Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Ένας τύπος πάει σπίτι του και ßλέπει τον παππού του να κάθεται στην µπροστινή ßεράντα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΑΣΙ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ



Η καλλιέργεια της κερασιάς στο επίκεντρο δράσεων κατάρτισης αγροτών- Ενημερωτική ημερίδα από τον Οργανισμό «Δήμητρα» και την Π.Ε. Πέλλας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια της Κερασιάς που συνδιοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» και το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, με τη συμμετοχή πολλών καλλιεργητών από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. 

Εισηγητές ήταν ο κ. Καζαντζής Κωνσταντίνος, Τεχν. Γεωπόνος του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, ο Δρ. Σωτηρόπουλος Θωμάς, Ερευνητής του ίδιου Ινστιτούτου και ο Συμεών Μαρνασίδης, Γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας. 

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν η Περιφερειακή Σύμβουλος και εντεταλμένη σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης κα. Μαρία Ζωγράφου - Τσαντάκη, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης καθώς, επίσης, και ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου. 

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε η κα. Ζωγράφου – Τσαντάκη αναφέρθηκε στην σημασία που έχει για την περιοχή μας η υποστήριξη «καλών» καλλιεργητικών πρακτικών των δυναμικών καλλιεργειών, όπως είναι η κερασιά. Ακόμη, τόνισε τα σημαντικά έσοδα για την περιοχή και την εθνική οικονομία από τις εξαγωγές ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πέλλας. Επίσης, η κυρία Ζωγράφου – Τσαντάκη αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, για την υποστήριξη των αγροτών στο έργο τους, την υιοθέτηση καινοτομιών και τη βελτίωση της εξωστρέφειας.

Κλείνοντας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Ζωγράφου - Τσαντάκη συνεχάρη τους ομιλητές για το υψηλό επίπεδο των παρουσιάσεών τους και την αξιοποίηση της εμπειρίας τους απαντώντας σε δεκάδες ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Η ημερίδα είχε μία πρακτικά χρήσιμη και ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση της καλλιέργειας της κερασιάς και την καλύτερη προοπτική της για το μέλλον. 

Η WASHINGTON POST ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΤΗΣ CIA

Η «Washington Post» αποκαλύπτει θηριωδίες της CIA

Εδώ και πολλά χρόνια η CIA κατηγορείται ότι συχνά χρησιμοποιεί απάνθρωπες μεθόδους για να πετύχει τους σκοπούς της. Η πανίσχυρη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ πολάκις έχει προβεί σε μεθόδους ανάκρισης κρατουμένων ή υπόπτων με φρικτά βασανιστήρια, χωρίς πάντα να το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις της χώρας. 

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε έκθεση 6.300 σελίδων της Γερουσίας περιγράφει τις ωμές πρακτικές της Υπηρεσίας, ενώ την κατηγορεί πως παραπλανούσε επί χρόνια για τον τρόπο που αποσπούσε πληροφορίες από κρατουμένους. 

Την έκθεση αποκάλυψε η «Washington Post». Σύμφωνα με πληροφορίες της, η CIA έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στην προσπάθεια να αποσπάσει πληροφορίες από άτομα που ανέκρινε σε μυστικές φυλακές. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι είχαν ήδη δηλώσει πως θα συνεργαστούν, πριν βασανιστούν. 

Το δημοσίευμα, πάντως, σημειώνει ότι οι πολυτιμότερες πληροφορίες σχετικά με την Αλ Κάιντα, όπως και εκείνες που οδήγησαν τελικά στην επιχείρηση κατά του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, δεν αποκτήθηκαν με αυτές τις μεθόδους. 

Ο εκπρόσωπος της CIA, σε ερώτηση από το AFP, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες από την έκθεση, αναφέροντας πως δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους το τελικό κείμενό της. Η συγκεκριμένη αναφορά συντάχθηκε με βάση τις καταθέσεις δεκάδων ανθρώπων που κρατήθηκαν από τη CIA το διάστημα 2002-2006. Εποχή στην οποία η εν λόγω υπηρεσία ήταν η αιχμή του δόρατος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που είχε κηρύξει ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και χρησιμοποιούσε μεθόδους τις οποίες οι οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήριζαν βασανιστήρια.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έβαλε τέλος στη χρήση των συγκεκριμένων μεθόδων το 2009. Ομως τώρα η CIA κατηγορείται πως απέκρυψε τις πιο ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το απάνθρωπο σύστημα ανάκρισης που εφάρμοζε επί χρόνια.

Ανάμεσα στους φακέλους που εξετάστηκαν από τη Γερουσία για τη σύνταξη της έκθεσης είναι μία περίπτωση στην οποία ακόμη και πράκτορες της CIA εγκατέλειψαν τη μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη, ενοχλημένοι από τις σκληρές μεθόδους που εφαρμόζονταν εκεί. Επίσης γίνεται αναφορά σε περιπτώσεις στις οποίες υψηλόβαθμα στελέχη στο αρχηγείο της Υπηρεσίας απαιτούσαν να συνεχιστούν τα φρικτά βασανιστήρια της ανάκρισης, ακόμη κι όταν οι πράκτορες ήταν πεπεισμένοι πως οι κρατούμενοι δεν είχαν άλλες πληροφορίες για να δώσουν.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "HUNGER GAMES" ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Ο χαιρετισμός του «Hunger Games» γίνεται σύμβολο επανάστασης στην Ταϊλάνδη

Οι φίλοι του δημοφιλούς βιβλίου και της κινηματογραφικής του μεταφοράς «Αγώνες Πείνας» ή αλλιώς «Τhe Hunger Games», θα αναγνωρίσουν αμέσως αυτό το σήμα: τα τρία μεσαία δάχτυλα του χεριού προς τον ουρανό.

   Η χειρονομία αντίστασης εναντίον της καταπιεστικής κυβέρνησης στο φανταστικό κόσμο της Panem, έγινε πλέον ένα πραγματικό σύμβολο διαμαρτυρίας στην Ταϊλάνδη κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της χούντας που κατέλαβε την εξουσία μετά το πραξικόπημα της 22ας Μαΐου. Το σήμα-σύμβολο, έχει εξοργίσει την κυβέρνηση με αποτέλεσμα το πλήθος που κάνει τη χειρονομία να διώκεται από τους δρόμους, ενώ ένας μοναχικός διαδηλωτής σύρθηκε με μανία σε ένα ταξί και συνελήφθη αμέσως μετά τον ιδιαίτερο χαιρετισμό. 


     «Αν είναι μια προφανής μορφή αντίστασης, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί, έτσι ώστε να μην προκαλεσει καμία διαταραχή στη χώρα», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Weerachon Sukhondhapatipak στο Associated Press. Μάλιστα σημείωσε ότι μπορεί να μη συλληφθούν όσοι είναι μόνοι και κάνουν τον χαιρετισμό, ωστόσο όταν αυτός γίνεται από πέντε ή και περισσότερα άτομα, τότε η στρατιωτική κυβέρνηση θα λάβει σκληρά μέτρα.

   Η συντάκτρια της  Bangkok Post, Atiya Achakulwisut, θεωρεί την κίνηση ως προειδοποίηση προς την κυβέρνηση  «Αν ο Gen Prayuth Chan-ocha είχε διαβάσει ή παρακολουθήσει τους Αγώνες Πείνας, θα ήξερε ότι αυτό που προκάλεσε την «επανάσταση» δεν είναι ο χαιρετισμός των τριών δακτύλων. Είναι η δημόσια εκτέλεση ενός ηλικιωμένου... Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ηρωίδα όπως η Κάτνις Έβερντιν να οδηγήσει το πλήθος σε ένα αντι-πραξικόπημα.»

View image on Twitter

View image on Twitter

   Παρά το γεγονός ότι η χούντα επέβαλε φίμωση των μέσων ενημέρωσης στην Ταϊλάνδη, η συζήτηση και η κριτική του πραξικοπήματος συνεχίστηκε σε πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook-συμπεριλαμβανομένων των tweets για την ενθάρρυνση του χαιρετισμού.



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΣΦΑΓΙΑΣΤΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΓΚΟ

Σφαγιάστηκε ολόκληρο χωριό στο Κογκό

Τουλάχιστον 37 άνθρωποι —ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά— σκοτώθηκαν στην περιοχή Νότιο Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, σε μία επίθεση η οποία σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί, σύμφωνα με έναν εικονολήπτη του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

   Τα θύματα δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους. Οι δράστες τα πυροβόλησαν, τα μαχαίρωσαν ή έκαψαν τα σπίτια τους. Ορισμένες από τις σορούς κείτονταν μέσα στην εκκλησία ενός χωριού, σύμφωνα με τον εικονολήπτη του Ρόιτερς, που μετέβη στο σημείο.

   Ο κυβερνήτης του Νότιου Κίβου Μαρσελέν Κισάμπο επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά έδωσε έναν χαμηλότερο απολογισμό θυμάτων, κάνοντας λόγο για 27 νεκρούς.

   Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα θύματα πιθανόν σφαγιάστηκαν, εξαιτίας διαφορών για την ιδιοκτησία κτημάτων και ζωοκλοπές ανάμεσα σε δύο φυλές στο χωριό Μουταρούλε.

   Ένας δημοτικός αξιωματούχος έκανε λόγο, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, για 33 νεκρούς, «οκτώ άνδρες, δεκατέσσερις γυναίκες, δέκα παιδιά και έναν στρατιωτικό», καθώς, επίσης και για 28 τραυματίες.

   Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Μουταρούλε βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νότια της πόλης Μπουκάβου, κοντά στα σύνορα της ΛΔ Κονγκό με το Μπουρούντι.

   Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, τα θύματα ανήκουν στη φυλή Μπαφουλίρου. Δεν είναι γνωστή η ταυτότητα των δραστών της σφαγής, αλλά τα μέλη της φυλής αυτής βρίσκονται σε διένεξη εδώ και δώδεκα χρόνια με μία άλλη φυλή, τους Μπαρούντι, για τη γη, τα βοσκοτόπια και άλλα θέματα. Υποστηρίζουν ότι οι Μπαρούντι, μία φυλή που κατάγεται από το γειτονικό Μπουρούντι, δεν είναι αληθινοί Κονγκολέζοι κι υφαρπάζουν εκτάσεις που ανήκουν σε αυτούς. Τα βίαια επεισόδια ανάμεσα στις δύο κοινότητες είναι ιδιαίτερα συχνά τα τελευταία χρόνια.

   Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο υπουργός Εσωτερικών του Νότιου Κίβου, ο Ζαν-Ζιλιέν Μιρούχο, δήλωσε ότι δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για τη σφαγή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Μουταρούλε, αλλά πρόσθεσε ότι μπορεί ασφαλώς να μιλήσει για «δολοφονίες». «Πρόκειται για ένα πρόβλημα με [κλεμμένες] αγελάδες και η μία παράταξη πήρε εκδίκηση», εκτίμησε. Πηγές στην περιοχή επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκε πρόσφατα μία ζωοκλοπή στην περιοχή.

   Το ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό και, ιδίως, οι επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου σπαράσσεται από συγκρούσεις εδώ και είκοσι χρόνια.

   Η αδυναμία του κεντρικού κράτους να επιβάλει το νόμο εκεί έχει επιτρέψει σε δεκάδες ένοπλες οργανώσεις να λυμαίνονται αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή, το υπέδαφος της οποίας είναι ιδιαίτερα πλούσιο, ενώ ευνοεί τη διαιώνιση των συγκρούσεων μεταξύ φυλών, που συνεχίζονται επί γενεές. 


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΦΗΒΑΙΟ ΤΗΣ ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ

Καλλιτέχνιδα αποκαλύπτει το εφηβαίο της σε αίθουσα μουσείου και προκαλεί σάλο [εικόνες&βίντεο]

Όταν πρωτοεκτέθηκε στο μουσείο του Ορσέ στο Παρίσι το 1995, οι ουρές που είχαν στηθεί έξω από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο θύμιζαν λαϊκό προσκύνημα ή μυσταγωγία:
«Η προέλευση του κόσμου», τοποθετημένη μέσα σε ξεχωριστό δωμάτιο, πίσω από δύο μεγάλα ριντό όμοια με χείλη αιδοίου, η περίφημη ελαιογραφία του ρεαλιστή ζωγράφου Γκυστάβ Κουρμπέ δέσποζε σαν μυστικό.
Εχοντας για φόντο τον παραπάνω πίνακα, η καλλιτέχνης Deborah de Robertis απο το Λουξεμβούργο βρέθηκε στο μουσείο για μια πρωτότυπη παράσταση. Η νεαρή δε δίστασε να τοποθετηθεί μπροστά από τον πίνακα και να αποκαλύψει το αιδοίο της μπροστά στους εμβρόντητους επισκέπτες. Στο μουσείο προκλήθηκε σάλος και αναγκάστηκε να αποχωρήσει με τη συνδρομή της αστυνομίας.











ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΕΤΡΑ ΠΟΥ ΚΥΛΑΕΙ Ο ΜΙΚ ΤΖΑΓΚΕΡ

Πέτρα που κυλάει...-Ο Μικ Τζάγκερ βρήκε παρηγοριά σε άλλη μελαχρινή, λίγους μήνες μετά το θάνατο της συντρόφου του

Ο Σερ Μικ Τζάγκερ αποδεικνύει τον τίτλο του... συγκροτήματος του: είναι μια πέτρα που κυλάει... Κάπως έτσι, κύλησε και σε άλλη αγκαλιά μόλις λίγους μήνες από τον τραγικό θάνατο της επί 13 χρόνια συντρόφου του, L'Wren Scott.
Η 49χρονη διάσημη σχεδιάστρια είχε βρεθεί νεκρή στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας.
Ο 70χρονος θρύλος της ροκ και frontman των ακούραστων Rolling Stones, εθεάθη, σύμφωνα με τα Βρετανικά μέσα, με νέα μελαχρινή-αγνώστων λοιπών στοιχείων-παρτενέρ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Τζάγκερ βρέθηκε χθες σε ξενοδοχείο της Ελβετίας να περνάει ξέγνοιαστες στιγμές με μελαχρινή ύπαρξη που λέγεται ότι είναι κατά πολύ νεότερή του.

Με την L'Wren Scot





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΒΑΛΑΝ ΚΑΡΦΙΑ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΣΤΕΓΟΙ

Εβαλαν καρφιά στο πεζοδρόμιο για να μην κοιμούνται οι άστεγοι -Κύμα κατακραυγής στα social media [εικόνες]

Ενα γιγαντιαίο κύμα οργής έχει ξεσπάσει στα social media μετά από την τοποθέτηση καρφιών έξω από συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων στο Λονδίνο.
Σκοπός της σοκαριστικής αυτής τοποθέτησης, είναι να αποτραπεί στους άστεγους να βρουν καταφύγιο στο συγκεκριμένο χώρο. Οι συγκεκριμένες φωτογραφίες τραβήχτηκαν από τον 33χρονο Andrew Horton ο οποίος και της δημοσιοποίησε μέσω Τwitter και ακολούθησε η μαζική αποστολή τους και στα υπόλοιπα social media.
Ανάμεσα στους δεκάδες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη κίνηση αυτή, ήταν και αρκετοί που συνέκριναν τα καρφιά και με αυτά που τοποθετούνται για να τρομάζουν τα περιστέρια να πλησιάζουν σε  παράθυρα και βεράντες.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΞΕΒΡΑΣΑΝ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

Οι πλημμύρες ξέβρασαν νεκρούς από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Eνα μακάβριο εύρημα έβγαλαν στην επιφάνεια οι τελευταίες πλημμύρες στα Νησιά Μάρσαλ: Οι σκελετοί τουλάχιστον 26 Ιαπώνων στρατιωτών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεβράστηκαν στον Ειρηνικό, όταν η ολοένα αυξανόμενη στάθμη του νερού τους παρέσυρε από τα μνήματα στα οποία είχαν ενταφιαστεί.


Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους το έδαφος των νησιών βρίσκεται μόλις δύο μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, επομένως με την άνοδο της στάθμης του νερού πλήττονται ακόμα και οι τάφοι των στρατιωτών.
«Υπάρχουν φέρετρα και νεκροί άνθρωποι που έχουν ξεβραστεί από τους τάφους τους. Πρόκειται για σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Νησιών Μάρσαλ, Τόνι ντε Μπραμ. «Ακόμα και οι νεκροί επηρεάζονται» από την κλιματική αλλαγή, συμπλήρωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι σκελετοί ανήκουν πιθανώς σε Ιάπωνες στρατιώτες.


Την ίδια ώρα, ακόμα και βόμβες που δεν έχουν εκραγεί και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός έχουν εντοπιστεί τους τελευταίους μήνες, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία καθώς η στάθμη της θάλασσας έχει αυξηθεί κατά περίπου 19 εκατοστά τα τελευταία χρόνια από το λιώσιμο των πάγων.
Τα Νησιά Μάρσαλ είχαν καταληφθεί από τους Ιάπωνες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έως ότου εκδιώχθησαν από τους Αμερικανούς. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έγιναν θέατρο δεκάδων πυρηνικών δοκιμών. Σήμερα, το νησιωτικό σύμπλεγμα που αποτελείται από 29 ατόλες είναι μια από τις πλέον απειλούμενες περιοχές στον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΨΩΜΑΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΛΕΠΤΟΥ ΑΠΟ ΒΡΩΜΗ. - ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΓΕΡΗ ΚΑΡΔΙΑ

Σκέφθηκα να γράψω γι αυτό το ψωμί βρώμης, όταν ένας φίλος μου ασθενής από την καρδιά του, μου ζήτησε να του πω με ποιο υλικό θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθημερινό του ψωμί.
-Θα σου συστήσω κάτι που το πιστεύω πολύ του είπα, αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα σου αρέσει.
Κι έλεγα την αλήθεια γιατί ξέρω, ότι εγώ είμαι συνηθισμένη σε πιο απλές και αγνές γεύσεις και προσπαθώ πάντα να αφαιρώ υλικά ενώ βλέπω ότι ο περισσότερος κόσμος αρέσει τα πολύ σύνθετα και μπελαλίδικα πράγματα.
Επέμεινε όμως και χωρίς ενθουσιασμό ενέδωσα.
-Ωραία λοιπόν, τότε, θα κάνεις ότι κάνω κι εγώ για τον εαυτό μου. Θα κάνεις ψωμάκια από βρώμη. Και η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή.
Διαδικασία:
Απλώς βάζεις βρώμη σε ένα βαθύ μπολ, προσθέτεις νερό (τόσο ώστε να γίνει το μείγμα συμπαγές-να μην περισσεύει δηλαδή το νερό αλλά το παρασκεύασμα να είναι σφιχτό σα κεφτεδάκι), βάζεις επίσης αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τα ανακατεύεις με το πιρούνι. Μέσα στη ζύμη σου, δεν βάζεις λάδι και επίσης τίποτε άλλο. Και το ψωμί σου έγινε! Αυτό είναι όλο! Ένα απλό ανακάτεμα με το πιρούνι!
Πως θα το ψήσεις:
Μπορείς με αυτό το συμπαγές υλικό που θα σου προκύψει, να πλάσεις ψωμάκια σαν μεγάλους κεφτέδες ή να τους δώσεις ότι σχήμα και μέγεθος θέλεις. Το βασικό είναι πριν το ψήσεις στο φούρνο να απλώσεις στον πάτο του ταψιού σου ελάχιστο λάδι και αφού απλώσεις τη ζύμη σου στο ταψί, επάνω στη ράχη της ζύμης του ψωμιού σου, θα απλώσεις με το δοσομετρητή σου και πάλι λάδι, κατά προτίμηση ελαιόλαδο, έτσι ώστε αφού το ψήσεις σε δυνατή φωτιά, εκείνο να ξεροψηθεί και από πάνω και από κάτω. Δημιουργείται έτσι μια ξεροψημένη κρούστα που το κάνει πολύ νόστιμο, αφράτο και απολαυστικό. Το ψήσιμο ολοκληρώνεται σε περίπου 20 λεπτά.
Επίσης για να βοηθηθεί επιπλέον στην ανάρρωση του ο φίλος μου, του σύστησα να συνοδεύσει αυτά τα ψωμάκια με σκόρδο ή κρεμμύδι. (αυτός ο συνδυασμός αυξάνει το κολλαγόνο και φτιάχνει τέλεια επιδερμίδα, ενώ το σκόρδο είναι και ένα σούπερ αντιβιοτικό για κάθε νόσο που συμβάλει και στην ανάρρωση από ασθένειες, καθώς επίσης, ενισχύει και το ανοσοποιητικό. Πρόσφατα μάλιστα ανακαλύφθηκε ότι το σκόρδο, σκοτώνει τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις!! Πληροφορία που είναι επίσης εντυπωσιακή καθώς πεθαίνουν άπειροι άνθρωποι κάθε χρόνο από λοιμώξεις στις εντατικές των νοσοκομείων-γιατί δεν υπάρχει αρκετό νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καθαρίζει και να απολυμαίνει. Εγώ προσωπικά όποτε συνδυάζω το ψωμάκι της βρώμης με κρεμμύδι ή σκόρδο βλέπω ότι με ομορφαίνει. Από πείρα, έχω μάθει να εμπιστεύομαι όποια τροφή με ομορφαίνει. Για να έχει αυτή τη δύναμη, σημαίνει ότι με αποτοξινώνει
Στα ψωμάκια βρώμης λοιπόν, ταιριάζει σαν συνοδευτικό και σαν συμπλήρωμα τριμμένο φρέσκο σκόρδο. Το να προσθέσετε όμως γάλα μέσα στη ζύμη, είναι απαγορευτικό γιατί αποδυναμώνει τα ευεργετικά συστατικά αυτής της εξαίσιας τροφής. Εδώ αξίζει να επισημανθεί, ότι η κατανάλωση της βρώμης (ή κουάκερ), εδώ και χρόνια στην Αμερική, συστήνεται ως φάρμακο για την μείωση της χοληστερίνης!
Το αποτέλεσμα; Ο φίλος μου έγινε φανατικός αυτού του ψωμιού! Του το ψήνει κάθε πρωί μια κυρία στην εργασία του (τώρα πλέον το τρώει και ή ίδια και τα παιδιά της) και καθώς ο καλός μου φίλος συνεργάζεται και με άλλα 50 άτομα στην ίδια επιχείρηση. τον μιμήθηκαν και οι υπόλοιποι! Έχουν μάλιστα προσθέσει στα ψωμάκια σταφίδες, μέλι, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα και έχει γίνει κολαστήριο! Τα ψωμάκια αυτά μάλιστα δεν τα τρώνε οι εργαζόμενοι μόνο στη δουλειά τους αλλά και στα σπίτια τους με τις οικογένειες τους! Τα παιδιά τους τα λατρεύουν! Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση όταν κάτι τόσο απλό, μεταδίδει τόση χαρά και κυρίως μια άλλη διατροφική συνείδηση.
Ας δούμε όμως στα γρήγορα, γιατί είναι τόσο καλή ως τροφή η βρώμη.
Βοηθάει στο αδυνάτισμα καθώς δίνει γρήγορο αίσθημα κορεσμού και πληρότητας.
Οι ιατρικές έρευνες την κατατάσσουν στις 5 top τροφές για τη σταθεροποίηση της χοληστερίνης. Σύμφωνα με αλλεπάλληλες ιατρικές έρευνες, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στον οργανισμό μας .
Είναι μια τροφή απαραίτητη για τον οργανισμό, ειδικά για όσες από εμάς προσέχουμε τη διατροφή μας ή θέλουμε να χάσουμε κιλά.
Η πρωτεΐνη μας δίνει ενέργεια και είναι απαραίτητη για όσες ή όσους κάνουμε δίαιτα. Η βρώμη είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών.
Η βρώμη, ρυθμίζει το ζάχαρο.
 Τέλος, εντυπωσιάστηκα που άρεσε τόσο πολύ σε τόσους πολλούς το ψωμάκι μου, το οποίο γίνεται απλά με βρώμη, νερό κι ένα πιρούνι! Εγώ προσωπικά έχω δύο χρόνια να αγοράσω ψωμί από το φούρνο. Στα αγοραστά ψωμιά, νιώθω το κακό ζυμάρι στο στόμα, το πολύ αλάτι και την πολύ ζάχαρη. Με απωθεί. Τρώω μόνο αυτό, τα τελευταία 2 χρόνια. Πριν από αυτό το ψωμάκι, έτρωγα ψωμάκια από φαγόπυρο για το οποίο έχω γράψει στο παρελθόν και θα επανέλθω πάλι.
Σημείωση: Δεν υπάρχει λάθος στη δοσολογία αυτού του ψωμιού. Όπως και να το κάνετε σωστό θα βγει. Εδώ απλώς σας περιέγραψα τον τρόπο με τον οποίο το φτιάχνω εγώ.
Δοκιμάστε τα και καλή επιτυχία!
Ζωή Κυροπούλου



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ π. ΚΟΣΜΑ ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Του Κυριάκου Διαμαντόπουλου
Εκδήμησε εις Κύριον χθες 7 Ιουνίου σε ηλικία 77 ετών ο Αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς Χρυσουλάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.
Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί σήμερα Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Νικάνδρου και Ιωαννικίου στη 13:00 το μεσημέρι, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο νεκροταφείο Αριδαίας ύστερα από επιθυμία του Μακαριστού Γέροντα.
Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του Γέροντα Κοσμά...
Ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Κοσμάς Χρυσουλάς γεννήθηκε το 1937 στον Εξαπλάτανο Πέλλας και το αρχικό του όνομα ήταν Γεώργιος.

Αποφοίτησε από το εξατάξιο γυμνάσιο του Εξαπλατάνου και αργότερα φοίτησε στην Ιερατική σχολή της Τήνου.

Χειροτονήθηκε το 1967 μοναχός από τον τότε Μητροπολίτη Εδέσσης Καλλίνικο. Η κουρά του πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στα Γιαννιτσά και αργότερα χειροτονήθηκε διάκος και στη συνέχεια πρεσβύτερος.

Ο πρώτος του διορισμός ήταν στο χωριό Λάκκα Γιαννιτσών όπου εγκαταβίωνε σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι της περιοχής. Με τη βοήθεια του Θεού, αξιώθηκε και έχτισε τον Ναό του χωριού.
Αργότερα με απόφαση του Μητροπολίτη Καλλινίκου, μετετέθη για λίγους μήνες στο χωριό του, τον Εξαπλάτανο και στη συνέχεια στην Αριδαία όπου και παρέμεινε εκεί 25 χρόνια, ως το 2000.

Το 1980 αποσπασμένος ταξίδεψε για να υπηρετήσει στην μακρινή Αυστραλία όπου και παρέμεινε εκεί ως το 1985, όπου επέστρεψε στην Αριδαία.

Αργότερα μετατέθηκε στο χωριό Ριζοχώρι για 2 χρόνια και από εκεί στην Άψαλο όπου παρέμεινε 10 χρόνια και συνταξιοδοτήθηκε.
Το ιστορικό της υγείας του ήταν βαρύ από ασθένειες, όπως σάκχαρο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Το πρωί του Σαββάτου υπέστη έμφραγμα όπου και παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο που αγάπησε και υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή.
Η δημοσιογραφική ομάδα του "Αγιορείτικου Βήματος" εύχεται ο Θεός να τον αναπαύσει και να τον κατατάξει στους δίκαιούς Του.
Υ.Γ.
Ευχαριστώ θερμά τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Αρχιμανδρίτη π. Στέφανο Δέβρελη, για τις πληροφορίες που μου μετέδωσε σχετικά με τον Μακαριστό Γέροντα.



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...