Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ.


Στη Δημοκρατία της Σερβίας παραβρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, με την ιδιότητα του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η επίσκεψη οργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πιερίας το οποίο βρίσκεται σε συνεργασία με το Δήμο Γιαγκοντίνας και επικεντρώθηκε στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου και της μεταποίησης.

Στη συνάντηση πρωτοκόλλου που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της πόλης, την αποστολή υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κυβέρνησης κ. Dragan Markovic Palma. Παραβρέθηκαν επίσης ο Γραμματέας ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι κ. Γιώργος Χατζηπέτρος και Σέρβοι επιχειρηματίες. 

Η επίσκεψη περιλάμβανε διμερείς συναντήσεις επιχειρηματιών και συζητήσεις για ενδεχόμενες συνεργασίες σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Ακόμη, η αποστολή πραγματοποίησε επίσκεψη σε μεγάλα εργοστάσια της βιομηχανικής περιοχής της Γιαγκοντίνα. Ένα θετικό σημείο είναι η λήψη απόφασης για τη δημιουργία επιχειρηματικού γραφείου διασύνδεσης στη Γιαγκοντίνα που θα αποτελεί το σημείο αναφοράς για την επίτευξη συνεργασιών μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο περιοχών.

Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τον κ. Markovic για τα πρωτότυπα αξιοθέατα που έχει δημιουργήσει στην πόλη της Γιαγκοντίνα και την έχουν καταστήσει τουριστικό προορισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορία και τους δεσμούς των δύο λαών, χαρακτήρισε σημαντικές τις επαφές από τις οποίες μπορεί να προκύψουν επιχειρηματικές συνεργασίες και επανέλαβε τη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το χαιρετισμό του κ. Αντιπεριφερειάρχη:

«Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας εδώ, στο Βελιγράδι. Την «καρδιά» των Βαλκανίων.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα και η Σερβία έχουν προσφέρει πολλά στην παγκόσμια Κοινότητα. Για τον λόγο αυτό εξάλλου διαθέτουν πολλούς φίλους στο χώρο της διανόησης και των τεχνών. Αν ψάξουμε τώρα τη βάση αυτής της διάθεσης για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, θα διαπιστώσουμε την στενή σχέση των δύο λαών με την ορθόδοξη παράδοση και την χριστιανική πίστη. Αυτός είναι και ο ισχυρότερος δεσμός μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας. Το Σερβικό Πατριαρχείο, με έδρα το Βελιγράδι, αποτελεί μίας από τις σημαντικότερες ορθόδοξες εκκλησίες με πολύ πλούσιο πνευματικό και ανθρωπιστικό έργο. 

Νιώθω λοιπόν πραγματικά ευτυχής που συμμετέχω σήμερα σε αυτήν την ουσιαστική επικοινωνία, στο πλαίσιο διατήρησης αυτής της μακροχρόνιας φιλίας και σχέσης εμπιστοσύνης. Έχω μάλιστα την πεποίθηση ότι η σημερινή μας συνάντηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, με βάση την τρέχουσα πολιτική και οικονομική συγκυρία.

Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έχοντας την αρμοδιότητα και την ευθύνη για τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό και Προγραμματισμό της Περιφέρειας, κύριος στόχος της διμερούς συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και η ευημερία των δύο λαών: των Σέρβων και των Ελλήνων. Δύο λαών με ιστορικούς δεσμούς και φιλία, όπως ανέφερα, που μπορούν να διαδραματίσουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των Βαλκανίων. 

Οι προοπτικές που υπάρχουν σήμερα για τα κράτη που διαθέτουν ισχυρά πολιτισμικά θεμέλια και μακραίωνη ιστορία είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Μπορούμε να έχουμε ιδιαίτερη συνεργασία στους τομείς της καλλιέργειας, της μεταποίησης και, ιδιαίτερα, της τυποποίησης και της συσκευασίας, στοχεύοντας στις αναπτυσσόμενες αγορές ευαισθητοποιημένων καταναλωτών που ζητούν υψηλή ποιότητα και ασφάλεια. Το αντιστάθμισμα βέβαια είναι καλύτερες τιμές και μεγαλύτερα οφέλη για τους τοπικούς παραγωγούς και όλους όσους συνδέονται με την αλυσίδα της μεταποίησης, εμπορίας, προώθησης και διακίνησης.   

Η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό των Σέρβων. Το 40% των Σέρβων τουριστών προτιμούν κάθε χρόνο την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Για αυτήν την σταθερή και ειλικρινή προτίμηση, βρίσκω την ευκαιρία να σας εκφράσω τις ευχαριστίες και την βαθειά ευγνωμοσύνη της ελληνικής κοινωνίας. Παραπέρα, αυτή η σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να αποτελέσει τη βάση εμπορικών και επιχειρηματικών συνεργασιών με αμοιβαία οφέλη. 

Ο εναλλακτικός τουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός έχουν μεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα και η Σερβία μπορούν να βρουν ιδιαίτερα γόνιμο πεδίο συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα. Ο θρησκευτικός τουρισμός, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μίας τέτοιας συνεργασίας. Πολλοί διανοούμενοι επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με την ορθόδοξη παράδοση και τον ασκητικό τρόπο ζωής που αναπτύχθηκε σε πολλά ορθόδοξα μοναστήρια στην Σερβία, όπως και στην Ελλάδα. 


Η παρούσα περίοδος της εύθραυστης πολιτικής σταθερότητας που διανύουμε είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ισχυρών αλλά και ευέλικτων δικτύων συνεργασίας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και, ιδιαίτερα, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας επενδύει στην εξωστρέφεια και την καινοτομία. Η νέα τεχνολογία δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε επιχειρηματικά σχήματα με μικρό επενδυτικό κεφάλαιο να κάνουν δυναμική είσοδο στις διεθνείς αγορές. Η λίστα των πιο κερδοφόρων εταιριών παγκοσμίως κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέες εταιρίες οι οποίες παρουσιάζουν υψηλή κερδοφορία με βάση τις επενδύσεις τους στην κοινωνία της γνώσης και την καινοτομία. Τομείς στους οποίους η Σερβία και η Ελλάδα,  ιδιαίτερα μέσα από την συνεργασία τους, μπορούν να επιτύχουν πολλά. Μπορούμε να θυμηθούμε στο σημείο αυτό την περίπτωση του διάσημου για τις εφευρέσεις του Νικολά Τέσλα. Ο μεγάλος αυτός επιστήμονας δεν ξέχασε ποτέ την Σερβική καταγωγή του ενώ η Δημοκρατία της Σερβίας τίμησε και υποστήριξε σε κρίσιμες περιόδους της ζωής του. 

Το 2011 εγκαινιάστηκε ο αναπαλαιωμένος πύργος Νεμπόισα, εδώ στο Βελιγράδι. Μέσα σε αυτό το κτίσμα βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο σπουδαίος διανοητής και εμπνευστής της επανάστασης ενάντια στον Οθωμανικό ζυγό, Ρήγας Φεραίος. Οι οικουμενικές ιδέες του και η πολύτιμη παρακαταθήκη του, η Χάρτα, ο πρώτος χάρτης στον κόσμο που συνδέθηκε επίσημα με μία επανάσταση, δείχνουν τον δρόμο για τον νέο ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. 

Οι τοπικές κοινωνίες περιμένουν από όλους μας ενέργειες και δράσεις με πραγματική επίδραση στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να ανοίξουν τα φτερά τους προς το μέλλον. Μέσα από συνεργασίες, αδελφοποιήσεις, προγράμματα ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας, αξιοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων με τρίτες χώρες και άλλα πολλά που μπορούμε να κάνουμε μαζί. 

Με τις σκέψεις αυτές θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να υποσχεθώ ότι θα κρατήσουμε ζωντανή την σχέση εμπιστοσύνης και την συνεργασία μας, όπως έπραξαν εξάλλου και οι πρόγονοί μας». 

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Μακρίδης, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης κ. Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Κατερίνης κ. Θωμάς Παπαδημητρίου και ο Γραμματέας της Πιερικής Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων κ. Ιωάννης Χαρίσης.

ΔΕΙΞΤΕ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ!



Μπήκε ο Δεκέμβρης και εν αναμονή της μεγάλης γιορτής των Χριστουγέννων, κάθε οικογένεια στήνει και στολίζει το δικό της Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Εμείς σαν ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ, σας προτείνουμε να μας στείλετε μια φωτογραφία από το δέντρο σας και θα το αναρτήσουμε διοργανώνοντας έναν πρωτότυπο  διαγωνισμό, που θα αναδείξει το ομορφότερο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Οι αναγνώστες θα μπορούν στα σχόλιά τους να ψηφίζουν .
Τις φωτογραφίες θα τις αριθμούμε και ο κάθε ψηφοφόρος, θα μπορεί να γράφει το νούμερο της φωτογραφίας, που του αρέσει περισσότερο. Θα υπάρχει πλήρης ανωνυμία και δεν θα δημοσιευθούν ονόματα.
Περιμένουμε λοιπόν τις συμμετοχές σας στο email  μας, που είναι:
promahiotika.nea@gmail.com



ΝΟΥΜΕΡΟ 1


ΝΟΥΜΕΡΟ 2


ΝΟΥΜΕΡΟ 3




Ο ΕΔΕΣΣΑΙΟΣ ΓΡΑΦΙΣΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΓΚΑΛΙΠΗΣ ΣΤΟ "PΕΑCEMAKERS MUSEUM" ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ!


Η ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΓΚΑΛΙΠΗ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΧΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 95 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΦΙΣΕΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.
 Μέσω του Mandela Poster Project και με χορηγό την hp, εκτυπώθηκε η βραβευμένη αφίσα για τα 95α γενέθλια του Μandela και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Μουσείο Ειρηνοποιών στο Johannesburg.

 Τα έσοδα, που μπορεί να προκύψουν από την συγκεκριμένη έκθεση και από αυτές που θα ακολουθήσουν, θα αποτελέσουν δωρεά προς το Νοσοκομείο Παίδων Nelson Mandela για την ανέγερση ενός εξειδικευμένου νοσοκομείου στο Johannesburg.

Ο Αιμίλιος Γκαλίπης γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1990 και ζει και εργάζεται στην Έδεσσα από όπου και κατάγεται.
 Σπούδασε γραφιστική στον όμιλο ΑΚΤΟ του Middlesex University και έχει παρακολουθήσει  σεμιναρια, που αφορούν τις εφαρμογές της γραφιστικής καθώς και την οπτική επικοινωνία.  Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις και σε διαγωνισμούς αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις διεθνώς.
Δείτε φωτογραφίες από το μουσείο ΕΔΩ.

Εμείς στα "Π.Ν." είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, γιατί εκτός από συντοπίτες, είμαστε και προσωπικοί φίλοι με τον ταλαντούχο καλλιτέχνη, και του ευχόμαστε να ανοίξει τα φτερά του και να σκεπάσει με την τέχνη του όλη την υφήλιο!




Επιμέλεια ρεπορτάζ:
Igmarina Gin

ΤΟ ΚΚΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ 13 ΧΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΣΤΗ ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

      Άλλο ένα θύμα της αντιλαϊκής πολιτικής καταγράφηκε σήμερα στην Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης.
       Πρόκειται για ένα 13χρονο κοριτσάκι, άνεργης μητέρας που ζούσαν χωρίς ρεύμα εδώ και ένα χρόνο και χωρίς θέρμανση, το οποίο πέθανε από τις αναθυμιάσεις που έβγαζε το μαγκάλι που χρησιμοποιούσαν για να ζεσταθούν.
       Αναδεικνύεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο ο εγκληματικός χαρακτήρας της πολιτικής των συγκυβερνήσεων και της ΕΕ που στηρίζει με όλα τα μέσα την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου εντείνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων και οδηγώντας τη λαϊκή οικογένεια στην εξαθλίωση.
       Τώρα να δοθεί οργανωμένη απάντηση μέσα από τα σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές και να απαιτήσουμε άμεσα κανένα σπίτι λαϊκής οικογένειας να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
       Άμεση κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
       Άμεση κατάργηση όλων των χαρατσιών.
       Τώρα να ληφθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας για τους ανέργους, τους χαμηλοαμειβόμενους και τις οικογένειές τους.
       Λαϊκή συμμαχία και οργάνωση της πάλης και της αλληλεγγύης για την απόκρουση και την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.


 Το Γραφείο Τύπου της Κ.Ο. Κ.Μακεδονίας του ΚΚΕ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΥΣ "ΜΑΧΗΤΕΣ" ΣΚΥΔΡΑΣ.


Νέες διακρίσεις του Συλλόγου «Μαχητές Σκύδρας» σε πανελλήνιους αγώνες

Συγχαρητήρια από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στους διακριθέντες αθλητές του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, συνάντησε στο γραφείο του και συνεχάρη τους αθλητές και προπονητές του Αθλητικού Συλλόγου Πετραϊκός «Μαχητές Σκύδρας» οι οποίοι διακρίθηκαν στο 6ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πολεμικών Τεχνών της Εθνικής Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών στη Θεσσαλονίκη. Να σημειώσουμε ότι ανάλογες διακρίσεις πέτυχαν και στους 2ους Διεθνείς Αγώνες.  

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πραγματικά υπερήφανος για τις πρωτιές του συλλόγου και ευχήθηκε στους αθλητές, τους προπονητές, τους αθλητικούς παράγοντες και τους γονείς των αθλητών να έχουν υγεία και να συνεχίσουν «φέρνοντας περισσότερα μετάλλια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας». Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε τη σημασία που έχει οι αθλητές να αγωνίζονται με ήθος και την συμβολή του αθλητισμού γενικότερα στην καλή υγεία και ποιότητα ζωής.  

Ο Αθλητικός Σύλλογος  «Μαχητές Σκύδρας» έχει μεγάλη αθλητική ιστορία στην περιοχή μας, με πολλές διακρίσεις και πολλούς καταξιωμένους αθλητές. Προπονητής του Καράτε είναι ο Κυριακίδης Ελευθέριος ενώ Προπονητής του Tae Kwon Do και Kick Boxing ο Κυριακίδης Γεώργιος.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων, αθλητές του συλλόγου συμμετείχαν στο αγωνιστικό “Semi Contact”,  προκρίθηκαν σε ημιτελικούς και τελικούς αγώνες και έλαβαν τις αντίστοιχες διακρίσεις:

Α) Παίδων-Κορασίδων
Καρασαρίδης Κωνσταντίνος, 1η θέση, χρυσό
Παπαδόπουλος Ιωάννης, 1η θέση, χρυσό
Μπότος Γεώργιος, 1η θέση, χρυσό
Λάζος Αντώνιος, 1η θέση, χρυσό
Βασιλείου Ανδρέας, 1η θέση, χρυσό
Βασιλείου Κωνσταντίνος, 1η θέση, χρυσό
Ασλανίδης Αναστάσιος, 1η θέση, χρυσό
Κουτμιρίδης Δημήτριος, 1η θέση, χρυσό
Μισαηλίδης Αναστάσιος, 2η θέση, ασημένιο
Μαραντίδης Αναστάσιος, 2η θέση, ασημένιο
Μπέλμπας Βασίλειος, 2η θέση, ασημένιο
Μαραντίδου Κωνσταντίνα, 2η θέση, ασημένιο
Πλακίδα Κική, 2η θέση, ασημένιο

Β) Ανδρών-Γυναικών
Δούκας Άρης, 1η θέση, χρυσό
Συμεωνίδου Μαρία, 1η θέση, χρυσό
Παρασκευάς Παναγιώτης, 2η θέση, ασημένιο

Στο αγώνισμα KICK BOXING LOW είχαμε τις επόμενες διακρίσεις:

Γ) Παίδων-Κορασίδων
Αγγελίδης Τριαντάφυλλος, 1η θέση, χρυσό
Τσιλογλανίδης Διογένης, 1η θέση, χρυσό
Λάζος Αντώνιος, 1η θέση, χρυσό
Μπότος Νίκος, 2η θέση, ασημένιο
Κυριακίδου Χαρίκλεια, 2η θέση, ασημένιο

Δ) Ανδρών
Γιαζγουλίδης Δημήτριος, 1η θέση χρυσό
Κακλαμάνης Χρήστος, 1η θέση, χρυσό
Κυριακίδης Βαλεντίνος, 1η θέση, χρυσό
Λεοντιάδης Λεωνίδας, 2η θέση, ασημένιο
Βάντσης Βασίλειος, 2η θέση, ασημένιο


ενώ ευχάριστη έκπληξη στον αγώνα ήταν ο επτάχρονος Δελιανίδης Ζήσης ο οποίος κατέκτησε την 1η θέση στο kick boxing low και πήρε χρυσό μετάλλιο.



ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



- Μανώλη, είναι καιρός να παντρευτείς. Σκέφτηκα τη Κατερινιώ του Καπετάν Σήφη, θες να κάνω τίποτα;

- Δεν τη θέλω, πατέρα, είναι σαν αγελάδα.

- Ε πάρε τότε την Κατερίνα του Μανουσακα, τη συμμαθήτρια σου.

- Δεν τη θέλω, είναι σα γουρούνα.

- Ε τότε ποια θες, ρε Μανώλη;

- Θέλω το Μηνά, το γείτονά μας.

- Ποιον, ρε βλάκα;! Αυτό τον κομουνιστή!;

Η ΖΩΗ ΣΤΟ ΧΑΚΙ. ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΕΝΑ "ΚΩΛΟΦΑΝΤΑΡΟ".

Η ζωή στο χακί. Θητεία στην εποχή της κρίσης. από ένα «κωλοφάνταρο»

Διάγω τη θητεία μου ως πιστός και φιλότιμος φαντάρος στα ΚΈΠΒ Θήβας, αναμένοντας καρτερικά το τέλος της βασικής εκπαίδευσης στο στρώσιμο κρεβατιού, στην άντληση απόλαυσης από το ψυχαναγκασμό του γόπινγκ και στην εκτέλεση των βασικών παραγγελμάτων.


Το ΚΕΠΒ Θήβας διαχωρίζεται από τα υπόλοιπα στρατόπεδα καθώς ανταποκρινόμενο στο πνεύμα των χαλεπών καιρών μας, προχώρησε στη ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ (Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδας).

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει πιλοτικό χαρακτήρα και ενδέχεται σε δεύτερο χρόνο να γενικευτεί και στα υπόλοιπα στρατόπεδα.

Οι άμεσες συνέπειες της ανάληψης του ΚΨΜ από τους Αφούς Κομπατσιάρη μετά την έναρξη της 2013ΣΤ ΕΣΣΟ είναι η πλήρης απαλοιφή της εικόνας του ΚΨΜ που λειτουργεί από τους φαντάρους για τους φαντάρους και ο φραπές κόστιζε 0.55 συν το νεράκι. Το μόνο που έμεινε να παραπέμπει στους παλιούς καλούς καιρούς είναι οι κιτρινισμένοι τιμοκατάλογοι αναρτημένοι δίπλα στο «Μακεδονία Ξακουστή» και στον ύμνο του πυροβολικού (Πυ-ρο-βολικο ισχύς δια της γνώσεως).

Στη θέση του κοτσάρεται μια ιδιωτική εταιρία και ξαφνικά η τιμή του φραπέ εκτινάσσεται στο 1.40 και πλέον πασάρεται από κακοπληρωμένες πωλήτριες που πίσω από τα υποχρεωτικά χαμόγελα, για να έχουν και με κάτι να καβλαντίζουν τα φαντάρια, κρύβουν τη σκληρή πραγματικότητα της εξουθενωτικής εργασίας που χρειάζεται για να εξυπηρετηθούν οι ατέρμονες ουρές 2000 νεοσυλλέκτων. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την εισαγωγή του νεοελληνικού νεοτερισμού του «φρεντοεσπρέσο».

Η ζωή στο χακί. Θητεία στην εποχή της κρίσης

Qui Bono?


Ποιος κερδίζει λοιπόν από τη συγκεκριμένη κατάσταση; Πρώτα απ’ όλους οι Αφοί Κομπατσιάρη που καταλαμβάνουν άλλο ένα δημόσιο χώρο μετά την επιβολή τους στα τραίνα του ΟΣΕ. Και η μπίζνα εδώ είναι και μεγάλη, και μονοπωλιακή. Δυο χιλιάδες φαντάροι που μένουν για 25-30 μέρες στο κέντρο επί έξι ΕΣΣΟ το χρόνο, συγκροτούν μια διόλου ευκαταφρόνητη αγορά αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Με πρόχειρους υπολογισμούς θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μέσος φαντάρος αφήνει ένα τάλιρο κάθε μέρα, μη συνυπολογίζοντας τα έξοδα για τα τσιγάρα ως το αναγκαίο συμπλήρωμα στη διδασκαλία της καρτερικότητας, που αποτελεί θεσμοθετημένο στόχο της εκπαίδευσης με βάση τον 20/17.

Ο φαντάρος στα ΚΕΠ άλλωστε.. πάντα περιμένει. Περιμένει για να φάει, περιμένει τον επόμενο γύρο ανιαρών εκπαιδεύσεων, περιμένει τον κάθε καραβανά που αρέσκεται να στήνει τα φαντάρια για ώρες, και όσο περιμένει βαριέται και καπνίζει.

Ας επιστρέψουμε όμως στο πεντάευρο. Το πεντάευρο σπάει σε ένα καφέ (1.40 - 1.80), ένα σάντουιτς (2) η κάποια σφολιάτα (1.20 - 2), κανά γλυκό για να παν κάτω οι πίκρες της θητείας (1 - 2) και κανά δυο νεράκια (0.35 έκαστο).

Δεν υπονοούμε πως όλοι οι φαντάροι τρέφονται με σάντουιτς και ζαμπονοτυρόπιτες. Από την άλλη, ακόμα και οι πιο οικονομικώς σκεπτόμενοι φαντάροι πρέπει με κάποιο τρόπο να ξεφύγουν από την ρουτίνα του καθημερινού πρωινού αποτελούμενη από απεριόριστο ψωμί, μαργαρίνη, ένα μέλι με εναλλαγή το γάλα ή το τσάι. Δίπλα στη ρουτίνα του πρωινού έρχεται να προστεθεί το χάος του βραδινού με διατροφικά παρανοϊκές επιλογές, όπως το απερίγραπτο «pizza night» της Τρίτης που αποτελείται από κατεψυγμένη pizza, πουρέ, τηγανιτές πατάτες και όπως πάντα ψωμί.

Το πράμα είναι απλό, εν καιρώ κρίσης ο στρατός κάνει περικοπές και μας ταΐζει φτηνούς υδατάνθρακες. Η μόνιμη επωδός άλλωστε των στελεχών είναι η αντιστροφή της ρήσης της Αντουανέτας, αν πεινάτε φάτε ψωμί, που παράγεται άλλωστε φτηνά και on-site από την δωρεάν εργασία των φαντάρων.

Αν ξεφύγουμε λίγο από την νοητική χαλάρωση που επιβάλλει η στρατίλα και κάνουμε μερικούς πολλαπλασιασμούς καταλήγουμε στο εξής: 5 χ 25 χ 2000 = 250.000. 

Σε ένα χρόνο έχουμε 6 σειρές άρα καταλήγουμε σε ένα ετήσιο τζίρο 1.5 εκατομμυρίων ευρώ (άντε να το αφήσουμε στο 1 γιατί όλες οι ΕΣΣΟ δεν είναι ισάριθμες) οπού δεν συνυπολογίζουμε τα κέρδη από τα τσιγάρα. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε ότι οι Αφοί Κομπατσιάρη έχουν και μια καθετοποιημένη παραγωγή για να βγάζουν μαζικά τις κατεψυγμένες κοτοκροκέτες τους, τα ποσοστά κέρδους φαρδαίνουν εντυπωσιακά.

Η λαγουδότρυπα όμως πάει ακόμα πιο βαθειά. Η επιλογή της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ είναι παράλογη από κάθε πλευρά, και αυξάνει τις τιμές αλλά και δημιουργεί τεράστιες ουρές, καθώς τα δυο ιδιωτικά κυλικία δυσκολεύονται εξαιρετικά να εξυπηρετήσουν ένα ολόκληρο ΚΕΠ. 

Το προηγούμενο μοντέλο των ΚΨΜ διατηρούσε τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα καθώς δεν στόχευε αποκλειστικά στην κερδοφορία, με μοναδική παραφωνία καναν αετονύχη- παλιοσειρά που θα έβαζε χέρι στο ταμείο ή θα εκμεταλλεύονταν την άγνοια των «πουστόνεων» για τις αληθινές τιμές του ΚΨΜ. Επιπλέον η κάθε μοίρα διατηρούσε δικό της ΚΨΜ απαλείφοντας έτσι το ζήτημα των ουρών. 

Το «προβλεπέ γιοτόφονο» μου δυστυχώς δεν μου δίνει πρόσβαση στο ίντερνετ ώστε να μπορούσα να αλιεύσω το μέγεθος των μισθωμάτων που αποδίδουν οι Αφοι Κομπατσιάροι στο Ε.Σ, αλλά μέσω του λογικού αποκλεισμού καταλήγουμε στο εξής:

Ο Ε.Σ χρηματοδοτεί μέρος τον εξόδων της υποχρεωτικής θητείας μέσα από τα έξοδα φαντάρων. Η πιο κραυγαλέα απόδειξη ήταν η απαγόρευση της εισαγωγής καφέ σε σκόνη εντός του στρατοπέδου, με τη δικαιολογία πως θα μας φάν τα ποντίκια (τα φαντάρια βέβαια γράψαν τη συγκεκριμένη διαταγή στις σκελέες τους).

Δηλαδή η σοφοτάτη ακρο-δεξιο-νεοφιλελέ κυβέρνηση μας, έρχεται να προσθέσει δίπλα στα έξοδα για την αγορά των παρελκόμενων της θητείας άλλα 100 με 250 ευρώ μόνο για το μήνα της βασικής εκπαίδευσης. 

Εδώ χρειάζεται μια παρένθεση, στο κέντρο μένεις για 25 μέρες, 30 άμα είσαι εξ’ αναβολής. Ο Ε.Σ στη προσπάθεια του να κάνει περικοπές και να προετοιμάσει τους φαντάρους για την λιτότητα του μετώπου υπολογίζει ότι ο φαντάρος μπορεί να τη βγάλει με δυο μπλουζάκια, δυο ζευγάρια κάλτσες και δυο χιτώνια καθώς το τρίτο οφείλει να το κρατήσει καθαρό για την ορκωμοσία, δεδομένου ότι δεν έχει πρόσβαση σε πλυντήριο.

Στην τρέχουσα ΕΣΣΟ δεν μοιράστηκαν παντόφλες παρά μόνο όταν έγινε θέμα στον έξω κόσμο. Οι καραβανάδες άνοιξαν τις αποθήκες και με αγχώδεις ρυθμούς μοίραζαν της παντόφλες της "EYROBALKANHKI", τρείς μέρες μετά μοίρασαν και τα κολόμβια (στο παράλληλο σύμπαν του στρατού μέχρι και τα πουλόβερ πρέπει να χουν διαφορετική ονομασία).

Ο μη γνωρίζων την κατάσταση υγιεινής στα ελληνικά στρατόπεδα δεν μπορεί να κατανοήσει το πόσα ρίσκα ενέχει το να μπεις με γυμνό πόδι, χτυπημένο από τα άρβυλα, στα λουτρά, όπου μέρος, των φαντάρων στα πλαίσια μελετημένων ψυχολογικών αντιδράσεων τραβάει και κανά χέσιμο εκεί που πλένεται.
Θητεία στην εποχή της κρίσης


Και μιάς που πιάσαμε και το ζήτημα της υγιεινής ας μιλήσουμε και για αυτή τη πονεμένη ιστορία. Οι θάλαμοι και τα λουτρά καθαρίζονται καθημερινά δυο φορές, μια πριν την πρωινή επιθεώρηση και μια το απόγευμα. Δεδομένου ότι τα μπάνια επιθεωρούνται και τα υπολείμματα σκατοπατημασιών είναι επαρκέστατος λόγος για να «σημάνουν οι καμπάνες», οι φαντάροι δίνουν τα δυνατά τους για να φαίνονται τα μπάνια καθαρά.

Το «φαίνονται» είναι η λέξη κλειδί και το πρώτο μεγάλο μάθημα που παίρνεις στο στρατό. Στο στρατό μετράει πάντα το φαίνεσθαι. Από τη πρώτη στιγμή που εντάσσεσαι σε αυτό το μεγάλο ΙΚΑ που λέγεται Ε.Σ, σου μαθαίνουν ότι αν είσαι γυαλισμένος, ξυρισμένος, κομβιωμένος, φέρεις τη σκέπη με το εθνόσημο (το τζόκευ) σε κάθε εξωτερικό χώρο και χαιρετάς όποιον φέρει κάτι στο γιακά, όλα θα πάνε καλά. 

Το φαίνεσθαι στις τουαλέτες δεν ακουμπάει την έννοια της απολύμανσης καθώς τα μικρόβια, εκ κατασκευής, είναι μικρά και διαφεύγουν της επιθεώρησης. Η τεράστια γραφειοκρατία που απαιτείται για να αγοραστούν δυο σφουγγαρίστρες και να υπάρχει μια σταθερή ροη χλωρίνης, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τραγελαφικές καταστάσεις.

Ο παραλογισμός όμως χτυπάει κόκκινο στη περίπτωση του νευραλγικόύ πόστου της λάντζας όπου στη προσπάθεια να περιοριστεί η χρήση υγρού σαπουνιού πλέον μοιράζεται σαπουνόνερο σε μπουκάλια...

Για το τέλος κράτησα και το πιο ζουμερό πολιτικό κομμάτι.. τα στελέχη. Υπάρχουν διάφορες κάστες στελεχών. Από τους τουρκοφάγους άντρακλες με RAYBAN, τους δυσκοίλιους υπερ-προβλεπόμενους, τους φιλικούς με τα φαντάρια και τους καλοξυρισμένους ευθυτενείς ακριβοδίκαιους που, ασχέτως της κατηγορίας, όμως υπάρχει μια κεντρική γραμμή που διαγράφετε ξεκάθαρα.


Στο στρατό της κρίσης του 2013 και των ελλιπών πόρων για τους φαντάρους και όχι για τα οπλικά συστήματα η μόνιμη κυνική ρήση είναι η εξής: 

«Εμείς δεν είμαστε εδώ για να σας φτιάξουμε, ο στρατός δεν θα προσαρμοστεί στις ανάγκες σας. Εάν δεν προσαρμοστείτε τότε το Ι5 σας και το Μπούλο Άρμ».

Η συγκεκριμένη παπαριά συμπληρώνεται πάντα με την περιβόητη μη προσβολή της προσωπικότητας. Ότι δηλαδή ακόμα και αν για τον ΕΣ άφησες την υπόσταση σου ως πολίτης στη πύλη μαζί με την αστυνομική ταυτότητα, έχεις το δικαίωμα να μη εκτελέσεις ή τουλάχιστον να βγεις παραπονούμενος, αν νιώθεις ότι προσβάλλεται η προσωπικότητα σου.

Τα όρια αυτού του πράματος οφείλουν να είναι και τα όρια της στρατιωτικής βιοπολιτικής.

Γιατί το να καθαρίζεις χέστρες χωρίς γάντια είναι προσβολή.

Γιατί το να περιμένεις 45 λεπτά στο ψιλόβροχο για να φας μακαρόνια με «γκοτζίλα» είναι προσβολή.

Γιατί το να κανείς ντουζ με σακούλες στα πόδια, επειδή σου παν (αφού μπήκες) ότι δεν θα πάρεις παντόφλες είναι προσβολή.

Γιατί το να δέχεσαι λεκτική βία από τον κάθε τεστοστερονάτο σφίχτη που ο ΕΣ του φόρεσε ένα μπερέ και τον έκανε όργανο, είναι προσβολή. 

Γιατί το να χεις κάθε μέρα καραβανάδες να επικαλούνται το κομμουνιστικότατο, κατά τα άλλα, «ή όλοι ή κανείς» ενώ κάθονται σούζα στις απαιτήσεις του κάθε βύσματος είναι προσβολή.

Γιατί, γιατί, γιατί ....

Όπως και στον πόλεμο έτσι και η πολιτική είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Ακόμη και αν τα στελέχη, στη πρώτη εμφάνιση παραπονούμενων, διατρανώνουν πως εδώ δεν είναι αμφιθέατρο, εμείς τα στρατευμένα νιάτα (sic) πρέπει να επιβάλλουμε το ανάποδο. Είτε δια τις απειθαρχίας μας όπου αυτή είναι εφικτή, είτε μέσω της εμμονής μας στην τήρηση του κανονισμού. Από τη μία ή από την άλλη να μην ξεχνάμε ποτέ ότι είμαστε πολίτες στα χακί. 


ΥΓ1: Αποτελεί εξαιρετικά ενδιαφέρον κοινωνικό πείραμα η εισαγωγή γυναικών στην ιεραρχία. Άτομα τα οποία δεν δέχτηκαν ποτέ λόγο από γυναίκα, τώρα καλούνται να σφουγγαρίζουν με πολύ διασκεδαστικά αποτελέσματα.

ΥΓ2. Επειδή κάποια πράγματα τα καταλαβαίνεις καλύτερα μόνο εν την απουσία τους, θα ήθελα να κλείσω αυτό το κείμενο με την εξής παρατήρηση: Η πειθαρχία που δείχνει μια συλλογικότητα όταν στέκεται με γυμνά χέρια απέναντι στην καταστολή είναι κλάσης ανώτερη, από ότι θα πετύχουν ποτέ οι καραβανάδες. Ίσως επειδή πηγάζει από κάτι πολύ πιο αυθεντικό από τα εθνικά ιδανικά.


ΠΗΓΗ:
barikat.gr


"ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ".

Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να πληρωθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι την ενιαία ενίσχυση»

Να πληρωθούν άμεσα την ενιαία ενίσχυση ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής κατά την ομιλία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Στην ομιλία του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε τα εξής:

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, συνεχίζω από την τελευταία κουβέντα που ειπώθηκε, το θέμα όντως στο νομό Πέλλας είναι με τα βοσκοτόπια, είναι ένας από τους νόμους που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα. Οι επαρχίες Γιαννιτσών και Έδεσσας έχουν προσπαθήσει μεταξύ τους και έχουν βρει κάποιες λύσεις, όμως ο όγκος των κτηνοτρόφων είναι στην επαρχία Αλμωπίας. Το πρόβλημα λοιπόν είναι οξύτατο. Σήμερα η επαρχία έχει δύο χιλιάδες εκτάρια μόνο. Η ένωση δηλαδή που λέτε, έχει δύο χιλιάδες εκτάρια, δεν μπορεί να καλύψει τους κτηνοτρόφους. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα οποία έχετε πει, θα πρέπει να καλυφθούν από όμορους νομούς.
Οι πληροφορίες που έχω εγώ, είναι ότι δεν προχώρησε η διαδικασία της σύμβασης με την ΠΑΣΕΓΕΣ, διότι η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει το σύστημα αυτό με την Neuropublic, για να μπορέσετε να τοποθετήσετε τα βοσκοτόπια πλέον επί του εθνικού ποσοστού, να μη χαθούν ενισχύσεις και μπορεί στην περιοχή μας να δοθεί βοσκότοπος από το νομό Κοζάνης σε ένα κτηνοτρόφο της Αλμωπίας. Πρέπει να καλυφθεί δηλαδή ο Νομός και να τελειώνει. Διότι διαφορετικά, όπως έχουν βγει μη επιλέξιμα πάρα πολλά βοσκοτόπια της περιοχής Αλμωπίας, δεν θα μπορέσετε να καλύψετε τις ανάγκες των κτηνοτρόφων της Αλμωπίας.
Αυτό το οποίο έχει ειπωθεί είναι ότι δεν θα μείνει κανένας κτηνοτρόφος χωρίς τις επιδοτήσεις που παίρνει και ότι θα καλυφθούν όλοι οι κτηνοτρόφοι, ακόμη και από όμορους νομούς με περιοχές.
 Έγινε αυτή η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ; Διότι υπάρχει το θέμα και επειδή οι συγκεκριμένοι συνεταιρισμοί και ενώσεις, μιλούν με την ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν προχωρούν ουσιαστικά τη διαδικασία. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς και δεν έχουν πάρει στο νομό Πέλλας οι κτηνοτρόφοι χρήματα και οι ελάχιστοι που έχουν πάρει, είναι από 5 έως 15%. Εάν λοιπόν στις 20η Δεκεμβρίου το αργότερο που μπαίνει συνήθως η προθεσμία αποπληρωθούν όλοι, θα πρέπει να το ξέρουμε.
Διότι, πέραν του γεγονότος ότι δεν έχουν πάρει χρήματα να καλύψουν ανάγκες, επειδή κυκλοφόρησε ότι «ξέρεις πληρώθηκαν οι κτηνοτρόφοι», σε αυτούς που οφείλουν, πηγαίνουν οι πιστωτές και τους λένε, δώστε μας τα λεφτά, να τελειώνουμε. Και οι άνθρωποι δεν έχουμε πάρει πραγματικά δεκάρα. Αυτό είναι το οξύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή.

         Το δεύτερο θέμα αφορά το υπόλοιπο των εξισωτικών, το οποίο το αναφέρατε ήδη.
Επίσης, βάζοντας τα βοσκοτόπια μέσα στα βουνά, αναρωτιέμαι αν υπάρχει κίνδυνος για τη φέτα, για την οποία λέμε ότι την παράγουν ζώα που βόσκουν σε ξυλώδη, σε θαμνώδη, σε πουρνάρια κ.τ.λ.. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό, διότι, για παράδειγμα, ο Ολλανδός, δεν μπορεί να μιλήσει για τέτοιου είδους βοσκοτόπια. Μιλάμε για μια βιοποικιλότητα που δίνει άριστης ποιότητας γάλα, το οποίο δημιουργεί άριστης ποιότητας τυρί, την ελληνική φέτα.
Τρίτο θέμα είναι το θέμα της προέλευσης του γάλακτος. Πρέπει να πάρετε θέση, κύριε Υπουργέ, γιατί πρέπει να καθοριστεί ο χρόνος και ο τόπος προέλευσης του γάλακτος. Δεν είναι δυνατόν να φέρουμε γάλα από το εξωτερικό, το οποίο να λέει ότι είναι φρέσκο γάλα. Ένα γάλα για να έρθει, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να έχει τόπο προέλευσης, να ξέρουμε ότι το ελληνικό φρέσκο γάλα είναι πέντε ημερών το πολύ, ενώ το ξένο για να έρθει θέλει μία εβδομάδα τουλάχιστον για να μπει εδώ μέσα. Αυτά πρέπει να τα ξεκαθαρίσουμε για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας.

Κλείνοντας, θα κλείσει 30 Νοεμβρίου το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το θέμα των διορθώσεων, των αιτήσεων κ.λπ.; Διότι, αν κλείσει τίθεται τεράστιο θέμα και θα πρέπει να το λύσετε προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν και οι κτηνοτρόφοι Χριστούγεννα».

ΔΟΘΗΚΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΤΟΝ ΟΓΑ.

Έπειτα από μια σειρά παρεμβάσεων και προτάσεων του Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και στον Διοικητή του ΟΓΑ, για να μην μένει κανένας αγρότης ανασφάλιστος εξαιτίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΓΑ δόθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο η  δυνατότητα ρύθμισης οφειλόμενων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων του ΟΓΑ.
Οι αγρότες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, μπορούν πλέον να ρυθμίσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως 46 ισόποσες μηνιαίες δόσεις ανάλογα με το ύψος της οφειλής μέσω υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης ρύθμισης στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ.
Με την ρύθμιση εξόφλησης της οφειλής, οι αγρότες θα μπορούν να έχουν κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης άμεσα και να μην μένουν ανασφάλιστοι εξαιτίας της οφειλής που έχουν στον ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζαμτζής στην τελευταία του παρέμβαση προς τους αρμόδιους πρότεινε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Πολλοί αγρότες και πολλές αγρότισσες είναι σήμερα ανασφάλιστοι διότι δεν πλήρωσαν ένα ή και περισσότερα εξάμηνα ασφαλιστικών εισφορών και χρωστούν χρήματα στον ΟΓΑ.
Οι αγρότες δεν θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών αλλά δεν διέθεταν τα χρήματα  τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ο ΟΓΑ ζήτα να πληρωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν πολλοί ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ πρέπει να υπάρξει άμεσα ρύθμιση από το πρώτο μάλιστα χρωστούμενο ασφαλιστικό εξάμηνο ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους αυτούς να ρυθμίσουν το χρέος τους και να πληρώνουν κάθε μήνα ή  δίμηνο ένα ποσό ώστε σε σύντομο χρόνο να εξοφλήσουν του χρέος τους.

Με το αίτημα της ρύθμισης, το οποίο θα πρέπει να εκτελείται σε σύντομο χρονικό διάστημα  και με την καταβολή της 1ης δόσης να ξεκινά και πάλι η ασφάλιση τους .

ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ (ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ) ΕΞΥΠΝΕΣ.

Οι τηλεοράσεις γίνονται (επικίνδυνα) έξυπνες

Οι νέας γενιάς τηλεοράσεις που συνδυάζουν τις ιδιότητες της συμβατικής τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορούν να μετατραπούν σε ένα είδος Μεγάλου Αδελφού για τους κατόχους τους! 


Λειτουργώντας (και) ως υπολογιστής με πρόσβαση στο Internet, η τηλεόραση αυτόματα αποκτά και τις διάφορες όχι και τόσο ευχάριστες παρενέργειες των συμβατικών υπολογιστών και της online δραστηριότητας.
Έτσι οι νέες «έξυπνες» τηλεοράσεις καταγράφουν τις προτιμήσεις των κατόχων τους και τα δεδομένα αποστέλλονται στη βιομηχανία του μάρκετινγκ, η οποία φροντίζει να αποστέλλει στην κάθε συσκευή προσωποποιημένα διαφημιστικά μηνύματα. Διαφημίσεις, δηλαδή, που να ταιριάζουν στο εμπορικό και καταναλωτικό προφίλ του κατόχου της τηλεόρασης το οποίο φτιάχνεται από τις εταιρείες βάσει των τηλεοπτικών προτιμήσεών του και όχι μόνο...

Big Brother TV


Πριν από λίγες ημέρες ο Τζέισον Χάντλεϊ, ένας βρετανός σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα πληροφορικής και υπολογιστών, έγινε ένα από τα πρώτα επώνυμα θύματα αυτής της εξέλιξης. Ο Χάντλεϊ παραξενεύτηκε όταν κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι έβλεπε συνεχώς συγκεκριμένες διαφημίσεις κατά τη διάρκεια σχετικών με τα εν λόγω διαφημιζόμενα προϊόντα εκπομπών που έβλεπε. Ως άριστος γνώστης των υπολογιστών συνέδεσε την τηλεόρασή του με έναν φορητό υπολογιστή και κατέγραφε σε αυτόν τα δεδομένα που έστελνε στους ιντερνετικούς διακομιστές η τηλεοπτική συσκευή του.

Έκπληκτος διαπίστωσε ότι η τηλεόρασή του δεν κατέγραφε απλά τις εκπομπές που εκείνος παρακολουθούσε αλλά κατέγραφε κυριολεκτικά κάθε κουμπί που πατούσε στο τηλεκοντρόλ και στη συνέχεια έστελνε όλα τα δεδομένα στα κεντρικά γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας της τηλεόρασής του. 
Επιπλέον η τηλεόραση μετέδιδε στην εταιρεία και το περιεχόμενο του σκληρού της δίσκου στο οποίο οι κάτοχοι συνήθως αποθηκεύουν όχι μόνο τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και διαφόρων ειδών άλλα αρχεία. Στην προκειμένη περίπτωση ο Χάντλεϊ είχε αποθηκεύσει στον σκληρό δίσκο της τηλεόρασής του ταινίες αλλά και οικογενειακά βίντεο και φωτογραφίες του. Όλα αυτά κατέληξαν στα αρχεία της κατασκευάστριας εταιρείας. Μάλιστα όλα τα δεδομένα συνέχισαν να αποστέλλονται στην εταιρεία ακόμη και όταν ο Χάντλεϊ απενεργοποίησε τη σχετική δυνατότητα της συσκευής!

Εκτός όμως από την καταγραφή των δεδομένων, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, όπως συμβαίνει με τους υπολογιστές αλλά και κάθε άλλη συσκευή που συνδέεται με το Internet, έτσι και οι τηλεοράσεις που έχουν αυτή τη δυνατότητα ενέχουν ταυτόχρονα και τους ίδιους κινδύνους. Μπορεί, π.χ., κάποιος να αποκτήσει τον έλεγχό τους από μακριά ή η συσκευή να μολυνθεί από κάποιον ιό.

Τηλε-κατάσκοπος


Πριν από λίγο καιρό η εταιρεία ReVuln, που εδρεύει στη Μάλτα, ανακοίνωσε ότι οι τεχνικοί της λειτουργώντας ως χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο μιας τηλεόρασης που κυκλοφορεί στην αγορά και διαθέτει σκληρό δίσκο, μικρόφωνα και κάμερα. 
Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, αν κάποιος αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορεί να παρακολουθεί - εν αγνοία τους φυσικά - τους κατόχους της συσκευής. Θα βλέπει και θα ακούει τι συμβαίνει στον χώρο όπου είναι εγκατεστημένη η τηλεόραση, ενώ επίσης θα μπορεί να αποκτήσει τα δεδομένα που είναι καταχωρισμένα στον σκληρό δίσκο της. Προφανώς η πλειονότητα των έξυπνων τηλεοράσεων που εμφανίζονται θα είναι... ευάλωτες και πιο εύκολα ή πιο δύσκολα θα γίνονται κτήμα κακόβουλων ατόμων.


Λαΐνας Θοδωρής
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 29 Νοεμβρίου 2013 (πηγή: tovima.gr)


Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

Η φωτογραφίαΑνοίγω το άλμπουμ. 299 φωτογραφίες μαρτυρούν την καταγωγή μου. Πρόγονοι κτηνοτρόφοι, αγρότες, δάσκαλοι, οικοδόμοι, νοικοκυρές, πρόσφυγες, βιοπαλαιστές

με μάτια λαμπερά να κοιτούν την κάμερα μη φοβούμενοι ότι θα φανεί στο βλέμμα τους τίποτε άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. 


Φωτογραφία Νο 23 η προγιαγιά σε μια παράγκα με τους γιους της και πίσω ο μπόγος των αναμνήσεων από τον Πόντο να στέκει γυρτός.
 Φωτογραφία Νο 29 ο παππούς καμαρωτός πριν καταταχθεί στο στρατό.
 Φωτογραφία Νο 43 η γιαγιά ανάμεσα σε τέσσερις αντάρτες που πίνουν τσίπουρο δίπλα στο τζάκι
Φωτογραφία Νο 40 παλικάρια στο χακί την στιγμή που φεύγουν για τον πόλεμο-όλοι χαιρετούν, όλοι χαμογελούν-
.Φωτογραφία Νο 44 η ημέρα που ο παππούς γύρισε από τις γερμανικές φυλακές -το μισό χωριό απουσιάζει από το πλάνο, για να μην χαρακτηριστεί-.
 Φωτογραφία Νο 46 ο αδελφός του παππού επέστρεψε ζωντανός από στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας.
 Φωτογραφία Νο 47 ο πατέρας στην Μακρόνησο με δύο γειτόνους μας.
 Φωτογραφία Νο 69 η θεία πίσω στο σπίτι μετά από τις διακοπές στην Γυάρο.
Φωτογραφία Νο 78 ο πατέρας στέλνει ευχές για τα Χριστούγεννα από το παράπηγμα που ζούσε σε κάποιο εργοτάξιο στην Λιβύη....

Το πιο βαρύ φορτίο μέσα από αυτό το σπίτι που πρέπει να κουβαλήσω, όταν θα πρέπει να το εγκαταλείψω λόγω ληξιπρόθεσμων λογαριασμών προς το Κράτος, είναι αυτό το άλμπουμ. Είναι αυτό που μαρτυρά ότι είμαι αυτός που είμαι όχι λόγω των πράξεων των προγόνων μου αλλά εξαιτίας της δικής μου απραξίας.
Όσο για το σπίτι που στέκει κοντά 90 χρόνια έχοντας βάλει όλες οι γενιές από κάτι, θα το παραδώσω αμαχητί. Δεν έκανα και τίποτε σπουδαίο για την ζωή και για το σύνολο για να μου αξίζει τέτοια περιουσία. 299 φωτογραφίες κιτρινισμένες, φθαρμένες μαρτυρούν ότι αυτοί που έχουν δικαίωμα να ομιλούν, να απαιτούν και να διεκδικούν είναι αυτοί που πάλεψαν. Όχι πάλη για μια καλύτερη ζωή αλλά πάλη για την ζωή. 
Αυτά τα βλέμματα που μένουν άτρωτα μέσα στο φωτογραφικό χαρτί, ενώ τα ρούχα και το σκηνικό έχει αρχίσει να σβήνει, μού αποδεικνύουν ότι όλα φθείρονται εκτός από τα βλέμματα των ανθρώπων.

Κοιτώ και τα μάτια όλων μας, όποτε μπορώ να βγω έξω από καταφύγιό μου. Γυάλινα σαν του ψαριού όλα τα βλέμματα. Λες και πέρασαν αιώνες μέσα σε 5 χρόνια. Είναι γιατί λέμε πολλά ενώ ξέρουμε ότι και που μιλούμε είναι θράσος. Στα λόγια όλη η γενιά μου όπως και αυτή που ακολουθεί είναι άριστη. Στις πράξεις πάσχει, και όταν ζοριζόμαστε ψάχνουμε να βρούμε έναν πρόγονο να μάς ξελασπώσει συνειδησιακά. Ποτέ άλλοτε τα λόγια δεν είχαν γίνει τόσο φτωχά και τόσο επικίνδυνα όσο σήμερα. Οι μάχες από σωματικές έγιναν λεκτικές. Έχει μετατραπεί η χώρα σε μια τεράστια Βουλή που όλοι μιλάμε και τελικά δεν λέμε τίποτε. Ο λόγος δεν εφεύρεθηκε για να αυτοσυγχωρούμαστε αλλά να εκφράζουμε αυτό που έχουμε μέσα μας με σκοπό το μέσα μας να γίνει πράξη. Μέχρι τώρα αποδεικνύεται ότι πάσχουμε σε πολλά μέσα μας γι' αυτό και ο λόγος μένει μόνο στον αέρα ή σε λέξεις στο χαρτί.

Δεν είχα προγόνους ήρωες. Απλοί καθημερινοί άνθρωποι ήταν όπως οι πρόγονοι των περισσοτέρων μας. Με τους φόβους, τις αγωνίες, την παγωνιά, την απόγνωση, τις απειλές, το θάνατο, με τα στραβά και τα ανάποδά τους. Σαν εμένα και σαν εσένα. Μόνο που στην εξέλιξη χάθηκε η λεβεντιά. Την αποποιηθήκαμε γιατί νομίζαμε ότι ποτέ σε μας δεν θα συμβεί το αδιανόητο. Εκείνοι ήταν πάντα έτοιμοι γι΄ αυτό. Είτε έχαναν είτε κέρδιζαν θα έπρατταν αυτό που δεν τολμούσε να μπει προς συζήτηση. Την προσβολή και το άδικο χαστούκι, λεκτικό ή υπαρξιακό, δεν κάθεσαι να το συζητήσεις. Το ανταποδίδεις όποιο κι αν είναι το αντίτιμο.

Φωτογραφία Νο300: Εγώ με το άλμπουμ αγκαλιά και σφραγισμένο το στόμα μου με μονωτική ταινία λίγο πριν την αναζήτηση της λεβεντιάς. Ελπίζω το βλέμμα να μείνει αναλλοίωτο έναν αιώνα μετά.






ΠΗΓΗ:
Simple Man
http://www.ramnousia.com/

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ: ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ!

Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate
Η ανάγκη γεννάει λύσεις. Ιδιοκτήτες σε απόγνωση νοικιάζουν διαμερίσματα με μηδενικό ενοίκιο, μόνο με το χαράτσι. Το θέμα είναι ποιοι τυχεροί θα πετύχουν την ευκαιρία. 

Όταν η Σ. πέρασε στην Αθήνα κι έψαχνε για διαμέρισμα το 2006, τα ενοίκια στο κέντρο ήταν πανάκριβα και ήταν πολύ δύσκολο να πετύχεις καλό σπίτι. Η ζήτηση ήταν τρελή, πολλοί ενοικιαστές σε αντιμετώπιζαν με υπεροψία κι έπρεπε να έχεις μεγάλη τύχη για να βρεις κάποιο διαμέρισμα της προκοπής.
 Η Σ. βρήκε ένα πολύ ωραίο τριάρι στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας στα Εξάρχεια, 80 τετραγωνικών, που το νοίκιασε για 450 ευρώ. Χρειαζόταν κάτι ευρύχωρο, γιατί υπολόγιζε ότι θα περάσει σε σχολή της Αθήνας και η μικρότερη αδερφή της, που τότε πήγαινε στην Γ' Λυκείου.
 Εκείνη την εποχή τα 450 ευρώ ήταν ένα λογικό ποσό για τριάρι, οι μισθοί δεν είχαν πέσει στα τάρταρα και οι γιαγιάδες έπαιρναν ολόκληρη τη σύνταξη και μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο των εγγονών τους. Την επόμενη χρονιά που μετακόμισε κι η αδερφή της στην Αθήνα, το ποσό για δύο παιδιά στο ίδιο σπίτι ακουγόταν ακόμα πιο λογικό. Και, από το 2011, ο ιδιοκτήτης τούς κατέβασε το ενοίκιο στα 350 ευρώ.
   Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση το 2013, τα 350 ευρώ είναι πάρα πολλά λεφτά, ο μέσος μισθός έχει γίνει μισθός πείνας και οι γιαγιάδες με τις αστείες πια συντάξεις τους χρειάζονται πια βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα. Έτσι, τα τριάρια και τα τεσσάρια μένουν ξενοίκιαστα, γιατί δεν είναι μόνο το ενοίκιο. Βάλε και τους λογαριασμούς που βγαίνουν βάσει τετραγωνικών, βάλε και τις αυξήσεις της ΔΕΗ και το πανάκριβο πετρέλαιο θέρμανσης, τα πάγια έξοδα για ένα τριάρι είναι απαγορευτικά για έναν φοιτητή. Ακόμα και για δύο.
   Στο κέντρο –και όχι μόνο– αυτήν τη στιγμή η προσφορά διαμερισμάτων είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ζήτηση, οι τιμές έχουν πέσει αρκετά, αλλά παραμένουν ακριβά για τον μέσο μισθωτό και απλησίαστα για ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά και ζουν με επιδόματα.
 Μια επίσκεψη σε μεσιτικό γραφείο αρκεί για να καταλάβεις πού έχει φτάσει η κατάσταση. Σε τέτοιο σημείο απελπισίας, ώστε το καλοκαίρι εμφανίστηκαν αγγελίες σε εφημερίδες και sites όπου ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων έδιναν τσάμπα το ακίνητό τους, αρκεί ο ενοικιαστής να πλήρωνε τα χαράτσια και τους λογαριασμούς, καλύπτοντας δηλαδή το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και τα χαρτόσημα για την ενοικίαση ή ακόμα και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
 Και τα κοινόχρηστα. Η επιβάρυνση από τον ΦΑΠ (που ακούγεται σαν σφαλιάρα), τον ΕΕΤΗΔΕ και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 έχει προκαλέσει μια πρωτοφανή κατάσταση: οι ιδιοκτήτες βρέθηκαν με άδεια ακίνητα που δεν μπορούν να συντηρήσουν και οι ενοικιαστές να μην μπορούν να τα νοικιάσουν.
   Το τσάμπα ήταν μια λύση. Στο μεσιτικό γραφείο που απευθυνθήκαμε δεν είχαν στοιχεία να μας δώσουν, αλλά η «κοινή συναίνεση, μόνο με το χαράτσι» είναι πια κοινό μυστικό και συμβαίνει όλο και σε μεγαλύτερο βαθμό.
   Η Σ. το επιβεβαιώνει. Οι δύο αδερφές συγκατοίκησαν μέχρι τον περασμένο Ιούλιο και μετά αποφάσισαν να μετακομίσουν σε άλλα διαμερίσματα, για να μείνουν η καθεμία με τον φίλο της.
 Το τριάρι δεν ήθελε να το κρατήσει καμία από τις δύο γιατί παραήταν ακριβό. Όταν το ανακοίνωσαν στον ιδιοκτήτη, τον έπιασε υστερία, του είπαν ότι αδυνατούν να πληρώνουν τα 350 ευρώ κι αυτός τους πρότεινε την λύση της «κοινής συναίνεσης», να μείνει δηλαδή εκεί η μία με τον φίλο της και να πληρώνουν μόνο το χαράτσι και τους λογαριασμούς.
 Στην άλλη πρότεινε το τριάρι που είχε άδειο στον δεύτερο, με ίδια προσφορά. Ήταν προτιμότερη λύση από το να πληρώνει τους λογαριασμούς μέχρι να βρει καινούργιους ενοικιαστές. Από τον Αύγουστο η Σ. πληρώνει 87 ευρώ το δίμηνο, συν τα χαρτόσημα, συν τα δημοτικά τέλη, συν τα κοινόχρηστα, που βγαίνουν κάτι λιγότερο από 90 ευρώ τον μήνα, εκτός από τους χειμωνιάτικους μήνες που τα κοινόχρηστα θα αυξηθούν (δεν έχουν ακόμα πληρώσει για να ξέρουν πού θα φτάσουν). Άλλα τόσα θα πληρώνει η αδερφή της. Σίγουρα είναι προτιμότερα από τα 350 ευρώ που πλήρωναν μόνο για ενοίκιο.
     Ο Ν. βρήκε το διαμέρισμά του στον λόφο του Στρέφη από έναν κοινό φίλο που είχε με τον ιδιοκτήτη. Το τεσσάρι ρετιρέ, 130 τετραγωνικών, ήταν σε μεσιτικό γραφείο εδώ και ενάμιση χρόνο και δεν είχε βρεθεί κανείς να το νοικιάσει. Ο Ν. το νοίκιασε τον Οκτώβριο με μηδενικό ενοίκιο και υποχρέωση να πληρώνει μόνο τους φόρους.
   Κάθε μέρα μαθαίνεις από φίλους και γνωστούς και για διαφορετική περίπτωση κάποιου που βρήκε σπίτι χωρίς ενοίκιο. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει κάτι σαν αστικός μύθος που αφορά πάντα κάποιον άλλο – και ποτέ δεν βρίσκεται μια ευκαιρία και για σένα τον φτωχό. Μόνο που δεν είναι μύθος.
   Η διαδικασία είναι καθόλα νόμιμη, κάνεις συμβόλαιο για μηδενικό ενοίκιο και πληρώνεις το χαρτόσημο και τον φόρο του ιδιοκτήτη και ισχύει ό,τι και στην περίπτωση που πληρώνεις «κανονικό» ενοίκιο. Αρκεί να είσαι τυχερός και να το πετύχεις!   Μόνο, προσοχή! Αν δεν υπογράψεις συμβόλαιο και παρανομήσει ο ιδιοκτήτης, πιθανόν να θεωρηθείς συνυπεύθυνος. Ο νόμος είναι αμείλικτος: αν τον τσακώσουν, θα μπορούσες να διωχθείς κι εσύ για εξαπάτηση, διαφυγή φόρου και άλλα τέτοια που ίσως σου βγάλουν ξινά όσα γλίτωσες από το ενοίκιο.
   «Για τον νόμο δεν νοείται ενοικίαση χωρίς ενοίκιο. Και δεδομένου ότι οι λογαριασμοί ούτως ή άλλως βαρύνουν τον ενοικιαστή, η εφορία θα θεωρήσει το χαράτσι ως το συμφωνημένο ενοίκιο – στην καλή περίπτωση. Στη χειρότερη, θα κάνει αντικειμενικό υπολογισμό του ενοικίου με βάση την τιμή ζώνης και τα ενοίκια άλλων όμοιων διαμερισμάτων στην περιοχή» λέει ο κύριος Γραμματίδης. «Όλο αυτό συμβαίνει γιατί η εφορία θέλει να υπολογίσει τον οφειλόμενο φόρο. Ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να δηλώνει το ποσό που εισπράττει ως ενοίκιο, αλλιώς διαπράττει το αδίκημα της φοροδιαφυγής με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα). Ο νοικάρης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κάποια ευθύνη για τη φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη, αν και υπάρχουν νομικοί που υποστηρίζουν ότι από τη στιγμή που δέχεται να καταβάλλει χρήματα χωρίς απόδειξη, θα μπορούσε θεωρητικά να θεωρηθεί συνεργός του ιδιοκτήτη και άρα να έχει ποινική ευθύνη.
 Όλα αυτά ισχύουν για τις μισθώσεις κατοικιών που δεν έχουν χαρτόσημο.
 Γιατί στις μισθώσεις επαγγελματικής στέγης υπάρχει χαρτόσημο και ο νοικάρης είναι συνυπεύθυνος με τον ιδιοκτήτη έναντι της εφορίας για την μη πληρωμή του τέλους χαρτοσήμου».
   Καλή τύχη! 



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...