Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ :  ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
                                               ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ  8:30μμ

« Να αποκρούσουμε τους πρωτόγνωρους εκβιασμούς – Δυναμικό ΟΧΙ για την υποβοήθηση της διαπραγμάτευσης»

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΕΜΠΟΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Έκκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Πρωθυπουργό για την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων

Επείγουσα επιστολή με έκκληση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, μετά τη δημιουργία σοβαρής κρίσης στις εξαγωγές νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων της Πέλλας και της Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της επιστολής του κ. Θεοδωρίδη το οποίο κοινοποιείται στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και η προσοχή όλων μας είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η χώρα μας να διατηρήσει την εθνική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αντιμετωπίζουμε μία άνευ προηγουμένου κρίση μετά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και τη λήψη μέτρων για την προστασία του τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, δημιουργήθηκε ένα δραματικό πρόβλημα με την αναστολή της εξαγωγής νωπών και μεταποιημένων φρούτων που παράγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βρισκόμενοι στην αιχμή της παραγωγικής περιόδου, το οποίο οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους και επαγγελματίες που στηρίζουν την επιβίωσή τους στις εξαγωγές.
Συγκεκριμένα, με τις τράπεζες κλειστές δεν υπάρχει ρευστό για τη χρηματοδότηση των μεταφορών ενώ, επίσης, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές μεταξύ των αντισυμβαλλόμενων μερών (συνεταιρισμοί/εξαγωγείς με τους πελάτες τους). Επιπλέον, η έλλειψη καυσίμων δεν επιτρέπει την αποστολή των εξαγώγιμων φορτίων στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές. Τα φορτηγά παραμένουν φορτωμένα και ακινητοποιημένα στους συνεταιρισμούς με άμεσο κίνδυνο για την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, της διατροφικής τους αξίας, ακόμη και την καταστροφή των προϊόντων.
Η μη έγκαιρη λήψη μέτρων προκαλεί οικονομική ασφυξία στην αγροτική οικονομία της Πέλλας και Ημαθίας, σε μία δύσκολη χρονιά για την αγροτική παραγωγή που τους προηγούμενους μήνες επλήγη από φυσικές καταστροφές και ασθένειες. Η απώλεια επίσης του πολύτιμου συναλλάγματος από τις εξαγωγές αναμένεται να επιδεινώσει την ήδη ευάλωτη εθνική οικονομία στην πιο κρίσιμη περίοδο για την οικονομική προοπτική της χώρας.
Συμμερίζομαι την ανάγκη για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας και προσωπικά καταβάλω κάθε προσπάθεια για κατευνασμό των φωνών απόγνωσης που κατακλύζουν το γραφείο μου από τους αγρότες, τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών, τους εμπόρους και επαγγελματίες του κλάδου. Δικαιούνται όμως μία υπεύθυνη απάντηση και κατάλληλη κινητοποίηση του μηχανισμού κρίσεων της πολιτείας.
Στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας ώστε να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των αγροτών που αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας της Πέλλας και Ημαθίας, αλλά και της επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Να μην χαθεί ο κόπος και η σοδειά των παραγωγών με ανεπανόρθωτες συνέπειες για την κοινωνία, την οικονομία, αλλά και το περιβάλλον.
Παραμένω στη διάθεσή σας για συμπληρωματικές πληροφορίες και ελπίζω στην άμεση ανταπόκρισή σας, ευχόμενος επιτυχία στη λήψη των πιο κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της χώρας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας» 

ΑΥΤΟΣ Ο ΤΥΠΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΑ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΠΤΗΡΑ.....(+18)


Αποτέλεσμα εικόνας για
Αυτό το μικρό όπλο τσέπης μπορεί να πυροβολεί με οδοντογλυφίδες με πολύ…μεγάλη ακρίβεια στα 40 πόδια.

 Στο παρακάτω βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube και συγκεκριμένα στο κανάλι «ValvexFTW» θα δούμε πως με την βοήθεια ενός αναπτήρα μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα όπλο τσέπης.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα βλήματα δεν πρέπει ποτέ να στραφούν σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Θα υπάρξει σίγουρος τραυματισμός και συνεπώς βλάβες.





ΠΗΓΗ...http://mikroskopio.gr/

ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ COSMOTE-VODAFONE-HOL-WIND



Δωρεάν υπηρεσίες απο όλες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στους πολίτες 

Δωρεάν χρόνο ομιλίας, δωρεάν μηνύματα και επιπλέον χρόνο πλοήγησης στο Internet προσφέρουν στους συνδρομητές τους οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Cosmote, Vodafone, hellas online και Wind έως και την Τρίτη 7 Ιουλίου.


Συγκεκριμένα:

    Η Vodafone και η hellas online ανακοίνωσαν πως παρέχουν από χθες    - σε όλους τους συνδρομητές καρτοκινητής και συμβολαίου, ιδιώτες και επαγγελματίες, επιπλέον 300 λεπτά και 300 SMS προς όλους καθώς και 300 ΜΒ για χρήση έως και την Τρίτη 7 Ιουλίου.    - σε όλους τους συνδρομητές hellas online, ιδιώτες και επαγγελματίες, επιπλέον 300 λεπτά ομιλίας προς ολους για χρήση έως και την Τρίτη 7 Ιουλίου και    - σε όλες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες με πρόγραμμα Vodafone Business Connect, επιπλέον 300 λεπτά ομιλίας προς όλους για χρήση έως και την Τρίτη 7 Ιουλίου.

    Η Cosmote παρέχει σε όλους τους συνδρομητές, ιδιώτες και επαγγελματίες, εντελώς δωρεάν 400 λεπτά ομιλίας προς όλα τα δίκτυα και 400 ΜΒ για πλοήγηση στο Internet. Η προσφορά ισχύει από σήμερα στις 5 το απόγευμα μέχρι και τις 7 Ιουλίου για όλους τους συνδρομητές συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου και καρτοκινητής με σύνδεση φωνής. Τα 400ΜΒ θα παρέχονται, επίσης, και στους συνδρομητές συμβολαίου των προγραμμάτων COSMOTE Internet On the Go.
    Για την ενεργοποίηση της προσφοράς οι συνδρομητές χρειάζεται απλά να στείλουν ένα δωρεάν μήνυμα SMS, με το λεκτικό «400», στο 1256 για προγράμματα συμβολαίου και COSMOTE Internet On the Go, και στο 1330 αν είναι συνδρομητές καρτοκινητής η καρτοσυμβολαίου. Σημειώνεται ότι η αποστολή του μηνύματος και η ενεργοποίηση της προσφοράς θα είναι δυνατή μέχρι και τις 5 Ιουλίου. Για τους συνδρομητές καρτοκινητής, δικαιούχοι της προσφοράς θα είναι όλοι όσοι έχουν πραγματοποιήσει μια ανανέωση χρόνου ομιλίας τις τελευταίες 60 ημέρες. 

   H Wind προσφέρει από σήμερα έως και τις 7 Ιουλίου σε όλους τους συνδρομητές συμβολαίου WIND, ιδιώτες και επαγγελματίες, καθώς και συνδρομητές καρτοσύνδεσης και καρτοκινητής WIND & Q 1500 λεπτά ομιλίας προς όλους και 1500 ΜΒ για πλοήγηση στο Internet. 
   Η προσφορά ενεργοποιείται με δωρεάν γραπτό μήνυμα και ισχύει επίσης για όσους συνδρομητές WIND έχουν συνδυαστικά προγράμματα κινητής και σταθερής. Για τους συνδρομητές καρτοκινητής, δικαιούχοι της προσφοράς θα είναι όλοι όσοι έχουν πραγματοποιήσει μια ανανέωση χρόνου ομιλίας τις τελευταίες 60 ημέρες. Αναλυτικές πληροφορίες για την ενεργοποίηση της προσφοράς είναι διαθέσιμες στo wind.gr, στη σελίδα της WIND στο Facebook (www.facebook.com/WindHellas) καθώς και στο 1260 (από κινητό WIND).

www.dikaiologitika.gr

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΟΠΤΙΚΗ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Απίστευτο: Η νέα οπτική ψευδαίσθηση που σαρώνει το διαδίκτυο [εικόνα]
Μια εικόνα που δημιουργεί μια περίεργη οπτική ψευδαίσθηση, τα «σπάει» το διαδίκτυο.
Ξεχάστε το φόρεμα (άσπρο/χρυσαφί ή μπλέ/μαύρο) που είχε γίνει trend πρόσφατα.
Τώρα ήρθε να σαρώσει αυτή η εικόνα. Αν κοιτάξετε την φωτογραφία στα αριστερά σας, αποτυπώνεται το «αρνητικό» μιας γυναίκας. Αν εστιάσετε για 15 δευτερόλεπτα στην άσπρη κουκίδα στο μύτη της, κάποιοι από εσάς θα δείτε στο λευκό πεδίο στα δεξιά σας. μια γυναικεία μορφή. Οχι όλοι όμως.
Η σχεδόν... δαιμονική φιγούρα στα αριστερά σας, μετατρέπεται σε ένα όμορφο, έγχρωμο πρόσωπο μιας νέας καστανής γυναίκας.
Η οπτική ψευδαίσθηση είναι γνωστή ως «αρνητικό είδωλο» και προκαλείται από τα επονομαζόμενα γαγγλιακά κύτταρα, που βρίσκονται στα μάτια, τα οποία στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο με την κωδικοποίηση - ή τον εντοπισμό – χρωμάτων σε ζεύγη των βασικών χρωμάτων.
«Ο κώδικας για όλες τις αποχρώσεις που μπορούμε να βιώσουμε στο φάσμα του φωτός, αυτή η πληροφορία αναμεταδίδεται από το πίσω μέρος του ματιού στον εγκέφαλο μέσω τριών αντίπαλων καναλιών νευρώνων» εξηγεί στην αυστραλιανή Daily Mail, ο καθηγητής, Juno Kim από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας της Σχολής Οπτομετρίας.
Εκτός από την κλίμακα του γκρι, το μαύρο και το άσπρο κανάλι, έχουμε επίσης ένα κόκκινο και πράσινο κανάλι και ένα τρίτο μπλε και κίτρινο κανάλι, έτσι ώστε «να μπορούμε να κωδικοποιήσουν οποιαδήποτε απόχρωση που είναι στο περιβάλλον».
«Αν κοιτάξει κανείς κάτι που, για παράδειγμα, είναι κίτρινο για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα διεγείρουν τα κύτταρα που είναι θετικά ευαίσθητα σε κίτρινο - τόσο στο κίτρινο και το μπλε κανάλι», είπε ο Δρ Κιμ.
Δείτε προσεκτικά για 15 δευτερόλεπτα την κουκίδα στη μύτη της γυναίκας στα αριστερά σας και κατόπιν κοιτάξτε το λευκό φόντο στα δεξιά σας. Θα δείτε την γυναικεία, έγχρωμη μορφή που εμφανίζεται;





Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΤΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Σαν να μπαίνεις σ’ ένα σπίτι που έχει τα φώτα όλα σβηστά. Σ’ αυτό το σπίτι βρίσκεις πολλά δωμάτια και διαδρόμους. Ολα χωρίς παράθυρα. Το σκοτάδι οξύνει την ακοή σου.
Αντιλαμβάνεσαι πως μπαινοβγαίνουν μέσα πολλοί, ακούς τις συζητήσεις, τις αναλύσεις, τις αντεγκλήσεις, τις απίθανες ρήσεις («σε νοιάζει να είμαστε στο ευρώ και να μην έχεις λεφτά στην τσέπη;»), αφουγκράζεσαι πατήματα κι ανάσες. Οχι της αξιοπρέπειας, αλλά της αμετροέπειας. Ομως, όλοι είναι θολοί, περιγράμματα. Κι εσύ εγκλωβισμένος ή ακριβέστερα εξουδενωμένος (εκμηδενισμένος) σε διαγράμματα.
Η ζωή σου τρία γράμματα. «ΝΑΙ» ή «ΟΧΙ». Φαινομενικά, αν και απειλητικά και τελεσίδικα, είναι φτιαγμένα από φως. Κι αυτά όμως, ακριβώς επειδή λούζονται στο φως, δεν αντέχεις διόλου να τα κοιτάξεις. Ρίχνεις τα μάτια σου χαμηλά και συνεχίζεις να αφουγκράζεσαι.
thinking__by_darkangelp26
Δυσανασχετείς. Ψάχνεις κάτω από τις λέξεις, τα αποσιωπητικά, τις παρενθέσεις και κάνεις τον ντετέκτιβ στις προθέσεις. Γεμίζεις τον χώρο ανάμεσα σ’ αυτά που λέγονται και σ’ αυτά που εννοούνται, σ’ αυτά που ερμηνεύονται και σε παιχνίδια που ακόμη και τώρα επανέρχονται.
Δυσανασχετείς. Οχι γιατί αποποιείσαι την ευθύνη. Δεν είσαι δειλός, γιατί έχεις συναίσθηση της αδυναμίας σου. Είσαι δεμένος με κοντό σχοινί. Κανένας δεν μιλάει για την επόμενη μέρα. Λέγοντας «όχι» σε πρόταση που δεν θα υφίσταται, λες «ναι» σε τι ακριβώς; Στην επανάληψη της διαπραγμάτευσης ή στην εγκατάλειψή της; Και αν επαναληφθούν, ποιους όρους θα αποδεχθούν; Λέγοντας «ναι» ήδη σου το εξήγησαν οι Βρυξέλλες τι σημαίνει, «όμως, γιατί αυτός ο κόμπος εδώ στο στήθος;»
Δυσανασχετείς, γιατί το νιώθεις. Οσο πιο λίγα βλέπεις σ’ αυτό το πηχτό σκοτάδι, τόσο πιο βαθιά καταλαβαίνεις. Σε σέρνουν σε απόφαση της ήττας. Σε ακατάλληλη ώρα. Με ακατάλληλο ερώτημα, που δεν αφορά το δημοψήφισμα, αλλά την πέτρα που ρίχνεις και δεν μπορείς να φέρεις πίσω.
 ________________
  Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
      Ναυτεμπορική

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΣ;



κρατική χρεοκοπία, ή αλλιώς πτώχευση, ενός κράτους είναι ουσιαστικά η δεινή κατάσταση που μπορεί να περιέλθει μια χώρα όπου αδυνατεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις, εσωτερικές και κυρίως εξωτερικές.
Η κατάσταση αυτή δηλώνεται με επίσημη εξαγγελία της ίδιας της κυβέρνησης, με την οποία και καθιστά διεθνώς γνωστή την αδυναμία της αυτή, όπως π.χ. να πληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας της (εξ ολοκλήρου, ενός μέρους ή των τόκων τους).
Η πτώχευση ενός κράτους αποτελεί αντικείμενο και του Διεθνούς Δικαίου λόγω των ειδικών σχέσεων που δημιουργεί με άλλα κράτη. Βέβαια με τη συνεργασία άλλων κρατών, διεθνών οργανισμών και περιφερειακών οικονομικών οργανώσεων μπορεί να επέλθει κάποια οικονομική στήριξη υπό την επίβλεψη διεθνούς οικονομικής επιτροπής προκειμένου ν΄ αποφευχθούν οι δυσμενέστερες των επιπτώσεων.
Γενικά
Συνηθέστερα η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν οι κρατικές δαπάνες, (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, προμήθειες κ.λπ.), είναι πολύ μεγαλύτερες των φορολογικών εσόδων ενώ ο τυχόν δανεισμός εσωτερικός αδυνατεί ν΄ αποδώσει και παράλληλα η προσφυγή σε έκδοση χαρτονομίσματος είναι για διάφορους λόγους αδύνατη.
Σε περίπτωση που οι πιθανοί δανειστές ή αγοραστές ομολόγων του υπόψη κράτους αρχίζουν να υποψιάζονται ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποτύχει να εξοφλήσει το χρέος της, μπορεί να απαιτήσουν ένα υψηλότερο επιτόκιο ως αποζημίωση για τον κίνδυνο αθέτησης των υποχρεώσεων της. Μια μεγάλη αύξηση του επιτοκίου που εκ των πραγμάτων θα αντιμετωπίσει η εν λόγω κυβέρνηση, ένεκα του φόβου ότι θα αποτύχει να εξοφλήσει το χρέος της, καλείται "κρίση κρατικού χρέους".
Οι κυβερνήσεις καθίστανται ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια κρίση κρατικού χρέους, όταν βασίζονται σε χρηματοδότηση μέσω "βραχυπρόθεσμων ομολόγων", δεδομένου ότι αυτό δημιουργεί μια κατάσταση αναντιστοιχίας ληκτότητας μεταξύ της χρηματοδότησης αυτών και της μακροπρόθεσμης αξίας του ενεργητικού της φορολογικής τους βάσης. Οι κυβερνήσεις μπορεί, επίσης, να είναι το ίδιο ευάλωτες σε μια κρίση κρατικού χρέους που να οφείλεται σε αναντιστοιχία νομισμάτων, εάν δεν είναι σε θέση να εκδώσουν ομόλογα στο νόμισμά τους, αφού, σε αντίθετη περίπτωση, μία μείωση της αξίας του δικού τους νομίσματος μπορεί να το κάνει απαγορευτικά ακριβό για την αποπληρωμή ξένων ομολόγων τους.
Με δεδομένο ότι μια κυβέρνηση, εξ ορισμού, ελέγχει τις υποθέσεις της, δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εξοφλήσει το χρέος της. Παρ' όλα αυτά, μια κυβέρνηση που αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μπορεί να εξαιρεθεί από περαιτέρω πίστωση, όπου μερικά από τα στοιχεία του ενεργητικού της στο εξωτερικό μπορεί και να κατασχεθούν, ενώ ενδέχεται παράλληλα να αντιμετωπίσει πολιτική πίεση από τους εγχώριους κατόχους ομολόγων της για να ξεπληρώσει το χρέος της. Για αυτό το λόγο, οι κυβερνήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις πολύ σπάνια επιλέγουν να μην πληρώσουν τη συνολική αξία του χρέους τους. Αντιθέτως, αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τους κατόχους ομολόγων για να συμφωνήσουν για κάποια καθυστέρηση, ή μερική μείωση των πληρωμών του χρέους τους, που συχνά αποκαλείται "αναδιάρθρωση του χρέους". Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συχνά βοηθά στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους.
Ιστορικά
Η οικονομική ιστορία είναι γεμάτη από περιπτώσεις κρατικών χρεοκοπιών. Από το 1824 έως το 2009 είχαμε τουλάχιστον 286 επίσημες χρεοκοπίες από 110 κράτη. Δηλαδή κατά μέσο όρο κάθε κράτος έχει χρεοκοπήσει επίσημα αυτή την περίοδο τουλάχιστον κατά δυο φορές. Η δεκαετία με τις περισσότερες κρατικές χρεοκοπίες ήταν η δεκαετία του ’80, με πάνω από 70 επίσημες πτωχεύσεις, εκ των οποίων 34 έγιναν στην Αφρική, 29 στη Λατινική Αμερική και οι υπόλοιπες στην Ασία. Ο μύθος ότι τα κράτη δεν χρεοκοπούν συνδέεται με ένα διαδεδομένο τραπεζικό δόγμα που πήρε διαστάσεις τη δεκαετία του ’70 και κατόπιν. Η λογική του ήταν απλή. Αν ένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει τα χρέη του, δεν χάθηκε ο κόσμος. Κι αυτό γιατί η περιουσία του ίδιου του κράτους, οι πηγές εσόδων του, αλλά και ο πλούτος της χώρας είναι πάντα πολύ μεγαλύτερος από το μεγαλύτερο χρέος. Επομένως το θέμα είναι να αποτραπεί να χρεοκοπήσει ένα κράτος για να μπορέσουν οι δανειστές να επωφεληθούν από τον δημόσιο πλούτο και περιουσία της χώρας. Φυσικά, για να γίνει κάτι τέτοιο, απαιτούνται δυο εργαλεία στα χέρια των δανειστών: αφενός ένα φιλικά προσκείμενο πολιτικό κατεστημένο στο εσωτερικό και, αφετέρου, ένας διεθνής παρεμβατικός οργανισμός που θα αναλάβει τη δήμευση της χώρας. Από την εποχή που το ΔΝΤ ανέλαβε αυτόν τον ρόλο, οι διεθνείς τραπεζικοί κύκλοι αισθάνθηκαν σίγουροι ότι ξεμπέρδεψαν μια και καλή με τις κρατικές χρεοκοπίες. Όμως έπεσαν έξω.
  • Το 1998 η Ρωσία δηλώνει αδυναμία πληρωμής του εξωτερικού χρέους της και αρνείται να πληρώσει τα χρεολύσια των δανείων της.
  • Μετά την κίνηση αυτή της Ρωσίας, οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, του Πακιστάν, του Εκουαδόρ, της Ουρουγουάης, όπως επίσης και της Αργεντινής, αποφάσισαν να σταματήσουν την εξυπηρέτηση του χρέους τους. Όλες αυτές οι χώρες είχαν υποστεί την προηγούμενη δεκαετία την χημειοθεραπεία του ΔΝΤ και είχαν οδηγηθεί στην απόγνωση, την καταστροφή και την εξαθλίωση.
Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ(2009/2010).
Δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ(2009/2010).
Αιτίες
Η κυριότερη αιτία της χρεοκοπίας ενός κράτους (όπως και μίας επιχείρησης) είναι αναμφίβολα η υπερχρέωσή του (οι πολεμικές συρράξεις και οι επαναστατικές αλλαγές πολιτεύματος – για παράδειγμα, η μη πληρωμή των χρεών της Γαλλίας των Βουρβόνων από τη γαλλική επανάσταση - είναι άλλοι λόγοι), η οποία μπορεί να προέλθει:
  1. από την κερδοσκοπική επίθεση εναντίον του εθνικού νομίσματος (κίνδυνος που σε μία χώρα της Ευρωζώνης δεν υφίσταται, λόγω του κοινού νομίσματος),
  2. από την αρνητική οικονομική συγκυρία στις χρηματαγορές, η οποία μπορεί να καταστήσει αδύνατο ακόμη και τον «υγιή», τον εγγυημένο δηλαδή δανεισμό της (ένας κίνδυνος υπαρκτός σήμερα – παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εν εξελίξει - ακόμη και για μία χώρα της Ευρωζώνης αφού, σύμφωνα με τη συνθήκη του Μάαστριχτ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απαγορεύεται να αγοράζει ομόλογα των κρατών-μελών της Ευρωζώνης),
  3. ως αποτέλεσμα μίας «σειράς ετών» ελλειμματικών προϋπολογισμών, κατά τη διάρκεια των οποίων το κράτος δαπανούσε περισσότερα από όσα εισέπραττε, ενώ χρηματοδοτούσε τα ελλείμματα του με συνεχώς αυξανόμενα δάνεια (ομόλογα) από τους πολίτες, από τις τράπεζες, από επενδυτές και από άλλα κράτη,
  4. από το συνδυασμό, από την χρονική «συνύπαρξη» δηλαδή των παραπάνω διαφορετικών αιτιών (από την ταυτόχρονη εμφάνιση της δεύτερης και της τρίτης αιτίας, όσον αφορά μία χώρα της Ευρωζώνης).
Αποτελέσματα
Η πτώχευση ενός κράτους επιβαρύνει τους πάσης φύσεως πιστωτές του, το ίδιο το κράτος, την Οικονομία του και τους Πολίτες του. Αναλυτικότερα, διακρίνουμε τα εξής:
  1. Όπως είναι φυσικό, οι πιστωτές ενός κράτους χάνουν εξ’ ολοκλήρου ή ένα μέρος αυτών που του έχουν δανείσει, καθώς επίσης τους τόκους των χρημάτων τους. Συχνά βέβαια, στα πλαίσια διεθνών διαπραγματεύσεων, συμφωνείται η πληρωμή ενός ποσοστού των χρεών (για παράδειγμα, στη γνωστή κρίση της Αργεντινής οι πιστωτές έχασαν μέχρι και το 75% των απαιτήσεων τους), η αποπληρωμή των οποίων «ρυθμίζεται» διαφορετικά, συνήθως ανάλογα με το «είδος» των πιστωτών (εσωτερικού, εξωτερικού, ιδιώτες, κράτη κλπ).
  2. Όταν πτωχεύσει ένα κράτος, μηδενίζει (περιορίζει σημαντικά) τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές του - γεγονός που «ελαφρύνει» τον προϋπολογισμό του, τόσο κατά το ποσόν των τόκων, όσο και των δόσεων επιστροφής των δανείων (χρεολυσίων). Το ίδιο το κράτος «επιβαρύνεται» κυρίως λόγω της απώλειας της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τον πιστοληπτικό του «θάνατο». Δηλαδή, το κράτος δεν είναι πλέον σε θέση να δανείζεται από τις χρηματαγορές, πόσο μάλλον με λογικά επιτόκια.
  3. Τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας ενός κράτους στην Οικονομία του είναι καταστροφικά. Αμέσως μετά ακολουθεί:
    • μία πολύ μεγάλη τραπεζική κρίση (οι τράπεζες είναι συνήθως αυτές που κατέχουν σημαντικό μέρος των ομολόγων δημοσίου, τα οποία υποχρεούνται να «αποσβέσουν»),
    • μία εκτεταμένη οικονομική κρίση (η εσωτερική ζήτηση μειώνεται, οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά το σύνολο των χρημάτων τους, η παραγωγή συρρικνώνεται, ο πληθωρισμός «καλπάζει», το χρηματιστήριο καταρρέει, η αγορά των ακινήτων επίσης, λόγω απουσίας αγοραστών κλπ) και
    • μία νομισματική κρίση (οι ξένοι επενδυτές «αποφεύγουν» για μεγάλο χρονικό διάστημα τη «χρεοκοπημένη» Οικονομία).
  4. Η χρεοκοπία ενός κράτους σημαίνει πρακτικά για τους Πολίτες του τη μείωση των αποταμιεύσεων τους, είτε επειδή είναι πιστωτές του κράτους τους, είτε επειδή το νόμισμα υποτιμάται ραγδαία (δεν ισχύει για τις χώρες του Ευρώ), ενώ δεν προλαβαίνουν να κάνουν αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Η έμμεση επιβάρυνση τους όμως από τα καταστροφικά αποτελέσματα στην Οικονομία του κράτους (τράπεζες, επιχειρήσεις κλπ) είναι πολύ πιο επώδυνη, κυρίως λόγω της υψηλής ανεργίας που ακολουθεί, καθώς επίσης της απώλειας όλων σχεδόν των κοινωνικών παροχών (παιδεία, υγεία κλπ) που απολάμβαναν.
Εναλλακτικές-Μέθοδοι αποφυγής
Υπάρχουν αρκετές δυνατότητες για να αποφύγει ένα κράτος την οριστική του χρεοκοπία. Εάν όμως δεν υπάρξει, από αρκετό χρονικό διάστημα πριν το «μοιραίο», η ανάλογη σοβαρότητα, καθώς επίσης η απόλυτη «συναίνεση» των εργαζομένων, των συνδικάτων, των επιχειρήσεων και των πολιτικών κομμάτων του, είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Σε γενικές γραμμές είναι οι εξής:
  1. Η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών, όπου «ύστατος» στόχος τους είναι ο περιορισμός των κοινωνικών παροχών, ενώ προέχει η ελαχιστοποίηση των διαφόρων ενισχύσεων-επιδοτήσεων (μέτρα στήριξης, φοροελαφρύνσεις κλπ), καθώς επίσης των μισθών και άλλων εξόδων που συνιστούν μεγάλο μέρος της επιβάρυνσης του ετήσιου προϋπολογισμού (οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θεωρούνται ανελαστικοί - δεν μπορούν να μειωθούν δηλαδή, επειδή προστατεύονται από συλλογικές συμβάσεις, αλλά ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων μπορεί να περιορισθεί σημαντικά).
  2. Η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων, καθώς επίσης η επιβολή νέων φόρων σε όλους ανεξαιρέτως τους Πολίτες (επιχειρήσεις) της χώρας (η αυθαίρετη επιλογή κάποιων «πλουσίων» φορολογουμένων και η εσφαλμένη, η «απατηλή» δηλαδή παρουσίαση της έκτακτης φορολόγησης τους ως «αναδιανεμητικό μέτρο», οδηγεί συνήθως σε αντίθετα αποτελέσματα).
  3. Ο «τεχνητός» πληθωρισμός, μέσω των χαμηλών επιτοκίων και η αύξηση της ποσότητας των χρημάτων στην αγορά, χωρίς αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, καθώς επίσης η υποτίμηση (διολίσθηση) του νομίσματος (οι «λύσεις» αυτές δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στις χώρες της Ευρωζώνης).
  4. Η δυσμενέστερη όλων ίσως είναι η επιβολή «καταναγκαστικών μέτρων» εκ μέρους της κυβέρνησης, επί πλέον των συνήθων φορολογικών. Δηλαδή, οι ειδικοί φόροι εις βάρος της ατομικής περιουσίας των Πολιτών, καθώς επίσης των επιχειρήσεων (εδώ αιτιολογούνται οι «απαιτήσεις» των κυβερνήσεων για πλήρη καταγραφή, στις φορολογικές δηλώσεις, όλων των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων), οι οποίοι επιβάλλονται «καταναγκαστικά» από το κράτος, χωρίς τη συμφωνία τους και χωρίς να έχουν «προ-αναγγελθεί» στον ετήσιο προϋπολογισμό.
  5. Η χειρότερη μέθοδος όλων, ο πλέον λανθασμένος κυβερνητικός χειρισμός δηλαδή, είναι η «φυγή προς τα εμπρός» (front running), με την οποία ουσιαστικά επιδιώκεται η μείωση των δημοσίων χρεών ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (όχι ως απολύτου μεγέθους και ανεξαρτήτως του ύψους των δαπανών), μέσω της αύξησης του ίδιου του ΑΕΠ. Ο κίνδυνος αυτός είναι κατά πολύ πιο αυξημένος, όταν η «δομή» μίας χώρας (διαρθρωτικά προβλήματα, ανελαστικά μεγέθη, διεθνής ανταγωνισμός, μικρές εξαγωγές, μειωμένη παραγωγικότητα, χαμηλή ανταγωνιστικότητα κλπ), υποδηλώνει την αντικειμενική αδυναμία της να αυξήσει ορθολογικά το παραγόμενο ετήσιο προϊόν της.
  6. Δείκτες μέτρησης του κίνδυνου
    Υπάρχουν αρκετοί, διαφορετικοί δείκτες μέτρησης του κινδύνου της χρεοκοπίας μίας χώρας, οι οποίοι «χρησιμοποιούνται» τόσο από την ίδια «προληπτικά», όσο και από τις διεθνείς εταιρείες αξιολόγησης (για τον καθορισμό της πιστοληπτικής ικανότητας της, με βάση την οποία υπολογίζονται, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια των ομολόγων του δημοσίου).
    1. Ένας σημαντικός δείκτης του κινδύνου χρεοκοπίας μιας χώρας, είναι η καθαρή θέση της – η αξία δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων της που απομένει, εάν αφαιρέσουμε τις υποχρεώσεις της (η «μέτρηση» της καθαρής θέσης στη Γερμανία είναι υποχρεωτική από το Σύνταγμα της – στην Αυστρία μετρείται τακτικά, ενώ μόνο στην Ελβετία υπάρχει ένα ειδικό «φρένο δανεισμού», το οποίο εμποδίζει την υπερχρέωση της χώρας).
    2. Ένας δεύτερος δείκτης είναι η πορεία (διαχρονικά) και το ύψος των επιτοκίων που πληρώνει μία χώρα για τα δάνεια που λαμβάνει. Όταν δεν ξεπερνούν πολύ το επιτόκιο μίας ισχυρής Οικονομίας (στην Ε.Ε. η Γερμανία με 3%), θεωρείται ότι δεν «υποδηλώνουν» κίνδυνο χρεοκοπίας (η Αργεντινή πλήρωνε, λίγο πριν πτωχεύσει, 40 ποσοστιαίες «μονάδες βάσης» – δηλαδή πάνω από 40% ).
    3. Επόμενος βασικός δείκτης είναι το ποσοστό των δημοσίων χρεών μίας χώρας, σε σχέση με το ΑΕΠ της αφού, όσο μεγαλύτερο εμφανίζεται, τόσο πιο πιθανή είναι η χρεοκοπία της (το 125% που υπολογίζεται για τη χώρα μας το 2010, είναι πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας – 60%). Επίσης, το ποσοστό του εξωτερικού χρέους της σε σχέση με το ΑΕΠ (στη Μ. Βρετανία υπερβαίνει το 400%!).
    4. Άλλοι δείκτες είναι η ρευστότητα, το ισοζύγιο πληρωμών, η ευκολία διάθεσης των δημοσίων ομολόγων, το έλλειμμα του προϋπολογισμού σε σχέση με το ΑΕΠ (η Ε.Ε. επιβάλλει το «σεβασμό» ενός ανώτατου ορίου 3%), οι εξαγωγές σε σχέση με το ΑΕΠ (υποδηλώνουν την ανταγωνιστικότητα μίας Οικονομίας), το ποσοστό των καταναλωτικών δαπανών που συμβάλλουν στο ΑΕΠ (στις Η.Π.Α. υπερβαίνει τα 75%, ενώ στη Γερμανία είναι αρκετά χαμηλότερο από το 50%), οι συνολικές αποταμιεύσεις των Πολιτών, τα χρέη των ιδιωτών, καθώς επίσης τα διαρθρωτικά και λοιπά προβλήματα της Οικονομίας (διαφθορά, γραφειοκρατία, απαρχαιωμένες δομές, μη ευέλικτη αγορά εργασίας κ.α.).
    5. Επί πλέον σημαντικοί δείκτες είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων (εξαιρετικά επικίνδυνος στην Ελλάδα, όπου οι μεταχρονολογημένες επιταγές πλησιάζουν το 150% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες δεν υφίσταται καν αυτός ο όρος), η χρηματιστηριακή αξία (κεφαλαιοποίηση) όλων των εισηγμένων επιχειρήσεων της χώρας (είναι θετικό να ξεπερνούν το δημόσιο χρέος της – στην Ελλάδα υπολογίζεται σήμερα γύρω στα 92,5 δις €, έναντι δημοσίου χρέους 300 δις €) και η έκθεση των εγχώριων τραπεζών σε πιστωτικούς κινδύνους – η Αυστρία θεωρείται «ύποπτη» χρεοκοπίας, επειδή οι τράπεζες της έχουν δανείσει στα κράτη της Α. Ευρώπης ποσό που υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ της χώρας (άλλες «ύποπτες» χώρες, εκτός της Ανατολικής Ευρώπης και εκτός αυτών που έχουμε ήδη αναφέρει – Ιταλία, Μ. Βρετανία – είναι η Ιρλανδία και η Ισπανία).
    Συνέπειες
    Σε περίπτωση μιας πτώχευσης το κράτος δεν βρίσκει δανειοδότες και είναι σε μια μεγαλύτερη εξάρτηση από εισοδήματα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει ως συνέπεια μια φυγή του κεφαλαίου από την χωρα.
    ΠηγήWikipedia, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΤΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ

Αυτές τις μέρες με τα ΜΜΕ να έχουν ως μοναδική και κεντρική είδηση την πορεία της Ελλάδας, το επερχόμενο δημοψήφισμα αλλά και τις σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν μέσα στην κρίσιμη εβδομάδα που διανύουμε, έχει καλλιεργηθεί έντονα το στοιχείο του πανικού.
Από αυτή τη διαδικασία δεν έχουν μείνει έξω ούτε τα παιδιά, που στις περισσότερες περιπτώσεις παρακολουθούν τα γεγονότα χωρίς να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και κυρίως χωρίς να τους εξηγεί κανείς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μπερδεμένα και αγχωμένα. Όσο κι αν το άγχος είναι φυσική απόρροια της κατάστασης που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες, καλό θα ήταν να υπάρχει ψυχραιμία και οι γονείς να μην μεταδίδουν την ανασφάλεια στα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, ακολουθούν μερικές συμβουλές σχετικά με το ποια είναι η στάση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς σχετικά με τα παιδιά τους.
1. Πολλοί είναι οι γονείς που στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τα παιδιά τους αποφεύγουν να συζητήσουν μαζί τους για όλα όσα συμβαίνουν. Παρ' ολ' αυτά, τα παιδιά στις μέρες μας, ακόμα και σε μικρή ηλικία, έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μηνύματα από τηλεοράσεις, το ίντερνετ αλλά και συζητήσεις που ακούν. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τους μιλήσετε ανοιχτά για αυτό που συμβαίνει με ψυχραιμία, καθώς και για τους προβληματισμούς σας.
2. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους δώσετε φρούδες ελπίδες. Μην φοβηθείτε να μοιραστείτε μαζί τους τους προβληματισμούς ή τις ανησυχίες σας (πάντοτε με ψυχραιμία). Τα παιδιά ούτως ή άλλως μπορούν να τα αντιληφθούν, οπότε μία ειλικρινής συζήτηση θα τα εξοπλίσει με ασφάλεια και σιγουριά.
kid3. Ανεξάρτητα με την οποιαδήποτε γνώμη που μπορείτε να έχετε, μην κάνετε μπροστά στα παιδιά συζητήσεις που καλλιεργούν το μίσος και προβάλλουν έντονη οργή και θυμό που μπορεί να έχετε. Μην αφήσετε τα παιδιά σας να φανατίζονται και να υιοθετούν ακραίες θέσεις.
4. Δείτε αυτή την ατυχή συγκυρία ως μία ευκαιρία να κλείσετε την τηλεόραση και να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας. Πρόκειται για μία κίνηση που θα είναι ευεργετική, τόσο για εσάς τους ίδιους που θα καταφέρετε να αποσυμπιεστείτε από το άγχος, όσο και για τα ίδια τα παιδιά που θα καταφέρουν να χαλαρώσουν.
5. Ακραίες προτάσεις όπως «δεν θα έχουμε να φάμε» ή «δεν έχουμε λεφτά», το μόνο που θα κάνουν είναι να δημιουργήσουν ανασφάλεια και έντονο άγχος στα παιδιά.
6. Αν και οι συγκυρίες είναι ατυχείς, είναι μία ευκαιρία για να τονίσετε στα παιδιά σας ότι τα υλικά αγαθά και τα χρήματα μπορεί να έχουν σημασία, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει το γεγονός ότι είστε υγιείς και είστε μία ενωμένη οικογένεια που στηρίζετε ο ένας τον άλλον.
Σε κάθε περίπτωση, καταστήστε τους σαφές ότι είστε κοντά τους ό,τι κι αν συμβεί και θα κάνετε ως οικογένεια ό,τι καλύτερο μπορείτε με βάση τις συνθήκες που επικρατούν.
Κατερίνα Νανοπούλου
Πηγήhuffingtonpost

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015" ΤΟΥ Μ.Χ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ



Το Δ. Σ.  του Μ.Χ.Σ. «ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ» συμμερίζεται την δύσκολη πολίτικη κατάσταση που επικρατεί και λόγω των τελευταίων δραματικών εξελίξεων, είναι στη δυσάρεστη θέση να  ανακοινώσει ότι αναβάλλονται οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σάββατο 4 και τη Κυριακή 5 Ιουλίου 2015.

Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί νέος σχεδιασμός του πολιτιστικού ανταμώματος και  θα ανακοινωθούν οι νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του.

(όσοι λαχνοί έχουν αγοραστεί, θα ισχύουν για την νέα ημερομηνία κλήρωσης η όποια θα οριστεί και θα μετατεθεί σε συνδυασμό με το πολιτιστικό αντάμωμα).

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ


Έδεσσα, 29 Ιουνίου 2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σχετικά με τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου 2015, με πρωτοβουλία πολιτών της Έδεσσας, που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας, αποφασίστηκε η συγκρότηση τοπικής Επιτροπής Υποστήριξης του «ΝΑΙ».
Στόχο της πρωτοβουλίας αυτής, αποτελεί ο συντονισμός της δράσης όλων εκείνων που πιστεύουν ότι το πραγματικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το  παρελκυστικό, ψευδεπίγραφο και χωρίς περιεχόμενο, κατευθυνόμενο ερώτημα που θέτει η Κυβέρνηση, αλλά το αυτονόητο μέχρι χθες για όλους, που αφορά την ίδια τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Για μας, το «ΝΑΙ» αποτελεί τη απαιτούμενη απάντηση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στη βάση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν σε πορεία αποκατάστασης της ομαλότητας στη χώρα. 
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, βρεθήκαμε άνθρωποι από όλο το πολιτικό φάσμα του φιλοευρωπαϊκού χώρου, κομματικά στελέχη, αλλά και ανένταχτοι, με κοινή ανησυχία για το παρόν και το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.
Αναλυτικά για τις θέσεις και τη δράση μας τις επόμενες μέρες και μέχρι την ημέρα του δημοψηφίσματος, καθώς και για όσους πλαισιώνουν αυτή την προσπάθεια, θα ενημερώσουμε το λαό της Πέλλας μέσω συνέντευξης Τύπου, που θα πραγματοποιηθεί στο καφέ QUALITY στον πεζόδρομο της Έδεσσας, την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015 και ώρα 18:00.

Για την τοπική Επιτροπή Στήριξης Έδεσσας του «ΝΑΙ» και της Ευρωπαϊκής Πορείας της χώρας

Ιάκωβος Θεοδώσης
Γιώργος Δαλκαλίτσης
Γιώργος Σέξτος
Βασίλης Πετρόπουλος

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...