Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

GEORGE ORWELL: ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ.

George Orwell : Μια τελευταία προειδοποίηση

Ο George Orwell δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, σήμερα τα έργα του και τα λόγια του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Το βιβλίο του "1984" βρίσκει πλήρη επαλήθευση στη σύγχρονη εποχή και αποτέλεσε ένα από τα συγκλονιστικότερα βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έγραψε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και εκδόθηκε το 1949, ένα χρόνο πριν τον θάνατό του. Το ολοληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδερφού, ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις ανθρώπινες πράξεις και συνειδήσεις. Όλα προσαρμόζονται στη μία και μοναδική αλήθεια η προσωπική κρίση και ελευθερία αφανίζεται και ο κόσμος διαμορφώνει μια τρομαχτική εικόνα σκλαβιάς με όλες τις εκφάνσεις της.

Η ανθρωπότητα έχει διανύσει πάνω από μισό αιώνα αφότου κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα του Οργουελ, εξακολουθεί όμως να είναι καθόλα επίκαιρο και να αποτελεί μια διαρκή προειδοποίηση για τον κόσμο που ζούμε, αλλά και για κείνον που έρχεται. 

Το "1984" έχει χαρακτηριστεί πολιτικό μανιφέστο κατά του ολοκληρωτισμού , ελεγεία της χαμένης ελευθερίας , αλληγορία των πολιτικών μύθων του Ψυχρού Πολέμου , όπως όμως και να το ονομάσει κανείς αποτελεί ένα από τα πιο αιχμηρά έργα που έχει να επιδείξει η λογοτεχνία. 
Γράφτηκε σε ένα ερημικό νησί στη Σκωτία , μεταφράστηκε σε 65 γλώσσες και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα . Ο « Μεγάλος Αδελφός » , η « Νέα Ομιλία » και η « Διπλή Σκέψη » έμειναν στην αιωνιότητα.

Οι μέρες που ζούμε και η εποχή που διανύουμε έχει ανάγκη όσο ποτέ την αφύπνιση, την δράση, την σκέψη και την μη ελεγχόμενη ενημέρωση. Ο Όργουελ αποθανάτισε στο έργο του "1984" μια τρομαχτική και αποκρουστική εικόνα του μέλλοντος που πιθανόν να φέρνει πολλούς σε αμηχανία ή να τους οδηγεί στην σκέψη ότι δεν μπορεί το ενδεχόμενο αυτό, το οποίο βλεπουμε χρόνια τώρα να πέρνει σάρκα και όστα, να ανατραπεί. Ο Όργουλ είπε χαρακτηριστικά "αν θέλετε να εικονοποιήσετε το μέλλον φανταστείτε μια μπότα πάνω στο πρόσωπο των ανθρώπων", όμως δεν υποστήριξε ποτέ πως αυτό το ενδεχόμενο δεν μπορεί να ανατραπεί και άφησε μια τελευταία προειδοποίηση προς τους ανθρώπους.

Στο παρακάτω βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους) ακούμε μέσα από μία πραγματικά σημαντική και ουσιαστική ταινία την τελευταία προειδοποίηση του Όργουελ προς τους ανθρώπους : "Mην αφήσετε κάτι τέτοιο να συμβεί, από σας εξαρτάται"....



Το απόσπασμα του βίντεο είναι από την ταινία GeorgeOrwell — ALifeinPictures ,η οποία χρησιμοποιεί μια τολμηρή και πρωτότυπη προσέγγιση για να βάλει τον συγγραφέα στην οθόνη. Ο Chris Langham πρωταγωνιστεί και κάθε λέξη που λέει, είναι ακριβώς όπως την έχει γράψει ο Οrwell. Αλλά οι εικόνες αποτελούν όλες «εφεύρεση» - καθώς δεν υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο αρχείο και ένα ενιαίο πλαίσιο αρχειακού υλικού για το πώς ήταν ο Όργουελ όσο ήταν εν ζωή. Ούτε καν μια λέξη του ή έστω ο γνωστός βήχας του δεν ηχογραφήθηκε ποτέ. Το μόνο που υπάρχει είναι μια ελαιογραφία και περίπου εκατό φωτογραφίες. Ζωντανεύοντας τον θησαυρό της γραφής του- εννέα βιβλία και περίπου οκτώ χιλιάδες σελίδες δημοσιογραφικών δοκιμίων, ημερολόγια και γράμματα - η ταινία δημιουργεί μια μοναδική δραματοποιημένη βιογραφία του Όργουελ.





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Μια ξανθιά, η Γιούλη, πάει εκδρομή στη Γερμανία. Όταν επέστρεψε συνάντησε
μια μελαχρινή φίλη της, κουλτουριάρα αλλά και σπασίκλω, ξέρετε από αυτές που
σον και καλά θέλουν να επιδεικνύουν ανά πάσα στιγμή τις γνώσεις τους. Της
λέει λοιπόν η μελαχρινή:

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


"Ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του νηπιαγωγείου Προμάχων Β. Μυλωνάς, ευχαριστεί τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αποπεράτωση του έργου, που τόσο χρήσιμο είναι για τα παιδιά του χωριού."








Σ.Σ. Το ειρωνικό αυτό ευχαριστήριο απευθύνεται σε όλους τους καρεκλοκένταυρους, που εδώ και χρόνια δεν μπορούν να συντονιστούν μεταξύ τους, για να βρουν μια λύση για το κτιριακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά του νηπιαγωγείου.
Ενώ δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για να γίνει ένα σύγχρονο νηπιαγωγείο, εντούτοις τα παιδιά στοιβάζονται στο παλιό νηπιαγωγείο, το οποίο αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων και παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες διδασκόντων και γονέων, η υπόθεση πηγαίνει από τον Άννα στον Καΐάφα.
Ευχόμαστε μόνο να μην γίνει κάποιο ατύχημα και τραυματιστεί κάποιο παιδάκι, γιατί τότε η οργή θα είναι χειμαρρώδης.
Στο κτιριακό θέμα του νηπιαγωγείου θα επανέλθουμε σύντομα με πολλά ντοκουμέντα από την αλληλογραφία μεταξύ των γονέων και των υπευθύνων αρχών και τότε θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΧΗΜΕΙΑΣ.

Ο Έλληνας που είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Χημείας
Ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός χημικός, ο Παύλος Αλιβιζάτος είναι ένας από τους βασικούς διεκδικητές του φετινού Νόμπελ Χημείας, σύμφωνα με τις παραδοσιακές προβλέψεις του οργανισμού Thomson Reuters.

Ο 54χρονος χημικός είναι καθηγητής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια και από το 2009 διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ.

Ο Αλιβιζάτος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στον τομέα της νανοτεχνολογίας, της επιστήμης των υλικών και γενικότερα της χημείας.

Γεννήθηκε στο Σικάγο το 1959 και σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε οικογενειακώς στην Αθήνα, όπου έβγαλε το γυμνάσιο και έμαθε καλά τα ελληνικά. Στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε και έκανε καριέρα.


Με τους μαθητές του

Είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και πολλών άλλων επιστημονικών ενώσεων. Σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της Thomson Reuters, θεωρείται πέμπτος στη λίστα των 100 κορυφαίων χημικών διεθνώς κατά την τελευταία δεκαετία. Έχει πρόσφατα τιμηθεί με κορυφαία επιστημονικά βραβεία, όπως το «Βραβείο Linus Pauling» (2011) και το «Βραβείο Χημείας Wolf» (2012).



Όσον αφορά τα υπόλοιπα φετινά Νόμπελ, ο οργανισμός Thomson Reuters θεωρεί πολύ πιθανή τη βράβευση του διδύμου Πίτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ για το Νόμπελ Φυσικής (χάρη στην ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς).

ΦΥΓΕ! ΘΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΣΟΥ..


15«Στα χρόνια τού εμφυλίου πολέμου στην Ρωσία, όταν τα αντίθετα στρατεύματα διεκδικούσαν την εξουσία, μια μικρή πόλη η οποία είχε μείνει στην κατοχή των αυτοκρατορικών στρατευμάτων, τελικά έπεσε στα χέρια του «κόκκινου στρατού». Μία γυναίκα βρέθηκε εκεί με τα δυο παιδάκια της, τεσσάρων και πέντε ετών. «Αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο γιατί ο σύζυγος της άνηκε στο αντίθετο στρατόπεδο.

Κρύφτηκε, λοιπόν, σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα κατόρθωνε να διαφύγει.

Ένα βράδυ μια νέα γυναίκα, η Ναταλία, της ίδιας με αυτήν ηλικίας, λίγο πάνω από είκοσι ετών κτύπησε την πόρτα και την ρώτησε αν ήταν η τάδε… «Όταν η μητέρα είπε ότι αυτή ήταν, η Ναταλία την προειδοποίησε ότι την ανακάλυψαν και ότι θα την έπαιρναν την ίδια νύχτα για να την εκτελέσουν. Και η νέα πρόσθεσε:

- «Πρέπει να φύγεις αμέσως».
Η μητέρα κοίταξε τα παιδιά της και είπε:
- «Πώς μπορώ να φύγω;»

Η νέα πού μέχρι τότε δεν ήταν παρά μια άγνωστη, έγινε εκείνη την στιγμή ο «πλησίον» του Ευαγγελίου. Γύρισε στη μητέρα και είπε:
- Μπορείς, γιατί θα μείνω εγώ εδώ και θα πω το όνομα σου, όταν θα έλθουν να συλλάβουν εσένα.
- «Αλλά θα σε τουφεκίσουν, είπε η μητέρα...
- «Ναι, μα εγώ δεν έχω παιδιά.

Και έμεινε στο σπίτι, ενώ η μητέρα με τα παιδιά έφυγαν...

Μπορούμε να φανταστούμε το τι έγινε κατόπιν. Μπορούμε να δούμε τη νύχτα να έρχεται, να τυλίγει μέσα στο σκοτάδι, στη μελαγχολία, στο κρύο και στην υγρασία αυτό το σπίτι. Μπορούμε να δούμε εκεί μια γυναίκα να περιμένει το θάνατο της και να θυμηθούμε τον κήπο της Γεθσημανή.

Πιθανόν πολλές φορές να σκέφθηκε ότι θα μπορούσε σε ένα λεπτό να βρεθεί ασφαλισμένη! Δεν είχε παρά να ανοίξει την πόρτα και από τη στιγμή που θα βρισκόταν στο δρόμο δεν θα ήταν πια εκείνη η γυναίκα, θα ήταν πάλι ο εαυτός της ο ίδιος. Θα ήταν αρκετό να αρνηθεί την ψεύτικη, τη μοιρασμένη της ταυτότητα. Αλλά η Ναταλία προτίμησε να πεθάνει, να τουφεκιστεί...
Η μητέρα και τα παιδιά γλίτωσαν....

Πηγή: π. Νεκτάριος Αντωνόπουλος, Ρώσοι νεομάρτυρες και ομολογητές 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ.


ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ




ΕΡΩΤΗΣΗ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
Ερώτηση για επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων που ρυθμίστηκαν
με εγγύηση του Δημοσίου
       Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, την οποία προσυπογράφουν δέκα ακόμη συνάδελφοί του, κατέθεσε ο Γιώργος Καρασμάνης. Ζητεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων – ληξιπρόθεσμων και μη - προς Τράπεζες, τα οποία έχουν ρυθμιστεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
          Το 2006, ο Γιώργος Καρασμάνης με προσωπικό αγώνα, είχε πετύχει να εντάξει το Νομό μας στο καθεστώς της προαναφερθείσας ρύθμισης. Είχαν υπαχθεί εβδομήντα επιχειρήσεις και τα δάνεια που ρυθμίστηκαν ήταν της τάξης των 200 εκατομμυρίων.
          Στη συντριπτική πλειοψηφία τους αυτές οι επιχειρήσεις, εξακολουθούν σήμερα να λειτουργούν.

Επισυνάπτεται η Ερώτηση

                                                        Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 2013
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Οικονομικών
   
ΘΕΜΑ: «Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων με εγγύηση Δημοσίου, για επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν»          

        Προ ετών, είχαν δοθεί δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές τους προς Τράπεζες. Επρόκειτο για μια παράταση αποπληρωμής παλαιότερων δανείων, τα οποία είχαν ληφθεί για πάγιες εγκαταστάσεις και κεφάλαια κίνησης, από επιχειρήσεις βιοτεχνικές παντός τύπου, βιομηχανίες, κτηνοτροφικές μονάδες, ξενοδοχειακές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις, καθώς και συνεταιριστικές οργανώσεις. 
          Η ρύθμιση αυτή, έγινε σε άλλες εποχές και υπό άλλες οικονομικές συνθήκες. Όμως, σήμερα η αγορά, βρίσκεται σε παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας και, μάλιστα, σύμφωνα με τη συμπληρωματική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η στρόφιγγα της τραπεζικής δανειοδότησης, θα είναι κλειστή μέχρι το 2016. Δηλαδή, ο ρυθμός εκταμίευσης νέων τραπεζικών δανείων προς επιχειρήσεις θα παραμείνει επί μακρόν ακόμη αρνητικός.
          Μέσα σ’ αυτό το κλίμα πιστωτικής ασφυξίας, γίνεται προφανές ότι οι προαναφερθείσες επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Δίνουν τιτάνιο αγώνα επιβίωσης, μέχρι στιγμής αντέχουν, στέκονται όρθιες, πληρώνουν κανονικά φόρους, μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους και να συνεχίσουν να λειτουργούν, ζητούν μια οικονομική ανάσα: Να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων τους.
ΕΠΕΙΔΗ, αν δεν δοθεί αυτή η διευκόλυνση, θα ακολουθήσει κατάπτωση των εγγυήσεων του Δημοσίου…
ΕΠΕΙΔΗ, ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν ορισμένες στις οποίες το Δημόσιο οφείλει χρήματα αλλά δεν τα αποδίδει, επιδεινώνοντας έτσι τα οικονομικά προβλήματά τους...  
ΕΠΕΙΔΗ, μια επιμήκυνση της αποπληρωμής δανείων, αποτελεί μια μορφή ρευστότητας για την ανάκαμψη της αγοράς και σοβαρό πλήγμα στη μάστιγα της ανεργίας.
ΕΠΕΙΔΗ, αν αυτές οι επιχειρήσεις οδηγηθούν σε λουκέτο, πέραν όλων των άλλων, το Δημόσιο θα είναι αυτό που θα χάσει φόρους και εισφορές, θα ¨φορτωθεί¨ νέους ανέργους και, ακόμη, αν προχωρήσει σε κατασχέσεις, αυτά που θα κατάσχει δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από ¨επιχειρηματικά κουφάρια¨ και ντουβάρια χωρίς αξία…
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός

          Αν προτίθεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, δεδομένου ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι η μόνη λύση για να αποτραπούν: το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι απώλειες σημαντικών δημοσίων εσόδων, η προσθήκη νέων ανέργων, και οι δραματικές συνέπειες για την αγορά, τις τοπικές κοινωνίες και, γενικότερα, το κοινωνικό σύνολο.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...