Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΑΕΤΟΧΩΡΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ(1842)


ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΟ ΑΕΤΟΧΩΡΙ

    Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου χτίστηκε το 1842 γεγονός που υποδηλώνεται από την σκαλισμένη σε πέτρα χρονολογία του και είναι τρίκλιτη βασιλική με κλειστό περίστωο. Η εκκλησία διακρίνεται για την κεραμωτή σκεπή του και το χαρακτηριστικό ψηλό τετραώροφο πυργοειδές καμπαναριό του. Επιπλέον κατέχει χαμηλές εισόδους που όπως λέει ο θρύλος χτίστηκαν κατά αυτό τον τρόπο για να μην μπορούν να μπούνε στο ναό έφιπποι οι Τούρκοι.  Επίσης μία πανδαισία χρωμάτων δημιουργούν εντυπωσιακές τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του ναού.

   Η αγιογράφηση της εκκλησίας αυτής έγινε από μία οικογένεια λαϊκών ζωγράφων από το Κρούσοβο, η οποία αγιογράφησε όλες τις εκκλησίες της Άνω Αλμωπίας. Οι επισκέπτες του ναού μπορούν να θαυμάσουν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη, όπως η δημιουργία  των Πρωτόπλαστων, τη ζωή τους στον Παράδεισο, το αμάρτημά τους, την εκδίωξή τους, μπορούν όμως να δουν και εικόνες από την Καινή Διαθήκη, όπως η Γένεση του Χριστού, η Ανάσταση και άλλα. Όλες οι σκηνές υπομνηματίζονται με καλαίσθητες και ευανάγνωστες ελληνικές επιγραφές που κατατοπίζουν πλήρως τον επισκέπτη.
   Αξίζει να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι μέσα στο ναό πάνω από την είσοδο υπάρχει μία ανορθόγραφη επιγραφή και αποτυπώνεται ως εξής:
« Αυτή η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου ειστορήθη εις τον καιρόν του ιερατέβωντος πανιερώτατος μητροπολίτης κυρίω κυρίω Προκοπίου Μογλενών (ακολουθούν ονόματα ιερέων και κοτζαμπάσηδων) δια χειρός Αναστασίου με τα παιδιά μου Βαγγελή Νικολάου, Κωνσταντίνη εκ χωρίου Κρούσεβα 1866».
Από αυτήν καταλαβαίνει κανείς την περίοδο που φιλοτεχνήθηκε η εκκλησία, τους ανθρώπους που την επιμελήθηκαν, καθώς και λαμβάνει κανείς στοιχεία και για τον τρόπο ομιλίας αλλά και για τα διάφορα ιδιώματα.

   Τέλος αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εκκλησία χρήζει άμεσης φροντίδας διότι οι φθορές του χρόνου είναι μεν φανερές αλλά είναι ικανές να θαμπώσουν την ομορφιά του ναού.



"ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ"

 ΣΑΛΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...