Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ:

Είναι μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή μου που σήμερα ξεκίνησε η κατασκευή του μεγαλύτερου έργου της περιοχής, του αποχετευτικού δικτύου, σε σχέση με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, την υλοποίηση του οποίου αναλαμβάνει η ΔΕΥΑ ως κύριος του έργου.
Παράλληλα, είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη, ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει. Η Δημοτική μας Αρχή είναι έτοιμη να εργαστεί για να πάνε όλα καλά. Σκοπός μας είναι να υλοποιήσουμε το έργο, ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό για τον πολίτη και τα χρήματα που θα επενδυθούν να πιάσουν τόπο. Αυτό φυσικά μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των φορέων.
Γι’ αυτό το λόγο, ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας για την τυχόν αναστάτωση που θα προκληθεί στην πόλη μας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου, με την δέσμευση ότι το αποτέλεσμα θα τους αποζημιώσει.

"ΥΜΝΟΙ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ" - ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΟΒΑΛΙΣ



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

 Μα πρέπει πάντα η αυγή να επιστρέφει; 
Δεν θα τελειώσει ποτέ αυτή η γήινη δυναστεία; Βέβηλη η μέριμνα για τα καθημερινά κατασπαράζει την ουράνια έλευση της νύχτας.
 Δεν θα αφεθεί ποτέ η μυστική θυσία της αγάπης στην αιώνια φλόγα; Το φως μετρήθηκε στον Χρόνο του· όμως η νύχτα άχωρη και άχρονη εξουσιάζει.
 -Κι ο ύπνος διαρκεί το Αιώνιο.
 Ω ύπνε ιερέ, μην στέργεις τόσο σπάνια τον αφοσιωμένο Υπηρέτη της νύχτας, μέσα σε αυτό το επίγειο έργο των ημερών.

 Μόνο οι τρελοί σε παρανοούν και δεν γνωρίζουν τίποτε από σένα, παρά τον ίσκιο, που επάνω μας σπλαχνίζεσαι, σε εκείνο το λυκόφως της αληθινής νύχτας: δεν σε αισθάνονται στον χρυσό κατακλυσμό των σταφυλιών -στο λάδι το θαυμάσιο της αμυγδαλιάς και στον σκούρο χυμό της παπαρούνας˙ δεν ξέρουν ότι εσύ ανασαίνεις στα τρυφερά στήθη του κοριτσιού και φτιάχνεις από την αγκαλιά του έναν ουρανό -δεν υποπτεύονται καν ότι εσύ αντιβαίνεις, από ιστορίες παλιές, ο άπλετος ουρανός, και φέρεις το κλειδί για τις οικίες των Μακαρίων, άλαλος Αγγελιαφόρος των πιο μεγάλων μυστικών.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ 

Κορυφαίο έργο του πρώιμου ευρωπαϊκού ρομαντισμού, οι "Ύμνοι στη νύχτα" (1799-1800) ξεκινούν ως υμνολόγηση του φωτός, γρήγορα όμως γίνονται λόγος εκστατικός για τη Νύχτα. Εγκαινιάζονται ως ερωτικό εγκώμιο, όμως τελειώνουν ως θρησκευτικός ψαλμός. Έχουν αφετηρία τους το επιτάφιο πένθος, ολοκληρώνονται όμως ως θεία δοξολογία. Στο ξετύλιγμά τους, η νεκρή Αγαπημένη ταυτίζεται με τον Εσταυρωμένο, ενώ η Νύχτα και οι κόσμοι της ευλογούνται ως μήτρα των πάντων, ως άλλη Πλατυτέρα που περιβάλλει τους Ουρανούς. Ο θάνατος αναγορεύεται σε πέρασμα σωτήριο προς την αιώνια ζωή.

Το σύμπαν των Ύμνων είναι χριστιανικό αλλά και ευρύχωρο. Αγκαλιάζει μέσα του όλη σχεδόν την ελληνική μυθολογία, από τους δεσμούς Τιτάνες ως ιλαρή μορφή του Διονύσου. Απλώνεται από τη Μεσόγειο ως τις μακρινές Ινδίες. Όμως, η ιστοριονομία του Νοβάλις είναι αισιόδοξη και συνδυαστική. Αρχαίοι, Μέσοι και Νέοι Χρόνοι συγχωνεύονται σε μία νέα υπερχρόνια μορφή, μια ιδεαλιστική ουτοπία.

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ - Πάμπλο Νερούδα

Σε ονόμασα βασίλισσα.
Υπάρχουν ψηλότερες από σένα, ψηλότερες.
Υπάρχουν αγνότερες από σένα, αγνότερες.
Υπάρχουν ομορφότερες από σένα, ομορφότερες.
Αλλά εσύ είσαι η βασίλισσα.



Όταν περπατάς στο δρόμο
κανείς δε σε αναγνωρίζει.
Κανένας δε βλέπει το κρυστάλλινο σου στέμμα, κανένας δεν κοιτάζει
το από κόκκινο χρυσό χαλί
που πατάς καθώς περνάς,
το χαλί δεν υπάρχει.

Κι όταν εμφανίζεσαι
όλοι οι ποταμοί ακούγονται
στο κορμί μου, καμπάνες
σείουν τον ουρανό
κι ένας ύμνος γεμίζει τον κόσμο.

Μονάχα εσύ κι εγώ,
μονάχα εσύ κι εγώ, αγάπη μου,
τον ακούμε.

Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ - Oscar Wilde



Έτσι όπως συχνά ο ήλιος με την εντυπωσιακή του λάμψη
διώχνει το θαμπό φεγγάρι, όσο και αν αντιστέκεται
στη σκοτεινή σπηλιά του, χωρίς να ακούσει
ούτε ένα τραγούδι από το αηδόνι
έτσι η ομορφιά σου μου σφραγίζει τα χείλη
και κάνει παράφωνα για μένα τα πιο όμορφα τραγούδια

Κι όπως την αυγή πάνω από τα λιβάδια
περνά ο άνεμος με τα ορμητικά του φτερά
και σπάει τα καλάμια με τα δυνατά φιλιά του
που αυτά μόνο, μπορούν να γίνουν όργανα τραγουδιού
έτσι τα ορμητικά μου πάθη, παραδέρνουν συνέχεια μέσα μου
και η τόσο μεγάλη αγάπη κάνει την αγάπη μου βουβή

Όμως τα μάτια μου σου έδειξαν εσένα
γιατί είμαι σιωπηλός και η λύρα μου ακούρδιστη
πριν γίνει ο χωρισμός μας μοιραίος
και πριν μας αναγκάσει να φύγουμε
εσύ για άλλα χείλη που τραγουδούν με αρμονία
κι εγώ εδώ να αναπολώ μάταια
φιλιά που δεν σου έδωσα, τραγούδια που δεν σου είπα.





Oscar Wilde -η Σιωπη του έρωτα ....

ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ: «Τίτλοι τέλους για την Παιδική Σκηνή»



«Τίτλοι τέλους για την Παιδική Σκηνή» 

Ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις από την Παιδική Σκηνή με το έργο του Θοδωρή Παπαιωάννου «Το ποτάμι που θύμωσε». Μια παραγωγή που ενθουσίασε  μικρούς και μεγάλους που την παρακολούθησαν, αφού κατέκλυσαν επί μία εβδομάδα την αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας. Μια δουλειά του Εδεσσαϊκού Θεάτρου που κατά γενική ομολογία άγγιζε επαγγελματικές παραγωγές, αφού δεν έγιναν «εκπτώσεις» σε σκηνικά, κοστούμια και φυσικά ερμηνείες. . Με πρωτεργάτη τον ίδιο τον συγγραφέα που επιμελήθηκε τη σκηνοθεσία, οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, ζωντάνεψαν στο σανίδι τους ήρωες του παραμυθιού του, προσφέροντας θέαμα στο κοινό της πόλης μας, με πυξίδα το μεράκι και την αγάπη τους για την τέχνη του Θεάτρου.
Η Διοίκηση του συλλόγου, ευχαριστεί όλους όσοι εργάστηκαν μπροστά και πίσω από τα φώτα της ράμπας, ηθοποιούς και τεχνικούς, που συνετέλεσαν στο εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πέλλας κο Θόδωρο Θεοδωρίδη, τη μαθητική κοινότητα και τους εκπαιδευτικούς , τα ΜΜΕ της ευρύτερης περιοχής καθώς και το ΚΠΕ για την υποστήριξη.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την απογευματινή μας παράσταση της Τετάρτης, που είχε στόχο την οικονομική ενίσχυση του ΚΔΑΠμεΑ «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ». Η Πρόεδρος του «ΟΡΙΖΟΝΤΑ» κα Κικίδου Γεωργία, χαιρέτησε την εκδήλωση, τονίζοντας την σπουδαιότητα υποστήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες μέσα από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις υποκαθιστούν την Κρατική μέριμνα.

Τριήμερο αφιέρωμα στο Θεατρικό Εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας (1,2 και 3 Απρίλη) όπου τα παιδιά της Πειραματικής Σκηνής με συντονίστρια τη Θεατρολόγο κα Χρύσα Αλεξάκη, παρουσίασαν τεχνικές Θεάτρου επινόησης και αυτοσχεδιασμό. Την ανοιχτή πρόβα με τίτλο «Sleeping…..work in progrees» παρακολούθησαν γονείς και κοινό ενώ το project ήταν βασισμένο στο παραμύθι της Ωραίας Κοιμωμένης με αναφορές στο προσφυγικό ζήτημα και τις βομβιστικές επιθέσεις του ISIS.
Το Θεατρικό Εργαστήρι λειτουργεί κάθε Σάββατο στο εντευκτήριο του συλλόγου (3μμ-5μμ Πειραματική ομάδα Εφήβων και 5μμ-7μμ Θεατρικό Παιχνίδι για παιδιά 4-12 ετών)

Το Σάββατο 2 Απριλίου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η Κεντρική Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας, είχε ως επίσημο καλεσμένο τον διακεκριμένο συγγραφέα Μάκη Τσίτα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας. Ο συγγραφέας συνομίλησε με την Πρόεδρο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κα Δέσποινα Οτουντζίδου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση και παραχώρησε το παραμύθι του « Ο αδέσποτος Κώστας» με ιδιόχειρη αφιέρωση για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του συλλόγου. Αξίζει να σημειωθεί πως την ηχητική υποστήριξη της εκδήλωσης, παραχώρησε το Εδεσσαϊκό Θέατρο με υπεύθυνη χειρισμού το μέλος του Ε.Θ. Μαίρη Πέτκου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο «Έδεσσα, η πόλη των χρωμάτων» που διοργάνωσε ο σύλλογος Βαρόσι σε συνεργασία με την εικαστική ομάδα του κου Πάρι Χατζηγιάννη, το Σάββατο 2 Απριλίου στο Παρθεναγωγείο, παραβρέθηκαν εκπροσωπώντας το Εδεσσαϊκό Θέατρο, η Πρόεδρος κα Δέσποινα Οτουντζίδου με τον Αντιπρόεδρο του συλλόγου κο Χρήστο Τσαβέα, θαυμάζοντας τις δημιουργίες των καλλιτεχνών. Συζητήθηκε επίσης η προοπτική συνεργασίας του κου Πάρι Χατζηγιάννη και της ομάδας του με το Εδεσσαϊκό Θέατρο.



ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΝΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



Από το Δήμο Αλμωπίας ανακοινώνεται ότι έχουν αναρτηθεί οι πίνακες δικαιούχων και απορριφθέντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου.
Τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στο πίνακα ανακοινώσεων του Δήμου Αλμωπίας και οι εγκεκριμένοι  μπορούν να παραλαμβάνουν, αυτοπροσώπως,  την κάρτα δικαιούχου με την επίδειξη  της αστυνομικής τους ταυτότητας  ή με το Α.Μ.Κ.Α. τους.
Επίσης ανακοινώνεται η πρώτη διανομή πορτοκαλιών και πατάτας από τις εγκαταστάσεις του ΑΦΟΣ ΕΝΩΣΗ ( ψυγεία πρώην ένωσης) με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Τετάρτη 6/4/2016: Δικαιούχοι που το επώνυμό τους αρχίζει από το Α έως και το Ι.
 Πέμπτη 7/4/2016: Δικαιούχοι που το επώνυμό τους αρχίζει από το Κ έως και το Ο.
Παρασκευή 8/4/2016: Δικαιούχοι που το επώνυμό τους αρχίζει από το Π έως και το Ω.
Ώρες διανομής 9 π.μ.  έως 14 μ.μ.
Οι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν την κάρτα μέλους και την αστυνομική τους ταυτότητα.
Σε περίπτωση που θέλουν να παραλάβουν προϊόντα για λογαριασμό άλλου απαιτείται εξουσιοδότηση.
Λόγω του όγκου των προϊόντων κρίνεται σκόπιμο οι δικαιούχοι να προσέρχονται με αυτοκίνητο.


Τσιμτσιρίδης Γεώργιος
Αντιδήμαρχος

Μετάθεση ημερομηνίας έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής Δ.Ε. 2015



Μετάθεση προθεσμίας έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής Δηλώσεων Εφαρμογής  2015 δικαιούχων της Δράσης 2.3Β «Σύστημα Ολοκληρωμένης  Διαχείρισης στην Παραγωγή Σακχαρότευτλων» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις» του ΠΑΑ 2007-2013 

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Πέλλας  ανακοινώνεται ότι βάσει απόφασης του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ μετατίθεται, εκ νέου, η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της Δήλωσης Εφαρμογής (Δ.Ε.) έτους 2015 για το σύνολο των γεωργοπεριβαλλοντικών Δράσεων του Μέτρου 214 του ΠΑΑ 2007-2013, συμπεριλαμβανομένης της Δράσης 2.3 (Β).
Βάσει της απόφασης, η ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της Δ.Ε. 2015, μετατίθεται από τις 4/4/2016 στη νέα ημερομηνία 6/5/2016 και για 20 εργάσιμες ημέρες.  Οι προθεσμίες ηλεκτρονικής υποβολής για τους δικαιούχους των 2 Προσκλήσεων της Δράσης 2.3 (Β), διαμορφώνονται  πλέον ως ακολούθως:
Δήλωση Εφαρμογής (Δ.Ε.) 2015: 6/5/2016 έως 2/6/2016 (6/5/2016 + 20 εργάσιμες)
ΕΣΠΔ 2016(υποβολή και αναθεώρηση): 6/5/2016 έως 2/6/2016 
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής & Ζωϊκής Παραγωγής Γιαννιτσών της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Πλατεία Πίκπα, 58100 Γιαννιτσά, τηλ.2381352304).

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ



       Eνα ακόμη  όπλο  στην φαρέτρα τους κατά του καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα διαθέτουν πλέον οι Ωτορινολαρυγγολόγοι μετά από πολύχρονη επιστημονική μελέτη.
Πρόκειται για την  προληπτική αμυγδαλεκτομή  η οποία  μειώνει θεαματικά  τον μελλοντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του στόματος-στοματοφάρυγγα  και ειδικότερα του καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό του  HPV.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διήρκησε 35 χρόνια και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό CancerPreventionReserchη μείωση φτάνει το 60% και όταν  η αφαίρεση των αμυγδαλών έγινε στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%.
«Η αμυγδαλεκτομή δεν θα πρέπει να γίνεται συστηματικά για πρόληψη, καθώς οι πιθανότητες είναι μικρές για το νόσημα» αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση
.
«Ωστόσο  οι ασθενείς  με HPVπου είναι υψηλού ρίσκου, κατά τα πρότυπα των BRCAθετικών ασθενών για τον καρκίνο του μαστού, θα πρέπει να υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή  για προληπτικούς λόγους έναντι του καρκίνου».
Οι καρκίνοι του στόματος-στοματοφάρυγγα, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν στις αμυγδαλές και τη βάση της γλώσσας, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια  βρίσκονται σε έξαρση.
Κι αυτό οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, γνωστός ως HPV, που είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενος.
 Το ερώτημα που προέκυψε ήταν  για τους Ω.Ρ.Λ αν η αμυγδαλεκτομή, μια πολλή συχνή και διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να μειώσει το ρίσκο γι’ αυτούς τους καρκίνους.
Η μελέτη έγινε στη Δανία, όπου μελετήθηκαν δεδομένα από το DanishCancerRegistryκαι βρέθηκε ότι 90755 ασθενείς είχαν υποβληθεί σε αμυγδαλεκτομή. Ανάμεσα στο 1977 και το 2012, οι αμυγδαλεκτομές μειώθηκαν κατά 33,8%. Παρόλα αυτά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι, κατά την ίδια περίοδο, οι περιπτώσεις καρκίνου του στοματοφάρυγγα είχαν αυξηθεί σημαντικά.
Οι μελετητές βρήκαν ότι η απουσία των αμυγδαλών μειώνει την πιθανότητα για καρκίνο κατά 60%, ενώ ,όταν η αφαίρεση των αμυγδαλών είχε γίνει στην παιδική ηλικία, η μείωση της πιθανότητας έφτανε στο 85%!
Όπως εξηγεί ο κ Αρτόπουλος σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιασμός για τον ιό HPVβρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης, ενώ η αμυγδαλεκτομή μπορεί να θεωρηθεί ως ένα επιπλέον όπλο στην μάχη κατά του καρκίνου στόματος από HPV.
 
ΚΑΡΚΙΝΟΙ      ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ-ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
 
Συχνά τον εντοπίζουμε :
 
  • Στις αμυγδαλές
  • Στο φάρυγγα
  • Στο κάτω χείλος
  • Στη γλώσσα
  • Στο έδαφος του στόματος
  • Στις παρειές
  • Στα ούλα
  • Στην υπερώα
 
 
Ο καρκίνος του στόματος-στοματοφάρυγγα εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους ηλικίας άνω των σαράντα χρόνων αλλά μπορεί να προσβάλλει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας. Αναφέρονται μερικά προειδοποιητικά σημεία που βοηθούν στην αποκάλυψή τους: 

 

  • Πληγή στο στόμα που δεν επουλώνεται.
  • Πόνος ή αίσθημα ότι κάτι έχει σφηνωθεί στο φάρυγγα.
  • Δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση.
  • Δυσκολία στην κίνηση της κάτω γνάθου ή της γλώσσας.
  • Μούδιασμα της γλώσσας ή άλλης περιοχής του στόματος.
  • Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.  
  • Λευκή ή κόκκινη κηλίδα στα ούλα, στη γλώσσα, ή στο βλεννογόνο του στόματος.
  • Διόγκωση ή πάχυνση στην παρειά ή στα χείλη.
  • Διόγκωση στη γνάθο το οποίο εμποδίζει την οδοντοστοιχία να εφαρμόζει στη θέση της ή την καθιστά άβολη.  
 
          ΔΙΑΦΝΩΣΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ-ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
 
Η κλινική εικόνα θέτει την υποψία, αλλά η διάγνωση μπαίνει με τη βιοψία.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από τους εξής παράγοντες: Τη  θέση της βλάβης, την έκτασή της, τον ιστολογικό τύπο, όπως αυτός έχει προκύψει από την ληφθήσα βιοψία και την παρουσία ή μη τραχηλικών και απομακρυσμένων μεταστάσεων.
Η χειρουργική εξαίρεση, η σύγχρονη ακτινοθεραπία και χημειοθεραπεία με φάρμακα νέας γενιάς είναι τα όπλα στην αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.
 

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...