Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Σε μια Ελληνική οικογένεια παντρεύτηκε η κόρη και ως συνήθως μετά το γλέντι ο γαμπρός και η νύφη πήγανε στο σπίτι τους. Η μάνα της νύφης έμενε στον 1ο όροφο και άρχισε να φτιάχνει σάλτσα και την ανακάτευε συνέχεια.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ 2013.

“Υποστηρίζουμε τον Θηλασμό, Υποστηρίζουμε τις Μητέρες”
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει τον 4ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε 39 πόλεις της Ελλάδας!
Για τον Ν.ΠΕΛΛΑΣ την διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η
Ομάδα Εθελοντών και Υποστηρικτών Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ν. Πέλλας” (https://www.facebook.com/groups/EdessaThilasmos/)
και σας προσκαλεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11:00 π.μ. (προσέλευση) σε μια εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό! Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα μωράκια που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα στις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας!
Σε αυτή τη γιορτή μας δίνεται η αφορμή μητέρες - μέλη των ομάδων του Δικτύου μας να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα». Στόχος μας είναι η Ελλάδα να αποτελέσει μια χώρα υποστηρικτική και φιλική προς το θηλασμό, που θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την νέα μητέρα όσο εκείνη θα μαθαίνει την τέχνη του θηλασμού.
Σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος, θηλάζουσες ή μη, μέλλουσες μητέρες, μητέρες πρώην θηλάζουσες, μπαμπάδες, γιαγιάδες, φίλους και λοιπούς συγγενείς, ΟΛΟΥΣ εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό και θέλετε να ενημερωθείτε, να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στην ΕΔΕΣΣΑ η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ –ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν διασκεδαστές οι οποίοι θα απασχολήσουν τους μικρούς μας φίλους από τις 11:00 π.μ. εως και τις 2:00 μ.μ. Θα μοιραστεί ενημερωτικό υλικό, θα γίνουν συζητήσεις και θα γνωριστούμε από κοντά! Τέλος, θα υπάρχουν δωράκια και εκπλήξεις για όλους όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση!!!
* To 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου και φέτος έχει θέμα «Υποστηρίζουμε τον θηλασμό: Υποστηρίζουμε τις μητέρες».

Πληροφορίες για την εκδήλωση στην Εδεσσα, εδώ:
Βρείτε τα σημεία συνάντησης και στις 39 πόλεις, εδώ: https://www.facebook.com/thilazo

Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών
Μητρικού Θηλασμού Ν.Πελλης(αλφαβητικά):

Ιγνατιάδου Μαγδαληνή (ignatiadoumagda@yahoo.gr τηλ.επικοιν.6984206565:),

                         Κιοτζένογλου Μαρία

Δείτε το promo spot 2013

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.



Σήμερα Πέμπτη 24-10-2013 ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης προέβη σε μια σειρά πρωτοβουλιών κοινοβουλευτικού ελέγχου καταθέτοντας αναφορές στη Βουλή σημαντικά θέματα που απασχολούν φορείς και πολίτες του Νομού μας.  
Παραθέτουμε επιγραμματικά τις σημαντικότερες παρεμβάσεις του Βουλευτή προς τους αρμοδίους Υπουργούς : 

1. Την επιστολή διαμαρτυρίας των επιτυχόντων δοκίμων πυροσβεστών Νομού Πέλλας της με αριθμό 57659 οικ. Φ. 300. 2/13-12-2011 προκήρυξης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με το ότι 725 επιτυχόντες πυροσβέστες μέχρι σήμερα παραμένουν αδιόριστοι. 
2. Την επιστολή του Συλλόγου Τριών Τέκνων Επαρχίας Εδέσσης, σχετικά με τις προτάσεις του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
3. Το υπόμνημα του Δήμου Σκύδρας σχετικά με την διαμαρτυρία του για την ονομασία της FYROM ως MACEDONIA σε πανευρωπαϊκό διαδικτυακό τόπο. 
4. Το υπόμνημα του Δήμου Έδεσσας σχετικά με την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών ποσού 150.000 Ευρώ για τις ανάγκες θέρμανσης των 65 συνολικά σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου.  
5. Την επιστολή διαμαρτυρίας των εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την επικείμενη κατάργηση και υποβάθμιση υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Γιαννιτσά, Αριδαία και Σκύδρα.  
6. Το υπόμνημα του Δήμου Σκύδρας σχετικά με την επίσημη θέση του στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου οργανογράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 


      ΠΕΜΠΤΗ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013      
       ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΕΙΚΟΣΙ (20) ΛΑΜΠΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΩΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ!!!

Συνεργείο του δήμου Αλμωπίας ήρθε στους Προμάχους για να αντιμετωπίσει το τραγικό φαινόμενο του πλημμελούς φωτισμού του χωριού.
Μετά από τα πολλά και επίμονα παράπονα των κατοίκων, ο δήμος μετά από καθυστέρηση μηνών, ανταποκρίθηκε στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων και έστειλε για την μεγαλύτερή του κοινότητα 20 (είκοσι) λάμπες, οι οποίες δεν επαρκούν ούτε για μια γειτονιά.
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟ ΠΙΟ ΓΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.

Συγκλονιστικό βίντεο: Η δασκάλα που έδωσε στους μαθητές της το πιο γερό μάθημα για τις φυλετικές διακρίσεις
Τι είναι ρατσισμός; Γιατί υπάρχει και τι ακριβώς επιπτώσεις έχει στις ανθρώπινες σχέσεις;
Με μία και μόνο άσκησή της στους μαθητές της, η εκπαιδευτικός Τζέιν Έλιοτ η οποία δούλευε σε ένα σχολείο σε χωριό στην Αϊόβα περίπου 1000 λευκών και θρησκευόμενων κατοίκων, τους απάντησε σε όλες τις παραπάνω ερωτήσεις και ακόμα περισσότερες που ίσως να μην είχαν σκεφτεί ποτέ τα παιδιά.
Ήταν μόλις μία μέρα μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ το 1968 όταν η κυρία Έλιοτ, όπως συνήθιζαν να την αποκαλούν οι μαθητές της, τους έβαλε να κάνουν αυτή την άσκηση. Ήταν απλή. Τα παιδιά της τάξης θα χωρίζονταν σε δύο ομάδες, σε αυτή με τα γαλανομάτικα παιδιά και σε εκείνη με τα παιδιά που έχουν καστανά μάτια. Τα παιδιά με τα καστανά μάτια, για να ξεχωρίζουν από την άλλη ομάδα, θα φορούσαν έναν γιακά.
Επίσης, τα παιδιά με τα καστανά μάτια δεν θα είχαν τη δυνατότητα να παίξουν με τους γαλανομάτηδες συμμαθητές τους, θα είχαν μικρότερο σε διάρκεια διάλειμμα από εκείνους, ήταν λιγότερο έξυπνοι από την άλλη ομάδα και θα ζούσαν για λίγο στην απομόνωση ενώ θα είχαν και το... στίγμα των καστανομάτηδων, δηλαδή παιδιά ενός... κατώτερου Θεού.
Τα παιδιά με τα καστανά μάτια περνούσαν πραγματικά δύσκολα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Δεν μπορούσαν να μιλήσουν σε κανέναν, ένιωθαν κατατρεγμένα και απομονωμένα. Είχαν θυμώσει ή απογοητευτεί. Η κυρία Έλιοτ δεν άφησε να κρατήσει πολύ το... μαρτύριό τους. Η άσκηση την επόμενη μέρα άλλαξε κανόνες. Οι γιακάδες που 'στιγμάτιζαν' τους καστανομάτηδες άλλαξαν χέρια και πήγαν στους γαλανομάτηδες. Τώρα εκείνοι θα ήταν οι στιγματισμένοι. Εκείνοι θα απομονώνονταν και θα ζούσαν στο... πετσί τους τον ρατσισμό.
«Έβλεπα θαυμάσια, συνεργάσιμα, εκπληκτικά πονετικά παιδιά να μετατρέπονται σε κακούς μοχθηρούς ρατσιστές μέσα σε 15 λεπτά» δήλωσε αργότερα η Τζένι Έλιοτ για τους μαθητές της. Πολλά χρόνια μετά, οι ίδιοι μαθητές πήγαν να τη συναντήσουν ξανά και να μιλήσουν για εκείνη την άσκηση που έμεινε για πάντα χαραγμένη στο μυαλό τους.
«Είχα θυμώσει» είπε μία πρώην μαθήτριά της η οποία την επισκέφτηκε με τον άντρα της. «Ένιωθα βασιλιάς» είπε ένας άλλος μαθητής της, γυρνώντας τον χρόνο πίσω, όταν στην άσκηση ήταν ο προνομιούχος της διάκρισης που είχε κάνει η κυρία Έλιοτ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με την άσκηση της Έλιοτ στους μαθητές της, προβλήθηκε σε πάρα πολλά άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και σε σωφρονιστικό ίδρυμα ύψιστης ασφαλείας στη Νέα Υόρκη για τους κατάδικους.
«Πιστεύω ότι η αναγκαιότητα αυτής της άσκησης είναι έγκλημα» δηλώνει τώρα η Τζένι Έλιοτ μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς και συνεχίζει: «Δεν θέλω να χρησιμοποιηθεί περισσότερο. Θέλω να μην χρειάζεται. Και πιστεύω ότι αν οι δάσκαλοι θέλουν, μπορούν να εξαλείψουν την ανάγκη αυτής της άσκησης».
Δείτε την σούπερ δασκάλα επί τω έργω... 






ΠΗΓΗ...http://www.mothersblog.gr

Ο ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ "ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΙ".

Ο Μάνος Χατζηδάκις και οι σημερινοί "διανοούμενοι"
Σαν χθες το 1925 γεννιέται στην Ξάνθη ένας μεγάλος μουσικοσυνθέτης, διανοούμενος και ποιητής, ο Μάνος Χατζιδάκις. 

Παραθέτουμε ένα κείμενο του από το βιβλίο του «Ο καθρέφτης και το μαχαίρι» -είναι από τις εκδόσεις Ικαρος- και ασυναίσθητα γίνεται η σύγκριση με όλο τον εσμό των «διανοουμένων» που σήμερα συστρατεύονται στο μαύρο μνημονικό αντιλαϊκό μέτωπο. (Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα, καταλαβαίνεται ποια πρόσωπα εννοούμε)

Αναρχικός: Ένας μύθος σύγχρονης καταδίωξης


Οι εφημερίδες και οι άμυαλοι κι αμόρφωτοι δημοσιογράφοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης πέτυχαν κάτι που ομολογουμένως δύσκολα θα κατόρθωνε η κάθε κυβέρνηση από μόνη της χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους.

Να δημιουργηθεί έντεχνα η κατάλληλη σύγχυση ώστε ο εξωκομματικός κι ανένταχτος νέος του τόπου μας να συγχέεται σκόπιμα με τους αλήτες –μάγκες που έχουν μόνο στόχο να καταστρέφουν, να θορυβούν και να προβάλλουν βίαια τον άρρωστο εαυτό τους. Και αυτή η σύγχυση ευνοεί:

Την κυβέρνηση –την κάθε κυβέρνηση- που φοβάται αντιδράσεις από μη εντεταγμένους σε κομματικές αγέλες νέους –διότι βέβαια οι νέοι αυτοί δεν είναι δυνατόν να τιθασευτούν από τυχόν συμφωνίες ή επιτευχθέντες συμβιβασμούς επί ανωτάτου επιπέδου.

Ευνοεί τα διάσημα πλέον ΜΕΑ-ΜΑΤ και παρεμφερή που συλλαμβάνουν με μεγαλύτερη ευκολία τον ανύποπτο νέο που διαμαρτύρεται απ’ ό,τι τον ικανό για άμυνα αλήτη που διαφεύγει. Θα σας έχει τύχει να παρευρεθείτε και να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια με πόση ευκολία αλλά και μίσος δέρνεται απάνθρωπα και κακοποιείται ώσπου να μπει στην κλούβα από τις «δυνάμεις διώξεως τρομοκρατίας» ενώ την ίδια στιγμή αυτός που ρίχνει πέτρες ή σπάζει πέτρες καταστημάτων διαφεύγει επιδέξια και ανενόχλητα. Υποπτα ανενόχλητα πολλές φορές.

Ευνοεί τη μικρή νοημοσύνη και την εύκολη δουλοπρεπή συμπεριφορά των «αγανακτισμένων πολιτών» απέναντι στις εν στολή δυνάμεις εξουσίας. Γιατί έχουν μάθει οι άμοιροι- χρόνια τώρα- στην επιδεικτική δοκιμασία των οργάνων τάξης ευρισκόμενοι κάτω από το αθεράπευτο σύμπλεγμα του «εμείς οι νόμιμοι». Σχεδόν μόνιμη ασθένεια των υπανάπτυκτων συμπατριωτών μας.

Ευνοεί τέλος, τις κομματικές παρατάξεις, που με τη σκόπιμη αυτή σύγχυση, εκδικούνται όσους νέους δεν δέχονται τον- κομματικής σκοπιμότητας- ευνουχισμό τους. Και είναι ενδεικτικό το πόσο στο θέμα των αναρχικών συμφωνούν απόλυτα ΚΝΙτες, ΟΝΝΕΔίτες και νεολαίοι του ΠΑΣΟΚ. Γιατί και οι τρεις αυτές «νεολαίες» -κατ’ όνομα μόνον- έχουν ένα κοινό μυστικό που τις ενώνει: τον οριστικό ευνουχισμό τους.

Να λοιπόν πώς κατασκευάζεται από τον «λαό» για το «λαό» η εικόνα του αναρχικού, που στην πραγματικότητα δεν είναι άλλη από την εικόνα του ασυμβίβαστου και ζωντανού σύγχρονου νέου ο οποίος εννοεί να διαφυλάξει το βασικό αγαθό της νεότητα του που είναι η έρευνα, η αναθεώρηση και η υπεράσπιση δικαιωμάτων μειοψηφιών. Και επιπλέον να μην αφήσει τη μεταμόρφωση του από την κυβέρνηση ή τα κόμματα σε καθοδηγούμενο αμνό τυποποιημένων ανησυχιών.

Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ελλάδα ανέκαθεν επεδιώκετο ο ευνουχισμός των νέων για να μπορούν οι υπόλοιποι συμβιβασμένοι -«ο λαός»– να κοιμούνται ήσυχα!

Παλιά τους λέγανε κομμουνιστές! Μέχρι πριν από λίγα χρόνια σε κοίταγε βαθιά ο ηλίθιος κρατικός εξεταστής κι έβγαζε το συμπέρασμα: Είσαι κομμουνιστής: Που δεν σήμαινε κατ’ ανάγκην ότι είσαι ενταγμένος στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Απλώς πως δεν είσαι μαζί μας… άρα επικίνδυνος.

Ακόμη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε η πατρίς πολλών άθλιων φράσεων- μαζί με τις σοφές των ολίγων σοφών. Όπως εκείνο το άλλο κλασικά φασιστικό, το διάσημο Πας μη Έλλην βάρβαρος. Σήμερα με την «έναρξη του Σοσιαλισμού» στη χώρα μας βρισκόμαστε στη μόνη αλλαγή που πραγματοποιήθηκε και που αφορά την έννοια νέος Από κομμουνιστής έγινε αναρχικός!

Τουλάχιστον εμείς να μη γινόμαστε θύματα τοιούτων αλλαγών. Ή να προσέχουμε τι ακριβώς περιέχουν! Σαν νέοι! Σαν αληθινοί νέοι!




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΧΡΥΣΟΣ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΣΕ....ΔΕΝΤΡΑ!!!


Όσοι πάντα ήθελαν να δουν χρήματα να πέφτουν από τα δέντρα όπως τα μήλα, θα νιώσουν δικαιωμένοι στο άκουσμα της πιο απρόσμενης είδησης: δεν υπάρχουν μεν "χρηματιές", αλλά στα φύλλα μερικών δέντρων υπάρχει πραγματικό χρυσάφι



Αυστραλοί ερευνητές, που έκαναν τη σχετική ανακάλυψη στα φύλλα ευκαλύπτων σε ύψος δέκα μέτρων πάνω από το έδαφος, όπου βρήκαν άφθονα σωματίδια χρυσού, δήλωσαν πως η παρουσία τους αποκαλύπτει την ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια, από όπου μέσω των ριζών ανεβαίνουν μέχρι τα φύλλα, αν και σε μικρές ποσότητες. Υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 500 τέτοια χρυσοφόρα δέντρα για να φτιαχτεί ένα χρυσό δαχτυλίδι. Όμως κάτω από τα «πολύτιμα» δέντρα, σε βάθος πάνω από 30 μέτρα, κρύβονται πολύ μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού.


Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον γεωχημικό Μαλ Λίντερν του ερευνητικού κέντρου CSIRO της Αυστραλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο, το «Science» και το "New Scientist", πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους προσφέρει μια νέα μέθοδο εντοπισμού χρυσοφόρων κοιτασμάτων σε απρόσιτες τοποθεσίες.
Σημειωτέον ότι καθώς τα «εύκολα» κοιτάσματα έχουν σχεδόν όλα βρεθεί, η ανακάλυψη νέων έχει πέσει δραματικά κατά 45% την τελευταία δεκαετία, με συνέπεια η τιμή των προϊόντων χρυσού να κινείται έντονα ανοδικά μετά το 2000.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, πάνω από 174.000 τόνοι χρυσού έχουν συνολικά εξορυχθεί από τη Γη από την αρχή του πολιτισμού. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμα αποθέματα περίπου 51.000 τόνων χρυσού στο υπέδαφος παγκοσμίως. Εκτός από τα κοσμήματα, ο χρυσός έχει πολλές άλλες εφαρμογές, όπως στην ηλεκτρονική βιομηχανία και την ιατρική τεχνολογία.
Έως τώρα σωματίδια χρυσού είχαν εντοπιστεί στο χώμα γύρω από δέντρα όπως οι ευκάλυπτοι, αλλά η νέα μελέτη δείχνει ότι το πολύτιμο μέταλλο «τρυπώνει» στα κλαδιά, στον κορμό και ιδίως στα φύλλα, όπου και μπορεί να ανιχνευθεί. Για να το πετύχουν αυτό, οι Αυστραλοί ερευνητές χρησιμοποίησαν το σύγχροτρον, ένα μεγάλο επιστημονικό όργανο που «φωτογραφίζει» με ακτίνες-Χ την ύλη σε μεγάλη λεπτομέρεια. Έτσι, ανακάλυψαν σωματίδια χρυσού με διάμετρο οκτώ μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου) μέσα στα φυτικά κύτταρα, που έφθαναν σε συγκέντρωση 80 έως 100 μερών ανά δισεκατομμύριο.
«Τα δέντρα λειτουργούν σαν υδραυλικές αντλίες. Μεταφέρουν προς τα πάνω νερό από τις ρίζες τους και, με αυτό τον τρόπο, εισρέουν στο εσωτερικό τους διαλυμένα στο νερό σωματίδια χρυσού, τα οποία φθάνουν μέχρι τα φύλλα» δήλωσε ο Λίντερν. Όπως είπε η τεχνική ανίχνευσης χρυσού στα φύλλα είναι πιο φιλική στο περιβάλλον, καθώς αρκεί να αναλυθεί ένα μικρό δείγμα και κλαδιών, χωρίς να γίνουν ανασκαφές. Οι ερευνητές θεωρούν ότι μια ανάλογη μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τον εντοπισμό στα δέντρα και άλλων μετάλλων, όπως σιδήρου, χαλκού, μολύβδου κ.α.


ΠΗΓΗ...news247

ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΙΠΕΡΙΑ: Ο "ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΤΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ.


Με αφορμή την"4η γιορτή Καρατζοβίτικης πιπεριάς",
 που γίνεται στο Γαρέφι, σας παρουσιάζουμε το ενδιαφέρον βίντεο που παρουσιάστηκε το 2012 από το "Πολιτιστικό Ημερολόγιο" και καταγράφει τη ζωή και τις δράσεις των ντόπιων κατοίκων, με κύριο αφιέρωμα στον "κόκκινο χρυσό", την πιπεριά, που καλλιεργείται κατά κόρον στην περιοχή.



Σ.Σ. Αν το βίντεο δεν παίζει, μεταφερθείτε στο http://www.youtube.com/watch?v=ErblNZzzxdU&feature=player_embedded

ΠΗΓΗ...https://www.facebook.com/groups/224360554310028/

ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΙ ΕΠΙΤΟΠΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΗ ΕΠΕΙΔΗ ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΥΠ.ΕΞ. ΤΩΝ ΗΠΑ.

ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ: Σύλληψη και επιτόπιο ηλεκτροσόκ σε φοιτητή επειδή έκανε λάθος ερώτηση στον ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, Tζόν Kέρυ !!
Φοιτητής, μέσα σε κατάμεστη αίθουσα ομιλίας, ρωτάει τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόν Κέρι αν ανήκει στην μασονική αδελφότητα Κρανίο και Οστά (Skull n' Bones).

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί -από το 1:45 και μετά- την ΒΙΑ και το ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ που υπέστη μέσα στην ΙΔΙΑ την ΑΙΘΟΥΣΑ και μάλιστα ενώπιον των συμμαθητών του!!!





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ;


Μια διαφορετική έκλειψη Σελήνης θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το βράδυ της Παρασκευής.

Πιο συγκεκριμένα, το φεγγάρι θα περάσει μέσα από το εξωτερικό άκρο της σκιάς της Γης, ένα φαινόμενο που ονομάζεται σεληνιακή έκλειψη παρασκιάς.


Με σύμμαχο τον καιρό, λίγο μετά τις 02:50 ώρα Ελλάδος, η γήινη σκιά θα σκοτεινιάσει ελαφρώς το νοτιότερο τμήμα της Σελήνης.


Όποιος όμως χάσει αυτή την έκλειψη ή δεν καταφέρει να την εντοπίσει, τότε έχει άλλη μία ευκαιρία τον Απρίλιο του 2014, οπότε και θα σημειωθεί ολική έκλειψη της Σελήνης.




ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΜΩΥΣΗ.

Βρέθηκαν οι Δέκα Εντολές του Θεού στον Μωϋσή!
Του Σταύρου Ζαγκανά


Ένα εκκλησάκι στην Αιθιοπία έμελλε -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- να κρύβει μία συγκλονιστική, τη συγκλονιστικότερη ίσως ανακάλυψη όλων των εποχών…

Και κυρίως η κορυφή του…

H ταλαιπωρημένη λοιπόν οροφή σε αυτό το μικρό ορθόδοξο εκκλησάκι έκρυβε -λένε- την Κιβωτό της Διαθήκης που, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,έχει μέσα της τις δύο πέτρινες επιγραφές με τις 10 εντολές που έδωσε ο Θεός στον Μωυσή!



Μύθος;

Δεν γνωρίζουμε…

Μάλιστα αναφορά στο θέμα έκανε και η έγκυρη Daily Μail

Για να μην αρχίζετε να… καταριέστε!

Στο θέμα μας τώρα, ο πρώτος ναός που φιλοξένησε την Κιβωτό της Διαθήκης ήταν ο Ναός του Σολομώντα και η ύπαρξή της για τους ιστορικούς, φέρει τον ίδιο μύθο όπως το Άγιο Δισκοπότηρο ή ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου(;).

Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ, που μάλιστα στηρίζεται σε μαρτυρία του Βρετανού φωτογράφου Tim Makins, το μικρό εκκλησάκι που φιλοξενεί την Κιβωτό από την δεκαετία του ‘60 βρίσκεται στην πόλη Ακσούμ και είναι απροσπέλαστο από οποιονδήποτε.

Βρίσκεται δίπλα από τον ορθόδοξο ναό της Παναγίας της Σιών.

Γύρω του υπάρχει μία ψηλή κατασκευή με μυτερά κάγκελα και ο μόνος που έχει το δικαίωμα να μπει μέσα είναι ο πρωθιερέας του ναού της Παναγίας της Σιών που έχει επιφορτιστεί με την φύλαξη της Κιβωτού μέχρι το τέλος της ζωής του.

Στο τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή, ο φωτογράφος ανακάλυψε πως είχαν γίνει κάποιες αλλαγές γύρω από το εκκλησάκι, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί της βασιλείας του Αιθίοπα βασιλιά Χάιλε Σελασιέ.

Η ρωγμή στη στέγη του, επέτρεπε στο νερό να μπει και η ανακαίνισή του ήταν απολύτως αναγκαία, καθώς η Κιβωτός κινδύνευε… 

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, η Κιβωτός υπολογίζεται πως έχει διαστάσεις 1,31 χ 0,79 χ 0,79 μέτρα. Είναι φτιαγμένη από ξύλο, ντυμένο με φύλλα χρυσού και στο πάνω μέρος της φέρεται να έχει δύο φτερωτούς αγγέλους όπως μάλιστα έχει αποτυπωθεί και σε αρκετές αγιογραφίες και πίνακες.

Μύθος ή πραγματικότητα; Εσείς αποφασίζετε…




ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΣΟΚ! ΕΜΒΡΥΟ ΜΕ ΣΦΑΙΡΑ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ.

Aποτροπιασμός στη Συρία: Έμβρυο με σφαίρα στο κρανίο (Βίντεο)
Σάλο και έντονες διαμαρτυρίες έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες σε ολόκληρο τον κόσμο η εικόνα από τη Συρία στην οποία απεικονίζεται ένα βρέφος με μια σφαίρα σφηνωμένη στο κεφάλι.
Όπως φαίνεται στην ακτινογραφία, το μωρό βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας του όταν εκείνη δέχτηκε την σφαίρα. Τελικά όμως, μόνο εκείνη κατάφερε να επιζήσει.

Σε δηλώσεις του στο CNN, έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε με τη δημοσιοποίηση της εικόνας από την οργάνωση Charity Syria Relief , ο Ντέιβιντ Νοτ, ένας Βρετανός χειρουργός ο οποίος έχει εργαστεί σε διάφορα νοσοκομεία της Συρίας, είπε ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές παίζουν το «παιχνίδι του στόχου» και στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι έγκυες.

Ο Νοτ είπε ότι πριν από λίγο καιρό είχε δεχθεί μέσα σε μια ημέρα περισσότερες από έξι έγκυες γυναίκες, χτυπημένες από πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Και εκείνες οι γυναίκες επέζησαν, όχι όμως και τα αγέννητα μωρά τους.

Μάλιστα μίλησε και για μια συγκεκριμένη κοπέλα η οποία είχε δεχθεί σφαίρα στη μήτρα, μια κίνηση που, όπως είπε, μόνο εσκεμμένη θα μπορούσε να ήταν.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Νοτ, τα περισσότερα από τα παιδιά που αφαιρούνται από την κοιλιά της μητέρας τους είναι επτά, οκτώ ή εννέα μηνών.





ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr

ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ!

Πλουσιότερος μετά θάνατον άνθρωπος στον κόσμο ο Μάικλ Τζάκσον (Βίντεο)
Πλουσιότερος μετά θάνατον άνθρωπος στον κόσμο ο Μάικλ Τζάκσον! Ξεπέρασε τον... αξεπέραστο Έλβις Πρίσλεϊ με κέρδη 160 εκατομμύρια δολάρια το 2013!
Ο Μάικλ Τζάκσον ανέκτησε τον τίτλο της προσωπικότητας που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή με τα μεγαλύτερα, ωστόσο, κέρδη για το 2012 ξεπερνώντας τον Έλβις Πρίσλεϊ, αναφέρει το περιοδικό Φόρμπς σε άρθρο του.
Ο Τζάκσον, ο οποίος πέθανε το 2009, βρέθηκε και πάλι στην κορυφή με κέρδη της τάξης των 160 εκατομμυρίων δολαρίων για τους μήνες από τον Οκτώβριο του 2012 έως και του 2013.

Ο Πρίσλεϊ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με κέρδη που φτάνουν τα 55 εκατομμύρια δολάρια, το αστέρι της ρέγκε μουσικής, Μπομπ Μάρλεϊ στην πέμπτη θέση με 18 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην όγδοη θέση βρίσκεται ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με 10 εκατομμύρια δολάρια.

Το Φόρμπς συνέταξε τη λίστα μιλώντας στους διαχειριστές των ακινήτων, του δικηγόρους και τους δικαιοπαρόχους αναλύοντας τα "μεταθανάτια" κέρδη των διασημοτήτων μεταξύ της περιόδου Οκτώβριο του 2012 με τον ίδιο μήνα του 2013.

OΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΜΑΘΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ!


1Το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε αλλαγή του τρόπου απαλλαγής από το μάθημα για τα παιδιά όλων των βαθμίδων και σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία στις 19/9, οποιοσδήποτε μαθητής μπορεί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αρκεί να δηλώσει ότι τη ζητεί για λόγους θρησκευτικής συνείδησης και καταθέσει την αίτηση κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς, με επικυρωμένη υπογραφή και των δύο γονέων.

Οπως αναφέρει και η Καθημερινή η ρύθμιση ήρθε να διορθώσει μια σειρά παλινωδιών που είχαν προκύψει από την έκδοση τριών αλλεπάλληλων οδηγιών ήδη από το 2008, οι οποίες καθιστούσαν υποχρεωτικό το μάθημα για κάθε παιδί που επισήμως εθεωρείτο ορθόδοξο, ενώ ανάγκαζε όσους δεν ήταν να το δηλώσουν, προκειμένου να εξαιρεθούν. Το γεγονός είχε προκαλέσει την αντίδραση του Συνήγορου του Πολίτη, αφού έφταναν σε αυτόν καταγγελίες για διευθυντές σχολείων, οι οποίοι ζητούσαν ρητή δήλωση σχετικά με το θρήσκευμα γονιών και παιδιών. 

Ο Συνήγορος θεώρησε πως ο ομολογιακός (κατηχητικός) χαρακτήρας του μαθήματος είναι που επιτάσσει την απλή απαλλαγή χωρίς να χρειάζεται να δηλωθεί ο λόγος της απαλλαγής, αφού αυτό θα παραβίαζε τα ατομικά δικαιώματα των μαθητών και των γονιών τους. Το μάθημα, όμως, είναι ταυτόχρονα και υποχρεωτικό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άλλο πρόβλημα, αυτό της ομαλής λειτουργίας του σχολικού προγράμματος.

«Θα έπρεπε να υπάρχει ένα εναλλακτικό μάθημα, προκειμένου τα παιδιά που εξαιρούνται να μην έχουν απλώς ένα κενό δύο ωρών την εβδομάδα και να μη στριμώχνονται σε άλλα μαθήματα όποτε υπάρχει η δυνατότητα», εξηγεί ο Βασίλης Ξυδιάς, μέλος του Πανελληνίου Θεολογικού Σύνδεσμου «Καιρός». 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΟΤΑΝ ΤΡΑΥΛΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ: ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.


1Ένα θέμα που απασχολεί και προβληματίζει  αρκετούς γονείς είναι ο παιδικός τραυλισμός. Άλλωστε, τα περισσότερα παιδιά καθώς μαθαίνουν να μιλούν βιώνουν ήπιο τραυλισμό, ενώ κάποια άλλα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες. Πάντως, η έγκαιρη παρέμβαση από κάποιον ειδικό μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να καταλάβουν και συνεπώς ελαχιστοποιεί το πρόβλημα.

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Τραυλισμό. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στο φως  της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοπεδικών κ .Κωνσταντίννος Ρόγκας ένα στα είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας (5%) εμφανίζουν για κάποιο χρονικό διάστημα δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας.  

Από αυτά, το 1% (περίπου 100.000 άνθρωποι στην Ελλάδα) θα εδραιώσει έναν μόνιμο τραυλισμό, έναν τραυλισμό ο οποίος τα συνοδεύει σε όλη τους τη σχολική και ενήλικη ζωή.

Ο τραυλισμός εκδηλώνεται λεκτικά κυρίως με μπλοκαρίσματα, επαναλήψεις συλλαβών, λέξεων και φράσεων, επιμηκύνσεις φθόγγων και ορισμένες φορές με αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών του προσώπου και του σώματος. Συναισθηματικά ο τραυλισμός εκδηλώνεται με αισθήματα μειονεξίας, ντροπής και απόρριψης, φόβο και αποφυγή της λεκτικής επικοινωνίας. Σε σοβαρές περιπτώσεις οδηγεί σε απομόνωση και σιωπή, ορισμένες φορές και σε ακραίες αντιδράσεις απόγνωσης.

Κοινωνικά, τα πρόσωπα που τραυλίζουν γίνονται συχνά αντικείμενο κοροϊδίας, απομονώνονται, αποκλείονται από επαγγελματικές θέσεις και ο κοινωνικός τους ρόλος προσδιορίζεται από τη διαταραχή τους και όχι από την αξία του προσώπου τους.

Μιλάει και κανείς δεν καταλαβαίνει τίποτα

Ο βοτταρισμός χαρακτηρίζεται από ταχύ ρυθμό ομιλίας, απώλεια ακρίβειας στην άρθρωση, επαναλήψεις και «εκτοξεύσεις» λέξεων, δυσκατάληπτη ομιλία. Συνήθως, το  Πρόσωπο με Βατταρισμό έχει μειωμένη επίγνωση των συνεπειών της δυσκολίας στην ομιλία του. Ο βατταρισμός συχνά συνυπάρχει με τον τραυλισμό.

Η αιτιολογία του τραυλισμού δεν έχει ακόμη καθοριστεί με ακρίβεια. Ωστόσο, οι επιστημονικές έρευνες κάνουν λόγο για το σημαντικό ρόλο της γενετικής προδιάθεσης, καθώς το 60% των παιδιών που τραυλίζουν έχουν στην οικογένειά τους ένα μέλος που τραυλίζει. Πάντως, σε όλες τις περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, ένα στρεσογόνο περιβάλλον ή η κοινωνική απόρριψη του ατόμου, είναι πιθανόν να εντείνουν τα συμπτώματα.

Τι φταίει

Ο τραυλισμός διακρίνεται σε ψυχογενή,  που εκδηλώνεται μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονου άγχους ή ένα τραυματικό επεισόδειο, σε νευρογενή που οφείλεται σε νευρολογική ασθένεια ή βλάβη και σε εξελικτικό, ο οποίος εμφανίζεται την περίοδο που το παιδί συντάσσει προτάσεις για να εκφραστεί.

Πότε να ανησυχήσουν οι γονείς

Συνήθως, τα συμπτώματα του τραυλισμού εμφανίζονται κατά την περίοδο 2,5 έως 5 ετών. Σπανιότερα εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής/ εφηβικής περιόδου και της ενήλικης ζωής. Η ομιλία των παιδιών που τραυλίζουν χαρακτηρίζονται από επαναλήψεις ήχων, συλλαβών και λέξεων, απότομες διακοπές ήχων και συλλαβών και επιμηκύνσεις ήχων. Οι δυσρυθμίες αυτές μπορεί να λαμβάνουν χώρα κατά την έναρξη της φράσης ή στο μέσο της πρότασης και ποικίλουν ανά περίπτωση. Σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύονται από δευτερεύουσες συμπεριφορές, όπως γκριμάτσες, μη ελεγχόμενες κινήσεις των ματιών, της γλώσσας, της κάτω γνάθου ή ακόμη και του κορμού.

Η Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος στις Διαταραχές Ροής της Ομιλίας, (ΟΕΕΔΡΟ),είναι μία επιτροπή του Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών  (ΠΣΛ) που στόχο έχει μεταξύ άλλων τη γνωμοδότηση του ΠΣΛ σε θέματα διαταραχών ροής της ομιλίας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τις διαταραχές ροής της ομιλίας και την υποστήριξη των προσώπων που τραυλίζουν στη διεκδίκηση δικαιωμάτων.

Παράλληλα  υποστηρίζει την "Πρωτοβουλία προσώπων που Τραυλίζουν", ένα υπό σύσταση πανελλαδικό σωματείο για τον Τραυλισμό. 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...