Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: Η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης είναι αυτονόητη.



Έδεσσα, 3 Μαρτίου 2020

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: Η συνεργασία μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης είναι αυτονόητη.


Σε συνέχεια του πολύ σοβαρού θέματος που προέκυψε με την ανίχνευση αυξημένης ποσότητας αρσενικού στο δίκτυο υδροδότησης νερού της Αριδαίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και να έχουν έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση για κάθε περίπτωση που αφορά θέματα δημόσιας υγείας. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας λειτουργεί πάντοτε υποστηρικτικά μετά από αίτημα προς τους Δήμους, ώστε να εξασφαλίζονται συνθήκες μέγιστης ασφάλειας για τους πολίτες και επισκέπτες της περιοχής και να βελτιώνονται συνεχώς οι υποδομές που συνδέονται με την ασφάλεια, την άνεση και την ποιότητα ζωής.

Η ποιότητα και ασφάλεια για την καταλληλότητα του νερού ύδρευσης αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα και την κύρια ευθύνη για τη διασφάλισή του έχουν οι φορείς διαχείρισης του πόσιμου νερού που είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης. Στα πλαίσια συνεργασίας της Π.Ε. Πέλλας με τους Δήμους και ΔΕΥΑ, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ενέταξε το έργο  "ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΥΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ", ύψους 74.000 ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα που υποβλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας με το οποίο ζητήθηκε η συνδρομή της ΠΕ Πέλλας, στο πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών της. Συγκεκριμένα, η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας εξέφρασε την αδυναμία να εκτελέσει το συγκεκριμένο έργο, παρά το γεγονός ότι είναι έργο της αποκλειστικής αρμοδιότητας της.

Η ΠΕ Πέλλας, ανταποκρινόμενη στο συγκεκριμένο αίτημα και καθώς το έργο δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, ξεκίνησε άμεσα τη διαδικασία υπογραφής Προγραμματικής Σύμβασης, όπως προβλέπει ο νομοθέτης για αυτές τις περιπτώσεις. Η διαδικασία της Προγραμματικής σύμβασης ολοκληρώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2018, με την υπογραφή της από τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΥΑ και την κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου που εκτελούσε καθήκοντα Αν. Αντιπεριφερειάρχη. Τα τεύχη δημοπράτησης της μελέτης στάλθηκαν στις 2 Μαΐου του 2019 για έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας. Όμως, στο μεσοδιάστημα ελέγχου των τευχών προέκυψαν αλλαγές στα τεύχη των Διακηρύξεων από το αρμόδιο Υπουργείο με αποτέλεσμα την ανάγκη επανασύνταξης τους.
 
Ερχόμενοι στο σήμερα, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Πέλλας έχει ολοκληρώσει τις απαραίτητες αλλαγές και περιμένει την έγκριση των προγραμμάτων των επενδυτικών δαπανών της Π.Ε. Πέλλας από τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας για το έτος 2020,  έτσι ώστε να στείλει εκ νέου τα τεύχη δημοπράτησης προς έγκριση στην οικονομική επιτροπή και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου το συντομότερο δυνατό.

Τα αντικειμενικά δεδομένα που αφορούν στην πορεία ένταξης ενός σημαντικού έργου δείχνουν, ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τηρεί πάντοτε μία υπεύθυνη θέση για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν στην ασφάλεια και ευημερία των κατοίκων της Πέλλας, στο πλαίσιο πάντοτε των δημοσιοοικονομικών δυνατοτήτων και νομιμότητας.

 Η συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων είναι πάντοτε επιθυμητή και αυτονόητη, αλλά η Π.Ε. Πέλλας δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνες για τη μη έγκαιρη ανάληψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα, ιδίως όταν αυτό απαιτείται από τις εξελίξεις και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του κάθε φορέα».

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

          Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 04/03-03-2020) που ισχύει από σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 3 Μαρτίου 2020 έως και την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020.
 Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κλπ).
          Σύμφωνα με το παραπάνω έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού προβλέπονται τα εξής:
          Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα Τρίτη (03-03-2020) και από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, καθώς και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ (03-03-2020)
Από αργά το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο και τη νύχτα στη δυτική Στερεά, το νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (04-03-2020)
α) Στη δυτική Ελλάδα τις πρωινές ώρες.
β) Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις μεσημβρινές ώρες. Σταδιακή εξασθένηση από αργά το απόγευμα και από τα δυτικά.
γ) Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα και στα Δωδεκάνησα από τις βραδινές ώρες.

3. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (05-03-2020)
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα με βαθμιαία εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Β. Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν σήμερα Τρίτη (03-03-2020) στα πελάγη.
Την Τετάρτη (04-03-2020) στο Αιγαίο θα φθάσουν τοπικά 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν.

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:
  • Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
  • Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
  • Να φορούν κατάλληλα παπούτσια, ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...