Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Δημήτρης Ουρούμης: Ο Δάσκαλος.


  Δημήτρης Ουρούμης: Ο Δάσκαλος. 

Τώρα που το μυαλό και η ψυχή έχουν ηρεμήσει, και οι σκέψεις έχουν καταλαγιάσει κάπως, από το ξαφνικό θάνατο του αγαπημένου μας δασκάλου και φίλου Δημήτρη Ουρούμη, και ο πόνος του χαμού του έγινε πλέον συνήθεια, τώρα θα ήθελα να γράψω δύο λόγια κι εγώ, νομίζοντας ότι θα ξαλαφρώσω λιγάκι, από το βάρος που έχω τα στήθια μου.

 Τον Δημήτρη τον γνώρισα πριν 18 χρόνια, τον ήξερα βέβαια σαν μουσικό από παληά, αλλά προσωπικά τον γνώρισα σε μια καφετέρια, στο στενό δρομάκι, πίσω από τον κινηματογράφο του Νοχουτίδη, που νομίζω εκείνα τα χρόνια λειτουργούσε και σαν αίθουσα διδασκαλίας χορωδίας. -«Γιατί δεν έρχεσαι στα μαθήματα που κάνουμε;» με ρώτησε, «έμαθα πως έχεις καλή φωνή». Πού καιρός γα χορωδία δάσκαλε, του είπα, «έλα να μας ακούσεις μια φορά, και εάν σου αρέσει φεύγεις», μου είπε, «εξάλλου δυο ώρες την εβδομάδα χρειάζεται να αφιερώσεις.»

Ἐτσι έγινε το ξεκίνημα με την χορωδία, τον Δεκέμβριο του 2004, που τότε γίνονταν τα μαθήματα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας. Από εκεί και ύστερα δεν έλειψα ούτε μια ημέρα από εκείνο το δίωρο. Πώς θα μπορούσα εξάλλου, αφού εκείνες οι στιγμές ήταν γεμάτες χαρά, ξεγνοιασιά και καλαμπούρι, με τους συναδέλφους χορωδούς, που τους αγάπησα όλους, σαν να ήταν μέλη μιας άλλης οικογένειας. Μιας Οικογένειας που την συνέδεαν κοινοί σκοποί, κοινό μεράκι και πολύ αγάπη για το τραγούδι.

Θυμάμαι, όταν προγραμματίζαμε κάποια χορωδιακή συνάντηση, και προσπαθούσαμε να βγάλουμε το ρεπερτόριο των τραγουδιών, φοβόμασταν ότι δεν θα μας πάρει ο χρόνος. Πόσο άγχος, πόση αγωνία είχαμε όλοι μας; Και ο δάσκαλος προσπαθούσε να μας καθησυχάσει, αλλά από την άλλη πλευρά τα ήθελε όλα τέλεια, και δώστου ξανά από την αρχή την «Βάρκα Γιαλό» του Τσιτσάνη, το «Άσπρο Περιστέρι» του Χατζηδάκη, το «Τι να πώ» του Λοΐζου, κάποιο του Θεοδωράκη, και πάει λέγοντας. 

Ένας κύκλος ζωής έκλεισε για μένα, γιατί δεν είναι λίγα δεκαοκτώ (18) ολόκληρα χρόνια. Τις πρώτες ημέρες, μετά τον χαμό του δάσκαλου, είπα ότι εδώ τελειώνει και «η ζωή του Αρίωνα», αλλά το ξανασκέφθηκα και είπα μέσα μου: εάν άραγε μπορούσε να μου μιλήσει ο Δημήτρης γι’ αυτό το θέμα, τι θα μου έλεγε; Σίγουρα θα μου απαντούσε: «Όχι Πρόεδρε, εγώ έκανα τόσα και τόσα, για να αναδείξω αυτήν την χορωδία. Αφιέρωσα κόπο και χρόνο, ελπίδες και προσδοκίες, πήραμε βραβείο από τα χέρια του Μίμη Πλέσσα, και συ θέλεις τώρα να την βουβάνεις; Θέλω να συνεχίσετε να τραγουδάτε, σαν να είμαι κι εγώ παρών στα μαθήματα σας. Θέλω να συνεχίσετε να πηγαίνετε σε χορωδιακές συναντήσεις, κι από τα βραβεία και τα εύσημα που παίρνετε να αφιερώνετε κάτι και σε εμένα».

Αντίο αγαπημένε μας δάσκαλε. Θα συνεχίσουμε το έργο σου, και θα σε θυμόμαστε μέσα από τα τραγούδια που μας έμαθες. 

Με Αγάπη. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Αρίων» Μπέτσος Τάσος.

Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 


Έδεσσα, 23/2/2022

Συνεργασία Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου και για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών.  

Συνάντηση εργασίας που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είχε, τις προηγούμενες μέρες στην Αθήνα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα. 

Συγκεκριμένα, η ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» που προωθεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήταν ένα θέμα που συζήτησε ο κ. Τζαμτζής με τον Υπουργό. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης υποστήριξε ότι η ένταξη του Διοικητηρίου στο πρόγραμμα θα έχει πολλαπλά οφέλη, όπως οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου θα πετύχει την  εξοικονόμηση ενέργειας και την εξασφάλιση θερμικής και οπτικής άνεσης.

Να σημειωθεί ότι για την ενεργειακή αναβάθμιση του Διοικητηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Τζαμτζής συνάντησε και τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. 


Στη συνέχεια, ο κ. Τζαμτζής παρουσίασε στον Υπουργό κ. Σκρέκα  τις θέσεις του για τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών που χρειάζεται να γίνεται με ορθολογικά, περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά κριτήρια. 

Ο κ. Τζαμτζής, ζήτησε η χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών σταθμών να γίνεται σε περιοχές οι οποίες δεν είναι κατάλληλες για αγροτικές εκμεταλλεύσεις υψηλής απόδοσης και, επίσης, να υπάρχει ικανοποιητική διασπορά τους, ώστε να μην αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του αγροτικού τοπίου και να περιορίζονται οι οικολογικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα. 


Επόμενο σημαντικό θέμα το οποίο συζητήθηκε μεταξύ των δύο προσώπων, ήταν το νέο θεσμικό καθεστώς των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε την στήριξη της λειτουργίας των Φορέων οι οποίοι είναι σημαντικό να λειτουργήσουν σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και κοινωνίες και, μέσω αυτών, να διασφαλιστεί η προστασία και οικολογική ανάπτυξη των Προστατευόμενων Περιοχών. Μεταξύ άλλων, η λειτουργία των Φορέων είναι σημαντική για την αξιοποίηση σημαντικών κοινοτικών και άλλων χρηματοδοτήσεων, ενώ αποτελεί και νομική υποχρέωση της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής και Διεθνούς περιβαλλοντικής νομοθεσίας. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...