Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμωπίας δηλώνει τη στήριξη του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Θεωρεί θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου όπως αυτή της από 20/4/2015 κατεπείγουσα ρύθμιση για μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων Γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην τράπεζα της Ελλάδας ΦΕΚ Α΄41/2014-2015
Εκφράζει την έντονη αντίθεση του και χαρακτηρίζει θεσμικά απαράδεκτη την ενέργεια της κυβέρνησης για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η ενέργεια αυτή ανατρέπει τον προγραμματισμό των Δήμων και θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αναμένοντας την νομοθετική τακτοποίηση της εξαίρεσης των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, την εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, την ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων, τη διασαφήνιση του μηχανισμού με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος.
Αποφασίζει ότι μέχρι την 7 Μαΐου ημέρα που ξεκινά το συνέδριο της ΚΕΔΕ δεν θα εφαρμόσει όσα προβλέπει  Π.Ν.Π. γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του καθώς και η δυνατότητα μας να ανταποκριθούμε στη στοιχειώδη λειτουργία μας και στις άμεσες ανάγκες των δημοτών μας.

Να μην υπάρξει καμία νομική κύρωση κατά των αιρετών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς και των υπαλλήλων που θα υλοποιήσουν αποφάσεις των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.         

ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΑΙΟΥ 2015 ΤΗΣ Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ



Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ                                                           
ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
ΕΔΕΣΣΑΣ &ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 4
 ΕΔΕΣΣΑ Τ.Τ. 58200                                  
e-mail:   elmepellas@yahoo.gr
Blog: http:// aelme pellas.blogspot.gr 
Facebook: https ://www.facebook.com/groups/aelmepellas/?fref=ts.


ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΜΑΙΟΥ 2015
Καλούνται τα Μέλη της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ να συμμετάσχουν στην τακτική εθελοντική αιμοδοσία του μηνός Μαίου στο Νοσοκομείο της Έδεσσας καθημερινά το πρωί από τις 9.00-13.00 μμ και απόγεμα 18.30-19.30 κατά την εβδομάδα 4-8 Μαίου 2015.
 Κατά την ημέρα της Αιμοδοσίας ,οι συνάδελφοι που θα δώσσουν αίμα δικαιούνται άδεια ,και επιπλέον 2 ημέρες άδειας, οποτεδήποτε θελήσουν εντός του διδακτικού έτους. Θα πρέπει να ζητήσουν και να λάβουν βεβαίωση ότι έδωσαν αίμα για την Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ, την οποία θα προσκομίσουν στη διεύθυνση του σχολείου τους.
Επειδή η Τράπεζα Αίματος της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ αριθμεί ένα μικρό αριθμό φιαλών και ταυτόχρονα οι ανάγκες για αίμα από τους συναδέλφους μας για τους ίδιους ή συγγενείς τους είναι μεγάλες, η ανάγκη για αίμα είναι επιτακτική!


 Για το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ
                                                                
Η Πρόεδρος                                                                                                     Ο Γραμματέας

Δουλγερίδου Μαριάννα                                                                         Παπαδόπουλος Γιώργος

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ



Στις κινητοποιήσεις των Δημάρχων στη Βουλή των Ελλήνων συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Κετικίδης και ο Πρόεδρος της ΔΗΚΕΑ κ. Χρήστος Γεωργίου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Κυβέρνησης που αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων.
Ο Δήμος Αλμωπίας συντάσσεται με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ οι οποίες αναφέρουν τα εξής:
Εμμένει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με σημερινή του απόφαση,  στη θέση να μη μεταφέρουν  οι δήμοι  τα ταμειακά τους διαθέσιμα  στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.
Την τελική της στάση θα την καθορίσει στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν μετά τη συνάντηση  με τον πρωθυπουργό και ακολούθησε αναλυτική συζήτηση.
Ειδικότερα το ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφάσισε τα εξής:
To Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. μετά από αναλυτική συζήτηση μεταξύ των μελών του και αφού έλαβε υπόψη τις θέσεις των Προέδρων των Π.Ε.Δ. και των Δημάρχων που παρευρέθηκαν στην έκτακτη συνεδρίασή του και συνεκτιμώντας τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει άμεσος οικονομικός κίνδυνος για τη χώρα:
·       Αποτίμησε ως θετικότατο το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό.
·       Επανέλαβε την άποψη ότι κρίνει θεσμικά απαράδεκτη την πρακτική της επιβολής των απόψεων της Κεντρικής Εξουσίας στην Αυτοδιοίκηση, μέσα από την ψήφιση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.
·       Αναμένουμε άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των ζητημάτων που τέθηκαν στον Πρωθυπουργό , όπως μεταξύ άλλων η εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τις προβλέψεις του Νόμου, η εξαίρεση των προϋπολογισμών των Δήμων που έχουν οικονομικές δεσμεύσεις, η ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης να καλύψει νομικά ζητήματα που αφορούν πληρωμή από ρήτρες ή ευθύνες Δήμων και Δημάρχων,  να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων μας μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν, να εξασφαλιστεί η άμεση ταμειακή διαχείριση όπως γίνεται σήμερα από τις εμπορικές τράπεζες, να εξαιρεθούν τα διαθέσιμα που είναι στις συνεταιριστικές τράπεζες. Θεωρούμε θετική τη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου θα είναι ολιγόμηνη και θα μετατραπεί σε προαιρετική κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
·       Εάν δεν ολοκληρωθούν οι εν λόγω νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποδέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων θα αποφασίσουμε για την τελική μας στάση στις 7 Μαΐου, στο Συνέδριό μας, από το σύνολο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, στο κυρίαρχο όργανό μας.
·       Παράλληλα θα αποστείλουμε επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα ζητούμε απαντήσεις σε μία σειρά ερωτημάτων που τίθενται για τα repos στα οποία πρόκειται να επενδυθούν τα χρήματα των Δήμων.
·       Να αναζητηθούν άλλα χρηματοοικονομικά εργαλεία βοήθειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού τα οποία δεν προσβάλλουν την αυτοτέλεια, την καταστατική και συνταγματική τους θέση.


Τέλος, δηλώνουμε τη στήριξη μας στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 2.3Β


Καταληκτική προθεσμία υποβολής δηλώσεων εφαρμογής δικαιούχων της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας ανακοινώνεται ότι παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Εφαρμογής (Δ.Ε)2014 & Ετήσιου Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (Ε.Σ.Π.Δ.)2015 εως την Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015.

             Παράλληλα όσοι τευτλοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να σπείρουν τις εκτάσεις που είχαν υποχρέωση από το πρόγραμμα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης καλούνται να προσέλθουν και να γνωστοποιήσουν το γεγονός στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Πλατεία Πίκπα, 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352314). Επισημαίνουμε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίσουν την Αίτηση Ενίαιας Ενίσχυσης έτους 2015 (δήλωση ΟΣΔΕ), όπου θα φαίνονται αναλυτικά οι 13 ψηφίοι αριθμοί των συγκεκριμένων αγροτεμαχίων που δεν καλλιεργήθηκαν με τεύτλα.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ


Εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε.  Πέλλας ανακοινώνει τα εξής:

Από τις 17-04-2015 τίθεται σε εφαρμογή η ψηφιακή υπηρεσία χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Η εφαρμογή αυτή αφορά τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ώστε να πάρουν την πιστοποίηση ότι είναι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, για να μπορούν να αγοράζουν και να ψεκάζουν γεωργικά φάρμακα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση.

Για τον λόγο αυτό εκδόθηκε η υπ' αριθμ. 3501/41173/14-04-2015 (ΦΕΚ Β΄629/17-4-2015) ΚΥΑ όπου αναφέρεται το ύψος των τελών που θα πρέπει να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί ώστε να δικαιούνται να λάβουν μέρος στις εξετάσεις.

Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2015, το Τέλος Εξέτασης ορίζεται σε είκοσι πέντε ευρώ (25€)

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2015, το Τέλος εξέτασης ορίζεται σε πενήντα ευρώ (50€).

Υπενθυμίζεται ότι από τις 26 Νοεμβρίου 2015, θα απαγορεύεται η πώληση γεωργικών φαρμάκων σε παραγωγούς που δεν έχουν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις ή που δεν έχουν συνεργασία ή σχέση με κάποιον πιστοποιημένο για χρήση γεωργικών φαρμάκων ψεκαστή.

Η πληρωμή των ανωτέρω Τελών Εξέτασης, θα γίνεται στα αναγνωρισμένα Κέντρα εξέτασης, τα οποία έχουν εγκριθεί από το ΥΠΑΠΕΝ και τα οποία θα ενημερώνουν τους παραγωγούς για την ακριβή ημερομηνία και ώρα των εξετάσεων.

Το σύνολο των εξεταζόμενων ερωτήσεων καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να τα δουν στην ιστοσελίδα

Διευκρινίζεται ότι δεν είναι υποχρεωμένοι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να παρακολουθήσουν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε κάποιο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στις εξετάσεις αρκεί να έχει πληρώσει το Τέλος Εξετάσεων και είναι σε θέση να απαντήσει σωστά στις  ανωτέρω αναφερόμενες ερωτήσεις.

Επίσης στην ιστοσελίδα της Διαύγειας (https://diavgeia.gov.gr/) πληκτρολογώντας κάποιος στο πεδίο “Εισάγεται κείμενο για αναζήτηση αποφάσεων..” τον κωδικό
6ΒΛΖ465ΦΘΗ-ΗΟΕ θα μπορεί να διαβάσει το υπ' αριθμ. 3625/42655/17-04-2015 έγγραφο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπου περιγράφεται πιο λεπτομερώς ο τρόπος και ο Κανονισμός των εξετάσεων.

Για την εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων αγροτών, οι ανωτέρω αποφάσεις θα αναρτηθούν σε όλα τα Κοινοτικά καταστήματα των Δήμων της Π.Ε. Πέλλας σε όλους τους Συνεταιρισμούς και σε όλα τα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων.

Για τυχόν επιπλέον πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΔΑΟΚ Π.Ε. Πέλλας στα τηλέφωνα 2381352312 ή 2381352305 για τα Γιαννιτσά και στο 2381089324 για την περιοχή της Έδεσσας – Σκυδρας.


                                                                                       


Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Πέλλας     
α/α





Παναγιώτης Γεωργίου     

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ




ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Κατοχύρωση των δικαιωμάτων ενισχύσεων και για τους πλημμυροπαθείς αγρότες που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος»

Πολλές ερωτήσεις, συζητήσεις, υπομνήματα κ.ά έχουν γίνει προς τη σημερινή συγκυβέρνηση για τις καταστροφές από τις μεγάλες πλημμύρες σε σπίτια,  χωράφια, αποθήκες, δρόμους και άλλες υποδομές, αλλά και την ανάγκη έγκρισης κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών έργων.
 Ωστόσο οι δραματικές συνέπειες συνεχίζονται, με την απελπισία και το φόβο της πλήρους εγκατάλειψης της αγροτιάς και των πληγέντων περιοχών Έβρου, Σερρών, Βοιωτίας, Άρτας κ.ά που χτυπήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες. Τα χωράφια τους παραμένουν πλημμυρισμένα, έχοντας χάσει τη χρονιά καλλιέργειας και εισοδήματος για να ζήσουν, ενώ τα χρέη, οι φόροι και τα χαράτσια τους πνίγουν .
Το χτύπημα είναι μεγαλύτερο αφού η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα άμεση βοήθεια!! Ταυτόχρονα δεν ξεκαθαρίζει, δεν ανακοινώνει την αναγκαία διαδικασία για να μη χάσουν αγρότες τα δικαιώματα των ενισχύσεων, που για πρώτη χρονιά δηλώνονται εφέτος σύμφωνα με την ΚΑΠ 2015-2020 και θα ισχύουν μέχρι το 2020.
Ωστόσο υπάρχει νομοθεσία και κατοχυρώνει, υποβάλλοντας αίτηση να εντάσσονται σε καθεστώς περιπτώσεων «Ανωτέρας βίας – Εξαιρετικών περιπτώσεων». Όμως τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί με σιγουριά εκ μέρους της κυβέρνησης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, γεωργικών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι ακόμα πλημμυρισμένα και με μεγάλες ζημιές από υπερχειλισμένα (Έβρος, Σέρρες κ.ά) ποτάμια.
Την κύρια ευθύνη για αυτήν την, τραγικά επαναλαμβανόμενη, κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα αλλά η πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, οι διάφορες συγκυβερνήσεις, η Ε.Ε., πολιτική που δεν θεωρεί επιλέξιμα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας
Φυσικά μεγάλες ευθύνες έχουν οι πρώην νομάρχες, δήμαρχοι και Περιφέρειες, που όλα τα χρόνια στηρίζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και τις διαχειρίζονται.
Η ανάπτυξη που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν "αντέχει" την προστασία των ανθρώπων και των κατοικιών, του οδικού δικτύου, των καλλιεργειών, των υποδομών.
 Άμεσα χρειάζεται, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, να ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση για το σύνολο των καταστροφών, η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για τη διασφάλιση –κατοχύρωση των δικαιωμάτων πενταετίας ενόψει της νέας ΚΑΠ για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος λόγω των πλημμυρών στα χωράφια τους, για να μην οδηγηθούν στην ολοκληρωτική καταστροφή .


Ο βουλευτής
Σάκης Βαρδαλής

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 14 ΝΕΚΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ:
Για τους 14 νεκρούς πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Τη δολοφονική πολιτική της ΕΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες καταγγέλλει η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σωτήρη Ζαριανόπουλου, προς την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φ. Μογκερίνι, με αφορμή τον διαμελισμό δεκατεσσάρων προσφύγων από τρένο στη σιδηροδρομική γραμμή Βέλες – Σκοπίων, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ χωρίς δυνατότητα διαφυγής.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Δεκατέσσερις πρόσφυγες διαμελίστηκαν από τρένο, που πέρασε από πάνω από ομάδα συνολικά 100 περίπου μεταναστών, στη σιδηροδρομική γραμμή Βέλες – Σκοπίων. Εκατοντάδες πρόσφυγες από διάφορες χώρες – θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ- ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, εδώ και πολλούς μήνες εγκλωβίστηκαν στην ουδέτερη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – ΠΓΔΜ χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Δεν μπορούν να μετακινηθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Όταν εισέρχονται στην Ελλάδα συλλαμβάνονται, κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, απειλούνται με επαναπροώθηση στις χώρες καταγωγής τους - που μαίνονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι. Όταν εισέρχονται στη ΠΓΔΜ ξυλοκοπούνται, διώκονται και εξωθούνται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Οι δεκατέσσερεις νεκροί πρόσφυγες του Βέλες, οι χιλιάδες πνιγμένοι της Μεσογείου αποδεικνύουν ότι είναι δολοφονική η πολιτική της ΈΕ ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, η άγρια καταστολή, η Φρόντεξ, οι Κανονισμοί Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ και τα άλλα κατασταλτικά μέτρα εναντίον των ίδιων των θυμάτων της πολιτικής της.

Ερωτάται η Ύπατη Εκπρόσωπος :
Πώς τοποθετείται για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα παραπάνω σύνορα και πως θα απεγκλωβιστούν από εκεί όταν η Ένωση και οι Κανονισμοί του Δουβλίνου δεν τους δίνουν άλλη προοπτική από το μόνιμο εγκλωβισμό τους στη μεθοριακή ζώνη των δυο χωρών;»


 27/04/2015                                   Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Έπειτα από αγώνα αρκετών ετών οι προσπάθειες του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της κοινωνίας των πολιτών που με 30.000 υπογραφές απαίτησε την απομάκρυνση των λύκων και των αρκούδων από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης, δικαιώθηκαν. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με απόφασή του στη συνεδρίαση της Παρασκευής 24 Απριλίου έκανε δεκτή την εισήγηση του Αντιδήμαρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας για τη μετατροπή του Ζωολογικού Κήπου σε πάρκο με οικόσιτα ζώα και τη μεταφορά των δύο λύκων και των δύο αρκούδων στα πρότυπα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές και το Νυμφαίο, αντίστοιχα.
 Τα τέσσερα άγρια ζώα έπειτα από αρκετά χρόνια αιχμαλωσίας στο Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης θα μετακομίσουν στα Καταφύγια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ όπου και θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους σε χώρο που αποτελεί φυσικό βιότοπο λύκων και αρκούδων.

 Η μεταφορά των ζώων θα γίνει σε συνεργασία με την Κτηνιατρική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 5 Ιουνίου, ημέρα που έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. 

Ήδη από το 2011 ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ σε συνεργασία με τις οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Δράση για την Άγρια Ζωή, Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καθώς και την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ είχαν καταδείξει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα ζώα του Ζωολογικού Κήπου Θεσσαλονίκης.
 Επιπλέον, η τριετής έρευνα για τους ζωολογικούς κήπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διενήργησε το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Οργανώσεων για την Εξάλειψη της Αιχμαλωσίας των Άγριων Ζώων (ENDCAP) σε συνεργασία με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, ο οποίος υλοποίησε την έρευνα στην Ελλάδα, απέδειξε ότι ζωολογικοί κήποι στη χώρα μας όπως και σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον για τα άγρια ζώα που φιλοξενούν.



 Πηγή: www.lifo.gr

Η ΔΙΑΙΤΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ

Δίαιτα των σπηλαίων: Φάτε κρέας! [εικόνες]
Mαλακιά μπριζόλα βίσωνα, σολωμός με κάρι, κρέας ψητό. Αυτές είναι οι συνταγές που «μαγείρευαν» οι άνθρωποι των σπηλαίων στην παλαιολιθική εποχή.
Ένα νέο βίβλίο του Αμερικανού Λόρεν Κορντέιν σπάει ταμεία. Ονομάζεται «Δίαιτα Παλαιολιθικής εποχής» δίνει το βασικό περίγραμμα και τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να απαλλαγεί από τα λίπη και να διατηρείται πάντα σε φόρμα, χωρίς προβλήματα υγείας.
Στην παλαιολιθική δίαιτα δεν υπάρχουν σιτηρά και φαρίνες, δεν υπάρχουν γαλακτοκομικά, ούτε ζάχαρη, ούτε επεξεργασμένα προϊόντα, φυσικά.

Οι πολύ-αρχαίοι-πρόγονοί μας έτρωγαν λίγο. Και έτρωγαν ψάρι, άπαχο κρέας, λαχανικά, ρίζες, άγριους καρπούς. Αυτή η δίαιτα αντιστοιχεί τέλεια στον ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να έχει υγεία και ενέργεια.
«Δεν φαντάζεστε σε πόσο καλή υγεία ήταν στην παλαιολιθική εποχή», γράφει ο συγγραφέας. «Ηταν σβέλτοι, αθλητικοί, δεν είχαν καρδιακά προβλήματα ούτε τις άλλες απίστευτες ασθένειες που κατακλύζουν τον σημερινό κόσμο».

Ο αμερικανός συγγραφέας μάλιστα περιγράφει πώς με τη δίαιτα της παλαιολιθικής εποχής μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακές παθήσεις, τα προβλήματα εντέρων καθώς και άλλες ασθένειες που οφείλονται σε εσωτερικές φλεγμονές.
Το βιβλίο του Δόκτωρα Κορντέιν γνώρισε τέτοια επιτυχία που παραμένει στις καλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Μερικές συμβουλές του γιατρού Κορντέιν:
  • Απαχο κρέας
  • Πολλά ψάρια
  • Φρούτα και λαχανικά εποχής σε κάθε γεύμα
  • Ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς 
  • Ζωμούς από κόκκαλα κρέατος (έχουν νερό, βιταμίνες, σίδηρο, κερατίνη και κολλαγόνο)
  • Όχι φαρίνες, όχι γάλατα και τυριά
  • Όχι αλάτι, όχι ζαχαρωτά και γλυκά, όχι τρόφιμα επεξεργασμένα
  • Σταματήστε να τρώτε όταν έχετε μια μικρή αίσθηση κορεσμού
  • Όταν βρείτε λίγη ώρα, αντί να δείτε τηλεόραση παίξτε τένις ή τρέξτε ή περπατήστε
  • Κάντε το fitness της παλαιολιθικής εποχής: 
  • σκαρφαλώστε, κολυμπήστε, περπατήστε με γυμνά πόδια σε κάθε ευκαιρία
  • Κουβαλήστε βαριά πράγματα 


Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news

ΜΑΘΗΤΗΣ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΝΑΠΗΡΟ ΦΙΛΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΠΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μαθητής κουβαλούσε στην πλάτη του τον ανάπηρο φίλο του κάθε μέρα επί 3 χρόνια [εικόνες]
Κάθε μέρα τα τελευταία τρία χρόνια, ο 18χρονος Xie Xu, κουβαλά στις πλάτες του τον συμμαθητή του, που έχει κινητικά προβλήματα.
Ο 19χρονος Zhang Chi πάσχει από δυσμορφία μυών, ασθένεια που εξασθενεί σταδιακά τους σκελετικούς μύες και πιθανώς μειώνει και την διάρκεια ζωής του.
Ο Zhang καλείται, πλέον, να βασίζεται στον εαυτό του, καθώς με τον φίλο του διάλεξαν διαφορετικούς κολεγιακούς δρόμους.
Ωστόσο, ο Xie παραμένει πάντα δίπλα του διανύοντας χιλιόμετρα για να βρεθεί κοντά στον φίλο του και να του πάει φαγητό.
Την ώρα που πάνω από 243.000 παιδιά με κινητικά προβλήματα δεν πηγαίνουν σχολείο, ο Zhang χάρις στον Xie ήταν ένας από τους κορυφαίους μαθητές της τάξης του.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr/

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. ΚΑΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ"

«Ράπισμα» Μητροπολίτη Σύρου κατά χριστιανών: Είμαστε όλοι μετανάστες – Και ο Ιησούς ήταν
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΙΑ
«Ράπισμα» Μητροπολίτη Σύρου κατά χριστιανών: Είμαστε όλοι μετανάστες – Και ο Ιησούς ήταν
Ηχηρό μήνυμα προς τους Χριστιανούς στέλνει ο Μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, με κείμενο – φωτιά που σχετίζεται με τις τελευταίες τραγωδίες με νεκρούς μετανάστες.
Ο κ. Δωρόθεος κάνει λόγο για φαινόμενα ξενοφοβίας και προειδοποιεί ότι  «Οσο και αν φαίνεται παράξενο ή παρακινδυνευμένο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ξένους αποτελεί τη λυδία λίθο για τη γνησιότητα και αυθεντικότητα της Χριστιανικής μας πίστης».
Μάλιστα, ο μητροπολίτης Σύρου επισημαίνει ότι «όλοι είμαστε μετανάστες με πρώτο τον Ιησού» για να καταλήξει ότι «Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι “άθεοι” ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά “χριστιανοί”».
Αναλυτικά το κείμενο:
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, με τα αλλεπάλληλα κύματα των μεταναστών, που χτυπούν τις – και στις- ακτές των ακριτικών νησιών μας, αλλά και τις ακτές των μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών, προκαλούν ποικίλες και συχνά αντιφατικές αντιδράσεις, συχνά ιδεολογικά φορτισμένες και πολιτικά προκατειλημμένες, γεγονός που μας εμποδίζει να δούμε και να αντιμετωπίσουμε το θέμα ψύχραιμα και αποτελεσματικά.
Πρώτα-πρώτα, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η ιστορία της ανθρωπότητας, ουσιαστικά, είναι η ιστορία των μεταναστεύσεων των λαών. Ακόμα και η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός ρυθμίστηκαν και διαμορφώθηκαν υπό μια τάση διαρκούς μετανάστευσης ελληνικών φύλων, από τη λεγόμενη Κάθοδο των Δωριέων και τους ελληνικούς αποικισμούς, μέχρι τις μεταναστεύσεις την περίοδο της Τουρκοκρατίας και, τελευταία, μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Ας μη μας διαφεύγει και η μεγάλη μετανάστευση των λαών, τον 4ο και 5ο μ.Χ. αιώνα, που επηρέασε και διαμόρφωσε καθοριστικά τη σημερινή εικόνα και τον πολιτισμό της Ευρώπης...
Πάντα, λοιπόν, οι λαοί και οι άνθρωποι μετανάστευαν, είτε για να κατακτήσουν νέους τόπους, είτε επειδή κατακτήθηκαν οι δικοί τους τόποι και πάντα θα μεταναστεύουν, όσο τουλάχιστον θα υπάρχουν στον κόσμο ανισότητες, πείνα, αδικία, καταπίεση, εκμετάλλευση, φανατισμοί, δικτάτορες στυγνοί και χωρίς ηθική πολιτικοί…
Υπό τις σημερινές, όμως, συνθήκες, της παγκοσμιοποίησης το φαινόμενο της μετανάστευσης απειλεί να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό και να προκαλέσει ξενοφοβικά φαινόμενα, νοοτροπίες και επιλογές, που αναιρούν την ουσία, όχι μόνο της ανθρωπιάς μας, αλλά και της Χριστιανικής μας ιδιότητας...
Όσο και αν φαίνεται παράξενο ή παρακινδυνευμένο, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους ξένους αποτελεί τη λυδία λίθο για τη γνησιότητα και αυθεντικότητα της Χριστιανικής μας πίστης και βιωτής!
Άλλωστε, όλοι μετανάστες είμαστε σε τούτη την κοιλάδα του κλαυθμώνος, διωγμένοι από την ουράνια πατρίδα μας, προς την οποία προσπαθούμε να επιστρέψουμε...
«Ουκ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν», τονίζει στους Εβραίους συμπατριώτες του ο Απόστολος Παύλος.
«Ουκ ει πολίτης, αλλ’ οδίτης ει και οδοιπόρος. Μη είπης: Έχω τήνδε την πόλιν, και έχω τήνδε. Ουκ έχει ουδείς πόλιν. Η πόλις άνω εστί», συμβουλεύει ο ιερός Χρυσόστομος.
Όλοι, λοιπόν, ξένοι σε τούτη τη γη, με πρώτο Ξένο τον Ιησού!
Τη Μεγάλη Παρασκευή ψάλλουμε ένα συγκλονιστικό τροπάριο, κατά το οποίο ο άγιος Ιωσήφ από την Αριμαθαία παρακαλεί τον Πιλάτο: «Δός μοι τούτον τον Ξένον, όν ομόφυλοι μισούντες θανατούσι ως Ξένον», «Δώσε μου αυτόν τον Ξένο, που οι ομοεθνείς Του, μισώντας Τον, Τον σκοτώνουν σαν Ξένο»!
Ο Θεός, ως άνθρωπος, γεννήθηκε σε μια πόλη, όπου οι Παναγία Μητέρα Του και ο Μνηστήρας της Ιωσήφ ήταν ξένοι, δεν βρήκαν ούτε δωμάτιο για να μείνουν και γεννήθηκε σε στάβλο...
Στη συνέχεια, έγινε μετανάστης και πήγε με την οικογένειά Του στην Αίγυπτο, για να μη θανατωθεί από τον Ηρώδη και εκεί, σίγουρα, ο Ιωσήφ θα αναζήτησε δουλειά, ως ξένος εργάτης.
Μεγαλώνοντας περιπλανήθηκε σε όλη τη χώρα ως Ξένος, μη έχοντας «πού την κεφαλήν κλίναι» και Τον θανάτωσαν οι συμπατριώτες Του σα να ήταν Ξένος, παραδίδοντάς Τον μάλιστα σε Ξένους, στους Ρωμαίους.
Έτσι ο Ιησούς έγινε πολλαπλά ο μεγάλος Ξένος, που ποτέ δεν κατανοήθηκε ώστε να γίνει «δικός μας», παρά μόνον από λίγους, που πάντα (και τώρα) η κοινωνία τους αντιμετωπίζει ως «πτωχούς τω πνεύματι»...
Στη συνέχεια, Αυτός ο μεγάλος Ξένος έστειλε τους μαθητές Του σε «όλα τα έθνη» και εκείνοι ξενιτεύτηκαν και δίδαξαν τους ανθρώπους σε ξένες χώρες, και οι περισσότεροι θανατώθηκαν από ξένους ως ξένοι και τάφηκαν σε ξένη γη.
Ο Αβραάμ μετανάστης, ο Χριστός μετανάστης, οι Προφήτες μετανάστες, οι Απόστολοι μετανάστες, το χριστιανικό πνεύμα μεταναστευτικό...
Και εμείς, σήμερα;
Σήμερα, δυστυχώς, περισσότεροι «άθεοι» ενδιαφέρονται για τους ξένους, παρά «χριστιανοί»...
Έστω και αν όλοι γνωρίζουμε ότι όταν ο Ιησούς θέλησε να κάνει κατανοητό πώς ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει τη Βασιλεία των Ουρανών, χρησιμοποίησε την παραβολή του Καλού Σαμαρείτη, υπονοώντας σαφέστατα ότι το να περιμαζέψουμε και να περιποιηθούμε έναν ξένο μπορεί να μας ανοίξει τις πύλες του Παραδείσου, κατά το «ξένος ήμην και συνηγάγετέ με»....
Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια καινούργια εποχή μεγάλης αναμείξεως των λαών και των πολιτισμών, που μπορεί να αποβεί ολέθρια «κρεατομηχανή», όπως φοβόταν ο αλησμόνητος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.
Αυτό το γεγονός εντείνει την ανασφάλειά μας ως λαού, προστιθέμενο, μάλιστα, στις μεγάλες δυσκολίες και τα δυσεπίλυτα προβλήματα, που αντιμετωπίζουμε, και μας ενσπείρει φόβο και ανησυχία για το μέλλον του Ελληνισμού, που πολλοί διαβλέπουν ότι κινδυνεύει άμεσα από τους αλλόφυλους και αλλόθρησκους μετανάστες!
Αλλά, ακόμα και αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, η λύση δεν είναι να απεμπολήσουμε την ανθρωπιά μας και τη Χριστιανική μας ιδιότητα, καταδιώκοντας, εκμεταλλευόμενοι ή και εξοντώνοντας τους ξένους, αλλά διατηρώντας, ενισχύοντας, καλλιεργώντας και βιώνοντας σε όλη τους την πληρότητα τον πολιτισμό μας, την πίστη μας και τη γλώσσα μας, την ανόθευτη Ελληνική μας Παιδεία, την τιμιότητά μας και την αλληλέγγυα συλλογικότητά μας!»


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΝΤΑΙ 20.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Εντός του Μαΐου αναμένεται να προκηρυχθεί το δεύτερο σκέλος του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που θα αφορά 20.000 θέσεις εργασίας σε περιφέρειες, υπουργεία και εποπτευόμενους φορείς.

Η πρώτη πρόσκληση θα γίνει για την κάλυψη 720 θέσεων φύλαξης στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ τη μερίδα του λέοντος στις προσλήψεις θα διεκδικήσουν τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 77 εκατομμυρίων ευρώ, απευθύνεται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και ειδικότητες, ενώ για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία.

Την ίδια ώρα, πάνω από 192.571 αιτήσεις υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά στον ΟΑΕΔ μέχρι τη Δευτέρα που έληγε η προθεσμία για την πρόσληψη 32.433 ανέργων στους δήμους μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.

Το ενδιαφέρον των ανέργων ήταν έξι φορές μεγαλύτερο από τις προσφερόμενες θέσεις



#anamniseis_draxmis

#anamniseis_draxmis: Το Twitter «αναπολεί» τη δραχμή -Ξεκαρδιστικό [εικόνες]

ΤΟ HASHTAG ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ

#anamniseis_draxmis: Το Twitter «αναπολεί» τη δραχμή -Ξεκαρδιστικό

Η συνεχόμενη συζήτηση για το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι στην κορυφή της επικαιρότητας εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Τη στιγμή που τα δημοσιεύματα και οι αντικρουόμενες απόψεις δίνουν και παίρνουν, στο Twitter το hashtag #anamniseis_draxmis «σαρώνει» εδώ και δύο ημέρες και οι χρήστες δίνουν πραγματικό ρεσιτάλ.
Οι περισσότεροι σχολιάζουν με δηκτικό τρόπο την ακρίβεια που επικρατεί στις ημέρες μας, άλλοι κάνουν την δική τους κριτική στην κυβέρνηση και πετούν καρφιά για τις προηγούμενες, ενώ, άλλοι πάλι αναπολούν τις ξέγνοιαστες παιδικές στιγμές τους.
Χαρακτηριστικά μερικά tweets
  • Φωνάζαμε που ο μαϊντανός είχε πάει 50δρχ. Όταν έγινε μισό ευρώ, κιχ. 
  • Τα πεντοχιλιαρα κολλάνε πιο εύκολα στο κούτελο από τα ευρώ να τα λέμε κι αυτά 
  • Αγόραζα τσιγάρα έβαζα βενζίνη στο αυτοκίνητο πήγαινα για καφέ και κερνούσα κι όλη την παρέα
  • “Εχω πει στο θειο μου να μου φερει απο Aμερική το iPhone 7”
  • Αν σου ελεγε ο περιπτερας στις 31/12/99 οτι θα σου πουλαει σε 15 χρονια 20γρ καπνο 1.567δρχ θα τον λεγατε ηλιθιο.
  • 15000 δρχ μπουζούκια μπουκάλι Ρεμος-Χρυσοχοΐδης και 12000 δρχ μπουζούκια ροδον Θεσσαλονίκη Βέρτης 13το όνομα
  • Νοίκιασα σε μια Τραπεζα το κατάστημα . Να χω το κεφαλι μου ήσυχο με τα νοίκια 
  • Πολύ θα θέλαμε η νεα δραχμή να είναι σαν την παλιά αλλα δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ειναι εφικτό 
  • Το κέρμα των 50 δραχμών αν σε έβρισκε στο δόξα πατρί δεν ξανασηκωνόσουν
  • 800 ευρώ ο μισθος, 2 ευρώ το ποτό, 1 ευρώ ο φραπέ, 0,50 ευρώ λ/βενζίνη, 0,30 η τυρόπιτα
  • 200δρχ η αμστελ 300δρχ η πρασινη 800δρχ το γουαιλντ τερκι 
  • Δουλεύω οκτάωρο και συντηρώ μόνος μου ένα σπίτι
  • Εντάξει μωρέ, δούλεψα 4-5 μήνες είχα & κάτι λεφτά στην άκρη & αγόρασα αυτό το φοβερό Amstrad 6128 
  • Α, ανέμελες εποχές. Ούτε μειώσεις μισθών & συντάξεων , ούτε φοροεπιδρομή …μόνο υποτίμηση
  • Γραμμενο σε κατοσταρικο Σε περιπτωση σεισμου γυριστε απο πισω -Σε περιπτωση σεισμου ειπαμε ρε μαλακα
  • Αυτοκινητακι ιπποτης της ασφαλτου με μια δραχμη πισω για να σηκωνεται σουζα 
  • Η γιαγιά που έδινε πεντακοσιάρικο στα κάλαντα είχε σημαδεμένο σπίτι 
  • Θέλει κανείς ρολόι Sεικο 5αρι,το έφερε ο θείος μου απτα καράβια.
  • Χυμός Φλώρινα, σπορτέξ Ζίτα Ελλάς, ψυγείο Ιζόλα
  • Είχαμε λιγότερους μαλάκες στην Ελλάδα
  • O ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα οι επαναστάτες αριστεροί δεν ήταν έπαιρναν ούτε 4% 
  • 5.000 δραχμές βενζίνη Αθήνα-Πάτρα με επιστροφή και πέρασμα από τα διόδια με 100 km/h
  • 300 δραχμές χαρτζιλίκι για το διάλειμμα
  • Ναι αλλά το 70% του λαού θέλει παραμονή στο euro.
  • Με κατοσταρικο 10 φορες bubble bobble 
  • Πεντοχίλιαρο, το έλεγες κ γέμιζε το στόμα σου...
  • Πας στο περίπτερο για καπότες. 400 δραχμές. Έχεις 500αρικο. Με τα ρέστα παίρνεις και 50 τσίχλες. Κύριος.
  • Ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχασε για 11 ψήφους την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ από τον Κ. Σημίτη Στον 1ο γύρο είχαν ισοψηφία 
  • 500 δραχμές σε κέρμα. Έπαιρνες μια σοκολάτα και γέμιζες ρέστα σε χαρτονόμισμα. 
  • Ωπα εγω κερνάω - Αποκλείεται εγω θα κεράσω - Σε παρακαλώ θα τσακωθούμε εγω θα κεράσω - Να τσακωθούμε εγω θα κεράσω
  • 15 χρόνια μετά οι δραχμές είναι περισσότερες από τα ευρώ μου 
  • Με μιάμιση δραχμή αγόραζες αυτοκίνητο, σπίτι, σκάφος, πήγαινες στα μπουζούκια και έμεναν και ρέστα για Δρακουλίνια 
  • Τοτε που συσσιτια βλεπαμε μονο στα ντοκιμαντερ 
  • Καλό το #anamniseis_draxmis δε λέω, αλλά ρε παιδιά, ένα όριο! Ο άλλος το έφτασε στην ισοτιμία δραχμών/οβολών. Καρφώνεστε οι ηλικιωμένοι.
  • Τοτε που ειχαμε αγχος αν θα κανει διεθνη καριερα η Βισση #anamniseis_draxmis ενω σημερα κανει ολη η χωρα στα ξενα media
  • Ο Μητσοτακης εκτος απο #anamniseis_draxmis εχει και αναμνησεις αλλων 35 ακομα νομισματων συμπεριλαμβανομενης και της μνας.
  • Τέλη κυκλοφορίας 1994: 1000 δρχ
  • Το αυτοκίνητο που αγορασε ο πατέρας το '82 το πούλησε ακριβότερα το '86, .... λόγω πληθωρισμού
  • Γλυκερία - Τα πεντοχίλιαρα
  • Tsopana Rave - Δώς μου δυo κατοστάρικα 
  • Επειδή το γαμήσατε στο λαικισμό. Δραχμή δεν είχαμε μόνο 80s 90s, αλλά και στα 60s 70s. Για ρωτήστε τι ωραίες #anamniseis_draxmis είχαν τότε
  • Καναμε αιτηση για τηλεφωνο το 1979 κ μας ηρθε 10 χρονια μετα δηλ.1989...!!!
  • 120.000 δρχ από τα κάλαντα! 
  • το #anamniseis_draxmis το ξεκινησε ο γιανης βαρουφακης για να μας προετοιμάσει.
  • Όταν η κόρη της Χρυσοβελώνη,ο Χατζηχρυσός,ο Στάϊκος,ο Ζαχαριάδης,ο ξάδεφος Τσίπρα,ονειρεύονταν να διοριστούν στο δημόσιο 
  • Τελικά δεν μπήκαμε εμείς στο Ευρώ, αλλά το Ευρώ μας μπήκε ! 
  • ερικσον 3.18 παγιο 6000δρχ απεριοριστα σμς,τελεστετ 093916330
  • Θυμάστε το 50 που φεύγαμε μετανάστες? Πέρασαν αυτές οι εποχές πλέον..


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

TIME: ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ

Time: Πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός;
Εδώ και χρόνια, οι σεισμολόγοι είχαν προβλέψει ότι ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει την περιοχή των Ιμαλαΐων, ανάμεσα στην Ινδία και το Νεπάλ.
Τα Ιμαλάια κινούνται προς τα πάνω κάθε χρόνο περίπου κατά ένα εκατοστό, επειδή η τεκτονική πλάκα της ευρύτερης περιοχής της Ινδίας συγκρούεται με την ευρωασιατική πλάκα. Καθώς οι δύο πλάκες ωθούνται η μία εναντίον της άλλης τεράστιες, ποσότητες πίεσης συσσωρεύονται, με αποτέλεσμα να συμβαίνει ένας σεισμός.
Η συγκεκριμένη περιοχή βιώνει έναν σεισμό μεγάλου μεγέθους περίπου κάθε 75 χρόνια. Ο τελευταίος συνέβη το 1934, είχε μέγεθος περίπου 8 Ρίχτερ και σκότωσε 10.000 ανθρώπους.
Ο ειδικός επιστήμονας Hari Kumar, περιφερειακός συντονιστής στον οργανισμό GeoHazards International, έναν μη κυβερνητικό οργανισμό που βοηθά να περιορίζονται οι κίνδυνοι από τους μεγάλους σεισμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες, μίλησε για τον φονικό σεισμό του Νεπάλ στο περιοδικό Time και ανέφερε σε ποιες χώρες και πόλεις του πλανήτη θα σημειωθούν μεγάλοι σεισμοί στο άμεσο μέλλον.
Ο Kumar δήλωσε: «Αν και είναι αδύνατον να προβλέψουμε με ακρίβεια πότε ή πού θα συμβούν μεγάλοι σεισμοί, οι περιοχές στις οποίες η έντονη και μεγάλη σεισμική δραστηριότητα συναντά τη φτώχεια και την υπανάπτυξη, είναι πιο επιρρεπείς στην καταστροφή».
Ο Ινδός επιστήμονας δήλωσε ότι περιοχές που κινδυνεύουν από ανάλογο μεγάλο σεισμό στο μέλλον είναι στο Νεπάλ, άλλες μικρές και μεγάλες πόλεις καθώς και αρκετές περιοχές σε Ινδία, Πακιστάν και Μπουτάν, που σημειώνεται έντονη δραστηριότητα τεκτονικών ρηγμάτων στο υπέδαφός τους και έχουν έλλειψη προετοιμασίας σε ανάλογες καταστάσεις.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν είναι ότι το Νεπάλ δεν γνώριζε το πρόβλημα, αλλά ήταν τόσο τεράστιο, που δεν ήξεραν από πού να αρχίσουν» και συμπλήρωσε: «Η χώρα δεν διαθέτει τους πόρους και την τεχνογνωσία για να κάνει τα υφιστάμενα κτήρια ανθεκτικά στους σεισμούς, η κυβέρνηση εργάζεται ενάντια στον χρόνο».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ίδιου οργανισμού, Brian Tucker, αποκάλυψε στο περιοδικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Χιλή, η Νέα Ζηλανδία, η Ιαπωνία, η Τουρκία (ειδικά η Κωνσταντινούπολη), είναι υψηλού κινδύνου χώρες για μεγάλο σεισμό, αλλά έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τα κτήρια, όσο και για την εκπαίδευση των πολιτών σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Ο Tucker τόνισε ότι ανατριχιάζει στην ιδέα να συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, όπως αυτός στο Νεπάλ, στο Ιράν, στο Πακιστάν, στην Ινδονησία και στο Περού και μάλιστα στις πρωτεύουσες αυτών των κρατών, ενώ υποστήριξε, ότι, αν του ζητούσαν να βάλει στοίχημα, πού θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός, δήλωσε ότι θεωρεί πως θα συμβεί ανοιχτά των ακτών της Σουμάτρας.
Το 2004 ένας μεγάλος σεισμός, μεγέθους 9,3 Ρίχτερ, έπληξε το βορειοδυτικό άκρο της Σουμάτρας, στην Ινδονησία, δημιουργώντας ένα τεράστιο τσουνάμι, που σκότωσε 230.000 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές

ΧΩΡΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ;


Ο απόλυτος συνωστισμός παρατηρείται σήμερα Τρίτη 28 Απριλίου στο αγροτικό ιατρείο των Προμάχων.
Ύστερα από μια εβδομάδα απουσίας αγροτικού ιατρού, οι ασφαλισμένοι που έχουν ανάγκη συνταγογράφησης των φαρμάκων τους, από νωρίς το πρωί συρρέουν για την εξασφάλιση μιας προνομιούχου θέσης στην λίστα. Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσέλευσης είναι ότι από τις 6.30 το πρωί, τα μαγικά 20 χαρτάκια της λίστας, εξασφαλίστηκαν από τους προνοητικούς, που ξύπνησαν νωρίς.
Ακόμη και αυτή την ώρα (8.55π.μ.) κάτοικοι επισκέπτονται το πολύπαθο ιατρείο, με την ελπίδα να πιάσουν κάποια σειρά.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δε, κάνουν λόγο ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα, που θα έρθει ο συγκεκριμένος γιατρός και ότι θα σταματήσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στους κατοίκους του χωριού.
Ανακύπτει λοιπόν και πάλι το συχνό πρόβλημα των τελευταίων ετών, που ταλανίζει τους εκατοντάδες ασφαλισμένους του χωριού, και όλοι ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Επανέρχεται λοιπόν στο προσκήνιο και πάλι το χρόνιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων, για διορισμό μόνιμου αγροτικού ιατρού στο μεγαλύτερο κοινοτικό διαμέρισμα του δήμου Αλμωπίας, η πραγματοποίηση του οποίου θα βάλει τέλος στις πολυετείς παλινδρομήσεις των υπευθύνων και θα τερματίσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

EKTAKTO
Πριν λίγα λεπτά (9.10π.μ.) οι ασφαλισμένοι ειδοποιήθηκαν ότι τελικά ο γιατρός ΔΕΝ θα έρθει ούτε σήμερα και οι δεκάδες ασφαλισμένοι, αποχώρησαν από το κτίριο του ιατρείου άπραγοι,  απογοητευμένοι και εξοργισμένοι.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...