Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτην/κής της Π.Ε. Πέλλας για αποφυγή εισόδου στη χώρα της ευλογιάς των αιγών και των προβάτων


Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την αποφυγή εισόδου στη χώρα και ειδικότερα στην Περιφερειακή μας Ενότητα της ευλογιάς των αιγών και των προβάτων:
«Την 1η Ιουνίου 2017 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πληροφορήθηκε και γνωστοποίησε άμεσα στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι εντοπίστηκαν εστίες ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, στην τοποθεσία Koyuntipe της περιοχής Edirne (Γ.Π.: 40.76, Γ.Μ.: 26,33) που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων από τα ελληνικά σύνορα, καθώς και στην περιοχή Izmir (Σμύρνη) απέναντι από τη Μυτιλήνη(Γ.Π.:38.76,Γ.Μ.:26.99).
 Η νόσος της ευλογιάς είναι ιογενής, υποχρεωτικής δηλώσεως και για την αντιμετώπισή της εφαρμόζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης (Υ.Α. 258933/ 05.08.2008 - ΦΕΚ 1662 Β΄, 2008), σύμφωνα με το οποίο «επιβάλλεται θανάτωση όλων των ζώων των ευαίσθητων ειδών της εκμετάλλευσης, άμεσα και επί τόπου».
Η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της νόσου της ευλογιάς, πέρα από τον υψηλό πυρετό, το οποίο μπορεί να γίνει αντιληπτό ακόμα και από τους κτηνοτρόφους, είναι η παρουσία εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος, με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα, τους μαστούς, τις «μασχάλες», το κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς.
Στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης τόσο της συγκεκριμένης νόσου όσο και άλλων νοσημάτων, το πρώτο στάδιο αναχαίτισης της εισόδου αυτών στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας. Επιγραμματικά επισημαίνονται τα παρακάτω, τα οποία οι κτηνοτρόφοι υποχρεούνται να εφαρμόζουν:
-Περίφραξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
-Απολυμαντική τάφρος στην είσοδο-έξοδο των εκμεταλλεύσεων.
-Τακτικός καθαρισμός και απολύμανση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.
-Τακτική απεντόμωση, μυοκτονία στις εκμεταλλεύσεις, καθώς και καταπολέμηση εξωπαρασίτων και χρήση εντομοαπωθητικών στα ζώα.
-Περιορισμός της εισόδου οχημάτων και άλλων μηχανημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή σε οχήματα που επισκέπτονται άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Περιορισμός των ανθρώπων που εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις και έρχονται σε επαφή με τα ζώα και ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έρχονται σε επαφή και με άλλες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
-Καθαρισμός και απολύμανση των υποδημάτων των ανθρώπων που εισέρχονται και εξέρχονται από την εκμετάλλευση.
-Παραμονή νεοεισαχθέντων ζώων σε περιορισμό από τα υπόλοιπα ζώα της εκτροφής για τουλάχιστον 21 ημέρες.
-Έλεγχος της προέλευσης των ζωοτροφών, των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιούνται στις εκμεταλλεύσεις.
-Απομάκρυνση εστιών ρύπανσης και λιμναζόντων υδάτων που ευνοούν την ανάπτυξη εντόμων.

Περισσότερες πληροφορίες και ενημερωτικό υλικό για τη νόσο (αφίσα, ενημερωτικό φυλλάδιο) μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στη διαδρομή: Αγρότης - Επιχειρηματίας Κτηνοτροφία Αιγοπρόβατα Ασθένειες Αιγοπροβάτων-Ευλογιά ή
http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/sheep-and-goats/823-astheneiesaigoprobaton.

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής  σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 19/13-06-2017) που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ισχύει από σήμερα  Παρασκευή 16  Ιουνίου 2017 έως και την Κυριακή 18   Ιουνίου 2017:
            Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα εκδηλωθούν σήμερα Παρασκευή (16-06-2017) σε όλες τις ηπειρωτικές περιοχές (εκτός της Θράκης), τις Σποράδες και την Εύβοια θα εξασθενήσουν τη νύχτα αλλά θα συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο (17-06-2017 και 18-06-2017) σε αρκετές περιοχές της χώρας.

            Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
Α. Αύριο Σάββατο (17-06-2017) από τις απογευματινές ώρες η Μακεδονία και σταδιακά η Θεσσαλία, η Θράκη και πιθανώς οι Σποράδες, η Φθιώτιδα και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου.
Β. Την Κυριακή (18-06-2017) η Πελοπόννησος, η Στερεά, η Εύβοια, οι Σποράδες και πιθανώς πρόσκαιρα η Χαλκιδική, οι Κυκλάδες και το Ανατολικό Αιγαίο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες καλούνται:
-         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
-         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
-         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ. καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
-         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
-         Να αποφεύγουν να ρίχνουν νερά στις αυλές, στα πεζοδρόμια και στους δρόμους
-         Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χείμαρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).



Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Eπιτόπιοι έλεγχοι από γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Πέλλας στις πληγείσες αγροτικές περιοχές


Eπιτόπιοι έλεγχοι από γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας της Π.Ε. Πέλλας στις πληγείσες αγροτικές περιοχές


Με αφορμή την κακοκαιρία του διημέρου 14 – 15 Ιουνίου, η οποία έπληξε αγροτικές καλλιέργειες (δενδρώδεις και μη) σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας δόθηκε εντολή από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου –Αηδονά, μετά από συνεργασία και με τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τρύφωνα Τσαντάκη για επιτόπιους ελέγχους από τους γεωπόνους της αρμόδιας υπηρεσίας.

«Ήδη πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι επιτόπιοι έλεγχοι στις πληγείσες περιοχές από γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας οι οποίοι ενημερώθηκαν για την ένταση των καιρικών φαινομένων και από τους παραγωγούς που έπαθαν ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή από τη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών. Οι υπηρεσίες μας παραμένουν στη διάθεση των αγροτών της Πέλλας, ενώ, μετά από την λεπτομερή καταγραφή των ζημιών από τα κλιμάκια γεωπόνων της αρμόδιας υπηρεσίας θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛ.Γ.Α. για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών» δήλωση η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Τα στελέχη τα οποία μετέβησαν σε περιοχές του Δήμου Αλμωπίας και Δήμου Πέλλας όπου παρατηρήθηκε καταρρακτώδης βροχή και, κυρίως,  έντονη χαλαζόπτωση αποτύπωσαν μία πρώτη εικόνα των καταστροφών των αγροτικών καλλιεργειών.

Ειδικότερα, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στο Δήμο Αλμωπίας, με τις ζημίες να αγγίζουν το 100% είναι οι Τοπικές Κοινότητες Θηριόπετρας, Φούστανης, Νερόμυλων και Προδρόμου όπου παρατηρήθηκαν ζημίες στο μεγαλύτερο μέρος των αγροκτημάτων τους, ενώ, στις περιοχές Ίδας και Φιλώτειας υπάρχουν εκτεταμένες ζημίες στα όρια των οικισμών και μεταξύ των γειτονικών κοινοτήτων. Οι καλλιέργειες που επλήγησαν είναι κυρίως τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα βερύκοκα, ενώ, στον Αρχάγγελο, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων υπέστησαν ζημίες από τη χαλαζόπτωση καλλιέργειες πατάτας.

Από την άλλη, στο Δήμο Πέλλας και, συγκεκριμένα, στις Δημοτικές Ενότητες Κρύας Βρύσης και Πέλλας αντίστοιχα, διαπιστώθηκε ότι, στην περιοχή που ορίζεται ανατολικά της Κρύας Βρύσης με Άγιο Λουκά παρατηρήθηκαν ολοκληρωτικές καταστροφές σε καλλιέργειες οπωροφόρων (ροδάκινα, κεράσια, αμπέλια), καλαμποκιού, καπνού, βαμβακιού, τεύτλων αλλά και καταστροφές αποθηκών. Ανάλογου μεγέθους ζημίες διαπιστώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας, του Δαμιανού, της Ραχώνας και της Αγροσυκιάς με τις καλλιέργειες βαμβακιού και οπωροφόρων δέντρων να πλήττονται από τη χαλαζόπτωση.


Άμεσα, οι γεωπόνοι της αρμόδιας υπηρεσίας θα μεταβούν εκ νέου στις πληγείσες περιοχές ώστε να γίνει μια λεπτομερέστερη καταγραφή των ζημιών.

Ο Αλμωπός Αριδαίας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση


ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Ο Αλμωπός Αριδαίας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου, στο Δημοτικό Στάδιο Αριδαίας, την Παρασκευή 16 Ιουνίου και ώρα 21:00 μμ. Τα θέματα της ημερησίας Διάταξης είναι τα ακόλουθα:
Εκλογή νέου Δ.Σ.
Η παρουσία όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου η ομάδα να έχει την καλύτερη δυνατή πορεία στο νέο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας. Παρόντες μπορούν να είναι και όλοι οι απλοί φίλοι του Αλμωπού, οι οποίοι εάν το επιθυμούν μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της Γ.Σ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...