Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Ενημέρωση μαθητών του Δημοτικού σχολείου Προμάχων για την λειτουργία Δημοτικού Ωδείου Αλμωπίας (Βίντεο-φωτογραφίες)


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
Την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο Προμάχων ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ.  Κ. Ζαχαριάδης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Αλμωπίας  κ. Αποστολίδης Παναγιώτης και ο δάσκαλος μουσικής κ. Δ. Ορούμης  και ενημέρωσαν τους μαθητές για τη λειτουργία του Ωδείου και για τις δυνατότητες που παρέχει στους κατοίκους της Αλμωπίας, μικρούς και μεγάλους,  να αναπτύξουν τα μουσικά τους ταλέντα και τις μουσικές δεξιότητές τους.

Η ενημέρωση έκλεισε με μουσικά κομμάτια  που ενθουσίασαν τους μικρούς μαθητές.








Ευρεία σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ


Ευρεία σύσκεψη για τις προοπτικές ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018 στην Παραλίμνη Γιαννιτσών, με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η ανάπτυξη στρατηγικής για τη βέλτιστη αξιοποίηση του ζωικού κεφαλαίου, του αγροκτήματος έκτασης 3.500 στρεμμάτων, καθώς και του ανθρώπινου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής. Σκοπός ήταν το Ινστιτούτο, διαμέσου του εκσυγχρονισμού των υποδομών του Αγροκτήματος και της βελτίωσης της παραγωγικότητας του εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου, να συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση του κλάδου της ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο βασικό πυλώνα της Αγροτικής Οικονομίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Γεώργιος Καρέτσος και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Βλάχος, καθώς και η Γενική Διευθύντρια Αγροτικής Έρευνας Δρ Ειρήνη Πιτταρά, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής Δρ Βλαδίμηρος Χριστοδούλου, η Βουλευτής του Νομού Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος. Επίσης, παρόντες στη σύσκεψη ήταν: το μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Μιχάλης Καραβέλας, ο  Διευθυντής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ. Θωμάς Παπαχρήστου, η  Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων Δρ Ελένη Μαλούπα, ο  Διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών Δρ Αντώνιος Ζδράγκας, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας Δρ Αθανάσιος Ράγκος, ο  Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος Δρ Ευστράτιος Νικολάου, η Προϊσταμένη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας Γάλακτος Πέλλας Πέλλας κ. Δέσποινα Βαρβαρούση, ο Δρ Φίλιππος Παπαδόπουλος μαζί με άλλους εκπροσώπους της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής, καθώς και οι νέοι ερευνητές του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής.
Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ συνάντησε και ενημέρωσε τον Βουλευτή Πέλλας και πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη για τις προθέσεις της αναφορικά με την περαιτέρω πορεία του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής και την ανάδειξή του σε ένα Πρότυπο Πάρκο Κτηνοτροφίας με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και επιδεικτικό χαρακτήρα. Η Διοίκηση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στο άμεσο μέλλον θα ενημερώσει και τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιωάννη Σηφάκη, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί στη σύσκεψη, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό, καθώς επίσης και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.  
Επίσης, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ενημέρωσε όλους όσους πήραν μέρος στη σύσκεψη, ότι έχει αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης για τη χάραξη της στρατηγικής ανάπτυξης του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής, υπό τον συντονισμό του Ινστιτούτου Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζωικής Παραγωγής και ιδιώτη μελετητή, προκειμένου να υποδειχτούν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης του ερευνητικού και αναπτυξιακού έργου του εν λόγω Ινστιτούτου. Οι εισηγήσεις όλων των παρευρισκόμενων στη σύσκεψη εντάσσονταν στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης. Μάλιστα ζητήθηκε από όλους τους παρευρισκόμενους να αποστείλουν τις προτάσεις τους εγγράφως, μέχρι τις αρχές Απριλίου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση της μελέτης.

Επιπροσθέτως, η Διοίκηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ανακοίνωσε την απόφασή της για τη διατήρηση της Διοικητικής αυτοτέλειας του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής, που σήμερα αποτελεί το μοναδικό εθνικής εμβέλειας Ινστιτούτο, το οποίο στελεχώνεται από μια κρίσιμη μάζα ερευνητών υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, οι οποίοι διεξάγουν πειραματισμούς στις υπάρχουσες εκτροφές. Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε το Ινστιτούτο να πρωτοστατήσει στη διατήρηση αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων, στοχεύοντας στην περαιτέρω γενετική τους βελτίωση και τη διάθεσή τους σε κτηνοτρόφους της χώρας, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αθρόα εισαγωγή ξένων φυλών.

Για τον σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε να αναπτυχθούν οι αναγκαίες συνέργειες με άλλα Ινστιτούτα της Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη αξιοποίηση κοινοτικών και εθνικών πόρων που θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ερευνητικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής. Επισημάνθηκε ότι για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδιωχθεί και η περαιτέρω συνεργασία με ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ), καθώς και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της σύγχρονης οικονομίας [spinoff εταιρείες, δημιουργία incubators (θερμοκοιτίδων), Κέντρων Καινοτομίας και μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) με εταιρείες του ιδιωτικού τομέα].
Το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε προβλέπει μέχρι το Πάσχα να κατατεθούν όλες οι εισηγήσεις και προτάσεις και μέχρι τον Ιούνιο να εκπονηθεί η τελική μελέτη. 

Κλιμάκιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας


     Την Τρίτη 6 του Φλεβάρη κλιμάκιο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, πραγματοποίησε προγραμματισμένη περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας και συναντήθηκε με τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό. Στη σύσκεψη που διοργανώθηκε αναδείχτηκαν τα σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του Κέντρου Υγείας, τα οποία δεν διαφέρουν από αυτά των άλλων κέντρων υγείας και νοσοκομείων του νομού, η γεωγραφική όμως θέση της παραμεθόριας Αλμωπίας μεγεθύνει αυτά τα προβλήματα ιδιαίτερα σε συνθήκες σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.
     Καταγράφηκαν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και ειδικοτήτων, ενώ οι υποχρεωτικές αποσπάσεις γιατρών για την κάλυψη τραγικών ελλείψεων του νοσοκομείου της Έδεσσας, απογυμνώνουν εφημεριακά το ΚΥ Αριδαίας. Υπάρχουν σοβαρά κτηριακά προβλήματα  και παλαιότητα υποδομών, οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού υλικού είναι καθημερινό πρόβλημα, ενώ οι συνεχείς περικοπές στη κρατική χρηματοδότηση έχουν οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία.
     Σε όλα αυτά προστίθενται οι νέες μισθολογικές περικοπές που εξαθλιώνουν οικονομικά τους νοσοκομειακούς ιατρούς, αλλά και η προωθούμενη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου που αποσκοπεί στην εντατικοποίηση των ήδη εξαντλημένων γιατρών του ΕΣΥ, ώστε να γίνει ακόμη πιο φτηνή η εργασία του ιατρικού προσωπικού.
     Η ΕΝΙΠ σημείωσε πως όλα αυτά τα προβλήματα πηγάζουν από την εφαρμοζόμενη διαχρονικά "ανθυγιεινή πολιτική" τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της τωρινής, που από τη μία εγγυώνται -και με το παραπάνω- τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, και από την άλλη στερούν από το λαό το στοιχειώδες δικαίωμα για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και από τους υγειονομικούς το δικαίωμα για αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, όπως κάθε εργαζόμενος δικαιούται να έχει.

     Την ίδια ημέρα το κλιμάκιο της ΕΝΙΠ συμμετείχε σε Γενική Συνέλευση του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο της Έδεσσας όπου πέραν των προηγουμένων καταγγέλθηκε ο κίνδυνος μη-καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριακών αποζημιώσεων για τον μήνα Δεκέμβριο και εφεξής καθώς και η ειλημμένη απόφαση απόλυσης πολλών επικουρικών συναδέλφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελώντας την ραχοκοκαλιά πολλών τμημάτων στα νοσοκομεία.

     Οι γιατροί τόσο του Κέντρου Υγείας Αριδαίας όσο και του νοσοκομείου της Έδεσσας διαπίστωσαν ότι είναι μονόδρομος ο δρόμος του αγώνα και  εξέφρασαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν με πολύμορφες κινητοποιήσεις στο επόμενο διάστημα την αξιοπρέπεια, τα επιστημονικά και εργασιακά τους δικαιώματα και να απαιτήσουν αποκλειστικά Δημόσια Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               
   Αποστολίδης Χαράλαμπος                                                                                                                                                                   
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Σανίδας Αργύρης





Κάλεσμα στη γενική συνέλευση του Α.Σ ΕΝΟΤΗΤΑ


Όπως αγωνιζόμαστε  με ψηλά το κεφάλι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αφήνουμε τα μπλόκα για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με διαφορετικής μορφής δράσεις. 
Σύμφωνα λοιπόν με την αποφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με την οποία συντασσόμαστε από την δημιουργία της, αποχωρούμε από το μπλόκο Γυψοχωρίου. Εντός των επόμενων ημερών θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά με επίσημο δελτίο τύπου όσον αφορά την συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου.
Τέλος καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού μας στη γενική συνέλευση του Α.Σ ΕΝΟΤΗΤΑ την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου και ώρα 19:30 που θα λάβει χώρα στο πνευματικό κέντρο Γυψοχωρίου. Θα πραγματοποιήσουμε έναν απολογισμό του αγώνα και θα αποφασίσουμε τον τρόπο δράσης από την αυριανή κιόλας ημέρα, γιατί τα αιτήματα επιβίωσης που έχουμε δεν λύθηκαν και δυστυχώς έρχονται νέα προβλήματα να προστεθούν στα είδη υπάρχοντα. 
Συνεχίζουμε - Θα νικήσουμε
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ-ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Οι εξετάσεις για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχίας Βοηθού Φαρμακείου για την εξεταστική περίοδο Φεβρουαρίου 2018


Από την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ανακοινώνεται ότι :

Οι εξετάσεις για την απόκτηση βεβαίωσης επιτυχίας Βοηθού Φαρμακείου για την εξεταστική περίοδο
Φεβρουαρίου 2018 θα διεξαχθούν ως εξής:

-       Την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 9:00 π.μ., προφορική εξέταση στην αίθουσα σεμιναρίων «Νικόλαος Οικονόμου Πέτροβιτς»  στο 2ο όροφο του κτιρίου των τμημάτων Βιολογίας/
           Φαρμακευτικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
    
-       Την Παρασκευή  23 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα  9:00 π.μ. γραπτή εξέταση στην αίθουσα Δ12 στο ισόγειο κτίριο της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Η υποβολή δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στις εξετάσεις λήγει στις 15-02-2018 ημέρα
Πέμπτη.


Πληροφορίες στα τηλέφωνα 23813 51276 – 23813 51231 και 23813 51280.

Δελτίο Τύπου Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έδεσσας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΕΣΣΑΣ

Κάθε φορά που ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια κάποιο μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την συμβολή του στην επίλυση προβλημάτων που ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία. Εμείς τα μέλη της Τ.Ο ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας  αισθανόμαστε ευθυμία, δικαίωση,  αλλά και ικανοποίηση που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία. Φυσικά η επίλυση προβλημάτων με την συμβολή των κυβερνητικών στελεχών, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η νυν δημοτική αρχή έχει καλύτερους δίαυλους επικοινωνίας με την κεντρική εξουσία ή είναι πιο διεκδικητική από προηγούμενες διοικήσεις, αλλά οφείλεται στην κοινή παραδοχή   ότι η άλλη στρατηγική, η άλλη  πολιτική αντίληψη που υλοποιεί η κυβέρνηση  στην λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης δρέπει καρπούς στην πόλη μας. 
Συγκεκριμένα το νέο στάδιο, ένα όνειρο ζωής όλων μας που ήταν μελετητικά ώριμο τουλάχιστον μια δεκαετία πριν, μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, αφού εντάχθηκε στο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων με προϋπολογισμό 1.000.000 €. Η ένταξη του αναφερόμενου έργου οφείλεται στην πλήρη αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που από το 1955 διέπει το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και δεν συνάδει πλέον με την σημερινή πραγματικότητα. Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση στα πλαίσια της διεύρυνσης του ορισμού δημόσια επένδυση πιστεύει ότι η μεταφορά του γηπέδου σε συνδυασμό με το πρόγραμμα αστικής ανάπλασης, θα δημιουργήσει στο χώρο του σημερινού γηπέδου ένα νέο σημείο αναφοράς της πόλης. Οι παρεμβάσεις αστικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα θα μεταμορφώσουν την περιοχή σε ένα χώρο ανοικτών δραστηριοτήτων που θα εκτοξεύσει την σχολική και τουριστική  επισκεψιμότητα της πόλης μας.
Τα τοπικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την  κυβέρνηση επιμένουμε. Προχωράμε, μαζί με την τοπική κοινωνία, γυρίζοντας σελίδα, αφήνοντας πίσω το παλιό, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα επανεκκίνησης της κοινωνίας, των θεσμών και της διοίκησης.
Ο.Μ. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ΕΔΕΣΣΑΣ

Ανακοίνωση μεταγραφής του Αλμωπού


Η διοίκηση του Αλμωπού είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του 23χρονου επιθετικού Ελιακίμ Μουσόνι Ν’ Γκάντολι, όπου αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στην Βέλγικη Λα Χούλπ, ενώ παλιότερα είχε αγωνιστεί σε Χαλ και Ντάινζ, στην Ελλάδα βρέθηκε για λογαριασμό της Καλλιθέας.
 Τον καλωσορίζουμε στην μεγάλη οικογένειά μας και του ευχόμαστε υγεία, δύναμη και πολλές επιτυχίες.

    Με τιμή το Δ.Σ 
 Αλμωπού Αριδαίας 

Σε βέβαιη αναπηρία αλλά ακόμη και στον θάνατο μπορεί να οδηγήσει η αυχενική μυελοπάθεια



Σε βέβαιη αναπηρία αλλά ακόμη και στον   θάνατο μπορεί να οδηγήσει η αυχενική μυελοπάθεια-που πλήττει κυρίως ηλικιωμένους- αν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα!
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει  ο διαπρεπής ,στρατιωτικός ιατρός, νευροχειρουργόςστο 401ΓΣΝΑ  κ Παναγιώτης Κυριακόγγονας « τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας εμφανίζονται αργά και ύπουλα. Μάλιστα  τις περισσότερεςφορές δεν υπάρχει καθόλου πόνος κι έτσι μπορεί ο ασθενής να καταλάβει ότι κάτι συμβαίνει όταν έχει ήδη χάσει ένα μεγάλο μέρος της μυϊκής ισχύος και έχει πχ ατροφία στα χέρια και αστάθεια στη βάδιση».

«Επίσης, συμπληρώνει ο κ Κυριακόγγονας, επειδή αρκετές φορές συνυπάρχουν στους ασθενείς και προβλήματα από τα περιφερικά νεύρα, όπως για παράδειγμα το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οφείλει ο θεράπων ιατρός να προβαίνει σε πλήρη και λεπτομερή κλινική εξέταση.
Μάλιστα από τη στιγμή που τίθεται η υπόνοια της ύπαρξης αυχενικής σπονδύλωσης με συνοδή μυελοπάθεια, η εξέταση εκλογής είναι η μαγνητική τομογραφία, η οποία θα δείξει, σε συνδυασμό με μία σωστή κλινική εξέταση, σε πόσα και ποιά σημεία πιέζεται ο νωτιαίος μυελός, καθώς και πόσο μεγάλη είναι η πίεση».
 Η πάθηση πλήττει άτομα άνω των 55χρόνων  και σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες η αυχενικήμυελοπάθεια,  προκαλείται από την στένωση του σπονδυλικού σωλήνα στον αυχένα, η οποία οδηγεί σε δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού με τελικό αποτέλεσμα την προοδευτική παράλυση των άνω και κάτω άκρων. Έτσι στο τέλος ο ασθενής καθηλώνεται είτε σε αναπηρικό καροτσάκι ή ακόμα και τελείως στο κρεβάτι χωρίς να μπορεί ούτε να αυτοεξυπηρετηθεί».
 Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 20-60% των ασθενών με ήπια συμπτωματολογία, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαιρα, θα επιδεινωθούν τα συμπτώματά τους και γι΄ αυτό όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί η πάθηση, τόσο καλύτερη ποιότητα ζωής θα έχει ο ασθενής.
                                 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Το 75-80% των ασθενών, αναφέρουν ως   βασικά σύμπτωμα:
ØΜούδιασμα ή και αδυναμία στα χέρια (ειδικά δυσκολία στις λεπτές κινήσεις όπως το γράψιμο και το κούμπωμα στο πουκάμισο),
ØΔυσκολία στο περπάτημα, αστάθεια βάδισης, βαριά ή «μαγκωμένα» πόδια, ØΔυσκαμψία, πόνος  στον αυχένα και  σε προχωρημένες περιπτώσεις, δυσκολία στην ούρηση , την αφόδευση και την σεξουαλική λειτουργία
          Όσον αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, εμφανίζεται, περισσότερο στους άντρες από τις γυναίκες και ορισμένες μελέτες εμφανίζουν έναν αριθμό 600 άτομα ανά 1.000.000.Σε προχωρημένες και παραμελημένες περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί και τετραπάρεση, έντονη δηλαδή αδυναμία τόσο στα χέρια, όσο και στα πόδια με αδυναμία στάσης και βάδισης και καθήλωση σε αναπηρικό καροτσάκι ή ακόμα και στο κρεβάτι.
                            ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ     ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ
 Οι παράγοντες  που ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου είναι:
ØΗ εκφυλιστική στένωση από  σπονδύλωση (εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα),
ØΟι φλεγμονώδεις παθήσεις( π.χ  Ρευματοειδής αρθρίτιδα),
ØΗ συγγενής στένωση,
ØΗ οστεοποίηση του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου,
ØΟι κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου
ØΟ τραυματισμός του αυχένα
ØΌγκοι
ØΣύνδρομο Chiari
ØΚεντρική αυχενική δισκοκήλη
ØΣτένωση
ØΜεγάλη κύφωση
ØΣπονδυλολίσθηση/υπεξάρθρημα
ØΑιμάτωμα
ØΑρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες
        
             ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ   -ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών σε όλο τον κόσμο η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη λύση στην αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας
« Γίνεται είτε με πρόσθια (συνήθως), ή σπανιότερα με οπίσθια προσπέλαση και σε πολύ ειδικές περιπτώσεις με συνδυασμό πρόσθιας και οπίσθιας προσπέλασης » εξηγεί ο κ Κυριακόγγονας και καταλήγει
« Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι από τη μία μεριά η πλήρης αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού από τους εκφυλισμένους δίσκους, τα οστεόφυτα και τους υπερτροφικούς συνδέσμους και από την άλλη η σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης στη θέση αυτή».
Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία, μετομή 3-5 εκατοστών είτε επιμήκης είτε εγκάρσια και με τη χρήση ειδικού χειρουργικού μικροσκοπίου, υπό συνεχή νευροπαρακολούθηση και ειδικό ακτινοσκοπικό μηχάνημα.
Ο χρόνος της χειρουργικής επέμβασης είναι συνήθως 2-4 ώρες ανάλογα με τον αριθμό σπονδύλων που θα χειρουργηθούν, ενώ η νοσηλεία  2-3 ημέρες. Ο ασθενής μπορεί να χρειασθεί να φορέσει αυχενικό κολάρο για 15-30 ημέρες.

http://www.pkyriakogonas.gr, ΤΗΛ.215 5257974, 6974121244

Kαι η σκλήρυνση κατά πλάκας στη λίστα με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, που θα τροποποιεί τη λίστα
Έπειτα από πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφης Αχτσιόγλου, συνεδρίασε η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή για τον προσδιορισμό των ποσοστών αναπηρίας και των μη αναστρέψιμων παθήσεων, με αντικείμενο την επανεξέταση της πρόσφατης εισήγησής της.

Πέντε μέρες μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί, με παρέμβαση της υπουργού, διορθώθηκε η κατάφωρη αδικία για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας. Επί μέρες επώνυμοι όπως η Έλενα Ακρίτα, και γενικότερα πάσχοντες, στηλίτευαν την απόφαση του ΚΕΠΑ που έθετε εκτός λίστας ανιάτων ασθενειών τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πάσχοντες περιέγραφαν τις δραματικές συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν ζώντας με αυτή την ασθένεια. Η Επιτροπή με παρέμβαση της υπουργού ξανασυνεδρίασε σήμερα και ανέτρεψε τις αποφάσεις.
Η Επιτροπή εισηγήθηκε την ένταξη στις μη αναστρέψιμες παθήσεις της ασθένειας της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, στις περιπτώσεις της πρωτοπαθώς ή δευτεροπαθώς προϊούσας μορφής της νόσου, όπου ο πάσχων δεν επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).

Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα εκδοθεί νέα υπουργική απόφαση, η οποία θα περιλαμβάνει τις συγκεκριμένες τροποποιήσεις, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η βελτίωση της καθημερινότητας και η ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «ο προϊσχύων κατάλογος με τις μη αναστρέψιμες παθήσεις, που καταρτίστηκε τον Νοέμβριο του 2013, δεν περιελάμβανε την ασθένεια της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Η απόδοση των ποσοστών αναπηρίας ανά πάθηση και ο χαρακτηρισμός μίας πάθησης ως μη αναστρέψιμης πραγματοποιείται, μετά από γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, (αποτελούμενης από γιατρούς διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων, καθηγητών πανεπιστημίων κ.λπ.), η οποία λαμβάνει υπόψη τα πορίσματα και τις γνώμες των αρμόδιων επιστημονικών συλλόγων και φορέων. Ο Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας αναθεωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. Με την Υπουργική Απόφαση της 8ης Ιανουαρίου 2018, οι μη αναστρέψιμες παθήσεις διευρύνθηκαν από 43 σε 143».




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...