Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ευχαριστήριο της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων


Η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων ευχαριστεί θερμά το Κέντρο Κήπου Γεωργιάδη στην Αριδαία, για την πολύχρονη, απλόχερη και γενναιόδωρη προσφορά λουλουδιών.

Ευχόμαστε στη Λίτσα και τον Θοδωρή η ζωή τους να είναι πάντοτε γεμάτη με χρώματα και οσμές, όπως οι πανέμορφες δημιουργίες τους.





"OUT PARTY" της Β' Λυκείου στο ΓΕΛ Αριδαίας


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ, ΑΛΜΩΠΙΑ, ΣΚΥΔΡΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ «Εφαρμόστε τα δικά μας μέτρα για άμεση στήριξη των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών»




ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ, ΑΛΜΩΠΙΑ, ΣΚΥΔΡΑ, ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

«Εφαρμόστε τα δικά μας μέτρα για άμεση στήριξη των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών»

Το νέο μεγάλο πλήγμα που δέχτηκαν οι δενδροκαλλιεργητές του Νομού μας, έφερε στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης.

Σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καταγράφει τις εκτεταμένες ζημιές κυρίως στην περιοχή της Βεγορίτιδας και περισσότερο στα κερασόδεντρα από  από κακή γονιμοποίηση και καρπόπτωση, που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει στο 100%, αλλά και σε άλλες ορεινές και πεδινές καλλιέργειες σε Αλμωπία, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση, σε βερίκοκα, ροδάκινα, κυδώνια, μήλα, ακτινίδια και δαμάσκηνα.

Ο πρώην Υπουργός, επισημαίνει ότι οι καταστροφές είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής και των δυσμενών καιρικών φαινομένων που προκαλεί... Υπογραμμίζει τη δεινή οικονομική θέση των παραγωγών που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι ακόμη περιμένουν το υπόλοιπο 30% από περσινές αποζημιώσεις…  Και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου μεταξύ άλλων:

-          να εφαρμόσει άμεσα το άρθρο 71 του Ν 4235 που με την προηγούμενη Κυβέρνηση και με τροπολογία Καρασμάνη ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

-         να δώσει εντολή για άμεση πληρωμή του οφειλόμενου υπολοίπου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις. 

Ακολουθεί η Ερώτηση:

 Του Βουλευτή Πέλλας ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣ​ΜΑΝΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Μεγάλες ζημιές από την καρπόπτωση και την ακαρπία   σε δενδροκαλλιέργειες της Πέλλας»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί στην περιοχή της Βεγορίτιδας κυρίως, αλλά και σε άλλες περιοχές ορεινές και πεδινές, όπως Αλμωπία, Σκύδρα, Γιαννιτσά και Κρύα Βρύση, καθώς για άλλη μια φορά βλέπουν να πηγαίνουν χαμένοι οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.

Ενώ όλα προϊδέαζαν για μια καλή συγκομιδή και ένα καλό εισόδημα  για όλες τις δενδροκαλλιέργειες, η εξέλιξη δεν δικαίωσε τις προσδοκίες τους – το αντίθετο μάλιστα.

Οι κερασοκαλλιέργειες κυρίως που είχαν μια πλήρη ανθοφορία, τελικά εξ αιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών λόγω της συντελούμενης παγκοσμίως κλιματικής αλλαγής, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, άκαιρων βροχών και κακής γονιμοποίησης, δεν είχαν καλή καρπόδεση, με συνέπεια να παρατηρείται μια εκτεταμένη καρπόπτωση που, σε πολλές περιπτώσεις, φτάνει το 100% της προσδοκώμενης παραγωγής. Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλες καλλιέργειες, όπως σε βερίκοκα, μήλα, ροδάκινα, κυδώνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια λόγω καρπόπτωσης ή ακαρπίας.

Οι καλλιεργητές και οι οικογένειές τους, κινδυνεύουν να βρεθούν για ακόμη μια φορά αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα. Έχουν πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής τους σε λιπάσματα, φάρμακα, κλαδέματα… Συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, έχουν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, πετρέλαια, ρεύματα, φόρους, ΕΝΦΙΑ κλπ… Και περίμεναν πώς και πώς την ¨καλή σοδειά¨ για ένα καλό εισόδημα που, δυστυχώς, δεν πρόκειται να έχουν.

ΕΠΕΙΔΗ, δεν αρκεί να προτρέπουμε τους καλλιεργητές σε ποιοτική παραγωγή, αλλά και να διασφαλίζουμε την παραγωγή τους και το εισόδημά τους από όλους τους κινδύνους, όπως τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα…

ΕΠΕΙΔΗ, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Κυβέρνησή μας στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ( ΠΑΑ) 2014-2020 είχε εντάξει μέτρα όπως:

-         Το Μ17 με 200 εκατομμύρια για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Μέτρο το οποίο η σημερινή Κυβέρνηση δεν διεκδίκησε και το άφησε αναξιοποίητο, παρά το γεγονός ότι ο Επίτροπος Γεωργίας Χόγκαν είχε επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία.

-         Το Μ5 με 45 εκατομμύρια για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία.

ΕΠΕΙΔΗ, επίσης η Κυβέρνησή μας, με τροπολογία του υπογράφοντος και με θετική ψήφο από όλα τα κόμματα θέσπισε τον Νόμο 4235 άρθρο 71 για αντιμετώπιση κινδύνων από την κλιματική αλλαγή που ορίζει ότι ακαρπία και καρπόπτωση από οποιαδήποτε αιτία καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.

ΕΠΕΙΔΗ οι άνθρωποι αυτοί, βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και εξ αιτίας του γεγονότος ότι ακόμη περιμένουν να εισπράξουν το υπόλοιπο 30% από αποζημιώσεις περσινών ζημιών.



ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός

·       Τι προτίθεται να κάνει και πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το μείζον πρόβλημα της απώλειας εισοδήματος από την καρπόπτωση και την ακαρπία στις προαναφερθείσες περιοχές του Νομού Πέλλας.

·       Αν επιτέλους και πότε θα εφαρμόσει το άρθρο 71 του Ν 4235 που, αν ίσχυε σήμερα, θα κάλυπτε άμεσα και θα αποζημίωνε τους πληγέντες από ακαρπία και καρπόπτωση καλλιεργητές.

·       Αν, μετά από αυτό το τελευταίο πλήγμα στους παραγωγούς του Νομού μας, θα δώσει εντολή για άμεση πληρωμή του οφειλόμενου υπολοίπου 30% από τις περσινές αποζημιώσεις.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ



Γιώργος Καρασμάνης  

Δηλώσεις ζημιάς στις πρώιμες ποικιλίες των κερασιών στους Προμάχους


Ανακοινώνεται στους κερασοπαραγωγούς των Προμάχων ότι γίνονται δηλώσεις για ζημιές στις πρώιμες ποικιλίες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να καταθέτουν τις δηλώσεις τους στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού καθημερινά από τις 18.00 μέχρι τις 20.30 το απόγευμα.

Καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων η 24η Μαΐου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά το έντυπο του ΟΣΔΕ.

Ο κ. Σοφοκλής Σαμαρτζίδης είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλμωπίας.


Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΗΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ, ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο κ. Σοφοκλής Σαμαρτζίδης, απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αλμωπίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος του ευχήθηκε καλή δύναμη στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Παράλληλα, τον ενημέρωσε για κάποια τρέχοντα ζητήματα, ενώ τόνισε ότι προχώρησε στην επιλογή ενός νέου ανθρώπου, που έχει δώσει δείγματα γραφής ,ως επιτυχημένος επαγγελματίας και έχει πραγματική διάθεση να προσπαθήσει για να φανεί αντάξιος αυτής της σημαντικής θέσης που αναλαμβάνει.Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην κατεύθυνση του ίδιου προσωπικά και αυτής της Δημοτικής Αρχής ,
η οποία έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στους νέους ανθρώπους , δίνοντάς τους την ευκαιρία να αποδείξουν τις ικανότητές τους.Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους κατέθεσαν αίτηση και βιογραφικό για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Αλμωπίας.
Ο κ. Σαμαρτζίδης από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και υπογράμμισε ότι οι απαιτήσεις της νέας του θέσης είναι πολλές και σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, γι’ αυτό θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθεί στο βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνει. Παράλληλα, τόνισε ότι αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει από τη Δημοτική Αρχή μέχρι σήμερα, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Διευθυντές των Υπηρεσιών του Δήμου, όπου έγινε μια πρώτη ενημέρωση για τα τρέχοντα ζητήματα του Δήμου και ο νέος Γενικός Γραμματέας είχε την ευκαιρία για μια πρώτη γνωριμία με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Στη συνέχεια έγινε σύγκλιση του Ιδιαίτερου Γραφείου του Δημάρχου και συζητήθηκαν θέματα αρμοδιότητάς του.


Πρόγραμμα Ανθεστηρίων



ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2018


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ»
ΟΣΔΕ 2018
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 2018 ΕΩΣ ΤΗΝ 15η ΙΟΥΝΙΟΥ 2018.ΜΕΤΑ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΣΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΚΑΤΑ 1% ΑΝΑ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΒΑΣΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΤΟΥΣ 2018 ΩΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ , 2/7/2018.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΑΓΙΑΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΙ ALPHA BANK.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΗΛ. 23840.21380-23454.
ΑΝΟΙΧΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Α.Φ.Ο.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ «Η ΕΝΩΣΗ» - Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ.

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ “Οι εξελίξεις στη χώρας μας & την ευρύτερη περιοχή και η θέση του ΚΚΕ”



Κ Α Λ Ε Σ Μ Α 


    Η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ σας προσκαλεί

την Κυριακή 20 Μαϊου στις 8.30' μ.μ.

στην Πλατεία ΕΠΟΝ ( Πεζόδρομος ) στα Γιαννιτσά

στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ,

 που πραγματοποιείται με θέμα :

“Οι εξελίξεις στη χώρας μας & την ευρύτερη περιοχή                      και η θέση του ΚΚΕ”

Θα μιλήσει ο Σάκης Βαρδαλής,
μέλος της Κεντρικής Επιτροπής & Βουλευτής του ΚΚΕ





                                    Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ

Γιάννης Σηφάκης : Θετικό παράδειγμα οι τρεις οργανώσεις παραγωγών για σπαράγγι και κεράσι σε Μεγαπλάτανο, Όρμα και Πιπεριά Αλμωπίας Πέλλας


Γιάννης Σηφάκης: Πολύ καλό παράδειγμα οι τρείς Οργανώσεις Παραγωγών Σπαραγγιού σε Μεγαπλάτανο, Όρμα και Πιπεριά 
Ολοκλήρωσαν την συγκέντρωση, τυποποίηση και πώληση του σπαραγγιού με πολύ θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς
Ο Γιάννης Σηφάκης επισκέφτηκε και την Οργάνωση Παραγωγών «Συνεργασία Παραγωγών Αλμωπίας» που εδρεύει μέσα στον συνεταιρισμό της Όρμας. Η οργάνωση παραγωγών, που ξεκίνησε μόλις πριν λίγους μήνες, αριθμεί ήδη 28 μέλη με τάση αύξησηςκαι δραστηριοποιείται στο σπαράγγι και στο κεράσι. 
Πρόεδρος της είναι ο Γιάννης Αντωνίου του Γεωργίου και διαχειριστής της ο Χρήστος Τρύπκος, Μηχανικός Λογισμικού και Επικοινωνίας. 
Η Ομάδα παραγωγών αποφάσισε από την αρχή να αναθέσει σε επιστήμονα – τεχνοκράτη την διαχείριση, την έρευνα αγοράς και τις σχέσεις της οργάνωσης παραγωγών πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα γίνει αποδοτικότερη και πιο αποτελεσματική.
Ο βουλευτής, αφού συνεχάρη τους παραγωγούς για την απόφαση τους να ιδρύσουν οργάνωση παραγωγών (εκμεταλλευόμενοι την πρόσφατη νομοθεσία και με στόχο να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα) ενημερώθηκε για την πορεία του σπαραγγιού, για τις ενέργειες της οργάνωσης παραγωγών, τους στόχους της για τα επόμενα χρόνια και για τις τιμές πώλησης του προϊόντος.
Και οι τρείς οργανώσεις παραγωγών που διαχειρίστηκαν το σπαράγγι έκαναν και τυποποίηση. Παρέδιδαν στους εμπόρους οι οποίοι συσκεύασαν και προώθησαν τα προϊόντα σε διεθνείς αγορές. 
Η συγκεκριμένη ΟΠ επιθυμεί στην πορεία να προχωρήσει και στην συσκευασία και εμπορία των προϊόντων βασισμένη και στις δυνατότητες του διαχειριστή- τεχνοκράτη Χρ. Τρύπκου. Η επιλογή αυτή επαινέθηκε από τον βουλευτή που ανέλυσε γιατί οφείλουν οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι συνεταιρισμοί να αξιοποιούν την γνώση και τις δυνατότητες επιστημόνων – τεχνοκρατών για την καλύτερη οργάνωση τους και την προώθηση των προϊόντων τους.
Τώρα η ΟΠ προχωρά και στην συγκέντρωση και τυποποίηση κερασιών. 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...