυστικό άρωμα, που όμοιό του δεν υπήρχε πουθενά στον κόσμο.
Κι Αυτή, με το γλυκό της, αιχμαλωτιστικό, όλο Αγάπη χαμόγελο, πλησίαζε, έσκυβε από πάνω του, το φιλούσε τρυφερά και του σιγοψυθίριζε την πιο μαγική λέξη, εκείνη που μπορεί να αναστήσει ακόμη κι ένα μικρό, ασήμαντο, τιποτένιο σποράκι, «Σαγαπώ».

ΣτΣ: Η ιστορία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. 

Ο θρύλος του "Ντίβου Ντέτε" των Προμάχων



Μέσα από την πληθώρα των λαϊκών μύθων και δοξασιών στους Προμάχους, ξεχωρίζει και αυτός του "ντίβου ντέτε" (άγριο παιδί).

Ερευνήσαμε το θέμα, ρωτήσαμε αρκετούς ηλικιωμένους κυρίως κατοίκους και σας παρουσιάζουμε την ιστορία, η οποία χάνεται στα βάθη των χρόνων.
Πριν από πάρα πολλά χρόνια, ζούσε στο χωριό ένας ιδιότροπος και σέρτικος άνθρωπος, έχοντας πρόβατα και μουλάρια, δουλεύοντας στο βουνό και στο μαντρί του.
Είχε λοιπόν υπό την προστασία του ένα μικρό παιδί, ένα ψυχοπαίδι, το οποίο του έκανε διάφορα θελήματα και δουλειές και σε αντάλλαγμα ο αυστηρός άνδρας του πρόσφερε στέγη και τροφή.
Μια μέρα, όταν ήταν η εποχή του κουρέματος των προβάτων, οι δυο τους ασχολούνταν με την καταμέτρηση, το κούρεμα και την τακτοποίηση του μαλλιού. Η όλη εργασία γινόταν στο μαντρί, στους πρόποδες του βουνού. Απασχολημένοι όπως ήταν και οι δυο τους, δεν αντιλήφθηκαν, ότι τα μουλάρια, που ήταν παραδίπλα, βρήκαν διέξοδο και έφυγαν στο βουνό.
Σε κάποια στιγμή ο μεγάλος άντρας αντιλαμβάνεται την απουσία των μουλαριών και βρίζοντας και πετώντας τα ψαλίδια, δίνει εντολή στο μικρό ψυχοπαίδι να πάει γρήγορα στο βουνό, να βρει το κοπάδι των μουλαριών και να τα οδηγήσει πίσω στον περιφραγμένο χώρο, όπου σταβλίζονταν. Του είπε μάλιστα με έντονο ύφος, πως αν δεν τα βρει, να μη γυρίσει πίσω.
Ταραγμένο το μικρό παιδί, παίρνει ένα κομμάτι ψωμί και λίγο νερό στον τουρβά του και αναχωρεί για το βουνό, με την ελπίδα να βρει τα χαμένα ζώα.
Ακολούθησε το γνωστό μονοπάτι, που συνήθως έπαιρναν τα μουλάρια και σε λίγη ώρα έφτασε στο πυκνόφυτο δάσος. Περιπλανιόταν με τις ώρες, αλλά για κακή του τύχη, δεν είχε αποτέλεσμα.
Ο ήλιος κρύφτηκε και μετά από λίγο, το πυκνό σκοτάδι σκέπασε τα πάντα, προκαλώντας στον μικρό φόβο και απογοήτευση.
Φοβόταν το ξύλο, που θα έτρωγε από το βίαιο αφεντικό του.
Απελπισμένος λοιπόν από τις άτυχες έρευνες του, σήκωσε τα μάτια του ψηλά στο θεό και προσευχήθηκε να τον μεταμορφώσει σε πουλί, για να μη μπορεί κανείς να του κάνει κακό.
Έτσι κι έγινε, ο θεός τον άκουσε και τον μεταμόρφωσε σε ένα μικρό πουλί με μεγάλο κεφάλι, που είχε σχεδόν ανθρώπινα χαρακτηριστικά.
Κι έτσι το μικρό ψυχοπαίδι, γλίτωσε το ξύλο από το αφεντικό του και συνεχίζει μέχρι και σήμερα να περιφέρεται στο δάσος κάνοντας έναν ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό ήχο, φωνάζοντας τα χαμένα μουλάρια.
Αρκετοί ηλικιωμένοι ισχυρίζονται ότι έχουν δει το "ντίβου ντέτε" συνήθως τα απογεύματα και πάντα κοντά σε κοπάδια μουλαριών.
Μάλιστα στην λαογραφία μας έχει περάσει το "ντίβου ντέτε" σαν μπαμπούλας και πολλές μαμάδες τρομάζουν και απειλούν τα μικρά παιδιά, για να παραμένουν φρόνιμα.
Αυτός είναι ο θρύλος του "ντίβου ντέτε" τον οποίο καταγράφουμε για να μη ξεχαστεί και να μη χαθεί στους δύσκολους και παγκοσμιοποιημένους καιρούς που διέρχεται ο τόπος μας. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...