Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Η Ξιφιανή Αλμωπίας στην "Μακεδονική Ατζέντα" της Pella tv


Δείτε το εξόχως ενδιαφέρον αφιέρωμα της εκπομπής της "Πέλλα" Τηλεόραση Μακεδονική Ατζέντα στο χωριό Ξιφιανή του δήμου Αλμωπίας.

Ευχαριστίες στον δημοσιογράφο Χρήστο Δημητριάδη



Το ΚΚΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ στα 50 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του 1967


Το ΚΚΕ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  στα 50 ΧΡΟΝΙΑ από τη ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ του 1967


      Στα 50 χρόνια από τη Δικτατορία του 1967, η Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πευματικό Κέντρο Γιαννιτσών  ( Αίθουσα Η/Υ ).
      Στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο με πολιτικά, ιστορικά και λογοτεχνικά βιβλία από τις εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής” και ανάμεσά τους η επίκαιρη πρόσφατη έκδοση που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της Κ.Ε. του ΚΚΕ με τίτλο “Δικτατορία 1967 - 1974”.
      Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Μιχάλης Καλαϊτζής, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ.
      Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση η συγκινητική αφήγηση του εξόριστου της αμερικανο-κίνητης χούντας συντοπίτη μας Αλέκου Συμεωνίδη.  Μίλησε για τη σύλληψή του αμέσως με την επιβολή της  δικτατορίας στις 21 Απρίλη και τον “γολγοθά”της εκτόπισης του σε Γιούρα και Λακκί της Λέρου για μια 4ετία. Στο ίδιο στρατόπεδο βρέθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 17 Γιαννιτσιώτες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του.

     Ο Μιχάλης Καλαϊτζής στην ομιλία του ανέφερε ανάμεσα σε άλλα :

      “Τα γεγονότα που προηγήθηκαν, όσα ακολούθησαν στη διάρκεια της δικτατορίας έως και τις μέρες κατάρρευσης και παράδοσης της σκυτάλης στην αστική κυβέρνηση Κ.Καραμανλή τον Ιούλη του 1974, προσφέρουν πλούσια συμπεράσματα, χρήσιμα στους σημερινούς εργατικούς & λαϊκούς αγώνες. Αποδεικνύουν ότι, προκειμένου η αστική τάξη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πορεία των συμφερόντων της, δεν διστάζει να καταφύγει σε κάθε αντιδραστικό μέσο, τη χρήσ οποιουδήποτε αντιλαϊκού εργαλείου ενάντια στην “απειλή” του λαϊκού κινδύνου, ενάντια στον “κομμουνιστικόν κίνδυνον δια την χώραν”.

      Οι εξελίξεις στα χρόνια της δικτατορίας και ο αντιδικτατορικός αγώνας επιβεβαίωσαν για μια ακόμη φορά, ότι πλατιές εργατικές, λαϊκές, νεολαιίστικες δυνάμεις μπορούν τελικά να αντιστέκονται, να αντιδρούν και να κινητοποιούνται και στις πιο δύσκολες συνθήκες της ωμής βίας και ανοικτής τρομοκρατίας.
      Το ΚΚΕ παρότι ήταν εκτός νόμου από το 1947 και χωρίς Κομματικές Οργανώσεις από το 1958, αποτέλεσε την ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης. Δίπλα του έδρασε ηρωικά και είχε τη δική της μεγάλη συμβολή η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας ( ΚΝΕ ), που ιδρύθηκε μέσα στη χούντα το 1968. Έκαναν υπόθεση της οργανωμένης πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας την ανατροπή της χούντας και δεν την ανέθεσαν στον διεθνή καπιταλιστικό παράγοντα - Ευρωπαϊκό, Αμερικάνικο και γενικά ΝΑΤΟϊκό ή στις εγχώριες αστικές δυνάμεις, που την στήριξαν και την ανέχτηκαν.

     Στην ιδεολογία της χούντας ήταν κυρίαρχος ο πιο ωμός αντικομμουνισμός, προέβαλε ιδέες & συνθήματα, που είχαν χροιά φυλετικού εθνισιμού, χαρακτηριστικά που ωστόσο δεν είναι ξένα στην ιδεολογία και στα συνθήματα και κοινοβουλευτικών αστικών πολιτικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικά το σύνθημα “Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών”, η προγονοπλη-ξία και άλλα αντιεπιστημονικά, υποκριτικά, ηθικολογικά κηρύγματα, οι αντιλήψεις περί “εθνικοφροσύνης” και της “ευθύνης του Στρατού απέναντι στον κομμουνιστικό κίνδυνο”, που εμπεριέχονται στο ιδεολογικό οπλοστάσιο και αστικών κοινοβουλευτικών κομμάτων.

     Τα “Ιουλιανά” καλλιέργησαν το έδαφος για τη δικτατορία, δεν αποτελούσαν όμως τη γεννεσιουργό αιτία της. Σ'αυτήν οδήγησαν  οι ενδοαστικές αντιθέσεις σε ολόκληρο το πλέγμα του αστικού κράτους μετά τη θεμελίωσή του με τη Συνθήκη της Βάρκιζας και κύρια από το 1946. Εκδηλώνονταν αυτές σε συνθήκες αλληλεπίδρασης της διαπάλης ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και το Καπιταλιστικό σύστημα και των ενοϊΜπεριαλιστικών αντιθέσεων που οξύνονταν.
     Το 1967 οι συνταγματάρχες ενήργησαν με την ανοχή των μηχανισμών των ΗΠΑ, που τους στήριξαν σε όλη τη διάρκεια της 7ετίας. Οι σταθερά φιλοαμερικανικές, ΝΑΤΟϊκές & αντικομ-μουνιστικές τους εξυπηρετούσαν την επιθετική πολιτική τους ενάντια στην Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και διασφάλιζαν τα οικονομικά συμφέροντά τους στη Μεσό-γειο, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ήταν καθοριστική η αρνητική της παρέμβαση με το πραξικόπημα στην Κύπρο και τη μετέπειτα Τουρκική εισβολή.

      Η οικονομική πολιτική της χούντας ήταν συνέχιση της πολιτικής των αστικών κομμάτων που προηγήθηκαν, της ΕΡΕ & της Ένωσης Κέντρου, με τροποποίηση προς το ευνοϊκότερο του Νομοθετικού πλαισίου χρηματοδότησης και φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου, κύρια του εφοπλιστικού και ναυπηγοεπισκευαστικού, που ήταν και ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της. Ενδεικτική της ταξικής οικονομικής πολιτικής της δικτατορίας η πορεία αύξησης των καπιταλιστικών κερδών κατά 186% την περίοδο 1961-1971, ενώ την ίδια περίοδο οι μισθοί & τα μεροκάματα των εργαζομένων, που το 1961 αποτελούσαν το 34,5% του ιδιωτικού εγχώριου εισοδήματος ανέβηκαν το 1971 μόνο κατά 6%.

    Το ΚΚΕ συνεχίζει και θα εντείνει την πάλη του ενάντια στον εθνικισμό και το σωβινισμό, κατά των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και άλλων εθνισιστικών πολιτικών ομάδων, που έχουν τον ίδιο πολιτικό στόχο με άλλες αστικές πολιτικές δηλ. τη διαιώνιση του βάρβαρου καπιταλι-στικού συστήματος.

    Στις 24 Ιούλη1974 το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα, που έθεσε ανοικτά & καθαρά τη θέση, ότι η αλλαγή ήταν “προϊόν συμφωνίας ανάμεσα στη Χούντα, τις ΗΠΑ, τους άλλους βασικούς εταίρους του ΝΑΤΟ και τους αστούς πολιτικού με επικεφαλής τον Κ.Καραμανλή” και με την έγκριση της τότε ΕΟΚ.

    Σήμερα  - 50 χρόνια μετά - το ΚΚΕ τιμά τους αγώνες του λαού ενάντια στη Χούντα, τον ηρωισμό & την αυταπάρνηση των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης, που έβαλαν το δικό τουςλιθαράκι στη λαϊκή πάλη και τον αγώνα για κοινωνική πρόοδο και λαϊκή ευημερία, για συνδικαλιστικές και γενικότερα δημοκρατικές ελευθερίες, για το δικαίωμα να αποφασίζει ο λαός με κριτήριο το δικό του συμφέρον.


Σχολικοί αγώνες στίβου Δημοτικών και Γυμνασίων Αλμωπίας


Επίσκεψη Νίκου Παππά στον Αρχάγγελο - επίσκεψη σε κερασώνες που επλήγησαν από τον παγετό- Προσπάθειες για επίλυση προβλημάτων του Αρχαγγέλου


Ο Γιάννης Σηφάκης στον Αρχάγγελο κατά την επίσκεψη του Ν. Παππά:  
Επίσκεψη μαζί με τον Υπουργό Νίκο Παππά σε κερασώνες που επλήγησαν από τον παγετό 
Απόλυτη ανάγκη οι επενδύσεις για τυποποίηση και συσκευασία του κερασιού, να μην φεύγουν χύμα τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας 
Προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ομάδας Παραγωγών «Το Πάϊκο»
Μεγάλη προσπάθεια για επίλυση του εργοσήμου για τους εποχιακούς εργάτες από την Αλβανία και τις ρυθμίσεις για τα «στέκια»
Να αξιοποιηθεί η νομοθεσία για την κατοχύρωση των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων
Ο Γιάννης Σηφάκης ενημερώνοντας τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά για τα προβλήματα του Αρχαγγέλου είπε τα εξής:
O Αρχάγγελος είναι ένα ιδιαίτερα παραγωγικό χωριό που παράγει το 28% του κερασιού της χώρας
Δυστυχώς ακόμη το κεράσι πουλιέται χύμα σε εμπόρους σε τιμές από 1 € ως 1,5 € το κιλό. Υπάρχουν δυνατότητες με χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Όμως το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η απουσία τυποποίησης και συσκευασίας για να προστίθεται αξία στο προϊόν και η τιμή παραγωγού να πολλαπλασιαστεί. Είναι πραγματική ευκαιρία να γίνει τώρα μονάδα τυποποίησης και συσκευασίας από Οργάνωση Παραγωγών με χρήση των προγραμμάτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.  
Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητο να λυθεί το πρόβλημα της Ομάδας παραγωγών κερασιών  Αρχαγγέλου «Το Πάϊκο», ένα χρονίζον πρόβλημα 6 ετών στο επιχειρησιακό πρόγραμμα που είχε αναλάβει η ομάδα παραγωγών την τριετία 2009-2010-2011. 
Ενώ το πρόστιμο ( λόγω μη επίτευξης των στόχων για την τελική αναγνώριση της ομάδας παραγωγών) σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό έπρεπε να είναι επιστροφή του 50% των χρημάτων που είχε λάβει την πρώτη χρονιά ( με δεδομένο ότι δεν είχε ευθύνη για την μη επίτευξη των στόχων που συνέβη λόγω των καιρικών φαινομένων που έφεραν ακαρπία που διαπιστώνεται με επίσημη βεβαίωση του ΕΛΓΑ) το πρόστιμο που εκλήθη να πληρώσει πριν τρία χρόνια είναι το 100% όσων είχε λάβει. Το πρόβλημα δεν λύθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων ( αν και πέρασε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης από την Πέλλα) και κληρονομήθηκε στην παρούσα κυβέρνηση. Έχουν γίνει ενέργειες 1,5 έτους χωρίς αποτέλεσμα. Τώρα γίνεται εκ νέου προσπάθεια από τον βουλευτή στο Υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την λύση του.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τον βουλευτή και άλλους βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας για να λύσουμε το πρόβλημα των εποχιακών εργατών γης ( 3-5 μήνες) με καταγωγή από Αλβανία για να μπορούν να ασφαλίζονται με εργόσημα. Αυτό θα είναι προς όφελος των ίδιων των αγροτών ( θα απαλλάσσεται από την εφορία τους όλο αυτό το κόστος που είναι περί το 40% του τζίρου τους), ο αγρότης θα έχει ασφαλισμένους τους εργάτες του, θα είναι προς όφελος του ΕΦΚΑ, των εσόδων από φορολογία ( αφού το χρήμα αυτό φεύγει αφορολόγητο μέσα  στις «κάλτσες» κλπ στην Αλβανία και η αστυνομία που θα ξέρει ποιος είναι που. Έγιναν διαδοχικές συναντήσεις αυτές τις βδομάδες με Πετρόπουλο, Αντωνοπούλου, ΥΠΑΑΤ, μεταναστευτικής πολιτικής, εξωτερικών για να λυθεί. Το ίδιο επιδιώκει ο βουλευτής και για τα «στέκια» που είναι παράνομοι ή ημιπαράνομοι χώροι συγκέντρωσης κερασιών ( σε άλλα χωριά και ροδακίνων κλπ) που ( με τον τρόπο που λειτουργούν χωρίς άδειες, χωρίς ρυθμίσεις ποιος μπορεί να έχει στέκι και με τι προδιαγραφές) δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.
Θεσμοθετήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η μείωση του τιμήματος ( στο ¼ της αντικειμενικής αξίας ή της αγοραίας αξίας) και σε 100 δόσεις για την κατοχύρωση της ιδιοκτησίας στους αγρότες που εκχέρσωσαν δασικές εκτάσεις πριν το 1975 ( ημερομηνία ψήφισης του Συντάγματος που απαγορεύει την πώληση δασικών γαιών) ή εναλλακτικά την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση για αγροτική χρήση με υποπολλαπλάσιο τίμημα.
Από το 1975 ως το 2007 δίδεται η δυνατότητα να πάρουν έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση για αγροτική χρήση.
Η έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση για αγροτική χρήση μεταγράφεται νόμιμα στο υποθηκοφυλάκιο και κληρονομείται. 
Με αυτήν την ρύθμιση αποκτούν ιδιοκτησία επί εκχερσωμένων εκτάσεων ή δικαίωμα χρήσης που δεν είχαν μέχρι σήμερα. 
Στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του Νομού προτείνουμε την μελέτη βελτίωσης γεωμετρικών στοιχείων του δρόμου από τον Αρχάγγελο μέσω Σκρά και Αξιούπολης προς την ΠΑΘΕ. Θα μπορούσε η μελέτη του να χρηματοδοτηθεί από το διασυνοριακό πρόγραμμα ΙΝTERREG. 
Η κατασκευή αυτού του έργου θα δώσει σοβαρή πρόσβαση του Νομού στην έξοδο προς FYROM από τους Ευζώνους ( Η Πέλλα δεν έχει τελωνείο λόφω του αναγλύφου) και θα δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους του Αρχαγγέλου και όλης της ανατολικής Αλμωπίας να πηγαίνουν στην Θεσσαλονίκη σε 40΄ 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...