Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ

φωτο αρχείου
Ένα περίεργο φαινόμενο παρατηρήθηκε από πολλούς κατοίκους των Προμάχων σήμερα κατά τις 6.30 το απόγευμα στον ουρανό.

Συγκεκριμένα υπήρχε ένα πολύ φωτεινό, αντικείμενο, σαν ένα μεγάλο άστρο, το οποίο με αφετηρία την κορυφή "Κουφίλ" και προορισμό τον νότιο ορίζοντα προς τα βουνά του Πάικου, έκανε μια πορεία, αφήνοντας πολλούς(κι εμάς) που το παρατήρησαν, να αναρωτιούνται για την ταυτότητα και το ποιόν του.

Το βέβαιο πάντως, αν κρίνουμε από την φωτεινότητα που εξέπεμπε και την περίεργη τροχιά που είχε, είναι ότι δεν ήταν κάποιο αστέρι και πιθανολογούμε ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο δορυφόρο χαμηλής τροχιάς.

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΥΡΒΑΣ 2015 ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



Ο Γιάννης Σηφάκης στο υπουργείο Παιδείας για προβλήματα της Πέλλας

Το υπουργείο Παιδείας επισκέφθηκε ο βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης μαζί με τον Πέτρο Τσαρκνιά, πρόεδρο Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αλμωπίας και συναντήθηκαν με τον Τάκη Κατσαρό Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Παιδείας Κου Φίλη, τον οποίον ενημέρωσαν για τα προβλήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Πέλλας.
Ζητήθηκε η πλήρης κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και τονίστηκε η σημασία και η ανάγκη στο νέο σχολικό έτος τα θέματα μεταθέσεων και πρόσληψης εκπαιδευτικών να λύνονται έγκαιρα ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών στην αρχή του σχολικού έτους. 
Έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας των διευθύνσεων και τονίστηκε το οξύ πρόβλημα της στελέχωσης τους, καθώς οι διευθύνσεις έχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις, οι οποίες καλύπτονται με αποσπάσεις. Για τις αποσπάσεις στις διευθύνσεις προτάθηκε η διάρκεια τους να είναι τριετής. Ακόμη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μετάταξης  εκπαιδευτικών σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων που είναι σε εκκρεμότητα.
Ζητήθηκε η ίδρυση τμημάτων ένταξης σε σχολεία της Πέλλας  και συγκεκριμένα στο ΕΠΑΛ Αριδαίας, στο 2Ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, 4Ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, 1ο Γυμνάσιο Αριδαίας, Γυμνάσιο Πετριάς, Γυμνάσιο ΄Αρνισσας. Επίσης ίδρυση Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου στο Νομό Πέλλας.  

ΠΕΝΘΙΜΑ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ



Πένθιμα θα χτυπήσουν οι καμπάνες των ναών της Μητρόπολης Αιγιαλείας σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη που ψηφίζεται ο νόμος με το σύμφωνο συμβίωσης, μετά από απόφαση του Αμβρόσιου.

   Σύμφωνα με το romfea.gr, οι καμπάνες θα χτυπήσουν πένθιμα το μισάωρο 12:00-12:30. 
  Όπως αναφέρει το εκκλησιαστικό σάιτ, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων προσκάλεσε στο Επισκοπείο τους Προϊσταμένους των Ιερών Ναών της πόλεως του Αιγίου προκειμένου να συζητήσουν τρόπους αντίδρασης στο σύμφωνο συμβίωσης που επεκτείνεται και στους ομοφυλόφιλους.

   Ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε απόψεις με τους Ιερείς και συζήτησε μαζί τους περαιτέρω τρόπους αντιδράσεως στην προσπάθεια της Πολιτείας να νομιμοποιήσει «εναλλακτικές» μορφές συμβιώσεως και που όπως επισημαίνεται από την Εκκλησία, υποσκάπτουν και υπονομεύουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογενείας, είναι αντίθετες με το θέλημα του Θεού και αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια ηθικά, εθνικά και κοινωνικά προβλήματα με την εφαρμογή τους. 

  Ομόφωνα αποφάσισαν η Ιερά Μητρόπολη να κλιμακώσει την αντίδρασή της με τις παρακάτω ενέργειες: 
  1. Οι καμπάνες των Ιερών Ναών της πόλεως του Αιγίου, την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου, ημέρα ψηφίσεως του νόμου, να χτυπήσουν πένθιμα από 12.00-12.30
   2. Να αναρτηθούν την Δευτέρα 21 του μηνός πανό διαμαρτυρίας σε κεντρικά σημεία της πόλεως του Αιγίου. 

ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΚΑΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ

Η Αντώνα στα τζουρά της Ομόνοιας -όλα τα μοναχικά πλάσματα μαζί... Φωτογραφία της Πάολας Ρεβενιώτη 


Η θρυλική Αντώνα στα παλιά τζουρά της Ομόνοιας. Πού να το φανταζόταν ότι λίγα χρόνια αργότερα θα ψηφιζόταν το Σύμφωνο. Αυτή, το μόνο που ήξερε ήταν οι φάπες και η χλεύη. Ήταν προαποφασισμένο: θα ζήσει εκτός της κοινωνίας των καλών ανθρώπων.

Από τον ΣΤΑΘΗ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟ 

 Μοιραία σκέφτεσαι σήμερα τους χιλιάδες σαν την Αντώνα, που έφαγαν τη βία με το κουτάλι, χωρίς καν να περνάει από το μυαλό τους, ότι αξίζουν κάτι καλύτερο, γιατί ήταν απλοϊκοί κι αμόρφωτοι και είχαν δεχτεί ταπεινά (ταπεινωτικά) το ρόλο του σκυλιού που του χαϊδεύεις το κεφάλι και μετά το κλωτσάς. 
Τόσοι και τόσοι άνθρωποι στις επαρχίες, κρυμμένοι κι έντρομοι- ή φανεροί και ξεφτιλισμένοι. Που δεν είχαν τη νόηση ή την αντοχή να δουν πέρα από την υποκρισία της μικρής κοινωνίας τους, κι έπαιξαν, όπως η Αντώνα, το ρόλο το γελωτοποιού ή του επαίτη που τρώει από τα πεσμένα ψίχουλα.
 Το να αγωνίζεσαι για κάτι δίκαιο, δίνει νόημα στη ζωή σου και σε βοηθά ν' αντέξεις. Αυτοί όμως οι άνθρωποι ήταν οι πιο αδικημένοι από τους αδικημένους. Γιατί δεν ήξεραν καν να αγωνίζονται (αφου  δεν ήξεραν να  αρθρώσουν τι είναι αυτό που θέλουν-  κι οι διάχυτοι πόθοι δεν αρκούν·  γίνονται αγώνας, μόλις τους δώσεις γλωσσικό σχήμα και σύνθημα).
 Έτσι, μόνη διέξοδο είχαν τον αυτοσαρκασμό και την (σπάνια) αλληλεγγύη της φατρίας τους. Μοναχικοί μέχρι εξουθενώσεως. Γιατί κανένα σχήμα δεν τους χώραγε. Ούτε κάν το σχήμα -το υποκριτικότερο-  που καλύπτει έναν καλόγερο ο οποίος παίρνεται πάνω στη μοναστηριακή φλοκάτη, αλλά όχι την αποσυνάγωγη αδελφή. 

    Κι όμως κι αυτοί κάτι έκαναν. Η οριακότητά τους, το ντύσιμό τους, η γλώσσα τους -ήταν μια ατσούμπαλη υπεράσπιση του δικαιώματος να είσαι ο εαυτός σου. Αυτοί, που ποτέ δεν κόλλησαν ένσημα αλλά ούτε ποτέ πήγαν σε διαδηλώσεις, ήταν δικαιωματικοί, χωρίς να το γνωρίζουν. Σε πρώϊμη εποχή. Κρίμα που έζησαν κυνηγημένοι.

   Για μένα, ο Καμμένος και ο Ιερώνυμος  είναι ανάξιοι ακόμη και να τους πλύνουν τα πόδια. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Ο Α.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ ''ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ'' έως σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί για την διαιτησία του κυρίου Σιδηρόπουλου στον Σαββατιάτικο αγώνα με την ομάδα της Δόξας Μανδάλου, περιμένοντας την επίσημη αντίδραση της ΕΠΣ Πέλλας και των οργάνων της. Σήμερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μέσα από την Ένωση, η τιμωρία του κυρίου Σιδηρόπουλου για όσα έκανε στον αγώνα αυτό είναι 1 αγωνιστική. 
Ο Α.Σ. ΠΡΟΜΑΧΟΙ παρακάτω σας αναφέρει τα πραγματικά περιστατικά του αγώνα, όπως συνέβησαν και τα είδαν δεκάδες άνθρωποι.

Στο 20ο λεπτό του αγώνα έγινε η φάση που στιγμάτισε το παιχνίδι, όταν σε τετ-α-τετ του Γ.Νανου με τον τερματοφύλακα της Δόξας Μανδάλου, ο επιθετικός της ομάδας υπέστη κάταγμα κνήμης-περόνης. Παρόλο που ο κ. Σιδηρόπουλος ήταν μπροστά στη φάση και ενώ ο τερματοφύλακας βρήκε καθαρά τα πόδια του επιθετικού και όχι την μπάλα, πράγμα που είναι αυταπόδεικτο εκ του αποτελέσματος, ο συγκεκριμένος διαιτητής που μάλλον βρισκόταν σε άλλο αγωνιστικό χώρο, υπέδειξε απλά την συνέχιση του αγώνα και όχι το πεντακάθαρο πέναλτι και την κόκκινη κάρτα.

Καθ' όλη την διάρκεια του αγώνα προκαλούσε συνεχώς τους ποδοσφαιριστές της ομάδας των Προμάχων λέγοντας εκφράσεις όπως ''σήμερα θα σας πάω -30'' ενώ σε κάθε διαμαρτυρία ποδοσφαιριστή, η μονίμως ειρωνική απάντηση ήταν ''δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα''. 
Εκτός των ποδοσφαιριστών ο εν λόγω διαιτητής καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα συνομιλούσε και ειρωνευόταν τους φιλάθλους της ομάδας μας, με αποτέλεσμα την όξυνση του κλίματος εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου.

Ενώ ο αγώνας συνεχιζόταν μέσα σε αυτό το κλίμα και με αρκετά ακόμα αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα του διαιτητή, φτάνουμε στο 81ο λεπτό του αγώνα όπου ενώ η μπάλα φεύγει καθαρά άουτ και το υποδεικνύει καθαρά ο επόπτης κύριος Αδραμάνης, ο εν λόγω διαιτητής και ενώ δεν βρισκόταν σε κατάλληλη θέση ώστε να δει καθαρά τη φάση, δίνει κόρνερ ακυρώνοντας τον επόπτη, ένα κόρνερ από την εκτέλεση του οποίου επήλθε η ισοπαλία.

Με την ισοφάριση οι φίλαθλοι, που συνεχώς προκαλούνταν από τον διαιτητή, εξαγριώθηκαν και ένας εξ' αυτών έφτυσε τον επόπτη. Αυτός δήλωσε το γεγονός στον διαιτητή ο οποίος αποφάσισε την προσωρινή διακοπή του αγώνα, γράφοντας μάλιστα ψευδώς στο φύλλο αγώνα ότι ο επόπτης χτυπήθηκε από πέτρα.

Στην συνέχεια και αφού εκλήθη και προσήλθε δύναμη της αστυνομίας, ο αγώνας συνεχίστηκε με την ίδια προκλητική συμπεριφορά από την πλευρά του διαιτητή. Ενώ η ομάδα μας πίεζε συνεχώς για να πετύχει κάποιο τέρμα, ο διαιτητής όχι μόνο δεν κράτησε καθυστερήσεις που ήταν αρκετές, αλλά σφύριξε τη λήξη του αγώνα στο 88ο λεπτό.

Παρατηρητής του αγώνα ήταν ο κ. Γεώργιος Μπίνος, ο οποίος πιστεύουμε έχει αναφέρει όλα τα παραπάνω στην έκθεση του. Αν μετά από όλα τα παραπάνω που έγιναν γνωστά στην ΕΠΣ και τον πρόεδρο της κ. Αντωνίου η τιμωρία του συγκεκριμένου διαιτητή είναι 1 αγωνιστική, θα πρέπει όλοι όσοι συμμετέχουμε στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο βάζοντας μεράκι και αγάπη, να γίνουμε απλοί παρατηρητές και να αφήσουμε μόνο του τον κ. Αντωνίου και τους συν αυτώ σε αυτή τη κατρακύλα.

Ο ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ δεν ζητάει χάρες, δεν ζητάει τίποτα παράλογο, το μόνο που ζητάει είναι η παραδειγματική τιμωρία του συγκεκριμένου διαιτητή.
Κύριε Αντωνίου ευχόμαστε να διαψεύσετε αυτές τις πληροφορίες με την απόφαση την οποία θα εκδώσετε.

Τέλος, στον ποδοσφαιριστή του συλλόγου μας Γιώργο Νάνο, ευχόμαστε περαστικά και τον περιμένουμε γρήγορα κοντά μας.

Με τιμή
 το Δ.Σ. του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ



"Μέσα από τον θάλαμο του νοσοκομείου Έδεσσας, όπου χειρουργήθηκα, θέλω να απευθύνω μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, τον ΑΣ Πρόμαχοι, τη Δόξα Μανδάλου, το σωματείο Μεγαπλατάνου, τα ΜΜΕ της περιοχής, και τους δεκάδες φίλους μου, για την συμπαράσταση και τις ευχές στην περιπέτεια, που βιώνω τις τελευταίες ημέρες.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου για την φροντίδα που μου παρέχουν.
Τέλος εύχομαι χαρούμενες γιορτές σε όλους με υγεία και τους πόνους που υπέφερα, να μην τους νιώσει ούτε ο χειρότερος εχθρός.
Υπόσχομαι δε, σε όσους με "ξεγράφουν", ότι σύντομα θα με δουν στα γήπεδα, όρθιο, δυνατό και ετοιμοπόλεμο."

Γιώργος "Μπάμπης" Νάνος
ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ



Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Πραγματοποιήθηκε όπως κάθε χρόνο η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του κατηχητικού σχολείου Προμάχων, στον χώρο του Ιερού Ναού  Αγίου Δημητρίου.
Την σεμνή γιορτούλα ετοίμασαν οι δασκάλες του σχολείου Άτζου Άννα και Βαρελά Σταυρούλα και την παρουσίασαν με πολύ μεράκι τα παιδιά.
Στη συνέχεια προσφέρθηκαν παραδοσιακά γλυκά και χυμοί, ενώ ο πατήρ Γεώργιος ευλόγησε την όλη εκδήλωση με τα όμορφα λόγια και ευχές που απηύθυνε.












ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΟΤΙΑΣ



Επειδή τα Χριστούγεννα είναι αγάπη, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Αβραμίκα και τον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Χρήστο Γεωργίου βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης στο Δημοτικό Σχολείο Νότιας για να ανταλλάξουν ευχές με τους μαθητές και τους δασκάλους.

Τα παιδιά τα περίμενε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη: Ο Δήμαρχος τους χάρισε από ένα συμβολικό δωράκι ενόψει των Χριστουγέννων και τους ευχήθηκε υγεία και καλή πρόοδο στα μαθήματά τους. Όπως ήταν αναμενόμενο, η χαρά μικρών και μεγάλων ήταν μεγάλη και το κλίμα συγκινησιακά φορτισμένο.

Όπως είπε ο Δήμαρχος απευθυνόμενος στα παιδιά, «τα πιο όμορφα πράγματα δεν αγοράζονται με χρήματα, όπως για παράδειγμα τα δικά σας χαμόγελα που μας γεμίζουν με δύναμη και αισιοδοξία». Και πρόσθεσε: «Τα Χριστούγεννα είναι αγάπη. Μεταδώστε αυτό το μήνυμα στους γονείς σας, στους φίλους σας, σε όλο τον κόσμο. Να είστε όλοι αγαπημένοι και να γιορτάσετε δίπλα στους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν».













ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΙΣ Τ.Κ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΡΠΗΣ



   Η λειτουργία των λαϊκών αγορών Πολυκάρπης και Λουτρακίου, της Παρασκευής 25 Δεκεμβρίου 2015 και του Σαββάτου 26 Δεκεμβρίου 2015 αντίστοιχα,
 θα διενεργηθούν την Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015, λόγω της αργίας των Χριστουγέννων και της Συνάξεως της Θεοτόκου.
 Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας των ανωτέρω λαϊκών αγορών ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένες ημερομηνίες. 
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 
                         ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Ο Διοικητής και το προσωπικό της Π.Υ. Αριδαίας 
σας εύχονται
Καλά Χριστούγεννα
Ευτυχισμένο και Δημιουργικό το Νέο Έτος


Ο Διοικητής
Απόστολος Ν. Κώνστας
                      Επιπυραγός

ΕΥΧΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ κ.ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ





Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης
Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας & 
Προγραμματικού Σχεδιασμού ΠΚΜ
Διοικητήριο Έδεσσας
Έδεσσα 58200
Τηλ.2381351200
Φαξ 2381351239

ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ



Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ο Δήμος Αλμωπίας στάθηκε για ακόμη μια φορά κοντά στους συνανθρώπους μας. Αποδεικνύοντας τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του, βρέθηκε στην περιοχή της Ειδομένης όπου έχουν βρει καταφύγιο πρόσφυγες αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και μια νέα πατρίδα.

Κλιμάκιο του Δήμου αποτελούμενο από τους εργαζομένους Χατζηαβραμίδου Ευδοκία, Λουμπουνάκη Δήμητρα, Νανούδη Άννα και Μαντούδη Βασιλική, και συνοδευόμενο από τον Δημοτικό Σύμβουλο και Πρόεδρο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Χατζηγιαννίδη Γεώργιο, μετέβη στην περιοχή προκειμένου να προσφέρει τρόφιμα αλλά και εθελοντική εργασία. 

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στο χώρο, οι εκπρόσωποι του Δήμου επιμελήθηκαν της σίτισης των προσφύγων που κατέφθαναν μετά από το πολύπαθο και επικίνδυνο ταξίδι τους. Μοίρασαν τρόφιμα και στη συνέχεια σε συνεργασία με άλλες εθελοντικές ομάδες προετοίμασαν το γεύμα των προσφύγων που αναμένονταν τις επόμενες ώρες. 
Οι εθελοντές μας, αφότου ολοκλήρωσαν το έργο τους, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των προσφύγων και ενημερώθηκαν σχετικά με τις δράσεις που οργανώνονται από τους φορείς και τις εθελοντικές ομάδες που συνέδραμαν σε αυτό το κάλεσμα για βοήθεια από την πρώτη στιγμή. 

Σε αυτές τις δύσκολες και γιορτινές μέρες, ο Δήμος μας αποδεικνύει πως η ανθρωπιά και η ανάγκη να πλησιάσουμε τον διπλανό μας δεν γνωρίζει από σύνορα, διαφορετική γλώσσα και εθνότητα. Έχοντας ήδη φροντίσει για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Αλμωπίας, μέσω της δημιουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, κατάφερε να σταθεί κοντά και σε ανθρώπους που το μόνο τους εφόδιο είναι οι ελπίδες και τα όνειρά τους. Και ο Δήμος Αλμωπίας προσπαθεί καθημερινά να αφουγκράζεται τις ανάγκες των ανθρώπων του τόπου μας, αλλά και αυτών που βρίσκονται λίγο πιο μακριά μας.
Οι πολίτες μας ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στην έκκληση για βοήθεια και η αντιπροσωπευτική αποστολή του Δήμου Αλμωπίας μετέφερε με πολύ μεγάλη συγκίνηση και αγάπη αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης, συμπόνιας και ανθρωπιάς.







ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Πώς να προλάβετε τα παιδικά ατυχήματα -Γιορτές χωρίς δυσάρεστα περιστατικά
Για να κυλήσουν όλα ομαλά και να περάσουν καλά και μικροί και μεγάλοι αυτές τις γιορτές το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» συμβουλεύει. 
Τι πρέπει να προσέχουμε  τις μέρες των εορτών ώστε να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα. 
  • -Χριστούγεννα, σημαίνουν λάμψη! Γι' αυτό προσοχή στα κεριά και τα αναμμένα τζάκια για να αποφύγετε τα πιθανά εγκαύματα. Καλό θα είναι να υπάρχει καλύπτρα στο τζάκι ενώ, αναφορικά με τα κεριά είναι καλύτερα να είναι σε σημεία που δεν τα φτάνουν τα παιδιά.
  • -Οι φανταχτερές γυάλινες μπάλες του δέντρου γίνονται εύκολα αιτία τραυματισμού μικρών παιδιών. Καλό θα είναι να τις τοποθετείτε ψηλά στο δέντρο για να μην τις φτάνουν τα παιδιά.
  • -Τα φωτάκια του δέντρου καταλήγουν στην πρίζα. Προσοχή λοιπόν στις πρίζες και στα ηλεκτρικά καλώδια, καθώς υπάρχει πάντα κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Τοποθετείστε την πρίζα έτσι ώστε να μην είναι προσβάσιμη στα παιδιά. Εξηγήστ του, ωστόσο, με απλά λόγια ότι είναι επικίνδυνο να πλησιάσει την πρίζα ή να την πειράζει.
  • -Τα παιχνίδια που θα φέρει ο Άγιος Βασίλης, ας είναι κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών. Έτσι, θα τα χαρούν περισσότερο. Για τα παιδιά κάτω των 4 ετών επιλέξτε παιχνίδια που δεν έχουν μικρά κομμάτια τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καταπιούν. Προτιμήστε παιχνίδια με μεγάλα κομμάτια, κατασκευασμένα από πλαστικό ή πανί ή χαρτί. Αποφύγετε τα μεταλλικά ή τα βαριά ξύλινα.
  • -Προσοχή στα μπαλόνια. Το 43% των ατυχημάτων ασφυξίας έχουν συμβεί με κάποιο μπαλόνι που έχει φράξει τους αεραγωγούς ενός παιδιού. Τα παιδιά κάτω των 8-10 ετών καλό θα είναι να μην φουσκώνουν μπαλόνια.
  • -Προσοχή στα παιχνίδια που έχουν σχοινιά, κορδέλες, κορδόνια, λουριά και άλλα τέτοια είδη όταν είναι άνω των 18 εκατοστών, γιατί υπάρχει κίνδυνος στραγγαλισμού. Επικίνδυνα για εγκαύματα είναι επίσης τα παιχνίδια που έχουν ηλεκτρισμό, ή μπαταρίες για τα πολύ μικρά παιδιά.
  • -Όσο χαρούμενες και αν είναι οι γιορτινές πλαστικές σακούλες, μην αφήνετε τα παιδιά σας να παίζουν με αυτές, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας.
  • -Προσοχή στις καραμέλες στα μικρά παιδιά, μπορούν εύκολα να πνιγούν.
  • -Τα οινοπνευματώδη και τα προϊόντα του καπνού πρέπει να φυλάσσονται σε σημεία που δεν τα φτάνουν τα μικρά παιδιά, για να αποφύγετε τυχόν δηλητηριάσεις.
  • -Μην αφήνετε ποτέ τα παιδιά στο χώρο της κουζίνας ή του μπάνιου χωρίς επίβλεψη. Προσοχή στις καυτές επιφάνειες και τα χερούλια των μαγειρικών σκευών που εξέχουν και μπορεί τα παιδιά να πιάσουν.
  • -Προσοχή στις μπαλκονόπορτες και στα γυάλινα τραπέζια προς αποφυγή σοβαρών τραυματισμών.
  • -Όταν βγαίνετε με τα παιδιά έξω να τα κρατάτε πάντοτε από το χέρι και πάντα από την μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.

Ο ΕΝΙΟ ΜΟΡΙΚΟΝΕ ΓΡΑΦΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΤΑΡΑΝΤΙΝΟ "ΟΙ ΜΙΣΗΤΟΙ 8"

Ο συνθέτης, ο σκηνοθέτης και η Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας

Ο συνθέτης, μαέστρος, ενορχηστρωτής και «αυτοκράτορας» της κινηματογραφικής μουσικής ξαναγράφει σάουντρακ για γουέστερν, πρώτη φορά, 40 χρόνια μετά την ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Πρεμιέρα, 07/01.
Ο πιο  επιδραστικός δημιουργός του αμερικανικού κινηματογράφου, έπεισε τον μάστερ τον σάουντρακ και πλέον μιλάμε για την πρώτη καλλιτεχνική τους σύμπραξη, στην 8ης ταινία του Ταραντίνο στο σινεμά με τίτλο «Οι Μισητοί Οκτώ».
Ενώ ο Ταραντίνο έχει χρησιμοποιήσει μουσική του Μορικόνε στις πέντε προηγούμενες ταινίες του, κατατάσσοντας τον εαυτό του ανάμεσα στους πιο σκληροπυρηνικούς θαυμαστές του Ιταλού, η συγκεκριμένη συνεργασία έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς αποτελεί την πρώτη φορά στην Ιστορία που ο διάσημος συνθέτης γράφει μουσική αποκλειστικά, κομμένη και ραμμένη, σε ταινία του Ταραντίνο και είναι μάλιστα και η πρώτη φορά που ο Μορικόνε συνθέτει μουσική για ταινία γουέστερν, μετά από το σπουδαίο «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», το οποίο ολοκληρώθηκε 40 χρόνια πριν. 
Ο Ταραντίνο και οι ηθοποιοί Κερτ Ράσελ και Ουόλτον Γκόγκινς παρακολούθησαν τον Ένιο Μορικόνε να διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας σε μια ζωντανή ηχογράφηση της μουσικής της ταινίας «Οι Μισητοί Οκτώ» που θα κυκλοφορήσει σε βινύλιο. 
Κατά την παραμονή τους στα θρυλικά στούντιο της Abbey Road, που έχουν φιλοξενήσει στο παρελθόν ορισμένα από τα ιερά τέρατα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας, όπως οι The Beatles και οι Pink Floyd, οι συντελεστές της ταινίας υπέγραψαν στον περίφημο τοίχο που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον χώρο της ηχογράφησης. 
Η μουσική της ταινίας «Οι Μισητοί Οκτώ» με τις συνθέσεις του Ένιο Μορικόνε  κυκλοφορεί ήδη για αγορά, μέσα από το site: www.thehatefuleightsoundtrack.com. 
Η ταινία «Οι Μισητοί Οκτώ» αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:

Η NASA ΒΡΗΚΕ "ΚΟΣΜΙΚΟ" ΦΩΤΟΣΠΑΘΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

Η NASA βρήκε «κοσμικό» φωτόσπαθο στον ουρανό – Πώς αντέδρασε το διαδίκτυο [εικόνες]
Η νέα ταινία του Star Wars έκανε πρεμιέρα την Πέμπτη και «έσπασε» τα ταμεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Λίγες ώρες πριν, η NASA είχε ανακαλύψει ένα... φωτόσπαθο μέσα στον γαλαξία μας!
Το «κοσμικό φωτόσπαθο», όπως το ονομάζει η ίδια η αμερικανική υπηρεσία, σχηματίστηκε από την γέννηση ενός νέου άστρου, εντός του Milky Way. «Το τηλεσκόπιο Hubble βρήκε κάτι που μοιάζει με διπλό φωτόσπαθο, λίγο πριν την πρεμιέρα του νέου Star Wars. Το κοσμικό φωτόσπαθο δεν ανήκει σε έναν γαλαξία, πολύ πολύ μακριά (γνωστή ατάκα από την ταινία), αλλά είναι μέσα στον δικό μας»
Μετά την ανακοίνωση για το νερό στον Αρη, που... όλως τυχαίως συνέπεσε με την ταινία «Martian» που έκανε πρεμιέρα λίγες μέρες μετά, η νέα φωτογραφία της NASA προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.
Πολλοί χρήστες του διαδικτύου εντυπωσιάστηκαν και ευχαρίστησαν την NASA για την καινούργια ανακάλυψη της. Από την άλλη, υπήρχαν και αρκετοί που κατέκριναν την τακτική που ακολουθεί η αμερικανική υπηρεσία.

«Η επιστημονική φαντασία αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλές γενιές επιστημόνων και μηχανικών. Το Star Wars δεν αποτελεί εξαίρεση. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη για την επιστήμη από τα ευρήματα του Hubble, που ξετυλίγουν τα μυστήρια και τα περίεργα του σύμπαντος» τόνισε ο John Grunsfeld, αναπληρωτής διοικητής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA.
Με αυτή τη δήλωση, ο κ. Grunsfeld αύξησε τις υποψίες των περισσότερων για την ανακάλυψη της NASA. Φυσικά, πρόκειται για μια απολύτως αληθινή εικόνα, όμως δεν είναι απίθανο να τραβήχθηκε νωρίτερα από την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη.


Πηγή: www.iefimerida.gr

ΕΝΤΟΝΗ ΔΥΣΟΣΜΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΑΓΝΩΣΤΗ ΑΙΤΙΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: SOOC
Άγνωστη παραμένει, προς το παρόν, η αιτία της έντονης δυσοσμίας των τελευταίων ημερών στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Το φαινόμενο παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή και, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, παρά το ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί, η δυσάρεστη οσμή εξακολουθεί να υφίσταται.
"Γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ταυτοποίηση του ρύπου ή των ρύπων καθώς οι σταθμοί μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης δεν έχουν δείξει καμία υπέρβαση των τιμών" επισημαίνει, από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.
Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, αναφέρει ότι πιθανότατα η δυσοσμία δεν οφείλεται στις βιομηχανίες της περιοχής, ούτε στην καύση ξύλων από τα τζάκια, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο η πηγή των οσμών να βρίσκεται είτε στους μικροοργανισμούς του Θερμαϊκού Κόλπου, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν, είτε στον βιολογικό καθαρισμό, καθώς η μονάδα είναι μικρή και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα δεδομένα του πληθυσμού της πόλης.
Η αντιπεριφερειάρχης γνωστοποιεί, άλλωστε, ότι με πρωτοβουλία της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα επιδιωχθεί να προμηθευτεί η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, ειδικές συσκευές ώστε να λαμβάνονται δείγματα αέρα. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Περιβάλλοντος, στα δείγματα αυτά θα μπορούν να ανιχνεύονται οργανικές ενώσεις που αυτή τη στιγμή δεν μετρώνται από τους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικών ρύπων, ωστόσο η ανάλυσή τους θα μπορούσε να γίνει στα εργαστήρια του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καθώς η Περιφέρεια δεν διαθέτει τον σχετικό εξοπλισμό.
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Πατουλίδου υπογραμμίζει ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα ελέγχεται καθημερινά και, αν απαιτηθεί, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης προχωρά στην κήρυξη εφαρμογής αντίστοιχων με την νομοθεσία μέτρων.


Πηγή: /www.iefimerida.gr/

ΠΟΣΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΕΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

Πόσο πετρέλαιο χρειάζεται το έλκηθρο του Αγιου Βασίλη για να μοιράσει δώρα σε όλο τον κόσμο
Εφτασε η ώρα που περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Η στιγμή που θα τα επισκεφθεί ο Αγιος Βασίλης, φέρνοντας δώρα.
Οι τελευταίες... πληροφορίες από τον Βόρειο πόλο αναφέρουν ότι το έλκηθρό του έχει αναβαθμιστεί φέτος, επιτρέποντάς του να λειτουργεί με καύσιμα στροβιλοκινητήρων (jet fuel), αν κάτι δεν πάει καλά με τους ταράνδους του. Πόσα καύσιμα χρειάζεται όμως ο Αγιος Βασίλης για να κάνει τις βόλτες του στον πλανήτη, τη βραδιά που θα μοιράσει τα δώρα;  
Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, κάποιος κάθισε και το υπολόγισε αυτό. Ο Μάικλ ΜακΝτόναλντ, οικονομικός συντάκτης του CNN. Υποθέτοντας ότι ο Αγιος Βασίλης θα χρησιμοποιήσει jet fuel και με δεδομένο ότι χρειάζονται 8 γαλόνια πετρελαίου για ένα γαλόνι αυτού του καυσίμου, έκανε τις εκτιμήσεις του.
Βέβαια, δεν είναι ξεκάθαρο πόσα γαλόνια καίει το έλκηθρο του Αγιου Βασίλη ανά μίλι. Αλλωστε, δεν είναι γνωστό το βάρος ή το σχήμα του «οχήματος». Ετσι, με δεδομένο ότι ένα lear jet καίει περίπου 1 γαλόνι ανά 2,75 μίλια και ένα piper cub 1 γαλόνι ανά 15 μίλια, εκτίμησε ότι το έλκηθρο θα χρειάζεται περίπου 1 γαλόνι το μίλι.
Επόμενο στάδιο, πόσα σπίτια θα πρέπει να επισκεφθεί ο Αγιος με τα δώρα. Κάποιοι εκτιμούν ότι το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι ο Αγιος Βασίλης πρέπει να περάσει από περίπου 675 εκατομμύρια νοικοκυριά.
Με περίπου 7 νοικοκυριά ανά τετραγωνικό μίλι και υποθέτοντας ότι εκείνα που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα είναι συγκεντρωμένα σε συγκεκριμένα σημεία, αυτό σημαίνει ότι ο Αγιος Βασίλης πρέπει να καλύψει περίπου 94 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια σπιτιών.
Υποθέτοντας επίσης ότι ο Αγιος Βασίλης θα θέλει να κάνει οικονομία χρόνου, πετώντας διαγώνια, ο οικονομικός συντάκτης εκτίμησε ότι πρέπει να καλύψει 226 εκατομμύρια μίλια για να παραδώσει τα δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου.
Σύμφωνα με όλα αυτλα λοιπόν, ο Αγιος Βασίλης χρειάζεται περίπου 45 εκατομμύρια γαλόνια jet fuel για το ετήσιο ταξίδι του. Με το κόστος του να είναι περίπου 1,20 δολάρια το γαλόνι αυτή τη στιγμή, το κόστος είναι κάτι λιγότερο από 54 εκατομμύρια δολάρια.
Ή απλά, ο Αγιος Βασίλης θα βασιστεί στους 8 ταράνδους του για να τα αποφύγει όλα αυτά.


Πηγή: /www.iefimerida.gr

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΝΤΑ;



Οι περισσότεροι από τους τίτλους που συνοδεύουν το σκίτσο ρωτάνε: "Μπορείτε να βρείτε το πάντα;"

 Είναι αποδεδειγμένα το πιο δημοφιλές κουίζ του Facebook αυτές τις μέρες μια και έχει πάνω από 60.000 shares και 400.000 likes.   Κυρίως επειδή αυτό το αρκουδάκι είναι εκνευριστικά δύσκολο να εντοπιστεί.

   Ακόμη πιο εκνευριστικό είναι το πώς όταν το βρεις, θα πεις "αδύνατον να ήταν τόσο δύσκολο".



Το σκίτσο υπογράφει ο 0ύγγρος Gergely Dudas, ο οποίος εκτός από αρκουδάκια σε χιονάθρωπους, κρύβει και γάτες ανάμεσα σε κουκουβάγιες. 



15 ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -



Στέλνοντας επιστολή τόσο στις ευρωπαϊκές αρχές όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, 15 κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη, κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ ανέλαβαν πρωτοβουλία, με στόχο να εφαρμοστούν πολιτικές που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης.

   Στην επιστολή τους οι δεκαπέντε νομπελίστες, αφού χαρακτηρίζουν την Ελλάδα γενέτειρα της δημοκρατίας και των ανθρώπινων αξιών, επισημαίνουν ότι η χώρα μας μαστίζεται από μία μακρά, συνεχή και βαθιά οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά τις ζωές των Ελλήνων, τις υποδομές και το μέλλον της χώρας.

   Οι κορυφαίοι επιστήμονες διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς διάφορων κύκλων περί δήθεν «τεμπέληδων Ελλήνων», σημειώνοντας ότι οι Έλληνες δουλεύουν σκληρά, είναι δημιουργικοί και εφευρετικοί και όπου εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού διαπρέπουν, αποτελούν λαμπρό παράδειγμα επιστημονικής κατάρτισης και συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των χωρών όπου εργάζονται.

   Σε ό,τι αφορά τον τομέα της έρευνας οι 15 νομπελίστες επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρά ερευνητικά κέντρα, τα οποία κατατάσσονται σε υψηλό επίπεδο για την παραγωγική τους έρευνα, με εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, παρά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κρίση με ελλείψεις, τόσο σε κονδύλια όσο και σε υποδομές, γεγονός που αναγκάζει κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες να αναζητήσουν την τύχη τους σε χώρες του εξωτερικού.

   Στην επιστολή τους οι 15 τονίζουν ότι στόχος της πρωτοβουλίας τους είναι να συμβάλλει θετικά στις σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζουν, η στήριξη της έρευνας και του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας, μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και δίοδο εξόδου της από την κρίση. 

  Στο πλαίσιο αυτό, οι 15 κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ καλούν τις ηγεσίες της Ευρώπης και της Αμερικής να αναλάβουν δράσεις για να επιστρέψει σύντομα η Ελλάδα σε συνθήκες ανάπτυξης και ευημερίας. Εκτιμούν επίσης ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας είναι σκληρά και άδικα για τους πολίτες και την ακαδημαϊκή κοινότητα, δεν οδηγούν πουθενά και καλούν την ευρωπαϊκή ηγεσία να προωθήσει πολιτικές που θα εμπεριέχουν την παράμετρο της ανάπτυξης, διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, θα είναι αναποτελεσματικές, θα αναχαιτίζουν την πρόοδο και θα οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση. 
Τέλος, καλούν την ΕΕ και την Αμερική να δείξουν τον απαραίτητο σεβασμό για όσα έχουν προσφέρει οι Έλληνες στον διεθνή πολιτισμό και να πάρουν μέτρα ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που προκαλούν την ύφεση. 
Η επιστολή, που υπογράφεται από τους 15 κορυφαίους επιστήμονες, επικεφαλής των οποίων είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ φυσιολογίας/ιατρικής, καθηγητής Herald zur Hausen, εστάλη στον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ.  

 Οι 15 νομπελίστες που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι παρακάτω:
 Prof. James D. Watson, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1953
 Prof. Peter Doherty, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1996
 Prof. Elizabeth H. Blackburn, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2009
 Prof. Gόnter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1999
 Prof. Εdmont H. Fischer, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1992
 Prof. Jules A. Hoffman, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2011
 Sir Richard Timothy (Tim) Hunt, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 2001
 Prof. Wolfgang Ketterle, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2001
 Prof. Yuan T. Lee, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 1986
 Prof. Robert, Lord May of Oxford, Βραβείο Σουηδικής Ακαδημίας Crafoord 1996
 Prof. Roger D. Kornberg, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2006
 Sir Richard J. Roberts, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1993
 Prof. Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας/Ιατρικής 1978
 Kurl Wόthrich, Βραβείο Νόμπελ Χημείας 2002

 Prof. Albert Fert, Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2007





 Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...