Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

"ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ" ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΕΛΛΑΣ


Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, γιορτάζει την αυγουστιάτικη Πανσέληνο το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο- αυτή τη φορά σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει στον εορτασμό και φέτος σας προσκαλεί να απολαύσουμε το φεγγάρι του Αυγούστου στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας, Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη από ώρα 20:00 ως 23:30 και στις 21:30 θα απολαύσουμε συναυλία κλασικής μουσικής, στα βόρεια της «Οικίας του Διονύσου», με έργα Beethoven, Rachmaninov, Debussy, Chopin και άλλων συνθετών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χάρη στην ευγενή προσφορά των μουσικών Ανδρομάχης Κυπραίου στο βιολί και Ζώη Ζαφειρίου στο ηλεκτρικό πιάνο. Την τεχνική υποστήριξη προσφέρουν ο Δήμος Πέλλας, η ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας, ο Μορφωτικός και Περιβαλλοντικός Όμιλος Πέλλας «Η Αρχαία Πέλλα» και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Πέλλας. 
ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ ΚΥΠΡΑΙΟΥ: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε δίπλωμα βιολιού το 1998 με καθηγητή τον κ. Κ. Πατσαλίδη από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και πτυχία αντίστιξης και φούγκας από το ίδιο Ωδείο με καθηγητή τον κ. Δ. Αθανασιάδη. Από το 2000 εργάζεται στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών. Εκτός από το εκπαιδευτικό της έργο στη διδασκαλία βιολιού και μουσικής δωματίου, έχει δημιουργήσει από το 2006 το ensemble της τάξης βιολιού το οποίο συμμετείχε σε πολλές εκδηλώσεις στην πόλη των Γιαννιτσών. Από τον Οκτώβριο του 2015 είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο ίδιο Ωδείο.
ΖΩΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ: Γεννήθηκε στην Αριδαία. Από πολύ μικρός ασχολήθηκε επαγγελματικά με το αρμόνιο και το συνθεσάιζερ κάνοντας πολλές εμφανίσεις με σχήματα ελληνικής, ροκ και τζαζ μουσικής. Είναι στην τάξη διπλώματος πιάνου με καθηγητή τον κ. Θ. Παπαδόπουλο στο Δημοτικό Ωδείο Αριδαίας. Από το ίδιο Ωδείο πήρε πτυχίο αρμονίας με καθηγητή τον κ. Π. Αποστολίδη το 2012. Έχει εμφανιστεί σε Αριδαία και Γιαννιτσά σε ρεσιτάλ πιάνου και συναυλίες μουσικής δωματίου. Από το 2013 συνοδεύει στο πιάνο τη βιολονίστα κ. Α.Κυπραίου.


ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα
Τηλ. 23820 31160
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους:
https://www.facebook.com/pages/-Archaeological-Museum-of-Pella/

"ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΛΟΓΓΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ


         Το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, γιορτάζει την αυγουστιάτικη Πανσέληνο το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015 και οργανώνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο- αυτή τη φορά σε περισσότερους από 140 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό και σας προσκαλεί να απολαύσουμε το φεγγάρι του φετινού Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Έδεσσας. Η είσοδος του κοινού θα είναι ελεύθερη και η έναρξη στις  21:00.
«Μουσική στο φως του φεγγαριού»
1.         Στον αρχαιολογικό χώρο του Λόγγου Έδεσσας θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ατμοσφαιρικές μελωδίες από τη Νεανική χορωδία Έδεσσας υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γκουράνη και τους μουσικούς Στέλλα Λιολιοπούλου στο βιολί, Γεωργία Μπυράκη στο φλάουτο, Ορέστη Παπαϊωάννου στο κλαρινέτο, Παύλο Κλιμάχιν στην κιθάρα και Μαρία Ζλατάνη στο πιάνο. Η εκδήλωση διοργανώνεται με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Έδεσσας.

2.         Ο Ναός της Παλαιάς Μητρόπολης Έδεσσας θα είναι επισκέψιμος έως τις 23:00.


ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΛΟΓΓΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ
582 02, Έδεσσα
Τηλ. 23810 24356
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23810 24356
Ηλ. Δ/νση: efapel@culture.gr
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους:

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΕΣ ΤΟΥ 1943



Για να μην ξεχνάμε μία Ελλάδα χωρισμένη και προδομένη. Αυτή είναι η ιστορία μας, Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες.
 Θα πρέπει να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να είμαστε πιο σοφοί σήμερα και στο μέλλον.
 Ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ.

ΓΙΑΤΙ Η ΜΠΥΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΤΙ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ;

Le Monde: Γιατί η μπίρα στοιχίζει λιγότερο στην Ελλάδα απ' ό,τι στην Γερμανία
Ένας Ιρλανδός που κάνει διακοπές στην Σλοβακία πληρώνει την μπίρα του 2,5 φορές λιγότερο απ' ό,τι στην παμπ της γειτονιάς του. Αν τώρα θελήσει λίγο περισσότερο ήλιο, θα την πιει στην Ελλάδα όπου θα πληρώσει και πάλι δύο φορές λιγότερο απ' ό,τι στην πατρίδα του.
Αν και έχουν το ίδιο νόμισμα, η αξία των αγαθών και των υπηρεσιών διαφέρει πολύ από την μία αγορά στην άλλη στις 19 χώρες της ευρωζώνης, σχολιάζει σε άρθρο της η "Le Monde".
Ως εκ τούτου ένας Πορτογάλος κάνει με κατά μέσον όρο περίπου 60 ευρώ τα ίδια ψώνια που ένας Γάλλος κάνει με περίπου 80.
Βάσει του δείκτη τιμών αγαθών και υπηρεσιών που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat για το 2014, διαμορφώνονται κυρίως δύο ομάδες. Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα, από την μία πλευρά βρίσκονται οι χώρες της νότιας και της ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες ο δείκτης τιμών βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο στην ΕΕ των 28 χωρών μελών και από την άλλη οι χώρες της δυτικής και της βόρειας Ευρώπης, όπου κυμαίνεται πάνω από τον μέσο όρο.
Στην μέση περίπου βρίσκονται η Γερμανία και η Ιταλία, οι οποίες τοποθετούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν ακριβώς στον μέσο όρο, επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία παραπέμπει τους ενδιαφερόμενους για περισσότερα στοιχεία στην Eurostat.
Εξηγώντας τέλος τους λόγους για τους οποίους η μπίρα στοιχίζει λιγότερο σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης απ' ό,τι σε άλλες, η Le Monde επισημαίνει ότι, παρότι πρόκειται για ένα προϊόν που το βρίσκει κανείς εύκολα παντού, αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση, καθώς, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat, αυτό που διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από την μία χώρα στην άλλη είναι η φορολογία στα οινοπνευματώδη ποτά και στα τσιγάρα.
Έτσι, καταλήγει, στην Ιρλανδία αυτά τα προϊόντα φορολογούνται πολύ, ενώ αντιθέτως στην Λιθουανία για παράδειγμα η φορολογία είναι πολύ μικρή, για να μην πούμε ανύπαρκτη. Ένα πακέτο τσιγάρα στοιχίζει κατά μέσο όρο 3 ευρώ στο Βίλνιους, ενώ ένας Δουβλινέζος θα πρέπει να δώσει για το ίδιο πακέτο περισσότερα από 10 ευρώ.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΤΟ...ΠΟΣΙΜΟ ΒΙΒΛΙΟ



Αυτό το βιβλίο διαφέρει από τα υπόλοιπα, επειδή δεν διαβάζεται μόνο, αλλά και «πίνεται». Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ήσαν πετυχημένες οι πρώτες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες του καινοτομικού βιβλίου τους που διαθέτει σελίδες-φίλτρα, τις οποίες μπορεί να κόψει κανείς μία-μία για να φιλτράρει το νερό και να το πιεί αμέσως.

   Κάθε σελίδα διαθέτει και οδηγίες που μπορεί να διαβάσει κανείς (εκτυπωμένες στη γλώσσα του κάθε φορά), αν και η όλη διαδικασία είναι απλούστατη. Απλώς, σχίζεις μια σελίδα, ρίχνεις από πάνω το θολό ή εν γένει ύποπτο νερό που θέλεις να καθαρίσεις και η σελίδα-φίλτρο κατακρατά σχεδόν όλα τα μικρόβια.

   Μια σελίδα μπορεί να καθαρίσει έως 100 λίτρα νερού και ένα βιβλίο μπορεί να φιλτράρει τις προμήθειες νερού ενός ανθρώπου για τέσσερα χρόνια. Οι σελίδες περιέχουν νανοσωματίδια αργύρου ή χαλκού, που σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς του νερού, καθώς αυτό διαπερνά τις σελίδες.

   Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τερέζα Ντάνκοβιτς του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον στο Πίτσμπουργκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στη Βοστώνη, σύμφωνα με το BBC, πραγματοποίησαν δοκιμές σε διάφορες περιοχές με μολυσμένο νερό (σε Ν. Αφρική, Γκάνα και Μπανγκλαντές) κατά την τελευταία διετία.

 Το «βιβλίο» πέτυχε να απομακρύνει πάνω από το 99% των βακτηρίων (σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και το 100%), αφήνοντας το νερό τόσο καθαρό, όσο το νερό βρύσης σε μια ανεπτυγμένη χώρα.

   Σε σχεδόν 700 εκατομμύρια εκτιμώνται οι άνθρωποι στη Γη που δεν μπορούν να πιουν καθαρό και ασφαλές νερό. Εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά, επειδή πίνουν νερό με μικρόβια.

    Η νέα τεχνολογία προορίζεται κυρίως για τις φτωχές χώρες, όπου μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Θα μπορούσε όμως να αξιοποιηθεί από κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση, ακόμη και σε ανεπτυγμένες χώρες, όπου υπάρχει υποψία ότι το νερό μπορεί να μην είναι ασφαλές.

   Προς το παρόν το βιβλίο παράγεται εργαστηριακά με το χέρι, αλλά μελλοντικά οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα παραχθεί μαζικά ως φθηνό εμπορικό προϊόν. Ήδη η Ντάνκοβιτς έχει ιδρύσει την μη κερδοσκοπική εταιρεία pAge Drinking Paper για να προωθήσει την ιδέα της.

   Αλλοι επιστήμονες δήλωσαν ότι πρόκειται για μια ελπιδοφόρα τεχνολογία, όμως επεσήμαναν πως αν και το βιβλίο-φίλτρο φαίνεται να σκοτώνει τα βακτήρια, είναι ασαφές σε ποιό βαθμό κάνει το ίδιο με άλλους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί και τα παράσιτα.

   Παύλος Δρακόπουλος για ΑΠΕ 


Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΑΤΛΑΣ ΑΛΛΑΞΕ ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ



Αυτό το GIF παρουσιάζει με ακρίβεια πόσος πάγος έχει λιώσει τα τελευταία 15 χρόνια και το National Geographic που το έδωσε στη δημοσιότητα σχολιάζει πως ίσως είναι αρκετό για να αλλάξει γνώμη σε όσους ακόμη και σήμερα αμφισβητούν την κλιματική αλλαγή. 



Ο Άτλας που μόλις κυκλοφόρησε από το National Geographic δείχνει την ποσότητα πάγου που έχει χαθεί στην Αρκτική από το 1995 μέχρι και πρόσφατα.
Η παρουσίαση αυτή γίνεται λίγες μέρες αφότου ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε το σοβαρό μετασχηματισμό ως τη «μεγαλύτερη αλλαγή στο Άτλαντα της, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και ενώ ανακοίνωσε πως σκοπεύει και ο ίδιος να επισκεφτεί το παγωμένο σύνορο στην Αλάσκα στα πλαίσια της καμπάνιας για τη κλιματική αλλαγή. 

  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, "μια από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές στην ιστορία" έχει συμβεί, σύμφωνα με την Christine Dell'Amore του National Geographic η οποία αναλύει το πώς αλλάζει ο χάρτης της Γης.
 Την περασμένη χρονιά, το διάσημο περιοδικό άλλαξε τους Άτλαντες που τυπώνει και κυκλοφορεί και κατά την παρουσίασή τους επέστησε την προσοχή σε αυτό το κομμάτι του πλανήτη που αλλάζει δραματικά γρήγορα. 
Οι φόβοι πως και φέτος ο χάρτης θα πρέπει να τροποποιηθεί είναι μεγάλοι μια και τα στοιχεία από δορυφόρους και μετρήσεις δείχνουν πως το φαινόμενο όχι απλά δεν υποχωρεί, αλλά παρουσιάζει ανησυχητική επιτάχυνση.





Πηγή: www.lifo.gr

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΣ: Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΤΣΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Η Μελίνα Αυγερινού που εργάζεται στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και είναι από τους φροντιστές των σκύλων, παίζει με ένα κουτάβι από γέννα στο Κέντρο Αναπαραγωγής και Επαναδιάδοσης Ελληνικού Ποιμενικού. Φωτο: Γιώργος Μουτάφης.

Οι περισσότερες χώρες στον κόσμο έχουν από τουλάχιστον μια δική τους ράτσα σκύλου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από άποψη μορφολογίας και συμπεριφοράς. Ο Γερμανικός ποιμενικός, ο Ιαπωνικός Ακίτα, ο κινέζικος Τσόου Τσόου, ο αγγλικός Bulldog, ο Καναδέζικος Λαμπραντόρ, ο Ρώσος Μπορζόι και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Εμείς ως Ελλάδα ακόμα δεν μπορούμε με γραφειοκρατική σαφήνεια και επίσημες σφραγίδες να πούμε ότι ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι μια αναγνωρισμένη ράτσα.

 Αυτός ο ευγενικός γίγαντας, ένας σκύλος υπέροχος, πανέξυπνος και ορισμένες φορές τραμπούκος (που ως τσομπάνης οφείλει) μένει ακόμα στα «αλώνια», δίπλα στο κοπάδι του. Μίλησα με τον Πάνο Στεφάνου, υπεύθυνο επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, για την φυλή, τους λόγους μη αναγνώρισής του (ακόμα) αλλά και τις ιδιαιτερότητες αυτού του σκύλου.

   «Ο Ελληνικός Ποιμενικός, είναι όντως μια από τις αρχαιότερες ράτσες και θα έπρεπε να έχει διασωθεί. Είναι κρίμα που όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταφέρει να αναγνωρίσουν τις φυλές τους, και εμείς στην Ελλάδα όχι. Ο λόγος που δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί είναι πρώτα απ" όλα η έλλειψη επαρκούς αριθμού καθαρόαιμων ατόμων σκύλων, με το ιστορικό τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο, που θα είναι και η βάση. Τα τελευταία χρόνια, με τη συστηματική εκτροφή του Ομίλου της φυλής (ΟΦΕΠ), και του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Ο Ελληνικός Ποιμενικός παρουσιάζει μεγάλη ποικιλομορφία χαρακτηριστικών ως προς τον χρωματισμό, την ποικιλία του τριχώματος, το μέγεθος κλπ.
 Πολλές φορές δεν είναι σαφές, κατά τη διαδικασία των αναγνωρίσεων, από τα χαρακτηριστικά και μόνο του σκύλου, εάν πρόκειται για Ελληνικό Ποιμενικό, ή για πρόσμιξη με κάποια άλλη φυλή. Γι αυτό και η ύπαρξη ενός καλού ιστορικού του σκύλου είναι κάτι πολύ σημαντικό. 

Φωτο: Γιώργος Μουτάφης/Αρχείο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Γενικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να σταθούμε τόσο πολύ στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της φυλής. Στην ιστοσελίδα του Ομίλου της φυλής, άλλωστε, μπορεί κάποιος να βρει λεπτομερή ανάλυση του μορφολογικού προτύπου και των χαρακτηριστικών του. Αυτό που έχει κατά τη γνώμη μου σημασία είναι τα εργασιακά χαρακτηριστικά της φυλής.
 Ο Ελληνικός Ποιμενικός αποτελεί εξαίρετο φύλακα κοπαδιών για την Ελληνική ύπαιθρο, καθώς είναι σκύλος αντοχής, δύναμης, που αντέχει στα ακραία καιρικά φαινόμενα και μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Δεν παραπλανάται εύκολα και παραμένει πάντα κοντά στο κοπάδι, αποτρέποντας έτσι πιθανές επισκέψεις από θηρευτές όπως λύκους και αρκούδες.
 Με την κατάλληλη προσοχή και εκπαίδευση, ο Ελληνικός Ποιμενικός είναι ο καλύτερος φύλακας, ένας σκύλος εμπιστοσύνης, απαραίτητος σε κάθε κτηνοτρόφο που θέλει να προστατεύσει αποτελεσματικά το κοπάδι του. 

Φωτο: Γιώργος Μουτάφης/Αρχείο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Κάθε φυλή σκύλου έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Υπάρχουν σκύλοι που έχουν έντονα ανεπτυγμένο το κυνηγετικό ένστικτο, ή σκύλοι που έχουν ως αντικείμενο την φύλαξη. Ο Ελληνικός Ποιμενικός ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε πιθανός ιδιοκτήτης που θα θελήσει να αποκτήσει έναν ποιμενικό, που δεν θα χρησιμοποιηθεί για φύλαξη κοπαδιών, αλλά ως κατοικίδιο, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος πως τα ένστικτα φύλαξης του σκύλου ενδεχομένως να βρουν διέξοδο κάπου αλλού.
 Δεν είναι λίγες οι φορές που ιδιώτες που έχουν επιλέξει τον Ελληνικό Ποιμενικό ως κατοικίδιο, απευθύνονται τελικά στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, καθώς ο σκύλος τους γίνεται, όπως λένε, επιθετικός, ή προστατευτικός με τον χώρο του, τα αντικείμενά του, ή την οικογένειά του, το κοπάδι του, όπου στην περίπτωση αυτή είναι η ανθρώπινη οικογένειά του. Θα πρέπει, λοιπόν, πριν πάρει κάποιος έναν σκύλο, οποιασδήποτε φυλής, ειδικότερα αυτών που είναι μεγαλόσωμων και δυσκολότερων στον χειρισμό, να έχει φροντίσει να ενημερωθεί για τα χαρακτηριστικά και τις απαιτήσεις της φυλής, ώστε να είναι σίγουρος πως μπορεί να τα παρέχει (μεγάλο χώρο, δυνατότητα εκτόνωσης, εκπαίδευση). 

  Φυσικά και υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για να δώσουμε εμείς ως ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σκυλιά. Το πρόγραμμα εκτροφής μας, υποστηρίζεται από τη Royal Canin και απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε κτηνοτρόφους. Τα κουτάβια δίνονται σε κτηνοτρόφους με σκοπό την φύλαξη των κοπαδιών, ενώ σπανιότερα επιλέγονται και κάποιοι ιδιώτες όπου συνεργάζονται με το πρόγραμμα.
 Η αναμονή είναι σχετικά μεγάλη, χρειάζεται υπομονή. Οι κτηνοτρόφοι επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, έπειτα από τηλεφωνική συνέντευξη, επιτόπια επίσκεψη, έγκριση των εγκαταστάσεων και των ήδη υπαρχόντων σκύλων, ενώ αν μετά την παράδοση του κουταβιού διαπιστωθεί κακομεταχείρισή του, με οποιαδήποτε μορφή, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δύναται να απομακρύνει τον σκύλο». 

Φωτο: Γιώργος Μουτάφης/Αρχείο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ

Φωτο: Γιώργος Μουτάφης/Αρχείο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ


ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΙΕΡΙΔΗ 


Πηγή: www.lifo.gr

ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ: ΤΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος είναι Κερκυραίος και έχει πιει πάρα πολλές τσιτσιμπύρες στη ζωή του. Τον γνωρίσαμε τυχαία την ώρα που δοκιμάζαμε το πολύ ιδιαίτερο αναψυκτικό και μας μίλησε για την ιστορία του και για τη μοναδική εταιρία που έχει απομείνει στην Ελλάδα και έχει βάλει στόχο να τη γνωρίσει στους Αθηναίους.
Aπό την ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ 

   Η τσιτσιμπύρα ήρθε στην Κέρκυρα από τους Άγγλους και από το 1860 που άρχισε η παραγωγή της στην περιοχή Καλαφατιώτες έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού. Παλιότερα υπήρχαν 8 βιοτεχνίες που έφτιαχναν τσιτσιμπύρα, αλλά σήμερα έχει απομείνει μόνο μία, η επιχείρηση που ίδρυσε ο Γιώργος Χειμαριός.
 Το όνομά της (από το τζίντζερ αλλά και το τσιτσιρίζω, από τον ήχο του ανθρακικού που παράγει μόνη της κατά τη ζύμωση) είναι μια εξελληνισμένη απόδοση της ginger beer, του αναψυκτικού που αγαπούσαν και αγαπούν οι Άγγλοι και στην Ελλάδα παράγεται μόνο στην Κέρκυρα.

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει.  Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα. Φρέσκο λεμόνι, νερό, ζάχαρη και τζίντζερ.
 Τα υλικά ζυμώνονται για πέντε μέρες και μετατρέπονται στο ανθρακούχο αναψυκτικό, με το ανθρακικό να δημιουργείται φυσικά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. 

Το αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ που του δίνει την χαρακτηριστική πιπεράτη γεύση δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά και φτιάχνεται μόνο με αγνά προϊόντα από την Κέρκυρα.  Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

Ο Σπύρος προμηθεύει πολλά μαγαζιά και μπαρ με τσιτσιμπίρα και από ό,τι λέει τρέχει συνέχεια, γιατί ο κόσμος έχει αρχίσει να τη μαθαίνει και να την προτιμάει.
 «Η τσιτσιμπύρα είναι ένα ιδιαίτερο αναψυκτικό και από παραγωγή σε παραγωγή μπορεί να έχει διαφορετική γεύση, εξαρτάται από τη γεύση του λεμονιού» λέει. «Μπαίνει μόνο φρέσκο λεμόνι στην Παρασκευή. Δεν είναι κόκα κόλα, είναι φυσικό προϊόν. Αν αφήσεις την τσιτσιμπύρα εκτός ψυγείου, το μπουκάλι μπορεί να φουσκώσει γιατί ζυμώνεται συνέχεια. Όταν την ανοίγεις πρέπει να το κάνεις σιγά-σιγά γιατί μπορεί να 'ταξιδέψει', δηλαδή να αφρίσει, γιατί είναι ζωντανό πράγμα.
 Η τσιτσιμπύρα θέλει παίδεμα, πρέπει να ασχοληθείς μαζί της, να προσέχεις να μην εκτεθεί στον ήλιο. Στην Κέρκυρα πίνουν όλοι τσιτσιμπίρα και στους Άγγλους που έρχονται και την ξέρουν αρέσει πολύ. Η αγγλική βέβαια δεν έχει καμία σχέση με τη δικιά μας, λόγω των υλικών. Είναι πολύ καλύτερη η ντόπια. Εκτός από σκέτη, εμένα μου αρέσει και με βότκα» λέει ο Σπύρος.

   Εκτός από νόστιμη και δροσιστική η τσιτσιμπίρα έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες, λόγω του τζίντζερ. Το τζίντζερ είναι αντιεμετικό και κατά της ναυτίας, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, έχει αντιπυρετικές και αντισηπτικές ιδιότητες και κάνει πολύ καλό στο στομάχι. «Μπορείς να πιεις τσιτσιμπύρα σαν χωνευτικό. Ό,τι και να φας πίνεις μετά μια τσιτσιμπύρα και στρώνεις» λέει ο Σπύρος.

Κι αυτή είναι μία ιδιαίτερη συνταγή για κοκτέιλ με τσιτσιμπίρα:  

 Mojito με τσιτσιμπύρα
 Υλικά - φρέσκα φύλλα μέντας - 3 κ.τ.γ ζάχαρη - 1 λάιμ κομμένο 65 ml ρούμι - τσιτσιμπίρα - μία φέτα τζίντζερ ( προαιρετικά) 

  Εκτέλεση 
Σε ένα ποτήρι βάλτε τη μέντα, τη ζάχαρη και τα κομμάτια lime και λιώστε τα. Προσθέστε θρυμματισμένο πάγο και το ρούμι. Ανακατέψτε καλά και γεμίστε το ποτήρι με την τσιτσιμπίρα. Γαρνίρετε με φύλλα μέντας και μία λεπτή φέτα τζίντζερ.  

 Τσιτσιμπύρα μπορείτε να βρείτε: 
«Κάπαρη» Ασκληπιού 22, Αθήνα, «Μεσογειακή Διατροφή», Σοφοκλέους 1, Αθήνα, «Σοφός Μάρκετ» Μητροπόλεως 78, Αθήνα, «Αφοί Καππάτου» Σπ. Τρικούπη (Ασημάκη Φωτήλα 1), Εξάρχεια, Αθήνα, »Γήινος» Αγ. Παρασκευής 55, Χαλάνδρι και σε επιλεγμένα μπαρ. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ



Τείχος και ιερό αποκαλύφθηκε στην ανασκαφή τής αρχαίας Φενεού

Aμφιπρόσωπο τείχος πλάτους 3,20 μ. αποκάλυψε η συστηματική ανασκαφική έρευνα και οι εκτεταμένες εργασίες αποψίλωσης κατά το πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας «Αρχαία Φενεός», που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας και του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και ολοκληρώθηκε αυτό το μήνα.

 Το τείχος διατρέχει ολόκληρη τη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης σε συνολικό μήκος 230 μ. και σε μέγιστο σωζόμενο ύψος 4,50 μ. Η οχύρωση ενισχύεται με τέσσερις ημικυκλικούς πύργους, διαμέτρου 5,50 μ., όπως και έναν κάτοψης τριών τετάρτων του κύκλου, κυμαινόμενης διαμέτρου από 5,90 έως 6,00 μ.  



Το τείχος φαίνεται πως ολοκληρώνει την πορεία του στο ανατολικό πέρας της βόρειας κλιτύος, διαμορφώνοντας πυλίδα. Στο δυτικότατο ορατό άκρο του βορείου σκέλους του τείχους, το διάσπαρτο οικοδομικό υλικό και τα λαξεύματα στο φυσικό βράχο, δεν αποτελούν επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό της περαιτέρω πορείας του. Μοναδική ένδειξη για την οχύρωση στις υπόλοιπες πλευρές της Ακρόπολης αποτελούν οι 150 περίπου παρασυρμένες λιθόπλινθοι, που καταγράφηκαν και χαρτογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος.

 Το τείχος και οι πύργοι ακολουθούν συνδυασμό τραπεζοειδούς και πολυγωνικού συστήματος τειχοδομίας σε σειρές, με εξαίρεση μικρό μόνο τμήμα στην ανατολική απόληξη της κλιτύος, όπου έχει χτιστεί με βάση το κανονικό πολυγωνικό. Η στρωματογραφική ανάλυση των ανασκαφικών τομών και η έως τώρα μελέτη των κινητών ευρημάτων, κυρίως όμως ο εντοπισμός χάλκινου νομίσματος Σικυώνας σε στρώμα που διαταράχθηκε από την ανέγερση του τείχους, τοποθετούν με ασφάλεια την κατασκευή του μετά το 345 π.Χ. 



Από την ανασκαφική έρευνα στο τμήμα της οχύρωσης που περικλείει το φυσικά διαμορφωμένο πλάτωμα του Αγίου Κωνσταντίνου προέκυψε ότι η κατασκευή της παραβίασε τμήμα εγκατάστασης της Μεσοελλαδικής περιόδου. Τα οικιστικά κατάλοιπα κατατάσσονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις (ΠΕ ΙΙΙ/ΜΕ Ι, ΜΕ ΙΙ και ΜΕ ΙΙI/ΥΕ Ι), καλύπτοντας ευρύ χρονολογικό φάσμα από τον 21ο έως τον 16ο αι. π.Χ. Επιπλέον, στις ίδιες ανασκαφικές τομές, κάτωθεν των μεσοελλαδικών καταλοίπων, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Φενεό ίχνη κατοίκησης και κατά τη Νεολιθική περίοδο.

 Στο ανατολικό πλάτωμα του λόφου της Ακρόπολης ήρθε στο φως ιερό αφιερωμένο σε γυναικεία θεότητα, ορθογώνιας κάτοψης και εσωτερικών διαστάσεων 15,50 μ. Χ 4,00 μ., εντός του οποίου ανιχνεύθηκαν δύο οικοδομικές φάσεις, η πρωιμότερη στην αρχαϊκή και η υστερότερη στην κλασική εποχή. Κατά την τελευταία προστέθηκαν μονολιθική βάση λατρευτικού αγάλματος και πήλινη εσχάρα. Και οι δυο φάσεις απέδωσαν πληθώρα αναθημάτων, όπως καλής ποιότητας κεραμική (κοτύλες, σκύφοι, πυξίδες, λήκυθοι, κρατήρες και μικκύλα αγγεία), πήλινα ειδώλια γυναικείων μορφών και προτομές, χάλκινες φιάλες, χάλκινες και σιδερένιες περόνες, χάλκινες και οστέινες πόρπες, χάλκινα επίρραπτα κοσμήματα ενδυμάτων, γυάλινες και οστέινες ψήφους.

 Η αρκαδική πόλη Φενεός τοποθετείται στα νοτιοδυτικά όρια της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, σε υψόμετρο 770 μ. περίπου. Τη διεύθυνση του προγράμματος είχαν οι καθηγητές Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Karl-Franzens του Graz της Αυστρίας Κωνσταντίνος Κίσσας, Προϊστάμενος της ΕΦ.Α.ΚΟΡ. και Peter Scherrer, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Παν/μίου. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ



Έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού παραβόλου 

Θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των πολιτών από την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

Έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου την οποία θα χρησιμοποιούν εφεξής οι πολίτες για την εξυπηρέτησή τους από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Η διαδικασία απαιτεί 3 στάδια με πρώτο τη δημιουργία του e-Παραβόλου το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να εκδίδουν, είτε μεταβαίνοντας στη διαδικτυακή πύλη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) επιλέγοντας την υπηρεσία «e-Παράβολο», είτε απευθυνόμενοι στα κατά τόπους ΚΕΠ.
Έπειτα, πραγματοποιείται η πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου με χρήση του μοναδικού, ψηφιακού «κωδικού παραβόλου» στις τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ. ή με τη χρήση πιστωτικής/προπληρωμένης/χρεωστικής κάρτας ελληνικών τραπεζών μέσω της ιστοσελίδας (www.gsis.gr) ως εξής:
Στις τράπεζες που υποστηρίζουν on-line πληρωμή το παράβολο θα είναι άμεσα διαθέσιμο για υποβολή.
Στις τράπεζες που δεν υποστηρίζουν on-line πληρωμή το παράβολο θα είναι διαθέσιμο μετά από 1-2 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πληρωμής του για υποβολή.
Μέσω της ιστοσελίδας της Γ.Γ.Π.Σ. με χρήση πιστωτικής/προπληρωμένης/χρεωστικής κάρτας ελληνικών τραπεζών το παράβολο θα είναι άμεσα διαθέσιμο για υποβολή.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την κατάθεση του e-Παραβόλου στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών προσκομίζοντας και το αποδεικτικό είσπραξης, μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού παραβόλου για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Πέλλας είναι ακόμη μια προσπάθεια για την μείωση της γραφειοκρατίας. Επίσης, αποτελεί ένα βήμα για την ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και την αποφυγή της ταλαιπωρίας των συμπολιτών μας. Μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου, οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας γίνονται πιο ευέλικτες, αποδοτικές και «φιλικές» προς τους συμπολίτες μας που απευθύνονται καθημερινά για την εξυπηρέτησή τους». 

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ενας ηλικιωμένος πηγαίνει την βόλτα του όπου τυχαία περνά έξω απο ένα…. μπουpδέλο…….

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



 Πρόγραμμα  και σύλλογοι...

Παρασκευή 21 Αύγουστου 2015 (Ημέρα 1η)



Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι" - Πρόμαχοι (χοροί Μακεδονίας)



Λ.Σ. "Ποντίων Αψάλου" - Άψαλος (χοροί Πόντου) 


Φωτογραφία απο το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα
Π.Σ. "Νέοι Ορίζοντες" - Σιταριά (χοροί Μακεδονίας)



Π.Σ. Γυναικών Ασβεστοχωρίου (χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας & Νησιών) 



Μ.Σ. "Αγία Παρασκευή" - Λευκάδια (χοροί Μακεδονίας)

Μετά την λήξη των χορευτικών επιδείξεων ακολουθεί γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους της ορχήστρας «Μακεδονικός Ήχος».




Σάββατο 21 Αύγουστου 2015 (Ημέρα 2η)



Α.Ε. Σ. "Η Αλμωπία" - Αριδαία
(επιδείξεις Καράτε)



Μ.Χ.Σ. "Οι Πρόμαχοι" - Πρόμαχοι (χοροί Μακεδονίας - Θράκης - Εποχής)



Μ.Σ. "Νεοχωρίου" - Νεοχώρι (χοροί Πόντου) 



Π.Σ. «Αριστοτέλης» - Μεσημέρι (Χοροί Μακεδονίας)



Π.Σ. " Αγίας Βαρβάρας" - Βέροια (χοροί Ανατολικής Ρωμυλίας) 



Π.Σ. "Μέγας Αλέξανδρος" - Καμποχώρι (χοροί από το Ρουμλούκι)

Μετά την λήξη των χορευτικών επιδείξεων ακολουθεί γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες υπό τους ήχους της ορχήστρας «Prima Vista Balkan Quintet».

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...