Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΣΟ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

       "Παντρεύτηκε το κορίτσι;" "Όχι" "Καλά πόσο είναι; 30-35...;Κι ακόμα; Τι περιμένει; να ξεσποριάσει. Διάλογος της δεκαετίας του '90. .Ξεσποριάζει, δεν έχει σπόρο για την αναπαραγωγή του είδους. Σε θεατρικό έργο που είχε γράψει η Βερροιώτισσα συμπολίτισσα μου λαογράφος , Βούλα Χατζίκου, ρωτούσε η προξενήτρα τη μητέρα "πόσο είναι το κοριτσ΄είπαμε;" "15 χρονων;… Ου! μεγάλο.." και κοίταζε απογοητευμένη τάχα, για να ζητήσει μεγαλύτερη προίκα, και να πάρει καλύτερο δώρο για το προξενιό η ίδια, αν πετύχαινε. Στην δεκαετία του 60 και 70...αν ήταν η φερόμενη νύφη 1 χρόνο μεγαλύτερη, η έστω μια μέρα, που έλεγαν και συμμαθήτριες μου για τον υποψήφιο γαμπρό, δεν έκανε καν να τον κοιτάξει, γιατί η γυναίκα γεννά και σπάει από τη φύση της πιο νωρίς , ενώ υποθάλπονταν το ανδρικό προνόμιο στην πολυγαμία, και άλλων μορφών εξουσιών. Σαν ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της γυναίκας στη ζωή να ήταν και να είναι να γεννά, για να αυξάνει και πληθαίνει το ανθρώπινο είδος όπως κηρύττουν οι μονοθεϊστικές θρησκείες .
       Θυμάμαι να κάθομαι στο ΙΚΑ, και μια περίεργη στην όψη γυναίκα με ρωτά αν είμαι παντρεμένη στα 34 μου περιπου (κάποιες έχουμε την όψη της ανύπαντρης πολύ έντονα σ ολες τις ηλικίες. Γιατί αλήθεια; Το έχω βρει νομίζω), και της απάντησα όχι. "Α! μου λέει δεν έκανες τη ζωή σου… εγώ παντρεύτηκα ένα χήρο έχω ένα μικρό αγοράκι και πριν λίγο καιρό συγχωρέθηκε ο σύζυγος"..."Μάλιστα, είπα από μέσα μου, την κάνατε μια χαρά την ζωή σας, ενώ εγώ είμαι ένα πτώμα που περιφέρεται δίχως ζωή και χαρές, και μέλλον», και θυμήθηκα τη μητέρα μου που είχε ζητήσει διαζύγιο από τον καλλονό πατέρα μου γιατί δεν άντεχε την επιπολαιότητά του, την "υπερβολικη" πολυγαμική του φύση, και κυρίως γιατί τον παντρεύτηκε μόνο για την ομορφιά του και για την καλή του δουλεία, αλλά κυρίως γιατί στην δεκαετία του ‘50- ‘60 είχε φτάσει τα στα τριάντα της ανύπαντρη. Επίσης θυμήθηκα εκείνο το κωμικοτραγικό που είπε ο άβουλος 45χρονος φρεσκοπαντρεμένος με προξενιό, γιος της γιαγιάς μου, και θειος μου όταν μετά το ταξίδι του γάμου του: "Εγώ μάνα την έκανα τη θυσία για όλους σας...Παντρεύτηκα, να μη έχετε παράπονο» Τα αλλά μεγαλύτερα αρσενικά της οικογένειας ήταν ανύπαντρα, και ανύπαντρα πέθαναν. Γάμος=Θύσια λοιπόν, κατεγράφη στον εφηβικό εγκέφαλό μου. Γάμος από «μάγια» της μητέρας μου από τη μερια του πατερα μου μεσω ενος ματσουνιου, η λουκουμιου που της προσφερε η προξενητρα, όπως έλεγε η ίδια… και η υποκρισία και ψευτοαφέλεια στα φόρτε της. "Δεν θα δεις ποτέ τον πατέρα σου, για όσα μου έκανε σε 2,5 χρόνια γάμου"." "Είσαι τέρας σαν τον πατέρα σου στο χαρακτηρα "έλεγε το σοι της (όχι οι εχέφρονες) οταν εκανα καμμια ζημια, η ελεγα καμμια κουβεντα παραπανω “ζεις παναγομ’= πάνω στους ώμους των άλλων, σαν ορφανό” μου έλεγαν,η μητέρα της, με φρυδαρες και χοντρη μυτη, λέγαν το σοι του πατέρα μου», που ήταν απαγορευμένο από την μητέρα μου να έχω επαφές, όπως και με τον πατέρα μου, αλλά τυχαία συναντούσα στο δρόμο, η σ αλλά σπίτια.
        Οι διαζευγμένες μητέρες της τάξης μου ακουμπούσαν στα μεγάλα αδέλφια-θύματα. και οι ίδιες δούλευαν σπίτι με το «κομμάτι από βιοτεχνίες» φασόν, ανασφάλιστες, με πενιχρή αμοιβή γιατί έξω ήταν ντροπή να κάνουν οποιαδήποτε εργασία. Και πράγματι ο κόσμος έλεγε πολλά τότε, όπως και τώρα . ‘Eφθανες να γίνεσαι ο γονιός του γονιού σου, που πάνω στην ακμή της σεξουαλικής του ορμής, και για να μη χωρίσει άτεκνος (αν ήσουν γυναίκα και χώριζες χωρίς παιδί ήσουν μια σκάλα πιο κάτω...στο πουθενά σχεδόν..., άλλως αν παντρευόσουν για οποιοιδήποτε λόγο... θα ήσουν «κυρια» και πολύ πιο πάνω από τη στιγματισμένη ανύπαντρη, κι αν είχες και παιδί… «πολύ κυρία»,που μόνο το παιδί βίωνε τα δικαιολογημένα ξεσπάσματα της καταπιεσμενης απο καθε αποψη <<κυρίας μητέρας του>>...αλλά αυτό είναι σοβαρό, μεγάλο κι άλλο θέμα.
       Μια εμπορική υποχρεωτική συναλλαγή ο γάμος, απαραίτητος σε κοινωνίες αγροτικές και κτηνοτροφικές, και αργότερα σε εργατικές, και μετά μικροαστικές. Δεν θα αναφερθώ για στη βιολογία-χημεία του ερώτα και πόσο κρατά, και σε τι μετεξελίσσεται. Δεν ειμαι ειδικος.Τα στερεότυπα του γαμου παραμένουν σχεδόν ίδια. Αν κάνει παιδί σήμερα ανύπαντρη δεν στιγματίζεται, αν και παλιότερα οι κοινωνίες ήταν πιο ανθρώπινες , αλλά με την ανεργία γίνεσαι "πόρνη" όχι νόμιμη, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων πολυτελείας. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε υπόψη μας του κλασσικό βιβλίο του Φ. Ενγκελs " Η καταγωγή της Οικογένειας της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους". Έφηβη και νέα έζησα την εποχή που κυκλοφορούσαν βιβλία, με καθυστέρηση στην Ελλάδα. όπως το επισης κλασσικο η "Αντικοινωνική Οικογένεια" Μπάρετ Μ. -Μακ Ιντοσμ και πολλα αλλα, και γινόταν στα λόγια, κατά το πλείστον προσπάθειες να δημιουργηθεί μια άλλη μορφή συγκατοίκησης, και κοινωνικής συμβίωσης, που δεν επέτυχαν ποτέ στον τόπο μας. Οι κατακριτές τους, υποσυνείδητα θα ήθελαν και αλλά μοντέλα συνύπαρξης και ανθρώπινων σχέσεων, και ίσως τα ζούσαν κρυφά κατ καποιο τροπο.
       Ήρθε η νέα γενιά και πάει πίσω, σε πιο συντηρητικά μονοπάτια με την οικονομική κρίση, και την φανερή πλέον κρίση αξιών. Ουσιαστικά και τυπικά δεν αλλαξε πολυ η θέση της γυναίκας και του άνδρα,και τα κοινωνικά στερεότυπα μείναν ανέγγικτα στη βάση τους.Τελειώνω μ αυτό, που έγραψα μια μέρα πανω στα νευρά μου ειρωνικά...<<Για να βρείτε οποιαδήποτε δουλειά πρέπει να παραμένετε νέες, και να βάφεστε... να κάνετε πλαστικές (δες τι μύτη κουβαλούσα και δεν πρόκοψα...), να είστε σικ ντυμένες, και να έχετε θηλυκότητα. Να βάφετε τα λευκά μαλλιά σας και να καλύπτετε κάθε ατέλεια σας. Θα δουλέψετε με τα προσόντα αυτά καμπόσο καιρό...Η ίδια έφρασα στη σύνταξη χωρίς ομορφιά και καλλωπισμούς, αλλά πάντα στη πιο χαμηλή βαθμίδα στην υπηρεσία μου... Ω! γυναίκες ...μην αφήνεστε...και μη λέτε ποτέ την ηλικία σας. ΠΟΤΕ!...Μέχρι τα 30 ήταν η γυναίκα νέα παλιότερα, πιο παλιά μέχρι τα 15, άντε μετά μέχρι τα 25, μέχρι τα 35 - 40 και πιο μετά αν το υποστηρίζει.... Στα 50 δεν υπάρχει η γυναίκα. Ας κλειδώσουμε στα 25 όλες εσαεί».
Xριστίνα Καρακά-Σβαρνοπούλου 12/10/2014 Βέροια-Ημαθίας


ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Πάει ένας τύπος μέσα σε ένα σουβλατζίδικο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΑΒΕΕΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
Σωματείο Εργαζομένων στη Διαλογή – Ψύξη ΝάουσαςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νάουσα,13/10/2014

Σε δεκάδες εργαζόμενους/-ες από Πέλλα και Ημαθία η επιχείρηση «Κατσιαμάκας ΑΒΕΕ» οφείλει δεδουλευμένα από το Γενάρη του 2014 και άδειες - επιδόματα από το 2012-2013 και 2014.
Καλούμε σε Σύσκεψη τους εργαζόμενους/–ες την Κυριακή 19 Οκτώβρη, 7:00’ το απόγευμα στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΕΣΩΣΑΝ 12ΧΡΟΝΗ ΑΠΟ ΒΕΒΑΙΗ ΠΑΡΑΛΥΣΗΝεα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο- στην αντιμετώπιση εκφυλιστικών παθήσεων της σπονδυλικής στήλης- δημιούργησε ομάδα Ελλήνων γιατρών εφαρμόζοντας πρωτοποριακή τεχνική σε 12χρονη!
Συγκεκριμένα η ομάδατων κ.  Βασίλη  Λυκομήτρου (Ορθοπαιδικός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης)και  Ιωάννη Πολυθοδωράκη  (Νευροχειρουργός– Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης)πραγματοποίησαντην πρώτη  λαπαροσκοπική σπονδυλοδεσία που πραγματοποιείται σε παιδί παγκοσμίως.
Η  12 χρονη έπασχε από  Σπονδυλολίσθηση, μια πάθηση που πλήττει το 12% των παιδιών παγκοσμίως και η οποία αναγκάζει τον τελευταίο σπόνδυλο της μέσης(Ο5) να ολισθαίνει πάνω στο ιερό (Ι1) οστούν και τη λεκάνη.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «φεύγει» η μέση από τη θέση της και να «γλιστράει» μπροστά, πιέζοντας τα νεύρα και χάνοντας ο κορμός την ισορροπία του, με πόνο και δυσκινησία.
Η κατάσταση της μικρής ασθενούς αποδείχτηκε με τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο ότιεπιδεινωνόταν συνεχώς με αποτέλεσμα να πονά καθημερινά και να κινδυνεύει με παράλυση.
Λόγω του νεαρού της ηλικίας της  οι θεράποντες ιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν την πρωτοπόρα τεχνική λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων που θα είχε στην περίπτωσή της όπως ελάχιστη απώλεια αίματος, άμεση  κινητοποίηση και μείωση της βλάβης των ιστών.
"Κάναμε στη Αθήνα ένα μεγάλο βήμα, κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα  η πρωτοπόρα τεχνική έχει εφαρμοστεί μόνο σε ενήλικες ασθενείς »τονίζει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Βασίλης  Λυκομήτρος, μέλος της χειρουργικής ομάδας του AthensBrainandSpineSurgery, που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Η καινοτόμα επέμβαση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα από τέσσερις Έλληνες γιατρούς και η 12χρονη μαθήτρια σήμερα χαίρει πλέον άκρας υγείας , ενώ  παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα της στο σχολείο. 
«Η περίπτωση της 12χρονης είναι η πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο που έγινε σε παιδί, καθώς μέχρι σήμερα αντίστοιχες επεμβάσεις είχαν γίνει μόνο σε ενήλικες»εξηγεί το έτερο μέλος της χειρουργικής ομάδαςτου AthensBrainandSpineSurgeryο Νευροχειρουργός- Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης κ Ιωάννης Πολυθοδωράκης.
Σύμφωνα με τους γιατρούς η πρωτοποριακή τεχνική είναι συνδυασμός Λαπαροσκοπικής Πρόσθιας Δισκεκτομής και Διαδερμικής Οπίσθιας Σπονδυλοδεσίας για ανάταξη μεγάλου (4ου) βαθμού Σπονδυλολίσθησης. Είναι η τελευταία κατάκτηση της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης.
Η επέμβαση έγινε σε τρία στάδια την ίδια ημέρα:
Στο πρώτο στάδιο έγινε μέσω μικρών τομών (  πάχους 1,5 εκατοστών)  του δέρματος εκτομή των οπίσθιων διαρθρώσεων των Ο5 και Ι1 σπονδύλων και απελευθέρωση των νεύρων από τον Νευροχειρουργό κ Πολυθοδωράκη και διαδερμική τοποθέτηση των σταθεροποιητικών βιδών στα οστά των σπονδύλων από τον Ορθοπεδικό κ Λυκομήτρο .
Στο δεύτερο στάδιο έγινε η λαπαροσκοπική προσπέλαση δια της κοιλίας στην πρόσθια επιφάνεια της Σπονδυλικής Στήλης από τους γενικούς χειρουργούς,  κ Δημήτρη Παπαδημητρίου και Γιώργο  Χηνόπουλο.
Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο οι  κ Λυκομήτρος και Πολυθοδωράκης ολοκλήρωσαν την οπίσθια διαδερμική σπονδυλοδεσία.
 
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
                           ΚΑΙ   ΜΙΚΡΟΧΕΙΡΟΡΥΓΙΚΗΣ
"Μέσα από  τέσσερις μικρές τρύπες,  περάσαμε  ειδική κάμερα για να έχουμε εικόνα στις οθόνες μας, γεγονός που βοήθησε εξαιρετικά στη μεγάλη ακρίβεια των κινήσεων και την αποφυγή επιπλοκών. Με ειδικά επίσης λαπαροσκοπικά εργαλεία έγινε προετοιμασία των αγγείων και των σπονδύλων και τέλος τοποθετήθηκε στο μεσοσπονδύλιο διάστημα που βρισκόταν ο χαλασμένος δίσκος,  ειδικός κλωβός προκειμένουνα αποκατασταθεί το ύψος και η θέση των σπονδύλων ανατάσσοντας την σπονδυλολίσθηση" εξηγεί ο κ. Λυκομήτρος.
"Στη συνέχεια μέσα από δύο μικρές τομές στην οπίσθια επιφάνεια του κορμού τοποθετήθηκαν τέσσερεις βίδες και δύο ειδικοί ράβδοι ολοκληρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο την σταθεροποίηση της 12χρονης και την επέμβαση» μας εξηγεί ο κ Πολυθοδωράκης.
 
«Όλη η διαδικασία έγινε χωρίς να χρειασθεί να γίνει μετάγγιση αίματος και η μικρή ασθενής σηκώθηκε  και περπάτησε την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα» συμπληρώνει ο κ Λυκομήτρος.
 
«Τα πλεονέκτημα της πρωτοπόρας τεχνικής δηλ. συνδυασμός λαπαροσκοπικής και διαδερμικής, σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο είναι πολλά και ασύγκριτα υπέρ του ασθενή» προσθέτει οκ Πολυθοδωράκης.
 
Συγκεκριμένα η νεα τεχνική :
  • Γίνεται με μικρές χειρουργικές οπές
  • Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας
  • Έχει γρήγορη ανάρρωση
  • Χρειάζεται λιγότερο ή καθόλου αίμα
  • Απαιτεί μεγάλη εμπειρία
  • Απαιτεί ιδιαίτερη τεχνική μετεκπαίδευση
 
Συνήθως χρειάζονται δυο μέρες νοσηλείας και η ανάρρωση είναι πολύ πιο γρήγορη, αφού οι κακώσεις στους μύες και στα υπόλοιπα μαλακά μόρια είναι ελάχιστες.
Σύμφωνα με τον κ. Λυκομήτρο, η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις εκφυλιστικές και τραυματικές δισκοπάθειες με ένδειξη σπονδυλοδεσίας .
Η ομάδα των Ελλήνων γιατρών είχε πραγματοποιήσει την ίδια επέμβαση σε 12 ενήλικες ασθενείς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά πέραν της συγκεκριμένης επέμβασης η εμπειρία των μελών της  στις χειρουργικές Τεχνικές Ελάχιστης Παρεμβατικότητας είναι μεγάλη καθότι τις εφαρμόζουν από το 2004.

www.brain-spine.gr210 6826030,210 6826090

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...