Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

"Ματανίτσες": Το παραδοσιακό αριάνι των Προμάχων


Το αριάνι ή "ματανίτσες" όπως το ξέρουν οι ντόπιοι, αποτελούσε και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να αποτελεί το αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα των Προμαχιωτών και με τις απίθανες ευεργετικές του ιδιότητες, χαρίζει ευεξία, δροσιά και πλήρη ισορροπία στον οργανισμό.
Πολλοί δε κάτοικοι των Προμάχων, ακολουθούν την πατροπαράδοτη συνταγή και ακολουθώντας πιστά τα προστάγματα της παράδοσης, βρίσκουν την ευκαιρία να συσφίξουν τις οικογενειακές σχέσεις, αφού η παρασκευή του θαυματουργού υγρού προϋποθέτει την συγκέντρωση πολλών μελών της οικογένειας και η όλη συνεύρεση αποτελεί αφετηρία γιορτής.

Λίγα λόγια για την παρασκευή:
Βράζουμε το γάλα και χωρίς να αφαιρέσουμε τα βούτυρα και τα λιπαρά του, το "πιάνουμε" με την μαγιά που έχουμε, για να γίνει γιαούρτι.
Στη συνέχεια και αφού το γιαούρτι μας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε στο ειδικό ξύλινο σκεύος, που το ονομάζουν "μπούτιμ", και με το ξύλινο κόπανο, αναδεύουμε το πυκνόρευστο υλικό μέχρι να αραιώσει.
Έτοιμες οι "ματανίτσες".
Τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα να κρυώσουν και τις απολαμβάνουμε, νιώθοντας τον οργανισμό μας ...Τούρμπο.

Ευχαριστίες στη κυρά Μαρία και τον Σωτηράκη.
2 σχόλια :

ΕΧΩ ΤΣΑΠΙΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΠΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑΝΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΟ.ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΠΩΣ ΑΚΟΜΑ, ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΝΩ ΜΑΤΑΝΙΤΣΕΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΖΟ ΚΟΠΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΑΝ ΤΡΕΛΟΣ....

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...