Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Η τράπεζα αίματος Προμάχων καλεί τα μέλη της σε εθελοντική αιμοδοσία

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ 25η Detrop



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Τα προϊόντα της Πέλλας αναδεικνύονται μέσω των στοχευμένων δράσεων  

Επιτυχημένη η συμμετοχή της Π.Ε. Πέλλας στην 25η Detrop


Στην 25η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Συσκευασίας «Detrop Boutique», συμμετείχε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με μεγάλη επιτυχία, στο ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

«Αναδεικνύουμε τα ποιοτικά προϊόντα της Π.Ε. Πέλλας συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις προβολής και προώθησης αγροτικών προϊόντων. Η επιτυχημένη παρουσία σε ακόμη μια έκθεση ενισχύει την ταυτότητα του πρωτογενούς τομέα, η στήριξη του οποίου αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα ήθελα να συγχαρώ τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τη συνεισφορά τους στην οργάνωση και εκπροσώπηση της υπηρεσίας και να ευχαριστήσω για τη συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το διάστημα τις επιχειρήσεις μας που συμμετείχαν στην έκθεση. Θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες εξωστρεφούς χαρακτήρα σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Η Π.Ε. Πέλλας συμμετείχε με 13 επιχειρήσεις στο περίπτερο 12 και στο περίπτερο 8, στα οποία καταγράφηκε υψηλή επισκεψιμότητα. Οι επιχειρηματίες έμειναν ευχαριστημένοι από τις επαγγελματικές συναντήσεις και τις επαφές που είχαν με εκπροσώπους του επισιτιστικού κλάδου και αντιπροσώπους εταιρειών παγκόσμιας εμβέλειας.

Στους χώρους των επιχειρήσεων – εκθετών, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις με προϊόντα της Πελλαίας Γης, που επιμελήθηκαν σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος. Συγκεκριμένα, τα πιάτα που ετοιμάστηκαν και προσφέρθηκαν στο κοινό ήταν:

1. Πέτουρα με μανιτάρια και λευκό κρασί 
2. Λιγκουίνι με καυτερή πιπεριά, σκόρδο, μαϊντανό και κατσικίσιο τυρί,
3. Τηγανιά με σύγκλινο κρέας, αφυδατωμένα λαχανικά (πιπεριά, μανιτάρια, κρεμμύδι) και σως ροδιού
4. Τραχανά με κατσικίσιο βούτυρο και ξηρομυζήθρα.
5. Περέκ με γέμιση κινόα, σπανάκι, καβουρμά και σώς ροδιού,
6. Κόρρες με σαφράν, κοτόπουλο και σάλτσα πορτοκαλιού .
7. Κόρρες με σπανάκι, καρότο, μανιτάρια, κοτόπουλο.
8. Πλούσιες βιολογικές πράσινες σαλάτες με σως ροδιού, βαλσάμικο και αρωματικό λάδι φασκόμηλου.

Στα παραπάνω εδέσματα χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα από τις επιχειρήσεις, Μακαλ- αλλαντικά, Ηelani Mανιτάρια, Αγροζύμης, &Όπως παλιά - ζυμαρικά, Βιοαγρός & Αλμωπία- σαλάτες, Ρόδι Ελλάς - προϊόντα ροδιού.

Σε όλα τα πιάτα χρησιμοποιήθηκε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από την επιχείρηση της Lamda Foods και λάδι αρωματικό με βότανα της Pellas Natural. Οι γεύσεις συνοδεύτηκαν από τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής, Σκυδραία Γη και Λίγα.

Μέσω των γεύσεων αναδείχθηκε η ποιότητα των προϊόντων των επιχειρήσεων της Π.Ε. Πέλλας και προβλήθηκε ο αγροδιατροφικός πλούτος της περιοχής μας. Επιπλέον, στους χώρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Π.Ε. Πέλλας πραγματοποιήθηκαν επιπλέον δράσεις γεύσεων με Αγιορείτικες συνταγές από τον Πατέρα Επιφάνειο του Μυλοποτάμου και τον Μοναχό Νικήτα. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις πιάτων και δόθηκαν συμβουλές μαγειρικής από τους επαγγελματίες σεφ του χώρου Ηλία Μαμαλάκη και Δημήτρη Σκαρμούτσο.



ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ Ω Ρ Λ



       Την προσοχή μικρών και μεγάλων που είναι ευαίσθητοι στις αλλεργίες εφιστούν οι Ω.Ρ.Λ, καθώς  μπήκαμε στην Άνοιξη, κατά την διάρκεια της οποίας οι περισσότερες αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση.
Το… χορό στις ανοιξιάτικες αλλεργίες  σέρνει η αλλεργική ρινίτιδα  που κάθε χρόνο την περίοδο αυτή ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Αυτοί που  γνωρίζουν την ευαισθησία τους και το υπεύθυνο αλλεργιογόνο που προκαλεί την αλλεργική ρινίτιδα θα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να ακολουθούν πιστά τις ιατρικές οδηγίες  ώστε να απολαμβάνουν τις εξορμήσεις τους στην φύση χωρίς προβλήματα» αναφέρει ο  διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει: «όσοι την περίοδο της Άνοιξης έχουν συμπτώματα θα πρέπει να ζητήσουν την βοήθεια του γιατρού τους ώστε να εντοπίσουν το αλλεργιογόνο που τους ενοχλεί για να παίρνουν  την κατάλληλη θεραπεία».

Η αλλεργική ρινίτιδα προκαλεί φλεγμονή της βλεννογόνου της μύτης λόγω υπέρμετρης ευαισθησίας στη γύρη, τη χλόη, τη σκόνη, τις τρίχες και τα φτερά οικιακών ζώων. Συχνά εμφανίζεται μαζί με αλλεργική επιπεφυκίτιδα και άσμα.
  ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΛΛΛΕΡΓΙΚΗΣ   ΡΙΝΙΤΙΔΑΣ
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ τα βασικά συμπτώματα που έχει κάποιος όταν προσβληθεί από αλλεργική ρινίτιδα είναι:
  • Φτερνίσματα:  Συνεχή, συχνά το πρωί ή  και με την έκθεση σε χώρους με υψηλή συγκέντρωση στο υπεύθυνο αεροαλλεργιογόνο (κήποι ή πάρκα για τις γύρες, αποθήκες, γυμναστήρια για μύκητες και ακάρεα)
  • Κνησμός ( φαγούρα) στην μύτη, στο φάρυγγα, στα αυτιά.Ειδικά στη μύτη, η τριβή που ο κνησμός προκαλεί είναι συχνά τόσο έντονη που δημιουργείται μια μικρή οριζόντια (εγκάρσια) πτυχή στο κάτω μέρος της μύτης
  •  Ρινική συμφόρηση: Μπουκωμένη μύτη η οποία επηρεάζει συχνά την όσφρηση,  αλλοιώνοντας κατά συνέπεια και την γεύση καθώς αυτές οι δύο αισθήσεις είναι στενά συνδεδεμένες
  • Ακοή. Σε ορισμένα άτομα επηρεάζει  και την ακοή, προκαλώντας την αίσθηση ότι έχουν βουλωμένα αυτιά.
  • Ρινική καταρροή: Έκκριση διάφανης βλέννας  συνήθως σε αρκετή ποσότητα.
 
Επίσης μπορεί να συνυπάρξει με αλλεργική επιπεφυκίτιδακαι να
 συνδεθεί με:
  • Οπισθορινική καταρροή
  • Βήχα
  • Ροχαλητό
  • Μαύρους κύκλους και οίδημα κάτω από τα μάτια
  • Κόπωση, ευερεθιστότητα, κεφαλαλγία / πονοκέφαλο
  • Συχνές ωτίτιδες
  • Ιγμορίτιδα
  • Ρινικούς πολύποδες
«Οι άνθρωποι που θα επιβαρυνθούν περισσότερο από την αλλεργική ρινίτιδα είναι ταπαιδιά που υποφέρουν από συχνές ωτίτιδες, ρινοκολπίτιδες-ιγμορίτιδες και κρεατάκια και οιενήλικες που πάσχουν από σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, υπερτροφία των ρινικών κογχών, ρινικούς πολύποδες, ρινοκολπίτιδες» τονίζει ο κ. Αρτόπουλος.
Η αλλεργική ρινίτιδα  εκτός από την περίοδο της Άνοιξης μπορεί να εμφανιστεί και κατά την περίοδο  των άλλων εποχών εφόσον  υπάρχουν στο χώρο τα υπεύθυνα  αεροαλλεργιογόνα , όπως συμβαίνει με τα ακάρεα της σκόνης ή με τα επιθήλια ζώων.
 Αξίζει να τονιστεί ότι τα παιδιά ενός γονέα με αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να την αναπτύξουν καθώς υπάρχει σαφής κληρονομικότητα. Είναι γεγονός δε  ότι ο κίνδυνος εμφάνισης στα παιδιά αυξάνεται σημαντικά, αν και οι δύο γονείς έχουν αλλεργική ρινίτιδα.
                           ΔΙΑΓΝΩΣΗ  ΚΑΙ  ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η διάγνωση γίνεται με βάση την αντικειμενική εξέταση και το ιστορικό του ασθενή. Οι ειδικές εξετάσεις που απαιτούνται για τον εντοπισμό του υπεύθυνου αλλεργιογόνου  είναι οι δερματικές δοκιμασίες νυγμού και οι αιματολογικές  εξετάσεις για την μέτρηση της  ολικής ανοσοσφαιρίνης E. Ανάλογα με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο  ορίζεται και η διάρκεια της θεραπείας, ενώ παράλληλα δίνονται οι κατάλληλες  οδηγίες  αποφυγής .
Συνήθως η θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας γίνεται με τη χορήγηση από τον Ω.Ρ.Λ:
  • Αντιισταμινικών
  • Αποσυμφορητικών
  • Ενδορινικών στεροειδών
  •  Αντι-λευκοτριενικών: Φάρμακο που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο των συμπτωμάτων του άσθματος αλλά και της αλλεργικής ρινίτιδας
  • Ανοσοθεραπεία
 

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

ΤΟ "CARNIVAL PARTY" ΤΗΣ Γ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓ.ΑΓΡ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

     Από την Κεντρική Επιτροπή Κατασκηνώσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ( έγγραφο με αριθ.πρωτ. 700 / 1-3-2016 ), ανακοινώθηκε η λειτουργία των Παιδικών Κατασκηνώσεων στο Σούνιο Αττικής, εντελώς δωρεάν για τα παιδιά των αγροτών, των υπαλλήλων του Υπουργείου Αγρ.Ανάπτυξης & Τροφίμων & των Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. αυτού, των υπαλλήλων των Δ.Α.Ο.Κ. των Αιρετών Περιφερειών , εκτός των εξόδων εισιτηρίων μετακίνησης από την Π.Ε.Πέλλας προς τις κατασκηνώσεις του Σουνίου, όπου θα συνοδεύονται από υπαλλήλους της Δ/νσης Αγρoτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πέλλας.


Κατασκηνωτικές περίοδοι
1η
21 Ιουνίου μέχρι 8 Ιουλίου
Αγόρια και Κορίτσια που γεννήθηκαν
από 1-1-2004 μέχρι και 31-12-2009 ( 7 - 12 χρονών )
2η
10 Ιουλίου μέχρι 26 Ιουλίου
Αγόρια και Κορίτσια που γεννήθηκαν
από 1-1-2004 μέχρι και 31-12-2009 ( 7 - 12 χρονών )
3η
28 Ιουλίου μέχρι 13 Αυγούστου
Αγόρια και Κορίτσια που γεννήθηκαν
από 1-1-2001 μέχρι και 31-12-2003 ( 13 - 15 χρονών )

              Απαραίτητα δικαιολογητικά :  ( Έντυπα στις υπηρεσίες της Δ.Α.Ο.Κ. ).
1.      Αίτηση συμμετοχής από Γονέα/Κηδεμόνα.
2.      Πιστοποιητικό απόδειξης ηλικίας.
3.      Ιατρική Βεβαίωση - Γνωμάτευση. ( Απαραίτητο το Βιβλιάριο Υγείας στην Κατασκήνωση ).
4.      Βεβαίωση από Τοπική Κοινότητα ή Αγρ.Συνεταιρισμό ή Αγρ.Σύλλογο για την αγροτική ιδιότητα του Γονέα/Κηδεμόνα ή των Υπηρεσιών για τους υπαλλήλους τους.

   Οι αιτήσεις  μπορούν να κατατεθούν έγκαιρα στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ( Δ.Α.Ο.Κ. ) της Π.Ε.Πέλλας, επειδή πρέπει να ελεγχθούν και να αποσταλούν στην Αθήνα : 
1)      Για την 1η Κατασκηνωτική Περίοδο μέχρι 10 - 6 - 2016
2)      Για την 2η Κατασκηνωτική Περίοδο μέχρι   1 - 7 - 2016
3)      Για την 3η Κατασκηνωτική Περίοδο μέχρι 19 - 7 - 2016

Για περισσότερες πληροφορίες - αιτήσεις, διάφορα συνοδευτικά έγγραφα, απευθύνεστε  στους υπαλλήλους της Δ.Α.Ο.Κ Π.Ε.Πέλλας στην Έδεσσα : Μούσιου Ασημίνα - Διοικητήριο - Τηλέφωνο : 23813 - 51328 & στα Γιαννιτσά : Ουγγρίνο Αλέκο - Πλατεία ΠΙΚΠΑ - Τηλέφωνο : 23813 - 52318 και στο Υπουργείο : στην ιστοσελίδα του Υπουργείου www.minagric.gr , στα e-mail : me22 u039@minagric.gr, me22 u001@minagric.gr , msallia@minagric.gr και στα Fax : 210-5244816 & 210-52488748.

   Ο Διευθυντής Αγρ.Οικονομίας & Κτηνιατρικής
                               ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ   ΤΡΥΦΩΝ

Επιστολή Καρασμάνη σε Καμμένο για την πρόθεση εγκατάστασης προσφύγων στα Άθυρα


            Την ορθότητα της απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό εγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Γιαννιτσών – όπως ο ίδιος ο Βουλευτής του είχε ζητήσει και με Ερώτησή του στη Βουλή και στην προ εβδομάδος συνάντησή τους - υπογραμμίζει ο Γιώργος Καρασμάνης με επιστολή του προς τον Πάνο Καμμένο. Του επισημαίνει ωστόσο, ότι θα πρέπει να αποσύρει και την  απόφασή του για τη δημιουργία προσφυγικών εγκαταστάσεων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων, διότι και εκεί οι χώροι είναι παντελώς ακατάλληλοι να φιλοξενήσουν ανθρώπινες υπάρξεις.
            Υπενθυμίζει μάλιστα στον Υπουργό ότι, όταν κατά τη συνάντησή τους ο ίδιος είπε στον Γιώργο Καρασμάνη «να του υποδείξει ο Δήμος Πέλλας άλλο κατάλληλο χώρο», ο Βουλευτής του ξεκαθάρισε αμέσως ότι «πουθενά στο Νομό Πέλλας δεν υπάρχει τέτοιος χώρος» και ότι πρέπει να τον αναζητήσει εκτός Νομού, όπου υπάρχουν χώροι κατάλληλοι να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, κοντά στα σύνορα και με πρόσβαση προς αυτά.      
            Τέλος του επαναλαμβάνει ότι αυτό το τεράστιο εθνικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί  με πιέσεις για εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, αλλά με σωστό σχεδιασμό και με σεβασμό στο δράμα ξεριζωμένων ανθρώπων – όπως επιτάσσει ο Ελληνικός Πολιτισμός και η παγκόσμια αναγνωρισμένη ελληνική φιλοξενία.
05/02/2016

Παρατίθεται το κείμενο της επιστολής:



Αγαπητέ Υπουργέ
            Κατ αρχήν θέλω να υπογραμμίσω ότι πολύ σωστά έπραξες που απέσυρες την απόφασή σου για την εγκατάσταση προσφύγων στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο ¨Φιλιππάκου¨ των Γιαννιτσών, όπως σου είχα ζητήσει τόσο με τη σχετική Ερώτησή μου στη Βουλή, όσο και με την προ ημερών συνάντησή μας για το ίδιο θέμα. Να υπενθυμίσω επίσης ότι, όταν μου είπες να σου υποδείξει ο Δήμος Πέλλας, «έναν άλλο χώρο κατάλληλο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων υποδοχής και φιλοξενίας», σου ξεκαθάρισα αμέσως ότι «τέτοιος χώρος δεν υπάρχει πουθενά στο Νομό μας». Και, μάλιστα, σε ενημέρωσα ότι επειδή γνωρίζω από τη μια άκρη στην άλλη την ελληνική μεθόριο έχοντας υπηρετήσει 32 μήνες εκεί, υπάρχουν αλλού χώροι κατάλληλοι κοντά στα σύνορα, σε απόσταση δηλαδή 10 έως 20 χιλιομέτρων και με πρόσβαση προς αυτά.
Κατόπιν αυτών, με εξέπληξε δυσάρεστα η απόφασή σου να επιλεγεί χώρος έξω από το Δημοτικό Διαμέρισμα Αθύρων που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Αξιό. Χώρος και αυτός παντελώς ακατάλληλος, που επίσης δεν πληροί ούτε τους στοιχειωδέστερους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είναι δηλαδή χώρος αυτός να εγκατασταθούν άνθρωποι – πολλώ δε μάλλον παιδιά – καθώς, εκτός όλων των άλλων, σε λίγους μήνες όπως κάθε χρόνο, θα έχει γεμίσει από σμήνη κουνουπιών, θα έχει μετατραπεί σε μια τεράστια εστία μόλυνσης και δεν θα μπορεί να σταθεί ψυχή ζώσα.
Εκεί θα στείλουμε αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα παιδιά, αυτές τις οικογένειες; Αυτός θα δείξουμε ότι είναι ο πολιτισμός μας ως Ελλήνων; Αυτή θα είναι η παγκοσμίως αναγνωρισμένη ελληνική φιλοξενία; Αυτή θα είναι η συνεισφορά μας σ’ αυτούς τους ξεριζωμένους;

Υπουργέ
            Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συζητάς τα επιχειρήματα που σου παρατίθενται. Ακόμη σημαντικότερο βέβαια, εκτιμώ το γεγονός ότι τα αποδέχεσαι όταν διαπιστώνεις ότι είναι ορθά και δεν εμμένεις σε εσφαλμένες αποφάσεις, όπως έπραξες με το στρατόπεδο των Γιαννιτσών και όπως σου είχα ζητήσει και με την Ερώτησή μου στη Βουλή αλλά και κατά τη συνάντησή μας.
            Θέλω λοιπόν να πιστεύω ότι το ίδιο θα πράξεις και τώρα, μη εμμένοντας στο σχέδιο για εγκατάσταση προσφύγων στα Άθυρα. Άλλωστε, όπως σου έχω ήδη πει, γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό το τεράστιο εθνικό πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με βεβιασμένες αποφάσεις, ούτε με αποφάσεις και κινήσεις, απότοκους πιέσεων για εξυπηρέτηση τοπικιστικών συμφερόντων ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Λύνεται μόνον με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τρόπο δίκαιο, αντάξιο του πολιτισμού μας και με σεβασμό στο δράμα αναξιοπαθούντων θυμάτων όπως οι πρόσφυγες.

ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΑΛΗΘΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΣΠΙΡΙΝΗΣ



Η λήψη ασπιρίνης  σε τακτά χρονικά διαστήματα και για πολύ καιρό περιορίζει τους κίνδυνους να προσβληθεί κανείς από καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο μεγάλων ερευνών που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

   Οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν στα Journal of the American Medical Association, Oncology υποστηρίζουν ότι η χρήση της ασπιρίνης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα συμπλήρωμα στα οφέλη της προληπτικής κολονοσκόπησης και άλλων μεθόδων πρόληψης, χωρίς ωστόσο να τα υποκαθιστούν.

   «Μπορούμε επομένως να συστήσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να εξετάσουν το ενδεχόμενο να λαμβάνουν ασπιρίνη με στόχο να μειώσουν τον κίνδυνο  να νοσήσουν από καρκίνο του παχέος εντέρου» δήλωσε ο δρ. Άντριου Τσαν, επικεφαλής της μονάδας κλινικής επιδημιολογίας του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης (MGH), ένας από τους βασικούς συντάκτες της έρευνας. 

  Εντούτοις, υπογράμμισε, «σε αυτό το στάδιο, δεν βρισκόμαστε σε θέση να προβούμε σε μια γενική σύσταση της χρήσης της ασπιρίνης για την πρόληψη όλων των μορφών καρκίνου». 

  «Τα αποτελέσματα των εργασιών μας δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να προλάβει έναν σημαντικό αριθμό καρκίνων του παχέος εντέρου, περισσότερους από εκείνους που μπορούν να προληφθούν χάρη στην ανίχνευση. Και μπορεί να προλάβει τη νόσο επιπλέον μεταξύ των πληθυσμών που δεν επωφελούνται από μία κολονοσκόπηση» υπογράμμισε ο Τσαν.

   Πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει το γεγονός ότι να παίρνει κανείς τακτικά ασπιρίνη είναι ένα μέσο για να προλάβει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ωστόσο οι επιπτώσεις στη μείωση του συνόλου των καρκίνων δεν έχουν προς το παρόν ξεκάθαρα εδραιωθεί, επισημαίνουν επίσης οι ερευνητές που κάνουν λόγο για μία απόλυτη μείωση του μόλις 3% όλων των μορφών καρκίνου. 

  Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά δεδομένα 136.000 συμμετεχόντων, ανδρών και γυναικών, σε μια περίοδο 32 ετών.   Βάσει των αποτελεσμάτων εκείνοι που δήλωσαν ότι λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη, δηλαδή μια τυπική δόση (300 μιλιγκράμ) ή χαμηλότερη (80 μιλιγκράμ) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα, μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου κατά 19% και κατά 15% τον κίνδυνο όλων των μορφών γαστρεντερικών όγκων σε σύγκριση με εκείνους που δεν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά.

   Εντούτοις, η τακτική κατανάλωση της ασπιρίνης δεν είχε ως αποτέλεσμα ειδικά τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, του προστάτη ή των πνευμόνων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

   Ο προστατευτικός αντίκτυπος του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου γίνεται αισθητός έπειτα από 5 χρόνια συνεχούς χρήσης με τις δόσεις να κυμαίνονται από ενάμιση δισκίο μία φορά την εβδομάδα ή μια μικρότερη δόση καθημερινά.

   Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να προλάβει έως και 30.000 γαστρεντερικούς καρκίνους τον χρόνο στις ΗΠΑ, όπως και 7.500 όγκους του παχέος εντέρου στα πρόσωπα άνω των 50 ετών που υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση και 9.800 καρκίνους στα 30 εκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στις μεθόδους ανίχνευσης.



  Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ 

ΡΩΣΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ



Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας άντρας 38 ετών από τη Σταυρούπολη της Ρωσίας (Σταυροπόλ) αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης εξαιτίας αθεϊστικών σχολίων που φέρεται να έκανε σε ιστοσελίδα.

   Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, το 2014, ο Viktor Krasnov πόσταρε στα social media ένα μήνυμα όπου παρομοίαζε τη Βίβλο με μια «συλλογή Εβραϊκών παραμυθιών».
   Εξαιτίας αυτής του της πράξης, ο Krasnov διώκεται κάτω από ένα νόμο που ποινικοποιεί οποιαδήποτε έκφραση έρχεται σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις των Ρώσων Ορθόδοξων Χριστιανών.

   «Εάν πω ότι στη Βίβλο συμπεριλαμβάνεται μία συλλογή εβραϊκών παραμυθιών, αυτό ήταν. Τουλάχιστον για μένα», έγραψε ο Krasnov στο Vk.com, προσθέτοντας «Δεν υπάρχει Θεός!» 

  Για τη συγκεκριμένη ενέργεια, οι αρχές φέρεται να τον ανάγκασαν να περάσει ένα μήνα σε ψυχιατρική κλινική προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ψυχικά υγιής πριν από τη δίκη.

   Ο δικηγόρος του, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι ο πελάτης του είναι απλώς άθεος που έχει κάνει αντίστοιχα σχόλια για το Haloween ή εβραϊκές γιορτές και δεν είχε πρόθεση να μιλήσει υποτιμητικά για την ορθόδοξη, χριστιανική πίστη.

   Ο νόμος με βάση τον οποίο συνελήφθη ο Κrasnov είναι ο ίδιος που χρησιμοποιήθηκε στη δίωξη των μελών των Pussy Riots. 



 Πηγή: www.lifo.gr

ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΑΘΥΡΑ ΠΕΛΛΑΣ ΟΡΓΩΣΑΝ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ



Αγρότες πήγαν με τα τρακτέρ τους και όργωσαν το χώρο του πρώην στρατοπέδου, όπου επρόκειτο να κατασκευαστεί χοτσπότ στα Άθυρα Πέλλας.

 Μόλις οι κάτοικοι του χωριού πληροφορήθηκαν ότι πρόκειται να γίνει κέντρο φιλοξενίας στο χώρο όπου υπήρχε παλιός αεροδιάδρομος των Ενόπλων Δυνάμεων σε απόσταση 2,5 χλμ. από το χωριό, πήγαν και όργωσαν τη συγκεκριμένη έκταση ώστε να μην είναι δυνατή η φιλοξενία.
 Στη συνέχεια παρέμειναν στην περιοχή για να την περιφρουρήσουν.

   Οι κάτοικοι είχαν ενημερωθεί το προηγούμενο βράδυ από το δήμαρχο Πέλλας ότι η έκταση παραχωρήθηκε από το δήμο στις Ένοπλες Δυνάμεις ώστε να κατασκευαστεί ο χώρος χωρητικότητας 3 χιλ. ατόμων, για τη φιλοξενία των προσφύγων. Το βράδυ «δράση» ανέλαβαν τα τρακτέρ.

   Μιλώντας στην Καθημερινή οι κάτοικοι του χωριού προβάλουν δικαιολογίες, όπως απουσία υποδομών.

   Τα Άθυρα είναι χωριό στο οποίο είχαν εγκατασταθεί πρόσφυγες μετά την Καταστροφή του 1922. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ 1 ΕΚ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ ΑΕΡΑ



Έως σήμερα τουλάχιστον 16 χώρες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες μέχρι στιγμής σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία, που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική αποκάλυψη έκανε το Συμβούλιο Υγείας και Καπνίσματος στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο υποστηρίζει μέσω μιας έρευνας πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εμπεριέχουν ένα εκατομμύριο περισσότερες καρκινογόνες ουσίες από τον μολυσμένο αέρα. Μετά από τη διεξαγωγή της έρευνας το Συμβούλιο ζητά την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Στην εν λόγω έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Baptist University στο Χονγκ Κονγκ, εξετάστηκαν 13 διαφορετικών ειδών ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά. Πιο αναλυτικά, αποδείχθηκε πως στα ηλεκτρονικά τσιγάρα το επίπεδο των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAH), ένα υποπροϊόν της καύσης πετρελαίου, που βρίσκεται και στον μολυσμένο αέρα, κυμάνθηκε από 2,9 έως 504,5 νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο. Αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με τον καθηγητή βιολογίας, Dr Chung Shan-shan, πως: «Τα επίπεδα αυτά είναι ένα εκατομμύριο φορές περισσότερο αυξημένα από ότι τα συναντούμε στον μολυσμένο αέρα του Χονγ Κονγκ».

Εκτός αυτού, αποδείχθηκε πως στα ηλεκτρονικά τσιγάρα βρίσκονται σε αφθονία είναι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE). Οι ουσίες αυτές είναι επιβραδυντικά φλόγας που χρησιμοποιούνται ευρέως στην κατασκευή επίπλων και ηλεκτρονικών προϊόντων και είναι ιδιαίτερα τοξικά για τον άνθρωπο. Όπως, μάλιστα τονίζει ο Dr. Chung Shan-shan η εισπνοή αυτών των χημικών ουσιών έχει συσχετιστεί με διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών, μείωση της γονιμότητας, ενώ φαίνεται πως επηρεάζει και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Σημειώνουμε πως έως σήμερα τουλάχιστον 16 χώρες έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων των Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βραζιλία, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες μέχρι στιγμής σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.


ΠΗΓΗ...http://www.protothema.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...