Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ!!!

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από περίπου 2 ώρες στην περιοχή "Γιάβουρ" στην ανατολική πλευρά του χωριού.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΤΩΡΑ!!!


Πυρκαγιά ξέσπασε πριν λίγη ώρα στην ανατολική πτέρυγα των Προμάχων και κατακαίει αγροτικά εδάφη.
Στην περιοχή κατέφθασαν δυο πυροσβεστικά οχήματα.
Σε λίγο νεώτερα.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ: ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.


Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε,καλό είναι να τα διαβάσετε.
Αν και αναμφίβολα, ένα κείμενο δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία εμπεριστατωμένη ιατρική έρευνα για τον καρκίνο, δείτε ορισμένα από τα συμπτώματα της ασθένειας, που οι περισσότεροι αγνοούμε...



1. Συρισμός ή δυσκολία στην αναπνοή 

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι η αδυναμία στην αναπνοή. Ασθενείς, που έπειτα διαγνώστηκαν με καρκίνο στους πνεύμονες, παρατήρησαν ότι ένα από τα πρώιμα σημάδια που παρουσίασαν ήταν ο συριγμός, δηλαδή ένα σφύριγμα στην αναπνοή τους. 

 
2. Χρόνιος βήχας 

Αρκετές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανόμενης της λευχαιμίας και των όγκων στους πνεύμονες, μπορούν να προκαλέσουν μιμητικά συμπτώματα με αυτά του κρυώματος ή της βρογχίτιδας. Ένας τρόπος να καταλάβετε την διαφορά είναι το γεγονός ότι τα προβλήματα επιμένουν, ή «φεύγουν» και επανέρχονται ξανά και ξανά. 


3. Δυσκολία στην κατάποση 

Πιο συχνά συνδέεται με καρκίνο στον οισοφάγο ή στον φάρυγγα αλλά η δυσκολία στην κατάποση είναι ένα σύμπτωμα που πρωτοεμφανίζεται και στον καρκίνο των πνευμόνων. 

 
4. Συχνοί πυρετοί και λοιμώξεις 

Αυτά μπορεί να είναι δείγματα λευχαιμίας ή καρκίνου των κυττάρων του αίματος που ξεκινούν από τον μυελό των οστών. Η λευχαιμία κάνει τον μυελό των οστών να παράγει μη φυσιολογικά λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία «εξοστρακίζουν» τα υγιή λευκά αιμοσφαίρια, με αποτέλεσμα να μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις. 


5. Διόγκωση των λεμφαδένων ή εξογκώματα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα 

Η διόγκωση των λεμφαδένων είναι ένδειξη αλλαγών στο λεμφικό σύστημα του οργανισμού, το οποίο «προειδοποιεί» για καρκίνο. Για παράδειγμα μία διόγκωση ή ένα εξόγκωμα στους λεμφαδένες, στις γυναίκες είναι οιωνός καρκίνου του μαστού. Ένα ανώδυνο εξόγκωμα στο λαιμό, τις μασχάλες ή τη βουβωνική χώρα ενδέχεται να είναι ένα πρώιμο σημάδι λευχαιμίας. 

 
6. Αδυναμία ή κούραση 

Μία γενικότερη αίσθηση ατονίας, αδυναμίας ή κούρασης ενδέχεται να είναι σύμπτωμα διάφορών μορφών καρκίνου. Ωστόσο η αναίτια εξάντληση είναι ένας καλός λόγος για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας. 


7. Μώλωπες ή ακατάσχετη αιμορραγία 

Το σύμπτωμα αυτό συνήθως υποδηλώνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει με τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που μπορεί να είναι ένα σημάδι λευχαιμίας. Άλλη μία ένδειξη είναι τα ματωμένα ούλα και η εξήγηση είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα της λευχαιμίας παραγκωνίζουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια, αλλοιώνοντας την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο. 


8. Φούσκωμα ή ανεξήγητη αύξηση κοιλιακού βάρους 

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ σύνηθες για να είναι σύμπτωμα κάποιας μορφής καρκίνου, γυναίκες που έπασχαν από καρκίνο των ωοθηκών ανέφεραν ότι παρουσίασαν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, το οποίο μάλιστα «εμφανίστηκε» απότομα. Χαρακτηριστικό επίσης ήταν ότι το ξαφνικό κοιλιακό βάρος αυξανόταν και μειωνόταν εξίσου αναίτια. 

 
9. Αλλαγές στα νύχια 

Ανεξήγητες αλλαγές στα νύχια των χεριών ενδέχεται να είναι σημάδι διαφόρων μορφών καρκίνου. Μία καφέ ή μαύρη λωρίδα ή κουκκίδα κάτω από το νύχι μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου του δέρματος, ενώ πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι η μεγέθυνση των άκρων των δακτύλων, με τα νύχια να παρουσιάζουν κύρτωση στο τελείωμα (clubbing) μπορεί να είναι μία προειδοποίηση για καρκίνο του πνεύμονα. Επιπλέον, τα ωχρά ή λευκά νύχια μπορεί να είναι μία ένδειξη ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, συχνό σημάδι καρκίνου του ήπατος. 


10. Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα 

Αν και μπορεί να παρερμηνευθεί ως αιμορροΐδες, η αιμορραγία από το ορθό ή το αίμα στα κόπρανα μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο σε περίπτωση που παρατηρήσετε αίμα, το καλύτερο θα είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να κάνετε μία κολονοσκόπηση. 

 
11. Ανεξήγητη απώλεια βάρους 

Εάν παρατηρήσετε να χάνετε κιλά, χωρίς ωστόσο να έχετε κάνει κάποιες αλλαγές στο καθημερινό σας διαιτολόγιο ή να έχετε ξεκινήσει γυμναστική, καλό θα είναι να αναρωτηθείτε το γιατί. Η απώλεια βάρους είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του παχέος εντέρου και άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος. Είναι επίσης και μία ένδειξη ότι ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στο ήπαρ, γεγονός που επηρεάζει την όρεξη και την ικανότητα του οργανισμού να απαλλαγεί από τα «απόβλητα». 


12. Αναστάτωση στο στομάχι ή στομαχόπονος 

Όσο απλό κι αν ακούγεται, ο κλασικός στομαχόπονος πιθανόν να είναι μία πρώιμη ένδειξη καρκίνου του ήπατος. Οι στομαχικές κράμπες και οι συχνές ανακατωσούρες στο στομάχι, συχνά παρερμηνεύονται ως έλκος, ενώ στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι και συμπτώματα καρκίνου του παχέος εντέρου. 

 
13. Διόγκωση των χαρακτηριστικών του προσώπου 

Σε αρκετούς ασθενείς που έπασχαν από καρκίνο του πνεύμονα παρατηρήθηκε μία διόγκωση, ένα πρήξιμο ή μία έντονη ερυθρότητα στο πρόσωπο. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι, τα μικρά κύτταρα των όγκων του πνεύμονα συνήθως μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία στο στήθος, εμποδίζοντας το αίμα να κυλήσει ελεύθερα από το κεφάλι και το πρόσωπο. 


14. Πόνος στην πλάτη ή στην κάτω δεξιά πλευρά 

Ακούγεται ως αοριστολογία αλλά ένα από τα αρχικά συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος, γνωστό ως «σιωπηλός δολοφόνος» είναι ο πόνος στην πλάτη ή στην κάτω δεξιά πλευρά του σώματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ένα χαρακτηριστικό σημάδι καρκίνου του μαστού είναι ο διαγνωσμένος πόνος στην πλάτη, ο οποίος μπορεί να συμβεί όταν ο όγκος στο στήθος πιέζει αντίθετα το στέρνο, ή όταν ο καρκίνος εξαπλώνεται στη σπονδυλική στήλη ή στις νευρώσεις. 

 
15. Μια πληγή του δέρματος, που δεν επουλώνεται, κάνει «κρούστα», ή αιμορραγεί εύκολα 

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι όταν μία ελιά αλλάξει σχήμα, υφή ή χρώμα τότε ίσως αυτό είναι ένδειξη καρκίνου του δέρματος. Ωστόσο επιμέρους συμπτώματα είναι τα μικρά εξογκώματα ή τα «μπαλώματα» με κηρώδη και ξηρό φλοιό, τα οποία επίσης προειδοποιούν για καρκίνο του δέρματος. Αυτό που οφείλουμε όλοι να κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να εξοικειωθούμε με τους διάφορους τύπους καρκίνου του δέρματος, όπως είναι το μελάνωμα, το βασικό κυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, και να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τον έλεγχο του δέρματος σε όλο το σώμα για τυχόν εμφάνιση ή αύξηση κηλίδων με περίεργη όψη. 




ΠΗΓΗ...http://planet-greece.blogspot.com

ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ.ΔΕΚΑΔΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ!!!


Απίστευτο κι όμως συμβαίνει και αυτό! Τουρίστες που παραθερίζουν στο νησί της Ρόδου κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου να πάρουν μαζί τους στην χώρα τους αδέσποτα σκυλιά…

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν πρόκειται για κάποιες "μεμονωμένες περιπτώσεις", αλλά για δεκάδες "υιοθεσίες" σκυλιών που σημειώνονται! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα «πρωτεία» κατέχουν Γερμανοί τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν την υπερβολική αγάπη που τρέφουν προς τα ζώα!

Χαρακτηριστικό είναι ένα περιστατικό που σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Ρόδο, σύμφωνα με το οποίο, ζευγάρι τουριστών αναγκάστηκε να παραμείνει στο νησί μας περισσότερες ημέρες απ΄ ότι αρχικά είχε αποφασίσει, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία... «υιοθέτησης» του σκυλιού που επέλεξε και φυσικά της μεταφοράς του ζώου στην πατρίδα τους!..

Όσο για το ποιες είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται;

Οι ενδιαφερόμενοι, αφού απευθυνθούν σε μια Φιλοζωική Οργάνωση της Ρόδου για «βοήθεια», προμηθεύονται με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, και στη συνέχεια, εκδίδεται και το διαβατήριο για να μπορεί το ζώο να περάσει από έλεγχο στο αεροδρόμιο έχοντας μαζί του όλα τα νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα!




ΠΗΓΗ...http://planet-greece.blogspot.com

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ IQ ΣΕ ΕΦΗΒΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ.


Μη αναστρέψιμη η μείωση του IQ σε έφηβους χρήστες κάνναβης!
Τα ευρήματα μιας έρευνας στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα από τη Νέα Ζηλανδία, έδειξαν ότι οι νεαροί χρήστες κάνναβης αυξάνουν το ρίσκο της μη αναστρέψιμης μείωσης του ΙQ τους
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα άτομα που ξεκίνησαν να καπνίζουν κάνναβη πριν τα 18 τους, εμφάνιζαν πτώση του ΙQ τους, καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτυσσόταν ακόμα.
Ένας Βρετανός ειδικός πιστεύει ότι τα αποτελέσματα αυτά απαντούν στο ερώτημα γιατί συνήθως οι χρήστες της ναρκωτικής ουσίας έχουν συχνά αποτυχίες στη ζωή τους.
Όπως αναφέρει το BBC, για παραπάνω από 20 χρόνια, οι ερευνητές μελετούσαν τη ζωή μιας ομάδας ανθρώπων από την πόλη Dunedin στη Νέα Ζηλανδία. Όταν ξεκίνησε η έρευνα οι συμμετέχοντες ήταν ακόμα παιδιά και δεν είχαν ξεκινήσει τη χρήση ναρκωτικών. Οι επιστήμονες εξέταζαν επανειλημμένα τα επιλεγμένα άτομα μέχρι να κλείσουν τα 38.
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως αποκαλυπτικά καθώς οι επιστήμονες, οι οποίοι είχαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες όπως η εξάρτηση στο αλκοόλ ή στα τσιγάρα, καθώς και τη διάρκεια της εκπαίδευσης, ανακάλυψαν ότι εκείνοι που έκαναν εκτεταμένη χρήση κάνναβης εμφάνιζαν και μειωμένο IQ.
Σημειώνεται ότι ακόμα και μετά τη λήξη χρήσης της ναρκωτικής ουσίας το χαμένο IQ δεν μπόρεσε ποτέ να αναπληρωθεί.


ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ!!!


Είναι και με τη βούλα το καλύτερο σουβλατζίδικο στον κόσμο, αφού βρέθηκε στην πρώτη θέση διαδικτυακής ψηφοφορίας του διεθνούς οίκου πιστοποίησης Tripadvisor.
Το ψητοπωλείο ''Πολιτεία'' στο Ηράκλειο, κέρδισε τα κλικ των χρηστών που με βάση την ποιότητα, το σέρβις και την καθαριότητα έδωσαν την πρωτιά στο μαγαζί του κ. Πέτρου Ανωπολιωτάκη.
''Είμαι βαθειά συγκινημένος γι' αυτή τη διάκριση που έρχεται λίγο πριν συνταξιοδοτηθώ'', δήλωσε ο ιδιοκτήτης, αποκαλύπτοντας ότι το μυστικό της επιτυχίας του οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν έριξε το βάρος στο κέρδος αλλά ''στην προσφερόμενη ποιότητα''.
Η επιβράβευση αυτή για τον κ. Πέτρο Ανωπολιωτάκη έχει μεγάλη βαρύτητα, καθώς όπως λέει ο ίδιος ''στέλνει ένα μήνυμα σ' όλους αυτούς που μας πολεμάνε, πως ναι μπορούμε και εμείς, αρκεί να είμαστε σωστοί και επαγγελματίες''.




Πηγή: cretalive.gr

" Ο ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΗΤΑΝ ΗΔΗ ΝΕΚΡΟΣ".


Σάλος έχει ξεσπάσει στο Πεντάγωνο μετά την αποκάλυψη ότι ο Οσάμπα Μπιν Λάντεν ήταν άοπλος και ήδη νεκρός όταν εισέβαλαν στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Την αποκάλυψη κάνει ένας από τους έξι στρατιώτες, που είδαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα να πεθαίνει το Μάιο του 2011, στο βιβλίο που έγραψε με το παρατσούκλι Μαρκ Οουεν και με τον τίτλο «No Easy Today».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου ο Μπιν Λάντεν ήταν οπλισμένος και  είχε πυροβοληθεί στο κεφάλι από τους στρατιώτες όταν βγήκε από την πόρτα του υπνοδωματίου του, όμως, όπως έγραψε ο Οουεν η αλήθεια είναι άλλη.
«Δεν είχε καμία πρόθεση να επιτεθεί ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του», ανέφερε ο παλαίμαχος κομάντο και πρόσθεσε: «Ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και ξεψυχούσε,  δεν κινήθηκε καν για να πάρει το όπλο του».
Να σημειωθεί ότι ο Οουεν συναντήθηκε ήδη με τον διάσημο σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ, ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη. Η αυτοβιογραφία του παλαίμαχου κομάντο θα κυκλοφορήσει στις 4 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να γίνει best seller.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΦΡΟΥ "66" ΣΕ ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ




Προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Μακεδονίας και Θράκης και Εσωτερικών

Θέμα : Μόλυνση της Τάφρου 66 που διασχίζει τις Περιφ. Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας.

Για μια ακόμη χρονιά σοβαρό πρόβλημα προκύπτει για το περιβάλλον, τους υδάτινους πόρους και την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα από την ανεξέλεγκτη ρίψη των ανεπεξέργαστων αποβλήτων των εργοστασίων μεταποίησης ροδάκινου στην Tάφρο 66 των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας, παρότι διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς. 
Η αυθαιρεσία αυτή συνιστά χρόνιο περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς τα νεκρά ψάρια ανέρχονται σε χιλιάδες, το νερό της τάφρου μολύνεται και η δυσοσμία είναι αφόρητη. Τα νερά της Τάφρου 66 χύνονται στον Αλιάκμονα, πηγή υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης και καταλήγουν στο Δέλτα Αλιάκμονα-Αξιού (περιοχή προστατευόμενη από την Συνθήκη Ραμσάρ) επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τη μόλυνση του Θερμαϊκού Κόλπου. Επιπλέον, από τα νερά αυτά γίνεται η άρδευση των χωραφιών της ευρύτερης περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και μέσω της διατροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο και την δημόσια υγεία. 
Να σημειωθεί ότι η ρύπανση του καναλιού από τις βιομηχανίες της περιοχής εκδηλώνεται με τα ίδια αποτελέσματα κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, χωρίς οι αρμόδιες αρχές (Κυβερνήσεις, Περιφέρεια, Δήμοι) να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος παρά τις συνεχείς υποσχέσεις που δίνουν.
Θεωρώντας ότι το νερό αποτελεί φυσικό πόρο που ανήκει στο λαό, είναι απαραίτητα τα μέτρα προστασίας του με βάση τις λαϊκές ανάγκες

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί :
Τι μέτρα πρόκειται να  πάρει   η  κυβέρνηση  για να σταματήσει η αυθαιρεσία των βιομηχάνων και να υποχρεωθούν όσες βιομηχανίες δεν έχουν, να φτιάξουν μονάδες επεξεργασίας των λυμάτων τους και να ελέγχονται για τη λειτουργία αυτών των μονάδων. 
Τι μέτρα θα λάβει για τον καθαρισμό της κοίτης της Τάφρου 66
Τι μέτρα θα λάβει για την προστασία της υγείας κατοίκων της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να υδροδοτηθούν από τον Αλιάκμονα. 

Οι βουλευτές του ΚΚΕ

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου

ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.


Ρύθμιση Ληξιπρόθεσμων Οφειλών προς τον Δήμο
Ο Δήμος Αλμωπίας γνωστοποιεί ότι θα ξεκινήσει η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δήμο, βάσει του Ν. 4038/2012 περί “Ρύθμισης ληξιπρόθεσμών οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. Πρώτου βαθμού” και της Κ.Υ.Α. 20124/08-6-2012(ΦΕΚ 1828/8-6-2012 τεύχος Β')
Συγκεκριμμένα , στη ρύθμιση υπάγονται υποχρεωτικά όλες οι οφειλές ή δόσεις οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες , εφόσον το σύνολο των βασικών οφειλών δεν υπερβαίνει τις 10.000€, όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και τις 75.000 €, όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα.
Ο οφειλέτης υποβάλλει αίτηση στο Δήμο για την υπαγωγή στη ρύθμιση, το αργότερο εντός τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της εγκυκλίου,δηλαδή  έως 7-10-2012.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας και στα τηλέφωνα 2384350274 και 2384350293.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟ ΤΕΣΤ!!!


Σας υποσχόμαστε ότι θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα! Είστε έτοιμοι??? Πάμε...




ΤΟ ΧΑΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ MONSTER ENERGY DRINK.



"Monster" το ενεργειακό ποτό που έχει γίνει ένα από τα κορυφαία εμπορικά σήματα ενεργειακού ποτού στον κόσμο, με την προώθηση του για την υψηλή αδρεναλίνη στις αθλητικές δραστηριότητες.

Μήπως όμως ο κατασκευαστής του ποτού προωθεί κρυφά το χάραγμα του θηρίου του Αντίχριστου στο λογότυπό του; Θα το εξερευνήσουμε. Το λογότυπο

Το λογότυπο Monster είναι το σύμβολο
Ορισμένα μπλόγκ και ιστοσελίδες έχουν παρατηρήσει ότι το λογότυπο είναι πολύ παρόμοιο με το εβραϊκό γράμμα "Vav". Στο εβραϊκό αλφάβητο, κάθε γράμμα είναι επίσης ένας αντίστοιχος αριθμός και Vav είναι ο αριθμός 6. Έτσι, τα τρία Vav σε μορφή σειράς 666, μας αποκαλύπτουν το βιβλικό αριθμό του θηρίου

Στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο ψευδοπροφήτης, είναι ένας πνευματικός ηγέτης που βοηθά να πείσει τον κόσμο για να προσκυνήσουν τον Αντίχριστο, θα καθιερώσει επίσης το χάραγμα του θηρίου ώς ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μέσω του οποίου όλες οι αγορές και πώλησεις από όλους τους ανθρώπους στον κόσμο, θα ελέγχονται από ένα "σημάδι" που θα βρίσκεται μέσα στο χέρι ή το μέτωπο.

Το 666 θα είναι ο επίσημος αριθμός του Αντίχριστου στους έσχατους καιρούς. Και οι απόκρυφες κοινωνίες υποδέχονται την άφιξή του προετοιμάζοντας τις μάζες για αυτό,με υποσυνείδητες διαφημίσεις, μάρκετινγκ και με την ποπ κουλτούρα για την προώθηση αυτού του αριθμού.

Στην περίπτωση του Monster Energy, αν όλα αυτά φαίνεται να είναι μια σύμπτωση, τότε οι συμπτώσεις έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, όταν βλέπει κανείς το σύνθημα μάρκετινγκ για το Monster Energy Drink

Σημειώστε ότι λέει «θα απελευθερώσουν το Τέρας", το οποίο είναι ακριβώς αυτό που η Βίβλος περιγράφει τους τελικούς χρόνους, όταν το «πνεύμα Τέρας» που ενοικεί ο Αντίχριστος θα κυκλοφορήσει

ΠΗΓΗ...Αθέατη γνώση


Η ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΗ ΝΟΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!


 Ο διάσημος βαρύτονος τραγουδιστής Tim Storms τα κατάφερε και έσπασε ρεκόρ!
Είναι ο τραγουδιστής που αναπαρήγαγε τη...
χαμηλότερη νότα που έχει τραγουδήσει άνθρωπος στην ιστορία.
Ο Tim Storms ασχολείται με τη μουσική από πολύ μικρός, σπούδασε μουσική και αρμονία, ενώ δούλεψε σε μουσικές παραγωγές και μιούζικαλ.
Το 2012 έσπασε το ρεκόρ για τη χαμηλότερη νότα (G-7 ή 189Hz), 8 οκτάβες δηλαδή πιο κάτω από το G του πιάνου. Ακούστε το.



Η ΤΑΦΡΟΣ 66 ΚΑΙ Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΛΙΑΚΜΩΝΑΣ.


Η Τάφρος της Βέροιας γίνεται ο «τάφος» του ποταμού Αλιάκμονα
Η τάφρος 66, το αποστραγγιστικό κανάλι του κάμπου της Βέροιας, που είχε δημιουργηθεί για να προστατεύει την Ημαθία από τις χειμερινές πλημμύρες, έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες πηγές ρύπανσης του Θερμαϊκού, λόγω της ανευθυνότητας των ...
εργοστασίων και των βιομηχανιών και απειλεί θανάσιμα την χλωρίδα και την πανίδα του ποταμού Αλιάκμονα και των παράκτιων περιοχών του.

Γεωργικά και βιομηχανικά λύματα καταλήγουν ανεπεξέργαστα στον ποταμό Αλιάκμονα, του οποίου το κόκκινο χρώμα, η δυσοσμία και τα δεκάδες νεκρά ψάρια, είναι ενδεικτικά της περιβαλλοντικής καταστροφής, ενώ η δραστηριότητα εντείνεται τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες που η δραστηριότητα των βιομηχανιών αυξάνεται.

Ειδικά φέτος,τις δύο πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου, τα περιστατικά ρύπανσης έφτασαν στο απόγειο τους, με τους εξοργισμένους κατοίκους να κατηγορούν τους αρμόδιους ότι εθελοτυφλούν.

Οι αρμόδιοι φορείς ξέρουν ποιες εταιρίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή και τα τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, ωστόσο οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης παραδέχονται ότι δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής καταστροφής.



ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ.


Οι φτωχοί ψαράδες

Κάποτε, σε ένα ψαροχώρι του νότου, ζούσαν κάποιοι ψαράδες με τα παλιά τους πλεούμενα.

Αυτά τους είχαν σώσει και στηρίξει από όταν γνώρισαν την ζωή τους.

Χαρούμενοι, έπαιρναν το δίκτυ τους κάθε βράδυ και το πρωί γύριζαν με τις ψαριές τους, άλλοτε φτωχές, άλλοτε πλούσιες, ποτέ όμως δεν άφηναν τις οικογένειές τους νηστικές.

Τα χρόνια κυλούσαν έτσι ήρεμα και σιωπηλά.

Συχνά έβγαιναν με τους φίλους τους τα βράδια και πίνανε τα κρασάκια τους ενώ τα παιδιά τους διασκέδασαν ανέμελα με τα συνομήλικά τους στα στενά τού χωριού.

Χαρούμενες φωνές αντηχούσαν σε όλο το χωριό και η κοινωνία αποτελούσε μια παρέα που συμμερίζονταν όλοι τις χαρές και τις λύπες τους.

Μέχρι πού ήρθαν κάποιοι στο χωριό, καλοντυμένοι, με κουστούμια και με ευφράδεια πολύ.

Άρχισαν να λένε στους ψαράδες λόγια που στην αρχή δεν ήσαν πιστευτά, αλλά από το λέγε λέγε, επαναστάτησαν τα αυτιά, χώρισαν από το μυαλό και πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Τους είπαν ότι τα πλεούμενά τους είναι παλιά και ότι υπάρχουν κάποιοι κύριοι απ’ έξω οι οποίοι ενδιαφέρονται γι αυτούς να τους βοηθήσουν να πάρουν πιο μεγάλα. Θα τους βοηθήσουν για μεγαλύτερα δίκτυα, για εύκολες, πλούσιες ψαριές και για μία μεγάλη αγορά για τα ψάρια τους.

Τα εργαλεία θα δουλεύουν γι αυτούς και αυτοί θα κάθονται...

Έτσι σιγά σιγά, άρχισε να έρχεται ζεστό το χρήμα από τους δανειστές.

Αγορά βέβαια δεν υπήρξε για τα ψάρια όπως είχαν υποσχεθεί, αντίθετα, ερχόντουσαν και άλλα ψάρια από ξένα ψαροχώρια, αλλά αυτό δεν είχε σημασία γιατί δουλέψεις δεν δουλέψεις, με κάποιο τρόπο το χρήμα εισέρεε.

Αλλά η ησυχία και η γαλήνη άρχισαν να χάνονται στο χωριό διότι το εύκολο χρήμα στρογγυλοκάθισε στις σκέψεις τους και άρχισε να τους κεντρίζει το μυαλό.

Αυτός ο διάβολος τους έλεγε. Δεν είναι σπίτι αυτό που έχεις. Δεν σε χωράει με την οικογένειά σου. Σού χρειάζεται μεγάλο με μεγάλες αίθουσες για να απολαμβάνεις την νέα σου ζωή.

Και άρχισε ο κάθε ψαράς να σκέφτεται ένα νέο σπίτι που έπρεπε οπωσδήποτε να είναι πιο φανταχτερό από το σπίτι του γείτονα ψαρά τον οποίο έβλεπε συνεχώς πιο απόμακρα.

Οι κώλοι των ψαράδων άρχισαν να αισθάνονται μετάξινοι οπότε και αυτοί ζητούσαν τα ανάλογα βρακιά.

Τα αυτοκίνητα τους, άρχισαν να τα βλέπουν ταπεινά οχήματα ενώ τους εντυπωσίασαν κάτι μαύρα, στυλ νεκροφόρας, τέσσερα επί τέσσερα.

Έτσι, άρχισαν να παίρνουν μέρος από τα δανεικά για να αποκτήσουν όλα αυτά.

Αλλά όλα αυτά μαζί, δηλαδή σαλόνια, μεταξωτά βρακιά, νεκροφόρες κλπ, φυλάκισαν μέσα τους, τους άλλοτε φτωχούς ψαράδες με αποτέλεσμα να χάσουν την αίσθηση του έξω κόσμου, ακόμη και την ύπαρξη του γείτονά τους.

Οι γυναίκες τους επίσης θαμπώθηκαν από το χρήμα και άρχισαν να μαϊμουδίζουν ότι τους προσέφεραν οι γραβατωμένοι μέσα από τα μεγάλα χαζοκούτια πού στήθηκαν στα μεγάλα σαλόνια.

Τα παιδιά μέσα από τα σχολεία πού τους έφτιαχναν αυτοί οι τύποι, καθημερινά γινόντουσαν και πιο ξύλα απελέκητα πού επιβραβεύονταν με μεγάλους βαθμούς οι οποίοι αποτελούσαν καμάρι για τους μαϊμουδίζοντες γονείς τους.

Τους έπεισαν οι κύριοι αυτοί ότι ο τρόπος που πορεύονται, επιστημονικά λέγεται δημοκρατία. Μέσα στην δημοκρατία οι άνθρωποι κάνουν αγώνα μεταξύ τους και καταξιώνονται αυτοί πού είναι πιο διεκδικητικοί.

Οι δημοκρατικοί αγώνες είναι θορυβώδεις διότι ο λαός εδώ κάνει διά-λόγο.

Επειδή οι κύριοι αυτοί πριν από κάθε άλλο, είχαν πετάξει την τοπική γλώσσα από τα σχολεία, έχασαν οι άνθρωποι τα νοήματα των λέξεων και την λέξη λόγο την ταύτισαν με την άναρθρη κραυγή.

Και όσο καλλιεργείτο η δημοκρατική συνείδησις , τόσο ο λόγος ταυτίστηκε με τις κραυγές που στο τέλος αυτές ταυτίστηκαν με τον θόρυβο των άδειων βαρελιών.

Αλλά μέσα απ’ αυτό τον θόρυβο, οι γραβατωμένοι μεσίτες έπαιρναν τα μεσιτικά τους που ήσαν εκατοντάδες ή χιλιάδες φορές μεγαλύτερα από τις επιδοτήσεις των βαρκάρηδων ενώ παράλληλα τους έστηναν μεγάλες παγίδες …

Και για κάποιο διάστημα, ζούσαν όλοι καλά.

Μέχρι που ήρθε η στιγμή και αποκαλύφθηκε ο ρόλος των καλών δανειστών.

Μάθατε κύριοι στα εύκολα και στα δανεικά, τώρα μας χρωστάτε και θέλουμε πίσω αυτά που σας δώσαμε!

Αλλά οι δικοί τους γραβατωμένοι μεσίτες πού έχουν δικτυώσει όλο το σύστημα, πάνω στην δύσκολη στιγμή, φρεσκάρουν τις μουτσούνες τους και αγωνίζονται δήθεν για τους πρώην βαρκάρηδες …

Από την μία τους φοβίζουν μέσα από τους τυράννους χαζοκούτια ότι κινδυνεύουν χωρίς τους δανειστές προστάτες, από την άλλη προσθέτουν νέα χρέη στους ψαράδες για χρήματα που αυτοί ποτέ δεν πήραν.

Έτσι αντί να αρματώσουν τα πλεούμενά τους, να ψαρέψουν και να εισπράξουν τον ιδρώτα τους, σήμερα ακούνε τρομαγμένοι και άτολμοι να τους λένε: θα σας δώσουμε λεφτά αλλά θέλουμε να μας πουλήσετε τα δίκτυα σας.

Παίρνουν την πρώτη δόση και τους πωλούν τα δίκτυα.

Αλλά όπως είναι φυσικό χωρίς δίκτυα δεν θα υπάρχει ψαριά. Τα νέα δανεικά φαγώθηκαν γρήγορα και θα χρειαστούμε και δεύτερη δόση.

Έτσι, με τον φόβο και την βλακεία πού απέκτησαν οι φυλακισμένοι στις πολυτέλειες ψαράδες, παίρνουν και την δεύτερη δόση με αντάλλαγμα το σκάφος τους.

Αλλά χωρίς δίχτυα και σκάφος, είσαι καταδικασμένος στην πείνα.

Τούς πείθουν οι καλοί γραβατωμένοι μεσίτες ότι με πολύ αγώνα μπορεί να κερδίσουν για λογαριασμό τους και τρίτη δόση.

Και τούς καλλιεργούν μέσα από τα κουτιά δυνάστες τον απόλυτο τρόμο ο οποίος ξεχνιέται κάπως μέσα από φτωχά ανατολίτικα θεάματα τα οποία σε αφθονία τους προσφέρονται.

Μέσα από τον τρόμο και την αποβλάκωση, τους λένε τώρα, ε δεν θα σας αφήσουμε να πεθάνετε … έχετε και κατοικίες, οικόπεδα, κάποια χωραφάκια… Αγωνιζόμαστε σκληρά να πάρετε και την τρίτη σας δόση !...

Την τρίτη και φαρμακερή άθλιοι ψαράδες που δεν θα σας λυπηθεί κανείς όταν ακούσει την ιστορία σας !!!!!!



Παναγιώτης Δερματάς





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

Η MICHELLE OBAMA ΩΣ ΗΜΙΓΥΜΝΗ ΣΚΛΑΒΑ!


Η Michelle Obama ως ημίγυμνη σκλάβα σε εξώφυλλο περιοδικού
 Το τελευταίο τεύχος του ισπανικού περιοδικού "de fuera de Serie" προκαλεί αντιδράσεις
To ισπανικό περιοδικό «de Fuera de Serie» αποφάσισε να κυκλοφορήσει με εξώφυλλο έναν πίνακα του 19ου αιώνα που απεικονίζει μια ημίγυμνη σκλάβα, στον οποίο είχε τοποθετηθεί το κεφάλι της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα.

Το εξώφυλλο του de Fuera de Serie
Το εξώφυλλο του de Fuera de Serie

Το πορτραίτο της σκλάβας με τίτλο «Portrait D'Une Négresse»δημιουργία της Marie Benoist Guillemine, θεωρείται από τους ιστορικούς της τέχνης ότι ήθελε να περάσει ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και του σεξισμού, ενώ για πολλούς, θεωρείται ότι αποτελεί έναν ύμνο στη χειραφέτηση και απαρχή του φεμινιστικού κινήματος στη Γαλλία.


O πίνακας όπου βασίζεται το εξώφυλλο
O πίνακας όπου βασίζεται το εξώφυλλο

Σύμφωνα με τo nydailynews.com η κίνηση αυτή του περιοδικού έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, αφού πολλοί είναι αυτοί που το εξέλαβαν ως μια ρατσιστική κίνηση.
Από την πλευρά τους οι συντάκτες του «de Fuera de Serie»δικαιολογούν την επιλογή τους, υποστηρίζοντας ότι έγινε με σκοπό να επαινέσουν την Μισέλ Ομπάμα, αφού, όπως υποστηρίζουν, με αυτόν τον τρόπο, την παρουσιάζουν ως μια «μεγάλη γυναίκα» πίσω από έναν ισχυρό άνδρα.


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ!!!


ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ Χ.
 Οι άδειες αίθουσες μετά από συναυλίες. Όταν όλα έχουν ηρεμήσει, αλλά νιώθεις ακόμη την ενέργεια.
Πάντα με μαγεύει η άδεια αίθουσα μετά απο συναυλία. Όλα έχουν ηρεμήσει αλλά νιώθεις ακόμη την ενέργεια.

Συνήθως πλησιάζω το stage και τραβώ φωτογραφίες τα μουσικά όργανα.

Μοιάζουν να είναι ζεστά, αν τα ακουμπήσεις καίνε.



The Gossip

  
Εκεί συναντάει κανείς τους fans να προσπαθούν να αρπάξουν ένα κομματάκι από το χαρτί του set list που τους δίνουν αυτοί που τα μαζεύουν.



Metronomy

  
Το crew να μαζεύει με βιασύνη τα μηχανήματα. Σκέφτομαι ποσο δύσκολο είναι να στήνουν-ξεστήνουν σχεδόν κάθε βράδυ σε άλλη τοποθεσία με ενδιάμεσο ταξίδι.



Hurts

  
Έχει ενδιαφέρον πόσο διαφορετικά μοιάζουν όλα φωτισμένα.



Gogol Bordelo
 


Παλιά συνήθιζα να αγοράζω T-shirts απο το επίσημο merchandising. Κάτι σαν συλλογή.



Marina And The Diamonds
 


Μ’ αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο να φεύγει, μερικοί κοιτούν τις φωτογραφίες που τράβηξαν, μερικοί ψωνίζουν αναμνηστικά και άλλοι τρέχουν να προλάβουν κάθισμα στο λεωφορείο.



WU LYF
 



Μ’αρέσουν ακόμη και τα σκουπίδια στο πάτωμα. Ο χώρος μοιάζει συνήθως σαν χωματερή, ειδικά στα φεστιβάλ.



Other Lives
 



Δεν μου αρέσει όταν με διώχνουν οι σεκιουριτάδες: ‘Συγνώμη, αλλά πρέπει να αδειάσει η αίθουσα’



Neon Indian
 



Μερικές φορές έχω φύγει πρίν τελειώσει για να μην βρω κίνηση στο δρόμο. FAIL.
Θυμάμαι την Alice Glass απο τους crystal castles να έχει πηδήξει πάνω στους φίλους μου 2 λεπτά αφότου είχα απομακρυνθεί.



MGMT
 



Πόσοι κρατάτε το εισιτήριο για ενθύμιο; Πόσοι εκνευρίζεστε όταν το εισιτήριο είναι ηλεκτρονικό που χρειάστηκε μια απλή εκτύπωση σε Α4;



Morrissey
 


Συγνώμη για την κακή ποιότητα των φωτογραφιών, αλλα χρησιμοποιώ το κινητό ή καμιά δανεική φωτογραφική αν βρεθεί.



NME awards tour
 

 (Κάντε κλίκ στο όνομα της κάθε μπάντας για να ακούσετε)


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ - ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΚΑΣΤΑΝΑ (ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ)

alt
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε νερό με αλάτι. Τα τρυπάμε -το καθένα σε δύο σημεία- με μικρό πιρουνάκι. Ζεματάμε τα κάστανα και προσπαθούμε να τα καθαρίσουμε από τη φλούδα και το χνούδι τους χωρίς να τα διαλύσουμε. Τακτοποιούμε τα κρεμμύδια σε κατσαρόλα μαζί τα κάστανα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό και βάζουμε το σκεύος στη φωτιά. Μόλις βράσει, επί 5-10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για μιάμιση ώρα ακόμη 
ΥΛΙΚΑ :

1 1/2 κιλό κάστανα
3 κιλά κρεμμύδια μικρά (στιφάδου)
1 σκόρδο
2 φλιτζάνια λάδι
1 φλιτζάνι ξίδι
2 κουτιά ντοματάκια
6-7 φύλλα δάφνης
μία κουταλιά αλάτι
πιπέρι 10 κόκκοι
λίγη κανέλα σε ξύλο
μισό μοσχοκάρυδο
5-6 γαρίφαλα
μισό κουταλάκι πιπέρι




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΟΙ «ΧΑΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ» ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ

alt
Toυ Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου-Συγγραφέα-Τουρκολόγου

   Μεγάλο σκάνδαλο αλλά και επίκεντρο έντονων συζητήσεων προκαλεί στην Τουρκία ένα βιβλίο του Erdoğan Çinar και μιας ομάδας Τούρκων ερευνητών με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Σκάνδαλο η ιστορία των Αλεβητών». Το βιβλίο αυτό, περιγράφοντας την ιστορία των Αλεβητών, υποστηρίζει ότι οι Αλεβήτες της Τουρκίας είναι στην πραγματικότητα οι χαμένοι χριστιανοί της Μικράς Ασίας, ένα πραγματικά μεγάλο ιστορικό πρόβλημα στο οποίο  όμως η σύγχρονη επίσημη Τουρκία αποφεύγει συστηματικά να δώσει πειστικές απαντήσεις.

     Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, οι Αλεβήτες αποτελούν το χαμένο χριστιανικό ποίμνιο της Μικράς Ασίας που χάθηκε μετά την επικράτηση των Οθωμανών και  ότι σε πολλές περιπτώσεις τα θρησκευτικά κέντρα των Αλεβητών έχουν κτιστεί πάνω σε χριστιανικές εκκλησιές.  Ο Çınar  φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι όλοι οι Γέροντες, (Ντεντέδες),  των Αλεβητών δεν είναι παρά χριστιανοί που θέλοντας να αποφύγουν τον δια της βίας εξισλαμισμό, κατέφυγαν στην δημιουργία μιας ισλαμικής αίρεσης με πολλά χριστιανικά στοιχεία. Ακόμα και στο μεγάλο θρησκευτικό κέντρο των Αλεβητών, το Χατζή Μπεκτάς της Καππαδοκίας, αποδίδει χριστιανική, ακόμα και αρχαιοελληνική προέλευση, κάνοντας λόγο για ύπαρξη στο ίδιο σημείο παλαιότερο ναό του Δια και στην συνέχεια χριστιανικής μονής.

Μέχρι και τον απόστολο Παύλο, τον ιδρυτή, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά,  της χριστιανικής εκκλησίας της Μακεδονίας, ταυτίζει με τον μεγάλο πνευματικό ηγέτη  των Αλεβητών, που δεν είναι άλλος από τον Pir Sultan Abdal. Ο Τούρκος συγγραφέας επικαλείται ακόμα και τα συγγράμματα του γνωστού Τούρκου περιηγητή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, Εβλιγιά Τσελεμπί, για να υποστηρίξει ότι ήταν καθοριστικές οι επιδράσεις του αποστόλου Πέτρου, του αποστόλου Ματθαίου από την Ούρφα της νοτιοανατολικής Μικράς Ασίας, ακόμα και  της αυτοκράτειρας Άννας Κομνηνής, στους πιστούς, μετέπειτα Αλεβήτες, χαρακτηρίζοντας όλα αυτά σαν ένα μεγάλο ιστορικό σκάνδαλο για τους σημερινούς Αλεβήτες της σύγχρονης Τουρκίας.

       Όπως είναι φυσικό το βιβλίο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά το έντονο πρόβλημα των Αλεβητών, που εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» για την συνοχή της Τουρκίας. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια  ένεκα της μεγάλης ανόδου του πολιτικού Ισλάμ και των Σουνιτών στην Τουρκία, το ζήτημα της θρησκευτικής μειονότητας των Αλεβιτών έχει αποκτήσει μια ξεχωριστή πολιτική σημασία. Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, στις 10 Ιουλίου 2012, για άλλη μια φορά να μην αναγνωρίσει τα «Cem Evleri», δηλαδή τα θρησκευτικά κέντρα των Αλεβητών, επέτεινε το πρόβλημα αυτό. Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κάνεις ότι η μειονότητα των Αλεβητών φτάνει μέχρι και τα 20 εκατομμύρια και αποτελεί μια ακόμα «πυριτιδαποθήκη» στα θεμέλια της σύγχρονης Τουρκίας.

     Η αδιαμφισβήτητη ιστορική  αλήθεια είναι ότι οι Αλεβήτες  εμφανίστηκαν σε μια περιοχή στην βορειοανατολική Καππαδοκία, όπου υπήρχε πυκνός ελληνορθόδοξος χριστιανικός πληθυσμός. Πολλά χριστιανικά στοιχεία που υπάρχουν στους Αλεβήτες δίνουν πραγματικά ερείσματα σε όσους υποστηρίζουν την εκδοχή περί  χαμένης χριστιανικής τους ταυτότητας. Οι Αλεβήτες πιστεύουν στον άγιο Γεώργιο, ενώ στα μοναστήρια τους γίνονταν εξομολόγηση των νέων μελών και μετά την εξομολόγηση τους έδιναν να πιούν κρασί και να φάνε ψωμί και τυρί. Οι «μοναχοί» τους είχαν εφαρμόσει την αγαμία και σε πολλά σημεία θύμιζαν χριστιανικά ορθόδοξα μοναστήρια. Οι δοξασίες τους  έχουν  πολλά κοινά στοιχεία με την ορθόδοξη χριστιανική παρουσία στην Μικρά Ασία και για τον λόγο αυτό προσέλκυσαν από νωρίς χιλιάδες χριστιανούς ελληνορθόδοξους στις τάξεις τους. Μια μοναδική τελετουργία που είχαν και που μας θύμιζε τον Μυστικό Δείπνο, ήταν η αλεβητική παράδοση του τελετουργικού δείπνου.

Οι γυναίκες   διατήρησαν το καθεστώς της ελευθερίας και της ισότητας με τους άντρες, κάτι που υπήρχε από την αρχαία εποχή στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας. Ακόμα και Οθωμανοί ιστορικοί, όπως οι Γιακούμπ και Χασλούκ, έχουν τονίσει ότι ο Αλεβητισμός οφείλει πάρα πολλά από τις δοξασίες του στις χριστιανικές  δοξασίες και τελετές των κατοίκων της Μικράς Ασίας. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η αλεβητική δοξασία για την Αγία Τριάδα που έφερε ακόμα πιο κοντά τους Αλεβήτες στον ελληνορθόδοξο χριστιανισμό της Μικράς Ασίας. Η Ενότητα του Θεού, του Μωάμεθ, και του προφήτη Αλί, ήταν η αλεβητική έκδοση της Αγίας Τριάδας. Αλλά οι ελληνορθόδοξες επιδράσεις εκδηλώνονταν και με άλλους τρόπους, όπως η εγκατάσταση προσκυνημάτων σε προσκυνήματα ή τοποθεσίες όπου οι Ελληνορθόδοξοι Χριστιανοί τις θεωρούσαν ιερές και μέχρι σήμερα είναι τόποι προσκυνήματος των Αλεβητών. 

      Σίγουρα το πρόβλημα αυτό, της πραγματικής ταυτότητας των Αλεβητών που απασχολεί κατά καιρούς έντονα την σημερινή Τουρκία, είναι και αυτό άλλος ένας «κρίκος» στην αλυσίδα των προβλημάτων ταυτότητας που δημιουργούν τριγμούς, ενίοτε και «σεισμικές δονήσεις», στο σύγχρονο τουρκικό κατεστημένο. 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...