Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

ΤΟ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ.


Στα πλαίσια του προγράμματος ²Οι αρχαίοι Έλληνες Φυσικοί Φιλόσοφοι της Ιωνίας και η συμβολή τους στις Θετικές Επιστήμες², εμείς οι παρακάτω μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας, 
Κοτίδου Θεοφανώ, 
Δέλλιου Αικατερίνη,
 Κοταΐδου Άννα, 
Μπαλτά Αικατερίνη,
 Τσαουσάκης Αντώνιος, 
Καλαμπάκα Άννα,
 Τσούλος Νικόλαος,
 Ιωαννίδου Σοφία, 
Χατζηκυριάκου Ιωάννα,
 Χατζηπαντελιάδου Στεφανία,
 Καπέλης Απόστολος,
 Απτεσλής Αριστοτέλης, 
Γεωργιάδης Κωνσταντίνος
 και Ευσταθίου Σάββας,
 επισκεφθήκαμε από 17 μέχρι 21 Απριλίου 2013 τα Παράλια της Μικράς Ασίας για να γνωρίσουμε από κοντά τους τόπους όπου έδρασαν οι αρχαίοι Έλληνες Φυσικοί φιλόσοφοι όπως ο Στράτων ο Λαμψακηνός (Φυσικός), ο Αριστοτέλης ο Σταγειρίτης με δράση στην Άσσο, o Κλαύδιος Γαληνός (Ιατρός) από Πέργαμο, ο Ηράκλειτος (Φυσικός) από Έφεσο, ο Θαλής ο Μιλήσιος (Μαθηματικός, ένας από τους επτά σοφούς), ο Αναξίμανδρος από Μίλητο (Αστρονόμος και Γεωγράφος), ο Λεύκιππος ο Μιλήσιος (Φυσικός και Φιλόσοφος), ο Αναξαγόρας από Κλαζομενές (Αστρονόμος), Βίας ο Πριηνεύς (ένας από τους επτά σοφούς), ο Εύδοξος ο Κνίδιος (Μαθηματικός), ο Θέων Σμυρναίος (φιλόσοφος και Μαθηματικός) και πολλοί άλλοι.
Αρχικά επισκεφθήκαμε την Τροία και ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο. Στην συνέχεια φθάσαμε στην Άσσο της Τρωάδος, όπου ο Σταγειρίτης Αριστοτέλης ίδρυσε μια από τις τρεις σχολές του. 
Γνωρίσαμε τη Σμύρνη και επισκεφθήκαμε την Προκυμαία, απ’ όπου ρίχθηκαν στη Θάλασσα οι Έλληνες το 1922. Είδαμε που βρίσκεται η περιοχή της Σμύρνης που έκαψαν οι Τούρκοι το 1922 και το σημερινό Κορδελιό.
 Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας περπατήσαμε μια από τις σημαντικότερες πόλεις την Ιωνίας την Έφεσο που την επισκέφθηκαν ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Απόστολος Παύλος. Είδαμε το αρχαίο Θέατρο της πόλης χωρητικότητας 25.000 ατόμων, τη βιβλιοθήκη του Κέλσου και τη βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.


Είχαμε την τύχη να δούμε οι μαθητές του προγράμματος το χωριό της Διδώς Σωτηρίου, ένα παραδοσιακό Ελληνικό χωριό, διατηρημένο και πλήρως ανακαινισμένο από τους Τούρκους.
Επισκεφθήκαμε την Ακρόπολη της Περγάμου και το Ασκληπιείο της. Γνωρίσαμε που έδρασε ο Ιατρός Γαληνός και πως θεράπευε τους ασθενείς.
Γνωρίσαμε το τραγουδισμένο Αϊβαλί με τα πλακόστρωτα του και την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και στα γνωστά Μοσχονήσια επισκεφθήκαμε την εκκλησία των Ταξιαρχών.
Η εκδρομή μας πραγματοποιήθηκε με την επιμέλεια του υπεύθυνου του προγράμματος Αγωγής Σταδιοδρομίας καθηγητή κ. Καρασάββα Ανέστη και των βοηθών του προγράμματος κ. Μπίνου Δημητρίου και κ. Μουτζούρογλου Σοφίας.
Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αριδαίας διαπιστώσαμε την ύπαρξη της μεγάλης Ελλάδος και αισθανθήκαμε υπερήφανοι από το γεγονός ότι από τα πέρατα του κόσμου έρχονται επισκέπτες για να θαυμάσουν τα επιτεύγματα των προγόνων μας.

ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.



Άγιο είχε μια παρέα ηλικιωμένων, οι οποίοι απολάμβαναν τη δροσιά κάτω από τα πανύψηλα πλατάνια στο παρκάκι της κεντρικής πλατείας του χωριού.
Ξαφνικά και χωρίς να το περιμένει κανείς, ένα μεγάλο κλαδί , έσπασε και προσγειώθηκε με έναν υπόκωφο κρότο, στην κυριολεξία ένα μέτρο δίπλα τους.
Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, γιατί το κλαδί ήταν πολύ μεγάλο και έσπασε μάλλον από την σαπίλα, που δημιουργήθηκε από τις πολλές φετινές βροχοπτώσεις.
Καλό θα ήταν οι υπεύθυνοι να μεριμνήσουν να ελέγξουν την περιοχή και να επέμβουν , όπου χρειάζεται, γιατί τα απογεύματα την επισκέπτονται πολλά μικρά παιδιά και γονείς, παίζοντας αμέριμνα στην παρακείμενη παιδική χαρά.

ΑΠΑΓΧΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΑΣ ΒΟΛΟΣ-ΑΘΗΝΑ.


Φωτογραφία: gkordis.comΤραγικό τέλος για τον αγωνιστή και συνδικαλιστή Κώστα Κόγια, πρόεδρο των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων και των Περιπτεριούχων Μαγνησίας, τον ακτιβιστή που πήρε την πρωτοβουλία και συμμετείχε στην πορεία διαμαρτυρίας για τις συνέπειες του μνημονίου των 11 ημερών, με τα πόδια, από το Βόλο στην Αθήνα.
Ο ακτιβιστής και χαμογελαστός άνθρωπος Κώστας Κόγιας έβαλε τέλος στη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου. Βρέθηκε απαγχονισμένος από την σύζυγό του, στο σπίτι τους, γύρω στις 20.30. Νωρίτερα είχε φύγει από το περίπτερο για να πάει στο σπίτι. Η σύζυγος του, του τηλεφωνούσε και ανησυχώντας επειδή δεν απαντούσε στις κλήσεις της, πήγε σπίτι και βρήκε τον σύντροφό της νεκρό. Το Α.Τ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας, ανέλαβε την προανάκριση.
Ο Κώστας Κόγιας σύστησε το 2012 την "Κίνηση Ελπίδας Πολιτών", διευκρινίζοντας πάντα ότι «δεν είναι πολιτικός σχηματισμός, αλλά άνθρωποι του καθημερινού μόχθου και της εργασίας», και πήρε την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί μια κινηματική πορεία από το Βόλο μέχρι την Αθήνα, στη Βουλή. Στόχος η έκφραση διαμαρτυρίας από όλα τα μέλη της Κίνησης, επαγγελματίες και βιοτέχνες οι περισσότεροι, για τα προβλήματα που επέφερε στον κλάδο τους, αλλά και γενικότερα η οικονομική κρίση και η αντιμετώπισή της με την εφαρμοζόμενη μνημονιακή πολιτική.

Για τα «323 χιλιόμετρα Οργής και Ανατροπής», έντεκα μέρες περπατούσαν για να φτάσουν στην Αθήνα, από τις 13 έως τις 23 Οκτωβρίου 2012. Την ημέρα περπατούσαν και τις νύχτες σταματούσαν σε πόλεις της διαδρομής για ξεκούραση αλλά και ενημέρωση στους πολίτες. Και ήταν συγκινητική η υποδοχή, η ενθάρρυνση και η αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών, σε κάθε στάση τους.  
Βασικά συνθήματα της Κίνησης Ελπίδας, που εμφανίσθηκε μετά το κίνημα των Αγανακτισμένων και ξεπερνούσε τα όρια της αγανάκτησης, καθώς πρότεινε μια σειρά από μέτρα ενάντια στις επιταγές της τρόικας, ήταν «Όχι στον εφιάλτη της φτώχειας των πολιτών, αρνούμαστε να είναι ζητιάνοι τα παιδιά μας, όχι άλλα αντιλαϊκά μέτρα, φτάνει ως εδώ» και «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».
«Δεν ανεχόμαστε την εξαπάτηση από μια κυβέρνηση που πράττει άλλα, από αυτά που υποσχέθηκε. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε να πεθαίνει κόσμος γύρω μας και γέροντες να μην έχουν για φάρμακα. Να φύγει η κυβέρνηση, μαζί με τα μηνμόνια, τώρα», δήλωνε εκείνη τη μέρα που έφτασαν στο Σύνταγμα ο Κώστας Κόγιας.

Στην πεζοπορεία, ενώθηκε κόσμος μαζί τους πριν το Σύνταγμα, και περίπου 200 ακτιβιστές έφτασαν στη Βουλή για να παραδώσουν το ψήφισμα. Με παρέμβαση βουλευτών, καθώς αρχικά εμποδίστηκαν από τα ΜΑΤ, οι συμμετέχοντες μπήκαν στη Βουλή και παρέδωσαν το ψήφισμα.
Ντ. Μπ.



ΠΗΓΗ...http://www.enet.gr

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ. ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ!


laxanika 300x189 Έρευνα σοκ: Tα λαχανικά Θηβών και Οινοφύτων σκοτώνουν!Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη. Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές. Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg. Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg. Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές. Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής. Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!
ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΠΛΕΝΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΜΕ ΞΥΔΙ!



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΠΟΣΟ ΦΡΕΣΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΨΑΡΙ; ΜΑΘΕ ΤΟ ΜΕ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ.


358873fad4914931314b94f2036b503a XL 300x212 Πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι; Μάθε το σε τρία βήματαΔεν χρειάζεσαι να το μαντέψεις, οι ειδικοί μας δείχνουν τον τρόπο να έχουμε πάντα ολόφρεσκο ψάρι στο τραπέζι μας.ΠΟΣ
Για να τσεκάρεις πόσο φρέσκο είναι ένα ψάρι
1)Μύρισέ το: πρέπει να έχει τη χαρακτηριστική μυρωδιά ιωδίου και θάλασσας. Να μην μυρίζει έντονη και ενοχλητική ψαρίλα, γιατί κάτι τέτοιο δείχνει πως έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται βακτήρια.
2)Κοίταξέ το: Τα λέπια του πρέπει να είναι γυαλιστερά και το χρώμα του έντονο και μεταλλικό, ενώ τα βράγχιά του κόκκινα ή έντονα ροζ. Το ίδιο ισχύει και για τα μάτια που πρέπει να είναι καθαρά, λαμπερά (θολά μάτια «φωνάζουν» μπαγάτικο ψάρι) και γουρλωτά (όχι βουλιαγμένα).
3)Πιάσ’ το: Η σάρκα πρέπει να είναι σφριγηλή και σφιχτή και όλο του το σώμα λαμπερό και εννιαίο.
Τα φιλέτα ψαριού
Για τα ξεκοκκαλισμένα και φιλεταρισμένα από τον ιχθυοπώλη ψάρια, αυτό που καθορίζει τη φρεσκάδα τους, εκτός από τη μυρωδιά που πρέπει να είναι και πάλι φρέσκια-θαλασσινή, είναι να μην κάμπτεται το φιλέτο στα άκρα και να μην έχει σημάδια κιτρινίλας.
Η σωστή αποθήκευση
Ζήτησε από τον ιχθυοπώλη να καθαρίσει τα ψάρια. Μετά την αγορά, πλύνε και στράγγιξέ τα καλά, και φυλάξτε τα στο πιο κρύο μέρος του ψυγείο, κατά προτίμηση μέσα σε πιάτο χωρίς υγρά που θα τοποθετήσεις μέσα σε μπολ με πάγο. Μαγείρεψέ τα συντομότερο δυνατό, ιδανικά μέχρι την επόμενη μέρα, αλλιώς προτίμησε να τα καταψύξεις. Τα φρεσκοκατεψυγμένα ψάρια διατηρούν τέλεια τη φρεσκάδα τους.
Αν θέλεις να αποψύξεις κατεψυγμένα ψάρια, τοποθέτησε τα στο ψυχρότερο μέρος του ψυγείου (η απόψυξη μπορεί να διαρκέσει και δύο ημέρες). Η αργή και κρύα απόψυξη μειώνει την απώλεια υγρών, έτσι το ψάρι θα είναι υγρό και σταθερό στην υφή, μόλις το μαγειρέψεις. Τα φιλέτα ψαριού, αποψύχονται επίσης στην ψύξη, μέσα σε γάλα που τραβά όλη την ψαρίλα.



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ 360 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.


sintaksiouxoi1 Έρχεται ενιαία σύνταξη 360 ευρώ για όλους
Έρχεται Εθνικός Οργανισμός Σύνταξης με βασικό φορέα το ΙΚΑ και περαιτέρω ένταξη και άλλων ασφαλιστικών ταμείων όπως το ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και ο ΟΑΕΕ, ενώ η βασική σύνταξη θα γίνει 360 ευρώ για όλους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η Καθημερινή της Κυριακής» η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξετάζει σχέδιο «απορρόφησης» των ΟΓΑ, ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ με σκοπό της δημιουργία ενός Εθνικού Οργανισμού Σύνταξης.
Το σχέδιο θα ακολουθήσει, εφόσον γίνει δεκτό, τα πρότυπα του σουηδικού μοντέλου. Αν εγκριθεί το σχέδιο αυτό θα πρέπει να ανασχεδιαστεί όλη η δομή των συνταξιοδοτικών παροχών, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ από το 2015, έτος κατά το οποίο αναμένεται να γίνει και έναρξη του θεσμού της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, η οποία έχει θεσμοθετηθεί με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη.
Τη βασική σύνταξη θα καταβάλλει το κράτος και θα την δικαιούνται όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά την 1.1.2015, καθώς και όσοι συμπληρώνουν το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.
Επιπρόσθετα, όλοι όσοι ασφαλίστηκαν πρώτη φορά μετά την 1.1.2011 και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015, θα λάβουν αναλογική σύνταξη, με τα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης ανά έτος, ενώ ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται με βάση το σύνολο όλου του ασφαλιστικού βίου.



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΕ 1.5 ΔΟΛΑΡΙΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ - ΠΟΣΟ COOL!!!

Διάσημοι θα προσπαθήσουν να ζήσουν με 1,5 δολάρια την ημέρα

Διαβάζω πως από 29 Απριλίου έως 4 Μαΐου πολλές διασημότητες θα συμμετάσχουν σε μια καμπάνια που ονομάζεται "live below the line" δηλαδή θα προσπαθήσουν να ζήσουν με 1,5 δολάρια την ημέρα για 5 μέρες! Είναι μια κίνηση για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας....


Πόσο γελοίο μπορεί να είναι να ξυπνάς ένα πρωί, άλλος μετά από ένα γερό χανγκοβερ από ένα ξέφρενο πάρτι, άλλος μετά από μια γερή αρπαχτή στη χρηματιστηριακή του πλατφόρμα, άλλος βγαίνοντας από τη τράπεζα έχοντας εισπράξει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τα ψώνια της ημέρας, και να πεις γαμώτο μεγάλη πλήξη σήμερα, αντί να χτυπήσω λίγη κόκα δεν παριστάνω το φτωχό για να σπάσει η μονοτονία της χλιδής?

Ελπίζω οι ντόπιοι μεγιστάνες να έχουν μια ελάχιστη τσίπα να μην μας δώσουν καμιά τέτοια παράσταση γιατί τα νεύρα μας είναι πολύ τεντωμένα. Έχουμε φάει στη μάπα τα κινήματα τους είδους "είμαστε όλοι μια μεγάλη αγκαλιά" , τα τσάγια των κυριών με τις τραβηγμένες μούρες που κλαίνε για τα φτωχά παιδάκια που είναι άρρωστα τα κακόμοιρα, τις πρωτοβουλίες μεγάλο καρχαριών για τη συλλογή φαρμάκων, ρούχων και φαγητού για τους αναξιοπαθούντες, και άλλα πολλά φαιδρά που παίζουν με την ήδη εξαντλημένη νοημοσύνη μας.

Το κίνημα, εκ μέρους μας, για πέντε έστω μέρες δεν συμμετέχω ούτε στις κωλοδουλειές σας, ούτε σε αγορές των παιχνιδιών σας, δεν ανοίγω τη ρημάδα τη τηλεόραση και τέτοια σχετικά μπορούμε να το κάνουμε εμείς ή είμαστε τόσο εξαρτημένοι από τους πατερούληδες μας ώστε και η ελάχιστη απομάκρυνση από τις φωλίτσες μας, να μας προκαλεί κρίσεις πανικού?...



Vasiliskos




ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.


Αγχωμένη ΑνάστασηΠάλι με την άκρη του ματιού μου διακρίνω την οθόνη του κινητού τηλεφώνου να αναβοσβήνει πάνω στο κομοδίνο. Είναι χρόνια τώρα που το έχω βάλει μόνιμα στο αθόρυβο γιατί χτυπούσε τόσο συχνά που το άκουγα να χτυπά ακόμα και όταν δεν χτυπούσε.

Είναι φορές που θέλω να απενεργοποιήσω με ένα κουμπί όλες τις σκέψεις που κουδουνίζουν διαρκώς μέσα στα εγκεφαλικά μου τοιχώματα αλλά δεν τα καταφέρνω, παρά μόνο μετά από ώρες. Ακόμα και τότε όμως, θαρρείς ότι τα βλέφαρα δεν ξεκουράζονται και ποτέ δεν κλείνουν εντελώς αλλά παραμένουν έτσι, σαν χαραμάδες σε πόρτες που φουσκώσαν από την υγρασία και αφήνουν μονίμως λίγο απ’ το φως να τις διαπερνά. Και μπερδεύω συχνά το υπαρκτό με το όνειρο, το συνειδητό με το ασυνείδητο, την παρουσία με την έλλειψη.

Υπάρχω, λες. Κι ύστερα, δεν υπάρχεις. Να, σαν αυτόν τον χρωματιστό τύπο που έβλεπα τόση ώρα να με κοιτάει κατάματα, δίχως να ανταλλάσσουμε κουβέντα όλο το βράδυ. Που περιεργαζόμουν την αινιγματική μορφή του, καθώς ψηλάφιζα με τα ακροδάκτυλά μου την έντονη αύρα που τον είχε περικυκλώσει σαν λαμπρό φωτοστέφανο. Μα που πήγε; Εξαφανίστηκε! Θαύμα! Λες να είναι κάποιος Άγιος που είδε τα δράματά μου και παρουσιάστηκε για να μου πει ότι δεν είναι όλα σκοτάδι και ότι κάποια στιγμή έρχεται η σωτηρία της ψυχής, ξεγλιστρώντας μέσα από μια μικρή χαραμάδα; Καμπάνες. Ηχούν τόσο δυνατά, λες και η λειτουργία γίνεται μέσα σε τούτη τη μικρή την κάμαρα. Λες και η Ανάσταση νεκρών θα ξεκινήσει πρώτα από εδώ.

Ανάσες. Σταθερές και βαθιές, καθώς το στέρνο ανεβοκατεβαίνει σαν αποκοιμισμένο κτήνος που έχει πέσει σε χειμερία νάρκη. Εισπνοή, εκπνοή. Έχω πολλές και εξειδικευμένες τεχνικές για να ηρεμώ το πνεύμα μου, ειδικά όταν οι έντονες, υπερβολικές ιδέες συνωστίζονται στους διαδρόμους του νου για το ποια θα επικρατήσει πρώτη. Και η ανάσα, ως κόλπο, πάντα βοηθούσε γιατί είναι λες και κάνεις κάθε φορά μια νέα αρχή, σαν επανεκκίνηση, με την ένταση να φεύγει μακριά, ακολουθώντας το αργό ξεφύσημά σου. Που και που, το κάνω ακόμα πιο τολμηρό. Παίρνω τη βαθύτερη και κρατιέμαι έτσι για όσο περισσότερο μπορέσω. Όπως όταν ετοιμάζεσαι για μια βουτιά που ξέρεις ότι θα διαρκέσει και πρέπει να μείνεις για πολύ κάτω από το νερό και αποθηκεύεις στα πνευμόνια σου τόσο οξυγόνο, όσο χρειάζεται για να αντέξεις και να μην πνιγείς.

Συχνά, βέβαια, με πιάνει ένα είδος περίεργου πανικού, νιώθω δηλαδή ότι όντως βρίσκομαι μέσα σε έναν απέραντο βυθό και θέλω επειγόντως να ανέβω στην επιφάνεια, λες και κάποιος με κυνηγά, λες και ο αέρας δεν μου φτάνει. Και αυτή μου η αγωνιώδης πορεία μέχρι την έξοδο μοιάζει ατέλειωτη, έτσι καθώς χτυπιέμαι σπασμωδικά σαν κάποιος που δεν έμαθε ποτέ του να κολυμπάει, σαν ψαράκι που τινάζεται, καθώς το καταδιώκουν καρχαρίες. Κι αφότου τελικά επιζήσω, είναι τόσο μεγαλειώδης η απελευθέρωση των αρνητικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί μέσα μου που είναι σαν να γεννιέμαι ξανά. Και τι περίεργο, το στρώμα όλο γύρω είναι μούσκεμα. Λες και σπάσαν τα νερά.

Εκνευρίζομαι. Γνωρίζω ότι ο θυμός δεν είναι η καλύτερη δυνατή αντίδραση σε αυτές τις καταστάσεις αλλά δεν το ελέγχω. Δεν μπορώ να χωνέψω πώς ορισμένες αισθήσεις εξαφανίστηκαν ξαφνικά, χωρίς κάποια πειστική εξήγηση. Απλά έπαψαν να συμβαίνουν, έτσι, ένα πρωί, δίχως προειδοποίηση, στα κρυφά, λες και κάποιος αόρατος διαρρήκτης τρύπωσε μέσα στα σωθικά μου και τις έκλεψε.
Που πήγε εκείνη η γλυκιά, ανάλαφρη γαλήνη που ένιωθα να μου χαϊδεύει τα μάγουλα κάθε πρωί που ξύπναγα και κοίταζα το ταβάνι και λίγα δευτερόλεπτα μετά τον καθάριο ουρανό έξω από το παράθυρο και απορροφούσα κάθε ελάχιστο ήχο της φύσης, λες και η ζωή μου κελαηδούσε σαν πουλάκι νεογέννητο μέσα στη ζεστή φωλιά του;
Που πήγε εκείνη η ξεγνοιασιά που έκανε την καρδιά να αχνοχτυπά, σχεδόν να μην ακούγεται, τότε που τα σεντόνια ήταν για έναν ακατανόητο λόγο πάντα δροσερά και το μαξιλάρι απαλό και το κεφάλι μου ελαφρύ σαν πούπουλο; Τώρα πια δεν είναι λίγες οι φορές που πετάγομαι και νιώθω ότι νύχια γδέρνουν τα μάγουλά μου, ότι το ταβάνι κάνει κύκλους και ετοιμάζεται να μου ορμήξει για να με καταπιεί, ότι ο ουρανός έχει χρώμα κόκκινο και πρόκειται να βρέξει αίμα γύρω, ότι νεκρά πουλιά πέφτουν στους δρόμους και τα σεντόνια έχουν δέσει πίσω τους αγκώνες μου και το μαξιλάρι έχει μπουκώσει όλο μου το στόμα, την ώρα που ουρλιάζω μουγκρητά και κανείς δεν καταλαβαίνει τι θέλω να πω, ούτε εγώ ο ίδιος. Έλα, ηρέμησε. Πάει κι αυτό, πέρασε.

Ιδρώτας. Πολύ θα ήθελα να βρω τη ρημαδιασμένη εκείνη βρύση που τον προκαλεί και να την κλείσω μια και καλή. Με κατακλύζει από άκρη σ’ άκρη, λες και ξεσπάει μπόρα με το που τα σύννεφα της ψυχής μαυρίσουν. Και είναι πολύ διαφορετικός από τα δάκρυα, γιατί αυτά συγκεντρώνονται στα μάτια μόνο και στεγνώνουν γρήγορα, ενώ τον ιδρώτα τον νιώθω να μουσκεύει το τριχωτό της κεφαλής, να λούζει σπονδυλωτά τη ραχοκοκαλιά και να φτάνει μέχρι το τελευταίο άκρο της υπόστασής μου.
Το χειρότερο είναι όταν εξαιτίας του γλιστράνε συνεχώς τα χέρια και δεν μπορώ να κρατήσω τίποτα με σιγουριά, ειδικά όταν μού φεύγουν αντικείμενα, άνθρωποι, στιγμές από την αγκαλιά και τα βλέπω όλα να πέφτουν, να χάνονται στο κενό, κι αισθάνομαι υπαίτιος εγώ για την πτώση τους αυτή, γιατί δικό μου ήταν το φταίξιμο που δεν κατάφερα να σώσω οτιδήποτε αν σώζεται. Τότε είναι που απότομα παγώνει όλο το κορμί, σαν να γύρισε κάποιος απροειδοποίητα το καυτό νερό σε κρύο, την ώρα που με καταβρέχουν με πίεση μεγάλη και στέκομαι όρθιος, γυμνός, προσπαθώντας να προστατευτώ από τον καταρράκτη των ενοχών μου. Και μπορεί να περάσουν μέρες ολόκληρες για να αφήσει επιτέλους ελεύθερο το δέρμα μου αυτή η διαρκής εναλλαγή από τον πυρετό στην παγωνιά, το καταλαβαίνω γιατί τρέμω μασώντας το θερμόμετρο και ο υδράργυρος ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ σε πολυκατοικία των πενήντα ορόφων. Τόσο που σχεδόν παθαίνω ναυτία.

Ω γλυκύ μου έαρ. Πάντα αγαπούσα την Άνοιξη. Την θεωρούσα ως την εποχή των ανοιχτών οριζόντων, γιατί τότε μόνο μπορείς να δεις ξεκάθαρα τη φύση να εκτείνεται σε όλα της τα σημεία, από τη Δύση έως την Ανατολή και από το Βορρά ως το Νότο. Δεν είναι τυχαίο που ο θρίαμβος του Θεανθρώπου κατά του θανάτου γιορτάζεται όταν τα άνθη βρίσκονται στην πιο όμορφη στιγμή τους, τότε που ο Ήλιος βρίσκεται σε απόλυτα ισορροπημένη θέση, τόσο που σου επιτρέπει να τον βλέπεις όσο χρειάζεται, χωρίς να σε τυφλώνει.
Είναι τότε που οι μυρωδιές τριγύρω βρίσκονται σε έξαρση και εισβάλουν στο πνεύμα σου σαν λιβάνι αγαλλίασης και συγχώρεσης για όλα τα σφάλματα που σε βασανίζουν.
Είναι τότε που η ματιά χάνεται ως πέρα, ακολουθώντας τους ατέλειωτους, μεγάλους δρόμους, πλάι στα καταπράσινα λιβάδια, δίπλα από τις πολύχρωμες πεδιάδες, έχοντας την ψευδαίσθηση ότι πετάς και τα παρακολουθείς όλα από ψηλά, όπως τότε, στα παιδικά μας τα όνειρα, όταν βλέπαμε ότι μπορούσαμε με μια κίνηση απλή να πετάξουμε, ήταν ένα από τα πιο επαναλαμβανόμενα όνειρα, που κι αυτό, σχεδόν αναιτιολόγητα, σταμάτησε κάποτε να υπάρχει.

Παρόλα αυτά, τον ίδιο υπέροχο ορίζοντα ατενίζω και τούτες τις άγιες μέρες. Έστω κι αν η θέα του διακόπτεται από αναλαμπές που θυμίζουν κάγκελα. Έστω κι αν η ζωή περιφέρεται εκεί έξω, μαζί με τον στολισμένο Επιτάφιο. Έστω κι αν το κορμί μου λιώνει σαν ένα από τα κεράκια των χιλιάδων πιστών. Έστω κι αν μπήκανε καρφιά στις παλάμες μου τα άγχη. Έστω κι αν στέκομαι στο παράθυρο σαν σταυρωμένος Χριστός.
Πάσχα στο ψυχιατρείο.



Πάνος Μουχτερός για τα Κακώς Κείμενα




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Α΄' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ: "ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ".



ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ
Συναδέλφισσες/οι
Ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια με τη μείωση του μισθού, συνέχισαν με τις υποχρεωτικές μετακινήσεις και την ενοποίηση των νομών στις μεταθέσεις.Άλλαξαν το νομικό πολιτισμό με το πειθαρχικό δίκαιο, επιχειρώντας να μας εκφοβίσουν.Σχεδίασαν την αξιολόγηση τιμωρητικά και εισήγαγαν τον ανταγωνισμό  και την ανθρωποφαγία μεταξύ των συναδέλφων. Μας απαξίωσαν ηθικά στην κοινωνία ως τεμπέληδες.Μας εξοντώνουν ψυχικά κάθε μέρα.Η αύξηση του διδακτικού ωραρίου έρχεται να συμπληρώσει τον κρίκο μιας αλυσίδας που έφτιαξαν για να μας δέσουν και να μας συντρίψουν.Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα τους δεν είναι το οικονομικό πρόβλημα.Είναι η επίφαση για να επιτύχουν κάτι πολύ χειρότερο.Να χτυπήσουν την καρδιά του εκπαιδευτικού συστήματος, τον εκπαιδευτικό, προκειμένου να διαλύσουν κάθε ευκαιρία για μόρφωση των παιδιών  και να χειραγωγήσουν απόλυτα  τον ελληνικό λαό.Είναι πατριωτικό μας καθήκον πλέον να αντισταθούμε σ’ αυτά τα σχέδια.Η ενότητα, η ομοψυχία και η συμμετοχή είναι καθήκον μας.Τα αιτήματά μας δεν είναι συντεχνιακά πλέον.Είναι πολιτικό το αίτημα.Η πολιτική αυτή καταστρέφει τις ζωές μας.
Επιτέλους είναι και ηθική υποχρέωση όλων των εκπαιδευτικών να καταστήσουν απόλυτα σαφές στην υπόλοιπη κοινωνία - που θέτει ζήτημα οκνηρίας για όλους εμάς - τί σημαίνει να υποχρεώνεσαι να εργαστείς στην άλλη άκρη της Ελλάδας με ένα πενιχρό μισθό και με αυξημένο πλέον ωράριο, συντηρώντας δύο σπίτια και ασκώντας πνευματικό έργο με όποιες δυσκολίες συνεπάγεται αυτό.Φτάνει πια με την εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών και τις εύκολες κρίσεις για το έργο τους! 
Απαιτούμε τη σύγκλιση της γενικής συνέλευσης των προέδρων όλης της χώρας για να λάβουμε δυναμικές αποφάσεις.Ήρθε η στιγμή του πολέμου.Ως εδώ ήταν η ανοχή μας.Καλούμε τους εκπαιδευτικούς της περιοχής μας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.Είναι πλέον ζήτημα τιμής και αξιοπρέπειας για εμάς και τις ζωές των παιδιών μας.
  
         Ο Πρόεδρος 
         Τριαντάφυλλος Σερμέτης   

                                                                           Ο Γραμματέας  
                                                                  Πέτρος Πριβαρτιτσάνης

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: "ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ, ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ".


Click on the slide!
"Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητος είναι η τρίτη ηλικία, οι άνθρωποι που δεν πεθαίνουν. Δεν πεθαίνουμε, δυστυχώς νωρίς, κι από εκεί και πέρα επιβαρύνουμε την κοινωνία δυσανάλογα" Τάδε έφη Κ Μητσοτάκης .
Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, σε ομιλία του σε '''bloggers'' τα έβαλε με τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που δεν πεθαίνουν και επιβαρύνουν το σύστημα.

''Δεν μπορεί να λες ότι δεν μεγαλώνεις το όριο ηλικίας σήμερα. Καλά, μην κοιτάτε εμένα που είμαι 95 χρονών και ακριβώς τώρα δουλεύω αλλά γιατί να φύγει ο άνθρωπος στα πενήντα, στα πενηνταπέντε ή στα εξήντα; Όταν το προσδόκιμο της ηλικίας ανεβαίνει δραματικά, θα ανεβεί και η εργασία. Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της ανθρωπότητος είναι η τρίτη ηλικία, οι άνθρωποι που δεν πεθαίνουν. Δεν πεθαίνουμε, δυστυχώς, νωρίς κι από εκεί και πέρα επιβαρύνουμε την κοινωνία δυσανάλογα. Άρα θα δουλέψουν περισσότερο αυτοί που είναι ζωντανοί για να καλύψουν αυτές τις δαπάνες. Κι όποιος πάει κόντρα στην πραγματικότητα υφίσταται τις συνέπειες που είναι η οικονομική κατάρρευση.''

Μοιάζει με τα ηχητικό μοντάζ που ακούμε σε σατυρικές εκπομπές τύπου ''Ελληνοφρένεια'' αλλά δεν είναι. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εντόπισε το πρόβλημα της ανθρωπότητας στο ότι δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και επιβαρύνουν έτσι τις οικονομίες.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΐΩΝ.


15Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.

Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».

Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.

Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου.Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.

Απολυτίκιον.
Ήχος δ'.
Συνταφέντες σοι διά του Βαπτίσματος, Χριστέ ο Θεός ημών, της αθανάτου ζωής ηξιώθημεν τη Αναστάσει σου, και ανυμνούντες κράζομεν· Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος, εν ονόματι Κυρίου.

Το Απολυτίκιο ψάλλει ο αρχ. π. Νικόδημος Καβαρνός



Με πληρ. από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ



  Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, που χέρι - χέρι με τους μεγαλεμπόρους προκαλεί τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες μεταφέροντας την αργία της 1ης Μάη την Τρίτη του Πάσχα.

     Καταδικάζουμε την προσπάθεια των εκμεταλλευτών του μόχθου μας να εκφυλίσουν την 1η Μάη. 
  Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζόμενων του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου, των πρωτοπόρων αντρών και γυναικών που με θυσίες και αίμα χάραξαν τους δρόμους των εργατικών κατακτήσεων. Είναι εφαλτήριο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολιτική που σήμερα σαρώνει κάθε δικαίωμα, φάρος που φωτίζει τους αγώνες που διεκδικούν την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

      Καλούμε τις γυναίκες των Συλλόγων και των Ομάδων μας να διαδώσουν πλατιά το μήνυμα της 1ης Μάη στις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις αγρότισσες, τις νέες γυναίκες των λαϊκών οικογενειών που βιώνουν τη βαρβαρότητα των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης.
   Καλούμε τις γυναίκες να  δώσουν μαχητικό παρόν στην ΑΠΕΡΓΙΑ της 1ης ΜΑΗ  και  στις ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ  :    
            
ΕΔΕΣΣΑ - «Μ.Καταρράκτες» στις 11.30’ π.μ.                   
ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - Πεζόδρομος ( Πλατ. ΕΠΟΝ ) στις 11 π.μ.                   

ΠΑΣΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ



     H Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί  τους αγρότες και κτηνοτρόφους  να συμμετέχουν, μαζικά και μαχητικά, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 1 Μάη, να δώσουμε έμπρακτη απάντηση πως όλοι μαζί μπορούμε να ανατρέψουμε την βάρβαρη πολιτική.

    Θυμόμαστε αυτούς που θυσίασαν την ίδια τη ζωή τους και μας δίδαξαν ότι με αγώνα και πάλη κερδίζουμε τα δικαιώματα μας. Τους τιμάμε αγωνιστικά και συνεχίζουμε, όλοι μαζί, σαν μια γροθιά, εργάτες, αγρότες, σπουδαστές, ενάντια στους εκμεταλλευτές μας, αυτούς που κάθε μέρα γεννούν Μανωλάδες, τα μονοπώλια, το εκμεταλλευτικό και σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

    Η πείρα μας δείχνει και στις πρόσφατες μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις αποδείχτηκε, περίτρανα, από την αγωνιστική συνάντηση εργατών, φτωχών αγροτών, μικρών αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις, ότι με όπλο την αλληλεγγύη και το δυνάμωμα της κοινής δράσης μπορούμε να ανατρέψουμε τις άγριες, απάνθρωπες πολιτικές  κυβέρνησης και ΕΕ.

     Οι εργαζόμενοι, μέσω των σωματείων και των Ομοσπονδιών τους, συμπαραστάθηκαν, καθολικά, στις κινητοποιήσεις των φτωχών και μεσαίων αγροτών. Απέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε κλιμάκωση του αυταρχισμού και χτύπημα της κινητοποίησης. Ματαίωσαν τους σχεδιασμούς για την ενεργοποίηση του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού».

   Σήμερα, οξύνεται η βάρβαρη επίθεση στην ζωή και στα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Με νέο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και των κατακτήσεων μας. Με τους νέους νόμους – λαιμοτόμους, που προωθεί και ψηφίζει η συγκυβέρνηση για να αρπάξει και τα τελευταία «ψιλά» από τις τσέπες μας. Με νέα χαράτσια στα σπίτια και  άγρια φορολόγηση αγροτών και 
λαϊκών στρωμάτων.
  Η φορολόγηση της γης, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων με κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, όπως και για τους αγρότες με την κατάργηση των εγγυημένων τιμών παραγωγού, οι απολύσεις στο Δημόσιο, η υποβάθμιση και η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, της παιδείας, είναι μερικά  από τα άγρια μέτρα που φέρνουν φτώχεια και δυστυχία για το λαό και κέρδη για το κεφάλαιο.

    Κι όλα αυτά και πολλά άλλα, την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση προσφέρει νέες φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις στους βιομήχανους, εφοπλιστές και τραπεζίτες.
  Τιμάμε αγωνιστικά την παγκόσμια ημέρα της εργατικής τάξης, ενισχύοντας τους δεσμούς μαζί της. Δυναμώνουμε τους αγροτικούς συλλόγους, την οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων, ώστε πιο συντονισμένα, πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά να συμβάλουμε στην κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων.

    Η συγχρονισμένη επίθεση στην ζωή και στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την οργάνωση και την κοινή πάλη εργατών, φτωχών αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας και γυναικών των λαϊκών οικογενειών. Μόνο μια τέτοια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει την βαρβαρότητα που ζούμε.

   Να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη προς όφελος του  λαού μας, που θα αξιοποιεί, μέσω του κεντρικού σχεδιασμού και του παραγωγικού συνεταιρισμού της φτωχής  αγροτιάς, τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και θα παράγει πρώτες ύλες για την μεταποιητική βιομηχανία, δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας και όχι ανεργίας.
  Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πορεία ρήξης με την Ε.Ε και την ΚΑΠ και όταν τα βασικά μέσα παραγωγής και η γη γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ  ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

ΖΗΤΩ  Η  ΕΡΓΑΤΙΚΗ  ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !


Παναγροτική    Αγωνιστική    Συσπείρωση ( Π.Α.ΣΥ.) 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ "ΕΠΙΟΡΚΩΝ" ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.




Μανόλης Λαμτζίδης, δικηγόρος, Πρ. Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Η στελέχωση της ελληνικής διοίκησης από έναν αριθμό  «παραβατικών» δημοσίων υπαλλήλων είναι σύμπτωμα και εκδήλωση του μεταπολιτευτικού κράτους δομημένου σε «πελατειακά» πρότυπα και δομές !

Ο δημ. υπάλληλος «πελάτης» του «γαλαζοπράσινου» πολιτικού , πίστευε ότι είχε την άνεση να «παραβαίνει» τον όρκο του και να παρανομεί. Και κατά κανόνα απολάμβανε  και «ασυλία» από τους «γαλαζοπράσινους» συνδικαλιστές.

Από την άλλη η υποχρηματοδοτούμενη δικαιοσύνη με ρυθμούς «χελώνας» μετά από επτά ή οκτώ χρόνια αποφαινόταν «αμετάκλητα» για την ενοχή του. Το ίδιο και η πειθαρχική δικαιοσύνη.

Από αυτό το σημείο όμως μέχρι του σημείου με βάση το νόμο Μανιτάκη (4093/2012) να ενοχοποιούνται και να στοχοποιούνται καθημερινά  όλοι σχεδόν συλλήβδην οι δημόσιοι υπάλληλοι ως «επίορκοι» υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα.

Για να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις απαιτήσεις της Τρόικας για μαζικές απολύσεις δημοσίων κατάργησε το «τεκμήριο αθωότητας» (όλοι θεωρούνται αθώοι μέχρι να αποδειχθούν ένοχοι και όχι το αντίθετο) , και  επεξέτεινε το δραστικό μέτρο της θέσης σε αργία και διαθεσιμότητας όχι μόνο στις περιπτώσεις δίωξης για κακουργήματα,  αλλά και σε μια σειρά πλημμελημάτων που δεν έχουν καμία σχέση  με την παράβαση των υπηρεσιακών τους  καθηκόντων.   Οι  υπάλληλοι τίθενται έτσι σε αυτοδίκαιη αργία χωρίς την κρίση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, μόνο με την άσκηση δίωξης εναντίον τους.

Από τη μία , η κυβέρνηση  για  να επιβάλει τις ρυθμίσεις αυτές και να τις καταστήσει αποδεκτές από το κοινωνικό σώμα χρησιμοποιεί ως σημαία την «καταπολέμηση της διαφθοράς», από την άλλη νομιμοποίησε  με πρόσφατο νόμο το «φακελάκι» («…δε θεωρείται παθητική δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς ένδειξη ευγνωμοσύνης…»).

Έτσι αποκαλύπτονται οι αληθινές προθέσεις της που είναι:

1.                                    Η δραστική μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

2. Η κατατρομοκράτησή τους και η  επιβολή κλίματος πειθάρχησης και φόβου

Φυσικά, αυτές οι ρυθμίσεις είναι η χειρότερη συνταγή. Αντί να θεραπεύσουν τη δημόσια διοίκηση , τη «σκοτώνουν» διότι οι καλοί και άξιοι υπάλληλοι θα διστάζουν να πάρουν πρωτοβουλίες για θέματα που έχουν να κάνουν με σωρεία εγκυκλίων και εφαρμογής διατάξεων, πράγμα που θα έχει άμεση συνέπεια στον χρόνο ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων στις υπηρεσίες και γενικότερα στη λειτουργία του Δημοσίου. Ο φόβος που δημιουργείται στους υπαλλήλους για πιθανή εκδικητική καταγγελία προϊσταμένου ή πολίτη, πρόκειται να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα γραφειοκρατικά προβλήματα σε υπηρεσίες που σχετίζονται με την ασφάλιση, την συνταξιοδότηση κ.α. Η εφαρμογή του νόμου Μανιτάκη όχι μόνο πλήττει το κράτος δικαίου αλλά θα παραλύσει αργά η γρήγορα το σύνολο του δημοσίου τομέα.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή:

Α. Καταργούνται όλες οι σχετικές αντισυνταγματικές  διατάξεις ΤΩΡΑ.

Β. Επανεισάγεται το «τεκμήριο αθωότητας». Απολύονται μόνο όσοι κρίνονται με αμετάκλητες αποφάσεις ένοχοι ατιμωτικών  αδικημάτων (πλημμελημάτων, κακουργημάτων ) , που έχουν σχέση με την υπηρεσία και τα οποία θα απαριθμούνται περιοριστικά και εξανλητικά.

Γ. Αναμορφώνεται ΑΜΕΣΑ το ισχύον νομικό πλαίσιο ώστε να γίνεται ΤΑΧΕΙΑ (μέσα σε ένα έτος ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών) εκκαθάριση σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο των σχετικών υποθέσεων.

Δ. Καταργεί τη διάταξη , με την οποία νομιμοποιείται το «φακελάκι» στους δημοσίους υπαλληλους.

Αν πραγματικά η κυβέρνηση επιθυμεί  και αποτελεσματική και «καθαρή» διοίκηση οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν  μονόδρομο! 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...