Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ: " ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ".


Επιστολή προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας απηύθυνε ο Γιώργος Καρασμάνης με αφορμή τη σημερινή (Παρασκευή 14/12/2012) σύσκεψη για το ζήτημα του Τμήματος του Πανεπιστημίου στην Έδεσσα.
Ο βουλευτής εξηγεί τους αντικειμενικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένο το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Έδεσσας, να συνεχίσει να λειτουργεί.
Επισυνάπτεται το κείμενο της επιστολής:

14/12/2012
Κύριε Πρύτανη
        Έλαβα πολύ καθυστερημένα την ενημέρωση - πρόσκληση για την σύσκεψη με τους φορείς του Νομού Πέλλας και, λυπάμαι που, λόγω ιδιαίτερα σοβαρών προγραμματισμένων από καιρό υποχρεώσεων στην Αθήνα, δεν μπορώ να συμμετάσχω. Επιτρέψτε μου όμως, να προσθέσω για ακόμη μια φορά τη φωνή μου στην καθολική απαίτηση - όπως την εκφράζουν στο σύνολό τους οι φορείς του Νομού - να παραμείνει στην Έδεσσα το Τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
        Σ΄ αυτό το αίτημά μας, συνηγορεί το γεγονός ότι: Είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που λειτουργεί άψογα από το 2004, χωρίς να επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διαθέτει ολοκληρωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, εξασφαλισμένη σίτιση καθώς και διάθεση για ανάληψη όλων των λειτουργικών δαπανών από τον Δήμο Εδεσσαίων, σύμφωνα με ειλημμένη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
        Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη δεν επαρκούν, προφανώς θα απαιτηθεί μετεγκατάσταση Τμημάτων, συνεπώς θα είναι και πρακτικά  παράλογη μια απόφαση για μεταφορά - κατάργηση του Τμήματος της Έδεσσας, η οποία απέχει μόλις 45 λεπτά από την Συμπρωτεύουσα.
         Να σας ενημερώσω κύριε Πρύτανη ότι, το προαναφερθέν ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου Εδεσσαίων της 22ας Νοεμβρίου 2912, το κατέθεσα αυθημερόν στη Βουλή και έλαβα απάντηση από το Υπουργό Παιδείας, η οποία αναφέρει ότι: Ο εξορθολογισμός του Χάρτη της Εκπαίδευσης, θα γίνει όχι μόνον με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια που αφορούν στην κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.
        Αυτά τα κριτήρια ακριβώς, εκτιμώ ότι θα πρέπει να βαρύνουν στην τελική απόφαση.
        Δεν μπαίνω, κύριε Πρύτανη, στη ¨λογική¨ του ¨γιατί¨ και ¨πώς¨ σε όμορους Νομούς λειτουργούν τόσα Τμήματα μέχρι και Μεταπτυχιακό. Καλώς, κάλλιστα υπάρχουν και λειτουργούν. Το αίτημά μας, δεν έχει να κάνει ούτε με ¨τοπικιστικό¨ ανταγωνισμό, ούτε – πολύ περισσότερο - με φθόνο.
        Μοναδικό κίνητρο και ενδιαφέρον μας είναι, να παραμείνει το Τμήμα της Έδεσσας που, πέραν των όσων προανέφερα, συμβάλλει καθοριστικά και σε καιρούς δύσκολους, στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης.

Με εκτίμηση

Γιώργος Καρασμάνης

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ.





Συνάντηση με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Ιωάννη Χατζηδημητρίου στη Θεσσαλονίκη είχαν σήμερα, 14/12, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας κ. Φίλιππος Γκιούρος

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Έδεσσας κ. Γιάννου και αφορούσε το θέμα της παραμονής του Τμήματος Μάρκετινγκ και Διοίκησης Λειτουργιών στην Έδεσσα.

Στη συζήτηση που έγινε ο κ. Χατζηδημητρίου αποτίμησε θετικά το αίτημα της παραμονής του τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Έδεσσα και δήλωσε τη στήριξη του στην προσπάθεια που γίνεται από τους πολιτικούς φορείς της Πέλλας. Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι πολιτική απόφαση το θέμα της παραμονής ή όχι του τμήματος στην πόλη της Έδεσσας.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης, τον οποίον συνδέουν φιλικές σχέσεις με τον κ. Πρύτανη, ανέφερε ότι θα συνεχίσει την κοινή προσπάθεια με το Δήμαρχο Έδεσσας για την παραμονή του τμήματος στην Έδεσσα, αφού στεγάζεται σε εγκαταστάσεις ιδιόκτητες, με άριστες υλικοτεχνικές υποδομές. Παράλληλα, η παρουσία του Πανεπιστημιακού τμήματος αποτελεί και ένα ισχυρό κίνητρο για την ανάπτυξη της οικονομίας της πόλης και της Π.Ε. Πέλλας και βελτιώνει το μορφωτικό και βιοτικό επίπεδο των  πολιτών της Πέλλας. Άλλωστε το έργο του τμήματος και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι πολυδιάστατο και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει δεν περιορίζονται μόνο στη μαθησιακή διδασκαλία. 

Εν κατακλείδι, μέσα στις γιορτές ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης προγραμματίζει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των Βουλευτών και των Δημάρχων της Πέλλας για τα σημαντικά θέματα που απασχολούν τους φορείς και τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας όπως το οδικό δίκτυο – τμήμα παράκαμψης Χαλκηδόνας και Γιαννιτσών- το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και το θέμα της παραμονής του τμήματος Μάρκετινγκ στην Έδεσσα κλπ.

ΝΕΑ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ




Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ξεκινάει η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης στα πλαίσια του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Πέλλας. Το Δίκτυο αποτελεί σύμπραξη τοπικών φορέων του νομού για την ενίσχυση της συνεργασίας και αλληλεγγύης εν όψει της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. 

 Η τηλεφωνική γραμμή θα λειτουργεί καθημερινά από τις 09:00 έως τις 13:00 με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους τοπικούς φορείς της Πέλλας προκειμένου να ανακουφιστούν από τις δυσμενείς συνέπειες τις κρίσης οι συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο.
Η τηλεφωνική γραμμή υποστηρίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για δυνατότητες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σίτισης, ένδυσης, εκπαίδευσης, ψυχολογικής, νομικής υποστήριξης,  ψυχαγωγίας κτλ.
 Επιπλέον, το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχεται προσφορές πολιτών και εθελοντικές υπηρεσίες, όπως προσφορά τροφίμων, ενδυμάτων, φαρμάκων ή άλλων υπηρεσιών. Όσοι πολίτες, φορείς ή επιχειρήσεις επιθυμούν να  προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες μπορούν να επικοινωνήσουν στην ίδια τηλεφωνική γραμμή για την καταχώρηση των υπηρεσιών / προσφορών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να απευθύνεται από τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στην τηλεφωνική γραμμή
 23813 51310  καθημερινά και ώρες 09:00-13:00.

ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Η ΔΗ.ΚΕ.A ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.
ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΑ 15€ Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΩΝ 5 ΛΙΤΡΩΝ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.
ΛΟΓΩ ΖΗΤΗΣΗΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 9:00 Π.Μ. ΕΩΣ ΤΙΣ 14:00 Μ.Μ.
Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 9:00 Π.M ΕΩΣ ΤΙΣ 17:00 Μ.Μ.


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ
ΔΟΥΚΑ ΑΘΗΝΑ 

ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ.

Μεγάλες δουλειές με τη φτώχεια

Κάθε γωνίτσα κι ένα μαγαζάκι να μαζεύει χρυσό. Κάθε τοκογλύφος επώνυμος (τράπεζες) και ανώνυμος (ο Σάυλοκ της γειτονιάς μας) να δανείζουν με τόκο μια λίβρα κρέας. Το επίσημο κράτος να ζυγίζει ακόμα και το ξύγκι που έχουμε επάνω μας για να δει πόσο πιάνει! Οι εργοδότες να ζυγίζουν πόση αντοχή έχει ο φουκαριάρης ο εργαζόμενος όπως γίνεται με τα ποντικάκια στα κλουβιά των πειραμάτων (να του ρίξουμε λίγο ρεύμα, να του τρυπήσουμε τον εγκέφαλο, να το αφήσουμε στο κρύο, να το βάλουμε στο φούρνο... να δούμε θα ζήσει το άτιμο;)

Μεγάλες δουλειές με τη φτώχεια και τη δυστυχία. Αν δεν υπήρχε η φτώχεια, αν δεν υπήρχε ο κοινωνικός μαρασμός, οι εξαθλιωμένοι κι απελπισμένοι, ένα μάτσο συμμορίες θα έμεναν χωρίς δουλειά.
Κάποτε για να βγάλεις ένα δάνειο έπρεπε να είσαι σε τέτοιο κοινωνικό status που να μην χρειάζεσαι δάνειο. Εδώ και αρκετό καιρό όλα αυτά τα χρυσά παιδιά του επιθετικού μορφώματος που λέγεται «αγορές» κάνουν μπίζνες με την ηλιθιότητά μας. Τραβήξανε τα λεφτά κάτω από τα στρώματα και τα μαξιλάρια με τα χρηματιστήρια, μπάσανε στα άδυτα της αιματορουφήχτρας που λέγεται Τράπεζα, εκατομμύρια κόσμου, με δάνεια, κάρτες, στεγαστικά, ότι γουστάρει η ψυχή μας από εικονική ευτυχία....
Κάθε χωριό και σχολείο, κάθε γωνιά και γυμναστήριο έλεγαν οι κλασσικού τύπου δικτάτορες, κάθε χωριό και τράπεζα κάθε γωνιά κι ενεχυροδανειστήριο λένε οι δικτάτορες του οικονομικού αρμαγεδώνα.

Άνθρωποι απλοί καθημερινοί εγκλωβισμένοι μέσα σε ακατανόητες ορολογίες, σε πακέτα χαρτιά που το μόνο που κατανοούν είναι ότι στη τάδε τελίτσα που κάνει ο υπάλληλος με το στυλό του χαμογελώντας πρέπει να βάλουν την υπογραφή τους. Από πάνω μπορεί να γράφει αποδέχομαι τον σατανά, τον αποδέχομαι! Αλλά ποιος κάθεται να διαβάσει τα ψιλά γράμματα....

Όλο το σύστημα που ζούμε είναι ακριβώς σαν μια συνταγή ενός φαρμάκου που δεν θα έπρεπε να παίρνουμε γιατί στην ουσία είναι θανατηφόρο, αλλά δεν έχουμε τις γνώσεις να κατανοήσουμε εκείνες οι τρεις σελίδες που εσωκλείονται στο κουτάκι, με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες και τις αντένδειξεις. Κάνει καλό στη πίεση λέει, αλλά μερικοί μπορεί να πεθάνουν κιόλας προσπαθώντας να σωθούν... Κάπως έτσι πάει όλο το σύστημα. Τα χοντρά γράμματα για να μαζευτούν τα πρόβατα ευχαριστημένα, είναι το, λεφτά υπάρχουν. Τα ψιλά γράμματα λένε – υπάρχουν, μόλις πουλήσουμε τη σάρκα σας στα διεθνή παζάρια σε καλή τιμή – Η επόμενη σημείωση αστερίσκος στη συνταγή γράφει – λεφτά υπάρχουν αλλά για λίγους, όχι για σένα και για μένα τα βλήματα.

Έχουμε πόλεμο λένε διάφορες φωνές. Υπερβολές και λαϊκισμοί απαντούν οι «ψύχραιμοι» Γιατί υπερβολές; Πόσα θύματα είχε ο τελευταίος βομβαρδισμός στη Γάζα; Εκατό; Διακόσια; Χίλια; Δυο χιλιάδες; Πόσα θύματα έχουν 3 χρόνια μνημονίου, τα έχετε μετρήσει; Εκτός από τις εμφανείς 3 χιλιάδες αυτοκτονίες, έχετε μετρήσει πόσοι πέθαναν γιατί δεν είχαν τα απαραίτητα να ζήσουν; Φαΐ, φάρμακα, ζέστη... Μετρήσατε πόσοι πέθαναν από τις διάφορες παράπλευρες «πτυχές» αυτού του ειρηνικού τοπίου; Εγκληματικότητα, ναρκωτικά, κλπ... Ξέρετε τι αριθμός βγαίνει αν τους προσθέσουμε όλους αυτούς; Όχι Γάζα. Πόλεμος του κόλπου και βάλε σε θύματα.

Επειδή τα σπίτια δεν είναι γκρεμισμένα αλλά είναι γκρεμισμένες οι ζωές αυτών που κατοικούν μέσα;
Επειδή τα παιδάκια που πεινάνε δεν τα έχουν ακόμα εικόνα σε τηλεμαραθώνους και συναυλίες υποστήριξης (του κώλου;)
Επειδή τα γεροντάκια που πεθαίνουν αβοήθητα δεν είναι σε βομβαρδισμένο τοπίο αλλά μέσα στη παράγκα τους;
Επειδή τα παιδιά που πεθαίνουν με μια σύριγγα στο χέρι που τους έχει πουλήσει ο έμπορος ναρκωτικών θεωρούνται «αλήτες» κι ο θάνατός τους δεν ενοχλεί κανέναν σε σχέση μ΄αυτά που πεθαίνουν από μια σφαίρα που έχει πουλήσει ο έμπορος όπλων;
Επειδή όσοι αυτοκτονούν απελπισμένοι ίσως «ήταν λίγο πειραγμένοι» σε σχέση με όσους πάνε να πολεμήσουν κι αυτοκτονούν χωρίς να ξέρουν το γιατί;
Επειδή τα νιάτα που ζουν πνιγμένα στη σαπίλα και μια άχρηστη καθημερινότητα, καταναλώνοντας σκουπίδια στο σώμα τους και στη ψυχή τους, περιφέρουν την χωρίς όνειρα ύπαρξή τους στις καφετέριες αντί στο πεδίο κάποιου στημένου και γελοίου πολέμου;

Γιατί εκείνος είναι πόλεμος και τον μεταχειρίζονται όλοι αναλόγως, ενώ αυτό εδώ είναι ειρήνη; Ειρήνη για ποίον; Όπως οι έμποροι του πολέμου δεν βρίσκονται ποτέ στη πρώτη γραμμή σαν πρόβατα επί σφαγής, έτσι κι οι έμποροι της ειρήνης δεν πεθαίνουν ποτέ από πείνα, από κρύο, από χίλια δυο σκατά που έχουν εφεύρει για να κάνουν μπίζνες...

Επειδή υπάρχει ένα μέρος της κοινωνίας γουρουνοποίημένο, με κάτι σβέρκους πάραφουσκωμένους και κάτι ξύγκια να κρατάνε εγκλωβισμένο τον εγκέφαλο που υπολειτουργεί μόνιμα;
Επειδή υπάρχουν αυτές οι φυλές των φιλοτομαριστών και αναίσθητων ανθρωποειδών που κυκλοφορούν ανέμελα, πρέπει να πεισθούμε ότι δεν υπάρχει πόλεμος; 
Το αίμα ενός που χάνεται από ένα άδικο σύστημα είναι υποδεέστερο από το αίμα ενός στο πεδίο της μάχης;

Και στο κάτω κάτω της γραφής, οι ίδιο πουλάνε βόμβες, οι ίδιοι πουλάνε και «οικονομικά εργαλεία». Αλλά είναι τόση η υποκρισία των εχόντων και κατεχόντων και τόσο βαθιά η λοβοτομή στα κοπάδια τους, που κρέμονται από τα χείλη τους. Ο γάιδαρος πετάει....
Κι η γαϊδουριά ονομάζεται «πρόγραμμα στήριξης»....


Vasiliskos




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΟΣΤΡΟΜΙΡ

.
Τα κράτη των Ανατολικών Σλάβων είχαν στενούς δεσμούς με το Βυζάντιο, και σε όλες τις Τέχνες προσπαθούσαν να το μιμηθούν.

Ένας από τους τομείς της αντιγραφής ήταν τα πλούσια διακοσμημένα με εικονογραφήσεις χειρόγραφα. Παρότι φτιάχνονταν σε ολόκληρο τον σλαβικό κόσμο, ωστόσο στηΡωσία συγκεκριμένα διασώθηκε το παλαιότερο εικονογραφημένο χειρόγραφο στη γλώσσα των Ανατολικών Σλάβων.

Το Ευαγγέλιο του Οστρομίρ. Χρονολογείται από το 1057 και μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ως ένα ακόμη χειρόγραφο σλαβικό βιβλίο, ώσπου το 2000 βρέθηκε ο λεγόμενος κώδικας του Νόβγοροντ, γραμμένος σε κέρινους πίνακες. 

Το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του Οστρομίρ περιλαμβάνει 294 φύλλα, ζωγραφισμένα με μινιμάλ εικόνες του Ευαγγελιστών, καλλιτεχνικά μεγάλα γράμματα στην αρχή του κειμένου και σχέδια.

Το χειρόγραφο, το οποίο φυλάσσεται στη Ρωσική Εθνική Βιβλιοθήκη, εντάχθηκε φέτος από την UNESCO στον κατάλογο «Μνήμη του κόσμου».




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

Η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» (ΣΚΟΠΙΑ) ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ"

.
Πληθαίνουν οι φωνές που αναγνωρίζουν το τεχνητόν της δημιουργίας του κράτους των Σκοπίων.

Το Γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “ "Μακεδονία" (σικ), μια χώρα που δεν υπάρχει,” στο οποίο οαρθρογράφος Yves Cornu ξεσκεπάζει τους Σκοπιανούς. 

Ο Cornu ανάμεσα στα άλλα αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι Σκοπιανοί “δεν έχουν ταυτότητα και επομένως κλέβουν την Ιστορία των άλλων“. Χρησιμοποιεί ως παραδείγματα τον Μ. Αλέξανδρο και την Μητέρα Τερέζα.


Στο κείμενο του στηλιτεύει τα “Σκόπια 2014″ και ειδικά τοτεράστιο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου το οποίο χαρακτηρίζει ως “μνημείο Βαλκανικού Κιτς”. Η ανάρτηση προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από Σκοπιανά ΜΜΕ , διανοούμενους και εκατοντάδες Σκοπιανοί βομβάρδισαν με επιστολές διαμαρτυρίας το Γαλλικό περιοδικό.

Μην ξεχνάμε ότι και η Γαλλία αντέδρασε στην είσοδο των Σκοπίων στην Ε.Ε πριν να λυθεί το πρόβλημα με το όνομα.




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

"KEEP THE MERRY DUMP THE MYTH".ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΑΘΕΪΣΤΩΝ.

.
Οι υβριστές του Χριστιανισμού διάλεξαν τα Χριστούγεννα και τη Νέα Υόρκη για να πλήξουν την Χριστιανική θρησκεία.

Οι Αμερικανοί αθεϊστές  μια μη κερδοσκοπική οργάνωση ξεσήκωσε τους δρόμους της Νέας Υόρκης, αναρτώντας μια αφίσα σε διάφορα σημεία της πόλης, καλώντας τον κόσμο να κρατήσει τα χαρούμενα και να αφήσει τον μύθο.

"Κράτα το χαρούμενο, παράτα το μύθο", είναι το σύνθημα της υβριστικής αφίσας, που δεν αποκλείεται να κάνει την εμφάνισή της στην Ευρώπη.

Ο David Silverman πρόεδρος των Αμερικανών Αθεϊστών, αναφέρει για την αφίσα ότι ένα μεγάλο μέρος των Χριστιανών μη-πιστών είναι εγκλωβισμένοι στην θρησκεία των οικογενειών τους.



 



ΠΗΓΗ...ierovima.gr

Κ-27 PROJECT 645: ΜΕ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΟΛΕΘΡΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΡΚΤΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

15
Σε μια επιχείρηση που δεν έχει επαναληφθεί στην ανθρώπινη ιστορία το ρωσικό Ναυτικό θα επιχειρήσει να ανελκύσει ένα πυρηνικό υποβρύχιο, το περίφημο Κ-27 (του οποίου η ιστορία έγινε και ταινία) από τα βάθη του Αρκτικού Ωκεανού,  το οποίο βύθισαν εκεί οι Σοβετικοί το 1982 μετά από το ατύχημα που είχε καθώς τα στοιχεία που έχουν συλλέξει δείχνουν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση η οποία θα προκαλέσει μια τεράστια πυρηνική έκρηξη με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

«Πρέπει να ελέγξουμε πρώτα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποβρύχιο και προσπαθούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη για την ακεραιότητα του σκάφους και κατά το πόσο αυτή έχει επηρεαστεί από τη διάβρωση του θαλασσινού νερού» δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δύτες θα επιχειρήσουν μια μηχανολογική ανάλυση του υποβρυχίου συλλέγοντας κομμάτια μέταλλου από το κύτος.

«Κανένα ραδιενεργό νουκλείδιο δεν έχει  ανιχνευθεί στο υποβρύχιο σε δοκιμές που έγιναν μέσα στο 2012. Μόνο ύστερα από τον έλεγχο των δεδομένων που θα συλλέξουμε αναφορικά με την ακεραιότητα του κύτους αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του βυθού θα είναι δυνατή η εξέταση εναλλακτικών λύσεων για να ανελκύσουμε το υποβρύχιο και να απομακρύνουμε το πυρηνικό του καύσιμο» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού Ναυτικού.

Πρόκειται για το υποβρύχιο K-27 project 645 το οποίο βρίσκεται σε μικρό βάθος μόλις 30 μέτρων στη θάλασσα του Κάρα στον Αρκτικό Ωκεανό μια περιοχή που υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών κοιτασμάτων. Μια τέτοια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε να νεκρώσει την περιοχή σε μεγάλη απόσταση, τόσο σε ότι αφορά το περιβάλλον, όσο και τις ανθρώπινες δραστηριότητες, περιλαμβανομένης και της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Το Project 645 ήταν ένα μοναδικό σχέδιο το οποίο προωθείτο από δύο πειραματικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες VT-1 με ψύξη υγρού μετάλλου. Το σκάφος πήρε δύο κύρια υποκοριστικά από το πλήρωμά του. Το πρώτο ήταν «Χρυσό ψάρι» και το δεύτερο «Ναγκασάκι» από τα συνεχή και επαναλαμβανόμενα περιστατικά διαρροών από τους αντιδραστήρες του.

Το Κ-27 εισήλθε σε υπηρεσία το 1962 και τον Απρίλιο του 1964 συμπλήρωσε το μεγαλύτερο μέχρι τότε χρόνο σε κατάδυση στην μέση της αβύσσου του Ατλαντικού. Στις 24 Μαΐου 1968 σημειώθηκε ένα σοβαρό ατύχημα με διαρροή από τον πυρηνικό του αντιδραστήρα με αποτέλεσμα να μολυνθούν και να πεθάνουν λίγο αργότερα 9 άτομα από το πλήρωμά του.

Το υποβρύχιο παροπλίστηκε επίσημα την 1η Φεβρουαρίου του 1979 και το διαμέρισμα των δύο πυρηνικών του αντιδραστήρων σφραγίστηκε. Τελικά το ρωσικό Ναυτικό το βύθισε το 1982. 




ΠΗΓΗ...defencenet.gr

ΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΣΕ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ!


 Γράφει με τα δύο χέρια ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες!
Σε μια εποχή που σχεδόν τα πάντα γύρω μας λειτουργούν με «έξυπνες» συσκευές δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι έχουν… ξεχάσει μέχρι και να γράφουν με τον παραδοσιακό τρόπο χρησιμοποιώντας χαρτί και μολύβι!
Πόσο μάλλον να χρησιμοποιούν και τα δυο τους χέρια και μάλιστα ταυτόχρονα.
Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και την μεταφράστρια από την Κίνα Chen Siyuan.
Η 24χρονη είχε προκαλέσει το θαυμασμό και την περιέργεια των συμπολιτών της από μικρή ηλικία όταν ανακάλυψε ότι έχει ένα ιδιαίτερο ταλέντο. Μπορεί να γράφει ταυτόχρονα και με τα δύο χέρια.
 Γράφει με τα δύο χέρια ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες!
Κι αν αυτό δε σας εντυπωσιάζει ήδη αρκετά… η Chen μπορεί να γράφει ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές γλώσσες και σε διαφορετικές κατευθύνσεις (οριζόντια και κάθετα)!
 Γράφει με τα δύο χέρια ταυτόχρονα σε δύο γλώσσες!
Η Chen, το όνομα της οποίας σημαίνει «σκέφτομαι πιο πέρα» δεν ανέπτυξε το ταλέντο της μέσα από την εξάσκηση, αλλά τυχαία όσο ήταν ακόμη μαθήτρια, καθώς προσπαθούσε να βρει τρόπο να προλαβαίνει να κάνει πιο γρήγορα τα μαθήματα αγγλικών που είχε για το σπίτι.
«Όταν πήγαινα σχολείο άρχισα ασυνείδητα να γράφω και με τα δύο χέρια για να τελειώνω τις ασκήσεις μου πιο γρήγορα. Οι συμμαθητές μου προσπάθησαν να με μιμηθούν, αλλά κανείς τους δεν το κατάφερε» είπε η ίδια.




ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

Η ΓΑΛΛΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΔΙΣΦΑΙΝΟΛΗ Α ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ.


 Η Γαλλία απαγορεύει τη δισφαινόλη Α
Η μονομερής απαγόρευση της BPA προκαλεί αντιδράσεις από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Η δισφαινόλη Α (BPA) χρησιμοποιείται ευρέως στις εσωτερικές πλαστικές επενδύσεις πολλών συσκευασιών, καθώς και σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια
Παρίσι 
Παρά τις αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες θεωρούν ότι η μονομερής απαγόρευση μιας ουσίας δημιουργεί εμπόδια στο εμπόριο εντός της ΕΕ, το γαλλικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη νόμο που απαγορεύει τη δισφαινόλη Α (BPA) στις συσκευασίες τροφίμων.
Το διαβόητο χημικό, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για μια σειρά παρενεργειών όπως οι ορμονικές διαταραχές, οι καρδιοπάθειες, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και ο καρκίνος, θα απαγορευτεί από το 2013 στις συσκευασίες βρεφικών τροφίμων και από το 2015 στις συσκευασίες όλων των τροφίμων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τη χρήση BPA στα μπιμπερό, ωστόσο Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων δεν θεωρεί ότι το μέτρο πρέπει να γενικευτεί, καθώς οι ενήλικες και τα παιδιά εκτιμάται ότι δεν κινδυνεύουν.
Σε πολλά προϊόντα οικιακής χρήσης
Η δισφαινόλη Α, ένα πολύ διαδεδομένο χημικό συστατικό, βρίσκεται στις πλαστικές εσωτερικές επενδύσεις κουτιών και κονσερβών καθώς και σε μερικά πλαστικά μπουκάλια. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τους κινδύνους της, καθώς προκαλεί διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα, ενώ είναι επίσης ουσία καρκινογόνα και νευροτοξική. Το 2011, μια έκθεση της γαλλικής Υπηρεσίας για την Υγειονομική Ασφάλεια των Τροφίμων (ANSES) υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί «χωρίς καθυστέρηση».
Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίσθηκε ομόφωνα και χωρίς τροποποιήσεις κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του από τη Γερουσία. Είχε αρχίσει τη διαδρομή του στο κοινοβούλιο πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2011.
Πάντως η Τσεχία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία και η Βρετανία είχαν διαμαρτυρηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόθεση της Γαλλίας να επιβάλλει μονομερώς την απαγόρευση, υποστηρίζοντας ότι το μέτρο δεν έχει επιστημονική αιτιολόγηση και δημιουργεί εμπόδιο στο εμπόριο τροφίμων εντός της ΕΕ.
διαφορετικές μεθοδολογίες
Οι μελέτες της Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) και της γαλλικής Υπηρεσίας για την Υγειονομική Ασφάλεια των Τροφίμων (ANSES) ακολούθησαν διαφορετικές μεθοδολογίες. Η EFSA προέβη σε εκτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment), κατά την οποία υπολογίζεται η πιθανότητα πρόκλησης βλάβης. Αντίθετα, η ANSES πραγματοποίησε εκτίμηση κινδύνου (hazard assessment), στην οποία εξετάζεται το εάν η ουσία μπορεί να προκαλέσει βλάβες.
Με άλλα λόγια, η EFSA εκτιμά ότι η BPA είναι απίθανο να βλάπτει τους καταναλωτές μέσω της κατανάλωσης συσκευασμένων τροφίμων, ενώ η ANSES εκτιμά ότι η ΒPA θα μπορούσε να προκαλεί βλάβες,
Η EFSA είχε αντιδράσει στη γνωμοδότηση της ANSES επισημαίνοντας ότι οι Γάλλοι ερευνητές εξέτασαν το θέμα κάνοντας μεταξύ άλλων ενέσεις BPA στα πειραματόζωα, κάτι που είναι απίθανο να συμβεί πρακτικά στον άνθωπο. Επέκρινε επίσης τη γαλλική υπηρεσία για λάθη στη μεθοδολογία της έκθεσης.
Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων επίσης έκρινε ότι η δισφαινόλη Α στις συσκευασίες των τροφίμων είναι απίθανο να βλάπτει την υγεία ενηλίκων ή παιδιών. Παρόλα αυτά, απαγόρευσε τη χρήση της σε μπιμπερό.



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

DARK NET: ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.


 Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο διαδίκτυο από εκείνο που ήδη γνωρίζετε και βλέπετε;

Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγαλύτερο διαδίκτυο από εκείνο που ήδη γνωρίζετε και βλέπετε;

Το Dark Web είναι η αόρατη (για τους πολλούς) πλευρά του διαδικτύου
Στην πραγματικότητα, το «ορατό» στρώμα του ιστού που μπορείτε να έχετε πρόσβαση μέσω των δημοφιλών μηχανών αναζήτησης είναι μόνο το ένα μέρος του διαδικτύου. Το κρυμμένο διαδίκτυο είναι το περιεχόμενο που δεν είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο, γνωστό και ως DEEPNET (μερικές φορές αποκαλείται darknet, ή Deep Web ή Hidden Web)…
Το περιεχόμενο αποτελείται μόνο από ιστοσελίδες που δεν υπάρχουν και δεν ανακαλύπτονται από τις μηχανές αναζήτησης και πρόσβαση έχουν μόνο μια χούφτα άνθρωποι. Υπάρχουν βέβαια και μερικά μέρη του που είναι κρυμμένα πολύ βαθύτερα…
Ένα μέρος του DEEPNET είναι προσβάσιμο μέσω του ανώνυμου δικτύου του Tor. Το Tor αρχικά χρηματοδοτήθηκε από το Εργαστήριο Ναυτικών Ερευνών των ΗΠΑ, όταν κυκλοφόρησε το 2002 και χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για την προστασία της ανωνυμίας σε απευθείας σύνδεση αναφέρει η sophos. Η επίσκεψη σε ένα δικτυακό τόπο μέσω του Tor εκτρέπει τη σύνδεση σας μέσα από μια τυχαιοποιημένη πορεία υπολογιστών άλλων χρηστών Tor πριν από την επίτευξη του στόχου του web server, κρύβοντας ουσιαστικά την τοποθεσία σας από αυτόν το διακομιστή. Αλλά γιατί όλα αυτά; Μπορεί να μην είναι έκπληξη ότι, ενώ το Tor χρησιμοποιείται για πολλές νόμιμους ή ηθικούς σκοπούς, το Deep Web είναι η βάση για ένα ευρύ φάσμα εγκληματικότητας και παράνομου περιεχομένου.
Αντίθετα από τις κανονικές ιστοσελίδες, οι σελίδες του DEEPNET δεν έχουν φιλικές διευθύνσεις URL. Αντ “αυτού, είναι μια φαινομενικά τυχαία σειρά χαρακτήρων που ακολουθείται από την κατάληξη «.onion» και παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις κρυφές ιστοσελίδες.
Στο DEEPNET υπάρχει το «The Hidden Wiki» που παρέχει καταχωρήσεις αυτών των διευθύνσεων URL για να διευκολυνθεί η χρήση του DEEPNET.
• Crime Network – για εγκλήματα γενικότερα Το πραγματικά τρομακτικό περιεχόμενο δεν είναι ότι αυτό που βλέπουμε στο DEEPNET. Όσο βαθύτερα βουτήξετε στις ιστοσελίδες του τόσο πιο σκούρο γίνεται το περιεχόμενο του. Έχει υπάρξει πολλή συζήτηση ως προς το κατά πόσο το Tor μπορεί να κρατήσει τις online δραστηριότητές σας ανώνυμες. Έχουμε ήδη δει πώς σελίδες του Tor που πουλούσαν ναρκωτικά έκλεισαν από τις αρχές ή πως το FBI εμπόδισε την κακοποίηση παιδιών μέσω παρόμοιων ιστοσελίδων του DEEPNET. Η προσπάθεια όμως που απαιτείται από τους φορείς επιβολής του νόμου να παρακολουθήσουν χρήστες του Tor όμως είναι πάρα πολύ δύσκολη έως και ανέφικτη.
Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι είναι σε θέση να αστυνομεύσουν το διαδίκτυο, αλλά η δυσκολία τους να επιβάλουν μια online νομοθεσία μοιάζει ανέφικτη. Μερικοί δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν να επιβληθεί αυτός ο νόμος. Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, οι Anonymous πήραν την κατάσταση στα χέρια τους όταν άρχισαν να ρίχνουν ιστοσελίδες παιδικής πορνογραφίας, συμπεριλαμβανομένης και της Lolita City, ιστοσελίδας του darknet. H ύπαρξη του DEEPNET θέτει ένα μεγαλύτερο ερώτημα: ποιο είναι το κόστος της online ανωνυμίας στην σημερινή κοινωνία;
Η έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αρχίζει να είναι λίγο μπερδεμένη στο online περιβάλλον. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι λένε ότι το πλαίσιο των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν ισχύει στις online δραστηριότητες και η ηθική φιλοσοφία θα πρέπει να καλείται αντ “αυτών για να κριθεί τι είναι σωστό και τι λάθος. Βεβαίως, το Tor έχει και ηθική χρήση. Το Tor επιτρέπει την ελευθερία του λόγου σε αυτούς που ζουν κάτω από καταπιεστικά καθεστώτα και προστατεύει τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ποινική δίωξη.
Το Tor είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Όμως: Παρέχει ταυτόχρονα στους συγγραφείς malware έξυπνες μεθόδους για την απόκρυψη κακόβουλων εντολών και ελέγχου. Βοηθάει τους αναλυτές malware στον τομέα της έρευνας τους. Οι διευθύνσεις IP των συγγραφέων κακόβουλου λογισμικού είναι στη μαύρη λίστα από τα γνωστό anti-virus, έτσι συχνά χρησιμοποιούν το Tor για να τα ξεπεράσουν. Όλες αυτές οι χρήσεις του Tor φέρνουν ερωτήματα τα οποία χρειάζονται απαντήσεις.
Πόσο ηθικό και πόσο νόμιμο είναι να νοικιάζεις έναν δολοφόνο; Πόσο εύκολο είναι τελικά να αγοράσεις ένα παιδάκι για οποιαδήποτε χρήση; Χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο και χωρίς κώδικα δεοντολογίας το Tor φαντάζει τρομακτικό και εντελώς παράνομο. Δεν συμπεριλαμβάνουμε την δράση των ακτιβιστών μέσα σε όλο αυτό αν και σύμφωνα με το νομικό καθεστώς κάθε χώρας ακόμα και αυτό είναι παράνομο. Τα ναρκωτικά και οι ανθρώπινες ζωές έχουν κόστος αφού όλα μπορείς να τα αγοράσεις και να τα πωλήσεις. Θα πρέπει οι χρήστες να έχουν τη δυνατότητα της ανώνυμης περιήγησης στο Διαδίκτυο; 




ΠΗΓΗ...kafeneio-gr.blogspot.com

ΞΗΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΕΚΛΕΨΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΛΙΟΣΤΑΣΙ.


 Λυγιά Βαρθολομιού: Ξήλωσαν και έκλεψαν ολόκληρο λιοστάσι !!!
Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη στην περιοχή της Λυγιάς Βαρθολομιού. Κλέφτες «σήκωσαν» ολόκληρο λιοστάσι, περί τα 230 δέντρα και εξαφανίστηκαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Στη θέση «Λαγού Απήδημα» οι κλέφτες έγιναν λαγοί μόλις κατάφεραν να ξηλώσουν και να πάρουν μαζί τους να ολόκληρο λιοστάσι.
Οι άγνωστοι δράστες σύμφωνα με πλήροφορίες του ilialive.gr, δεν έκλεψαν ούτε μια, ούτε δύο, αλλά συνολικά 230 ρίζες ελιές, μικρά δέντρα, συνολικής αξίας 2300 ευρώ.
Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν έδρασαν μέσα σε ένα βράδυ και τι εξοπλισμό μπορεί να χρησιμοποίησαν για να κλέψουν τόσα πολλά δέντρα.



Πηγή: ilialive.gr

ΤΑ "ΚΟΚΚΙΝΑ ΠΟΥΚΑΜΙΣΑ" ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ.


Η δίκη για «τρομοκρατία» στελεχών του ταϊλανδικού κινήματος των «κόκκινων πουκάμισων» άρχισε σήμερα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι 24 «κόκκινοι» ηγέτες, μεταξύ των οποίων πέντε βουλευτές, που το 2010 είχαν αποκλείσει την Μπανγκόκ επί δύο μήνες μέχρι που πραγματοποίησε έφοδο ο στρατός, αντιμετωπίζουν θεωρητικά την ποινή του θανάτου για τον ρόλο τους στις διαδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν 100.000 άνθρωποι.

Οι «κόκκινοι», οι οποίοι απαιτούσαν την πτώση της τότε κυβέρνησης, δεν σταμάτησαν παρά έπειτα από μια βίαιη επίθεση του στρατού στο κέντρο μιας τρομοκρατημένης πρωτεύουσας. Η κρίση, η πιο βίαιη που έχει γνωρίσει η σύγχρονη Ταϊλάνδη, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 90 ανθρώπους και είχε προκαλέσει τον τραυματισμό σε 1.900.

Οι αρχηγοί του κινήματος, πολλοί από τους οποίους είχαν παραδοθεί στην αστυνομία την ημέρα της τελικής επίθεσης, δηλώνουν αθώοι για τις κατηγορίες της «τρομοκρατίας» και της «εξώθησης στη βία".

Εμφανίσθηκαν ελεύθεροι στην ακροαματική διαδικασία, με εξαίρεση έναν εξ αυτών του οποίου η αποφυλάκιση με εγγύηση ανεστάλη πρόσφατα, ενώ η δίκη πρόκειται να διαρκέσει μήνες.

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου





Πηγή: ΑΠΕ

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΟΥ BARCODE.


Ο Norman Joseph Woodland, ο οποίος μαζί με τον Bernard Silver, δημιούργησαν το barcode, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών στο Νιου Τζέρσεϊ των Η.Π.Α., μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Το συγκεκριμένο σύστημα αναγνώρισης δεδομένων, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον στην πλειοψηφία των αντικειμένων έχοντας κυριαρχήσει στον χώρο του εμπορίου, έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του ’40 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις Η.Π.Α. το 1952. Στη συνέχεια πωλήθηκε για 15.000 δολάρια στην εταιρεία αποθήκευσης μπαταριών «Philco», ωστόσο έληξε στη δεκαετία του '60, επιτρέποντας στην IBM (όπου εργαζόταν ο Woodland) να το τελειοποιήσει στη σημερινή του μορφή.

Εκτιμάται ότι o συγκεκριμένος γραμμικός κώδικας ανιχνεύεται περισσότερες από 5 δισ. φορές την ημέρα.

Τα τέσσερα δάχτυλα και το... πακέτο με τις τσίχλες

Η ευφυΐα του Norman Joseph Woodland ήταν μεγάλη και για χρόνια βρισκόταν πολύ μπροστά από την εποχή του. Χρειάστηκαν 22 έτη προκειμένου η εφεύρεσή του να κάνει την επίσημη «πρώτη» σε κατάστημα των Η.Π.Α., καθώς η τεχνολογία λέιζερ που χρειαζόταν προκειμένου να διαβαστεί ο γραμμικός κώδικας δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί.

Το πρώτο αντικείμενο με barcode που πέρασε κάτω από το ειδικό μηχάνημα λέιζερ ήταν ένα πακέτο τσίχλες σε σούπερ μάρκετ του Οχάιο το 1974.
Όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του το 1999 η ιδέα για να φτιάξει τον συγκεκριμένο γραμμικό κώδικα δημιουργήθηκε μια ημέρα που καθόταν σε μια καρέκλα μέσα στην άμμο. Έχοντας στο μυαλό του το σύστημα Μορς άρχισε να κάνει σχέδια με τα δάχτυλά του πάνω στην άμμο. Κάποια στιγμή για λόγο που δεν μπόρεσε να καταλάβει ποτέ, τα δάχτυλά του δεν σχημάτισαν τελείες και παύλες αλλά κάθετες γραμμές. Και εγένετο... barcode!

«Θεέ μου. Τώρα έχω τέσσερις γραμμές, οι οποίες μπορεί να είναι μεγαλύτερες ή στενότερες από τελείες και παύλες», τόνισε.

Το 2011 τόσο ο Norman Joseph Woodland όσο και ο Bernard Silver εντάχθηκαν στο Hall of Fame των Εθνικών Εφευρετών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας




ΠΗΓΗ...http://www.zougla.gr

ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΑΝ ΦΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΒΡΕΦΟΥΣ.


Γιατροί στο Κάνσας αφαίρεσαν φτερό από το πρόσωπο ενός μωρού επτά μηνών, που με κάποιον τρόπο είχε καταφέρει να καταπιεί το βρέφος και το σώμα του προσπαθούσε να το αποβάλει.
Την έκπληξη της ζωής τους βίωσαν οι γονείς ενός βρέφους όταν οι γιατροί που το εξέταζαν γιατί είχε εμφανίσει ένα ερυθρό εξόγκωμα στο πρόσωπο εντόπισαν και αφαίρεσαν ένα φτερό που με κάποιον τρόπο είχε καταφέρει να καταπιεί το μωρό και το σώμα του προσπαθούσε να το αποβάλει.
"Έβγαλαν ένα φτερό από το πρόσωπο του παιδιού μου. Είναι εντελώς τρελό" είπε ο πατέρας της Έιμι Γουίτινγκτον, Ααρόν.


Η μητέρα της Έιμι, Έμα Γουίτινγκτον, πήγε την επτάμηνη κόρη της στα επείγοντα ενός νοσοκομείου το περασμένο Σάββατο, όταν διαπίστωσε έντρομη ότι στο πρόσωπο του παιδιού είχε εμφανιστεί ένα ερυθρό εξόγκωμα σε μέγεθος μπάλας του γκολφ. Οι γιατροί, πιστεύοντας ότι ήταν κάποιο διογκωμένο γάγγλιο, την καθησύχασαν και την έστειλαν σπίτι.


Την επομένη οι γονείς εντόπισαν μια "προεξοχή" στο καρούμπαλο της μικρής και απευθύνθηκαν σε άλλο νοσοκομείο, στη Γουιτσιτά του Κάνσας. Αυτή τη φορά, οι γιατροί κατάλαβαν ότι επρόκειτο για την άκρη ενός μικρού φτερού και ένας από αυτούς το αφαίρεσε.


Σύμφωνα με τον Ααρόν, που μίλησε στο κανάλι KWCH, οι γιατροί πιστεύουν ότι η Έιμι κατάπιε το φτερό το οποίο σφήνωσε στο λαιμό της και το σώμα της έκανε τα πάντα για να το αποβάλει, μια διαδικασία που μπορεί να κράτησε πολλούς μήνες.



ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ "ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΣ" ΟΔΗΓΟΣ.


Η δυνατή μουσική μέσα στο αυτοκίνητο προστατεύεται από το σύνταγμα, έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα. Η ομόφωνη απόφαση των δικαστών δικαίωσε μετά από 5 χρόνια τον οδηγό, που είχε δεχθεί πρόστιμο 73 δολαρίων από αστυνομικούς…
Μετά από πεντάχρονο δικαστικό αγώνα ένας οδηγός από τη Φλόριντα κέρδισε το δικαίωμα να ακούει μουσική στη διαπασών μέσα στο αυτοκίνητό του.
Με ομόφωνη απόφαση του το Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας αυτής έκρινε ότι ο νόμος του 2007 που απαγόρευε τη δυνατή μουσική ενώ κάποιος οδηγεί παραβιάζει την πρώτη τροπολογία του συντάγματος, η οποία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.
Το 2007 αστυνομικοί είχαν κόψει κλήση, ύψους 73 δολαρίων, στον δικηγόρο Ρίτσαρντ Καταλάνο επειδή παραβίασε τον νόμο που απαγόρευε να ακούγεται η μουσική σε απόσταση 7,6 μέτρων από το αυτοκίνητο από το οποίο προερχόταν. Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο περιορισμός που έθετε ο νομοθέτης σε όσους διέρχονταν κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και εκκλησίες.
Ο Καταλάνο δεν το έβαλε κάτω. Αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα του νόμου με το σκεπτικό ότι είναι υποκειμενικό το πόσο "δυνατή" είναι η μουσική αφού αυτό εξαρτάται από τα αυτιά του εκάστοτε ακροατή.
Ο δικαστής Χόρχε Λαμπάργκα δικαίωσε τον Καταλάνο τονίζοντας ότι "το δικαίωμα να παίζει κανείς μουσική, συμπεριλαμβανομένης και μουσικής μέσω ενισχυτών, σε δημόσιους χώρους προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία".



ΠΗΓΗ...http://www.enikos.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...