Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ελπίδες Προμάχων - Εθνικός Αριδαίας 0 - 0

4η Αγωνιστική

3-12-2022

ΕΛΠΙΔΕΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 0-0

Ρεπορτάζ: Άλεξ Αμπάρης

Σε ένα όμορφο παιχνίδι με διαρκείς φάσεις εκατέροθεν, Ελπίδες και Εθνικός αναδείχθηκαν ισόπαλοι χωρίς τέρματα.

Ο αγώνας είχε ασταμάτητο ρυθμό, με έντονη πίεση στον χώρο του κέντρου και από τις δυο ομάδες και αν υπήρχε καθαρό μυαλό στις επιθετικές αιχμές, τότε το σκορ θα εμπλουτίζονταν με μεγάλα νούμερα και στις δυο πλευρές.

Εν κατακλείδι, το αποτέλεσμα κρίνεται δίκαιο με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές να καταθέτουν ευοίωνες υποσχέσεις για το ποδοσφαιρικό μέλλον της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας μας.

Από τις Ελπίδες διακρίθηκαν οι Ταραλίδης, Κόλτσης, Σαπουντζής και Νέμτσης.


Από τον Εθνικό ξεχώρισαν οι Καρατζίδης, Φωτίου, Κ. Τσολερίδης, Παμπόρης και Σ. Τσολερίδης.


Η διαιτησία του κυρίου Σιδηρόπουλου και των βοηθών του Χατζηλιόντα και Κακλάνη ήταν πολύ καλή.





























 

Ο «Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών» στο Γυμνάσιο Προμάχων.


 Ο «Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών» στο Γυμνάσιο Προμάχων

Την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου επισκέφτηκε το Γυμνάσιο Προμάχων ο «Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών». Πρόκειται για έναν από τους είκοσι  Συλλόγους, που δραστηριοποιούνται στην  Ελλάδα με ανάλογη δράση, ενώ είναι μοναδικός στη Βόρειο Ελλάδα. στο είδος του, Στόχος του Συλλόγου, που λειτουργεί  αφιλοκερδώς και με μεγάλο ζήλο, είναι η αναπαράσταση της Ιστορίας με έναν τρόπο που ξεφεύγει από την παραδοσιακή διδασκαλία της. 

 Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μανώλης Σαββίδης- στα πλαίσια της παρουσίασης της φορεσιάς και του οπλισμού των πολεμιστών του 1821- έδωσε έμφαση σε αντιπολεμικά μηνύματα από τη μια, ενώ από την άλλη τόνισε την ανάγκη να αγαπάμε την δική μας πατρίδα, να σεβόμαστε τις πατρίδες των άλλων λαών και ταυτόχρονα να διατηρούμε τη ιστορική μας μνήμη!

Ο βιωματικός χαρακτήρας της παρουσίαση της διδασκαλίας φάνηκε κυρίως από το γεγονός ότι δύο  μέλη του Συλλόγου, ο κ. Ιωάννης Παπαχρηστούδης και ο Θεοδόσης Παπαναστασίου, ήταν ενδεδυμένα με  απομίμηση της φορεσιάς των αγωνιστών του 21.

 Σε μία συγκινητική και υποβλητική ατμόσφαιρα οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Προμάχων είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες τόσο για τη φορεσιά των αγωνιστών όσο  και για τον οπλισμό τους. Ο κύριος Σαββίδης τόνισε ότι  εκτός από τη φουστανέλα   μεγάλη σημασία  είχε και η κάπα που φορούσαν οι αγωνιστές, η οποία τους προστάτευε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του ψύχους αλλά και της ζέστης και ότι  η λειτουργικότητα του ταγαριού ήταν μεγάλη, 

Συγκίνηση προκάλεσε  επίσης η έκθεση αυθεντικών όπλων από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, τα οποία είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας! Πρόκειται γι όπλα τα οποία διατίθενται –όπως επισημάνθηκε- και για τα γυρίσματα ταινιών ιστορικού περιεχομένου από το συγκεκριμένο σύλλογο. Εντύπωση έκανε η απομίμηση  λαβάρου της επανάστασης  από τη Μάνη με το σύνθημα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» και με τη δωρική επιγραφή «Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ», που παραπέμπει στους τριακόσιους του Λεωνίδα. Ο διάλογος που διεξήχθη μεταξύ μαθητών και των μελών του Συλλόγου αποδείχθηκε ιδιαίτερα εποικοδομητικός!

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι την τοπική αυτοδιοίκηση εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτριος Βέσκος , που συγχάρηκε τους αναβιωτές της Ιστορίας ,οι οποίοι πήραν μέρος και στην παρέλαση  για την απελευθέρωση της Αλμωπίας,  ενώ τους χάρισε ένα αναμνηστικό βιβλίο σχετικό με την Ιστορία της Αλμωπίας, 


 Ευχαριστούμε θερμά τον «Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης Αυτής Γιαννιτσών», που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην πρόσκληση  μας και  τον  επαινούμε   ιδιαίτερα ,για τη  μέγιστη συμβολή του στη διατήρησή της ιστορικής μας μνήμης.  


                                                                                                                Ο Διευθυντής, 

ο Σύλλογος διδασκόντων και 

ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Προμάχων






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...