Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

«ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ & ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ»- «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ»


«ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ & ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ»

Πιστό στο ραντεβού του με την ανεμελιά και το ξεφάντωμα της αποκριάς , το Εδεσσαϊκό Θέατρο θα συμμετέχει και φέτος στην αποκριάτικη παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στην Έδεσσα. 
Με θέμα εμπνευσμένο από τη γοητευτική εποχή τους δεκαετίας του ‘ 20 –Charleston, και με αφορμή την οπερέτα «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη που είναι γραμμένη αυτή την εποχή και θα παρουσιαστεί στο θεατρόφιλο και φιλόμουσο κοινό τους πόλης, σε συνεργασία με το Ωδείο Δήμου Έδεσσας στο άμεσο μέλλον, το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου, να στελεχώσουν το πλήρωμα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. 
Οι ήρωες του έργου πολλοί και διάφοροι, γι αυτό και το πλήρωμα θα είναι ποικιλόμορφο. Οι κυρίες μπορούν να μεταμορφωθούν σε υπέροχες Flappers ή ακόμα και τσιγγάνες ενώ οι κύριοι σε φαντάρους ή και κομψούς κυρίους.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο τηλ 6938363911



«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ»

Με αφορμή την επέτειο του εορτασμού της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης της  25ης Μαρτίου 1821, ο σύλλογος Ηπειρωτών Έδεσσας «Απειρωτάν», διοργανώνει εκδήλωση, στην οποία θα συμμετέχει και το Εδεσσαϊκό Θέατρο. Μια συνεργασία που επαναλαμβάνεται για δεύτερη χρονιά, καθώς και στην περσινή εκδήλωση, το Εδεσσαϊκό Θέατρο συνέβαλε στην επιτυχία της. 
Η Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, καλεί τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου καθώς και όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην εορταστική εκδήλωση, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο εντευκτήριο του συλλόγου, την Δευτέρα 13 Φλεβάρη 2017 και ώρα 7 το απόγευμα.

Αντικατάσταση των χαλασμένων υδρομέτρων στην πόλη της Αριδαίας και στις Τοπικές Κοινότητες που έχουν υδρόμετρα


Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) Αλμωπίας ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το αμέσως επόμενο διάστημα συνεργείο της Επιχείρησης θα προβεί στην αντικατάσταση των χαλασμένων υδρομέτρων στην πόλη της Αριδαίας και στις Τοπικές Κοινότητες που έχουν υδρόμετρα, δήλαδη Προμάχων, Αψάλου, Λουτρακίου, Αλώρου, Πιπεριάς, Τσακώνων-Χρύσας, Εξαπλατάνου, Κωνσταντίας, Χρυσής, Θεοδωρακείου, Ίδας, Φιλώτειας, Μηλιάς.
Τα υδρόμετρα που πρόκειται να αντικατασταθούν αναγράφονται στους πρόσφατους λογαριασμούς ύδρευσης, ενώ για κάθε πληροφορία καθώς επίσης και για τις χρεώσεις των εργασιών αντικατάστασης οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο λογιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.
Όσον αφορά στην διαδικασία, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα είτε να αγοράσει ο ίδιος το υδρόμετρο και να το εγκαταστήσει δωρεάν το συνεργείο της Δ.Ε.Υ.Α., είτε να αναλάβει η Δ.Ε.Υ.Α. εξολοκλήρου την τοποθέτηση υδρόμετρου μαζί με τα έξοδα της συσκευής με κόστος όπως αυτό που ορίζει η τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. βάση του σχετικού κανονισμού δικτύων ύδρευσης.
Στόχος της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας είναι η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας ύδρευσης, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών και παράλληλα την συνεχή αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλ.: 2384024590
Email: deyaalmopias1@gmail.com


ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΕΡΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Παρακαλούνται όσοι θέλουν να συμμετέχουν  με την ΥΠΕΡκαρναβαλικη  Ομάδα Αλμωπίας  να δηλώσουν άμεσα συμμετοχή  διότι  οι στολές ράβονται ήδη και θα τηρηθεί  αυστηρά η σειρά προτεραιότητας  λόγω περιορισμένου αριθμού στολών οι οποίες θα είναι 101 !!!

θέμα 2017:Tα 101 Σκυλιά της Αλμωπίας !!!

κόστος στολής: 20 ευρώ.
Τηλ.6943900081.





ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟY ΝΑΟY ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΑΡΕΦΕΙΟΥ: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Παραδοσιακό Οικισμό Άνω Γαρεφίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

Πρόκειται για έναν μεταβυζαντινό Ναό, η ανέγερση του οποίου χρονολογείται το έτος 1811 όπου χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο συγκεκριμένος Ναός χρησίμευε και ως «κρυφό σχολειό». Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται πρίν πάνω από 200 χρόνια.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συντήρηση και ανάδειξη τέτοιων μνημείων για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Η κ. Τσιγαρίδα έμεινε έκπληκτη και τόνισε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ώστε αυτός ο Ναός να μείνει όρθιος και να συνεχίσει αποτελεί ένα μνημείο της περιοχής. Αρχικά, προέχει η επισκευή της στέγης η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φθορές στο εσωτερικό λόγω της υγρασίας. Όπως διαπιστώθηκε, η στέγη σήμερα έχει κεραμίδια, ωστόσο η αρχική μορμή του Ναού εικάζεται ότι περιείχε σχιστόπλακες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.








Σταματήστε τον ιό της μιζέριας


Ξυπνήστε μια μέρα με καθαρό μυαλό. Ξεχάστε όποιον κι αν βρίσκεται κοντά σας για λίγα δευτερόλεπτα. Αγνοήστε ότι ίσως δεν έχετε και πάλι λεφτά, και σβήστε απ το μυαλό σας τα μπιλιέτα –βαμπίρ λογαριασμών, οφειλών και εφορίας.

Κοιτάξτε τον ήλιο, τον καθαρό ουρανό, το δεντράκι που άνθισε, και δείτε μόνον ό,τι σας δίνει ελάχιστη, έστω, χαρά.

Αναπνεύστε. Και επιμείνετε να κρατήσετε την αισιοδοξία σας όσο γίνεται μέσα στην μέρα πιο πολύ.

Σύντομα θα συναντήσετε το πρώτο άτομο, -οικείο, φίλο, συνάδελφο, σύζυγο ή συγγενή- που τα βλέπει όλα μαύρα απ το πρωί. (Διόλου δύσκολο άλλωστε).

Καταβάλετε κάθε προσπάθεια εσείς να μείνετε βράχος. Αυτό είναι το δύσκολο.

Από εκείνη την στιγμή και έπειτα θα αρχίστε όλο και πιο συχνά να παρατηρείτε. Πόσο σας επηρεάζουν οι γύρω και η γκρίνια τους, πόσο σας μεταδίδουν την δική τους απελπισία, πόσο η κατάθλιψη των άλλων ευθέως σας απειλεί.

Στους καιρούς που κοινωνίες ολόκληρες βυθίζονται σε μαζική απόγνωση ή κατάθλιψη, -με πρώτο «πιλότο» εδώ και τρία χρόνια την ελληνική κοινωνία- η έρευνα της μαζικής ψυχολογίας επιχείρησε ... να σπάσει τους κώδικες, και κυρίως την αλληλουχία των αντιδράσεων που μετατρέπουν αρνητικά ή και θετικά συναισθήματα του ενός σε ασθένεια των πολλών.

Το βέβαιο είναι ότι η μιζέρια είναι viral, και συγκεκριμένα οι καταθλιπτικές σκέψεις είναι αυτές που χαρακτηρίζονται άκρως μεταδοτικές.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κατάθλιψη ως μια χημική ανισορροπία του εγκεφάλου, οι επιστήμονες πλέον διαλαλούν ότι ο κοινωνικός περίγυρος του κάθε ατόμου και ο τρόπος που βλέπει κανείς τον εαυτό του και τον κόσμο, είναι προδιαθεσιακοί παράγοντες ικανοί να προκαλέσουν και να διατηρήσουν την ασθένεια στη ζωή ενηλίκων και νεαρών.

«Ο τρόπος σκέψης είναι από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη», λέει ο Gerald Haeffel, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame, που μόλις δημοσίευσε τα αποκαλυπτικά αποτελέσματα της έρευνάς του.

«Το πώς αντιλαμβάνεται κανείς το γενικότερο άγχος της ζωής, όπως και τα negative moods, – οι αρνητικές διαθέσεις με συχνότητα και σταθερή παρουσία στην ημερήσια διάθεση-, είναι αντιπροσωπευτικοί δείκτες επιστημονικά για την πρόβλεψη της εμφάνισης της κατάθλιψης στο μέλλον της ζωής ενός ατόμου.»

Ο Haeffel και η ομάδα του εξέτασαν δύο είδη σκέψης που έχουν συνδεθεί στο παρελθόν ερευνητικά με την κατάθλιψη. Τις εμμονές και την απελπισία.

Η εμμονή για τους ψυχιάτρους είναι το διαρκές αναμάσημα. Το άτομο που αναμασά τα άγχη του εστιάζει αναπόφευκτα στην αρνητική διάθεση, διευρύνει και μεγιστοποιεί τις ανησυχίες στο πώς το γιατί, αναλογίζεται τις επιπτώσεις, και πάλι από την αρχή.

Αντίθετα κάποιος που δεν πάσχει από εμμονές, όσο ανήσυχος ή στενοχωρημένος κι αν είναι, μπορεί να αποσυνδεθεί ευκολότερα από το στρες και τα προβλήματα κάνοντας και έναν περίπατο, πχ, έστω και για λίγα λεπτά προσωρινά.

Η απελπισία κατά τον Haeffel συνδέει τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης με τις επιπτώσεις και τις συνέπειες ενός γεγονότος.

Για παράδειγμα, ένα άτομο που αισθάνεται απελπισία, όταν απολυθεί θα το δει ως προσωπική αποτυχία και ως «σημάδι» ότι δεν θα ξαναβρεί δουλειά ποτέ. Αντίθετα ο πιο αισιόδοξος, θα το αποδώσει στην γενικότερη κατάσταση της οικονομίας και ίσως,ως μια ευκαιρία να βρεί άλλη, διαφορετική και ίσως καλύτερη δουλειά που εν τέλει θα τον ευχαριστεί.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απελπισία δεν είναι μεταδοτική.

Είναι όμως, αντίθετα, το «αναμάσημα» και οι εμμονές.

Η εγκατάσταση της απελπισίας σχετίζεται με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις της κάθε προσωπικότητας ξεχωριστά και διεισδύει δυσκολότερα στον τρόπο σκέψης των άλλων.

Η εμμονή από την άλλη πλευρά, είναι πιο εύκολο να αντικατοπτρισθεί, αλλά και να εγκατασταθεί μεταδίδοντας την έμφαση στις αρνητικές σκέψεις, το focus στην θλίψη και την συνεχή συζήτηση για τις πλέον σκοτεινές προοπτικές.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης επίσης δεν είναι μεταδοτικά.

Η συγκατοίκηση με καταθλιπτικό άτομο, πχ, δεν αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη της ψυχικής ασθένειας.

Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι φοιτητές που συγκατοικούσαν με άτομα με εμμονές είχαν διπλασιάσει μέσα σε τρεις μήνες την εμφάνιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σχέση με εκείνους που δεν έτυχε να συγκατοικήσουν με τέτοια άτομα, ή, ενσυνείδητα μετά από τρεις μήνες εξέφραζαν την αντίθεση τους με εμμονικές των άλλων πρακτικές.

Ο κίνδυνος να «κολλήσει» κατάθλιψη κανείς, μεγιστοποιείται όσο αυξάνονται στη ζωή του τα προβλήματα και τα επίπεδα του στρες.

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου







Πηγή: lifo.gr

Ανεμοστρόβιλος συναισθημάτων για το τέλος των θρυλικών Black Sabbath


Οι τίτλοι τέλους έπεσαν το βράδυ του Σαββάτου για τους Black Sabbath. Το θρυλικό συγκρότημα της heavy metal έδωσε την τελευταία συναυλία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μπέρμιγχαμ.
 Το δίωρο πρόγραμμα περιλάμβανε 15 τραγούδια, ενώ το κλείσιμο έγινε με την πρώτη του επιτυχία, το Paranoid, με τον τραγουδιστή Ozzy Osbourne, μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα, να ευχαριστεί τους fans για την περίπου πέντε δεκαετίες, υποστήριξη τους. Το τελευταίο τραγούδι μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα τους στο facebook....

Η End Tour του συγκροτήματος ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο στις ΗΠΑ και στο πλαίσιο της έδωσαν 81 συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
 Οι Black Sabbath σχηματίστηκαν το 1968 από τον Osbourne, τον κιθαρίστα Tony Iommi, τον μπασίστα Geezer Butler και τον ντράμερ Bill Ward. Ο Osbourne έφυγε το 1977 και αντικαταστάθηκε από τον Ronnie James Dio των Rainbow, με το αρχικό σχήμα να επανεμφανίζεται το 1997. Ο Ward αποσύρθηκε το 2012 και για τις τελευταίες συναυλίες οι Osbourne, Iommi και Butler πλαισιώθηκαν από τον ντράμερ Tommy Clufetos και τον κιμπορντίστα Adam Wakeman.
 Μιλώντας στο BBC πριν από την τελευταία συναυλία, ο Osbourne έκανε λόγο για «ανεμοστρόβιλο συναισθημάτων». «Θυμάμαι να παίζουμε σε παμπ στο Μπέρμιγχαμ και να σκέφτομαι ‘αυτό θα κρατήσει για κρατήσει για 1-2 χρόνια. Ήταν η αρχή της πιο απίστευτης περιπέτειας», δήλωσε....






ΠΗΓΗ...http://www.mixanitouxronou.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...