Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017

Το Ποτάμι για τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο


Ποτάμι: Η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα ανομίας και ανοχής στην παρανομία στο Δημόσιο

Τα πειθαρχικά συμβούλια στο Δημόσιο αποτέλεσαν πεδίο πειραματισμών για όλες τις κυβερνήσεις. Από τη συμμετοχή σε αυτά δικαστών έως την πλέον πρόσφατη νομοθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που αυξάνει τη συμμετοχή σε αυτά των συνδικαλιστών του Δημοσίου. Οι κομματικοί πειραματισμοί και η ιδεοληπτική προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος, μόνο δεινά επιφέρει στη διοίκηση.

Το Ποτάμι είχε προειδοποιήσει ήδη από το 2015, όταν ο κ. Κατρούγκαλος άλλαξε, για άλλη μια φορά τη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων, ότι αυτό θα οδηγήσει σε καθεστώς ανομίας. Σήμερα, η έκθεση του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, έρχεται, δυστυχώς, να το επιβεβαιώσει.

Με τα πειθαρχικά συμβούλια, που σήμερα είναι διαλυμένα και δεν λειτουργούν, η κυβέρνηση καλλιεργεί ένα κλίμα ανομίας και ανοχής στην παρανομία στο Δημόσιο. Η τακτική αυτή έχει και μία παράπλευρη απώλεια: πολλοί άξιοι και συνεπείς υπάλληλοι του Δημοσίου, όχι μόνο δε θα επιβραβευτούν ποτέ, αλλά θα υποστούν και την κοροϊδία των «έξυπνων» συναδέλφων τους. Οι ευθύνες βαρύνουν όχι μόνον την παρούσα, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφού η πειθαρχική διαδικασία είναι διαχρονικά προβληματική. Η πελατειακή λογική ήταν αυτή που οδήγησε σε ένα ξεχαρβαλωμένο πειθαρχικό σύστημα και εξακολουθεί να επικρατεί και τώρα. Το Ποτάμι προτείνει συστηματικά τις ενέργειες που θα υπηρετήσουν τους παρακάτω στόχους:

Α. Να απλουστευθεί η πειθαρχική διαδικασία και ο χρόνος ολοκλήρωσής της να μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%.
Β. Να παρασχεθούν εγγυήσεις επαγγελματισμού και αντικειμενικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους που μετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια.
Γ. Να θεσμοθετηθούν κανόνες διαφάνειας και λογοδοσίας των πειθαρχικών συμβουλίων που θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από τη λειτουργία τους.

Αντί, λοιπόν, τα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν, να κατηγορούν αλλήλους για τους επίορκους, ας υιοθετήσουν ένα σύστημα ταχείας πειθαρχικής διαδικασίας. Ένα σύστημα που δεν θα επιτρέπει και στους ενόχους να μένουν ατιμώρητοι. Αλλά και ένα σύστημα που δε θα σπιλώνει και θα ταλαιπωρεί αθώους θέτοντάς τους σε αργία πριν ακόμα την εξέταση της κατηγορίας σε βάρος τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι de facto επίορκοι. Πρέπει όμως να εντοπίζουμε όσους ελάχιστους από αυτούς είναι και να τους τιμωρούμε αναλόγως.

Γ. Καρασμάνης : Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι αδιαφορία θέλουν οι ροδακινοπαραγωγοί


Γ. Καρασμάνης : Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα και όχι αδιαφορία θέλουν οι ροδακινοπαραγωγοί.

Ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με τη δραματική κατάσταση που βιώνουν φέτος οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί :
«Αφημένοι στην τύχη τους βρίσκονται φέτος οι ροδακινοπαραγωγοί μας, εξαιτίας της πλήρους αδιαφορίας  κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Αντιμετωπίζοντας, από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου, την κατακόρυφη πτώση των τιμών στα επιτραπέζια ροδάκινα, σημαντικές ζημιές στην παραγωγή τους από αλλεπάλληλα δυσμενή καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, χαλαζοπτώσεις, έντονες βροχοπτώσεις κ.α.) και τη μειωμένη ζήτηση για το προϊόν τους, βιώνουν τη χειρότερη από πλευράς εισοδήματος χρονιά των τελευταίων δεκαετιών.
Και έχουν, εδώ και δύο μήνες, μια κυβέρνηση και μια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε κατάσταση αφασίας, να αδιαφορεί παντελώς για την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται ο κλάδος του ροδάκινου. 
Αρκούμενη σε αόριστες εξαγγελίες του τύπου ότι, θα θέσει το θέμα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση κοινοτικής αποζημίωσης ή de minimis – και παρά τις δεσμεύσεις της δεν το έπραξε ούτε σε αυτό το συμβούλιο της τρέχουσας εβδομάδας, ενώ γνωρίζει ότι τον Αύγουστο διακόπτει τις εργασίες του – ή  θα στηρίξει το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών μέσω ΠΣΕΑ – παραγνωρίζοντας ότι τα ΠΣΕΑ αποζημιώνουν μόνο φυσικές καταστροφές – εξακολουθεί να αφήνει τους ροδακινοπαραγωγούς εντελώς αβοήθητους. 
Και να πει κανείς ότι δεν υπάρχει αντίστοιχη εμπειρία και μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπενθυμίζω πως σε ανάλογη περίπτωση, το καλοκαίρι του 2014, όταν ο κλάδος του ροδάκινου πλήττονταν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές κοινοτικών αγροτικών προϊόντων, εμείς ως κυβέρνηση είχαμε λάβει άμεσα δέσμη μέτρων, μεταξύ των οποίων :
Ενεργοποιήσαμε τις Ομάδες Παραγωγών ροδάκινων για την πρόληψη και διαχείριση κρίσεων στην αγορά και τη λειτουργία της απόσυρσης.
Αυξήσαμε την κατανάλωση σε όλα τα ξενοδοχεία, και τουριστικά καταλύματα της χώρας σε συνεργασία με τον τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Με αποφάσεις των  υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας: 
Εντάξαμε το ροδάκινο στο καθημερινό σιτηρέσιο των μονάδων του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού.
Το εντάξαμε επίσης στο ημερήσιο σιτηρέσιο όλων των νοσοκομειακών μονάδων και ιδρυμάτων της χώρας.
Θέσαμε, επίσης, από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας το θέμα στα αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και επανειλημμένα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με τις άλλες ροδακινοπαραγωγικές χώρες μέλη της Ένωσης στις 6 Ιουλίου καταθέσαμε κοινό υπόμνημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά πετύχαμε την καταβολή στους Έλληνες παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα συντάξαμε και ολοκληρώσαμε το φάκελο για την διεκδίκηση επιπλέον 60 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων στον κλάδο. Ενισχύσεις, που η τωρινή κυβέρνηση ουδέποτε, εδώ και δυόμιση χρόνια, διεκδίκησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα με γνώμονα τη στήριξη των παραγωγών και του οικογενειακού τους εισοδήματός, ώστε να συνεχίσουν την καλλιέργεια, να παραμείνουν στην ύπαιθρο χώρα και να στηρίξουν την οικονομία της περιφέρειας και την κοινωνική συνοχή.
Είναι όλα αυτά που θα πληγούν εάν η σημερινή κυβέρνηση και πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχίσει την αδιαφορία της και «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών.

20 07 2017

Επιστολή Αν. Αντιπεριφερειάρχη_ΕΛΓΑ_Ζημίες λόγω "μέδουσας"


Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά στον ΕΛΓΑ και στο ΥΠΑΑΤ για τις ζημίες που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών


Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις – φαινόμενο «μέδουσα» που επικράτησαν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τις τελευταίες ημέρες (16 & 17/07) η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά απέστειλε επιστολή στον ΕΛΓΑ και στο αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ζημίες σε ώριμους καρπούς ορισμένων ποικιλιών ροδάκινων, ιδιαίτερα στους Δήμους Πέλλας και Σκύδρας και ζητά από τους αρμόδιους φορείς την κινητοποίησή τους, για την καταγραφή, αποτίμηση και αποζημίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κυρία Προϊσταμένη,

            Σε συνέχεια των προηγούμενων αιτημάτων μας για τις ενέργειες σας σχετικά με την καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε μία πολύ πρόσφατη εξέλιξη, δυστυχώς πάλι αρνητική, που αφορά την καλλιέργεια ροδακίνων.

Ειδικότερα, την Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη γεωπόνου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας σε αγροτεμάχια με ροδάκινα και νεκταρίνια των Δήμων Πέλλας και Σκύδρας.

Διαπιστώθηκε η ύπαρξη ώριμων καρπών ροδακινιάς οι οποίοι είχαν λάβει το χαρακτηριστικό κόκκινο σκούρο επίχρωμα, λίγο πριν ή κατά την έναρξη της συγκομιδής, ποικιλιών με κύριο εκπρόσωπο τη “Sweet Scarlet®” και νεκταρινιών όπως “Big top”, “Black Ruby” κ.α., με γραμμωτούς μεταχρωματισμούς, συρρίκνωση του φλοιού και συμπτώματα που ομοιάζουν με εμφάνιση φακιδίων, σε βαθμό που να καθίστανται μη εμπορεύσιμοι και σε ποσοστό που διαφέρει, από 20 έως 80% ανάλογα με το αγροτεμάχιο, το στάδιο ωρίμανσης, την ποικιλία και το χρώμα του καρπού.

Η εμφάνιση γραμμώσεων στο φλοιό του ροδάκινου όπως και η συρρίκνωσή του, γίνεται εμφανής σύμφωνα με δημοσιευμένο άρθρο της Δρος Δρογούδη Π., του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας, μετά από έντονη βροχή. Η εμφάνιση φακιδίων έχει παρατηρηθεί σε άλλες χώρες, σε περιόδους έντονης ξηρασίας.

Οι συνθήκες έντονου καύσωνα-ξηρασίας (39,5 β.κ στις 02/07-ξηρασία-ανομβρία) που επικράτησαν στην Π.Ε. Πέλλας το τελευταίο διάστημα, ακολουθούμενες από έντονες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας (60 χιλ. βροχής στις 16/07 και 17/07-κύμα κακοκαιρίας με το όνομα «μέδουσα»), μπορούν να αποδοθούν στην κλιματική αλλαγή και ευθύνονται για την εμφάνιση των ως άνω περιγραφέντων ζημιών.

Εκτιμώντας ότι θα λειτουργήσετε προς το συμφέρον των παραγωγών ζητούμε τις δικές σας, άμεσες ενέργειες για την καταγραφή, αποτίμηση, αποζημίωση ή όποια άλλη ενέργεια προβλέπεται από τη νομοθεσία η οποία να λειτουργεί ευεργετικά για τους παραγωγούς και, συνυπολογίζοντας ότι η αρμόδια υπηρεσία μας αλλά και εγώ προσωπικά παραμένουμε στη διάθεσή σας, ευχαριστούμε για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας &
Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά»

Ευρεία σύσκεψη στην Π.Ε. Πέλλας για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Απαιτείται υπεύθυνη αντιμετώπιση των ζητημάτων της Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλιώς τα προβλήματα θα διαιωνίζονται»

Ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας για την προώθηση αγροτικών θεμάτων με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φάνη Παπά  


Σε συνέχεια της κινητικότητας για την προβολή και προώθηση από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας των σημαντικών ζητημάτων, που ταλαιπωρούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής πραγματοποιήθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο στην Έδεσσα η οποία είχε εξαγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες. Τη σύσκεψη συντόνισε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά, παρουσία του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Π.Κ.Μ. κ. Φάνη Παπά.

Η συνάντηση ξεκίνησε με συνοπτική παρουσίαση της ατζέντας των θεμάτων προς συζήτηση από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας η οποία τόνισε ότι απαιτείται μία υπεύθυνη και ρεαλιστική προσέγγιση, προκειμένου να υπάρξουν λύσεις στα επείγοντα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους αγρότες», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά και αναφέρθηκε διεξοδικά στους διαφορετικούς ρόλους της πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των αγροτών και όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα της παραγωγής, διακίνησης, μεταποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων, προκειμένου «οι αγρότες της Πέλλας να συνεχίσουν να παράγουν, με τον ίδιο ζήλο, υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα, τα οποία εξασφαλίζουν ρευστότητα στην τοπική αγορά και οικονομία και έχουν μία θετική συμβολή στην εξισορρόπηση του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών της εθνικής οικονομίας», όπως έκλεισε χαρακτηριστικά την εισήγησή της η κα Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παπάς ο οποίος τόνισε ότι η «Ελλάδα έχει πληγεί από τη μη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων, για τις επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο». Ακόμη, τόνισε ότι η προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα στις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια και μάλιστα πραγματοποιείται από ίδιους πόρους. Στα κύρια διαρθρωτικά προβλήματα που επεσήμανε ο κ. Παπάς είναι «η υπερφορολόγηση των αγροτών, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά για την πραγματοποίηση επενδύσεων». Με την ευκαιρία, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στον πολύ μεγάλο αριθμό των Νέων Αγροτών από την Πέλλα που πρόκειται να λάβουν ενίσχυση από το αντίστοιχο πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα και των 280 περίπου επιλαχόντων.

Ακολούθησε μία εποικοδομητική συζήτηση στην οποία κατατέθηκαν οι προτάσεις των αγροτών και συζητήθηκαν οι αναγκαίες δράσεις για τη θωράκιση της αγροτικής παραγωγής και τη βελτίωση των συνθηκών διάθεσης των αγροτικών προϊόντων. Τα σημαντικά θέματα για τα οποία απαιτείται η ανάληψη δράσης το προσεχές χρονικό διάστημα είναι:

1. Η εξασφάλιση τιμή ασφαλείας για τα συμπύρηνα ροδάκινα σε συνεργασία με την ΕΚΕ.
2. Η επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από ακραία καιρικά φαινόμενα το προηγούμενο χρονικό διάστημα και μετά από τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις και καταρρακτώδεις βροχές (νέα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ).
3. Η δρομολόγηση λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για τις επιπτώσεις από το Ρωσικό εμπάργκο, με την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   
4. Η εξασφάλιση της ένταξης των επιλαχόντων στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών
5. Η ενδυνάμωση των συλλογικών οργάνων των αγροτών 


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Λάκης Βασιλειάδης, Πέτρος Ζέρζης, Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, η Δήμαρχος Σκύδρας κα Αικατερίνη Ιγνατιάδου συνοδευόμενη από τους Αντιδημάρχους Θέμη Κρητίδη και Γιάννη Θεοδοσίου, οι Αντιδήμαρχοι Πέλλας Νίκος Σαμόπουλος και Ανδρέας Καραφυλλιάς, ο Αντιδήμαρχος Έδεσσας Μιχάλης Σαμλίδης, εκπρόσωποι των βουλευτών, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης,  εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων, των ομάδων παραγωγών καθώς και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Συνεταιρισμών της Πέλλας.   



Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Αθηνάς Αθανασιάδου-Αηδονά στον ΥΠΕΣ για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Επιστολή της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά στον Υπουργό Εσωτερικών για κήρυξη περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης


Με επιστολή της, η οποία κοινοποιείται στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης, στους κ.κ. Βουλευτές και στους κ.κ. Δημάρχους Π.Ε. Πέλλας, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη τη διερεύνηση της δυνατότητας κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναλυτικά η επιστολή της κυρίας Αθανασιάδου – Αηδονά έχει ως εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για την πρόκληση σοβαρών ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες  της Π.Ε. Πέλλας, συνέπεια ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή τους προηγούμενες μήνες και ολοκληρώθηκαν με την χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών.

Οι καταστροφές αφορούν σε πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο και αγροτικά προϊόντα των πλέον δυναμικών καλλιεργειών της Πέλλας, όπως κεράσια, ροδάκινα, βαμβάκι, αμπέλια, κ.ά. οι οποίες συμβάλλουν στην παροχή ρευστότητας για την τοπική οικονομία αλλά και, μέσω των εξαγωγών, στην εθνική οικονομία. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οι καταστροφές φτάνουν το 100% των αγροτικών καλλιεργειών. 

Δεδομένων των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων χρόνων που έχουν πλήξει ιδιαίτερα τα αγροτικά εισοδήματα, οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις πάγιες οικονομικές υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν δυσκολία ακόμη και στην κάλυψη του κόστους υποβολής της δήλωσης ζημίας. Για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Πέλλα και την εξασφάλιση των ελάχιστων συνθηκών διατήρησης της ρευστότητας στην τοπική αγορά και οικονομία, είναι αναγκαία η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος από την Ελληνική πολιτεία.

Καθώς η νομοθεσία, μέσω του Σχεδίου «Ξενοκράτης», προβλέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων κυρίως για την προστασία και αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών, σας παρακαλώ για τη συνδρομή του Υπουργείου σας με τη λήψη ειδικών μέτρων υποστήριξης και αρωγής των πληγέντων αγροτών της περιοχής μας. Ειδικότερα, θα θέλαμε να διερευνήσετε τη δυνατότητα να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές της δημοτικής κοινότητας Κρύας Βρύσης, οι τοπικές κοινότητες Καρυώτισσας, Γαλατάδων, Αγίου Λουκά, Αξού, Αμπελειών, Αχλαδοχωρίου, Ραχώνας, Αγροσυκιάς, καθώς και οι οικισμοί της δημοτικής κοινότητας Γιαννιτσών, Δαμιανού και Λεπτοκαρυάς προκειμένου να διεκδικήσουν οι αγρότες ευνοϊκή μεταχείριση στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων αλλά και τη λήψη προκαταβολής από τον ΕΛ.Γ.Α. μετά την οριστικοποίηση των δηλώσεων.

Η συναρμόδια υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, παρακαλείται για τη δική της συνδρομή στην κατεύθυνση στήριξης των αγροτών της Π.Ε. Πέλλας, σε συνεργασία και με τους τοπικούς Βουλευτές και Δημάρχους.

Αναμένοντας την θετική ανταπόκριση του Υπουργείου σας στην αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Πέλλα, ευχόμαστε καλή επιτυχία και ευόδωση του δύσκολου έργου σας.

Με εκτίμηση,
Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας &
Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά»

Γιώργος Ελευθεριάδης, Σίμος Μένιος, Γρηγόρης Καραγιαννίδης και Άρης Χρήστου στον Αλμωπό Αριδαίας


Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την συμφωνία της με τους ποδοσφαιριστές Γιώργο Ελευθεριάδη, Σίμο Μένιο, Γρηγόρη Καραγιαννίδη και Άρη Χρήστου.
  Ο τελευταίος θα έχει και τον διπλό ρόλο παίκτη και προπονητή τερματοφυλάκων για την νέα ποδοσφαιρική σεζόν. 

Τους εύχεται υγεία, καλές εμφανίσεις και προσήλωση στις υποχρεώσεις τους.

Με τιμή
Δ.Σ. Αλμωπού Αριδαίας




Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό


 ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Τραγικές οι επιπτώσεις από την υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες και ιδιαίτερα σε παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες.

Οι πληρωμές που είναι αναγκασμένοι να καταβάλουν οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες στο εμπορευματοποιημένο σύστημα υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα την αφαίμαξη των οικογενειών τους και σε πολλές περιπτώσεις θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή, την υγεία και την αποκατάσταση τους επειδή κάνουν πλημμελώς τις θεραπείες ή τις σταματούν γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. 
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό από τον ΕΟΠΥΥ με τις θεραπείες ειδικής αγωγής των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. 
Το πρόβλημα έχει να κάνει με την ανυπαρξία κρατικών δομών πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης, ειδικής αγωγής και αποκατάστασης που έχει σαν συνέπεια αυτή η ζωτική ανάγκη για τα παιδιά και τις οικογένειες τους να έχει γίνει αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από τους επιχειρηματίες του χώρου. 
Οι γονείς ως τώρα πλήρωναν για τις θεραπείες των παιδιών τους στους διάφορους ιδιώτες και έπαιρναν ένα μέρος αυτών των χρημάτων με βάση τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Με το νέο χρόνο με αφορμή την νέα σύμβαση των κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ που τελικά δεν προχώρησε, αλλά και τον κόφτη, διώχτηκαν χιλιάδες παιδιά από τα κέντρα που δήλωναν στους γονείς ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν σύμβαση. Για όσα παιδιά συνέχισαν, οι γονείς καταθέτουν τα δικαιολογητικά στον ΕΟΠΥΥ, αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις αποπληρωμής των γονιών μέχρι και δέκα μήνες ή και περισσότερο. 
Λόγω αυτής της καθυστέρησης πολλά παιδιά στα μέσα του χρόνου σταμάτησαν τις θεραπείες τους και αν δεν υπάρξει άμεση καταβολή των οφειλόμενων προς τους γονείς, τώρα μέσα στο καλοκαίρι, πολλές περισσότερες χιλιάδες παιδιά δεν θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τις θεραπείες τους και τα προγράμματα τους από το Σεπτέμβρη. 
Αυτά τα προβλήματα είναι οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και των προηγούμενων, στα πλαίσια των κατευθύνσεων της ΕΕ και των απαιτήσεων του κεφαλαίου και των δανειστών. Δραστική συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών και κοινωνικών υπηρεσιών και γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε:

1. Να γίνει η άμεση και πλήρης καταβολή των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τους γονείς και τους ασθενείς.
2. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους στα κέντρα ειδικής αγωγής και αποκατάστασης που ξεπερνούν τον ένα χρόνο, στα λεγόμενα φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ΝΠΙΔ.   

Οι Βουλευτές
Γιώργος Λαμπρούλης
Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Χρήστος Κατσώτης

Συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη με διοργάνωση του Αλμωπού Αριδαίας


ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2017
Ημέρα : Δευτέρα  7 Αυγούστου 2017
Τόπος: Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας
Προπώληση: 10€
Τιμές Εισιτηρίων: 13€ 
Διοργάνωση: Αλμωπός  Αριδαίας

Μαζί του η «Νεκταρήλια Τσομπάνογλου»
Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης , ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς κ’ ερμηνευτές της σύγχρονης μουσικής σκηνής, συνεχίζει το μελωδικό του ταξίδι και αυτό το καλοκαίρι περιοδεύοντας στην Ελλάδα . Ένα ταξίδι με πολύ μουσική και αγαπημένα τραγούδια. 
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια  του που όλοι έχουμε τραγουδήσει και που έχουν συνδεθεί με μερικές από τις πιο αγαπημένες στιγμές της ζωής μας.
«Άγγιγμα ψυχής», «Και θα χαθώ», «Χωρίς αναπνοή», «Ακατάλληλη σκηνή», «Πάρτι», «Το σ’ αγαπώ», «Το καλοκαίρι μου», «Δεν φεύγω», «Αν μου τηλεφωνούσες», «Εκδρομή», «Μοιάζουμε», «Χέρια Ψηλά»,  μέχρι και την τελευταία κυκλοφορία «Κοίτα με» από την συνεργασία του με την Λίνα Νικολακοπούλου. Ένα τραγούδι που βρίσκει τον Μιχάλη σε πλήρη συνθετική και ερμηνευτική ωριμότητα και τη  Λίνα σε μια άκρως δημιουργική στιγμή όπου συλλαμβάνει ένα  καθημερινό «στιγμιότυπο» και το μετασχηματίζει σε κάτι μοναδικό.
Το καλοκαίρι αυτό παρουσιάζει για πρώτη φορά μια νέα και πολύ ταλαντούχα τραγουδίστρια την «Νεκταρήλια Τσομπάνογλου».
Μαζί του οι μουσικοί:
Σόλωνας Αποστολάκης (πιάνο-πλήκτρα, ενορχήστρωση), Σπύρος Μάζης (μπάσο), Γιώργος Μητσοτάκης (τύμπανα), Χρήστος Γκάτσος (ηλεκτρική κιθάρα), Ιάσωνας Μαυρογεώργος (ακουστική κιθάρα), Μπάτης Πεφάνης (σαξόφωνο-κρουστά). 
Οι Τεχνικοί: Γιώργος Ρουπάκας

Ο Γιάννης Σηφάκης παρέδωσε υπόμνημα στον Υπουργό Κώστα Γαβρόγλου - Δίκαιη ανάπτυξη και αποκατάσταση αδικιών για την Πέλλα στην παιδεία σημαίνει ίδρυση 3 σχολών ΤΕΙ και όχι μόνο ίδρυση έδρας ΕΑΠ


Ο Γιάννης Σηφάκης κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου :  
Δίκαιη ανάπτυξη και αποκατάσταση αδικιών δεκαετιών στην Πέλλα στην παιδεία σημαίνει ίδρυση ΤΕΙ Πέλλας με τρία τμήματα: 
Έδεσσα – σχολή τουριστικών επαγγελμάτων 
Γιαννιτσά ή Σκύδρα  -  σχολή γεωπονίας ή ζωοτεχνίας
Αριδαία – σχολή δασοπονίας
Η ίδρυση έδρας ΕΑΠ ( Ανοικτού Πανεπιστημίου) στην Έδεσσα από μόνη της χωρίς να συνοδεύεται από την ίδρυση 3 σχολών ΤΕΙ ( με τον τρόπο που προαναφέρθηκε) στην Πέλλα λειτουργεί ( και έτσι εκλαμβάνεται από την τοπική κοινωνία) σχεδόν μόνο ως επικοινωνιακή πολιτική καθόσον αναβαθμίζει μεν ακαδημαϊκά την Έδεσσα χωρίς σχεδόν καμιά επίπτωση στην τοπική οικονομία της Πέλλας

Την Παρασκευή 20. 07.2017 ο βουλευτής Πέλλας Γιάννη Σηφάκης επισκέφτηκε τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και του κατέθεσε το ακόλουθο υπόμνημα :  

Γιάννης Σηφάκης 
Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ
Αθήνα 20.07.2017

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 
Προς τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου

Κε Υπουργέ, 
Στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης για την δίκαιη ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος και ακόμη στα πλαίσια της δικής σας εκφρασμένης πολιτικής βούλησης για σύνδεση της λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις τοπικές κοινωνίες και τις περιφερειακές ανάγκες  και της υποβοήθησης που μπορούν να δώσουν τα Περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας ( των οποίων τώρα προτείνετε την ίδρυση στο νομοσχέδιο για την παιδεία που τώρα ετοιμάζετε για άμεση κατάθεση στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι) στον συνολικό σχεδιασμό ανά Περιφέρεια και στην εξωστρέφεια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, 
σας εκφράζω την άποψη μου ( που ταυτίζεται με τις απόψεις των δημάρχων της Πέλλας, των φορέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας) ότι δίκαιη ανάπτυξη και αποκατάσταση αδικιών δεκαετιών στην Πέλλα ( που βρέθηκε έξω από όλους τους εθνικούς σχεδιασμούς κάθε είδους για πολλές δεκαετίες) στο τομέα της Παιδείας δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ίδρυση ΤΕΙ Πέλλας με 3 τουλάχιστον τμήματα που το αντικείμενο τους να έχει άμεση σχέση με την οικονομία της περιοχής:
Έδεσσα – σχολή τουριστικών επαγγελμάτων 
Γιαννιτσά ή Σκύδρα  -  σχολή γεωπονίας ή ζωοτεχνίας (φυτικής ή ζωϊκής παραγωγής) με πιθανή χρήση υφισταμένων υποδομών και έρευνας ( π.χ. ινστιντούτο Παραλίμνης Γιαννιτσών) 
Αριδαία – σχολή δασοπονίας ( με δεδομένο ότι το Δασαρχείο Αριδαίας είναι το δεύτερο σε παραγωγικότητα στη χώρα). 
Η ίδρυση έδρας ΕΑΠ ( Ανοικτού Πανεπιστημίου) στην Έδεσσα που φαίνεται ότι δρομολογείται αναβαθμίζει μεν ακαδημαϊκά την περιοχή αλλά δεν θα έχει ουσιαστική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα της Πέλλας και ακόμη δεν θα έχει ουσιαστική σχέση με τις δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. 
Η ίδρυση έδρας ΕΑΠ από μόνη της χωρίς να συνοδεύεται από την ίδρυση ΤΕΙ ( με τον τρόπο που προαναφέρθηκε) λειτουργεί ( και έτσι εκλαμβάνεται από την τοπική κοινωνία) σχεδόν μόνο ως επικοινωνιακή πολιτική χωρίς να συμβάλει στην δίκαιη ανάπτυξη, στην αποκατάσταση αδικιών του παρελθόντος και στην αξιοποίηση των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας.  
Η τοπική κοινωνία είναι έτοιμη να συζητήσει με το Υπουργείο ( ή το Περιφερειακό Ακαδημαϊκό Συμβούλιο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, εφόσον ιδρυθεί και συσταθεί γρήγορα) την παραχώρηση χώρων και άλλες διευκολύνσεις για την πραγματοποίηση των ανωτέρω.
Στην διάθεση σας για κάθε επιπλέον διευκρίνιση ή συνεννόηση

Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής Πέλλας ΣΥΡΙΖΑ   

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...