Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Πρόσκληση Συμμετοχής στην 16η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία


Πρόσκληση Συμμετοχής στην Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Αιμοδοσίας και στην Εθελοντική Αιμοδοσία

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.) συμμετέχουν στην 16η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων και Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ).
Η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Συλλόγων & Φορέων Εθελοντών Αιμοδοτών είναι μια εκδήλωση της ΠΟΣΕΑ,  η οποία πραγματοποιείται από το 2002 και θεσμοθετήθηκε από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας. Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι μέσα από συνεχείς προσπάθειες και δραστηριότητες  να αναπτύξει  πανανθρώπινες ιδέες, με κυρίαρχη αυτή της Εθελοντικής Αιμοδοσίας, με στόχο να ευαισθητοποιήσει φορείς και πολίτες.
Μέσω αυτής της προσπάθειας, ο θεσμός της Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας Εθελοντών Αιμοδοτών, δίνει την δική της φλόγα αγάπης και ξεκινάει το ταξίδι της σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, κάνοντας στάση και στην Αριδαία.
Εκτός από την τελετή αφής της φλόγας, θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης 27ης Σεπτεμβρίου Εθελοντική Αιμοδοσία  στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας  από τις 09.00 έως τις 13.00.
Όσον αφορά στην τελετή Αφής της «Φλόγας Αγάπης», ξεκίνησε το ταξίδι της την 24η Ιουλίου 2018 στο Αγρίνιο και συνεχίζει την διαδρομή της σε πόλεις και χωριά φτάνοντας στο Δήμο Αλμωπίας, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα θα είναι το ακόλουθο:
-Υποδοχή της Φλόγας σε τέσσερις εισόδους της πόλης: Διέλευση της φλόγας από λαμπαδηδρόμους μέσα στην πόλη, και  τερματισμός στην  Κεντρική Πλατεία της Αριδαίας
-Τελετή λήξης: «Άναμμα της Φλόγας» στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας αυτής, καλούμε όλους εσάς να κατανοήσετε την ιδιαιτερότητά της και να συμμετέχετε στην Εθελοντική Αιμοδοσία που θα πραγματοποιηθεί!
Η έναρξη της λαμπαδηδρομίας θα γίνει στις 17:00μ.μ

Στη λαμπαδηδρομία λαμβάνουν μέρος:
-Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών
-Πολιτιστικοί – Αθλητικοί Σύλλογοι
-Εθελοντικοί Σύλλογοι
-Σύλλογοι και Ομάδες που ενεργοποιούνται μέσω των αιμοδοσιών
-Πολίτες
-Κοινωνικοί φορείς
Την εκδήλωση στηρίζουν το ΕΚΑΒ και η Ελληνική Αστυνομία.



Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: 2384024772.

Αποκατάσταση τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας



Αποκατάσταση τμημάτων του επαρχιακού οδικού δικτύου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σε σημεία (Τ.Κ. Σωτήρας και Τ.Κ. Κλεισοχωρίου) του επαρχιακού οδικού δικτύου αρμοδιότητας της το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση φθορών οδοστρώματος επαρχιακού οδικού δικτύου Π.Ε. Πέλλας» προϋπολογισμού 250.000,00 €, έγιναν εργασίες βελτίωσης σε δύο (2) ακόμη οδικά τμήματα του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Πέλλας.

Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης οδοστρώματος και βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης στην Τ.Κ. Πιπεριάς Δήμου Αλμωπίας, σε δύο (2) επικίνδυνες στροφές με στόχο την ομαλή διέλευση των οχημάτων, καθώς, επίσης, στην Τ.Κ. Μαργαρίτας Δήμου Έδεσσας. Με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις ολοκληρώθηκε το έργο που είχε ενταχθεί στον προγραμματισμό της Π.Ε. Πέλλας, ενώ, σύντομα θα ακολουθήσουν νέες παρεμβάσεις στον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου και στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρει: «Συνεχίζουμε κανονικά την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού, ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου, που είναι εξίσου σημαντικό με το εθνικό δίκτυο. Βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, ενισχύοντας την οδική ασφάλεια και διευκολύνοντας την πρόσβαση. Με την αρμόδια υπηρεσία και με τους συνεργάτες μου παρακολουθούμε την πορεία των υπό εξέλιξη έργων για την όσο το δυνατόν κάλυψη των αναγκών και των επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν ή ανακύπτουν».




Ξεκινά η νέα χρονιά στο Σύλλογο Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης «Ο ΠΥΡΡΟΣ»



Ξεκινά η νέα χρονιά στο Σύλλογο Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης «Ο ΠΥΡΡΟΣ»

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης «Ο ΠΥΡΡΟΣ» με χαρά ανακοινώνει ότι ξεκινούν οι εγγραφές για τη νέα…χορευτική χρονιά!
Επίσης, ανακοινώνεται ότι η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 07 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 11 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου μας.
Σας περιμένουμε όλους τους χορευτές και τα μέλη του Συλλόγου μας για μια δυνατή αρχή, ενόψει των υποχρεώσεων του Συλλόγου το επόμενο διάστημα.
 Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Τσίκος δίνει το γενικό πλαίσιο δράσης του Συλλόγου: «Ξεκινάμε για μία ακόμη χρονιά, έχοντας την καλύτερη διάθεση αλλά και προετοιμάζοντας πράγματα που θα προσδώσουν στο Σύλλογό μας την αίγλη που του αξίζει. Όλοι μαζί, με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για το καλό του Συλλόγου. Προσκαλούμε όσους αγαπάνε την παράδοση, τα ήθη και έθιμα των Βλάχων να έρθουν και να δούνε από κοντά την προσπάθεια μας. Σύντομα θα ανακοινώσουμε και νέες δράσεις που είναι σε εξέλιξη όπως και άλλες που προγραμματίζουμε να υλοποιήσουμε! Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη»!

Πρόσκληση από το τμήμα Κτηνιατρικής Πέλλας για ενημέρωση για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων .



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Στις 31 Αυγούστου 2018 επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μια μη εμπορική εκμετάλλευση στην περιφέρεια της Βάρνα στη Βουλγαρία.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για νόσημα των χοίρων εξαιρετικά μεταδοτικό λόγω του ρόλου των αγριόχοιρων ως δεξαμενή του ιού και της αντοχής αυτού στο περιβάλλον και το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (τα υψηλά μολυσματικά στελέχη του ιού είναι γενικά θανατηφόρα με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%).
Επειδη   σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος στη χώρα μας οι κονωνικοοικονομικές επιπτώσεις είναι καταστροφικές, το Τμήμα Κτην/κής καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς (χοιροτρόφους, κυνηγους, μεταφορείς, έμπόρους ζώντων ζώων, δασικές υπηρεσίες,μέλη κυνηγετικών συλλόγων)  σε ενημερωση, η οποία θα πραγματοποιηθει στην αίθουσα της Νομαρχίας την Τρίτη  2/10/18 και ώρα 11.00

Τηλεφωνα επικοινωνίας
Μπαλάσκα Παναγιώτα 2381351336
Σχοινά Βίκυ               2381351397

Τα "Προμάχεια 2018" με τη ματιά των Ρώσων πιλότων


Δείτε κι απολαύστε το βίντεο που έφτιαξαν οι Ρώσοι πιλότοι, οι οποίοι συμμετείχαν στους Αγώνες Αλεξίπτωτου Πλαγιάς "Προμάχεια 2018" και στο οποίο βίντεο αποτυπώνονται τα πανέμορφα τοπία της Αλμωπίας μας.

Πηγή βίντεο: https://vimeo.com/285446045 Anton Dontsov
промахи 3 from Anton Dontsov on Vimeo.

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας



Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, που λαμβάνει χώρα από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2018, με το γενικό τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας τις παρακάτω εκδηλώσεις:

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 17:30
«Πόλις και Χώρα: αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί σε τρεις κόσμους (Κλασική αρχαιότητα, Ρώμη, Βυζάντιο)»: τρεις αρθρωτές ομιλίες για τη σχέση των πόλεων με την ύπαιθρο χώρα σε τρεις περιόδους, την κλασική Αρχαιότητα (Πέλλα), την ύστερη Αρχαιότητα (Έδεσσα) και τον Μεσαίωνα (Χρυσή-Μογλενά στην Αλμωπία).
Θα ακολουθήσει ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας.
Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:
  1. Άστυ και χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το παράδειγμα της Πέλλας - Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της ΕΦ.Α. Πέλλας
  2. Αστικό και αγροτικό τοπίο στη ρωμαϊκή εποχή: η Έδεσσα και η Εγνατία – Στράτος Νανόγλου, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας
  3. Αστικό και περιαστικό τοπίο μετά την Αρχαιότητα. Έδεσσα και Μογλενά - Γιώργος Σταλίδης, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας
Ξενάγηση στο μουσείο – Αλεξάνδρα Σκίτσα, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19:00
«Πόλη, Πόλη… πο δυ σου τό κάλλος;»: θεατρικό αναλόγιο. Με κεντρικό θέμα τη μοίρα των ηττημένων, τέσσερα ιστορικά πρόσωπα, δύο από τη μακεδονική βασιλική Αυλή (η Λαοδίκη, η γυναίκα του Περσέα και ο γιος του Αλέξανδρος) και άλλα δύο από τη βυζαντινή αυτοκρατορική Αυλή (η Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά, μνηστή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η Ελένη Φραντζή, σύζυγος του επιστήθιου φίλου του) έρχονται από το παρελθόν και μας διηγούνται τις τελευταίες στιγμές των δύο φημισμένων πόλεων, της Πέλλας και της Κωνσταντινούπολης. Δύο ένδοξες πόλεις, δύο οικουμενικές πρωτεύουσες, δύο διαφορετικοί κόσμοι, με ένα λαμπρό αλλά συνάμα πικρό παρελθόν…

Συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο-μουσική επιμέλεια: Νικόλαος Β. Παππάς, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Πέλλας
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αφροδίτη Ιωαννίδου, Ηθοποιός
Πιάνο-Μουσική Διεύθυνση: Σάκης Δερμιτζάκης, Μουσικός
Θεατρική Ομάδα «Έλεος» (με τη σειρά εμφάνισης):
Νικόλαος Παππάς (Αφηγητής)
Αφροδίτη Τσέτσικα (Λαοδίκη)
Δέσποινα Σφάντζικα (Ελένη Φραντζή)
Αφροδίτη Ιωαννίδου (Άννα Παλαιολογίνα Νοταρά)
Δημοσθένης Ιωαννίδης (Αλέξανδρος)
Μουσικό-Φωνητικό Σύνολο ΜεΜνηΑ:
Σάκης Δερμιτζάκης (πιάνο)
Αρετή Τάχου (τραγούδι)
Ειρήνη Μπάρλα (τραγούδι)
Στέλιος Κοτζαμάνης (τραγούδι)



Εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μια μη εμπορική εκμετάλλευση στην περιφέρεια της Βάρνα στη Βουλγαρία.


Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ανακοινώνονται  τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι στις 31 Αυγούστου 2018 επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά εστία Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων σε μια μη εμπορική εκμετάλλευση στην περιφέρεια της Βάρνα στη Βουλγαρία.
Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για νόσημα των χοίρων εξαιρετικά μεταδοτικό λόγω του ρόλου των αγριόχοιρων ως δεξαμενή του ιού και της αντοχής αυτού στο περιβάλλον και το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα (τα υψηλά μολυσματικά στελέχη του ιού είναι γενικά θανατηφόρα με θνησιμότητα που αγγίζει το 100%). Το νόσημα είναι Υποχρεωτικής Δήλωσης. Δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων και στον άνθρωπο.
«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος στη χώρα μας, είτε σε χοίρους είτε σε αγριόχοιρους, τα αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν και οι περιορισμοί των μετακινήσεων, θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χοιροτροφία και το εμπόριο χοίρειων προϊόντων. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο άσκησης θήρας, θα έχουν επιπτώσεις και στους Κυνηγούς. Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο να προβλεφθεί η διάρκεια ισχύος των περιορισμών αυτών, αφού πρόκειται για νόσημα δύσκολο να εκριζωθεί τις χώρες στις οποίες ενδημεί».
Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι με βάση την αριθ. 165390/590/22.03.2018 Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β΄ 1128/28.03.2018) απαγορεύεται η άσκηση της νομαδικής χοιροτροφίας σε δάση καστανιάς, δρυός και σε δασικές εκτάσεις αείφυλλων πλατύφυλλων και χορτολίβαδα από τις 31 Ιουλίου. Επομένως, οι χοίροι που περιφέρονταν σε δασικές εκτάσεις εάν δεν έχουν ήδη περιοριστεί, πρέπει άμεσα να περιοριστούν σε σταυλικές κ.τ.λ. περιφραγμένες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Επισημαίνεται η ανάγκη επαγρύπνησης των χοιροτρόφων, κυνηγών, υπευθύνων σφαγείων, μεταφορέων και εμπόρων  ζώντων ζώων και κρέατος,   καθώς και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δασικές Υπηρεσίες, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες κ.τ.λ.) σε όλη τη χώρα και ιδίως στα βόρεια σύνορά αυτής, ώστε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές να εξασφαλισθεί η αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.

Ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια του προγράμματος του διά στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας


Ανακοίνωση από το Τμήμα Κτην/κής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας  σχετικά με την ενημέρωση των πολιτών για τη διενέργεια του προγράμματος του διά  στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας το φθινόπωρο του 2018

Η έναρξη των ρίψεων των εμβολιακών δολωμάτων αναμένεται  στη 1 Οκτωβρίου 2018 με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη της Ξάνθης ενώ οι ρίψεις θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2018  από αερολέσχες της Παναγίτσας Εδέσσης, Τερψιθέας Λάρισας  και Αγρινίου. Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές (π.χ. καθυστερήσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών: βροχοπτώσεις, ομίχλες, ισχυροί άνεμοι, χιονοπτώσεις). Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
- Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
-  Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσειενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.
-  Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
- Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.
Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό σποτ-βίντεο, ενημερωτικά φυλλάδια, νομοθεσία κ.τ.λ.)  για την προστασία της Δημόσιας Υγείας (ενημέρωση, πρόληψη, αντιμετώπιση) και τους εμβολιασμούς των ζώων (κατοικιδίων και κόκκινων αλεπούδων) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Επίκαιρα θέματα: Λύσσα ή Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη → Ενημέρωση για τη Λύσσα) όπως και το σχετικό, προαναφερόμενο σποτ-βίντεο. Πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...