Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

ΝΤΟΠΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.

Κατσαμάκι  
Γινόταν με καλαμποκίσιο αλεύρι, νερό και αλάτι. Μόλις
το νερό άρχιζε να κοχλάζει πρόσθεταν το αλεύρι και το
ανακάτευαν συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν το μίγμα  έπηζε το κατσαμάκι ήταν έτοιμο. Συνοδευόταν αποκλειστικά με ξινόγαλο (ματανίτσες).

Τηνανίτες (πιτουλίτσες)
Υλικά: αλεύρι, νερό, αλάτι.
Με τα παραπάνω υλικά ετοίμαζαν χυλό. Με το κουτάλι έπαιρναν από το χυλό και το τηγάνιζαν σε καυτό λάδι.
Συνοδευόταν με τυρί. Οι τηγανίτες ήταν ιδιαίτερα αγαπητές στα παιδιά.

 Ρουσνίτσες (είδος ζυμαρικού)
Υλικά: νερό, αλεύρι, λάδι, αλάτι.
Έτριβαν το αλεύρι με το νερό μέχρι να σχηματιστούν
μικροί κόκκοι. Έριχναν τους κόκκους αυτούς στο τηγάνι, όπου είχαν κάψει το λάδι και προσθέτανε νερό και αλάτι. Όταν τα παραπάνω υλικά έβραζαν το κατέβαζαν από τη φωτιά. Οι ρουσνίτσες (είδος ζυμαρικού) αποτελούσε το  πρωινό τους.

 Τούρι πιέτσνικ (είδος πίτας)
Ανοιγαν τρία - τέσσερα φύλλα και τα τοποθετούσαν
στο ταψί αφού τα είχαν ψήσει για λίγο πριν. Στη συνέχεια  έκοβαν μικρά κομματάκια από άλλα φύλλα, που και αυτά ήταν προψημένα και τα έβαζαν και αυτά στο ταψί. Τα ραντίζανε με λάδι ή ζωικό λίπος και πάνω στα φύλλα  έβαζαν τσιγαρήδες από το γουρούνι. Το ψήνανε στη  φωτιά.
Τσαουμπούρ - αυγά μάτια
Διαφέρουν από τα σημερινά. Σε ένα τηγάνι έβαζαν νερό να βράσει. Όταν έβραζε έσπαζαν μέσα τα αυγά. Σε ένα άλλο τηγάνι ζέσταιναν λάδι, κόκκινο πιπέρι και
πρόσθεταν λίγο από το νερό στο οποίο είχαν ετοιμάσει τα αυγά. Μόλις τα παραπάνω υλικά έβραζαν, έβαζαν σε αυτά και τα αυγά.

Κοτόπουλο με τραχανά
Τσιγάριζαν με κρεμμύδι και πιπέρι το κοτόπουλο και το έβραζαν. Μόλις έβραζε πρόσθεταν τραχανά.

Χορτοκεφτέδες
Γευστικότατο φαγητό κυρίως κατά τη περίοδο της νηστείας. Κυρίως υλικό ήταν η πλούσια ποικιλία άγριων χόρτων που τα μάζευαν κυρίως την άνοιξη. Αφού τα έπλεναν και τα ψιλόκοβαν πρόσθεταν αλεύρι, κρεμμύδι, αλάτι, λάδι και τα έπλαθαν. Τα ψήνανε και μετά τα περιχύνανε με μία σάλτσα που έφτιαχναν με λάδι, σκόρδο, κόκκινο πιπέρι και νερό.

Τουρλού στο Φούρνο (τιπτσία)
Καλοκαιρινό φαγητό που το έφτιαχναν με φρέσκα λαχανικά, μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, κολοκυθάκια. Το ψήνανε και μετά το περιχύνανε με ένα είδος σάλτσας με λάδι, ρίγανη, σκόρδο, κρεμμύδι και αλάτι.

 Σαρλία

Οι νοικοκυρές άνοιγαν λεπτά φύλλα. Βάζανε λάδι και ζάχαρη και το έκαναν ρολό. Τα ψήνανε και αφού κρύωνε το περιχύνανε με ζεστό νερό.



Από την εργασία μαθητών του Α2 τμήματος και της Β' τάξης του δημοτικού σχολείου Προμαχων. Ιούνιος 2003.
Εργάστηκαν οι μαθητές:

Α2 Τμήμα
1.                    Νάνος Νικόλαος
2.                    Νάνου Μαρία
3                       Νέμτση Ευδοξία
4                       Νούσεβ Ντάνιελ
5.                    Ορμάνη Αντωνία
6.                    Ορμάνη Πετρούλα
7                       Πουσίνης Ανδρέας
8                       Πουσίνη Γεωργία
9.                    Σατζάκης Στέλιος
10.               Σέλκος Δημήτριος
11.               Σέλκου Βασιλική
12.               Φάφκας Ελευθέριος
13.               Χατζής Ιωάννης

Β· Τάξη
1.                    Ανδρούτσου Ευαγγελία
2.                    Καραπάνου Άννα
3.                    Κωνσταντινίδου Βασιλική
4.                    Μητσάνης Ελευθέριος
5.                    Μητσάνη Ευδοξία
6.                    Μόλη Μαρία
7.                    Μόλη Μαρία
8.                    Μυλωνά Άννα
9.                    Μούγιος Δημήτριος
10.               Μττάτσης Γεώργιος
11.               Πούδη Μαρία
12.               Πουσίνης Πέτρος
13.               Σέλκος Νικόλαος
14.               Σιώρης Άγγελος
15.               Τανούρης Μάριος
16.               Τανούρη Θεοδώρα
17.               Τανούρη Κωνσταντίνα
18.               Τούμπη Ιορδάνα
19.               Φάφκας Νικόλαος


Με την καθοδήγηση των δασκάλων του Α2 Τμήματος Ασαλέα Δήμητρας
και της Β’ Τάξης Μάστορα Σταυρούλας.

2 σχόλια :

ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΟΥΛΕΨΑΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΝΤΆΜΕΙΨΑΝ ΜΕ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...