Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Εντόπιος Μακεδονικός Παραδοσιακός γάμος (ο σταυρός της νύφης)Ο Ελληνικός Παραδοσιακός γάμος αποτελεί μία από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης των εθίμων της Πατρίδας μας. Έθιμα μοναδικά και ιδιαίτερα που μεταβιβάζονται με σεβασμό από γενιά σε γενιά. Ένα σύνολο τελετουργικών πράξεων που, ως δρώμενα, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, συνοδεύονται δε, πάντα από μουσική και χορό και θυμίζουν στην εφαρμογή τους τη δομή ενός αρχαίου δράματος. Μέσα από τις διαδικασίες της τέλεσης ενός γάμου επιβίωσαν ως τις μέρες μας μελωδίες, βήματα, στίχοι τραγουδιών, συμβολισμοί, φορεσιές, κοσμήματα, ήθη και έθιμα. http://www.paradosiakosgamos.com/

Ο θεσμός του παραδοσιακού θρησκευτικού γάμου επιβιώνει μέχρι σήμερα δυναμικά στα εντόπια χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Γαρέφι-Πρόμαχοι), προσφέροντας στιγμές συγκίνησης που δημιουργούν αναμνήσεις για μια ζωή. 

Εντόπιος επιτραπέζιος Μακεδονικός σκοπός που παίζεται κατά την εμφάνιση της νύφης, εν αναμονή του γαμπρού, στο μπαλκόνι του σπιτιού της (παλαιότερα στην ''πουλάτα''). Μία σπάνιας ομορφιάς μελωδία και συνάμα συγκινητικής τελετουργίας, αποχώρησης της νύφης από το πατρικό της.

Κατά τη διάρκεια του δρώμενου, που αποτελεί τη συγκινητικότερη στιγμή όλου του γάμου, εμφανίζεται η νύφη στη σκάλα, συνοδευόμενη από τις "πουσέστριμες" και υπό τον ήχο μιας μακρόσυρτης εκπληκτικής μελωδίας των χάλκινων, κάνει τρεις φορές τον σταυρό της με αργές κινήσεις, αποχαιρετώντας έτσι το πατρικό της σπίτι.
Κάτω στην αυλή οι καλεσμένοι των δυο συμπεθεριών, επευφημούν με δυνατές κραυγές και πυροβολισμούς στον αέρα, κάνοντας και τους πιο ψυχρούς να ραγίσουν από τη συγκίνηση του αποχωρισμού.
Στη συνέχεια τοποθετείται ένα ψωμί στο κεφάλι της νύφης, η οποία θα πρέπει να το κόψει στα δύο με τα χέρια της προσέχοντας το μεγαλύτερο κομμάτι να πάει στο νέο της σπιτικό, ενώ το μικρότερο θα παραμείνει στο πατρικό.
Κατόπιν, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο πατέρας της, την συνοδεύει στην αυλή, όπου και θα γίνει ο αποχαιρετιστήριος χορός από όλο το σόι της, και στη συνέχεια η πομπή θα πάρει τον δρόμο προς την εκκλησία για να γίνει η στέψη και να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα πλούσια έθιμα, που ευτυχώς αναβιώνουν μέχρι και τις μέρες μας, επιβεβαιώνοντας τους άρρηκτους δεσμούς της εντόπιας οικογένειας με την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας.
http://promahi-nea.blogspot.gr/

Αυτή την Κυριακή (20-09-2015), δύο νέα παιδιά με καταγωγή τα χωριά, Γαρέφι (γαμπρός) και Πρόμαχοι (νύφη) του Δήμου Αλμωπίας, ένωσαν τη ζωή τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου & Ευαγγελιστού Ματθαίου, στο Παραδοσιακό Άνω Γαρέφι Πέλλας. Σας ευχόμαστε ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ και καλούς απογόνους!

Ορχήστρα: Ρυθμοί της Μακεδονίας.


Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!!!πηγή...https://www.youtube.com/channel/UC-B6qZjyyI2_DieZyebtOlg0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...