Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Ολοκληρώθηκε η επισκευή της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων



 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αριδαία, 25/02/2022

Θέμα: Δ.Τ. Ολοκληρώθηκε η επισκευή της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής της στέγης του Δημοτικού Σχολείου Προμάχων, η οποία είχε καταστραφεί ολοσχερώς τον Σεπτέμβριο του 2020. 

Η ολοκλήρωση των εργασιών πραγματοποιήθηκε, έπειτα από συντονισμένες κινήσεις του Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση, ο οποίος τόσο σε συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή, όσο και με τους Βουλευτές του Ν. Πέλλας, κατάφερε να φέρει το συντομότερο δυνατό κλιμάκιο της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., το οποίο ολοκλήρωσε τη μελέτη άμεσα και έτσι πλέον οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στις αίθουσές τους.

Η μελέτη ανακατασκευής και η χρηματοδότηση της επισκευής της στέγης, έγιναν από την εταιρεία του Δημοσίου Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.


Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

 


25/02/2022

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων  της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α.  03/25-02-2022)  που ισχύει από τη νύχτα του Σαββάτου 26 Φεβρουαρίου 2022. 

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. 

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων:

Καιρικό σύστημα με την ονομασία "Bianca", όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο νοτιοανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει κακοκαιρία από τη νύχτα του Σαββάτου (26-02-2022) στη χώρα μας.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στην κεντρική και βόρεια χώρα, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Κυριακή (27-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες ώρες της Κυριακής στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, και βαθμιαία στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και από το απόγευμα και της Θράκης.

γ) Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Αιγαίο.

Β. Δευτέρα (28-02-2022)

α) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της ανατολικής Στερεάς.

γ) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη.

δ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 3 με 5 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τρίτη (01-03-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές βροχές στην ανατολική και νότια χώρα και κυρίως στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη

και τα Δωδεκάνησα.

β) Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν μέχρι το μεσημέρι στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS). 

Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ – 2022

 


Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στο Πρόγραμμα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ – 2022

Σύμφωνα με τη δημόσια πρόσκληση του Ο.Α.Ε.Δ. Νο 2/2022 του «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ», έχουν κατανεμηθεί στον Δήμο μας συνολικά πενήντα δύο (52) θέσεις, για προσλήψεις ανέργων διαφόρων ειδικοτήτων, τις οποίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Καλούνται οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ενδιαφερόμενοι δημότες μας - κάτοικοι, ηλικίας 18 ετών και άνω, που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη διαδικασία πρόσληψης, να υποβάλλουν ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ αίτηση συμμετοχής έως και 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022 ώρα 11:00 π.μ. στον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ. (www.oaed.gr), χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων ή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Ελληνικού Δημοσίου (www.gov.gr).

Για σχετικές πληροφορίες, παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://oaed.gr/ksekinoun-oi-aitiseis-ghia-tis-25000-theseis-toy-neoy-proghrammatos-koinofelous-erghasias

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΤΣΗΣ

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

 


Έδεσσα, 24/2/2022


Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Δάνη Τζαμτζή στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών


Ακόμη μία σημαντική επαφή είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής, τις προηγούμενες ημέρες, στην Αθήνα και, συγκεκριμένα, στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα Υποδομών κ. Μαρία Γεραρδή με τους οποίους συζήτησε για τα σημαντικά έργα οδικών υποδομών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που είναι ενταγμένα στον προγραμματισμό του Υπουργείου.


Ειδικότερα, συζητήθηκε η χρηματοδότηση και ο χρονοπρογραμματισμός υλοποίησης των παρακάμψεων Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας καθώς, επίσης, και το τμήμα Μαυροβούνι-Έδεσσα του Εθνικού Οδικού Δικτύου. Για το τμήμα Μαυροβούνι-Έδεσσα ζητήθηκαν από το Υπουργείο στοιχεία της οριζοντιογραφίας προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι τεχνικές μελέτες του έργου με παρατηρήσεις.


Επόμενο σημαντικό έργο που συζητήθηκε, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή, ήταν το οδικό τμήμα Σκύδρα-Όρια νομού με Ημαθία για την οδική σύνδεση της Πέλλας με την Εγνατία Οδό. Το συγκεκριμένο έργο είναι ενταγμένο στον προγραμματισμό του Υπουργείου και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών για την χρηματοδότηση της υλοποίησής του.

Βράβευση του Δήμου Αλμωπίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης OLYMPIC DAY RUN GREECE.



 ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Αριδαία, 24/02/2022

Θέμα: Βράβευση του Δήμου Αλμωπίας για την υποστήριξη της διοργάνωσης OLYMPIC DAY RUN GREECE.

Ο Δήμος Αλμωπίας συμμετείχε στη βράβευση των επίσημων υποστηρικτών του μοναδικού Ολυμπιακού δρόμου της χώρας OLYMPIC DAY RUN GREECE.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό μουσείο Θεσ/νίκης, όπου ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού Χρήστος Χατζηγιαννίδης, εκπροσώπησε το Δήμο, παραλαμβάνοντας το βραβείο συμμετοχής.

Το OLYMPIC DAY RUN  GREECE διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς αγώνες, το Ολυμπιακό Μουσείο, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον ΣΕΓΑΣ Θες/νίκης και το ΔΚΟ OLYMPIΑ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής ώστε να τιμήσει την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και την επιστροφή τους στη γενέτειρά τους. Κάθε χρόνο χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν από το 2018 σε διαδρομές των 10.000m – 5.000m και 2.000m οι οποίες διεξάγονται σε δρόμους την Θεσ/νίκης με στόχο την ανάδειξη του Ολυμπισμού ως ιδανικού τρόπου ζωής και μια ανεκτίμητη πράξη σεβασμού και συμπόρευσης στο όραμα μεταλαμπάδευσης των Ολυμπιακών αξιών.

Το βραβείο αυτό ανήκει σε όλους τους δημότες και συλλόγους της Αλμωπίας, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά σε αυτόν τον σημαντικό θεσμό.

Ο Εθελοντισμός αποτελεί δείκτη Πολιτισμού μιας κοινωνίας. Η Δημοτική αρχή, θα συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια, καθώς και όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτή και σε αντίστοιχες διοργανώσεις.

Πρόμαχοι. Περιπατητικές πινελιές (βίντεο HD).


"Στο Σταυραϊτό"

 Από μικρό κι απ' άφαντο πουλάκι, σταυραϊτέ μου,

παίρνεις κορμί με τον καιρό και δύναμη κι αγέρα

κι απλώνεις πήχες τα φτερά και πιθαμές τα νύχια

και μες στα σύγνεφα πετάς, μες στα βουνά ανεμίζεις·

φωλιάζεις μες στα κράκουρα, συχνομιλάς με τ' άστρα,

με την βροντή ερωτεύεσαι κι απιδρομάς και παίζεις

με τ' άγρια αστροπέλεκα και βασιλιά σε κράζουν

του κάμπου τα πετούμενα και του βουνού οι πετρίτες.


Έτσι εγεννήθηκε μικρός κι ο πόθος μου στα στήθη

κι απ' άφαντο κι απ' άπλερο πουλάκι, σταυραϊτέ μου,

μεγάλωσε, πήρε φτερά, πήρε κορμί και νύχια

και μου ματώνει την καρδιά, τα σωθικά μού σκίζει·

κι έγινε τώρα ο πόθος μου αϊτός, στοιχειό και δράκος

κι εφώλιασε βαθιά βαθιά μες στ' άσαρκο κορμί μου

και τρώει κρυφά τα σπλάχνα μου, κουφοβοσκάει τη νιότη.


Μπεζέρισα να περπατώ στου κάμπου τα λιοβόρια.

Θέλω τ' αψήλου ν' ανεβώ· ν' αράξω θέλω, αϊτέ μου,

μες στην παλιά μου κατοικιά, στην πρώτη τη φωλιά μου,

θέλω ν' αράξω στα βουνά, θέλω να ζάω μ' εσένα.

Θέλω τ' ανήμερο καπρί, τ' αρκούδι, το πλατόνι,

καθημερνή μου κι ακριβή να τα 'χω συντροφιά μου.

Κάθε βραδούλα, κάθε αυγή, θέλω το κρύο τ' αγέρι

να 'ρχεται από την λαγκαδιά, σαν μάνα, σαν αδέρφι

να μου χαϊδεύει τα μαλλιά και τ' ανοιχτά μου στήθη.


Θέλω η βρυσούλα, η ρεματιά, παλιές γλυκιές μου αγάπες

να μου προσφέρουν γιατρικό τ' αθάνατα νερά τους.

Θέλω του λόγκου τα πουλιά με τον κελαϊδισμό τους

να με κοιμίζουν το βραδύ, να με ξυπνούν το τάχυ.

Και θέλω να 'χω στρώμα μου να 'χω και σκέπασμά μου

το καλοκαίρι τα κλαδιά και τον χειμών' τα χιόνια.


Κλωνάρια απ' αγριοπρίναρα, φουρκάλες από ελάτια

θέλω να στρώνω στοιβανιές κι απάνου να πλαγιάζω,

ν' ακούω τον ήχο της βροχής και να γλυκοκοιμιέμαι.

Από ημερόδεντρον, αϊτέ, θέλω να τρώω βαλάνια,

θέλω να τρώω τυρί αλαφιού και γάλα απ' άγριο γίδι.


Θέλω ν' ακούω τριγύρω μου πεύκα κι οξιές να σκούζουν,

θέλω να περπατώ γκρεμούς, ραϊδιά, ψηλά στεφάνια,

θέλω κρεμάμενα νερά δεξιά ζερβιά να βλέπω.

Θέλω ν' ακούω τα νύχια σου να τα τροχάς στα βράχια,

ν' ακούω την άγρια σου κραυγή, τον ίσκιο σου να βλέπω.


Θέλω, μα δεν έχω φτερά, δεν έχω κλαπατάρια

και τυραννιέμαι και πονώ και σβηέμαι νύχτα μέρα.

Παρακαλώ σε, σταυραϊτέ, για χαμηλώσου ολίγο

και δώσ' μου τες φτερούγες σου και πάρε με μαζί σου,

πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο κάμπος!



Κ. Κρυστάλλης


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...