Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ – ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΩΔΕΙΑ



Όπως ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης είχε διαβεβαιώσει το Γιώργο Καρασμάνη (Δελτίο Τύπου 31/10/2012), ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρόσληψη των 141 συμβασιούχων καθηγητών στα Δημοτικά Ωδεία της Χώρας και μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα (υπ’ αριθμό 2/81927/23-11-2012 απάντηση στην υπ’ αριθμό 738/8-10-2012 αναφορά του Βουλευτή), δόθηκε η έγκριση της χρηματοδοτικής πίστωσης με την οποία «ανοίγει» ο δρόμος για την στελέχωση των Δημοτικών Ωδείων. 




ΠΕΜΠΤΗ 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2012          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ATOMIC FALLOUT: ΤΟ ΜΠΕΡΓΚΕΡ...ΔΥΝΑΜΙΤΗΣ.



Το Atomic Fallout είναι ένα σούπερ ...

πικάντικο μπιφτέκι, καθώς παρασκευάζεται από δύο από τα πιο καυτά είδη τσίλι στον κόσμο, καταγράφοντας 1 εκατομμύριο μονάδες στην κλίμακα Scoville. Οι επίδοξοι γευσιγνώστες πρέπει να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση περί αποποίησης ευθυνών, να είναι πάνω από 18 ετών και να φοράνε απαραίτητα γάντια κατά τη στιγμή της κατανάλωσης! Διαφορετικά…



Και το μέγεθος του μπέργκερ είναι σχεδόν τόσο… τρομακτικό όσο πικάντικη γεύση του, με το συνηθισμένο ψωμάκι να αντικαθίστανται από δύο κομμάτια επίσης καυτερή πίτσας, ενώ το γεύμα συνοδεύεται με επιπλέον πικάντικες πατάτες! Ο σεφ James Reilly από το Μπρίστολ, δημιουργός του εν λόγω μπέργκερ, δηλώνει… ανέτοιμος να το δοκιμάσει, την ώρα μάλιστα που προσθέτει επιπλέον μπαχαρικά και καυτερή σάλτσα στο έδεσμα.



Όσοι προσπάθησαν μέχρι στιγμής να δοκιμάσουν να φάνε το μπέργκερ έφτασαν το πολύ μέχρι τη μέση. «Η εμεπιρία είναι μοναδική και ομολογώπως δεν είναι καν εύκολονα το πλησιάσεις. Οι καυτερές… αναθυμιάσεις προδιαθέτουν τον πελάτη για το τι θα ακολουθήσει στον ουρανίσκο μετά την πρώτη μπουκιά. Μέχρι στιγμής καμιά 500αριά άτομα θεώρησαν εαυτούς ικανούς να δοκιμάσουν και την… πάτησαν!», λέει ο σεφ με
υπερηφάνεια.





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΝΙΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.



Αρχικά για να καταλάβουμε γιατί καπνίζει το τζάκι μέσα στο σπίτι, ας δούμε στα γρήγορα πως λειτουργεί...



Πως λειτουργεί το τζάκι

Το τζάκι λειτουργεί με μία σχετικά απλή λογική.

Αποτελείται από την εστία που βάζουμε τα ξύλα και ένα μπουρί που είναι ο αγωγός για να φεύγει η κάπνα και ο ζεστός αέρας από το κάψιμο των ξύλων και που τερματίζει επάνω στην καμινάδα.

Όταν το ανάβουμε, ο ζεστός αέρας κατευθύνεται προς τα πάνω -προς την καμινάδα- από το μπουρί (ο ζεστός αέρας είναι πιο ελαφρύς από τον κρύο).

Τα ξύλα για να καούν, χρειάζονται "φρέσκο αέρα" τον οποίον παίρνουνε μέσα από το χώρο μας που εισέρχεται στην εστία.

Το "τράβηγμα" του ζεστού αέρα προς τα πάνω ενισχύεται εξαιτίας και των ανεπαίσθητων ανέμων στην καμινάδα. Φανταστείτε το αεράκι που στροβιλίζει στην ταράτσα μας, αναγκάζει τον αέρα να εξέλθει από την καμινάδα, "ρουφώντας τον" από το μπουρί -άρα και την εστία- που δεν είναι άλλος από το ζεστό αέρα των ξύλων που καίνε.

Πιο απλά, αν υποθέσουμε ότι το μπουρί είναι ένα καλαμάκι, το στροβίλισμα του αέρα στην ταράτσα και στην καμινάδα μας, φανταστείτε ότι δημιουργεί ένα φαινόμενο, όπως αυτό που συμβαίνει όταν ρουφάμε το καλαμάκι. Έτσι αποτραβιέται ο αέρας προς τα πάνω και έξω, σε συνδυασμό με το ότι είναι πιο ζεστός κι έτσι ενισχύεται αυτή του η έξοδος προς τα πάνω και έξω.

Έτσι λοιπόν λειτουργεί το τζάκι.


Όμως γιατί καπνίζει το τζάκι;

Αν για κάποιον λόγο η ροή αυτή του αέρα δεν είναι σχετικά "δυνατή", τότε μπορεί το τζάκι να καπνίσει μέσα στο σπίτι.

Τι συμβαίνει δηλαδή; Η κάπνα και ο ζεστός αέρας από το κάψιμο των ξύλων δεν οδηγείται ολοκληρωτικά προς τα πάνω και έξω, αλλά μέσα στο χώρο μας.

Οπότε αυτό που θα πρέπει να αντιληφθείτε, είναι ότι υπάρχει "προβληματική ροή" και δεν για κάποιον λόγο δεν μπορεί να ρουφηχτεί όλη η κάπνα και ο ζεστός αέρας προς τα πάνω και έξω μέσω του μπουριού και της καμινάδας. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να επικεντρωθούμε.

Τώρα, ας δούμε πιο συγκεκριμένα γιατί το τζάκι καπνίζει:

» μπορεί η καμινάδα να ψιλοβούλωσε πχ από κάποια φωλιά πουλιών, και να μην "τραβάει" καλά

» μπορεί να μπούκωσε το μπουρί και η καμινάδα από την κάπνα, απλά καθαρίστε τα

» δοκιμάστε να δώσετε ύψος στην καμινάδα σας: μπορεί να υπάρχουν εμπόδια και να μην μπορεί να δημιουργηθεί σχετικά έντονο "ρεύμα αέρα" ώστε να "τραβάει" καλύτερα

» δείτε αν λειτουργεί καλά το καπάκι(αν έχετε) που ανοίγει - κλείνει τη διέξοδο προς την καμινάδα. Με την πάροδο του χρόνου, υπάρχει περίπτωση να μην ανοίγει επαρκώς, ελέγξτε το

» αν αντί για καμινάδα έχετε καπελάκι, δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με κάποιο καλύτερο μιας και υπάρχει περίπτωση να εμποδίζει τη ροή του ζεστού αέρα αν αυτή είναι μεγάλη κι έτσι να "μπουκώνει το τζάκι"

» μπορεί να υπάρχουν ρεύματα αέρα μέσα στο χώρο σας. Δοκιμάστε να έχετε κλειστά παράθυρα και κλειστές διάφορες συσκευές που προκαλούν τέτοια ρέυματα, όπως πχ κλιματιστικό, απορροφητήρας, κλπ

» αν καπνίζει το τζάκι ενώ φυσάει πολύ, τότε θα πρέπει να αλλάξετε καμινάδα ή αν δεν έχετε καμινάδα, τότε αντικαταστήστε το καπελάκι με κάποιο άλλο καλύτερο

» αν κάπνιζε από πάντα, μπορεί η εστία να έχει δυσανάλογα μεγάλο μέγεθος σε σχέση με τη δυνατότητα απορρόφησης από το μπουρί και την καμινάδα, απλά δοκιμάστε να μειώσετε τον αριθμό των κούτσουρων που καίνε

Γενικά να ξέρετε πως πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να κάνει και ένα καλό τζάκι να καπνίσει, είναι τα ρεύματα αέρος μέσα στο σπίτι από ανοιχτές πόρτες, κλπ. Μπορεί να μην τα καταλαβαίνουμε τα ρεύματα αέρος όμως υπάρχουν υπό αυτές τις συνθήκες και παίζουν πολλές φορές σημαντικό ρόλο στο να κάνουν να καπνίζει το τζάκι, ακόμα κι αν η κατασκευή του είναι πολύ καλή.





ΠΗΓΗ...coolweb.gr

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΒΑΣΑΙ;


Αλήθεια, σήμερα φοβάσαι;





Φόβος…

Μία έννοια που υποδηλώνει τρόμο και πανικό. Μία έννοια που οι Αρχαίοι Έλληνες την προσωποποίησαν, σαν τον γιο του Άρη και της Αφροδίτης.

Αλήθεια, σήμερα φοβάσαι;

Κάθε μέρα θα φοβάσαι, εφόσον βρίσκεσαι μπροστά από μία τηλεόραση ή έναν υπολογιστή, λειτουργώντας σαν δέκτης κάθε είδους προπαγάνδας. Μία πετυχημένη προπαγάνδα θα πρέπει να έχει και ισχυρές δόσεις φόβου. Αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας.

Δεχόμενος όλα αυτά τα ερεθίσματα, αποξενώνεσαι από τον ίδιο σου τον εαυτό, αρχίζεις να φοβάσαι τα πάντα και κλείνεσαι μέσα στον εαυτό σου (και στο σπίτι σου), αποκομμένος από κάθε πραγματικό συναίσθημα του έξω κόσμου.

Η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο είδος, δεν είναι ούτε τεχνολογική, ούτε κοινωνική, αλλά πνευματική. Είναι η επανάσταση για το επόμενο επίπεδο διανόησης.

  • Βγες έξω από το μυαλό σου και πες στο κορίτσι/αγόρι που σκέφτεσαι, τα συναισθήματά σου.


  • Βγες έξω από το μυαλό σου και πρότεινέ της/του να βγείτε οι δυο σας.


  • Βγες έξω από το μυαλό σου και μην επιτρέπεις να το επηρεάζουν δημοσιογράφοι και πάσης φύσεως "τηλεοπτικοί ειδικοί".


  • Βγες έξω από το μυαλό σου και κοίταξέ το. Είναι ένας υπέροχος "οργανισμός", που πνίγεται κάτω από το αίσθημα του φόβου.


Θυμίσου…

Μην λειτουργείς ως διεκπεραιωτής της ζωής των άλλων, αλλά ως διαχειριστής της δικής σου ζωής.






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

IN MEMORIAM


Δεκέμβρης 2008. Ματωμένη μες στον χειμώνα η Άνοιξη. Από πρόσκρουση μιας σφαίρας στην καιροφυλακτούσα πραγματικότητα των καιρών. Στην καρδιά ενός παιδιού, στόχου κάθε τυραννίας. Γιατί η πραγματικότητα, ολοένα και πιο δυσδιάκριτη, είναι η ζωή, η ελπίδα πως το χθές θα ανατρέπεται σήμερα και το σήμερα αύριο. Και αυτός ο ατέρμονας που οδηγεί στους παραδείσους της ουτοπίας, σε κόσμους οραμάτων έπρεπε να ματώσει.

Κράτησα λίγες στιγμές από εκείνες τις νύχτες....
Και ειδικά τις πρώτες μετά το φονικό. Χίλια άτομα στη Σόλωνος να ξορκίζουν τον θάνατο και να αναμοχλεύουν την οργή τους για το κάθε τι που τους έπνιγε. Κι' έγινε ποτάμι τούτος ο χείμαρος για να ξορκίσει τον θάνατο, που βρήκε την ατραπό της πρόσκρουσης για να κουρσέψει ακηλίδωτος τη ζωή ενός παιδιού, τις ζωές όλων μας. 

Και το χώμα σκέπασε βιαστικά το φάντασμα που πλανιόταν πάνω από τις πόλεις. Και στο κατόπιν, έδοσαν άλλη στολή στο θάνατο και του αφαίρεσαν το δρεπάνι γιατί πάσα η κτίσις ηλλοιούτο φόβω θεωρούσα το Παιδί να χαράζει το μονοπάτι της δικιάς μας αιωνιότητας. 

Κι' εδοσαν άλλο όνομα στον άρχοντα του σκότους: αυτοκτονία, κατάθλιψη, ανεργία, φόβο. Και έσεται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης.

Και η παραίτηση, η αποδοχή του φόβου, οι βυθισμένες στα σκοτάδια ψυχές φέρνουν σιμά μας, όλο και πιο μέσα μας τον μαύρο ιππότη, μια ατέλειωτη παρτίδα σκακιού το παιγνίδι του μαζί μας. Χαμένη η Βασίλισσά μας, μένει ένας τρελλός να διαπραγματευτεί μαζί του τί είναι Ζωή, τί είναι Θάνατος. 

Μα και τα τετράγωνα της σκακιέρας όλα μαύρα: Οι χιλιάδες άταφοι νεκροί, οι σιωπηλές κηδείες, το βουβό κλάμα, τα πετρωμένα δάκρυα, τα σφραγισμένα χείλη, τα παγωμένα βλέμματα, η κάρτα ανεργίας, το κλειστό μαγαζί, το άδειο μας ψυγείο, τα σκοτεινιασμένα σπίτια. Και, οι απειλές του δοσατζή, οι βρυχηθμοί του φασισμού, τα βελάσματα των λύκων, η απόγνωση του αυτόχειρα. 

Και σε τούτη την πλάνη, στη μαύρη σκακιέρα των αρχόντων, όρισεν ο τρελλός πως Ζωή ήταν κείνος ο θάνατος στις 6 Δεκέμβρη του 2008. Του Αλέξη, του Μιχάλη πιο παληά, του Δημήτρη μετά, αλλά και χιλιάδων άλλων που κατέγραψε η συλλογική ενόραση. Και όρισεν πάλι ο τρελλός πως όλοι τούτοι θα ήταν οι στρατιώτες που θάφερναν πίσω τη Βασίλισσά τους.

e-Apenanti







ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

"ΜΑ ΤΟΝ ΔΙΑ, Ο ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ".


Μα τον Δία, ο Ψαραντώνης είναι ένα μικρό παιδί...



Τον είπαν 'Τζίμι Χέντριξ της κρητικής λύρας'. Σεβαστό, βγαλμένο από τη ζωή και τη μουσική του Ψαραντώνη, στέκει.΄Λύρα Ευλογημένη' κατά τον φίλο του, τον Nick Cave, 'ζωντανό πνεύμα του Διόνυσου' για έναν άλλο φίλο του, τον Γιάννη Αγγελάκα. Όλα ισχύουν, όλοι μέσα πέφτουν, όλοι σωστά τα λένε για τον τεράστιο Αντώνη, αλλά, η ουσία είναι τόσο αλλού, όσο ακριβώς χρειάζεται για να επιστρέψεις από αυτήν και να πάρεις αγκαλιά όλους τις μεγάλες κουβέντες και να νιώσεις ότι δεν χαραμίζονται ούτε στο ελάχιστο.
Αλλά. Επειδή δεν μπορώ να μεταφέρω ήχους μέσα από τις λέξεις κι επειδή πιθανότατα έχεις ακούσει τον απόκοσμο βρυχηθμό του Ψαραντώνη και τη διαολεμένη στριγκλιά της λύρας του, σε διαβεβαιώ ότι η κατάσταση είναι διαμετρικά αντίθετη και σαφώς πιο γήινη, όταν απλά σου μιλάει. Χωρίς λύρες και χωρίς μια 'Τίγρη' να πηδάει από μέσα του.
Σε διαβεβαιώ επίσης ότι ο Ψαραντώνης, όσο κι αν υποκλίνεται στην ομορφιά ολόκληρης της Ελλάδας, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ να μην είναι από την Κρήτη

Έχει αυτή την φωνή που πηγάζει από την καρδιά, αυτήν τη φυσική ευγένεια του ώριμου, σοφού Κρητικού και μια ισοπεδωτική, βουβή άρνηση στον ορυμαγδό από προτάσεις που τον αναφέρουν ως 'θρύλο', ως 'τεράστιο' (το 'κανα ήδη πιο πάνω), ως 'σπουδαίο', ως τον άνθρωπο στον οποίο υποκλίθηκε επί σκηνής ο Nick Cave, την πρώτη κιόλας φορά που τον άκουσε. Ναι, είναι θρύλος, και τεράστιος μάλιστα. Ταυτόχρονα είναι ο πιο ταπεινός άνθρωπος που γνώρισες ποτέ.
'Περνάει ο κόσμος, μου ομιλεί, νιώθω αυτήν την ικανοποίηση που η μουσική μας μένει πάντα ζωντανή μαζί με την ποίηση και τη ρίζα. Αλλά θρύλος; Νομίζω ότι ενοχλώ κιόλας παιδί μου'. Αυτή πρέπει να ήταν η έκτη ή έβδομη φορά που με έλεγε 'παιδί του'. Αυτή ήταν σίγουρα η τελευταία φορά που θα τον ενοχλούσα λέγοντάς τον θρύλο.





'Μου μιλάνε πολύ τα μικρά παιδιά και οι κουζουλοί'. Τον ρωτάω πώς και δεν φοβούνται την κοψιά του τα μικρά παιδιά. Γελάει. 'Όχι, όχι, έρχονται κοντά μου τα μικρά παιδάκια. Μου λένε ότι με αγαπάνε. Το ίδιο και οι κουζουλοί. Κι εγώ τους αγαπάω'. Ο Ψαραντώνης ζει πια στο Ηράκλειο, 'γιατί είναι πιο εύκολο για τις μετακινήσεις μου', και πηγαινοέρχεται στα Ανώγεια.
Δεν υπάρχει συνέντευξη του που να μην αναφέρει πόσο πολλά παιδιά ασχολούνται με τη λύρα και τα παραδοσιακά όργανα σήμερα. 'Τα δασκαλεύεις Ψαραντώνη;', τον τσιγκλάω. 'Όι, εγώ τους λέω μόνο να παίζουνε, να μάθουν το όργανο και μετά να τραγουδήσουν ό,τι θέλουν. Κι όπου κάνουν λάθος, να προσπαθούν ξανά και ξανά μέχρι να βγάλουν το δικό τους χαρακτήρα. Κι όπου έχει καλό χαρακτήρα το παιδί, θα μείνει, θα κυλήσει μόνο του το πράγμα. Πρέπει να το αφήσεις ελεύθερο το παιδί, να ψάξει τον εαυτό του, να 'διαβάσει' τη φύση', η Ελλάδα είναι ευλογημένη. Είναι ολόκληρη όμορφη και ποικίλη. Έχουμε βουνά, κάμπους, δέντρα, θάλασσα, δεν είναι μονότονη'.




Τον ρώτησα αν θα μπορούσε να μείνει σε κάποια άλλη χώρα, σίγουρος για την απάντησή του. Σίγουρος για άλλη απάντηση, βασικά. 'Θα μπορούσα, ναι, αλλά όχι για πολλά χρόνια. Σε όλες που έχω πάει και αντιπροσωπεύω τη χώρα μας σε φεστιβάλ, θα μπορούσα να μείνω'.
'Στα φεστιβάλ έρχονται οι ξένοι και μου λένε ότι η Ελλάδα έχει την καλύτερη ιστορία του πλανήτη. Τον Μάρτιο πηγαίνω Αυστραλία, μ' έχει φωνάξει ο Nick. Έχω πάει άλλες 8 φορές'

Είπαμε ήδη για την βαθιά υπόκλιση του Cave στον Ψαραντώνη. Του το θυμίζω. Δεν του αρέσει να λέει για αυτά. 'Δεν τα λέω αυτά, τα γράφει ο Τύπος έξω. Άκου να δεις. Ο μεγάλος καλλιτέχνης είναι σωστός άνθρωπος, δεν έχει κόμπλεξ. Όπως βλέπουν τα ψηλά βουνά το ένα τ' άλλο, έτσι συνεννοούνται και οι μεγάλοι άνθρωποι. Σέβονται κι αγαπιούνται και σμίγουνε. Με τον Nick, αγαπιόμαστε πολύ και τα λέμε με το βλέμμα'.
Ο Ψαραντώνης, λίγο καιρό πριν φύγει για Γερμανία και 4 μήνες πριν ταξιδέψει πάλι στην Αυστραλία για να τα 'πει με το βλέμμα' με τον Cave, έρχεται στο Gagarin το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου για να κόψει κι άλλες ανάσες. 'Στο Gagarin θα δείτε εμένα και τα άλλα κοπέλια. Ό,τι έρθει, θα παίξουμε. Ό,τι φέρει ο δρόμος. Δικά μου παλιά, του Νίκου, διάφορα'.

Όποιος κι αν ήταν ο αδερφός του Νίκου Ξυλούρη, έτσι και είχες έστω μισό λεπτό να μιλήσεις μαζί του, αποκλείεται να μην ρωτούσες κάτι γι' αυτόν. 'Τον σκέφτεσαι τον Νίκο;' είναι αυτό που διάλεξα. Πεζό, αυτονόητο, αλλά με μια ουσία που πολλοί χάνουν αναλύοντας από ποιο ξύλο είναι φτιαγμένη η λύρα του Ψαραντώνη και ποιες νοτιο-ευρωπαϊκές και δεν συμμαζεύεται μουσικές αναφορές απεικονίζονται στο έργο του. 'Τον σκέφτεσαι τον Νίκο;'.
'Παναγιά μου, ο Νίκος ήταν ένας. Λεβεντιά, ανθρωπιά, παλικαριά. Θυμάμαι δυο πράματα που μου 'χε πει. "Όπου πας, να θένε να ξαναπάς. Όπου πας και ας βρωμάς, όταν φεύγεις, να μυρίζεις"'

Δίπλα στον Νίκο, ο Ψαραντώνης έπιασε τη λύρα στο δημοτικό κι έπαιζε μαζί του.'Ήσουν καλός στις μαντινάδες ή μόνο στη λύρα;''Καλός ήμουν και στα δύο', μου λέει. 'Κι αν δεν έπιανες ποτέ τη λύρα;', επιμένω να ρωτώ τον άνθρωπο που έχει δηλώσει ότι ο πρώτος άνθρωπος που έπιασε ποτέ τη λύρα ήταν ο Θεός Δίας.
'Αν δεν έπαιζα λύρα, θα 'θελα να μαι νηπιαγωγός με μικρά παιδάκια ή στην πρώτη τάξη του σχολειού ή στα όρη με τις αίγες και τα πρόβατα'

'Σου είπα, Ηλία, για τα παιδιά παίζω. Προσανατολίζονται, ακούνε, μαθαίνουν από πού είναι αυτό που ακούνε και παίζουν κατά εκατοντάδες όργανα. Αυτό τι λέει; Ότι εδώ είμαστε, αυτή είναι η ρίζα μας. Χωρίς ρίζα, ούτε φύλλο ούτε καρπός, τελειώσαμε'.
O Ψαραντώνης εμφανίζεται ζωντανά στο Gagarin 205 το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου σε μια συναυλία που προμηνύεται -τίποτα λιγότερο από- συγκλονιστική.



ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΑΒΟΡΙΓΙΝΑΣ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.


 Τιμήθηκε Αβορίγινας που πολέμησε στην Κρήτη
Η οικογένεια ενός Αβορίγινα που έχει πλέον «αιώνια» σχέση με την Ελλάδα τιμήθηκε αυτή την εβδομάδα από την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτώριας.
Συγκεκριμένα παρουσία του Πρωθυπουργού της Βικτώριας Τεντ Μπέιλιου και της Υπουργού των Ιθαγενών,Τζανέτ Πόουελ και περίπου 600 ατόμων, επί το πλείστον ιθαγενών, έγινε η απονομή ειδικών διακρίσεων σε 15 διακεκριμένους Αβορίγινες.
Ανάμεσά στον κατάλογο ήταν και το όνομα του Ρεγκ Σόντερς, του μοναδικού ιθαγενή Αυστραλού στρατιώτη που πολέμησε στην Μάχη της Κρήτης.
Ο Σόντερς που πολέμησε και στην Κορέα υπήρξε και ηγετικό στέλεχος των ιθαγενών. Η οικογένειά του θέλησε την ημέρα της αναγνώρισής της προσφοράς του να είναι στην εκδήλωση και Έλληνες, Κρήτες. Και είχαν τους λόγους τους. Έτσι κάλεσαν στην εκδήλωση τον αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Ένωσης Ιωάννης Ρεράκη και τον πρώην πρόεδρο της Αντώνη Τσουρδαλάκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης διοργανώνει συναυλία στις 14 Δεκεμβρίου με τον Γιώργο Ξυλούρη στο ΒΜW Edge (Federation Square) της Μελβούρνης προς ενίσχυση του Μνημείου που θα αναγερθεί στα Χανιά για τον Ρεγκ Σόντερς μιας και η περίπτωση του είναι μοναδική.
Η κόρη του Ρεγκ Σόντερς, Γκλέντα, τόνισε πολλές φορές πως ο πατέρας της έλεγε πως χρωστά στη ζωή του στους Κρήτες. Εξάλλου η ίδια και μέλη της οικογένειά της είχαν επισκεφτεί το νησί προκειμένου να γνωρίσουν μέλη της οικογένειας που τον φυγάδευσε μετά τη Μάχη της Κρήτης το 1941.
Το ταξίδι-προσκύνημα της οικογένειας Σόντερς και η επανένωσή της με την οικογένεια της Βασιλικής Τζαγκαράκη από το χωριό Λαμπινή της Κρήτης είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα στην Αυστραλία. Η επανένωση των δύο οικογενειών, του Ρεγκ Σόντερς και της Βασιλικής Τζαγκαράκη, ήταν συγκινητική.
Ο ίδιος ο Σόντερς θεωρούσε τη Βασιλική Τζαγκαράκη ως την πιο γενναία γυναίκα που είχε γνωρίσει. Η οικογένεια Τζαγκαράκη πρόσφερε καταφύγιο στο Ρεγκ Σόντερς και άλλους στρατιώτες σε ένα απομονωμένο ξωκλήσι έξω από το χωριό Λαμπινή. Ο Ρεγκ Σόντερς κατάφερε τελικά να διαφύγει από την Κρήτη το 1942, πολέμησε στη συνέχεια στον Πόλεμο της Κορέας, προάχθηκε σε λοχαγό.Απεβίωσε το 1990.




Πηγή: flashnews.gr

ΧΑΡΑΤΣΙ : Η ΔΕΗ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙ 300ΡΙΑ ΑΝ...


 Παράνομο το χαράτσι   Η ΔΕΗ θα μοιράζει 300άρια σε ευρώ αν...
Η απόφαση σε απλά Ελληνικά:
1. Αν σου κόψουν το ρεύμα επειδή δεν πλήρωσες το χαράτσι, κάνεις αγωγή στην ΔΕΗ και ζητάς ένα 300σάρι ευρώ για την διακοπή και ένα 300σάρι για κάθε ημέρα που σου το κρατούν κομμένο (πράξη δια παραλήψεως).
2. Άλλο ένα 300σάρι εάν πας στην ΔΕΗ να πληρώσεις το λογαριασμό χωρίς το χαράτσι και ο υπάλληλος δεν το δεχτεί. Φεύγεις και ξαναπάς την επόμενη ημέρα για άλλο ένα ζεστό 300άρι!
3. Και τέλος άλλο ένα 300σάρι εάν σου ξανάρθει λογαριασμός με χαράτσι.
Και όλα αυτά από μεθαύριο. Επανάσταση!
Θα κάνουν σίγουρα έφεση αλλά κανένας Δικαστής δεν πρόκειται να αναστείλει την προσωρινή εκτελεστότητα.
Ένα μεγάλο μπράβο στους Δικαστές για το θάρρος τους.
Άντε να πάρετε φόρα, μπας και γλυτώσει αυτή η χώρα!




ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

.
Στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα υπάρχει μια ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Νικολάου (προστάτου της Μονής).

Στο μέτωπο του Αγίου υπάρχει κατά μήκος σχισμή οκτώ εκατοστών, πάνω στην οποία είχε φυτευθή ένα μεγάλο «όστρεο» κατά το χρονικό διάστημα, που η εικόνα είχε μείνει στον βυθό της θάλασσας.

Έτσι η εικόνα αυτή έλαβε την προσηγορία: «Αγιος Νικόλαος ο Στρειδάς ή Αστρειδάς». Η παράδοση αναφέρει ότι «εξήχθη εκ της θαλάσσης, υπό των αλιέων της Μονής κατά τους χρόνους της ανιδρύσεως αυτής», κατά τύχη, με τα δίχτυά τους, με το όστρακο πάνω στο μέτωπο του Αγίου Νικολάου. 

Οι αλιείς προσπάθησαν επιτηδείως να αποκολλήσουν το στρείδι από το μέτωπο του Αγίου.

Μόλις όμως το ξεκόλλησαν, στο μέτωπο του Αγίου εφάνη αίμα, που μέχρι σήμερα φαίνεται και βεβαιώνει το θαύμα.

Εξ' αιτίας αυτού του θαύματος ο πατριάρχης Ιερεμίας όρισε, να εορτάζει και να τιμάται η Μονή επ' ονόματι του Αγίου Νικολάου. Το όστρακο αυτό διατηρήθηκε σαν κειμήλιο.

Το μισό ευρίσκεται στη Μονή. Το άλλο μισό το έκαμαν, κατά την παράδοση, εγκόλπιο-δώρο στον πατριάρχη Ιώβ της Ρωσίας.

Το πιο πιθανό είναι να ρίχτηκε η εικόνα στο βυθό από τους Καταλανούς πειρατές μετά την επιδρομή που έγινε το 1306.

Αυτό μας το επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, που χρονολόγησαν την κατασκευή της εικόνας στα τέλη του 13ου αιώνα.

Η εικόνα ανελκύστηκε το έτος 1589, επί πατριαρχίας Ιερεμίου Β΄.



 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΑΦΗΝΟΥΝ ΦΑΓΗΤΟ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ.


Πολίτες που δεν θέλουν να πετάξουν το περίσσευμα των γευμάτων τους, αναλογιζόμενοι φυσικά το πρόβλημα σιτισμού που αντιμετωπίζουν δεκάδες συμπολίτες τους, τα αφήνουν εκτός κάδων. 
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του ThrakiToday.com σε κάδους απορριμμάτων της Ξάνθης κρέμονται σακούλες με υπολείμματα γευμάτων τα οποία προορίζονται για όσους αναζητούν τροφή στα σκουπίδια.

Πηγή: Thrakitoday.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ.


Ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης όσων επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, μελετά η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, οικονομικών και διοικητικών κινήτρων για τη διευκόλυνση όσων επιθυμούν να επιστρέψουν στην περιφέρεια και να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, μετά και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει αναθέσει τη μελέτη και το σχεδιασμό του προγράμματος στους αναπληρωτές υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Περιβάλλοντος, Σταύρο Καλαφάτη και Ανάπτυξης, Σταύρο Καλογιάννη, οι οποίοι την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συνάντηση.
Ο κ. Χαρακόπουλος, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα», τονίζοντας ότι «αφενός έρχεται να εξυπηρετήσει τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι η ανάδειξη της γεωργίας-κτηνοτροφίας σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας και αφετέρου, να θέσει απαραίτητες προϋποθέσεις και να υποστηρίξει όσους αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που είχε πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχεδόν 1 εκατ. άτομα είχαν δηλώσει πως σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και περίπου οι μισοί, να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία). Επίσης, τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση, αφού το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και το 43% πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ.



ΠΗΓΗ...http://www.enikos.gr

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ.


Το χρονικό της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Σήμερα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την 6η Δεκεμβρίου του 2008

Συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, Εξάρχεια, 6 Δεκεμβρίου 2008. Ο 15χρονος μαθητής, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας, Επαμεινώνδα Κορκονέα. 

Η παρέα του μαθητή είχε λεκτικό διαξιφισμό με τους δύο ειδικούς φρουρούς που περιπολούσαν στην περιοχή. Ο θάνατος του παιδιού ήταν ακαριαίος αφού ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά του 15χρονου και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο. 

Η πληροφορία ότι 15χρονος έπεσε νεκρός στα Εξάρχεια από αστυνομικό διαδόθηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτων σε ολόκληρη τη χώρα και από το διαδίκτυο και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες νέοι, κυρίως μαθητές, να συγκεντρωθούν στους δρόμους της Αθήνας αλλά και άλλων πόλεων και να διαμαρτυρηθούν. Μέσα σε λίγες ώρες οι διαδηλώσεις έγιναν… βανδαλισμοί αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που μαθητές διαδήλωναν προσφέροντας τριαντάφυλλα σε αστυνομικούς για να δείξουν ποιοι είναι. 

Αστυνομική βία πάντως κυριαρχούσε σε πολλές από τις διαμαρτυρίες των νεαρών (και όχι μόνο) μαθητών με τις εικόνες να κάνουν το γύρο του κόσμου. 

Οι διαδηλώσεις που έγιναν βανδαλισμοί


Από την πρώτη στιγμή σχεδόν οι εκδηλώσεις ξέφυγαν από τον ειρηνικό τους χαρακτήρα και πήραν τη μορφή εξέγερσης που κόπασε ύστερα από αρκετές ημέρες. Λόγω του θανάτου του νεαρού πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ενώ κλειστό παρέμεινε και το σχολείο στη Σταμάτα όπου φοιτούσε ο μαθητής.

Ο τότε υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης κήρυξε την επομένη των ταραχών ημέρα πένθους, ενώ κλειστές παρέμειναν και πανεπιστημιακές σχολές. Πορείες μαθητών πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας. ΟΛΜΕ, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών και δάσκαλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη απεργία κήρυξε η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών.

Μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ σαν να ήταν πτώματα. 

Επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, φρούτα και βόμβες μολότοφ δέχθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα της χώρας. Ταυτόχρονα τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές τους με αποφάσεις κατάληψης, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της κρατικής καταστολής όσο και κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Όμως, σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας και όχι μόνο έπαιρναν ανησυχητικές διαστάσεις. 

Η κηδεία του 15χρονου μαθητή

Την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου. Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στη γενικότερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα.

Οι συγκρούσεις και τα επεισόδια συνεχίστηκαν το ίδιο βράδυ σε πολλές πόλεις, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Το αστυνομικό τμήμα Ζεφυρίου, στην δυτική Αθήνα, δέχθηκε επίθεση από Ρομά.

Ο απολογισμός των επεισοδίων

Την περίοδο 6 Δεκεμβρίου έως 14 Ιανουαρίου έγιναν περισσότερες από 250 συλλήψεις πανελλαδικά που κατέληξαν σε 67 προφυλακίσεις. Ο απολογισμός του ΕΒΕΑ έδειξε ότι στην Αθήνα υπέστησαν ζημιές 435 επιχειρήσεις (37 με ολοσχερή καταστροφή), συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ. O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε σε 88 επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές στην πόλη, από τις οποίες 10 καταστράφηκαν ολοσχερώς.



ΠΗΓΗ...http://www.newsbeast.gr

ΣΟΥΡΒΑ 2012 ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.

ΣΟΥΡΒΑ 2012 ΠΡΟΜΑΧΟΙ
Ανακοινώθηκε από  τους κατοίκους των  Προμάχων η διοργάνωση της "Σούρβας 2012".
Μετά από την περσινή μεγαλειώδη επιτυχία της εκδήλωσης , που την αγκάλιασε όλο το χωριό και την στήριξαν όλοι οι κάτοικοι,οι διοργανωτές ανέβασαν τον πήχη πιο ψηλά και ευελπιστούν η φετινή να είναι πολύ καλύτερη.
Διαβάστε την ανακοίνωση ...


"ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ (ΣΟΥΡΒΑ) ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012. 
ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ.
ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΙΑ, ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥΒΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΑΦΘΟΝΟ ΚΡΑΣΙ.
 ΟΠΟΙΟΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΥΛΙΚΑ (ΣΧΑΡΕΣ & ΚΡΕΑΤΑ) ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙ."


ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η  ΟΡΧΗΣΤΡΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΗΧΟΣ”

Περισσότερα στο...
https://www.facebook.com/events/115500461948040/?notif_t=plan_user_invited


Τα "Προμαχιώτικα Νέα" θα είναι παρόντα, όπως και πέρυσι και θα μεταδώσουν τα τεκταινόμενα με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Υπάρχει σχεδιασμός για την κάλυψη της εκδήλωσης μέσω live streaming  με δυο κάμερες, μια σταθερή πανοραμική και μια κινητή που θα περιφέρεται σε όλα τα σημεία.
Επίσης θα σας ενημερώνουν τακτικά για τις προετοιμασίες της εκδήλωσης.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ.



Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Στηρίζουμε τον πολιτισμό, προωθούμε τη δημιουργικότητα  

Μία πρωτότυπη έκθεση εικαστικών έργων, φτιαγμένα με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, της Ιωάννας Αμπατζή διοργανώνει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας με τίτλο «Τέχνη και Ανακύκλωση».  

Η έκθεση πραγματοποιείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσα και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι το πρωί: 12.00-14.00 και το απόγευμα: 18.00-21.00. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 12.30μ.μ.. 

Σε δήλωσή του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Καλώ τους φιλότεχνους της Έδεσσας, της Πέλλας και της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας να τιμήσουν με την παρουσία τους την έκθεση και να δουν από κοντά τα εικαστικά έργα της Ιωάννας Αμπατζή που προβάλλουν την ιδέα και αξία της ανακύκλωσης. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας στηρίζει τον πολιτισμό και ιδιαίτερα το έργο των τοπικών καλλιτεχνών και δημιουργών. Αυτές τις ημέρες η αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στεγάζει τη θεατρική παράσταση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου «Παγωτό μες το χειμώνα», παράλληλα με την έκθεση εικαστικών έργων της Αμπατζή, ενώ η αίθουσα χρησιμοποιείται επίσης για τις διαλέξεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου. Το προσεχές χρονικό διάστημα ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε κι άλλες δράσεις πολιτισμού, όπως εκθέσεις έργων δημοσίων υπαλλήλων ή τοπικών συλλόγων, εργαστήρια τέχνης και πολιτισμού, θεατρικές παραστάσεις, κ.ά. Η μεγάλη πολιτιστική παράδοση της Πέλλας συνεχίζεται». 

Ιωάννα Αμπατζή (BIO) – Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει και εργάζεται στην Έδεσσα, στο Τμήμα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης. Έχει σπουδάσει Γαλλική Φιλολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο-σκηνογραφία και τη δημιουργική γραφή. Εικαστικές δημιουργίες της, ζωγραφικοί πίνακες και κατασκευές, έχουν εκτεθεί σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις στην Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη. Έχει συγγράψει ακόμη ένα παιδικό μυθιστόρημα με τίτλο «Λάρυ Μπι, το βιβλίο των μαγικών συνταγών» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Προπομπός.  


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...