Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟΥ



Στην ευρύτερη περιοχή των Προμάχων, βρέθηκε μια άθικτη συσκευασία φυτοφαρμάκου 1 λίτρου.

Δεδομένης της μεγάλης,  φανταζόμαστε, αξίας του, όποιος το έχασε, μπορεί να απευθυνθεί στα "Προμαχιώτικα Νέα" για να πάρει πληροφορίες, για το  πού μπορεί να το παραλάβει.

"Η αποδόμηση του χρέους" - Μαρία Γ. Τζανάκου



Να συγχωρείς
ζητώντας
τη συγγνώμη
που δεν σου αναλογεί.

Να πονάς
χαρτογραφώντας
μια πορεία Ευτυχίας
που δεν μπορείς
να χειριστείς.

Να χαραμίζεις
το εφικτό
για το αβέβαιο
κάποιας Τελειότητας
αφανώς πονώντας
γνωρίζοντας πως
δεν υφίσταται ούτε Πόνος.

Να υποκλίνεσαι
σε κάθε ειρωνεία
πιστεύοντας πώς ποτέ
δεν είχες δίκιο.

Να ολισθαίνεις στην κατήφεια
διορθώνοντας
και την παραμικρή συμμετρία.

Να αφανίζεις την αλήθεια.
Να λοξοδρομείς σε κάθε Ιδέας πεπρωμένο.
Να συμβιβάζεσαι με κάθε ακραία ενοχή.
Για να χεις λόγο να ζητάς συγχώρεση
από όλες σου τις τύψεις.

Να ιχνηλατείς ακατανόητα
στους ίδιους σου τους Φόβους
που δεν θέλησαν ποτέ τους τη Φοβία
να διαγράφουν
γύρω από τον άξονα τους.

Να σφίγγεις ακατάπαυστα
τους χτύπους της καρδιάς σου
αδημονώντας για το τέλος
βαφτίζοντάς το νέα αρχή.

Να αφουγκράζεσαι παράφορα
τα στοιχειά της Λογικής σου
καθώς ανούσια ολισθαίνουν στα πλευρά
μιας κάποιας Σάρκας, Της Παράνοιας.

Να οδύρεσαι ασύστολα
με κάτι μάτια
όλο αβεβαιότητα
καχυποψία, δυσπιστία
που υποφέρουν
απλά και μόνο
γιατί έθαψαν και τον παραμικρό λυγμό
στην δυσπιστία μιας αφάνειας.


Μαρία Γ. Τζανάκου

Συλλογή: Πεποιθησιογόνα, Εκδ. Νοών Αθήνα 2012

.facebook

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ



Στις εκδηλώσεις της Επετείου του Ολοκαυτώματος της Νάουσας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης

Στις εκδηλώσεις για την 194η Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Νάουσας συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης παραβρέθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως Ναούσης όπου τελέστηκε η δοξολογία από τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες Σύρου κ.κ. Δωροθέου, Βεροίας και Ναούσης κ.κ. Παντελεήμονος, Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου, Ιλίου κ.κ. Αθηναγόρα και Τρίκκης κ.κ. Χρυσοστόμου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεοδωρίδης είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Πρόεδρο κ. Παυλόπουλο τον οποίο προσκάλεσε προσωπικά στις εκδηλώσεις εορτασμού της Απελευθέρωσης της Έδεσσας στις 18 Οκτωβρίου. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι ο Δήμος Έδεσσας, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας θα τον αναγορεύσει σε Επίτιμο Δημότη Έδεσσας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνου, αναπαράσταση δρώμενο, ενώ, οι εκδηλώσεις τερματίστηκαν με την πραγματοποίηση μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης.

Μπορεί το «Μέλι Αλμωπίας» να αποκτήσει Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης (ΠΓΕ);



Μπορεί το «Μέλι Αλμωπίας» να αποκτήσει Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης (ΠΓΕ);
Μπορούν τα μελισσοκομικά προϊόντα της Αλμωπίας να αποκτήσουν πιστοποίηση ποιότητας; 

Μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργείται για τη μελισσοκομία της Αλμωπίας, χάρη στην πράξη “Bee-conomy”. Τα μελισσοκομικά προϊόντα της περιοχής μας θα αναλυθούν από το πιστοποιημένο Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Α.Π.Θ. χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μελισσοκόμων, με σκοπό να τεκμηριωθούν πιστοποιήσεις ποιότητας που μπορούν να δώσουν μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του κλάδου στην Αλμωπία.  
Για αυτό το λόγο, καλούνται οι μελισσοκόμοι της Αλμωπίας να συλλέξουν δείγματα μικρής ποσότητας των μελισσοκομικών προϊόντων τους με αναφορά στην τοποθεσία και ημερομηνία τρύγου και να τα παραδώσουν στο Δημαρχείο Αλμωπίας, στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών. 
ΜΕΛΙ: Θα χρειαστούν άμεσα μικρές ποσότητες (200 γραμμάρια) αλλά πολλά δείγματα διαφορετικών μελιών που έχουν τρυγηθεί από την περιοχή μας.
ΓΥΡΗ, ΒΑΣ.ΠΟΛΤΟΣ, ΠΡΟΠΟΛΗ: Θα δοθεί ακριβές πρωτόκολλο συλλογής και διατήρησης στους μελισσοκόμους εκείνους που μπορούν να συνεργαστούν στα πλαίσια του προγράμματος. Η συζήτηση για τον ακριβή τρόπο θα γίνει στο Σχολείο Μελισσοκομίας, για το οποίο θα δημοσιευθεί ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής άμεσα.
Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες όλων των μελισσοκόμων της  Αλμωπίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα της έρευνας. 
Πληροφορίες:
2384350327-271
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πράξη “Bee-conomy” στο Δήμο Αλμωπίας



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πράξη “Bee-conomy” στο Δήμο Αλμωπίας. Με στόχο την στήριξη της οικονομίας των μελισσοκομικών προϊόντων στην Αλμωπία, η πράξη έρχεται να συνεισφέρει με μια σειρά ενεργειών για την πιστοποίηση της ποιότητας τους (όπως η πιστοποίηση γεωγραφικής προέλευσης) και τη δημιουργία τοπικής ταυτότητας  προώθησης. Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις εκπαίδευσης και συμβουλευτικής, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μελισσοκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών εργαλείων με τη βοήθεια του διαδικτύου, η συμμετοχή σε έκθεση προώθησης προϊόντων και το κάλεσμα προς στοχευμένο αγοραστικό κοινό. 
Οι δράσεις εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένη και εξοπλισμένη αίθουσα στο Δημοτικό Κατάστημα Εξαπλατάνου. Είκοσι πέντε επαγγελματίες μελισσοκόμοι και είκοσι πέντε αρχάριοι θα επιλεγούν μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Σε όλους θα δοθεί δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό,ενώ για δέκα επαγγελματίες θα δημιουργηθεί σελίδα ψηφιακής πώλησης και προώθησης των προϊόντων τους.  
Η πρόσκληση πρόκειται να δημοσιευθεί τις ερχόμενες μέρες στην επίσημη σελίδα του Δήμου Αλμωπίας, και στην ιστοσελίδα της πράξης www.bee-conomy.eu

Η πράξη “Bee-conomy” χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας “Ελλάδα- πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013”. 

O ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΣΙΜΤΣΙΡΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΕΝΔΟΦΑΚΟΙ ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ.



       Τσουνάμι επαναστατικών  αλλαγών έρχεται τα επόμενα χρόνια στην οφθαλμολογία καθώς η εξέλιξη στην τεχνολογία οδηγεί  στην κατασκευή εξατομικευμένων  ενδοφθάλμιων φακών  για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταρράκτη.
Δηλαδή τα αμέσως προσεχή χρόνια  θα κατασκευάζονται φακοί κατά παραγγελία με τα χαρακτηριστικά του ασθενή!
«Πράγματι οι αλλαγές τα επόμενα χρόνια θα είναι πού μεγάλες, ωστόσο και σήμερα  υπάρχει αύξηση του αριθμού των ασθενών που ωφελούνται από  την τεχνολογική πρόοδο. Ακόμη όμως το συνολικό ποσοστό των ασθενών που ωφελούνται από τη νέα τεχνολογία παραμένει χαμηλό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ασθενών που υποβάλλονται σε επέμβαση καταρράκτη» αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών κ .Βασίλης Κοζομπόλης.

«Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει ο κ Κοζομπόλης, βρισκόμαστε μπροστά από τεχνολογικές, ιατρικές αλλά και εμπορικές εξελίξεις που θα μοιάζουν με τσουνάμι. Η αγορά είναι τεράστια και αυξανόμενη, ενώ η βιομηχανία έχει αρχίσει να εξελίσσει συνεχώς την τεχνολογία και πρόσφατα έχουν μπει στο παιχνίδι πέραν των παραδοσιακών οφθαλμολογικών εταιρειών και τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η SAMSUNG KAI H GOOGLE. Το μέγα ζητούμενο είναι η απόλυτη αντιμετώπιση του φαινομένου της πρεσβυωπίας αλλά οι μεγάλοι αυτοί τεχνολογικοί κολοσσοί πάνε ακόμη μακρύτερα στοχεύοντας στην τηλεσκοπική όραση».
Ήδη στις ΗΠΑ διοργανώνονται ειδικά ενημερωτικά σεμινάρια για τους οφθαλμιάτρους σχετικά με ενδοφακούς νέας τεχνολογίας από την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής.
 
Σύμφωνα με τους οφθαλμίατρους σήμερα οι πολυεστιακοί ενδοφακοί είναι μια πραγματικότητα και καθημερινή επιλογή για τους ασθενείς που πάσχουν από καταρράκτη και οι οποίοι επιθυμούν καλή οπτική οξύτητα σε όλο το φάσμα των αποστάσεων δηλ μακριά, κοντά αλλά και σε ενδιάμεσες αποστάσεις. Φυσικά και εδώ οι επιλογές για τον κάθε ασθενή πρέπει να είναι απολύτως εξειδικευμένες.
Πρέπει δηλ να λαμβάνονται υπ΄ όψιν πέραν από τις όποιες προσδοκίες του υποψήφιου προς εγχείρηση καταρράκτη ασθενούς και σειρά άλλων οφθαλμικών παραμέτρων όπως π.χ. και η διάμετρος της κόρης του οφθαλμού.
«Ιδιαίτερη κατηγορία ασθενών αποτελούν οι ασθενείς με υπερμετρωπία. Οι ασθενείς αυτοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν πολλαπλώς από τις νέες κατηγορίες ενδοφακών και να απολαύσουν από πολύ νωρίς καλύτερης ποιότητας όραση που μπορούν πλέον να προσφέρουν οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές πολύ μικρής τομής και mini monovision» τονίζει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει.
«Έμφαση πρέπει να δοθεί στην κατηγορία εκείνη των γλαυκωματικών ασθενών. Αυτοί οι ασθενείς – με την εγχείρηση του καταρράκτη όσο το δυνατό νωρίτερα - μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη τόσο για την βελτίωση της όρασης αλλά και για την μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης απολαμβάνοντας πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Απαιτείται όμως ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του ενδοφακού, ώστε να είναι δυνατή η λεπτομερής παρακολούθηση της νόσου του γλαυκώματος με τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα (οτικά πεδία, OCT κ.λ.π.).
Συνεπώς η επιλογή του ενδοφακού για κάθε ασθενή πρέπει να είναι απολύτως εξατομικευμένη ώστε ο ίδιος ο ασθενής να επωφελείται ουσιαστικά από τα καινούρια τεχνολογικά επιτεύγματα και να ελαχιστοποιείται η πιθανότητα μετεγχειρητικών προβλημάτων που μια κακή επιλογή ενδοφακού μπορεί να προκαλέσει».

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Αντικειμενικά κριτήρια στην κατανομή των δικαιωμάτων - Δημιουργία μίας Ένωσης Κτηνοτρόφων για την προώθηση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Πέλλα  

Σύσκεψη για τους επιλέξιμους βοσκότοπους και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 



Με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για την παραχώρηση των δικαιωμάτων βόσκησης και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, η Προϊσταμένη Τοπογραφίας, Εποικισμού και Αναδασμού κα. Σταυρούλα Καρτσώλη, εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, κ.ά. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης παρουσίασε συνοπτικά τις προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στην Π.Ε. Πέλλας, τονίζοντας ότι στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυσή της με την μετατροπή του σημερινού ισοζυγίου 70/30 μεταξύ αγροτών/κτηνοτρόφων σε 50/50 τα προσεχή χρόνια. «Από την ενίσχυση της κτηνοτροφίας μπορούν να υπάρξουν σημαντικά έσοδα για το ελληνικό κράτος, καθώς και αναζωογόνηση της περιφερειακής, πραγματικής οικονομίας. Κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε εισαγωγές κτηνοτροφικών ειδών, προϊόντων, εξοπλισμού, φυραμάτων και εφοδίων που μπορούν να εξοικονομηθούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης. 
Επίσης, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε «τη δημιουργία μίας Ένωσης των Κτηνοτρόφων, κατά το πρότυπο των Ενώσεων Ομάδων Παραγωγών που δημιουργήθηκαν τελευταία» τονίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την προώθηση της κτηνοτροφίας στην Πέλλα.

Η παραχώρηση των δικαιωμάτων βόσκησης σε περιοχές της Π.Ε. Πέλλας ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης. Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης αναφέρθηκε στις τελευταίες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και στη σύνταξη των Σχεδίων Διαχείρισης Βοσκοτόπων, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2018, που αποτελεί προϋπόθεση για την κατανομή των βοσκοτόπων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δημιουργήθηκε μία άτυπη Επιτροπή για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης διαχείρισης των βοσκοτόπων, με στόχο την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων εξορθολογισμού του συστήματος και δικαιοσύνης στην κατανομή των δικαιωμάτων βόσκησης. 

Το προσεχές χρονικό διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες υπηρεσίες, τους βουλευτές και την κυβέρνηση, για την αύξηση των βοσκήσιμων εκτάσεων (με την ένταξη δασικών βοσκοτόπων) και των παραχωρηθέντων εκτάσεων στους δικαιούχους.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...