Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΩΡΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΑΡΧΑΙΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΛΩΡΟ
   
    Ο αρχαίος οικισμός του Αλώρου αποτελεί  πόλη της αρχαίας Αλμωπίας. Κατοικήθηκε από την ύστερη εποχή του χαλκού μέχρι τα υστερορωμαϊκά χρόνια. ο οικισμός αναπτύσσεται σε οχυρό λόφο ο οποίος περιβάλλεται από τον Άνω Λουδία ή Αλμωπαίο ποταμό.  Για το λόγο αυτό ο οικισμός ελέγχει την επικοινωνία με τις νότιες περιοχές.
    Το 1913 ο αρχαιολόγος Ν.Παπαδάκης πραγματοποίησε έρευνα η οποία δυστυχώς καθυστέρησε έχοντας ως αποτέλεσμα την φθορά ιδιαίτερα στην οχύρωση του οικισμού. Το 1996 ξεκίνησε μία έρευνα του δυτικού σκέλους της οχύρωσης αφού εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Ανάδειξης Αρχαιοτήτων της Αλμωπίας.
   Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Αλώρου προσφέρει μία μοναδική θέα. Ειδικότερα μπορεί κανείς να παρατηρήσει την  πεδιάδα της Αλμωπίας, την οροσειρά του Βόρα που την περιβάλλει, την ομορφιά της φύσης με τον ποταμό Αλμωπαίο που διασχίζει την πεδιάδα. Νότια του οικισμού υπάρχει μία μεταβυζαντινή γέφυρα που είναι γνωστή ως «Γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 
    Το έτος 2001 ολοκληρώθηκαν ορισμένες διαδικασίες στο δυτικό τείχος του Αλώρου. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η κάτοψή της πύλης εισόδου στον οικισμό, έγινε τοπογράφηση και φωτογράφηση του δυτικού τείχους. Σχετικά με το δυτικό τείχος αξιοπρόσεχτο είναι το μήκος του που ανέρχεται στα 155  μέτρα κατά μήκος της οχυρής πλαγιάς του λόφου. Το πλάτος του στην τελευταία περίοδο των υστερορωμαϊκών χρόνων είναι νότια 2,10 και βόρεια 1,40. το τείχος είναι κατασκευασμένο με λίθους, τμήματα κεραμιδιών και ασβεστοκονίαμα. Περιλαμβάνει ακόμα και μία πύλη με μορφή διπλής κόγχης. 
    Τέλος τόσο στην πύλη όσο και στο τείχος υπάρχουν τοίχοι των υστερορωμαϊκών και ελληνιστικών χρόνων.  Αποτελεί κύριο οικισμό των ιστορικών χρόνων Αλμωπίας και δεν αποκλείεται να ταυτίζεται με την αρχαία Ευρωπό που αναφέρεται από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο ως ένα από τα αστικά κέντρα της περιοχής.


ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΑΛΩΡΟ
  Λίγο έξω από το Άλωρο διασώζονται δύο βάθρα της γέφυρας και ένα τοξωτό κομμάτι ανοίγματος περίπου 15  μέτρων , μεγάλο μέρος του οποίου έχει γκρεμιστεί. Ωστόσο παραμένει ολόκληρη μία κάμαρα από την πλευρά της στεριάς. Η γέφυρα είναι γνωστή ως γέφυρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
    Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις η γέφυρα έχει κατασκευαστεί την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είχε ως σκοπό να εξυπηρετεί τις ανάγκες επικοινωνίας των κατοίκων των οικισμών της αρχαίας Αλμωπίας με την Πέλλα και άλλες σπουδαίας σημασίας πόλεις του μακεδονικού βασιλείου. Βέβαια το κατά πόσο ο ίδιος ο στρατηλάτης διέσχιζε το ποτάμι είναι αμφισβητούμενο. Αν και δεν έχει μελετηθεί και προσεχθεί αυτό το μνημείο, η ύπαρξή του ενισχύει την σπουδαιότητα της εποχής σε παλαιότερους χρόνους (κυρίως της ελληνιστικής εποχής) και προσδίδει μία ένδειξη για κάποια κύρια διέξοδο της Αλμωπίας μέσω Κρανιάς.
   Μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη ότι η γέφυρα αυτή συνορεύει με έναν αρχαίο οικισμό (στο Άλωρο) ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή πεδιάδα και περιλαμβάνει όρη και τον Αλμωπαίο ποταμό, αντιλαμβάνεται ότι η ευρύτερη αυτή περιοχή είναι μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.



"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ" 

ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...