Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΚΑΣΤΑΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Ξεκινάει από Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου η παραλαβή παραγωγής κάστανων στους Προμάχους.
Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί θα μπορούν να παραδίνουν τα κάστανά τους στους αδερφούς Σαμαρά, από την Όρμα.
Τόπος παραλαβής η βιοτεχνία ξυλείας Νικολάου Δηράλα στους Προμάχους.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κώστας τηλ. 6945 649 548
Ζαχαρίας τηλ.6937 683 974
Παραλήπτης : Σάκης τηλ. 6982 976 376

ΦΥΤΕΥΤΗΚΕ ΔΑΣΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΣΕ 110 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΚΟΡΥΦΑΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Eνα δάσος μόλις φυτεύτηκε και θα κοπεί σε 110 χρόνια για να δώσει χαρτί για μια σειρά βιβλίων κορυφαίων συγγραφέων

Ενα μεγάλο και κυρίως εξαιρετικό μακρύ στη διαδικασία υλοποίησής του σχέδιο δημόσιας τέχνης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Νορβηγία προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον: Η εικαστικός Katie Paterson φύτεψε 1.000 δέντρα έξω από το Οσλο. Θα ζήσουν μέχρι το 2114 και μετά θα γίνουν σελίδες για ένα σπάνιο βιβλίο που τώρα γράφεται από τους σημαντικότερους συγγραφείς του αιώνα.

Το έργο της Paterson ονομάζεται εύλογα Future Library (βιβλιοθήκη του μέλλοντος) και προβλέπει ότι τα 1.000 δέντρα που φύτεψε θα κοπούν το 2114 προκειμένου να γίνουν χαρτί για να τυπώσουν μια ανθολογία από βιβλία. Η πρώτη συγγραφέας που συμφώνησε να γράψει ένα έργο ειδικά για αυτή τη βιβλιοθήκη του μέλλοντος είναι η θρυλική Μάργκαρετ Ατγουντ – η οποία μάλιστα έρχεται στην Αθήνα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
(Η Katie Paterson)
Την είδηση ανακοίνωσε η γκαλερί James Cohan στην οποία ανήκει η Paterosn. Στη δήλωσή της η Atwood αναφέρει: «Νιώθω τιμή και χαρά που είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας. Αυτό το project, τουλάχιστον πιστεύει πως οι άνθρωποι θα βρίσκονται ακόμα στη γη τα επόμενα εκατό χρόνια!»


ΠΩΣ Η ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, Η ΗΠΕΙΡΟΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Πώς η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας, η Ηπειρος , γίνεται τουριστικός προορισμός -Ολα όσα περιλαμβάνει το brand «Epirus» που πωλούν [εικόνες]

Mια θέση στον τουριστικό χάρτη, διεκδικεί, η Ηπειρος, η πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας, μέσω προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και το οποίο άρχισε το 2012 και θα ολοκληρωθεί το 2015. Στόχος του προγράμματος το χτίσιμο του brand Epirus το οποίο θα περιλαμβάνει έξι ισομερή θεματικά πεδία: Θάλασσα, φύση, θρησκευτικό τουρισμού, περιπέτεια-δραστηριότητες στη φύση και πολιτισμός.

Η υλοποίηση του προγράμματος, κόστους 800.000 ευρώ γίνεται μέσω συμμετοχής σε εκθέσεων, εντύπου υλικού και καταχωρίσεων, ταξιδιών εξοικείωσης, διαδικτυακών διαφημίσεων αλλά και βίντεο.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε την Ηπειρο των τεσσάρων εποχών, για αυτό και γίνονται συνέργειες με τον ορεινό όγκο και την παραλία», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Ηπείρου, η υπανάπτυξη αποτελεί και το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους προορισμούς, καθώς το αναλλοίωτο περιβάλλον είναι ένα από τα «κεφάλαια» του προορισμού.

Αύξηση αφίξεων

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, οι επισκέπτες που επιλέγουν την Ηπειρο για προορισμό τους προέρχονται από την Αυστρία, την Ελβετία, τη Ρουμανία, τη Βρετανία, τη Σκανδιναβία, τη Σερβία, την Τσεχία, την Κύπρο, την Ιταλία και το Βέλγιο. Αγορές στόχοι είναι τα Βαλκάνια, η Τουρκία, το Ισραήλ,

Παράλληλα, με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «ΔΙΑΖΩΜΑ» και σε συνεργασία με την περιφέρεια και της πολιτείας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια με στόχο την προώθηση ενός επώνυμου τουριστικού προϊόντος που θα αφορά την πολιτιστική διαδρομή και τη δικτύωση των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.

Η αναστήλωση των αρχαίων θεάτρων
Ηδη με πρωτοβουλία της ΜΚΟ αναστηλώνονται πέντε αρχαία θέατρα στην Ηπειρο, αυτά της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, της Αμβρακίας και των Γιτάνων.

Η πρόταση για τα αρχαία θέατρα, ωστόσο, αφορά την πολιτιστική διαδρομή και τη δικτύωση όλων των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, με στόχο να δημιουργηθεί μια σύγχρονη περιηγητική διαδρομή η οποιία θα αποτελεί ένα εξειδικευμένο και επώνυμο προϊόν του πολιτισμικού τουρισμού, σε συνδυασμό με τον παραγωγικό τομέα.
Η περιηγητική διαδρομή των 344 χλμ. 

Οπως σημειώνει το Βήμα πρόκειται για τη σταδιακή υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος «Πολιτισμική διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» η οποία εντάσσεται στη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και έχει προϋπολογισμό 37,3 εκατ. ευρώ. Το έργο θα αφορά οκτώ αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι εκτείνονται σε διαδρομή 344 χλμ. και αναφέρονται σε 2.300 χρόνια ιστορίας. Η διαδρομή συνδυάζει πολιτισμό, τουρισμό, υποδομές και συνέργειες με επιχειρήσεις που παράγουν τοπικά προϊόντα. Εκτός από την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων το έργο αφορά και στη βελτίωση των οδικών αξόνων που τα περιβάλλουν.
Θέατρο Δωδώνης
Νικόπολη
Κασσώπη
Θέατρο Αμβρακίας
Θέατρο Γιτάνων




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΚΛΑΜΠ ΤΩΝ 27ΡΗΔΩΝ ΡΟΚ-ΣΤΑΡ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΡΩΕΙ

Το κλαμπ των 27άρηδων -Η κατάρα που «τρώει» τους μεγάλους ροκ σταρ και φεύγουν νωρίς από τη ζωή [εικόνες]

Κάτι τέτοιες δαιμονικές συμπτώσεις φτιάχνουν λαϊκούς μύθους. Πώς γίνεται κάποιοι σημαντικοί καλλιτέχνες της ροκ μουσικής να έφυγαν από τη ζωή -με τρόπο δραματικό, σημειωτέον- όταν έκλεισαν τα 27 τους χρόνια; Τι συμβαίνει με αυτόν τον αριθμό;
Απαντήσεις φυσικά δεν υπάρχουν, ούτε δίνει κάποια λύση η καταφυγή σε δεισιδαιμονίες και λογής εκκεντρικές εικασίες. Το σίγουρο είναι ότι η Έιμι Γουάινχαουζ, ο Κερτ Κομπέιν, ο Τζιμ Μόρισον, ο Μπράιαν Τζόουνς, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζάνις Τσόπλιν και ο Ρίτσι Έντουαρντς δεν είναι ανάμεσά μας. Όλοι τους έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο στα 27 τους χρόνια. Η Deutsche Welle τους έκανε αφιέρωμα και όχι άδικα...
Πολλοί μεγάλοι σταρ έχουν αφήσει την τελευταία τους πνοή σε ηλικία μόλις 27 ετών. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα είναι η Έιμι Γουάινχαουζ. Η μεγάλη ντίβα της σόουλ βρέθηκε νεκρή το 2011 στο σπίτι της στο Λονδίνο ύστερα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Ανήμερα των σημερινών της γενεθλίων, όπου θα συμπλήρωνε τα 31 της, γίνονται τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός της στη γειτονιά της, στο Κάμντεν.
Ο Κερτ Κομπέιν έβαλε τέλος στη ζωή του το 1994 με μια σφαίρα στο κεφάλι. Σε ηλικία μόλις 27 ετών και με προβλήματα εθισμού στην ηρωίνη, φαίνεται πως δεν άντεξε την επιτυχία και τη μεγάλη δημοσιότητα. Ο θάνατός του σήμανε το τέλος όχι μόνον του συγκροτήματος Nirvana, αλλά και ενός μουσικού κινήματος, του «γκραντζ» , στο οποίο ο ίδιος έβαλε την ιδιαίτερη, προσωπική του σφραγίδα.
Ο Μόρισον πέθανε στις 3 Ιουλίου του 1971 σε ηλικία 27 ετών. Η επίσημη εκδοχή είναι ότι η σύντροφός του, Πάμελα Κούρσον τον βρήκε νεκρό στη μπανιέρα. Ο τραγουδιστής και στιχουργός του δημοφιλούς αμερικάνικου ροκ συγκροτήματος The Doors, θεωρείται ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Ο Μπράιαν Τζόουνς ήταν βρετανός μουσικός και ιδρυτής των Rolling Stones που όμως επισκιάστηκε από τον κιθαρίστα του συγκροτήματος Κιθ Ρίτσαρντς και τον τραγουδιστή Μικ Τζάγκερ. Ο εθισμός του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά τον οδήγησαν γρήγορα εκτός συγκροτήματος. Λίγες μέρες μετά την αναγκαστική αποχώρησή του, βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του.
Ο Τζίμι Χέντριξ θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος κιθαρίστας στην ιστορία της ροκ μουσικής, ο «θεός της κιθάρας». Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο ξενοδοχείο "Samarkand" στο Λονδίνο, όπου διέμενε. Ο Χέντριξ φέρεται να είχε καταπιεί συνολικά εννέα υπνωτικά χάπια.
«Κάθε βράδυ κάνω έρωτα με 25.000 ανθρώπους στη σκηνή, μετά όμως γυρίζω σπίτι μόνη», είχε πει η Τζάνις Τζόπλιν. Θεωρείται μιας από τις καλύτερες - αν όχι η καλύτερη – ερμηνεύτριες του μπλουζ και μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της ροκ μουσικής. Πέθανε το 1970 μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης.
Οι Manic Street Preachers είναι ένα βρετανικό συγκρότημα της εναλλακτικής ροκ. Αποτελούνται από τους Τζέιμς Ντιν Μπράντφιλντ, Νίκι Ουάιρ και Σον Μουρ. Αρχικά ήταν κουαρτέτο, ωστόσο ο κιθαρίστας και στιχουργός του συγκροτήματος Ρίτσι Έντουαρντς εξαφανίστηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1995. Ήταν 27 ετών...





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΣΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο "ΕΝΟΙΚΟΣ" ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ

Απίστευτο: Στο στοίχημα η Αμφίπολη -Ποντάρουν για το ποιος είναι ο «ένοικος» του τάφου [εικόνες]

Γνωστή ιστοσελίδα στοιχήματος στο διαδίκτυο, βλέποντας ότι.. πουλάει ο τάφος της Αμφίπολης και η συζήτηση γύρω απ' αυτόν, αποφάσισε να απευθυνθεί στα τζογαδόρικα συναισθήματα του Έλληνα. Έτσι ανέβασε στοίχημα για το ποιος είναι ο διάσημος νεκρός που έχει ταφεί εκεί και καλεί τους πελάτες να ποντάρουν, δίνοντας μάλιστα και εκπληκτικές αποδόσεις.
Βέβαια οι εμπνευστές του εν λόγω στοιχήματος, έσπευσαν να διανθίσουν με χιούμορ το στοίχημα βάζοντας απίθανα πρόσωπα: Από τον Αδόλφο Χίτλερ μέχρι τον Μπιν Λάντεν και τον μέχρι τον Ιντιάνα Τζόουνς!.
Όσοι ποντάρετε στον Μπιν Λάντεν και δικαιωθείτε θα λάβετε την εξωπραγματική απόδοση... 2011, ενώ αν βρεθεί ο Χίτλερ μόλις... 1945! Πάντως σύμφωνα με τους διοργανωτές φαβορί φαίνεται να είναι ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος, καθώς έχει απόδοση 3,65 με την Ρωξάνη να ακολουθεί με 4.10.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

"ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙ" Η "ΤΟΙΣ ΕΥΣΕΒΕΣΙ"; - "ΚΑΤΑ ΒΑΡΒΑΡΩΝ" Η "ΚΑΤ' ΕΝΑΝΤΙΟΝ";

Κάποιοι δήθεν δυσκολεύονται να κατανοήσουν: Τοις Βασιλεύσι ή τοις ευσεβέσι; Κατά βαρβάρων ή κατ’ εναντίων;
Απολυτίκιο
Σώσον, Κύριε, τὸν λαόν σου καὶ εὐλόγησον τὴν κληρονομίαν σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατὰ βαρβάρων δωρούμενος, καὶ τὸ σὸν φυλάττων διὰ του Σταυροῦ σου πολίτευμα.

Για να μην καθόμαστε και απολογούμαστε ή εξηγούμε σε μερικούς κουφιοκεφαλάκηδες, μυγιάγγιχτους ή δήθεν θιγμένους δημοκράτες για τα ''Βασιλεύσι ή ευσεβέσι και βαρβάρων ή εναντίων'', διατυπώνουμε ορθά - κοφτά πέντε απλές σκέψεις. Από εκεί και πέρα ο νοών νοήτω....... 
1. Βασιλεύς των Βασιλευόντων και Μέγας Αρχιερεύς είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.......
2. Βάρβαρος είναι όποιος αντιπαλεύεται, ειρωνεύεται, πολεμάει, χλευάζει, καταπιέζει και εγκληματεί κατά του δικαιώματος κάθε ανθρώπου, να πιστεύει όπου θέλει. Στην προκειμένη περίπτωση πολλοί άνθρωποι από αρχαίους χρόνους έως τις μέρες μας, εγκληματούν εναντίον των χριστιανών.....
π.χ. Στην Συρία σήμερα, αλλά και σε άλλες ισλαμικές χώρες δολοφονούν τους χριστιανούς, ανεξέλεγκτα και άνευ αιτίας. Αυτοί δεν είναι βάρβαροι;;;
3. Αν δεχτούμε ότι το τροπάριο αναφέρεται σε επίγειους βασιλείς, τότε αναφέρεται σε άλλες εποχές .... βυζαντινή περίοδο και ένδοξες βασιλείες και αυτοκρατορίες...
Αν μπαίναμε στον ''κόπο'' να παρατηρήσουμε την εικόνα της υψώσεως του Τιμίου Σταυρού ίσως καταλαβαίναμε σε ποιους βασιλείς και σε ποιες εποχές αναφέρεται.
4. Αν δεχτούμε ότι το τροπάριο αναφέρεται σε κάθε εποχή τότε αναρωτιέμαι κάθε φορά που αλλάζει το πολίτευμα μας, θα αλλάζουμε και τα τροπάριά μας;;; Τόσο χαμηλά θα πέσουμε;;; Θα φέρουμε την Ορθοδοξία και την λειτουργική της (ύμνοι, τροπάρια, ευχές, ψαλμοί, ευαγγέλια, ακολουθίες, μυστήρια κ.α.) στα μέτρα μας;;; Θα τα ισοπεδώσουμε όλα;;;
5. Αν δεχτούμε ότι το τροπάριο αναφέρεται και στη σημερινή εποχή, δηλαδή στους σημερινούς άρχοντές μας, που γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αρκετοί όχι μόνο δεν είναι καν ευσεβείς αλλά είναι προκλητικά ασεβείς, τότε ''μπράβο μας''...... Για του λόγου το αληθές θυμίζουμε πως πολλοί πολιτικοί, αρνούνται να προσκυνήσουν τον Τίμιο Σταυρό την ημέρα της ορκωμοσίας του ελληνικού κοινοβουλίου, ή περιφρονούν και την ακολουθία του αγιασμού αποχωρώντας επιδεικτικά από αυτήν. Επίσης θυμίζουμε ότι πολλοί νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες αρνούνται την τέλεση ορκωμοσίας παρουσία ιερέων και Ιερού Ευαγγελίου. Επαναλαμβάνουμε ''μπράβο μας,'' που στα τροπάριά μας έχουμε συμπεριλάβει όλους τους άθεους και τους μασόνους (π.χ. Ανδρέα, Γιωργάκη, Μητσοτάκη, Σαμαρά, Καραμανλή, Παπούλια, Σιμίτη, Τσίπρα, Κουβέλη, Παπαρίγα, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη κ.α.)......
Μ Π Ρ Α Β Ο Μ Α Σ !!!
Απλά πράγματα, ένα και ένα κάνουν δύο.__ 
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΠΟΤΕ ΤΑ "ΟΧΙ" ΦΕΡΝΟΥΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Δεν είναι λίγες οι στιγμές που πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με τα προσωπικά μας όρια και να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Να πούμε ‘ναι’ ή ‘όχι’ σε μια επαγγελματική πρόταση, να συμβιβαστούμε όταν ξεπερνιούνται τα όρια μας; Όταν δεν ξέρουμε και δεν εκφράζουμε τα όρια μας αισθανόμαστε πιο ανικανοποίητοι, αδικημένοι και απογοητευμένοι. Σε μια σχέση επαγγελματική ή ερωτική, η έλλειψη επικοινωνίας των αναγκών μας, μπορεί να προκαλέσει περισσότερο στρες στην καθημερινότητα αλλά και ένα συναισθηματικό χάος στη ζωή μας.
Για πολλούς ανθρώπους είναι πιο εύκολο να πούνε ‘ναι’ σε μια επαγγελματική πρόταση παρόλο που δεν τους καλύπτει, είτε επειδή δεν θέλουν να νιώσουν τύψεις αργότερα εν μέσω οικονομικής κρίσης, είτε επειδή θέλουν να ικανοποιήσουν τους άλλους. Δεν ξέρουν να λένε ‘όχι’ γιατί δεν πιστεύουν ότι έχουν δικαίωμα να καθορίσουν τι θα κάνουν με το χρόνο τους, το ταλέντο τους και τα ενδιαφέροντά τους.
Πώς θα ξέρουμε πότε να λέμε ‘όχι’; Κάθε φορά που πρέπει να απαντήσουμε σε μια ερώτηση αρνητικά ή θετικά πρέπει να αναρωτηθούμε: με ενθουσιάζει αυτή η πρόταση, θα με πάει παρακάτω ως άνθρωπο, θα με βοηθήσει να εκπληρώσω τα όνειρά μου και τα σχέδια μου; Εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα πρέπει να απαντήσουμε θετικά, όμως αν αισθανθούμε αμέσως δυσαρέσκεια, μάλλον πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο να αρνηθούμε. Για τις γυναίκες, ο τρόπος που θα αρνηθεί μια πρόταση ίσως να είναι ακόμα πιο δύσκολος, αφού πολλές φορές θεωρούνται ψυχρές, αγενείς ή προσβλητικές. Ευτυχώς υπάρχουν ‘φιλικοί’ τρόποι για να αρνηθούμε χωρίς να νιώσουμε οι ίδιες τύψεις και δείχνοντας ταυτόχρονα στον άλλο σεβασμό και αξία.
ευτυχισμένη γυναίκα απαντάει όχι
1.Όχι αλλά: Το ‘όχι’ δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε. Αν δεν μας αρέσει μια πρόταση, ο καλύτερος τρόπος να αρνηθούμε είναι να κάνουμε μια αντιπρόταση. Αν η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να δεχθεί τους όρους μας, τότε μπορεί να κερδίσουμε κάτι από την συμφωνία. Αν πάλι όχι, μπορούμε να αρνηθούμε παραπέμποντας την πρόταση σε κάποιον άλλο. Αν πρόκειται, δηλαδή, για επαγγελματική πρόταση μπορούμε να προτείνουμε κάποιον άλλο υποψήφιο ή αν πρόκειται για μια πιο προσωπική περίσταση μπορούμε να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου φίλου.
Andrew-Morgan_web1
2. Όχι τώρα! Αν ο λόγος που θέλουμε να αρνηθούμε έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής μας, τότε γιατί να μην πούμε ‘όχι τώρα’; Αφήνουμε έτσι μια υπόσχεση ότι μπορούμε να ξανασκεφτούμε την πρόταση αργότερα ή να κάνουμε κάτι που μας ζητήθηκε όταν θα έχουμε χρόνο.
Stand-Strong
3. Όχι, ευχαριστώ: Μερικές φορές είναι καλύτερο να λέμε απλά ‘όχι’, χωρίς να δώσουμε εξηγήσεις ή να πούμε μικρά ψέματα για να το καλύψουμε. Έχουμε δικαίωμα στα αποφάσεις μας και αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό όταν είμαστε ευγενικοί και δείχνουμε στους άλλους ευγνωμοσύνη. Ο τρόπος που λέμε ‘όχι’ είναι πιο σημαντικός για να αποφύγουμε τις όποιες παρεξηγήσεις.
_________
  Πηγή: kathimerini.gr

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ



Προβλήματα με τις μετακινήσεις των μαθητών σε απομακρυσμένες περιοχές της Πέλλας 

Αντιπροσωπεία γονέων στον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη 

Αντιπροσωπεία γονέων και κηδεμόνων από απομακρυσμένες Τοπικές Κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας (Αρχαγγέλου, Λαγκαδιάς, Περίκλειας, Νότιας και Αετοχωρίου του Δήμου Αλμωπίας) επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη, προκειμένου να του εκθέσουν το πρόβλημα με τη μετακίνηση των παιδιών τους στις σχολικές μονάδες της περιοχής. 

Τα Υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών, Παιδείας – Θρησκευμάτων – Πολιτισμού και Αθλητισμού με νομοθετική ρύθμιση (ΚΥΑ 24001/14-6-2013) και σειρά διευκρινιστικών εγκυκλίων, καθορίζουν τους όρους μετακίνησης των μαθητών απομακρυσμένες περιοχών, προς και από τις σχολικές μονάδες, με μέσα δημόσιας μεταφοράς (λεωφορεία και ταξί). Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει την ευθύνη διενέργειας των σχετικών διαγωνισμών και ρύθμισης των μετακινήσεων σε τοπικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι ιδιαίτερα αυστηροί όροι που προβλέπονται από τη νομοθεσία έχουν ως αποτέλεσμα οι συνθήκες μετακίνησης να μην είναι ικανοποιητικές. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι μαθητές αναγκάζονται να παραμένουν πολλές ώρες σε αναμονή ή να συνωστίζονται με πολλούς άλλους επιβάτες.   

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης είχε ήδη αποστείλει κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης της παραπάνω ΚΥΑ τις ενστάσεις του και είχε επισημάνει τις δυσλειτουργίες που θα υπήρχαν. Ακόμη, έχει αποστείλει κατ’ επανάληψη επιστολές και έγγραφα στους αρμόδιους φορείς και, μετά από τη σημερινή επίσκεψη των γονέων, θα προβεί σε νέα ενημέρωσή τους.   

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ


ΘΕΜΑ: «Έλεγχοι σε παραγωγούς ακτινιδίων»


      Μετά από καταγγελίες που περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας μας, για συγκομιδή ακτινιδίων ποικιλίας Hayworth τα οποία δεν έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό βαθμό ωριμότητας και χωρίς να διαθέτουν την απαιτούμενη  άδεια κοπής από την υπηρεσία μας, θα προβούμε σε αιφνιδιαστικούς επιτόπιους ελέγχους παραγωγών ακτινιδίων.
   Όσοι παραγωγοί εντοπιστούν να έχουν συλλέξει την παραγωγή τους χωρίς την απαιτούμενη άδεια συγκομιδής ακτινιδίων  από την υπηρεσία μας, θα παραπέμπονται  στην αρμόδια επιτροπή επιβολής κυρώσεων.
   Επίσης σας ενημερώνουμε ότι όσοι παραγωγοί επιθυμούν να συλλέξουν τα ακτινίδιά τους θα πρέπει να ενημερώνουν την υπηρεσία μας,  για να προβεί στον απαραίτητο έλεγχο βαθμού ωριμότητας ( >6,2ο BRIX ) και να εκδώσει την απαραίτητη άδεια συγκομιδής.
 

          Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ


                                                           ΤΡΥΦΩΝ  ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΕΝΑΡΞΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ



                       Δήμος    Αλμωπίας

      ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Αλμωπίας και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (διά της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) συνεχίζουν επιτυχώς τη λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αλμωπίας, στο οποίο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ &  ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ. Στο Κ.Δ.Β.Μ του Δήμου Αλμωπίας μπορούν να δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

Α. Εθνικής Εμβέλειας
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ –ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΔΙΑΘΕΣΗ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – E-ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ (Ι)
ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ (ΙΙ)
ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ (ΙΙΙ)
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ (SOCIAL MEDIA)
ΒΑΣΙΚΑ ΓΑΛΛΙΚΑ Α1
ΒΑΣΙΚΑ ΙΤΑΛΙΚΑ Α1
ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Α1
ΒΑΣΙΚΑ ΑΓΓΛΙΚΑ Α2
ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ (Α2)
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
ΑΣΤΙΚΟΙ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΙ
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ (ΥΓΙΕΙΝΗΣ) ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΑΓΧΟΥΣ/ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 5-7 μ. μ.)

Β. Τοπικής Εμβέλειας

Βασικά Τουρκικά Επιπέδου Α1 50 ώρες
Εργαστήρι δημιουργίας κοσμήματος 50         
Θεατρολογία 25         
Τοπική κοινότητα μάθησης: Λέσχη θεάτρου 25         
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Γενικό πλαίσιο 10          
Άθληση στην Τρίτη Ηλικία 25          
Διδασκαλία Ποντιακής Διαλέκτου 150           

        Το εν λόγω έργο εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τίτλο Πράξεων «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ7 και «Κέντρα Διά Βίου Μάθησης – Προγράμματα Εθνικής Εμβέλειας & Προγράμματα Τοπικής Εμβέλειας» ΑΠ8, που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους .
  Τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα Εθνικά, στα οποία έχουν ενσωματωθεί τα διευρυμένα εθνικά. Από τα Τοπικά θα υλοποιηθεί μόνο η Εκμάθηση της Ποντιακής Διαλέκτου όπου οι εκπαιδευτές έχουν ήδη επιλεγεί με ξεχωριστή προκήρυξη. Συνεπώς, οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν όποια προγράμματα θέλουν, αλλά θα καθυστερήσει η έναρξη των υπόλοιπων τοπικών μέχρι την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης των εκπαιδευτών. 
Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης. Προσκαλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Αλμωπίας που διψούν για μάθηση, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, μορφωτικό επίπεδο, χώρα καταγωγής, άνεργους  ή εργαζόμενους, καθώς και τους φορείς και συλλόγους της περιοχής που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν προγράμματα για τα μέλη τους, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία, αποκτώντας πρόσβαση στις νέες εργασιακές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ευκαιρίες.
Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και η υποβολή φωτοτυπίας της αστυνομικής ταυτότητας. 

Οι αιτήσεις υποβάλλονται:
- στο Δήμο Αλμωπίας (πλατεία Αγγελή Γάτσου), Τμήμα Κοινωνικής προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού, αθλητισμού και Νέας γενιάς (ισόγειο) Υπεύθυνη του Δήμου κα Χατζηαβραμίδου Ευδοκία τηλ. 2384350207, από Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου έως και Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ώρες 12-2.30 μ.μ. 
ηλεκτρονικά στο: kdvm10@gmail.com (αρκεί να είναι η αίτηση σκαναρισμένη και υπογεγραμμένη και η ταυτότητα σκαναρισμένη) Ηλεκτρονική αίτηση μπορείτε να τη βρείτε στο https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=643D07D76C22641!429&app=Word

  Περισσότερες πληροφορίες:
    ΚΔΒΜ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ (Υπόγειο Δήμου Αλμωπίας), τηλ. –φαξ: 2384350265 (Τρίτη  και Παρασκευή 10.00 π.μ.-13.00 μ.μ.) 
e-mail: kdvm10@gmail.com  
               https://www.facebook.com/kdvmalmopias
Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης Ποιότητας: Δίτσου Μαρία τηλ. what's up 6932071906 (κάθε μέρα 12-2 μ.μ. και 7-8 μ.μ.), e-mail: fanimaria@hotmail.com 
Υπεύθυνος Οργάνωσης: Σολακίδης Δημήτριος τηλ. 6973060793


ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Τμήματα που συμπληρώνονται θα ξεκινούν άμεσα.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ
ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΠΕΛΛΗΣ 11 ΕΔΕΣΣΑ
Τ.F.:2381027367 
e-mail:oebespel@yahoo.gr
                                                                                                                                                   ΕΔΕΣΣΑ 015/09/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 Την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 5.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.) Ν. Πέλλας σε συνεργασία με το Κ.Ε.Κ. της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. θα υλοποιήσει  σεμινάριο Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων (ΕΦΕΤ)
Το πρόγραμμα κατάρτισης απευθύνεται στους εργαζόμενους όλων των κλάδων  που συνδέονται  με  τον επισιτισμό και σε όσους θα ασχοληθούν μελλοντικά σε επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, λιανικού εμπορίου, διάθεσης τροφίμων (κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία) και μαζικής εστίασης (εστιατόρια κέτερινγκ, ξενοδοχεία νοσοκομεία κλπ.) καθώς και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας, αλλαντοποιίας κλπ.
Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μελλοντικά το σεμινάριο να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας  Πέλλης 11 καθημερινά από τις  11.00 – 13.00 μ.μ.  και στο τηλέφωνο 2381027367.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



                    ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                   ΓΑΛΑΝΟΣ Π.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 14ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα οι εκδηλώσεις μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου


Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, με τη συμμετοχή σύσσωμων των πολιτικών αρχών και των προσφυγικών συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς  Ασίας από το Τουρκικό Κράτος. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας και όλων των Μικρασιατικών και Προσφυγικών Συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στην Έδεσσα, πραγματοποιήθηκε μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή. Η εκδήλωση παρουσίασε  τα ιστορικά γεγονότα με ειδικότερη θεματική τα «100 χρόνια από την έναρξη των διωγμών» και, επίσης, περιλάμβανε χορευτικά και μουσικά δρώμενα αναδεικνύοντας τη σημαντική πολιτιστική παράδοση του μικρασιατικού ελληνισμού. 

Το Πρόγραμμα των επίσημων εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της Ύψωσης του Τίμιου Σταυρού. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, οι Πρόεδροι και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Προσφυγικών Συλλόγων, εκπρόσωποι λοιπών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και πλήθος κόσμου. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης και ομιλία από την Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Π.Ε. Πέλλας «Η Μπίγα» Δρ. Ιωάννα Διαμαντή. Η κα. Διαμαντή αναφέρθηκε σε πολλές άγνωστες πτυχές της ιστορίας των διωγμών, τις τραγικές τους διαστάσεις και επισήμανε ότι η «μη γνώση της ιστορίας μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να τη ξαναβιώσουμε ως εφιάλτη».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο Προσφυγικού Πολιτισμού, κατάθεση στεφανιών, τέλεση σιγής ενός λεπτού στη μνήμη των θυμάτων και ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τους παραβρισκόμενους.  

Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει: «Τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, θυμάτων και αγωνιστών της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η ιστορία των διωγμών και οι εξελίξεις της υποδοχής των προσφύγων στη μητέρα Ελλάδα δείχνουν τη μεγάλη αντοχή του Ελληνισμού, τη δύναμή του για αναγέννηση και δημιουργία και μας δίνουν ελπίδα και πίστη για το μέλλον».


Ο κ. Θεοδωρίδης παραβρέθηκε επίσης στις εκδηλώσεις για την εκτέλεση των 120 πατριωτών στα Γιαννιτσά από τους Γερμανούς κατακτητές στις 14 Σεπτεμβρίου 1944, στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών.  



ΤΟ "3ο ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο Αριδαίας πραγματοποιήθηκε το αναβληθέν «3ο  Αθλητικό Πανόραμα» του δήμου Αλμωπίας.
Οι κερκίδες αλλά και κάθε ελεύθερη γωνιά του γυμναστηρίου γέμισε από μαθητές κυρίως όλων των σχολείων της Αριδαίας  καθώς και από απλούς πολίτες και το όλο σκηνικό θύμιζε μια μεγάλη και υπέρλαμπρη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Το παρόν έδωσε σύσσωμο σχεδόν  το νέο δημοτικό συμβούλιο  με επικεφαλής τον δήμαρχο Δημήτρη Μπίνο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσης Σταμενίτης, μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και φυσικά τα τιμώμενα πρόσωπα  Πύρρος Δήμας, Βαλέριος Λεωνίδης,  Λεωνίδας Σαμπάνης και ο δικός μας Νίκος Ηλιάδης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Αλμωπίας, ο οποίος  καλωσόρισε όλους και εξήρε το ήθος και την αγωνιστική πληρότητα των τιμώμενων προσώπων, ενώ στη συνέχεια ο  Πύρρος Δήμας μίλησε για τη συμβολή του αθλητισμού στην προαγωγή του πολιτισμού και τόνισε ότι ο αθλητισμός πάντα καλυτερεύει ένα κράτος.
Ακολούθησε χαιρετισμός του βουλευτή Σταμενίτη και κατόπιν ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γεωργίου έκανε μια εκτενή αναφορά στην άρση βαρών.
Τέλος ο Βαλέριος Λεωνίδης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του «Αθλητικού Πανοράματος» και συνεχάρη τους εμπνευστές του.
Οι αθλητές  της εθνικής ομάδας άρσης βαρών έκαναν επίδειξη, παρουσιάζοντας τις δυο τεχνικές κινήσεις του αθλήματος, ζετέ και αρασέ, ενώ ακολούθησαν  επιδείξεις  ταε κβο ντο, κικ μποξινγκ και καράτε από τους δυο τοπικούς αθλητικούς συλλόγους  ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και ΑΛΜΩΠΙΑ.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν οι βραβεύσεις  με τιμητικές πλακέτες του δήμου, στους τιμώμενους αθλητές και το Αθλητικό Πανόραμα έκλεισε με πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες .

Σπουδαία αθλητική-πολιτιστική εκδήλωση, που φέρνει τη νεολαία μέσα στα σπλάχνα του αθλητισμού και την διαποτίζει με ευγενή ιδεώδη, όπως η άμιλλα και το εύ αγωνίζεσθαι.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους εμπνευστές και τους δημιουργούς της εκδήλωσης και τα τυχόν προβληματάκια, που προέκυψαν στην οργάνωση, ελπίζουμε του χρόνου να εξαφανιστούν.

Επίσης θα ήταν ευχής έργο να παρίστατο  και το σύνολο της δημοτικής αρχής, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης(πράγμα που δεν συνέβη σήμερα) καθώς επίσης είναι επιβεβλημένο, να οργανωθούν τέτοιου είδους εκδηλώσεις και στα γύρω κεφαλοχώρια(Πρόμαχοι-Εξαπλάτανος-Άψαλος) γιατί ο κόσμος αγαπάει τον αθλητισμό και διψάει για τέτοιου είδους  δρώμενα.


























































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...