Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ



Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρου Θεοδωρίδη με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Θεόφιλο Λεονταρίδη
Συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας


Συνάντηση σε καλό κλίμα είχε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη στο γραφείο του στο Υπουργείο.

Στην ατζέντα των θεμάτων κυριάρχησαν ζητήματα αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας και του Αντιπεριφερειάρχη. Ειδικότερα, συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα της μεταφοράς μαθητών με τον κ. Αντιπεριφερειάρχη να επισημαίνει την αναγκαιότητα βελτιώσεων και αλλαγών στην ΚΥΑ ώστε όλοι οι μαθητές να μεταφέρονται στα σχολεία τους χωρίς προβλήματα. Επίσης, συζητήθηκαν τρόποι για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει η Περιφέρεια στους πολίτες σε καθημερινή βάση. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Θεοδωρίδης στο θέμα της αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και αντιμετώπισης περιστατικών εκτάκτων αναγκών όπως πλημμύρες και άλλα παρόμοια δυσμενή καιρικά φαινόμενα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Εθνικός Οδικός Άξονας από τη Χαλκηδόνα μέχρι τα Γιαννιτσά. Περιέγραψε αναλυτικά την κατάσταση των εννέα επικίνδυνων σημείων που πρόσφατα κατέγραψαν οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας προσκομίζοντας στοιχεία για τα περιστατικά που έπληξαν την Π.Ε. Πέλλας το προηγούμενο διάστημα. Ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό η δυνατότητα ευελιξίας σε τέτοιες περιπτώσεις με έκτακτη χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες – Περιφερειακές Ενότητες για την επίλυση των προβλημάτων που παρουσιάζονται.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός κ. Λεονταρίδης άκουσε με προσοχή τις απόψεις και τις προτάσεις του κ. Αντιπεριφερειάρχη και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του θα εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν στη συζήτηση από τον κ. Θεοδωρίδη.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Υπουργό κ. Λεονταρίδη ιδιαίτερα εποικοδομητική και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει συχνή επικοινωνία και συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών αφού μέσα από τέτοιες συναντήσεις δίνεται η δυνατότητα στα Κυβερνητικά στελέχη να μάθουν τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών και να προχωρήσουν στην επίλυσή τους.

ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΑΠΑΛΛΑΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ ΧΑΡΗ ΣΕ ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΝΕΥΡΟΔΙΕΓΕΡΤΗ



Τέλος στον εφιάλτη που ζούσε τα τελευταία 12 χρόνια Ελληνίδα δημοσιογράφος, λόγω αφόρητων κοιλιακών πόνων μετά από πολλαπλά χειρουργεία , έβαλε κορυφαίος νευροχειρουργός με την εμφύτευση διεγέρτη νωτιαίου μυελού!
Η πρωτοποριακή επέμβαση, η πρώτη  που γίνεται στην Ελλάδα για χρόνιο σπλαγχνικό πόνο, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από το διαπρεπή νευροχειρουργό-χειρουργό σπονδυλικής στήλης, επισκέπτη καθηγητή κ Ιωάννη Πολυθοδωράκη και την ομάδα του. 
 «Η ζωή της γυναίκας ήταν πραγματικός εφιάλτης αφού το τελευταίο διάστημα ήταν κλινήρης  λόγω των αφόρητων πόνων, αλλά και των ισχυρότατων παυσίπονων που έπαιρνε» αναφέρει ο κ Πολυθοδωράκης και προσθέτει.

«Τέσσερις μήνες τώρα μετά την εμφύτευση του διεγέρτη νωτιαίου μυελού απαλλαγμένη από τους αφόρητους πόνους αρχίζει να απολαμβάνει και πάλι τις χαρές της ζωής τις οποίες είχε στερηθεί».
               ΜΙΑ ΖΩΗ  ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ  ΚΑΙ ΠΟΝΟΥΣ
Ο γολγοθάς της 48χρονης δημοσιογράφου ξεκίνησε πριν από περίπου 12 χρόνια  όταν το 2002 η δημοσιογράφος έγινε μητέρα για δεύτερη φορά με καισαρική τομή. Έξι μήνες αργότερα  μετά την καισαρική τομή εμφανίσθηκαν οι πρώτοι πόνοι, οι οποίοι ήταν σχεδόν καθημερινοί και έντονοι στην κοιλιακή χώρα.
Από τότε ξεκίνησε μία  ατέρμονη σειρά πολυήμερων νοσηλειών σε νοσοκομεία, σειρές πολυάριθμων  αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων,  χωρίς ουσιαστικά ευρήματα που να δικαιολογούν τον πόνο.Μοναδικό εύρημα η ύπαρξη πολυπόδων που αφαιρέθηκαν ενδοσκοπικά.
Οι πόνοι και οι εξετάσεις συνεχίστηκαν, με κορύφωση τον ατελή ειλεό που έπαθε η δημοσιογράφος τα Χριστούγεννα του 2003, για την αντιμετώπιση του οποίου υποβλήθηκε αργότερα σε ανοιχτό χειρουργείο.
Στη συνέχεια, δοκίμασε όλες τις γνωστές ιατρικές μεθόδους και υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις,  εντεροπτύχωση,  αφαίρεση  μήτρας,  λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής.
Πριν από οκτώ μήνες  υποβλήθηκε σε νέο εξάωρο χειρουργείο στην διάρκεια του οποίου της έγινε λαπαροσκοπική  αφαίρεση των κοιλιακών  συμφύσεων.
Καμία, όμως, από αυτές τις επεμβάσεις δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Μετά την πολυετή χειρουργική της οδύσσεια κατέληξε σε νοσοκομειακό Ιατρείο Πόνου όπου της έγινε δοκιμαστικά με  επισκληρίδιο  έγχυση οπιοειδών(ισχυρότατα παυσίπονα- ισοδύναμα της μορφίνης), στα οποία είχε  μικρή ανταπόκριση .
Μετά την εξέλιξη αυτή άρχισε πλέον να λαμβάνει οπιοειδή  προκειμένου να μετριάσει τον πόνο που την ταλαιπωρούσε μέρα-νύχτα, ενώ το τελευταίο διάστημα  ζούσε κλινήρης στο σπίτι της είτε νοσηλευόταν σε νοσοκομείο.
 
     ΕΜΦΥΤΕΥΣΗ ΔΙΕΡΓΕΤΗ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ
 
«Μετά από προσεκτική μελέτη του ιστορικού της  και συναισθανόμενοι το αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει, συστήσαμε στην ασθενή τη μέθοδο της νευροτροποποίησης και ειδικότερα την εμφύτευση  διεγέρτη νωτιαίου μυελού (Spinal Cord Stimulator)»εξηγεί ο κ Πολυθοδωράκης και συνεχίζει "Η μέθοδος είχε εφαρμοσθεί σε 60 ασθενείς με σπλαγχνικό πόνο στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά" και καταλήγει«Η ασθενής  συμφώνησε και υποβλήθηκε στην επέμβαση. Αμέσως μετά  παρουσίασε σημαντική βελτίωση, απαλλάχθηκε από το καθημερινό μαρτύριο του πόνου, που μέχρι τότε αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Μετά την έξοδο της από το νοσοκομείο, δεν μπορούσε να πιστέψει τη θεαματική αλλαγή  και σε  επιστολή της μας ανέφερε. Είμαι όρθια, δεν πίνω παυσίπονα  και  άρχισα σιγά, σιγά να φροντίζω την οικογένειά μου, κυκλοφορώ και πάλι στην κοινωνία και αρθρογραφώ".
 
 ΝΕΥΡΟΤΡΟΠΟΙΗΣΗ-ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΟ ΠΟΝΟ
 Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μέθοδος της Νευροτροποποίησης αποτελεί την τελευταία λέξη της Ιατρικής Τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου και μπορεί να ανακουφίσει ασθενείς που υποφέρουν καθημερινά .
Συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοστεί για ασθενείς με πόνο μετά από επέμβαση στην σπονδυλικής στήλη, μεθερπητική νευραλγία, χρόνιο πυελικό πόνο ή ακόμα και νευροπαθητικό κακοήθη πόνο, αλλά και σε άλλες πολλές περιπτώσεις χρόνιου νευροπαθητικού πόνου.
Πλέον με την μέθοδο αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί και ο χρόνιος σπλαγχνικός πόνος.
Οι Διεγέρτες Νωτιαίου Μυελού (Spinal Cord Stimulators) έχουν την δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος ενός ασθενή αντιλαμβάνεται τα σήματα πόνου. Μέσω ενός προγράμματος μετάδοσης ελαφρών ηλεκτρικών παλμών επιφέρεται σημαντική ανακούφιση από τον σοβαρό νευροπαθητικό πόνο, ουσιαστικά μετατρέποντας τον πόνο σε ένα αίσθημα ελαφρού μουδιάσματος.
Ο ασθενής μέσω ενός τηλεχειριστηρίου μπορεί να χειρίζεται τον διεγέρτη.
Με την μέθοδο αυτή ο ασθενής έχει την ελπίδα ότι θα μπορεί να μειώσει ή και να σταματήσει τα ναρκωτικά φάρμακα, να εργασθεί, να παίξει με τα παιδιά του και γενικότερα να απολαύσει την ζωή .

www.brain-spine.gr210 6826030,210 6826090

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ


Οι πολίτες μπορούν πλέον  να εξοφλούν τις οφειλές τους προς το Δήμο Αλμωπίας  με κατάθεση σε λογαριασμό που διατηρεί ο Δήμος στην Εθνική Τράπεζα: IBANGR42  0110  3190  0000  3195  4020  181.

Για την εξόφληση των οφειλών να αναφέρετε απαραίτητα   το Ονοματεπώνυμο και το Πατρώνυμο.

ΔΕΚΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Magnify Image
"Τα γενετικά σκουπίδια είναι τα μόνα που δεν ανακυκλώνονται". 
Από την TWOMINUTES ANGIE 

Είναι η πρώτη πληροφορία που άκουσα και με σόκαρε στη πρώτη συνάντηση για το 1ο Ευρωπαικό Φεστιβάλ Σπόρων (ναί, ναί, Φεστιβάλ Σπόρων!) "Love Sporoi -Let's grow together" που ξεκινά στην Αθήνα στις 6 Οκτωβρίου με κορύφωση στις 12 Οκτωβρίου 2014 με μια μεγάλη γιορτή στο Κέντρο της Γης.

   Το φεστιβάλ πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία). Είναι μιά πρωτοβουλία των Demeter International και στην Ελλάδα σχεδιάστηκε και πραγματοποιείται από την Οργάνωση ΓΗ (ogi.gr) με την υποστήριξη της Bio Hellas, της Eco VRS του Impact Hub και των Αμεπλώνων του Κτήματος Βασιλίσσης στο Ιλιον.

   Η άλλη πληροφορία που άκουσα (και έτσι κατάλαβα άλλη μιά φορά γιατί είναι σημαντικό να γίνεται ένα Φεστιβάλ Σπόρων) είναι ότι κάθε παραδοσιακός σπόρος που εξαφανίζεται θέλει τουλάχιστον 2-3.000 χρόνια για να εμφανιστεί και να αναπτυχθεί.   Και τέλος, η πληροφορία ότι οι τοπικοί σπόροι, με την επερχόμενη λαίλαπα των γενετικά τροποποιημένων σπόρων (όπως το καλαμπόκι και η σόγια που πλέον παγκόσμια παράγονται μόνο!!!) αλλά και την απελπιστικά διαδεδομένη χρήση εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων κρίνονται εδώ και χρόνια από τους ειδικούς , τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές εξίσου σημαντικοί όπως τα πολιτιστικά μνημεία μιας χώρας.

   Η Ευρωπαϊκή Ένωση , μετά από πολύμηνη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, κατάφερε και απέρριψε μία πρόταση του 2013 για έναν κανονισμό που θα εφαρμοζόταν υποχρεωτικά σε όλες τις ΕΕ χώρες και όπου όλες οι ποικιλίες θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένες σε έναν οδηγό. Η εγγραφή θα ήταν υποχρεωτική και οι ενστάσεις ήταν μια κραυγή ενάντια στο πατεντάρισμα των σπόρων και την εξαφάνιση των τοπικών ποικιλιών που καλλιεργούνται σε μικρή κλίμακα. Ο κανονισμός καταψηφίστηκε τον Μάιο 2014 από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και θεωρήθηκε μία νίκη της Ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών υπέρ της ελεύθερης διακίνησης ιδιοπαραγώμενων σπόρων.

   Η οργάνωση Demeter πιστοποιεί σε περισσότερες από 50 χώρες τις βιοδυναμικές καλλιέργειες και στηρίζεται στη φιλοσοφία του Στάινερ που πριν ένα αιώνα ανέπτυξε τη θεωρία της Ανθρωποσοφίας που σέβεται τις σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά και εφαρμόζεται σε όλη τη κοινωνία, από τα σχολεία μέχρι τη γεωργία.

   Η Οργάνωση ΓΗ , και εκτός της συμμετοχής της στο Φεστιβάλ, έχει διοργανώσει στο Κέντρο της Γης στο Ιλιον ειδικές παιδαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά, όπως το "Είμαι ο Σπόρος" που ξεκινούν στις 6 Οκτωβρίου για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.
 " Οι μαθητές μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι θα έρχονται σε επαφή με την έννοια του σπόρου , τη σημασία του για τη Γη, τον άνθρωπο και τα ζώα. Με μία βόλτα στο λαχανόκηπο του Κέντρου μας θα παρατηρούν όλα τα στάδια ανάπτυξης ενός φυτού. Αν και φαίνεται απλό για τους μικρούς μαθητές, η εμπειρία μας σε παιδαγωγικά προγράμματα μας έχει δείξει ότι τα παιδιά σήμερα νομίζουν ότι η τροφή είναι ένα προϊόν που συναντιέται μόνο στα ράφια του σούπερ μάρκετ", εξηγεί η υπεύθυνη Επικοινωνίας της ΟΓΗ Νατάσα Πενταγιώτη. Τα παιδιά θα φεύγουν με ένα παραδοσιακό σπόρο για να παρακολουθήσουν την ανάπτυξή του στο μπαλκόνι ή το κήπο τους.

   Η Ευρώπη φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο μέλλον παρόμοιους κινδύνους εξαφάνισης των σπόρων που είναι η βάση του κύκλου της ζωής πάνω στο πλανήτη Γη αλλά και αφετηρία για καλό και καθαρό φαγητό για όλους μας. 

  10 πληροφορίες για τους σπόρους που σοκάρουν 

  1. Το 75% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας έχει χαθεί τα τελευταία 100 χρόνια

 2. Το 95% των σπόρων λαχανικών ελέγχεται από πέντε (5) εταιρίες σε όλο το κόσμο.

 3. Περισσότερα από 7.000 είδη έχουν χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την ιστορία του κόσμου για τη τροφή του ανθρώπου και των ζώων. Πλέον μόνο τριάντα καλλιεργήσιμα είδη αποτελούν το κορμό της διατροφής μας και το 90% των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά.

 4. Μόνο τρία είδη (ρύζι, σιτάρι και καλαμπόκι) περιέχονται σε τρόφιμα που αποτελούν σχεδόν το μισό της καθημερινής διατροφής του ανθρώπου.

 5. Στην ΕΕ οι τιμές των σπόρων έχουν αυξηθεί ραγδαία (κατά μέσο όρο +30,2%) στο διάστημα από 2000-2008.

 6. Το καλαμπόκι, που μαζί με τη σόγια αποτελούν μεγάλο ποσοστό για ανθρώπινες αλλά και ζωικές τροφές, καλλιεργείται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς κατά το 85% τουλάχιστον στην Αμερική.

 7. Η παραγωγή γενετικά τροποποιημένης σόγιας στην Αμερική έφθανε το 2007 το 91%. 

8. Η Ευρώπη δεν επιτρέπει γεννετικά τροποποιημένους οργανισμούς στις καλλιέργειες. Εμεσα όμως τρυπώνουν στη καθημερινή μας διατροφή μέσω των βρώσιμων ζώων που καταναλώνουν τέτοιες ζωοτροφές.

 9. Δέκα μεγάλες εταιρίες παγκοσμίως διακινούν το 75% της αγοράς σπόρων.

 10. Η Ελλάδα αν και θεωρείται από τις πλουσιότερες χώρες σε βιοποικιλότητα και γεννετικό υλικό, υστερούμε στη παραγωγή και εξαγωγή σπόρων. 

  *1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Σπόρων "Love Sporoi-Let's Grow Together", 6-12 Οκτωβρίου 2014, Impact Hub, Καραΐσκάκη 28, Ψυρρή και Κέντρο της Γης (Λεωφόρος Δημοκρατίας 67, Ιλιον). Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα του φεστιβάλ, www.ogi.gr / love sporoi.

TWOMINUTES ANGIE 
TWOMINUTES ANGIE
Η δημοσιογράφος Αντζελίνα Καλογεροπούλου δημιούργησε την περσόνα Twominutes Angie για το ομώνυμο μπλογκ της, το οποιο σχετίζεται με τις τροφές και την μαγειρική. 



 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα Βαλκάνια

Αρνητικές θερμοκρασίες σε κάποιες περιοχές 

Με την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο ήρθαν και τα πρώτα χιόνια στα Βαλκάνια, με τις καιρικές συνθήκες να έχουν επιδεινωθεί ήδη σε αρκετές περιοχές.

 Χιόνι έπεσε στα ορεινά της Σερβίας, της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και του Μαυροβουνίου ενώ στο όρος Μπιελάσνιτσα, στο κεντρικό τμήμα της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης χιονίζει από χθες και η θερμοκρασία άγγιξε τους -3 βαθμούς Κελσίου.

    Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το φθινοπωρινό χιόνι προκαλεί προβλήματα και στους κτηνοτρόφους που θα πρέπει τώρα να οδηγήσουν τα ζώα τους σε πεδινές περιοχές.

   Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται και στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και περισσότερο το Σαββατοκύριακο, οπότε στην Αθήνα η θερμοκρασία θα φτάσει ως τους 21 βαθμούς. 




Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Το παράδοξο της Αμφίπολης: Είναι ο μόνος επώνυμος τάφος με πολλά δωμάτια [εικόνες]

Το παράδοξο στον τάφο της Αμφίπολης είναι ότι έχει τόσους επάλληλους χώρους. Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουν βρεθεί τρεις τέσσερις τάφοι που θυμίζουν τα παλιά σπίτια της Αθήνας με τα δωμάτια εν σειρά. Ωστόσο, στη δυτική Μακεδονία όλοι οι επώνυμοι τάφοι είναι διθάλαμοι και έχουν μαρμάρινες θύρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στον τάφο της Αμφίπολης.

Αναπαράσταση βασισμένη στο σκίτσο του ζωγράφου Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου που αναρτήθηκε στο προσωπικό του ιστολόγιο «Περί τέχνης ο λόγος» (peritexnisologos.blogspot.gr)
Μαρμάρινες θύρες: Στην Αμφίπολη τίποτα από ό,τι ήταν ως τώρα γνωστό δεν ισχύει. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πουθενά θυρόφυλλα, κοινώς πόρτες, ή τουλάχιστον δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί στο δάπεδο ή στο υπέρθυρο τα στροφία που την ανοιγόκλειναν, αν π.χ. ήταν ξύλινη και έχει με τα χρόνια καταστραφεί.

Πολλοί θάλαμοι: Από 10 γνωστά ταφικά σύνολα, τέσσερα εκ των οποίων βρίσκονται στη Βεργίνα, προκύπτει ότι πράγματι ήταν όλοι διθάλαμοι. Ακόμη και ο τάφος του Φιλίππου Β΄ ήταν διθάλαμος, καμαροσκεπής μακεδονικός τάφος με ναόσχημη δωρική πρόσοψη με πολυπρόσωπη σκηνή κυνηγιού στη ζωφόρο, που χρονολογείται στο β΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ.


Η περίπτωση του τάφου της Αμφίπολης δεν είναι αυτή, αφού έχουν ήδη ευρεθεί τρείς θάλαμοι και ο τέταρτος χώρος φαίνεται πως είναι υπαρκτός και μάλιστα υπόγειος. 

Το καινούργιο αυτό στοιχείο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή, αφού πέρα από τη λυγερόκορμη κορμοστασιά των καλοδουλεμένων Καρυατίδων, «υπάρχουν ενδείξεις ενός τέταρτου χώρου», όπως δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη, καθώς βρέθηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. στον τοίχο του τρίτου θαλάμου.

Αρα, δεν είναι ο τρίτος θάλαμος ο νεκρικός, όπως από μέρες υπαινίσσονταν οι ανασκαφείς βλέποντας προφανώς βαθύτερα. Το άνοιγμα αυτό είναι πολύ μικρότερο, περίπου μισό από τα άλλα θυραία ανοίγματα (1,68 μ.) που έχουν ώς τώρα βρεθεί.

Σύμφωνα με το νέο αξονομετρικό σχέδιο του αρχιτέκτονα της ανασκαφής Μιχάλη Λεφαντζή, το μαρμάρινο άνοιγμα στον βόρειο τοίχο του τρίτου θαλάμου βρίσκεται μέσα στην επίχωση, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από τα θυραία ανοίγματα των δύο άλλων θαλάμων (Α και Β), που σημαίνει πως είτε πρόκειται για κρύπτη-νεκρική κόγχη, ή οδηγεί σε έναν υπόγειο πιθανώς νεκρικό θάλαμο. Το ενδιαφέρον σε αυτό το σχέδιο είναι επίσης ότι μας δείχνει την ύπαρξη μιας ακόμη τρύπας στον τέταρτο διαχωριστικό τοίχο, αλλά όχι στο ίδιο σημείο με την τρύπα του τοίχου των Καρυατίδων, αλλά ακριβώς απέναντι.


Αλλοι διάσημοι τάφοι της Μακεδονίας
Σπουδαίοι μακεδονική τάφοι έχουν ήδη ευρεθεί στην περιοχή. Ο λόγος όμως για τον οποίο διακρίνεται ο τάφος της Αμφίπολης -πέραν του εκπληκτικού εξωτερικού μεγέθους του- είναι το γεγονός ότι διαθέτει πολλούς θαλάμους.

Ο μακεδονικός τάφος της Κρίσεως

Ο μακεδονικός τάφος της Κρίσεως βρίσκεται στον Κοπανό. Πρόκειται για έναν μνημειακό διθάλαμο τάφο με διόροφη πρόσοψη δωρικού και ιωνικού ρυθμού. Στην πρόσοψη υπάρχουν τέσσερις ζωγραφικοί πίνακες, που απεικονίζουν σκηνή της Κρίσεως του νεκρού στον Κάτω Κόσμο. Χρονολογείται στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. Είναι κλειστός στο κοινό διότι επιτελείται μεγάλη προσπάθεια αναστήλωσής του.

Ο μακεδονικός τάφος των Ανθεμίων

Ο τάφος των Ανθεμίων βρίσκεται επίσης στην περιοχή του Κοπανού. Πρόκειται για έναν διθάλαμο καμαροσκεπή μακεδονικό τάφο με πρόσοψη ιωνικού ρυθμού. Πήρε το όνομα αυτό διότι στην οροφή του προθάλαμου εικονίζονται ανθέμια και νερολούλουδα σε λευκά και ιώδη χρώματα πάνω σε γαλάζιο φόντο. Χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ. Το μνημείο είναι επισκέψιμο για το ευρύ κοινό.


Ο μακεδονικός τάφος του Λύσωνος Καλλικλέους

Ο μακεδονικός τάφος του Λύσωνος Καλλικλέους βρίσκεται στα Λευκάδια. Είναι ένας μικρός διθάλαμος μακεδονικός τάφος, με απλή πρόσοψη και ζωγραφισμένο το εσωτερικό του μνημείου, που χρονολογείται γύρω στο 200 π.Χ. Το μνημείο παραμένει κλειστό για το ευρύ κοινό, ενώ επιτρέπεται η είσοδος μόνο στους αρχαιολόγους και στους φοιτητές.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

Η "ΣΑΚΙΡΑ" ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

Η «Σακίρα» των Κούρδων -Μία «Αμαζόνα» που πολεμά τους φανατικούς ισλαμιστές χορε

Στην πατρίδα της, το Κουρδιστάν, τη λένε το «κορίτσι- λιοντάρι». Δεν έχουν άδικο. Η Χέλι Λαβ δεν φοβάται ούτε τις απειλές των φανατικών ισλαμιστών για τη ζωή της. Εχει αποφασίσει να πολεμήσει, αλλά με έναν διαφορετικό τρόπο. Χορεύοντας και τραγουδώντας.

«Αυτή τη στιγμή οι Κούρδοι μαχητές της ελευθερίας- οι πεσμεργκά- προστατεύουν ολόκληρο τον κόσμο», λέει η 25χρονη μελαχρινή καλλονή. Ακούγεται περίεργο να βγαίνει μία τέτοια φράση από τα χείλη μίας ποπ σταρ. Αλλά η Χέλι Λαβ δεν είναι μία συνηθισμένη τραγουδίστρια. Γνωστή για το γεγονός ότι δεν διστάζει να εκφράζει τις πολιτικές τις απόψεις, για τις δυναμικές χορευτικές κινήσεις της και τις τολμηρές ενδυματολογικές επιλογές της, έχει γίνει η φωνή των Κούρδων. Το τραγούδι της «Risk it All», που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο βοήθησε σε αυτό.

Γεννήθηκε ως Χέλαν Αμπντουλάχ στο Ιράκ και μεγάλωσε στο Λάχτι, στη Φινλανδία, από Κούρδους γονείς, οι οποίοι κατάφεραν να διαφύγουν σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο στην Αγκυρα, όταν την απέκτησαν. Η μητέρα της είναι πρώην μαχήτρια των πεσμεργκά. Στα 18 της μετακόμισε στο Λος Αντζελες με το τρελό όνειρο να γίνει σταρ, όπως λέει γελώντας.

Εκεί κατάλαβε ότι δεν θα ήταν εύκολο να το πετύχει. Δέχθηκε πολλές προτάσεις για δουλειά, αλλά ήταν σε στριπτιζάδικα και ζούσε με κρακεράκια. Δύο εβδομάδες πριν λήξει η βίζα της, ένας παραγωγός επικοινώνησε μαζί της στο διαδίκτυο και κάπως έτσι έγινε η αρχή.

Φέτος, έγινε η πρώτη Κούρδη ηθοποιός που πήγε στο Κινηματογραφικό φεστιβάλ του Τορόντο, με την ταινία «Mardan». Εκεί, φρόντισε να ακουστεί η φωνή της. Εμφανίστηκε με στολή των πεσμεργκά στο κόκκινο χαλί, παρότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της από τους φανατικούς ισλαμιστές.

Οταν το «Risk it All» ανέβηκε στο YouTube, προκάλεσε αμέσως αίσθηση. «Ξεκίνησε μία επανάσταση. Πρέπει να βρούμε αυτό το κορίτσι», έγραφαν μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων στα σχόλια και άρχισαν να της στέλνουν απειλητικά μηνύματα. Αναγκάστηκε να κρυφτεί για δύο εβδομάδες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, χωρίς να ξεμυτίσει από αυτό. Αλλά δεν πτοήθηκε. «Αυτή τη στιγμή, το Ισλαμικό κράτος προσπαθεί να καταστρέψει όλο τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή, οι Κούρδοι προστατεύουν όλο τον κόσμο», λέει αναφερόμενη στις γυναίκες μαχήτριες, τις πεσμεργκά, που είναι από τις μεγαλύτερες απειλές για τους τζιχαντιστές.












ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΛΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ...

Πώς να φυλάγονται οι Χριστιανοί από τα μαγικά...
Γιά νά φυλάγεσθε ἀπό τά μαγικά καί τήν ἐνέργεια τῶν δαιμόνων, νά ἔχετε ὅλοι - μικροί καί μεγάλοι, ἄνδρες καί γυναῖκες - κρεμασμένο στό λαιμό σας τόν τίμιο Σταυρό. Τρέμουν οἱ δαίμονες τόν τύπο τοῦ Σταυροῦ καί φεύγουν μακριά ὅταν τόν βλέπουν. 

῎Αλλωστε, ὅπως ὁμολόγησαν οἱ ἴδιοι στόν ἅγιο ᾿Ιωάννη τόν Βοστρινό, πού εἶχε ἐξουσία κατά τῶν ἀκαθάρτων πνευμάτων, τρία πράγματα φοβοῦνται περισσότερο· τό Σταυρό, τό ἅγιο Βάπτισμα καί τή θεία Κοινωνία.

Νά ἔχετε ἐπίσης στό σπίτι σας, ἀλλά καί μαζί σας, τό ἅγιο Εὐαγγέλιο. Καί φυσικά νά τό μελετᾶτε. Σ᾿ ὅποιο σπίτι ὑπάρχει Εὐαγγέλιο δέν μπαίνει ὁ διάβολος.

Τά ἀνδρόγυνα, γιά νά μή φοβοῦνται τό “δέσιμο”, πρίν παντρευτοῦν πρέπει νά ἐξομολογοῦνται, νά νηστεύουν τρεῖς ἡμέρες, νά συνδυάζουν τό μυστήριο τοῦ γάμου μέ τήν τέλεση θείας Λειτουργίας καί νά μεταλαμβάνουν ἔτσι τά ἄχραντα Μυστήρια. Προπαντός τά ἀνδρόγυνα νά ἔχουν πίστη στερεή καί ἀκλόνητη στόν Κύριο, κι Αὐτός θά διαλύσει τίς ἐνέργειες τῶν δαιμόνων.

῎Αν, γιά τήν ὀλιγοπιστία μερικῶν Χριστιανῶν, οἱ δαίμονες παρουσιάζουν διάφορα φαντάσματα, εἴτε σέ τάφους εἴτε σέ σπίτια εἴτε ἀλλοῦ, νά καλεῖται ἱερέας, νά γίνεται ἁγιασμός καί νά ραντίζεται ὁ τόπος.

῎Ετσι, μέ τή θεία χάρη, διαλύεται κάθε δαιμονική ἐνέργεια.
Τέλος, ὅταν ἕνας Χριστιανός πρόκειται νά χτίσει σπίτι ἤ νά κατασκευάσει καΐκι κ.τ.ὅ., ἄς προσκαλεῖ ἕναν ἱερέα νά τοῦ κάνει ἁγιασμό καί νά διαβάσει τήν κατάλληλη γιά τήν περίσταση εὐχή τῆς ᾿Εκκλησίας μας.
Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Παραμένουν οι αλυτρωτικές αναφορές εις βάρος της Ελλάδας στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας στην Αλβανία
Τι και γίνονται επί μία και πλέον δεκαετία συναντήσεις επί συναντήσεων μεταξύ διακρατικών επιτροπών Ελλάδας - Αλβανίας.
Τι κι αν συναντήθηκαν οι Υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών τόσες φορές με τελευταία τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ο Έλληνας τότε υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος συμφώνησε με την αλβανίδα ομόλογο του Λιντίτα Νικόλα να αφαιρεθούν από τα σχολικά βιβλία οι αλυτρωτικές αναφορές ή οι χαρακτηρισμοί που δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις των γειτονικών κρατών...Μια ζωή η Ελλάς θα υποχωρεί και η αλβανία θα τραβάει την ίδια ρώτα.
Είχαμε γράψει πρόσφατα για την αφαίρεση κάθε αναφοράς στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό από τα σχολικά βιβλία Ιστορίας στην Ελλάδα, ενώ σε πολλά ρεπορτάζ διάφορων ιστοσελίδων τα τελευταία χρόνια αναφερόταν το ανθελληνικό περιεχόμενο στα σχολικά βιβλία της ιστορίας και της γεωγραφίας στην Αλβανία.
Άλλη μία σχολική ξεκίνησε και στα σχολεία της αλβανικής επικράτειας οι μαθητές διδάσκονται πάλι για τις αλβανικές περιοχές στην... Ελλάδα (Trevat shqiptare ne Greqi), δηλαδή Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ!
Χωρίς περισσότερα σχόλια ο Ελεύθερος Λόγος Αργυροκάστρου παρουσιάζει τις επίμαχες σελίδες των αλβανικών σχολικών βιβλίων της Γεωγραφίας της 9ης και της 12ης τάξης, των αντίστοιχων δηλαδή Γ΄ Γυμνασίου και Γ΄ Λυκείου στην Ελλάδα...
Βιβλίο Γεωγραφίας 9ης τάξης
Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" δηλαδή των Σκοπίων.

Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που "μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη". Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!
Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.
Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό "αλύτρωτων αλβανικών περιοχών", μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά
Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα

Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης
Σελίδες 8-9 με... ιστορικά στοιχεία

Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους. 
Μια από τα ίδια και στις σελίδες 12-13
Σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την "Τσαμουριά"... 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...