Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

"ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ 2015" έρχεται...


Στιγμές από το 3ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ με την ματιά του φακού της Μαρίας Βαρελά, με μουσικό χαλί από τους Locomondo

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Δυο μεθυσμένοι περπατάνε με δυο μπουκάλια ουίσκι και ο ένας από τους δύο λέει στον άλλον:

- Ρε φίλε κοίτα εκεί κάτω... Τί είναι αυτό;
- Δεν ξέρω ρε συ... Λες να δοκιμάσουμε...
Δοκιμάζουν και οι δυο και λέει ο πρώτος:
- Πολύ νόστιμα αυτά τα κεφταδάκια!
Λέει ενοχλημένος ο άλλος:
- Τί λες ρε, αυτό δεν είναι κεφταδάκια. Αυτό είναι ένα πεντανόστιμο παστίτσιο.
Οι δυο μεθυσμένοι αρχίζουν και μαλώνουν.
Μετά από κάμποση ώρα κοιτάνε έναν κύριο και τον ρωτάνε:
- Συγνώμη μήπως μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτό;
Ο κύριος αηδιασμένος λέει:
- Σκατά!!!
Και οι μεθυσμένοι απαντάνε:
- Ευτυχώς που τα ειδαμε και δεν τα πατήσαμε!

"4o ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ" - PROMO VIDEO




                       4ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ 2015

Δείτε το promo video




Επιμέλεια:
Αστέριος Δάλλας
Μαρία Βαρελά

Photorama studio

ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

Crazy-frog-3D-glue-sticker-with-many-lovely-models-for-car-laptop-trunk
Τέσσερις βάτραχοι κάθονταν πάνω σε ένα κορμό δέντρου, που επέπλεε πιασμένος στην άκρη ενός ποταμού. Ξαφνικά ελευθερώθηκε και σιγά-σιγά άρχισε να παρασύρεται προς τα κάτω, στη ροή του ποταμού. Οι βάτραχοι ήταν ενθουσιασμένοι καθώς ποτέ δεν είχε τύχει να νιώσουν τη χαρά της κίνησης πάνω στο νερό.
Κάποια στιγμή, ο πρώτος βάτραχος είπε: «Πράγματι,  είναι ένας θαυμάσιος κορμός. Κινείται σαν να είναι ζωντανός. Δεν ήξερα ότι μπορεί να υπάρχει ένας τέτοιος κορμός».
Μετά από λίγο ο δεύτερος βάτραχος μίλησε και είπε: «Όχι φίλε μου, ο κορμός είναι σαν όλους τους άλλους κορμούς, και βέβαια δεν κινείται. Είναι το ποτάμι που πηγαίνει προς τη θάλασσα και μεταφέρει εμάς και τον κορμό μαζί του».
Και μετά ο τρίτος βάτραχος μίλησε και είπε: «Δεν είναι ούτε ο κορμός, ούτε το ποτάμι που κινείται. Η κίνηση είναι στη σκέψη μας. Γιατί χωρίς τη σκέψη, τίποτα δεν κινείται.»
Και έτσι οι τρεις βάτραχοι ξεκίνησαν να διαπληκτίζονται, σχετικά με το τι είναι αυτό που τελικά κινείται. Μάλιστα σε λίγο η διαφωνία τους έγινε καυγάς αληθινός, μη μπορώντας καθόλου να συμφωνήσουν.

Αφού είδαν κι αποείδαν, στράφηκαν τελικά στον τέταρτο βάτραχο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή καθόταν ήσυχος και τους άκουγε προσεχτικά, και ρώτησαν τη γνώμη του.
Κι εκείνος τους είπε: «Ο καθένας σας έχει δίκιο, και κανένας σας δεν είναι λάθος. Η κίνηση είναι στον κορμό, στο νερό και στην σκέψη μας επίσης».
Οι τρεις βάτραχοι έμειναν για μερικά δευτερόλεπτα ακίνητοι και μετά ξέσπασαν σε κραυγές εξαγριωμένοι, γιατί κανείς δεν ήθελε να παραδεχτεί ότι η δική του αλήθεια δεν ήταν η ολόκληρη αλήθεια, και ότι οι άλλοι δύο δεν ήταν τελείως λάθος.
Και τότε κάτι πολύ παράξενο έγινε :  οι τρεις βάτραχοι ενώθηκαν προς στιγμήν και έσπρωξαν τον τέταρτο βάτραχο και τον πέταξαν στο ποτάμι…
Χαλίλ Γκιμπράν

"ΤΟΞΙΚΕΣ" ΣΧΕΣΕΙΣ




Ξέρουμε για τοξικά απόβλητα, τοξικά νερά, τοξικά φυτά, τοξικές τροφές. Για τους «τοξικούς» ανθρώπους άραγε τι γνωρίζουμε;
Κι όμως, υπάρχουν και «τοξικοί» άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά τους ονομάζουν οι επιστήμονες. Είναι αυτοί που απομυζούν όλη μας την ενέργεια, χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας και με την παρουσία τους και μόνο μας εξαντλούν. Είναι μάλιστα ικανοί να βλάψουν όχι μόνο την ψυχική μας ισορροπία, αλλά και την ίδια μας την υγεία. Πώς θα τους αναγνωρίσουμε και πώς θα χειριστούμε την επιρροή που ασκούν πάνω μας;
Η επιστήμη είναι κατηγορηματική:
Όταν ο περίγυρός μας (φίλοι, συνάδελφοι, συγγενείς) είναι «τοξικός», τότε δηλητηριάζει τη ζωή μας αργά και σταθερά. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες έδειξε ότι οι «τοξικοί» φίλοι βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα, όσοι συναναστρέφονταν με τέτοιου είδους ανθρώπους είχαν υψηλότερα ποσοστά φλεγμονωδών πρωτεϊνών (συγκεκριμένα, ιντερλευκίνης-6 και TNF υποδοχέα 2) στον οργανισμό τους, που έχουν ενοχοποιηθεί για την κατάθλιψη, τις καρδιοπάθειες, ακόμη και για διάφορες μορφές καρκίνου, συγκριτικά με όσους είχαν υγιείς φιλικές σχέσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανθρώπινο σώμα παράγει περισσότερες φλεγμονώδεις πρωτεΐνες όταν συναναστρεφόμαστε με «τοξικούς φίλους».
Πότε κινδυνεύουμε;
Όταν ένας άνθρωπος μας προκαλεί συνεχώς νεύρα, θλίψη, αίσθημα κόπωσης, νύστα, άμεση ανάγκη για κατανάλωση υδατανθράκων ή μαλακών τροφών, όποια και αν είναι η φύση της σχέσης μας μαζί του (φιλική, συγγενική, ερωτική, επαγγελματική), πρέπει να βάλουμε όρια ή, αν η περίπτωσή του δεν παίρνει γιατρειά, ακόμα και να τον απομακρύνουμε από τη ζωή μας.
δύσκολο άτομοΠώς θα τους αναγνωρίσουμε
  • Είναι πάντα αρνητικοί.
  • Συνεχώς μας κρίνουν.
  • Γκρινιάζουν ακατάπαυστα.
  • Βλέπουν πάντα την κακή πλευρά της ζωής.
  • Έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να μας πουν.
  • Μας ανταγωνίζονται φανατικά.
  • Τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν.
  • «Τρέφονται» από τη δική μας ζωή, γιατί δεν έχουν δική τους.
  • Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.
Η σχέση μας, λοιπόν, με τέτοιους ανθρώπους μάς «αρρωσταίνει» κατά κάποιον τρόπο. Εδώ, βέβαια, πρέπει να διευκρινιστεί ότι μπορεί να έχουν ένα μόνο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή και περισσότερα, σε πολύ έντονο όμως βαθμό, σε σημείο δηλαδή που να επηρεάζουν τη ζωή μας, να ρουφούν κυριολεκτικά όλη μας την ενέργεια, και συχνά να μας κάνουν δυστυχείς.
WHO IS WHO
Ας τους γνωρίσουμε, όμως, από πιο κοντά, ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνά μας απέναντί τους:
1. Ο drama queen
Ο χαρακτήρας τους μπορεί να μας εξουθενώσει, καθώς αυτοί δεν αναφέρουν απλώς, ούτε διηγούνται τις καθημερινές τους ιστορίες, αλλά τις ερμηνεύουν. Και γι’ αυτό θέλουν κοινό να ακούει, να θαυμάζει, να μένει με το στόμα ανοιχτό και να χειροκροτεί. «Το κρυολόγημά τους κράτησε ένα μήνα και παρά τρίχα δεν τους οδήγησε στον θάνατο», «Το μεγάλο κύμα που είδαν φέτος στην παραλία ήταν τσουνάμι»: Περιγράφουν το καθετί που τους συμβαίνει με υπερβολές που και οι ίδιοι τελικά ίσως τις έχουν πιστέψει. Ζουν ανάμεσα στον μύθο και την πραγματικότητα και δίνουν τη δική τους παράσταση.
  • Πώς να προστατευτούμε Όταν δεν συναναστρεφόμαστε συχνά έναν τέτοιον άνθρωπο, μπορεί και να μας διασκεδάζει, όταν όμως πρόκειται για κάποιον πολύ δικό μας με τον οποίο βλεπόμαστε συχνά ή ακόμα χειρότερα ζούμε μαζί του, τότε αυτή η σχέση κουράζει πολύ. Δεν μπορούμε να ανήκουμε συνεχώς στο διαδραστικό κοινό που χειροκροτεί, συμπάσχει και αφήνει επιφωνήματα θαυμασμού. Βγαίνουμε, λοιπόν, όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτό το θέατρο του παραλόγου.

2. Ο γκρινιάρης
Η γκρίνια, ειδικά όταν προέρχεται από πολύ κοντινούς μας ανθρώπους που ζουν στο σπίτι ή στη δουλειά μας, μπορεί να στοιχειώσει τη ζωή μας. Η σχέση μας μαζί τους καταντάει μονότονη, κουραστική και σε πολλές περιπτώσεις δυσβάσταχτη. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες έρευνες, η συστηματική γκρίνια μπορεί να προκαλέσει σε όσους την υφίστανται μέχρι και αλλοιώσεις στους νευρώνες του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επεξεργασία και την επίλυση προβλημάτων.
  • Πώς να προστατευτούμε Δυστυχώς σε αυτού του είδους τις σχέσεις δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Συχνά η γκρίνια μετατρέπεται σε συμπεριφορά ρουτίνας που μπορεί και να τη συνηθίσουμε, όχι όμως χωρίς κόστος, καθώς διαταράσσει την ψυχική μας ηρεμία. Γι’ αυτό, παίρνουμε βαθιές ανάσες και ριζικές αποφάσεις.

3. Ο νάρκισσος
Είναι πολύ δύσκολο να συνυπάρξει κανείς με νάρκισσους, καθώς έχουν μειωμένη ενσυναίσθηση. Δεν βάζουν σχεδόν ποτέ τον εαυτό τους στη θέση των άλλων, λόγω έλλειψης συναισθηματικής κατανόησης, αλλά και γιατί είναι επικεντρωμένοι στις δικές τους ανάγκες, στις οποίες δίνουν σταθερά προτεραιότητα, και πολύ συχνά αγνοούν τα όρια των άλλων. Για έναν νάρκισσο τα πάντα περιστρέφονται γύρω από εκείνον. Γι’ αυτό επιζητά άπληστα την προσοχή των άλλων και λαχταρά συνεχώς τον θαυμασμό τους.
  • Πώς να προστατευτούμε Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προσδοκίες μας πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Μην περιμένουμε πολλά από έναν νάρκισσο, γιατί θα απογοητευτούμε. Η σχέση αυτή είναι μονόπλευρη. Αν το πάρουμε απόφαση και δεν επενδύσουμε σε αυτήν, τότε δεν έχουμε να χάσουμε και πολλά. Αν όμως δεν μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να τον απομακρύνουμε.

4. Ο ζηλιάρης-ανταγωνιστικός
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της προσωπικότητας είναι να υποβαθμίζει τον δικό μας τρόπο ζωής και να εξυψώνει τον δικό του. Αυτοί οι χαρακτήρες μάς ανταγωνίζονται συνέχεια, στη δουλειά, στις επιτυχίες, στα χρήματα, στην προσωπική ζωή. Είναι εκείνοι που λένε πολλά και κάνουν λίγα. Είναι ιδιαίτερα επικριτικοί σε οτιδήποτε μας δίνει χαρά ή μας καταξιώνει. Υποτιμούν τα προτερήματά μας, ζηλεύουν τη σχέση μας με άλλους ανθρώπους.
  • Πώς να προστατευτούμε Αν η κατάσταση είναι ανυπόφορη, τους βγάζουμε τελείως από τη ζωή μας. Αν όμως μας συνδέουν με αυτούς δεσμοί αγάπης ή αλληλεξάρτησης, τότε πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε ότι η ζήλια που εκδηλώνουν οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να οφείλεται σε βαθύτερες δυσλειτουργικές δομές της προσωπικότητάς τους και γι’ αυτό ίσως χρειάζονται πιθανότατα τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

5. Το θύμα
Μια τέτοια προσωπικότητα μπορεί στην κυριολεξία να μας εξουθενώσει. Αυτοί οι τύποι ανθρώπων από το πρωί μέχρι το βράδυ κλαίγονται, μονολογούν και μουρμουρίζουν για τα δεινά που τους συμβαίνουν. Βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο και ποτέ μισογεμάτο. Κάθε φορά που προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε, εκείνοι θα βρουν ένα «αλλά…». Μπροστά τους βλέπουν συνεχώς εμπόδια. Στη μνήμη τους ανακαλούν αποκλειστικά τα δυσάρεστα γεγονότα. Έχουν να μας διηγηθούν μόνο «ιστορίες δυστυχίας», με αποτέλεσμα να «μαυρίζουν» και τη δική μας ζωή. Η κάθε επαφή μαζί τους μας μεταμορφώνει σε ένα ψυχικό ράκος. Η προσωπικότητά τους είναι τόσο θλιβερή, που μας καταβάλλει. Δεν είναι μόνο ότι δεν είναι ευχάριστοι στην παρέα, αλλά αυτή η απαισιόδοξη στάση επηρεάζει και τη δική μας ζωή.
  • Πώς να προστατευτούμε Πιστεύουν ότι έχουν γεννηθεί άτυχοι και ότι το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον τους. Έτσι είναι ο χαρακτήρας τους και γι’ αυτό δεν πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά. Τους αφήνουμε να λένε αυτό που θέλουν. Δεν πασχίζουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας αναφέρουν, γιατί απλούστατα δεν ψάχνουν λύσεις. Θέλουν απλώς να τα πουν, να εκτονωθούν, κι εμείς να τους ακούσουμε. Αν μάλιστα συμφωνήσουμε και μαζί τους, μπορεί να μείνουν ευχαριστημένοι. Αν δεν μπορούμε να ξεκόψουμε τελείως από αυτούς, ας αραιώσουμε τουλάχιστον τις πολλές επαφές μαζί τους.
Οδηγός επιβίωσης
Το συναίσθημα συνήθως θολώνει τη λογική και την κρίση μας και έτσι οι σχέσεις μας φτάνουν στα άκρα. Το πρώτο βήμα είναι να δούμε καθαρά αν υπάρχουν στη ζωή μας τέτοιου είδους άνθρωποι. Μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν, πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε. Για να συμβεί αυτό όμως, είναι πολύ σημαντικό να απενοχοποιηθούμε, να μη νιώθουμε τύψεις - άλλωστε οφείλουμε να υπερασπιστούμε και τη δική μας υγεία. Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις τα περιθώρια επιλογής δεν είναι πολλά.
Η λύση συνήθως πρέπει να είναι ριζική: Ή τους απομονώνουμε από τη ζωή μας και γλιτώνουμε ή τους ανεχόμαστε με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Όταν είναι φίλοι μας, όσο δύσκολο κι αν είναι, πρέπει να οπλιστούμε με αποφασιστικότητα και να διαλύσουμε τη φιλία. Η φιλία άλλωστε είναι επιλογή μας και η επιλογή δεν είναι υποχρεωτικό να μας πληγώνει. Αν όμως είναι οι γονείς, τα αδέρφια ή ο σύντροφός μας, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα αγαπημένα και κοντινά μας πρόσωπα δεν μπορούμε να τα απομονώσουμε. Από την άλλη, δεν είναι δυνατόν και κάθε φορά που τα βλέπουμε να γεμίζουμε με αρνητική ενέργεια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους αποδεχτούμε, αλλά να θέσουμε όρια. Να τους μιλήσουμε με ευθύτητα και να τους δώσουμε, όσο γίνεται, να καταλάβουν ότι δοκιμάζουν τα όριά μας και ότι κάποια στιγμή η υπομονή μας θα εξαντληθεί.
__________
~ της ΕΛΕΝΗ ΚΑΤΣΑΜΠΑ, MSc, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια
    Πηγή:  vita.gr

ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ: ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Μελέτη της Bundesbank: Πιο πλούσια από ποτέ τα νοικοκυριά στη Γερμανία
Πλουσιότερα από ποτέ είναι συνολικά τα γερμανικά νοικοκυριά, με περιουσία που αυξήθηκε κατά 140 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, που δόθηκε στην δημοσιότητα.
Η θετική εικόνα, αποδίδεται από την Bundesbank, στην ισχυρή αγορά εργασίας και στα εισοδήματα που έφεραν τον συνολικό πλούτο των Γερμανών στα 5.212 τρισεκατομμύρια ευρώ, αριθμό που αποτελεί ρεκόρ για τη χώρα, με αύξηση κατά 2.8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τράπεζας, περιουσιακά στοιχεία όπως μετρητά, τραπεζικές καταθέσεις και ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν αξία 53 δισεκατομμύρια, ενώ η αξία των αμοιβαίων κεφαλαίων φθάνει τα 87 δισεκατομμύρια. Στις αξίες που υπολογίζονται, δεν περιλαμβάνονται έργα τέχνης και ακίνητη περιουσία.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την ίδια μελέτη, προκύπτει ακόμη ότι οι Γερμανοί, παρά τα χαμηλά επιτόκια δεν έλαβαν σημαντικά δάνεια, με την εξάρτηση των νοικοκυριών να αυξάνεται κατά μόλις 0.2% στα 1.588 τρισεκατομμύρια. Τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν από γερμανικές τράπεζες και αφορούσαν αγορά κατοικίας.
Ο πλούτος ωστόσο δεν φαίνεται να κατανέμεται ισότιμα σε ολόκληρη τη χώρα, με την Γερμανία να είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες ανισότητες μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ - ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Φυσιολογικός ο καύσωνας  λένε οι ειδικοί
Ενα πολύ ζεστό τριήμερο απ’ την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή πρόκειται να υποστούν οι πολίτες στις περισσότερες περιοχές της χώρας.
Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί φτάνοντας στους 39-40 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 βαθμούς. Σωστή ενημέρωση και προφύλαξη συνιστούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ειδικοί, καθώς τα φαινόμενα έχουν επιπτώσεις στην υγεία.
Οπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, οι θερμοκρασίες δεν θα είναι παντού οι ίδιες, αφού υπάρχει αισθητή κλιματική διαφορά τόσο στις ορεινές όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αισθητές διακυμάνσεις θα παρατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας κατά τις πρωινές, αλλά και τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο και το Ανατολικό Αιγαίο η κατάσταση θα είναι σαφώς καλύτερη αφού η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 35-37 βαθμούς Κελσίου.
Σε σχέση με την ένταση του φαινομένου, ο κ. Λάλος τη χαρακτήρισε ως φυσιολογική για την εποχή, υπενθυμίζοντας ότι στην Ελλάδα ο Ιούλιος είναι πάντοτε ο θερμότερος μήνας, ενώ παρατηρεί πάντως μία διαφορά σε σχέση με τον περυσινό (ο οποίος ήταν λίγο ψυχρότερος), αποδίδοντάς την στις έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.
Ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι τα παιδιά, οι υπερήλικες και όσοι παίρνουν φάρμακα συνιστά απ’ την πλευρά της η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, καθώς, όπως λέει, οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί των οργανισμών τους αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να αντεπεξέλθουν στις έντονες κλιματολογικές μεταβολές.
Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη, παίζει η πολύ καλή ενημέρωση του πληθυσμού σε σχέση με το πώς μπορεί να υπάρξει σωστή προφύλαξη αλλά και προσαρμογή στις κλιματικές μεταβολές, καθώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής τα ακραία φαινόμενα που παρατηρούνται είναι μακρότερης διάρκειας από το φυσιολογικό. Το γεγονός αυτό επιδρά άμεσα και έμμεσα στη δημόσια υγεία, όπως λέει, τόσο σε επίπεδο καθημερινότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, ποιότητας του αέρα, έντασης και ποιότητας της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά και επάρκειας των υδατικών πόρων.
Η τακτική ενυδάτωση του οργανισμού, η αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η αποφυγή έντονης σωματικής δραστηριότητας και αθλητικής άσκησης, η αποφυγή χώρων όπου επικρατεί συνωστισμός, αλλά και η επικοινωνία με τον ιατρό τους σε περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, είναι απαραίτητα σύμφωνα με την κ. Νικολοπούλου-Σταμάτη.
Απ’ την Παρασκευή, πάντως, αναμένεται μεταβολή της θερμοκρασίας με αισθητή πτώση του υδραργύρου, ενώ αναμένεται να φυσήξουν άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, προοπτική βέβαια που θα θέσει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και τους πολίτες, σε επιφυλακή για την περίπτωση πυρκαγιών.


ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΗΝ "ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ "ΒΕΛΤΙΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ"

Κορυφαίο Βραβείο στη Μπάρμπα Στάθης για το έργο «Βέλτιστη Γεωργία»
Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης τιμήθηκε με το Κορυφαίο Βραβείο στο πλαίσιο των IT Excellence Awards 2015 για το έργο «Βέλτιστη Γεωργία», το οποίο αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή.
 Πρόκειται για σύστημα καταγραφής, επεξεργασίας και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο, όλων των πληροφοριών που αφορούν τις καλλιέργειες, στο οποίο έχουν πρόσβαση τόσο οι  αγρότες όσο και οι γεωπόνοι της εταιρείας που τους συμβουλεύουν.
Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, πρωτοπορεί στην επιχειρηματική δράση και ανοίγει νέους δρόμους στην ολοκληρωμένη αγροτική διαχείριση. Ανταποκρινόμενη στην πρόκληση αξιοποίησης της τεχνολογίας για ένα ολοκληρωμένο σύστημα τεκμηρίωσης της διαχείρισης στον πρωτογενή τομέα, δημιούργησε την καινοτόμο εφαρμογή «Βέλτιστη Γεωργία». Η εφαρμογή αυτή γεφυρώνει την ανάγκη της τεκμηρίωσης από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή, με την ανάγκη της άμεσης επικοινωνίας με τους εμπλεκόμενους παραγωγούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Η εφαρμογή έχει αναπτυχθεί σε ένα λιτό, λειτουργικό και φιλικό προς το χρήστη ψηφιακό περιβάλλον, προσβάσιμο από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα.
Μέσα από το ευέλικτο και συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα, η Μπάρμπα Στάθης έχει στη διάθεσή της όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αναφορές, ώστε το επιστημονικό της προσωπικό να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο και να συμβάλει στη γεωργική παραγωγή παρέχοντας συμβουλές, ακόμη και από απόσταση. Παράλληλα, ο αγρότης έχει άμεσο και πλήρη  έλεγχο της καλλιέργειάς του, αλλά και ιστορικών στοιχείων που τον βοηθούν στη βελτίωση της εργασίας του.
Ο κ. Αντώνης Μαυριδόγλου, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μπάρμπα Στάθης δήλωσε σχετικά: «Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης είναι η μεγαλύτερη εταιρεία συμβολαιακής γεωργίας στην Ελλάδα. Αξιοποιεί συστηματικά την πείρα και τη γνώση 45 και πλέον χρόνων πρωταγωνιστικής παρουσίας στην ελληνική αγορά, το υψηλού επιπέδου ελληνικό ανθρώπινο δυναμικό, τις δυνατότητες της ελληνικής γης, αλλά και τις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής και συμβάλλει με συνέπεια στη στήριξη, στην ανάπτυξη και εξέλιξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Η διάκριση αυτή αποτελεί αναγνώριση και επιβράβευση της στρατηγικής μας, η οποία μας διαφοροποιεί και έχει ως αποτέλεσμα να παρέχουμε στους καταναλωτές τα καλύτερα προϊόντα, χρησιμοποιώντας βέλτιστες και συνεχώς εξελισσόμενες μεθόδους.»


ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ

Προς αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών -Πόσες ώρες παραπάνω θα δουλεύουν
Με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών προσανατολίζεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς να λύσει, εν μέρει,  το θέμα των 20.000 κενών στα σχολεία.
Ετσι, εκτός από τις προσλήψεις αναπληρωτών, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αυξήσει το ωράριο των εκπαιδευτικών, το οποίο ήδη από το 2013 είχε αυξηθεί κατά δύο ώρες. 
Αυτή τη στιγμή οι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία ως 6 έτη εργάζονται 23 ώρες την εβδομάδα, όσοι έχουν προϋπηρεσία ως 12 έτη εργάζονται 21 ώρες, ενώ 20 ώρες; εργάζονται οι εκπαιδευτικοί με 20ετή εμπειρία. Στις 18 ώρες περιορίζονται οι διδακτικές ώρες για τους εκπαιδευτικούς με προϋπηρεσία άνω των 20 ετών.
Η προηγούμενη αύξηση κατά δύο ώρες ίσως, λένε κάποιοι, δείχνει και την επόμενη.


Πηγή: http://www.iefimerida.gr

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ POLITICO ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Politico: Θεσσαλονίκη, η πόλη των φαντασμάτων -Οδοιπορικό στις συνοικίες των Εβραίων [εικόνες]
Βρίσκονται στην περιοχή από το 1430. Είναι κομμάτι της μνήμης της πόλης. Διωγμένοι από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλα της Ισπανίας, οι πρώτοι Εβραίοι, περίπου 20.000, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 14ου αιώνα.
Έγιναν δεκτοί με θερμότητα από τους Οθωμανούς, καθώς θεώρησαν πως θα μπορούσαν να προσφέρουν στην οικονομία της περιοχής. Τω όντι, κάτι τέτοιο συνέβη. Για 500 και πλέον χρόνια οι Εβραίοι εντάχθηκαν αρμονικά στην πόλη. Δημιούργησαν περίπου 30 συναγωγές και ζούσαν ειρηνικά μαζί με τους Οθωμανούς και τους Έλληνες. Μάλιστα, μέχρι το 1912, οπότε και έγινε η επανένωση με την Ελλάδα, ήταν το πλειοψηφικό κομμάτι της περιοχής.
Το 1941 τα πάντα άλλαξαν στη Θεσσαλονίκη με την έλευση των ναζί και κάπως έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται μια βαριά και θλιμμένη σελίδα της ελληνικής ιστορίας που οι μνήμες της φτάσουν μέχρι και σήμερα. Το Politico πραγματοποίησε οδοιπορικό στις ιστορικές -αλλά όχι ξεχασμένες- συνοικίες των Εβραίων που δέχθηκαν καίριο πλήγμα από τον στρατό των ναζί. Εκτοπίσεις, εξανδραποδισμοί, ξεριζωμός, θάνατος. Και τελικά ιστορική μνήμη. 
Ο δημοσιογράφος αναφέρει πως το να πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη με τρένο, σου προκαλεί μια περίεργη αίσθηση. Ειδικά αν γνωρίζεις πως αρκετές δεκαετίες πιο πριν, κάποια άλλα τρένα, στοίβαζαν ανθρώπους και τους μετέφεραν στα κολαστήρια των ναζιστών. Η πρώτη «μεταγωγή» έγινε στις 15 Μαρτίου 1943 – περίπου 2000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης έφυγαν άρον άρον και υπό την απειλή των όπλων με κατεύθυνση στο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Συνολικά έγιναν 19 «μεταγωγές». Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ζούσαν στη Θεσσαλονίκη περίπου 57.000 Εβραίοι. Υπολογίζεται ότι 46.091 Εβραίοι στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτι που συνιστά μια σύγχρονη εκατόμβη, αν σκεφτεί κανείς την τύχη που είχαν οι περισσότεροι από αυτούς. Σήμερα, ζουν στην πόλη περίπου 1200-1500 Εβραίοι. Η Αγία Μηνά είναι ο δρόμος που στεγάζει το εβραϊκό μουσείο. Τον δημοσιογράφο υποδέχεται ο αντιπρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, Λάρι Σεφιχά. Το εσωτερικό του κτηρίου σφύζει από ιστορία και πόνο. Οι τοίχοι προσπαθούν να διατηρήσουν, έστω και με παγωμένες αντανακλάσεις, κάτι από το παρελθόν. Η κοινότητα, την περίοδο της κρίσης, προσφέρει κοινωνικό έργο θέλοντας να απαλύνει τον πόνο των Εβραίων που διαμένουν στην πόλη. «Το σύνθημά μας είναι: ''δεν θα αφήσουμε κανέναν Εβραίο χωρίς βοήθεια''. Βοηθούμε ηλικιωμένους, καλύπτουμε τα έξοδά τους και δίνουμε συντάξεις, ειδικά σε επιζώντες από το Ολοκαύτωμα. Το βασικό μας εισόδημα έρχεται από τα ενοίκια που λαμβάνουμε από κάποια κτήρια της πόλης που μας ανήκουν. Μέχρι να έρθει η κρίση τα πράγματα ήταν πολύ καλά. Με τα νέα μέτρα, μειώνονται τα έσοδα και αυξάνονται οι ανάγκες», αναφέρει ο κ. Σεφιχά.
Το πρόβλημα είναι ότι οι δραστηριότητες της κοινότητας έχουν επεκταθεί σημαντικά σε διάφορους τομείς της ζωής, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον αρκετοί πόροι για τη διατήρησή τους. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αντίστοιχες κοινότητες στη Λάρισα και το Βόλο. Η κατάσταση με τα capital controls επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά της κοινότητας. Τα πράγματα, όμως, άρχισαν να χαλάνε από το τότε που ξεκίνησε η κρίση και αναδύθηκαν στην επιφάνεια τα αντισημιτικά στερεότυπα που προφανώς έκρυβαν μέσα τους οι Έλληνες. Ο κ. Σεφιχά λέει: «Οι Έλληνες διατηρούν αυτού του είδους τα στερεότυπα δίχως να γνωρίζουν κάποιο Εβραίο. Τους λέω πως είμαι Εβραίος και μου απαντούν πως δεν μοιάζω για Εβραίος. Ένα μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας παίζει έναν τέτοιο ρόλο – επιτρέπει τη διατήρηση των αρνητικών στερεοτύπων εις βάρος των Εβραίων. Κάποιες φορές γινόμαστε ο αποδιοπομπαίος τράγος. Δείτε τι λένε κατά καιρούς πολιτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Δηλώσεις σαν και αυτές του κ. Καμμένου. Αρέσει στους Έλληνες αυτού του είδους οι αφηγήσεις: πίσω από τα πάντα βρίσκονται Εβραίοι. Νομίζουν πως αυτοί έχουν την οικονομική εξουσία και κινούν τα νήματα.
Η Χρυσή Αυγή
Φυσικά, από την κουβέντα δεν μπορεί να λείψει και ένας σημαντικός παράγοντας του δημόσιου βίου: η ανάδυση της Χρυσής Αυγής, ως απότοκο της κρίσης, και η δημιουργία ενός θύλακα μισαλλοδοξίας και φυλετικής «καθαρότητας».
Ο κ. Σεφιχά αναφέρει: «Μέχρι τώρα οι επιθέσεις της Χρυσής Αυγής έχουν ως στόχο τους μετανάστες. Εμείς δεν έχουμε δεχθεί τέτοιες επιθέσεις, αλλά είναι σίγουρο πως θα είμαστε τα επόμενα θύματα. Τα πράγματα είναι δύσκολα. Η Χρυσή Αυγή μπορεί να ανέβει κι άλλο, καθώς έρχονται κι άλλα σκληρά μέτρα. Αν δεν μείνουμε στην ΕΕ η κατάσταση θα ξεφύγει, καθώς η απογοήτευση που νιώθει ο κόσμος θα βρει καταφύγιο στη συγκεκριμένη οργάνωση. Δυστυχώς, είναι μέρος της ελληνικής ψυχοσύνθεσης: δεν μπορούμε να παραδεχθούμε τα λάθη μας, πάντα κάποιος άλλος ευθύνεται γι' αυτά που περνάμε».
Η επόμενη στάση του οδοιπορικού είναι το σπίτι μιας οικογένειας Εβραίων που ζουν στη Θεσσαλονίκη. Τον δημοσιογράφο υποδέχονται η Έλλα και ο γιος της Ισαάκ. Η Έλλα, παρά τις τελευταίες έρευνες που δείχνουν ένα έντονο ρεύμα αντισημιτισμού στην Ελλάδα, λέει πως: «Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα στην Ελλάδα. Βασικά αντιμετωπίζεις αδιαφορία. Δεν υπάρχει έξαρση βίας – μόνο κάποια μικρά περιστατικά με καταστροφές μνημείων μας, αλλά και αυτά εντάσσονται μέσα στην καθημερινότητα. Όχι, δεν φοβάμαι να πω ότι είμαι Εβραία. Οι άνθρωποι της ηλικίας μου δεν γνωρίζουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Λένε '' α, είσαι Εβραία. Άρα ήρθες από το Ισραήλ. Πώς να αλλάξει τα μυαλά όταν δεν γνωρίζουν;». Η Έλλα και ο Ισαάκ είναι οπαδοί του Γιάννη Μπουτάρη για τις θέσεις που έχει πάρει υπέρ των Εβραίων της πόλης. Κάτι που δεν τον κάνει πάντα συμπαθή στους αντιρρησίες. «Η ελληνική κοινωνία δεν είναι αρκετά ανεκτική. Οι νέες γενιές προσπαθούν να ξεφύγουν, αλλά στο βάθος βλέπεις πως οι παραδοσιακές συμπεριφορές υπερισχύουν».
Για τη στάση της Γερμανίας την περίοδο της κρίσης, η Έλλα λέει: «Τα τελευταία χρόνια η Γερμανία προσπάθησε να ξανακερδίσει τη χαμένη της τιμή, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται έναντι της ελληνικής κρίσης. Εμφανίζουν ένα απάνθρωπο πρόσωπο». Ο Ισαάκ προσθέτει: «Η Ελλάδα έκανε πολλά λάθη, αλλά κάθε χώρα κάνει λάθη. Δεν πιστεύω πως οι σημερινοί Γερμανοί έχουν κάποια σχέση με τους ναζί, αλλά από την άλλη ευθύνονται και πάλι για το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι υποφέρουν». Η Έλλα δίνει μια άλλη διάσταση: «Πρόσφατα δικάστηκε ένας ναζί λογιστής στο Άουσβιτς (ο Όσκαρ Γκρένινγκ). Μια γυναίκα που επέζησε τον συγχώρεσε. Οι Γερμανοί πρέπει να μάθουν από αυτή τη γυναίκα».
Ο πατέρας της Έλλα ζει ακόμη. Γεννήθηκε το 1927 και ήταν μικρό παιδί όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην πόλη. Θυμάται πως όταν οι Γερμανοί τους έβαζαν στα τρένα τους καθησύχαζαν πως τίποτα δεν θα τους συμβεί αν υπακούν στις εντολές. Τους πήγαν κατευθείαν στο Άουσβιτς. Στη διαδρομή, οι συνθήκες ήταν απάνθρωπες. Άνθρωποι στοιβαγμένοι και καταπονημένοι. Όταν έφτασαν στο Άουσβιτς, οι στρατιώτες άρχισαν να τους χτυπούν. Εκείνος σώθηκε γιατί η μητέρα του μιλούσε γερμανικά, έτσι έγινε μεταφράστρια των οδηγιών που έδιναν οι ναζί. Σώθηκε όλη οικογένεια περνώντας μέσα από βασανιστήρια και πείνα. Όταν γύρισαν στη Θεσσαλονίκη, το σπίτι τους είχε καταληφθεί από πρόσφυγες. Οι περισσότεροι Εβραίοι δεν επέστρεψαν ποτέ. Κανένας δεν μίλησε για το Ολοκαύτωμα, αλλά τα φαντάσματα τριγυρνούν ακόμη. Τώρα, βλέπει την κατάσταση με τη Χρυσή Αυγή και λέει με πίκρα: «Η Χρυσή Αυγή είναι τα SS. Η κατάσταση με την κρίση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, αλλά οι Έλληνες αγαπούν την ελευθερία». Η δική του ελευθερία συμβολίζεται σε έναν αριθμό: 109565. Τον έχει χαραγμένο στο χέρι τους. Σημάδι του παρελθόντος. Φάντασμα του παρόντος.


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗΝ "ΤΡΑΙΝΟΣΕ".....ΔΩΡΕΑΝ

H Αυστρία θέλει να αγοράσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ... δωρεάν
Στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι 50 δισ. ευρώ και οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι παίζουν εξέχοντα ρόλο. Όμως σύμφωνα με τους αυστριακούς σιδηρόδρομους, που εκφράζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν αξίζει ούτε σεντ.
Οι Αυστριακοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι (ÖBB) ενδιαφέρονται να αναλάβουν τους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Όμως ο πρόεδρος των αυστριακών σιδηροδρόμων Κρίστιαν Κερν σε συνέντευξή του στο αυστριακό οικονομικό περιοδικό Trend αποκλείει ήδη εκ των προτέρων την καταβολή ενός αντιτίμου.
«Θα εξετάσουμε την περίπτωση. Όμως γνωρίζω πολύ καλά τους ελληνικούς σιδηρόδρομους και εξεπλάγην από τα ποσά που επιδιώκονται από την ιδιωτικοποίηση. Σε περίπτωση που εξετάσουμε σοβαρά την περίπτωση ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τότε αποκλείω κατηγορηματικά την καταβολή αντιτίμου», κατέστησε σαφές ο επικεφαλής των αυστριακών σιδηροδρόμων.
Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα έπρεπε να παραμείνει στο δημόσιο
Μιλώντας στο γερμανικό Spiegel Online ο επικεφαλής των Αυστριακών Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων επικρίνει την στάση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα: «Αυτό που κάνουν ΔΝΤ και Κομισιόν δεν έχει σχέση με τα πραγματικά στοιχεία. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους, δηλώνει ο Κρίστιαν Κερν. Όπως και σε άλλες χώρες οι ειδικοί του ΔΝΤ σημειώνουν στα έγγραφά τους φανταστικά ποσά και βάση αυτών προχωρούν την ιδιωτικοποίηση ενός τομέα που, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κράτους.
Οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο των προαπαιτούμενων. Ωστόσο η πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που αποτελούσε στόχο και προηγούμενων κυβερνήσεων πάγωσε μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία τον Ιανουάριο.
Άγνωστο παραμένει ποια είναι η πραγματική αξία των ελληνικών σιδηροδρόμων. Από την μια πλευρά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέτυχε πλεόνασμα το 2013 μετά από πρόγραμμα εξυγίανσης, από την άλλη όμως ο όποιος ενδιαφερόμενος θα έπρεπε να επενδύσει μεγάλα ποσά, μιας και το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας είναι απηρχαιωμένο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις το 17% του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα είναι ηλεκτροδοτημένο. Ο μέσος όρος ηλεκτροδότησης στην ΕΕ κυμαίνεται γύρω στο 54%. Πάντως οι μικρές αποστάσεις σε μια μικρή χώρα καθιστούν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σχετικά ασύμφορες, εκτιμά ο Κρίστιαν Κερν.
Πηγή: Deutsche Welle

ΠΑΜΕ ΝΑ ΚΑΠΝΙΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ;



Τώρα μπορείτε να εισπνέετε την καφεΐνη αντί να την καταπίνετε 
Μια συσκευή όπως αυτή του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έρχεται να δημιουργήσει νέα τάση 

Ξεχάστε την πρωινή στάση για καφέ ή τον απογευματινό εσπρέσο που θα σας κρατήσει ξύπνιους και σε εγρήγορση.

   Μόλις έκαναν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη νέες συσκευές, με ονόματα όπως το Eagle Energy Vapor, που υπόσχονται να προσφέρουν εισπνεόμενη έκρηξη καφεΐνης σε φοιτητές και επαγγελματίες οι οποίοι δεν μπορούν να σταματήσουν ό,τι κάνουν για να απολαύσουν έναν καφέ.

   Τα ενεργά συστατικά που βρίσκονται μέσα στη συσκευή η οποία μοιάζει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι γκουαρανά (το φυτό του Αμαζονίου πλούσιο σε καφεΐνη), η ταυρίνη και το τζίνσεγκ. Σκεφτείτε το σαν ένα Red Bull για τους πνεύμονες.

   «Είναι ό,τι πρέπει για όταν είστε στο λιφτ του σκι, όταν κάνετε πεζοπορία,ή  όταν οδηγείτε το αυτοκίνητό σας», δήλωσε ο Eliot Mashford, o Καναδός επιχειρηματίας που βρίσκεται πίσω από τη συσκευή εισπνοής Eagle, που εισάγεται στα περίπτερα, σε φαρμακεία και τα καζίνο σε όλη τη Βόρεια Αμερική. 



Η συσκευή λειτουργεί παρόμοια με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία περιέχουν ένα θερμαντικό στοιχείο για να μετασχηματιστούν οι δραστικές χημικές ουσίες σε ατμό.

   Η συσκευή εισπνοής κοστίζει 8.99 $, και διαρκεί για περίπου 500 εισπνοές. Αν και κάθε συσκευή εισπνοής περιέχει μόνο 2 ml καφεΐνης (σε σύγκριση με τα περίπου 150 ml μιας κούπας) 10 έως 20 ρουφηξιές είναι η τέλεια ποσότητα. 

   Όπως και με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, η εισπνοή καφεΐνης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ανέφερε ο Δρ Hensrud δ/ντης της κλινικής για την υγιεινή ζωή στη Mayo Clinic. Ο ίδιος δεν είχε δοκιμάσει το προϊόν, αλλά προειδοποίησε ότι η εισπνοή μιας τόσο διεγερτικής ουσίας, "εγείρει ερωτήματα" δεδομένου ότι το ποσοστό του ρυθμού απορρόφησης στο αίμα, είναι πιο γρήγορο από ό, τι με την κατάποση. 

STOP ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΣΕ 700 ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΝΔΙΑ



Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη μέλη της να αναστείλoυν, την αγορά και διάθεση σχεδόν 700 γενόσημων φαρμάκων που δοκιμάστηκαν και κατασκευάζονται στην Ινδία. 

Αυτή η απόφαση, που ελήφθη στις 16 Ιουλίου, ακολουθεί τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης ρουτίνας που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από τη γαλλική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (MSNA) στην εταιρεία GVK ΒΙΟ, σε μία από τις περιοχές στις οποίες γίνονται οι κλινικές δοκιμές των φαρμάκων, στη νότια Ινδία. 
Αφού ειδοποιήθηκε για τα ευρήματα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανεξέτασε την πολιτική του σε  χιλιάδες φάρμακα που δοκιμάζονται από την GVK κατά τα τελευταία πέντε χρόνια και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για 700 από αυτά ήταν ανεπαρκή. 
Μέχρι τον Ιανουάριο, συνέστησε την απόσυρσή τους από την αγορά, και πολλά κράτη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, έχουν ακολουθήσει ήδη τη συμβουλή του.
 Ο πλήρης κατάλογος αυτών των φαρμάκων  έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για αντίγραφα φαρμάκων, όπως το Advil (παυσίπονο), το Seroplex (αντικαταθλιπτικό), το Aerius (αντιισταμινικό), ή το Inexium (γαστρικό).

  Αρκετοί γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας  επηρεάζονται από αυτή την ανάκληση, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής Teva, του παγκόσμιου ηγέτη στην γενική ιατρική Mylan, της Ranbaxy της Ινδίας και της γαλλικής Sanofi. Η GVK ΒΙΟ, είναι ινδική θυγατρική του γίγαντα που υπερηφανεύεται στην ιστοσελίδα του ότι ελέγχει 100% την αξιοπιστία των φαρμάκων της.
 Όμως πέρυσι, οι επιθεωρητές είχαν βρέι παρατυπίες στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 ως το 2014.
 Αυτές οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να επιβεβαιωθεί η βιοϊσοδυναμία των γενόσημων φαρμάκων, να διαπιστωθεί δηλαδή ότι η δράση τους είναι πανομοιότυπη με εκείνη του φαρμάκου αναφοράς.
 Η απαγόρευση των 700 φαρμάκων αποκαλύφθηκε από τον γερμανικό οργανισμό φαρμάκων, BfArM, σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου. Μέχρι τότε, η απόφαση των Βρυξελλών είχε περάσει στα "ψιλά", δεδομένου ότι, όπως γράφει η Le Monde, ο δικτυακός τόπος της Κομισιόν δεν έχει υψηλή επισκεψιμότητα και δεν είναι εύκολο να τον εντοπίσεις ακόμη και με τη χρήση μηχανής αναζήτησης. Σε δήλωσή της πάντως, η GVK ΒΙΟ, η οποία αμφισβητεί τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, είπε ότι ήταν «απογοητευμένη  γιατι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, δεν έλαβε χώρα ένας επιστημονικός διάλογος " .
 Αναφέρει επίσης ότι προτίθεται να διενεργήσει νέες δοκιμές με δικά του έξοδα. 

  Όμως, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η μόνη στην οποία παρατηρούνται παρατυπίες σε ό,τι αφορά στις δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των γενόσημων φαρμάκων. Και στο παρελθόν έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά. 

ΓΔΑΡΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΤΕΡΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ



Ο Cecil ήταν ένα από τα διασημότερα λιοντάρια της Αφρικής και η δημοφιλέστερη τουριστική ατραξιόν για το πάρκο Hwange National Park στη Ζιμπάμπουε.
 Το 13χρονο αρσενικό λιοντάρι ήταν το καμάρι του πάρκου και ένα από τα πιο αγαπητά ζώα και η είδηση του θανάτου του από τα χέρια ανθρώπου προκάλεσε εκτός από θλίψη, και οργή. 

  Το κουφάρι του Cecil βρήκαν οι φύλακες του πάρκου αποκεφαλισμένο και γδαρμένο πριν από αρκετές μέρες, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε γνωστή η θλιβερή απώλεια. 



Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το λιοντάρι έπεσε θύμα ενέδρας με  δόλωμα. Ο κυνηγός που σκότωσε το ζώο φέρεται να είναι Ισπανός και οι πληροφορίες  αναφέρουν πως έχει πληρώσει 50.000 ευρώ σε ντόπιους κυνηγούς που τον βοήθησαν να εντοπίσει και να σκοτώσει το ζώο.

   Δύο από αυτούς έχουν συλληφθεί, αλλά ο Ευρωπαίος ύποπτος ακόμη δεν έχει εντοπιστεί. Οι κυνηγοί κατηγορούνται πως σκότωσαν το λιοντάρι σε περιοχή που προστατεύεται ή πως προσπάθησαν να το δελεάσουν ώστε να βγει εκτός των ορίων και να μπορέσουν να το σκοτώσουν σχεδόν νόμιμα. Οι δύο συλληφθέντες επιμένουν πως αυτοί και ο πελάτης τους κυνηγούσαν νόμιμα και πως δεν είχαν ιδέα για το πόσο σημαντικό ήταν το λιοντάρι. 

  Αυτό που θέλουν τώρα οι αρχές της Ζιμπάμπουε είναι εκτός από το να εντοπίσουν τον επικεφαλής κυνηγό, να βρουν και το κεφάλι του ζώου προκειμένου να εμποδιστεί η πώληση του σαν τρόπαιο.


ΓΙΑ ΤΣΕΚΑΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΟΣΟ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ



Έχεις 10 καλές δικαιολογίες για να τσεκάρεις συνέχεια το κινητό σου στην παραλία.
 Παραιτήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ή έγινε πρωταγωνιστής ενός καινούργιου επεισοδίου στη Βουλή; Μήπως είπε κάτι καινούργιο ο Σόιμπλε; Λες να έγραψε κάποια καινούργια σπινθηροβόλα ατάκα ο @adiorthotos στο Twitter; Ποιον πολιτικό τρολάρουμε σήμερα; Για τσεκάρισε μήπως έχεις γίνει σαν τον χαρτοπαίχτη που έχει πάει στην παραλία με άλλους τρεις για να στήσουν τραπεζάκι με τράπουλα δίπλα στο κύμα. Ή τον άλλον που ξεκινά να πίνει ένα μπουκάλι ποτό στις μία το μεσημέρι, πάνω στην ξαπλώστρα.
 Υπάρχει ένα απόλυτο τεστ για το αν είσαι ήδη εξαρτημένος ή αν μπορείς να αποτοξινωθείς. Σύμφωνα με αυτό το υπέροχο άρθρο, δοκίμασε αν μπορείς να διαβάσεις ένα βιβλίο που σου αρέσει.

   Αν για κάθε σελίδα που διαβάζεις κάνεις ένα διάλειμμα για να δεις τα emails σου ή να δώσεις μια ματιά στο Twitter, τότε η κατάσταση θέλει προσοχή. Η διαφορά με τον αλκοολισμό ή τα ναρκωτικά είναι ότι υπάρχει μια απλή και ανέξοδη μέθοδος να ξεκινήσεις την αποτοξίνωση: δεν είναι άλλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου. 

Ο συγγραφέας του άρθρου Hugh McGuire εξηγεί γιατί –κατά την γνώμη του- ακόμα και μια εξαιρετική σειρά στην τηλεόραση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγνωση ενός βιβλίου, όσον αφορά την διαμόρφωση της γνωσιακής αντίληψης και την κατάκτηση ενός νέου πεδίου. Σημειώνει, στο τέλος, πέντε πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορεί να προχωρήσει η αποτοξίνωση, πέρα από την ανάγνωση ενός βιβλίου (πχ ποτέ το κινητό μέσα στην κρεββατοκάμαρα). Παρακάτω, δύο τμήματα του άρθρου αυτού σε ελεύθερη απόδοση, για όποιον θέλει να δει πώς δουλεύει το ντοπάρισμα και πώς αντιστρέφει την επιβλαβή λειτουργία ένα βιβλίο. 

Πώς δουλεύει το ντοπάρισμα
 Οι ψηφιακές συσκευές (κινητά, ταμπλετς) και το λογισμικό που διαθέτουν, είναι τέλεια δουλεμένα ώστε να μας φυλακίζουν την προσοχή, ανεξάρτητα από το τι άλλο κάνουμε. Ο μηχανισμός, όπως έδειξαν πρόσφατες έρευνες της νευροεπιστήμης, δουλεύει κάπως έτσι: -η ροή νέας πληροφορίας δημιουργεί ένα χείμαρρο ντοπαμίνης στο μυαλό, που σε κάνει να νοιώθεις καλά και σου δίνει μια αίσθηση ικανοποίησης -η υπόσχεση να βρεις νέο υλικό πληροφορίας, εξωθεί το μυαλό σου να αναζητήσει την ανανέωση αυτού του χείμαρρου ντοπαμίνης. Έτσι κάθε καινούργιο email που παίρνεις ή κάθε καινούργιο "ενδιαφέρον" τουίτ που διαβάζεις, σου δίνει μια μικρή δόση ντοπαμίνης.
 Το μυαλό μας είναι προγραμματισμένο να αναζητά πράγματα που μας δινουν τέτοιες μικρές δόσεις ντοπαμίνης. Αυτά τα μοντέλα συμπεριφοράς ξεκινούν να δημιουργούν έξεις, οπότε γίνονται ασυνείδητες συνήθειες: ενώ δουλεύεις κάποιο σημαντικό έργο, νιώθεις "κάτι", μια μικρή ανατριχίλα, που σε ωθεί να ελέγξεις αν ήλθε καινούργιο email, μ' αυτό παίρνεις μια μικρή δόση ντοπαμίνης, ξαναψάχνεις για νέο email, κυτάζεις αν υπάρχει κάτι "νέο" στο Twitter, παίρνεις ξανά μια δόση ντοπαμίνης και μετά ξαναγυρνάς στο πράγματι σημαντικό έργο που όφειλες να προχωρήσεις. Σιγά, σιγά, όλο αυτό γίνεται έντονη συνήθεια, μετά έξη, στο τέλος δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς το ντοπάρισμα.
 Και οι μελέτες λένε ότι όλη αυτή τη διαδικασία, εξαντλεί την ενέργειά σου, νοιώθεις κατάκοπος και λειτουργείς ως να έχεις ΙQ 10 μονάδες λιγότερο απότι πραγματικά έχεις. Πώς να προχωρήσει η ανάγνωση ενός βιβλίου, όταν έχεις γίνει όμηρος της παραπάνω απόλυτης εξάρτησης, που την δικαιολογείς με το ότι θέλεις να είσαι ενήμερος ή το ότι η δουλειά σου τάχα μου απαιτεί νασαι όλη μέρα 'χωμένος' στο Twitter; 

Γιατί είναι σημαντική η ανάγνωση ενός βιβλίου
 Όταν γυρνάς πίσω στη ζωή σου, μπορείς να θυμηθείς έναν αριθμό βιβλίων που σε διαμόρφωσαν, διανοητικά, συναισθηματικά, πνευματικά. Τα βιβλία ήταν πάντοτε –για κάποιους από εμάς- μια απόδραση, μια μαθησιακή εμπειρία, ένας λυτρωτής. Πέρα από αυτά όμως, ακόμη περισσότερο, μερικά βιβλία ανάγονται, με το πέρασμα του χρόνου, σε ένα είδος συγκολητικής ουσίας που κρατά σε ένα συνεκτικό σύνολο, την κατανόηση που έχεις για τον κόσμο. Μπορείς να τα θεωρήσεις κόμβο της γνώσης και του συναισθήματος, κόμβους που δένουν μαζί το υλικό του εαυτού σου.
 Τα βιβλία, στο βαθμό που είναι κάτι διαφορετικό από τις οπτικές τέχνες, την μουσική, το ραδιόφωνο, ακόμα και τον έρωτα, μας σπρώχνουν να βαδίσουμε μέσα από τις σκέψεις κάποιου άλλου. Μια λέξη κάθε στιγμή, μέσα από το πέρασμα των ωρών και των ημερών. Μοιραζόμαστε το μυαλό μας αυτές τις στιγμές με το μυαλό του συγγραφέα. Υπάρχει μια αργή κίνηση, ένας επιβαλόμενος από το Μέσο (βιβλίο) στοχασμός, που είναι μοναδικός. Το βιβλίο αναπλάθει τις σκέψεις κάποιου άλλου μέσα στο δικό μας μυαλό. Είναι πιθανόν η χαρτογράφηση των λέξεων κάποιου άλλου, μια-μια, χωρίς κάποια εξωτερική φόρτιση, να δίνουν στα βιβλία τη δύναμή τους.
 Τα βιβλία μας ωθούν να τοποθετήσουμε τις σκέψεις κάποιου άλλου μέσα στο μυαλό μας και να εγκατασταθούν ολοκληρωτικά. Τα βιβλία μοιάζουν να προσφέρουν ένα είδος "καταστολής" του εαυτού μας μέσα από ένα είδος διαλογισμού. Έχει μεγάλη σημασία να ξαναμάθουμε να διαβάζουμε βιβλία, μετά τον εθισμό που πάθαμε από τις ηλεκτρονικές συσκευές. Η αξία της ανάγνωσης ενός βιβλίου αποκτά άλλη διάσταση για κάποιον από εμάς, που έχει περάσει τον εθισμό των κινητών τηλεφώνων και των social media. Αν καταφέρουμε και "κολλήσουμε" σε ένα βιβλίο, καταλαβαίνουμε την φθορά που είχαμε από την νευρωτική κατανάλωση πληροφορίας, την παθολογική αναζήτηση ντοπαμίνης.
 Έτσι η ανάγνωση ενός βιβλίου τώρα, μετά την φάση του ψηφιακού ντοπαρίσματος αποκτά διπλή αξία: μας προσφέρει την απόλαυση της ανάγνωσης ενός βιβλίου και μας επιστρέφει το μυαλό μας πίσω. Υπάρχει πάντα ένα όμορφο σύμπαν πίσω από το εξώφυλλο ενός βιβλίου. 

ΥΓ. Μπόνους για όσους ενδιαφέρονται για τα θέματα αυτά, το άρθρο καταλήγει «μην τσεκάρετε τα email σας πριν τις 11πμ». 




Πηγή: www.lifo.gr

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΤΟ GAY PRIDE ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ



Αδιάλλακτη η Ρωσία σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει ομοφυλοφιλική προπαγάνδα στους ανήλικους 

Oι ακτιβιστές της ΜΚΟ GayRussia για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ανακοίνωσαν σήμερα πως οι αρχές της Αγίας Πετρούπολης απαγόρευσαν το προγραμματισμένο για τις 2 Αυγούστου Gay Pride.
 Προηγουμένως είχε απορριφθεί ένα ακόμη αίτημα για διεξαγωγή του Gay Pride στις 25 Ιουλίου ενώ οι ακτιβιστές δηλώνουν "Οι αρχές επικαλούνται ως πρόσχημα τον νόμο που απαγορεύει την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα στους ανήλικους, ισχυριζόμενες ότι αυτή η παρέλαση μπορεί να τον παραβιάζει". 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, μια οργάνωση βετεράνων στην οποία μετέχουν κυρίως πρώην αλεξιπτωτιστές είχε εκφράσει την οργή της για το σχέδιο διοργάνωσης του Gay Pride στις 2 Αυγούστου, την ίδια ημέρα που η Ρωσία κατά παράδοση τιμά την πολεμική αεροπορία της.

 Η Ρωσία, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείτο έγκλημα μέχρι το 1993 και ψυχική ασθένεια μέχρι το 1999 υιοθέτησε το 2013 έναν νόμο που τιμωρεί με πρόστιμο και ποινές φυλάκισης την ομοφυλοφιλική "προπαγάνδα" σε ανηλίκους. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΜΕ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ - ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ- ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ



Γιάννης Σηφάκης:  Να εξαντληθούν τα περιθώρια για τις καλύτερες δυνατές τιμές παραγωγού για το συμπύρηνο ροδάκινο ζήτησε ο βουλευτής στη συνάντηση του με τις μεταποιητικές βιομηχανίες 
Συναντήσεις με τις μεταποιητικές βιομηχανίες ( «Κρόνος» και «Πρόδρομος Παυλίδης ΑΕ») καθώς και με συνεταιρισμούς και Ομάδες παραγωγών στην Πέλλα
Συναντήσεις με τις μεταποιητικές βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων
Συναντήσεις με τις διοικήσεις των μεταποιητικών βιομηχανιών «Κρόνος» και «Πρ. Παυλίδης ΑΕ» πραγματοποίησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννης Σηφάκης. Συγκεκριμένα συναντήθηκε με τους κ.κ. Λευτέρη Σαϊτη και Βασίλη Σαϊτη από τον «Κρόνο» και Πρόδρομο Παυλίδη και τους τρείς γιούς του ( Παύλο, Χρήστο και Γιάννη) από την «Πρ.Παυλίδης ΑΕ». 


Στις συζητήσεις με τους μεταποιητές ο βουλευτής επισήμανε αρχικά την σπουδαιότητα ύπαρξης σοβαρών μεταποιητικών βιομηχανιών αγροτικών προϊόντων στην Πέλλα και την Ημαθία. Τόσο όσον αφορά την απορρόφηση αγροτικών προϊόντων όσο και όσον αφορά τον εξαγωγικό προσανατολισμό τους και την πρώτη θέση που κατέχουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ακόμη την εγχώρια προστιθέμενη αξία που παρέχουν στα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας και Ημαθίας και την απασχόληση που προσφέρουν σε εκατοντάδες πολίτες.
Ενημερώθηκε για την φετινή παραγωγή και τα προβλήματα που προέκυψαν ζητώντας από τους μεταποιητές να εξαντλήσουν τα περιθώρια που υπάρχουν για να εξασφαλιστούν οι υψηλότερες δυνατές τιμές για τους παραγωγούς με βάση και τις μειωμένες φετινές ποσότητες του συμπύρηνου ροδάκινου.
Ακόμη εξέφρασε την άποψη του ότι η καλύτερη οργάνωση των αγροτών μέσω των Ομάδων Παραγωγών και ενδεχομένως Ένωσης ή Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών Πέλλας θα βοηθούσε στην καλύτερη συνεργασία των αγροτών με την μεταποίηση, στην έγκαιρη αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και στις όποιες αναγκαίες αλλαγές στην διαδικασία της παραγωγής, στις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών κλπ.   
Άκουσε τα προβλήματα της μεταποίησης ( Τράπεζες, έλεγχοι στα σημεία συγκέντρωσης ροδακίνων κλπ ) και δεσμεύτηκε να προσπαθήσει για την βελτίωση της κατάστασης.
Συναντήσεις με συνεταιρισμούς και Ομάδες Παραγωγών  
Ο βουλευτής επισκέφτηκε δεκάδες συνεταιρισμούς και σημεία συγκέντρωσης ροδακίνων, κυρίως στην Αλμωπία, και συνομίλησε με συνεταιριστές και αγρότες ( Αριδαία, Τσάκοι, Μηλιά, Ριζοχώρι, Φιλώτεια κλπ ).
Ενημερώθηκε για τα σημαντικά προβλήματα της φετινής αγροτικής παραγωγής και τις δυσκολίες των αγροτών. Κυρίως στο επιτραπέζιο ροδάκινο αλλά και στις τιμές για το συμπύρηνο ( με βάση και τη  μειωμένη φετινή παραγωγή).
Ενημέρωσε τους αγρότες για τις ενέργειες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και τον σχεδιασμό που υπάρχει για μέτρα με θετικό κοινωνικό πρόσημο για την αντιστάθμιση των αντικοινωνικών μέτρων από την συμφωνία.
Τα φορολογικά μέτρα μετακινήθηκαν για μετά το 2017 με στόχο να βρεθούν ισοδύναμα και να προωθηθούν δίκαιες ρυθμίσεις ιδιαίτερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ακόμη ενημέρωσε τους αγρότες για το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την δωρεάν διανομή και χυμοποίηση οπωροκηπευτικών που θα ξεκινήσει την 01.08.2015 για φιλανθρωπικούς σκοπούς ( 20.900 τόνοι ροδάκινα και νεκταρίνια κλπ) και τους παρότρυνε να ενημερωθούν πλήρως από τις Διευθύνσεις Γεωργίας (ΔΑΟΚ) για τις λεπτομέρειες του. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...