Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

ΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΠΑΪΚΟΥΣτους πρόποδες του όρους Πάϊκο, λίγο χιλιόμετρα πιο πάνω από το χωριό Θεοδωράκι, στο δρόμο προς τα Μεγάλα Λειβάδια, μέσα σε μια κατάφυτη περιοχή όπου κυριαρχούν το νερό, τα πλατάνια και οι οξιές, βρίσκεται το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής Πάϊκου.
Στην Μεγάλη Πηγή (Μπραζέϊ) όπως ονομάζεται χαρακτηριστικά από τους ντόπιους κατοίκους, θεμελιώθηκε το έτος 1999 το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής.
Η τοποθεσία ιδανική, σημείο αναφοράς για όλους, καθώς από εκεί χρόνια τώρα πηγάζει το νερό με το οποίο τροφοδοτείται όλο το χωριό. Επιπλέον, αποτελεί το πέρασμα όσων ανηφορίζουν προς το βουνό ή την περιοχή των Μεγάλων Λειβαδίων.
Το παρεκκλήσι θεμελιώθηκε και συντηρείται εη ολοκλήρου από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι διακατέχονται από βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα. Ολόκληρο το εσωτερικό του ναού είναι αγιογραφημένο, συγκεκριμένα από τον εξαίρετο αγιογράφο Παπαδημητρίου Γεώργιο. Βέβαια αμέριστη υπήρξε και εδώ η συμπαράσταση και βοήθεια όλων των κατοίκων του χωριού, όχι μόνο με οικονομικά μέσα, αλλά προσφέροντας τον προσωπικό τους κόπο και εργασία.
Όσον αφορά τις αγιογραφίες, στο τέμπλο του ναού  δεσπόζει η εικόνα της Παναγίας της Πελαγονίτισσας (Παναγία της Πελαγονίας) πολύ συμαντική εικόνα με ιδιαίτερο όνομα, την οποία συναντούμε σπάνια, και η εικόνα της Αγίας Παρασκευής. 


ΠΗΓΗ...Θεοδωράκι Νομού Πέλλας

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...