Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΟΜΥΛΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νερομύλων κ. Αναστάσιος Μαλιαρός, ενώπιον του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου, σε τελετή που παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου κ. Στέφανος Αβραμίκας.
Ο Δήμαρχος ευχήθηκε στο νέο Πρόεδρο καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει και τόνισε πως στη μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής σημαντική είναι η συμβολή των Τοπικών Συμβουλίων. 
Για την ιστορία, ο κ. Αναστάσιος Μαλιαρός διαδέχεται τον κ. Συμεών Βαλόκη, που παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και τον οποίο ευχαριστεί θερμά η Δημοτική Αρχή για την έως τώρα συνεργασία αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος προσωπικά γιατί  όπως ανέφερε σε δήλωσή του, στο πρόσωπο του κ. Βαλόκη γνώρισε έναν έντιμο και ειλικρινή συνομιλητή.































ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΜΟΛΥΒΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΡΘΕΝΑΓΩΓΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ


Έκθεση Ζωγραφικής - Ελένη Μολύβα
Στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου της Έδεσσας παρουσιάζεται η ατομική έκθεση της Ελένης Μολύβα. Εγκαίνια 1 Ιουνίου 2015 ώρα 20:00.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται εικαστικά έργα της Ελένης Μολύβα που δημιουργήθηκαν από το 2005 έως και σήμερα. Τα έργα που παρουσιάζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα των μέσων και τεχνικών που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνις, όπως ζωγραφική, φωτογραφία, χαρακτική, μέσα από τα οποία διαφαίνεται και η πολύπλευρη και πολυδιάστατη επεξεργασία θεμάτων και εννοιών που διατρέχουν το σύνολο του έργου της.
Αναγνωρίζοντας μορφολογικά δύο ενότητες στα έργα της έκθεσης, αφηρημένα έργα μικτής τεχνικής και ζωγραφικά έργα, δεν παύουν να διαφαίνονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά που διέπουν τις σειρές των έργων που παρουσιάζονται. Στα «αφηρημένα», σειρές Σώμα-Δέρμα-Χρώματα-Εσωτερικό, η καλλιτέχνις παίζει με την έννοια της διάστασης και του χώρου και αλλάζοντας κλίμακα στα θέματα που απεικονίζει, τα μεταμορφώνει. Αντίστροφα, στα έργα που αναπαριστούν συγκεκριμένα θέματα, ο τρόπος απόδοσης τους τα μετατρέπει σε εξωπαγματικά, απόκοσμα αντικείμενα και πρόσωπα, σειρές Αυτοπορτρέτα, Νεκρή Φύση.
Η Ελένη Μολύβα γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1984 και μεγάλωσε στην Έδεσσα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης από το 2001 έως το 2006. Από το 2008 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ως εικαστικός διδάσκει σε καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον, έχει εργαστεί ως σκηνογράφος στο θέατρο και τον κινηματογράφο και ως γραφίστρια. Από το 2009 είναι υπεύθυνη επικοινωνίας και οργάνωσης παιδικών και εφηβικών παραστάσεων, συνεργαζόμενη με κεντρικά θέατρα της Αθήνας. Έχει πάρει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015 ώρα 20:00.
Διάρκεια έκθεσης: 1/6/2015 - 7/6/2015
Ώρες: 11:00 - 13:30 & 18:00 - 21:00

Αίθουσα Παρθεναγωγείου Έδεσσας    

ΠΑΟΚ - ΚΟΖΑΝΗ: ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Φιλικός αγώνας πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 25 Μαΐου στο γήπεδο της Κοζάνης με φιλανθρωπικό σκοπό.
Αγωνίστηκαν οι βετεράνοι του ΠΑΟΚ με αντίστοιχη ομάδα βετεράνων της Κοζάνης.
Οι 500 και πλέον φίλαθλοι, εκ των οποίων πολλοί μικροί με τις οικογένειές τους, απόλαυσαν τις παλιές δόξες και ινδάλματα που άφησαν ο καθένας, το ίχνος του στην Ελληνική ποδοσφαιρική ιστορία. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι παρέστησαν οι Χασιώτης, Λεοντιάδης, Τουρσουνίδης, Ορφανός, Μαλιούφας και Καραγεωργίου.
Ο ΑΣ Πρόμαχοι στα πλαίσια εξωστρέφειας του συλλόγου, και της πολιτικής για την σύσφιξη σχέσεων με ειδήμονες του ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι, αντιπροσωπεύτηκε στην εκδήλωση από τον προπονητή Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος έκανε καριέρα στον Δικέφαλο του Βορά  και τον Αντιπρόεδρο Αλέξη Τανούρη, οι οποίοι μάλιστα αγωνίστηκαν με την ενδεκάδα του ΠΑΟΚ.
Τον ενδιαφέροντα αγώνα διηύθυνε ο διαιτητής Κάκος.

Δείτε στην φωτοσυλλογή που ακολουθεί, αποσπάσματα από την σπουδαία εκδήλωση, η οποία προάγει τα ιδανικά του αθλητισμού, την άμιλλα και ενδυναμώνει το φιλανθρωπικό κίνημα.















ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΒΒΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ



Ομιλία του εκπαιδευτικού και Προέδρου του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Μεσσιανού Σάββα Παπαδόπουλου στο πλαίσιο των επίσημων εκδηλώσεων Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων


ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ
τέλεση  μνημόσυνου της ποντιακής γενοκτονίας
ιερός ναός  κοιμήσεως της Θεοτόκου - Μητρόπολη Εδέσσης
Κυριακή 24 Μαΐου 2015


 Επιστολή του μελλοθάνατου Αλέξανδρου Ακριτίδη,
εμπόρου Τραπεζούντας , ο οποίος στην  προσπάθεια να βοηθήσει ορφανά ελληνόπουλα, που έχασαν τους γονείς τους στις πορείες και στα τάγματα εργασίας, βρέθηκε κατηγορούμενος στα δικαστήρια της Αμάσειας.

 Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου 1921

Γλυκυτάτη μου Κλειώ (ψυχσι μ’ τι ψυχσι μ’ ψυ)

Σήμερον ετελέσθη εν τη φυλακή λειτουργία και εκοινωνήσαμε όλοι,
περί τους 100 από διάφορα μέρη.
Έχει αποφασισθεί ο δι’ αγχόνης θάνατος.

Αύριον θα κρεμάνε  60 νοματεους  μεταξύ αυτών και 5 Τραπεζούντιους.
Την Τρίτην δεν θα είμεθα εν ζωή,
 ο Θεός να μας αξιώσει τους ουρανούς
και σε  σας να δώσει ‘Ύ’ειαν..και…ευλογίαν’ ………., ,
υπομονήν και άλλο κακόν να …μην ευρίξας.
Όταν θα μάθετε το λυπηρόν γεγονός  μη χαλάνετε τον κόσμον, να έχετε υπομονή.
Τα παιδιά ας παίξουν και ας χορέψουν.
Ας σε βλέπω να κανονίσης όλα όπως ξέρεις εσύ.

Ο αγαπητός μου Θεόδωρος ας αναλαμβάνει πατρικά καθήκοντα
και να μην αδικήσει κανένα από τα παιδιά.
Τον Γέργον να φροντίσει να τελεν το σχολείον
και να γίνει καλός πολίτης.
Τον Γιάννεν ας τον έχει μαζί του στη δουλειά.
Από τα μικρά, τον Παναγιώτη να στείλεις στο σχολείο,
την Βαλεντίνην να την μάθεις ραπτικήν.
Την Φωφών να μη χωρίζεσαι ενόσω ζεις.

Εις τον Στάθιον τας ευχάς μου και την υποχρέωσιν, όπως χωρίς αμοιβήν διεκπεραιώσει όλας τα οικογενειακάς μου υποθέσεις που θα του αναθέσητε.

Ο παπα Συμεών ας με μνημονεύσει ενόσω ζη.
Να δώσης 5 λίρες στην Φιλόπτωχον,
5 λίρες στην Μέριμναν,
5 λίρες στου Λυκαστή το σχολείον.
Και ας με συγχωρέσουν όλοι οι αδελφοί μου, οι νυφάδες και όλοι οι συγγενείς και φίλοι.

Αντίο,  βαίνω προς τον πατέρα και συγχωρήσατέ μου

ο υμέτερος
Αλέξανδρος  Γ.  Ακριτίδης

 Η σημερινή ημέρα είναι δίσημη (έχει δύο σημασίες).
Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας αλλά και ιστορικής ενδοσκόπησης.
Στους ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΘΕΝΤΕΣ  πρόγονους μας Οφείλουμε πάρα πολλά όπως  και αυτό το  ιστορικό μνημόσυνο σε αυτόν τον άγιο χώρο  υπό την σκέπη και την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλας και Αλμωπίας Ιωήλ, με τον αναγιγνώσκοντα να παραθέτει στοιχεία και παραστάσεις και με αυτό το τρόπο να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους τους γενοκτονηθέντες προγόνους μας  από την τουρκική θηριωδία. Ευχόμενοι οι παραστάσεις αυτές να συγκινήσουν και να κερδίσουν εσάς το εκκλησίασμα και  όσους μας ακούν,  μας διαβάζουν ή θα μας διαβάσουν, …….. γιατί αυτό που τελούμε είναι ιστορία !
……και τι λέει η ιστορία για τον αφανισμό των Ελλήνων  Ποντίων από τα πάτρια χώματα;


Οι 353.000 χιλ. πρόγονοί μας που ΓΕΝΟΚΤΟΝΗΘΗΚΑΝ στον Πόντο από τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς, μόνο την περίοδο 1916 - 1923, σε μια περιοχή, όπου ήταν πέρα για πέρα ΕΞΩ από κάθε εμπόλεμη κατάσταση,  είναι μια επιχείρηση γενοκτονίας !!!

Αυτό λέει η Ιστορία ..!

Στον Πόντο, στη περίοδο στην οποία αναφερόμαστε, ποτέ δεν έγιναν πολεμικές συρράξεις Ελληνικού και Τουρκικού  στρατού. Άλλωστε Η μόνη στρατιωτική παρουσία ήταν αυτή των Τούρκων.

Αντ’αυτού, υπήρχε μια συνύπαρξη εθνοτήτων, Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Τούρκων, η οποία διεκόπη βίαια και βάρβαρα από τους Νεότουρκους με συγκεκριμένο οργανόγραμμα που σαν στόχο είχε τον αφανισμό όλων πλην των Τούρκων Μουσουλμάνων.

Αυτό είναι ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ, αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και είναι ο ορισμός της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ όπως αυτό καταγράφεται στον χάρτη του ΟΗΕ.

 Ποιο ήταν λοιπόν το ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ κατά της ανθρωπότητας;

Οι αναλυτές - ιστορικοί μιλούν για διάλυση και κατάρρευση του οσμανικού  δυνάστη.
Μέσα σ’ αυτήν την αποσύνθεση  έπρεπε να δημιουργηθεί ένα κράτος για τους περιφερόμενους πολεμιστές και στρατοκράτες του Οσμανικού καθεστώτος.
Ο  γεωγραφικός χώρος που επιλέχτηκε  για την δημιουργία αυτού του κράτους  ήταν  ο γεωγραφικός χώρος των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και Κούρδων, δηλαδή όλη η Μ.Ασία μέχρι την Ανατολία   από όπου  τα έθνη αυτά,  έπρεπε να εξαφανιστούν,  να αφανιστούν.

Αυτό ήταν το σχέδιο !

Έτσι οργανώθηκε το κίνημα των Νεότουρκων, το οποίο μπήκε στην πολιτική κονίστρα, ακριβώς με την έναρξη του Α΄ παγκοσμίου πολέμου.

Όταν στις 19 Μαΐου του 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο επονομαζόμενος Ατατούρκ, αποβιβάστηκε στην Κερασούντα για να αντιμετωπίσει  τους Τσέτες (που ήταν άτακτες τρομοκρατικές, ληστρικές συμμορίες), αυτός όχι μόνον δεν τους πάταξε, αλλά τους οργάνωσε κάτω απ’ τον  απάνθρωπο Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος τους φανατίζει,  τους πολώνει και τους χρησιμοποιεί  για να εξολοθρεύσει τους  Χριστιανούς.

Οι φρικαλεότητες κατά των αμάχων Αρμενίων, Ελλήνων και των Ασσυρίων ήταν αυτές που προκάλεσαν  την  απόγνωση στο κόσμο και αναγκάστηκε να βγει στα βουνά και να δημιουργήσει ΤΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΑ για να προστατεύσει και να προστατευτεί,  υποστηριζόμενοι   αρχικά από την παρουσία της ορθόδοξης  Ρωσίας  στην Τραπεζούντα

Αυτό το τελευταίο προσπαθεί να  χρησιμοποιήσει ακόμα και σήμερα  η Τουρκία και μιλά για εμπόλεμη κατάσταση.  Φυσικά  συμφέρει την Τουρκία να παρουσιάσει  την θηριωδία της  ως πολεμική εχθροπραξία,  διότι έτσι μπορεί και επικαλείται  το «επιτρεπτόν της συμπεριφοράς εν πολέμω».

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ και όχι πολεμική εχθροπραξία  η γνωστή σε όλους πραξιολογία των περίφημων Αμελέ Ταμπουρού, (ταγμάτων εργασίας) όπου περισσότεροι από 203 χιλιάδες Έλληνες  άφησαν τα σκηνώματά τους κάτω από άθλιες συνθήκες,  σε δρόμους και σε νταμάρια, μέσα στο καταχείμωνο δίπλα στις πέτρες που έσπαγαν, όχι για να παράγουν έργο,  αλλά για να φανεί ως φυσικός ο θάνατός τους.

 ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ και όχι πολεμική εχθροπραξία το φοβερό δικαστήριο του Εμίν-Μπέη στην Αμάσεια που στήθηκε από το νεόκοπο κεμαλικό καθεστώς και απαγχόνισε εκατοντάδες εμπόρους, δικηγόρους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, ιερείς, δασκάλους, δημοσιογράφους, εξολοθρεύοντας έτσι την θρησκευτική, οικονομική, πολιτική και πνευματική ηγεσία του Ελληνισμού του Πόντου όπως μας πληροφορεί ο συγγραφέας Γεώργιος Καντηλάπτης.

Ένας από τους απαγχονισθέντες άνδρες είναι και ο Αλέξανδρος Ακριτίδης του οποίου το γράμμα – διαθήκη παρατέθηκε αντί προλόγου και αποτελεί περίτρανη δήλωση της συνέχειας του «Σκέπτεσθαι Ελληνικά» στο πέρασμα των αιώνων και της βαθειάς ορθόδοξης παιδείας και βίου.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ και όχι πολεμική εχθροπραξία οι πορείες θανάτου όπου χιλιάδες παιδιά,  γυναίκες κάθε ηλικίας  και οι γηραιότεροι των  ανδρών,  οδηγήθηκαν σε πορεία χωρίς προορισμό.
Η κάλυψη πορείας  50  χιλιομέτρων γίνονταν με μια διαδρομή 600 χιλιομέτρων. Η διαδρομή: Έδεσσα – Θεσσαλονίκη γινόταν δια μέσω Κοζάνης,  Γρεβενών,  Ιωαννίνων, Καλαμπάκας, Λάρισας, Τεμπών, Πιερίας, Θεσσαλονίκης  και πάντα μέσα στον βαρύ χειμώνα μέσα στις  βροχές , την λάσπη, τα χιόνια  και την παγωνιά, σε θερμοκρασίες πολύ κάτω του μηδενός.
Στο διάβα αυτών των δρόμων τα άταφα κορμιά των Ελλήνων είναι τα ίχνη ενός βάρβαρου εγκλήματος παρόμοιο του Άουσβιτς.
Είναι ένα «Άουσβιτς εν ροή» όπως είπε ο ιστορικός/ερευνητής καθηγητής  στο  Πανεπιστήμιο τη Βιέννης κ. Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.

Οι γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων δεν περιορίστηκαν μόνον  στον φυσικό τους  αφανισμό.
Οι οικονομικές και πολιτισμικές προεκτάσεις συνεχίζονται.
Πρόσφατα, σε δικαστήρια της σύγχρονης Τουρκίας, και σε εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου, κλητεύονται:
Ο Ιησούς Χριστός, η Παναγιά και  οι Άγιοι, ως φυσικά πρόσωπα!!!
… για να αποδείξουν ότι οι περιουσίες (τα βακούφια) ανήκουν στις αντίστοιχες εκκλησίες και αφού αυτοί δεν παρουσιάζονται, οι εκκλησιαστικές περιουσίες χάνονται!!! …

 Αυτή είναι η ιστορική κατάσταση  και  δεν πρέπει να την  σιωπούμε, να την αποκρύπτουμε.
  
Πρέπει να ξέρουμε αλλά και  να διατρανώνουμε μέχρι δικαίωσης, πως οι πράξεις αυτές έγιναν στον Πόντο σε περίοδο ειρήνης, για να εξυπηρετήσουν το σχέδιο της εθνοκάθαρσης  των Νεότουρκων.

Τα εγκλήματα ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ πρέπει να αναδεικνύονται και να καταγγέλλονται στους παγκόσμιους οργανισμούς και στα παγκόσμια φόρουμ.

Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ είναι ένα συνεχές έγκλημα που δεν παραγράφεται και αφορά όλη την ανθρωπότητα. 

Σήμερα  90  τόσα χρόνια  μετά  αρνούνται ακόμα   την δικαίωση  στην ιστορία μας.
«Αν αρνείσαι τη Γενοκτονία, συνεχίζεις να τη ζεις» φωνάζει
ο Αρμένιος σκηνοθέτης του «Αραράτ» ATΟM EΓKΟΓIAN.

Σήμερα μετά από 90  τόσα χρόνια ……….. τι είναι ο Πόντος;
Κάποιοι ίσως πιστεύουν ότι είναι μια ξεχασμένη ιστορία.

Αφήνω  τα παιδιά  μας  να προσδιορίσουν τι είναι ΠΟΝΤΟΣ.

Ο ΠΟΝΤΟΣ γράφουν σε εκθέσεις Νεοελληνικής Γραμματείας είναι:

«Ιερό χώμα,  χαρά, λύπη, πόνος
 είναι όμως και περήφανη  κοιτίδα της  ιστορίας του ελληνισμού.

Από την μια είναι συγκίνηση, ρίγος, δέος,
Και από την άλλη    θλίψη,  αγανάκτηση, οργή.
Όμως αν το κοιτάξεις …………….
………………………απ όπου και να το κοιτάξεις,  
όπως  και να το κοιτάξεις,  Πόντος είναι  η Πατρίδα».

  Είναι  η  χώρα  όπου  χιλιάδες χρόνια τώρα είναι σπαρμένα: Τα ήθη  και τα έθιμά μας, η  γλώσσα μας.

Ακόμα  από την εποχή της μυθολογίας  του  Φρίξου και της Έλλης, των Αργοναυτών, της περιγραφής του Ξενοφώντα (431 και 429 π.Χ) στο «Κύρου ανάβασης» με το ιστορικό «θάλαττα- θάλλατα» στο αντίκρισμα της Τραπεζούντας.

Είναι η Σινώπη εκεί όπου  γεννήθηκε ο φιλόσοφος Διογένης ο Κυνικός (413-323 π.Χ).

Είναι η Αμάσεια, η πατρίδα του πατέρα της Γεωγραφίας και της ιστορίας Στράβωνα (63 π.Χ. - 23 μ.Χ).

Είναι η γενέτειρα του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτη, του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτη και του Αγίου Μάμα και πολλών άλλων αγίων.

Είναι ο τόπος καταγωγής των αδελφών Αλέξανδρου (1792-1828) και Δημήτρη (1793-1832) Υψηλάντη ηρώων της Επανάστασης του 1821.

Είναι η Τραπεζούντα, τόπος καταγωγής της οικογένειας του ποιητή μας  Κωνσταντίνου Καβάφη (1868-1933).

Ο γενετικός  κατάλογος των τέκνων του εκεί ελληνισμού  μπορεί να συνεχιστεί και τελειωμό δεν θα έχει,  όπως και ο κατάλογος των θανόντων,   γιατί εμείς… εκεί  έχουμε θαμμένους τους προγόνους μας, σε αυτά τα χώματα, εκεί,  ότι και να φυτρώσει οι ρίζες του είναι Ελληνικές.

Για μας,  σήμερα  περισσότερο από ποτέ.
Ο Πόντος είναι το βίωμα ενός Ελληνισμού που αρνείται τη σύνθλιψη της Ιστορίας του στο όνομα κάποιας μοντέρνας ιδεολογίας και απαιτεί την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Απαιτεί τη συγγνώμη της Τουρκίας,
γιατί «όποιος δε ζητά συγγνώμη συνεχίζει να μισεί»
… δεν  θέλουμε να αναμοχλεύσουμε τα μίση. Δεν θέλουμε όμως και την λήθη.
Θέλουμε την δικαίωση για  την ανάπαυση των ψυχών, γιατί αυτό είναι το χρέος μας. Έτσι μ’ έμαθαν οι δάσκαλοί μου.
Έτσι με γαλούχησε η Ελληνίδα  μάνα  μου και ο αείμνηστος πατέρας μου.   

Μέχρι της δικαίωσης αυτής, ο αγώνας  συνεχίζεται.

ΣΟΥΗΔΟΣ ΜΕ ΧΡΟΝΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ



Σουηδός πολίτης, που για 13 και πλέον χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα στην σπονδυλική του στήλη  με αφόρητους πόνους, βρήκε την υγεία του στην Ελλάδα, αφού πρώτα μάταια την αναζήτησε σε τρείς άλλες χώρες!
Η περίπτωση του 38χρονου Σουηδού  MamentAhmed, όπως και πολλές άλλες, αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι Έλληνες γιατροί παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει εδώ και μια πενταετία την χώρα μας.
 Ο Σουηδός (Ιρακινής- Κουρδικής καταγωγής) έπασχε από σοβαρότατο πρόβλημα δισκοπάθειας, οστεοφύτων και στένωσης στο Θ12-Ο1 διάστημα, η οποία του προκαλούσε μόνιμους αφόρητους πόνους.
Η πάθηση του αντιμετωπίστηκε σε  θεραπευτήριο της Αθήνας στις αρχές Απριλίου με τη μέθοδο της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας και αποσυμπίεσηςαπό την ομάδα του  διακεκριμένου νευροχειρουργού-χειρουργού σπονδυλικής στήλης, κ. Ιωάννη Πολυθοδωράκη.

«Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα,  χωρίς να χρειασθεί να γίνει μετάγγιση αίματος και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία»αναφέρει ο κ Πολυθοδωράκης και προσθέτει
«ο ασθενής σηκώθηκε  και περπάτησε την επόμενη ημέρα του χειρουργείου και λίγες ημέρες αργότερα επέστρεψε υγιής στην Σουηδία».
                      ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ  ΣΠΟΝΔΥΛΟΔΕΣΙΑ
Σύμφωνα με τους γιατρούς τα πλεονέκτημα της διαδερμικής σπονδυλοδεσίας σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείοείναι πολλά και ασύγκριτα υπέρ του ασθενή.
Συγκεκριμένα με την νεα πρωτοποριακή μέθοδο η επέμβαση :
  • Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές(1,5 εκ.)
  • Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας
  • Έχει γρήγορη ανάρρωση
  • Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα
  • Απαιτεί μεγάλη εμπειρίακαι ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση
Συνήθως χρειάζονται δυο μέρες νοσηλείας και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού οι κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια είναι ελάχιστες.
Η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκφυλιστικές και τραυματικές δισκοπάθειες με ένδειξη σπονδυλοδεσίας.
Στην περίπτωση του Σουηδού η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με τον κ Πολυθοδωράκη:
  • Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών (  μήκους 1,5 εκατοστών)  του δέρματος αποσυμπίεση-ημιπεταλεκτομή του σπονδύλου Θ12.
  • Στο δεύτερο στάδιο έγινε η δισκεκτομή και η αφαίρεση του κεντρικού οστεόφυτου , πραγματοποήθηκε πρόσθια οστεοτομία και τοποθετήθηκε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που βρισκόταν ο χαλασμένος δίσκος ειδικό εμφύτευμα προκειμένουνα αποκατασταθεί το ύψος και η θέση των σπονδύλων .
  • Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο ο  κ Πολυθοδωράκης προχώρησε στην διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων πραγματοποιώντας την οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.
 
                        ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΟΥΗΔΟΥ
Ο ασθενής εξαιτίας δύο ατυχημάτων σε ηλικία 17 και 19 χρόνων, υπέφερε από έντονους πόνους στην σπονδυλική στήλη, ενώ παράλληλα είχε δυσχέρεια στην κίνηση.
Η κατάσταση με το πέρασμα του χρόνου του δημιούργησε ψυχολογικά προβλήματα(διαταραχές πανικού και κατάθλιψη).
Το πρόβλημα του (σωματικό και ψυχολογικό) επιδεινώθηκε μετά τα  βασανιστήρια που υπέστη από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν όταν φυλακίστηκε για ένα χρόνο στην ηλικία των 22 χρόνων.
Σε ηλικία 26χρόνων μετακινήθηκε στην Σουηδία και  η κατάστασή του χειροτέρεψε καθώς τα επεισόδια πόνου έγιναν πιο συχνά και πιο έντονα, ενώ οι γιατροί αντιμετώπιζαν το πρόβλημα του  κυρίως  ως ψυχιατρικό και του έδιναν συνταγές φαρμάκων και φυσικοθεραπείες
Επί δεκατρία χρόνια προσπαθούσε να βρει λύση στο πρόβλημα πόνου που ένιωθε στην Σπονδυλική  στήλη ,  τόσο στην μέση  όσο και στον αυχένα του.
 Μετά από επίμονες παρακλήσεις  του οι γιατροί  στο Εθνικό Σύστημα της Σουηδίας τον υπέβαλλαν σε Μαγνητική Τομογραφία Αυχένα, ενώ επί ένα χρόνο του αρνούνταν την διενέργεια Μαγνητικής Τομογραφίας στην μέση.
Έτσι από την μία μεριά έπρεπε να υποφέρει τον πόνο  του, καθότι δεν μπορούσε να πείσει κανέναν ότι τα προβλήματά του ήταν υπαρκτά και από την άλλη μεριά αυτά εφόσον δεν θεραπεύονταν χειροτέρευαν.
Έτσι  η ζωή του  είχε μπεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου η επιδείνωση των σωματικών συμπτωμάτων  οδηγούσε σε επιδείνωση των ψυχικών συμπτωμάτων και το αντίθετο.
Ο ασθενής αναζήτησε  στη συνέχεια λύση στο πρόβλημα του στην Αίγυπτο και στην Ολλανδία. Μάταια όμως.
Στις αρχές Απριλίου του 2015 ήρθε  στην Ελλάδα  και εξετάστηκε από τον Νευροχειρουργό κ. Πολυθοδωράκη.  Άμεσα ο  κ Πολυθοδωράκης  αφού τον εξέτασε στο ιατρείο του προχώρησε σε έκτακτη εισαγωγή σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας .
Ο Σουηδός υποβλήθηκε σε σειρά εξετάσεων και σε επείγουσα Μαγνητική Τομογραφία στην μέση του (αυτή που επι ένα χρόνο του την αρνιόντουσαν στην Σουηδία), όπου και διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε σοβαρότατο πρόβλημα δισκοπάθειας, οστεοφύτων και στένωσης στο Θ12-Ο1 διάσημα. Άμεσα οδηγήθηκε στο χειρουργείο
Ο ασθενής μετεγχειρητικά ανάρρωσε ταχύτατα.  Στην συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση Μικροδοσκεκτομής και Σπονδυλοδεσίας στην Αυχενική μοίρα και μετά από πέντε ημέρες επέστρεψε στην Σουηδία. Ο ασθενής έχει ζητήσει από το ασφαλιστικό του ταμείο  να πραγματοποιήσει το της φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης στην Ελλάδα.

www.brain-spine.gr  Τηλεφωνικό κέντρο :210 6826030

ΔΕΝ ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ, ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΗΝ ΧΑΝΟΥΜΕ



Εσύ τι θα ήθελες να κάνεις περισσότερο στη ζωή σου; Ίσως να ήρθε η ώρα να καταλάβουμε πως τελικά όσα νομίζουμε ότι είναι σημαντικά δεν έχουν τη παραμικρή αξία, γιατί έχουμε ξεχάσει τη ζωή.
Μια ομάδα υγειών ανθρώπων καλείται να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις όπως "Τι σε κάνει χαρούμενο;" και "Αν θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις μια ευχή, τι θα ήταν;".
Δίπλα τους, πίσω από ένα διαχωριστικό κάθονται νέοι που πάσχουν από καρκίνο και οι γονείς τους, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στις ίδιες ερωτήσεις.
Ενώ, στη πρώτη περίπτωση, όπως είναι φυσιολογικό, οι άνθρωποι μιλούν για τα μεγαλόπνοα σχέδια και όνειρά τους, οι απαντήσεις των δεύτερων τους υπενθυμίζουν τι αξίζει πραγματικά στη ζωή.
Απαντήσεις απλές, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις, καθώς όλοι ζητούν τα αυτονόητα, μας κάνουν να αναθεωρούμε τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή.

 Πηγή: news247.gr

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΡΗΤΙΝΗΣ (ΡΕΤΣΙΝΙ)

Κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά γιατί κάποια δέντρα εκκρίνουν ρητίνη.
Η ρητίνη είναι ένα παχύρρευστο, άχρωμο υγρό που εκκρίνεται από ορισμένα είδη κωνοφόρων δέντρων (κυρίως πεύκων) όταν πληγωθούν.
Από χημική άποψη, η ρητίνη είναι μίγμα ρητινικών οξέων (κολοφωνίου και πτητικού ελαίου (τερεβινθελαίου). Η ροή της ρητίνης γίνεται από ρητινοφόρους αγωγούς, Σε μια τομή ξύλου, οι αγωγοί αυτοί φαίνονται με γυμνό μάτι ή με φακό, αλλά η δομή τους διακρίνεται μόνο με μικροσκόπιο.
Οι ρητινοφόροι αγωγοί δεν είναι κύτταρα, αλλά κενοί χώροι ανάμεσα στα κύτταρα του ξύλου και έχουν εσωτερική επένδυση από ειδικευμένα κύτταρα (παρεγχυματικά, επιθηλιακά). Τα κύτταρα αυτά είναι πηγή της Ρητίνης. Είναι αξιοσημείωτο, ότι ρητίνη εκκρίνεται μόνο από ρητινοφόρους αγωγούς που βρίσκονται στο σομφό ξύλο. Στο εγκάρδιο ξύλο, οι αγωγοί είναι κλειστοί (αποφραγμένοι).
Εκτός από τους κανονικούς, υπάρχουν και τραυματικοί ρητινοφόροι αγωγοί που δημιουργούνται ύστερα από πλήγωση. Αυτοί συνήθως είναι μόνο αξονικοί, και μπορεί να βρίσκονται σε είδη που δεν έχουν κανονικούς αγωγούς, π.χ. στην ελάτη.
Ρητινοφόροι αγωγοί υπάρχουν στα πεύκα, την ερυθρελάτη και στα ξενικά είδη ψευδοτσούγκα και λάρικα, αλλά ρητίνη σε σημαντικές ποσότητες παράγεται μόνο από ορισμένα είδη πεύκων, κυρίως θερμών περιοχών. Στην Ελλάδα, η ρητίνη παράγεται μόνο από τη χαλέπιο πεύκη (pinus halepensis).
Ρητίνη παράγεται από ζωντανά δέντρα — με συστηματική πλήγωση τους. Πηγή ρητίνης είναι όμως και φυσικά ή τεχνητά δαδοποιημένο (εμποτισμένο με ρητίνη) ξύλο, από το οποίο παραλαμβάνονται τα συνθετικά της ρητίνης, κολοφώνιο και τερεβινθέλαιο, με απόσταξη ή πολτοποίηση.

Η ΑΕΚ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ SUPER LEAGUE



Η ΑΕΚ είναι και πάλι στην Super League και...επίσημα. 
Η ομάδα του Δέλλα, σε ακόμη ένα παιχνίδι μπορεί να μην ήταν χορταστική, όμως η δουλειά έγινε και πάλι. Ο πολύ καλός Ηρακλής «λύγισε» από το γκολ του Ανάκογλου και η «Ένωση» κλείδωσε την επιστροφή στην Σούπερ Λίγκα με σκορ 1-0. 
Προβληματική εικόνα των «κιτρινόμαυρων» στο πρώτο ημίχρονο, όπου η ομάδα του Παπαδόπουλου έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να προηγηθεί. Ελαφρώς βελτιωμένοι οι γηπεδούχοι στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Ανάκογλου να εκμεταλλεύεται ένα απ’ τα ελάχιστα λάθη της αντίπαλης άμυνας και να ανοίγει το σκορ στο 59’. Ο Γηραιός δεν εγκατέλειψε τις προσπάθειες για θετικό αποτέλεσμα, όμως στο φινάλε έμεινε από δυνάμεις. 
Την επόμενη (7η) αγωνιστική με την οποία ξεκινάει και ο δεύτερος γύρος της διαδικασίας, η ΑΕΚ θα ταξιδέψει στην Κόρινθο για το ματς με την Παναχαϊκή, ενώ ο Ηρακλής παίζει στο «Καυταντζόγλειο» με τον Ολυμπιακό Βόλου. 



Η βαθμολογία (6 αγώνες) 
1. ΑΕΚ 25
2. Ηρακλής 19
3. Απόλλων Σμύρνης 10
4. Λάρισα 9
5. Ολυμπιακός Βόλου 4
6. Παναχαϊκή 3 
AEK (Tραϊανός Δέλλας): Βούρας, Γεωργέας, Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος, Σοϊλέδης, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Πλατέλλας, Γροντής (61’ Ντακόλ), Μπαρμπόσα (79’ Ζόριτς), Αραβίδης (86' Κορδέρο) 
Ηρακλής (Νίκος Παπαδόπουλος): Χουάντερσον, Μπουκουβάλας, Μπαρτολίνι, Ζιαμπάρης, Σαραμαντάς, Ιντζόγλου (84' Αγγελούδης), Πουρτουλίδης, Τσιλιανίδης (67’ Τσιλιγκίρης), Κυριακίδης (67’ Ρομάνο), Λουκίνας, Πασάς


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΤΟ ΣΩΜΑΤΙΔΙΟ "OH MY GOD" - ΕΝΑ ΑΛΥΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι το σωματίδιο «Ω Θεέ μου» - Ενα άλυτο μυστήριο για την επιστήμη
Πριν από το γνωστό πλέον «σωματίδιο του Θεού», είχε ανακαλυφθεί ένα άλλο σωματίδιο που ανάγκασε τους επιστήμονες να κάνουν... επίκληση σε ανώτερες δυνάμεις.
Ο λόγος για το «Ω Θεέ μου», ή αλλιώς «Oh my God», ένα σωματίδιο κοσμικών ακτίνων τεράστιας ενέργειας, που πήρε αυτό το... καθόλου επιστημονικό όνομα, λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του. Οταν εντοπίστηκε από τον ανιχνευτή High Resolution Fly’s Eye του Πανεπιστημίου της Utah, στις 15 Οκτωβρίου 1991, οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να καταλάβουν τι ακριβώς έχουν ανακαλύψει.
Η ενέργεια του σωματιδίου ήταν εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των σωματιδίων που επιταχύνει σήμερα ο LHC. Σε σχέση δε με τις ενέργειες που εντοπίζονταν τότε, το ποσό του «Oh my God» ήταν εξωφρενικό. Για αυτό άλλωστε «βαφτίστηκε» με αυτόν τον μοναδικό τρόπο.  
Οι επιστήμονες υπέθεσαν, και ακόμα υποθέτουν, πως το «Oh my God» ήταν ένα είδος πρωτονίου. Αν αυτό αποδειχτεί, τότε σημαίνει πως η ταχύτητά του έφτανε στα 0.999.999.999.999.999.999.999. 995 της ταχύτητας του φωτός. Δηλαδή πρόκειται για την μεγαλύτερη προσέγγιση της απόλυτης ταχύτητας που έχει συμβεί ποτέ.
Παρόλο όμως που το φαινόμενο εντυπωσίασε τους επιστήμονες, δεν μπόρεσε να εξηγηθεί αυστηρά. Παράλληλα, το «Oh my God» μπορεί να εντοπιστεί τόσο σπάνια, ώστε είναι σχεδόν αδύνατη η μελέτη του. Υπολογίζεται πως από το 1991 μέχρι και σήμερα, έχει ανιχνευτεί λιγότερες από 15 φορές.
Ως εκ τούτου, οι ιδιότητες του πρώτου σωματιδίου του... Θεού παραμένουν ένα άλυτο επιστημονικό μυστήριο. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη του είναι απόλυτα αποδεδειγμένη, ικανή να διεγείρει την φαντασία κάθε επιστήμονα.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

"ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ" - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

(EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Τα χρόνια της κρίσης, δεκάδες Ελληνες γιατροί άφησαν πίσω τη χώρα τους και έκαναν μία νέα αρχή βρίσκοντας δουλειά στη Γερμανία. Αυτό το «κύμα» δεν έχει ανακοπεί ακόμη.
Ετσι, ο Σύλλογος Διεθνούς Εργασίας για νέους υλοποιεί δύο νέα προγράμματα που προσφέρουν θέσεις εργασίας σε νοσηλευτές και γιατρούς. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με γραφεία στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ρουμανίας.
Ηδη βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Your first Eures job» της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απευθύνεται σε γιατρούς και νοσηλευτές ηλικίας 18 έως 30 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν μέχρι τις 31 Ιουλίου τα βιογραφικά τους στο Σύλλογο (chasioti@vij-stuttgart.de και vatti@vij-stuttgart.de).
Ο Σύλλογος έρχεται σε επαφή με επιχειρήσεις και εταιρείες στην περιοχή της Βάδης Βυτεμβέργης, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί μελλοντικοί εργοδότες. «Η ζήτηση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στη Γερμανία είναι μεγάλη και το σχετικό ενδιαφέρον δεν έχει μειωθεί» εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η εκπρόσωπος του Γραφείου διασύνδεσης του Συλλόγου Διεθνούς Εργασίας για νέους (vij) που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη, Ελίνα Βάττη.
Στο πρόγραμμα «Your first Eures job», ο Σύλλογος επιδοτεί με 1.200 ευρώ μαθήματα εκμάθησης γερμανικών, ενώ τα βιογραφικά των υποψηφίων εισάγονται σε ένα σύστημα αναζήτησης κατάλληλων εργοδοτών στη Βάδη Βυτεμβέργη. Αν προκύψει θέση ενδιαφέρον, ο υποψήφιος εργαζόμενος και ο εργοδότης γνωρίζοντας μέσω skype, με τον Σύλλογο να προσφέρει διερμηνέα και στη συνέχεια αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν, ο υποψήφιος πηγαίνει στη Γερμανία για να γνωρίσει από κοντά την εταιρεία στην οποία θα εργαστεί, να ενημερωθεί για τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Αμεσα θα ενεργοποιηθεί ένα ακόμη πρόγραμμα, το Fair Connect Campus, που απευθύνεται σε νοσηλευτές ηλικίας 18 έως 35 ετών που θέλουν να εργαστούν στη Γερμανία. Σε αυτή την περίπτωση, οι υποψήφιοι αρχίζουν να μαθαίνουν γερμανικά αφού γίνει πρώτα η γνωριμία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου.
Το πρόγραμμα προσφέρει τα μαθήματα γερμανικών και της ορολογίας νοσηλευτικής για τέσσερις μήνες, οικονομική υποστήριξη που ανέρχεται στα 400 ευρώ το μήνα, κάλυψη του κόστους για τη διεκπεραίωση εγγράφων, υποστήριξη σε όλη τη διαδικασία της αναγνώρισης των δικαιολογητικών, επίδομα 890 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης στη Γερμανία και υποστήριξη εκεί από άτομα που μιλούν ελληνικά. Επιπλέον, καθώς προαπαιτείται η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας σε επίπεδο Α2, ο Σύλλογος προσφέρει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης Γερμανικών μέχρι το επίπεδο Α2.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...