Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ανακοίνωση μεταγραφικών συμφωνιών από τον ΑΣ Πρόμαχοι


 Από το Δ.Σ. του Α.Σ. Πρόμαχοι ανακοινώνεται η σύναψη συμφωνίας για συνεργασία κατά την ερχόμενη ποδοσφαιρική περίοδο στο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣΠ Πέλλας με τους παρακάτω ποδοσφαιριστές:

1. Μπελητάσιο Βασίλη, τερματοφύλακας.
2. Καραγιαννίδη Γεώργιο, σέντερ φορ.
3. Τσιμτσιρίδη Νικόλαο, κεντρώος.
4. Παπαβέντση Ιωάννη, μέσος.
5. Σατζάκη Στέλιο, αμυντικός.
6. Κυριακίδη Βασίλη, εξτρέμ.
7. Ρατσίτσκα Δημήτρη, χαφ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, αναμένονται κι άλλες αφίξεις στην ιστορική ομάδα των Προμάχων.

1
2
3


4

5

6

7











Ο Κώστας Σαμαρόπουλος στον Αλμωπό Αριδαίας


Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του 26χρόνου αμυντικού Κώστα Σαμαρόπουλου.
 Ο νέος μας ποδοσφαιριστής, πέρσι αγωνίστηκε στον ΦΑΣ Νάουσα, ενώ παλαιότερα αγωνίστηκε στην Κ20 Ολυμπιακός, Αετό Σκύδρας, Πανιώνιος, Άρης Θεσσαλονίκης, Αστέρας Μαγούλας, Αναγέννηση Γιαννιτσών, Απόλλων Καλαμαριάς ,Real Cioudad Ισπανία.
 Η διοίκηση τον καλωσορίζει στην οικογένεια του Αλμωπού και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη με πολλές επιτυχίες. 

    Με τιμή το Δ.Σ 
 Αλμωπού Αριδαίας 


Συντήρηση των κτιρίων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Προμάχων


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα το έργο που αφορά στη συντήρηση των κτιρίων Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Προμάχων.

Στα παραπάνω σχολικά κτίρια υπάρχουν φθορές στα επιχρίσματα λόγω της υγρασίας και της παλαιότητας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται η καθαίρεση αυτών σε κάποια σημεία και η αποκατάστασή τους. Επίσης, θα γίνει χρωματισμός τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές επιφάνειες. Παράλληλα, θα γίνουν εργασίες επιστρώσεων πεζουλιών με μάρμαρο στα τμήματα που λείπουν ή είναι σπασμένα, επενδύσεις τοίχων σε ορισμένα τμήματα των wc-χολ, θα μπουν πλακάκια στους νιπτήρες, ενώ θα γίνουν και εργασίες επισκευής των υδρορροών και ελαιοχρωματισμοί σιδηρών επιφανειών.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις στοχεύουν στη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας των σχολικών κτιρίων και η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη είναι 16.593,75 ευρώ (με το ΦΠΑ) από τη ΣΑΤΑ Σχολικών.





Γιώργος Καρασμάνης: «Αφήστε συσκέψεις και επιτροπές και δώστε αποζημιώσεις και στρεμματική ενίσχυση για τα ροδάκινα»


ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ:
«Αφήστε συσκέψεις και επιτροπές και δώστε αποζημιώσεις και στρεμματική ενίσχυση για τα ροδάκινα»!

Μέσα στην απόγνωσή τους και το θέατρο του παράλογου που βιώνουν οι πληγέντες από τις τριήμερες βροχοπτώσεις του Ιουλίου ροδακινοπαραγωγοί, παρακολουθούν τώρα με έκπληξη και τις ¨οβιδιακές μεταμορφώσεις¨ κυβερνητικών στελεχών…
 Από κει που γύριζαν επί δυόμιση χρόνια από χωρίου εις χωρίον και ισχυρίζονταν ότι οι ενισχύσεις που είχαν δοθεί το 2015 επί υπουργίας Καρασμάνη για το χαμένο εισόδημα του 2014 λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία ήταν… παράνομες, έρχονται τώρα και ομολογούν δημόσια ότι ήταν νομιμότατες!
Για ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται σοφή η λαϊκή παροιμία που λέει ότι ¨το ψέμα έχει κοντά ποδάρια¨. Αλλά, ατυχώς, το πάθημα δεν τους έχει γίνει και μάθημα.
Τις τελευταίες ημέρες, περιφέρονται ως γυρολόγοι σε συσκέψεις εκπροσώπων των  πληγέντων ροδακινοπαραγωγών που απαιτούν τις αποζημιώσεις τις οποίες βάσει του Κανονισμού του ΕΛΓΑ δικαιούνται για την κατεστραμμένη σοδειά τους από την πρόσφατη θεομηνία. Αλλά αντί, ως θα όφειλαν ξεκάθαρα, να βάλουν πλάτη και να δεσμευτούν ρητά ότι θα επιβάλουν στην κυβέρνησή τους την άμεση εφαρμογή του Κανονισμού, επιχειρούν να πλασάρουν νέο παραμύθι: Ότι ¨ο ¨Φάκελος Καρασμάνη για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές απερρίφθη εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή¨!
Ουδέν ψευδέστερον αλλά, άλλη μια λαϊκή θυμοσοφία επιβεβαιώνεται: ¨΄Οσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια¨…
Για να απορριφθεί ένας Φάκελος από την Κομισιόν, θα έπρεπε να υπάρχει στο Υπουργείο επίσημο πρωτοκολλημένο έγγραφο του Επιτρόπου Γεωργίας. Απεναντίας. Ο ¨Φάκελος Καρασμάνη¨ έγινε ενθέρμως αποδεκτός και το αίτημά μας αναγνωρίστηκε ως δίκαιο.
Ας ψάξουν να βρουν το Δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα  του Υπουργείου με ημερομηνία 10/12/2014 για τη συνάντηση του Καρασμάνη με τον Επίτροπο… Και ας ζητήσουν από την Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, το έγγραφο της 18ης/12/2014 του Αναπληρωτή Διευθυντή του Γραφείου του Επιτρόπου, που αναφέρει ότι ¨ο Καρασμάνης προβάλει ένα δίκαιο αίτημα¨.
 Η αλήθεια είναι ότι:
Ο Φάκελος έπρεπε να περάσει τυπικά από το Κολέγιο Επιτρόπων για να ληφθεί απόφαση, επειδή δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την προ του εμπάργκο εποχή και την εκταμίευση των χρημάτων και, εν συνεχεία, να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Γιουνγκέρ.
Για να επισπευσθούν οι διαδικασίες, πάρθηκε από ελληνικής πλευράς η απόφαση να εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1408/2013 και να χορηγηθούν ενισχύσεις ¨ήσσονος σημασίας¨ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια που οι εξαγωγές τους επλήγησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο που ακολούθησε. Απόφαση για την οποία ενημερώθηκε η Επιτροπή που έδωσε την έγκρισή της στις 13/1/2015.
… Και αφού παίρναμε τα εξήντα (60) εκατομμύρια, θα ισοσκελίζονταν τα 33 εκατομμύρια που είχαν δοθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του Υπουργείου για πρώτη δόση στους ροδακινοπαραγωγτούς ως ενισχύσεις ¨ήσσονος σημασίας¨ και θα καταβάλλονταν στη συνέχεια και η δεύτερη δόση των 27 εκατομμυρίων! Τί έκανε με τον Φάκελο η σημερινή Κυβέρνηση; Τον έχει ακόμη να μουχλιάζει στα συρτάρια του Υπουργείου!!  
Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι:
Ο Καρασμάνης ήταν ο πρώτος από τους 28 Υπουργούς της Ε.Ε. που από την πρώτη μέρα ανάληψης του Υπουργείου είχε προειδοποιήσει για τις επερχόμενες δυσμενείς επιπτώσεις από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία…  Και μάλιστα, με πρωτοβουλία του, σε συνεννόηση με τους ομολόγους του Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, υπέβαλαν στις 6/7/2014 κοινό υπόμνημα στην Επιτροπή. Όμως, οι χώρες αυτές ικανοποιήθηκαν από την απόφαση της Κομισιόν για επισιτιστική βοήθεια στις 8/8/ 2014, αποχώρησαν από την ¨συμμαχία¨ και συνεχίσαμε μόνοι μας.
Ο δε Φάκελος είχε συνταχθεί υπό την άμεση καθοδήγηση και επίβλεψη Καρασμάνη, των συνεργατών του, των υπηρεσιών του Υπουργείου και – φυσικά – των Ομάδων Παραγωγών του κάθε Νομού, από τις οποίες ζητήθηκαν τιμολόγια πώλησης ροδακίνων και νεκταρινιών για τα έτη 2012, 2013 και 2014 και, μάλιστα, εκατοντάδες εξ αυτών εστάλησαν στην Επιτροπή. (Για πληρέστερη ενημέρωσή τους, τα περιπλανώμενα κυβερνητικά στελέχη ας ανατρέξουν στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου και στην ομιλία Καρασμάνη κατά την παράδοση στη νέα ηγεσία στις 29/1/2015).
Όσον αφορά στο Μέτρο Μ17.3 που επικαλούνται στις συσκέψεις με το παραπλανητικό όσο και φαιδρό ψευδοεπιχείρημα ότι δήθεν ¨δεν υποβλήθηκε σωστά¨, αυτό επιβεβαιώνει και το ρητό: ¨Η ημιμάθεια είναι χειροτέρα της αμαθείας¨!
Από καμιά χώρα της Ε.Ε. δεν υποβλήθηκε διότι, απλώς, η Επιτροπή δεν συνέστησε το απαιτούμενο Ταμείο Αλληλοβοήθειας στο οποίο πρέπει να συνεισφέρουν όλα τα κράτη-μέλη.
Όμως, μιας και έχουν τόση ευαισθησία, γιατί ως κυβέρνηση δεν στήριξαν το Μέτρο 17 με προϋπολογισμό 200 (διακόσια) εκατομμύρια κοινοτικά λεφτά για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ για αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και ζωονόσους αλλά, αντίθετα, είναι και το μόνο Μέτρο που… κατάργησαν από τα συνολικά 20 Μέτρα του ΠΑΑ;
…Και αφού αναφέρονται και στις Ομάδες Παραγωγών, την καλύτερη οργάνωση και διαχείρισή τους, ας μας απαντήσουν: Γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια δεν έχουν προκηρύξει το Μέτρο Μ9 προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων για την δημιουργία ισχυρών Ο.Π., Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων; Ούτε το Μέτρο Μ16 των 97 εκατομμυρίων για τα συνεργατικά σχήματα; Ούτε το Μέτρο Μ2 125 εκατομμυρίων για γεωργικούς συμβούλους; Ούτε το Μέτρο Μ5 των 45 εκατομμυρίων για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία;
… Και επειδή μιλάνε (αλλά μένουν όπως πάντα στα λόγια) για τα ¨εκατομμύρια των τουριστών¨ από τους οποίους θα μπορούσε να ενισχυθεί η κατανάλωση, να τους φρεσκάρουμε λίγο την ασθενή τους μνήμη: ¨Ότι  επί υπουργίας Καρασμάνη αυξήθηκε η προώθηση και κατανάλωση ροδακίνων σε ξενοδοχεία και χώρους εστίασης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων… Όπως επίσης ότι το προϊόν μπήκε στο σιτηρέσιο Νοσοκομείων και Ενόπλων Δυνάμεων…  
Θα απολογηθούν καμιά φορά για τα 10 εκατομμύρια της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βιομηχανικό ροδάκινο που έχασαν το 2015 και το 2016 και που με τη φετινή αναθεώρηση θα μπορούσε να τριπλασιαστεί και να δώσει μια γερή ανάσα στους παραγωγούς που σήμερα έχουν γονατίσει;
Για να τελειώνουμε:
Η καταστροφή στα μέσα Ιουλίου και το θέμα των αποζημιώσεων στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, είναι ένα ζήτημα που θα έπρεπε να έχει λυθεί εντός 24ώρου. Το αποκλειστικό αίτιο των τεράστιων ζημιών, είναι δεδομένο και αυταπόδεικτο: Οι επί τρία 24ωρα συνεχείς και άκαιρες βροχοπτώσεις που άφησαν τους καλλιεργητές χωρίς σοδειά και χωρίς ελπίδα εισοδήματος. Είναι άμεση ζημιά που καλύπτεται σαφέστατα από το Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις μιας κυβέρνησης που ψάχνει πάτημα για να μην πληρώσει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Πλήρης επιβεβαίωση και του ¨όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει¨!  
Συνεπώς τα κυβερνητικά στελέχη, ας αφήσουν τα γυρολόγια και τα φληναφήματα σε συσκέψεις όπου πιπιλίζουν τα ίδια και τα ίδια, ή τις συγκροτήσεις επιτροπών και παραεπιτροπών… Και ας υποχρεώσουν με κάθε τρόπο την… ¨πρώτη φορά αριστερά¨ κυβέρνησή τους να ξεκινήσει εδώ και τώρα την υποβολή δηλώσεων και να προχωρήσει σε άμεσες αποζημιώσεις.
Είναι το μόνο που οφείλουν να κάνουν αυτές τις δραματικές για τους παραγωγούς μέρες, για να μπορέσουν να επιβιώσουν με τις οικογένειές τους, να παραμείνουν στα χωράφια τους, στα σπίτια τους και στα χωριά τους και να μη διαρραγεί η συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Και κάτι εξίσου σημαντικό: Να επιβάλουν στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να διεκδικήσει σήμερα κιόλας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρεμματική ενίσχυση… Διότι εδώ και τρεις μήνες έχει ¨χορτάσει¨ τους καλλιεργητές στα λόγια, αλλά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει δώσει ούτε ένα στοιχείο! Δεν έχει στείλει ούτε ένα έγγραφο!! Και ας σταματήσουν να εκλιπαρούν τους εκπροσώπους των αγροτών να φτιάξουν μόνοι τους ¨στοιχειοθετημένο και τεκμηριωμένο φάκελο¨ αλλιώς η ¨Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα τον εγκρίνει¨.
Η εμπειρία υπάρχει. Ο δρόμος είναι ανοιχτός. Τον έχει χαράξει το σύντομο διάστημα της υπουργίας Καρασμάνη. Ας τον ακολουθήσουν.
Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση. Οι αγρότες δεν παραπλανούνται με αερολογίες του τύπου ¨έχετε δίκιο και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε¨. Έχουν ανάγκη και απαιτούν στήριξη και ενίσχυση στην πράξη!     
    
3/8/2017

Συντήρηση του Ξενιτίδειου Πνευματικού Κέντρου και του Ξενιτίδειου Δημοτικού Ωδείου


ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΛΕΙΟΥ ΧΩΡΟΥ


Στη συντήρηση του Ξενιτίδειου Πνευματικού Κέντρου και του Ξενιτίδειου Δημοτικού Ωδείου, προχωρά ο Δήμος Αλμωπίας. Ενός χώρου που «αγκαλιάζει» τον πολιτισμό ολόκληρου του Δήμου μας και αποτελεί ένα στολίδι για την πόλη της Αριδαίας.

Η σχετική μελέτη περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, ώστε να καταστεί πιο λειτουργικός προς τους επισκέπτες και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η συνεχής, ανεμπόδιστη και ασφαλής κίνηση των πεζών. Συγκεκριμένα, οι εργασίες θα περιλαμβάνουν σημαντικές παρεμβάσεις στο έδαφος με κρασπεδώσεις και πλακοστρώσεις. Επίσης, στην πλευρά που γειτνιάζει με τον χωματόδρομο θα κατασκευαστούν χτιστά καθιστικά από εμφανές σκυρόδεμα και ξύλινη επίστεψη. Παράλληλα, στο πεζόδρομο θα γίνει διαμόρφωση για την ευκολότερη προσέλευση τυφλών και διάβαση για την πρόσβαση ΑΜΕΑ με ράμπα σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου είναι 11.999,68 ευρώ (με το ΦΠΑ) από το Τεχνικό Πρόγραμμα 2017.





Πρόσκληση στην μνήμη του Δημήτρη Διμηνά από την Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας


Πρόσκληση στην μνήμη του Δημήτρη Διμηνά

  Το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας προσκαλεί τα μέλη της για να τιμήσουν με την παρουσία τους την μνήμη του ξεχωριστού συναδέλφου και αγαπητού φίλου Δημήτρη Διμηνά.
  Η επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου Έδεσσας το Σάββατο 5 – 8 – 2017 08:30 το πρωί. 

για το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Πέλλας

Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γ. Γραμματέας

Πριβαρτιτσάνης Πέτρος                                               Τραπεζανίδης Γιώργος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...