Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


Επίσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών στον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
Θεόδωρο Θεοδωρίδη
Ενόψει της οργάνωσης των 29ων ΖΩΟΔΟΧΕΙΩΝ στην Πλατεία Τραπεζούντος Γιαννιτσών (Παρασκευή 25 Απριλίου)

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Σχεδιασμού – Προγραμματισμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υποδέχθηκε στο γραφείο του τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών και συγκεκριμένα τον κ. Νίκο Χωραφίδη (Πρόεδρο), Κωνσταντίνο Ποργιατζίδη (Αντιπρόεδρο) και Στάθη Καραγιαννίδη (Ταμία). Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν τον κ. Αντιπεριφερειάρχη για να τον προσκαλέσουν, μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στα φετινά 29α Ζωοδόχεια που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην πλατεία της Νέας Τραπεζούντας Γιαννιτσών (ώρα 8.00 το απόγευμα) στα Γιαννιτσά.


Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, με την ευκαιρία της συνάντησης, συζήτησε με τα μέλη του δραστήριου ποντιακού συλλόγου για τη δράση τους, το σχεδιασμό της εκδήλωσης-θεσμό «Ζωοδόχεια» και τα μελλοντικά τους σχέδια. Ο κ. Θεοδωρίδης ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για το πολιτιστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και τις δυνατότητες για χρηματοδότηση δράσεων πολιτισμού, σε συνδυασμό και με την τουριστική ανάπτυξη, που περιλαμβάνονται στο νέο ΕΣΠΑ. Επίσης, συνεχάρη το σύλλογο για την προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και τους ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους σε κοινές δράσεις που έχουν υλοποιηθεί από την Περιφέρεια και τον Σύλλογο. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε μάλιστα τη συνδρομή και τη συνεργασία του συλλόγου, μαζί με τους υπόλοιπους ποντιακούς και προσφυγικούς συλλόγους της Πέλλας για την οργάνωση των επίσημων εκδηλώσεων μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων, με πιθανότερη ημερομηνία πραγματοποίησης την 11η Μαΐου. 

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15/4/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 
ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 
ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (15.04.2014), τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

Σημαντική επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο Μεγάλη Τετάρτη  (16-4-2014) και από τα βορειοδυτικά.
Πιο αναλυτικά :
1.Τη Μεγάλη Τετάρτη  (16-4-2014) ισχυρές βροχές και καταιγίδες που είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι  και πολύ ισχυρούς ανέμους προβλέπονται στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Τα έντονα φαινόμενα  γρήγορα θα επεκταθούν σε όλη τη δυτική και τη Βόρεια Ελλάδα, μετά το μεσημέρι στη Θεσσαλία  και την Κεντρική Στερεά  και κατά τη διάρκεια της νύχτας  στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Χιόνια θα πέσουν το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας (κυρίως της Δυτικής) και της δυτικής Στερεάς (πάνω από  τα 1.200 μέτρα). 
2.Τη Μεγάλη Πέμπτη (17-4-2014) στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται βροχές  και καταιγίδες οι οποίες πιθανόν  κατά διαστήματα να είναι τοπικά ισχυρές. Τα έντονα φαινόμενα της παραγράφου 1 θα επηρεάσουν την υπόλοιπη χώρα, βαθμιαία όμως  στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά , την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο  θα εξασθενήσουν. Χιόνια στα ορεινά (πάνω από τα 1.100 μέτρα). 
3. Τη Μεγάλη Παρασκευή (18-4-2014) ο άστατος καιρός θα συνεχιστεί με περαιτέρω εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες στις περισσότερες περιοχές  εκτός από την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου  όπου είναι πιθανό να εκδηλώνονται  ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και  βόρεια ορεινά (πάνω από τα  1.100 ΜΕΤΡΑ).

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

Παρακαλούνται οι πολίτες  όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. 
 Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. 
Ειδικότερα: 
Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΙΧΑΛΑΖΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΓΑ

     ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ       
ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΖΑΜΤΖΗΣ
Κοσμήτορας της Βουλής
 Βουλευτής Νομού Πέλλας – Νέα Δημοκρατία

 .
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σκύδρα  15-4-2014

 Ιορδάνης Τζαμτζής: «Εγκρίθηκε από τον ΕΛΓΑ η δημοπρασία για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα»


Η Διοίκηση του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τον  Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή για την δημοπρασία του  προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας των καλλιεργειών για τα επόμενα έτη, ανταποκρινόμενη στην σχετική ερώτηση που είχε υποβάλλει αλλά και στις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε ο Βουλευτής,  τόσο στον Πρόεδρο κ. Έξαρχο , όσο και στον Αντιπρόεδρο κ. Μποτό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ συνεδρίασε σήμερα 15-4-2014 και ενέκρινε  την δημοπρασία για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας των επόμενων ετών με βομβαρδισμό με ιωδιούχο άργυρο από αεροπλάνα,  για την αντιμετώπιση των χαλαζοφόρων νεφών. 
Να σημειωθεί ότι η δημοπρασία θα ελεγχθεί  και από το ελεγκτικό συνέδριο του κράτους.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΓΑ θα πραγματοποιήσει πληρωμές τη Μεγάλη Πέμπτη, 17-4-2014, για ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο από παγετό, βροχόπτωση, χαλάζι και ανεμοθύελλα του Νομού Πέλλας

Παρατίθεται η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Τζαμτζής για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας και για τις καθυστερήσεις των αποζημιώσεων:

Κύριε Υπουργέ,
 Το 2013 προσλήφθηκαν για τις ανάγκες του ΕΛΓΑ γεωπόνοι για ένα τρίμηνο.
 Οι γεωπόνοι αυτοί, βάσει της σύμβασης απολύθηκαν και πολύ αργότερα εκλήθησαν από την υπηρεσία να συμπληρώσουν τις εκτιμήσεις τους στα έγγραφα. Με την διαδικασία  όμως αυτή υπήρξαν καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να φθάσουμε πριν το Πάσχα για να πληρωθούν οι ζημιές στους αγρότες.
 Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος και χαλαζόπτωση έπληξε περιοχές της Πέλλας.
Ο κίνδυνος να υπάρξουν ζημιές είναι μεγάλος και η λειτουργία των αεροπλάνων αντιμετώπισης των χαλαζοφόρων νεφών, απαραίτητη.
Κύριε Υπουργέ,
Ο ΕΛΓΑ δεν χρηματοδοτείται πλέον από το κράτος και οι προσλήψεις των γεωπόνων για το έτος 2014 θα πρέπει να είναι 8μήνες και όχι 3μήνες ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και έγκαιρα για οποιαδήποτε διαδικασία καταγραφής ζημιών και αποζημίωσης.
Ερωτάστε κ. Υπουργέ,
α) Τι προτίθεσθε να πράξετε κατά τη διαδικασία πρόσληψης εποχιακών γεωπόνων στον ΕΛΓΑ;

β) Έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου αντιχαλαζικής προστασίας από εταιρεία για την επόμενη 5ετία;

γ) Πότε θα αρχίσουν να πετούν τα αεροπλάνα για την αντιχαλαζική προστασία;
Ο ερωτών Βουλευτής
Τζαμτζής Ιορδάνης

Βουλευτής Ν. Πέλλας

ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ


Ευλογημένος τόπος.
Που όπως η κλώσα μαζεύει στη ζεστή αγκαλιά της τα νεογνά κλωσοπούλια, εκπέμπει λες ένα πρωτόγονο κάλεσμα με τις νεράιδες, αναγκάζοντας τους απανταχού γόνους του να επιστρέψουν στα πατρογονικά.Πρόμαχοι. Πάσχα. Άνοιξη. Ανάσταση Κυρίου, ψυχής, σώματος.

Άγγιγμα Θεού, αυτή η εσχατιά της Πατρίδας, τόσο αγαπημένη, τόσο ποθητή. Παρέες νέων, μαθητές, φοιτητές, ενώνονται, ομήγυρη, τραπεζάκια, καφές, κουβέντες, σχέδια, όνειρα, έρωτες, κάτω από τον ζωογόνο ζεστό ήλιο, στα υπώρεια του καταπράσινου όγκου.

Γενναιόδωρη γη, χαρίζει απλόχερα τα αγαθά της, γιαγιάδες στην εξοχή, συλλογή του μυστικού-μαγικού αγριόχορτου για το βάψιμο του Πασχαλιάτικου κόκκινου αυγού.

Σμίγει το φρεσκοβαμμένο λευκό του ασβέστη με το καταγάλανο του ουρανού, γαλανόλευκες και δικέφαλοι αετοί στο κίτρινο της Ορθοδοξίας. Μεθυστικές γαργαλιστικές οσμές, πειρασμός για αμαρτίες, στο αποκορύφωμα της νηστείας. Τσουρέκια πλέκονται, μυρωδιές αναδύονται, εντατικές προετοιμασίες.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, συγκινησιακή φόρτιση, μητέρες, μικρά παιδιά, χέρια ενωμένα, πόδια με βηματισμό γοργό, ακολουθούν τον πένθιμο χτύπο του καμπαναριού. Νονοί κατάφορτοι με δώρα, χαρίζουν χαμόγελα στα βαφτιστήρια, λαμπάδες τσουρέκια, κόκκινα αυγά. Πουμπράτιμ- πουσέστριμες ανταμώνουν, αμοιβαία ανταλλαγή δώρων, αιώνια αναβίωση εθίμων. Δώρα στον Εσταυρωμένο, λαοθάλασσα γυναικών, δυνατές φωνές δημοπρασία ρούχων, γιορτή σιωπηρή, 

Τα χρώματα της ίριδας, χιλιάδες τα αρωματικά άνθη, μαυροντυμένες νέες, στολίζουν τον ενταφιασμένο Αμνό. Νυχτέρι, να φυλάξουν τον "φύλακα των ψυχών", και η  μαυροφορεμένη  γιαγιά με πνιγμένη, σπαρακτική φωνή να μοιρολογάει, μια Εκείνον και μια τον αδικοχαμένο γιο της.

Εκατοντάδες κεράκια στα στενά, σαν νυχτερινές πυγολαμπίδες, σε ένα ποτάμι φωτός, που διαρρέει τον τόπο, και ο επιτάφιος ψηλά, πάνω στα στιβαρά μπράτσα των λυγερόκορμων νέων. Όμορφες κοπέλες, μαύρα ρούχα, ροδοπέταλα, ραίνουν τον Ζωοδότη νεκρό, ενώ οι μονότονοι πένθιμοι χτύποι της καμπάνας, σου δονούν το είναι σου. Προσευχή, περισυλλογή, συναισθήματα.

Αποκορύφωμα του Σαββάτου και η καταιγιστική κοσμοσυρροή σε φορτίζει, σε κάνει να αποζητάς τη λύτρωση, την Ανάσταση.
"Δεύτε λάβετε φως" και η πλατεία ασφυκτιά υπό το βάρος του συγκεντρωμένου πλήθους. Λαμπάδες διάσπαρτες, μικροί και μεγάλοι αγωνιούν.
"Χριστός Ανέστη" , δυνατή φωνή του Πατρός Γεωργίου, σείεται η ατμόσφαιρα, φωνή νίκης της Ζωής, ήττας του Θανάτου.
Εκατοντάδες πολύχρωμα πυροτεχνήματα, φωτίζουν το μαύρο στερέωμα, δεκάδες φωτεινά μπαλόνια, απογειώνονται, οδεύουν στα ουράνια, εξαφανίζονται  στη χάση του ματιού.
Αγκαλιές , φιλιά, ευχές, τσούγκρισμα κόκκινων αυγών, πρόσωπα χαμογελαστά, άδολα, γιορτάζουν.
Αναταραχή μεγάλη, να σταλεί το μήνυμα της Νίκης του Θεού, ενώ οι μεγαλύτεροι, οι νοικοκυραίοι, αναχωρούν με το Άγιο φως να φωτίσουν τα σπίτια τους, να χαράξουν στην εξώπορτα το σημείο του σταυρού.
Οι γενναιότεροι επιστρέφουν στο Ναό, υπομονετικά προσμένοντας να ακούσουν τον Πατέρα να τους προσκαλεί να κοινωνήσουνε "σώμα και αίμα Κυρίου" στις 2 τα μεσάνυχτα.
Επιστροφή στο σπίτι και η μαγειρίτσα τους ευφραίνει, ανταμείβοντας την πολυήμερη νηστεία τους.

Γιορτές και πανηγύρια την επομένη και οι γαστριμαργικές ακολασίες δεν έχουν τελειωμό. Τραγούδια, χαρές, οικογένεια ενωμένη, πειράγματα, ευχές, τραγούδι και χορός γύρω από τον ξεροψημένο οβελία.

Κι αν μπορούσε κανείς να πετάξει ψηλά να δει, θα έβλεπα έναν τόπο πανέμορφο, με ευτυχισμένους και περήφανους ανθρώπους, να γιορτάζουν και να υμνολογούν, τηρώντας παραδόσεις δεκαετιών, εδώ, στον ίδιο τόπο, που οι προπάπποι τους, έκαναν τα ίδια.
Και αυτοί τώρα παραλαμβάνοντας την σκυτάλη, συνεχίζουν ελπίζοντας να την μεταλαμπαδεύσουν  ανέπαφη στους επόμενους, συνεχίζοντας αυτό το αιώνιο γαϊτανάκι της παράδοσης φωνάζοντας δυνατά  "ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ".

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΨΑΛΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι μεταφέρεται η ημέρα διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς Αψάλου για το Σάββατο 19 Απριλίου λόγω της αργίας της Δευτέρας του Πάσχα.

Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας της λαϊκής αγοράς ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.



Από το Δήμο Αλμωπίας

ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

«Εαρινή συμφωνία» Γιάννης Ρίτσος


Άκου τα σήμαντρα
των εαρινών εκκλησιών.
Είναι οι εκκλησίες
που δε γνώρισαν τη σταύρωση
και την ανάσταση.

Γνώρισαν μόνο τις εικόνες
του Δωδεκαετούς
που “χε μια μάνα τρυφερή
που τον περίμενε τα βράδια στο κατώφλι
έναν πατέρα ειρηνικό που ευωδίαζε χωράφι
που “χε στα μάτια του το μήνυμα
της επερχόμενης Μαγδαληνής.

Χριστέ μου
τι θα “τανε η πορεία σου
δίχως τη σμύρνα και το νάρδο
στα σκονισμένα πόδια σου;».

“Χριστέ μου, γιατί φόρεσες αυτό μακρύ πένθιμο φουστάνι κι
αυτά τ’ αγκάθια στο κεφάλι σου;
Χάθηκαν τα λουλούδια;
Ή τάχατε, αν φορούσες παπαρούνες πάνου στ’ αχτένιστα μαλλιά
δε θα σ’ την πόρτα του ουρανού;
Μη χαμογελάς που ‘χω κ’ εγώ δεμένο το κεφάλι.
Είναι που γλίστρησα προχτές μέσα στα βάτα κυνηγώντας πεταλούδες.
Έλα να πιαστούμε από το χέρι σαν παιδιά και να πάμε
στους αγρούς να σε μάθω φλογέρα.
Πάμε να σου κόψω τα λυπημένα μαλλιά σου με το ίδιο
μεγάλο ψαλίδι που κουρεύουν τα προβατάκια.
Και να δεις, ο Θεός θα μας αγαπήσει, θα μας βάλει να κάτσουμε
στα πόδια του και θα χαμογελάει γλυκά καθώς εμείς θα
στολίζουμε τα μακριά τα μακριά μουστάκια του με μαργαρίτες.
Κι όταν βραδιάσει θα ζέψουμε το μικρό του τ’ αμάξι που το
σέρνουν οι γρύλλοι και θα περάσουμε στη μέση του παραδείσου
ενώ οι άγγελοι θ’ ανάβουν τ’ αστέρια για να φωτίζουν
τ’ άλλα παιδάκια που μείνανε κάτου στον κάμπο…”

(Γιάννης Ρίτσος, Όνειρο καλοκαιρινού μεσημεριού)



ΠΗΓΗ...http://pyroessa-logotimis.blogspot.gr/

ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ. ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Νίκος Καζαντζάκης, “Μαγδαληνή”

Ω Κύριε, εγώ ‘μαι που έσπασα σα μυρογιάλι
στα ιερά σου πόδια την καρδιά μου, και τα ολόξανθα
μακριά μαλλιά μου εγώ τ’ ανέμισα στις τρέμουλες,
σκυφτές των Αποστόλων κεφαλές, σα φλάμπουρο!

Εγώ ‘μαι που όντας όλοι οι εδικοί μακριάθε
κοιτώντας το σταυρό σε κλαίγαν σκορπισμένοι,
στεκόμουν στο πλευρό σου παραστάτης, κι όρθια
στα χέρια μου εδεχόμουν, στην ποδιά, στο πρόσωπο,
πηχτό, ζεστό, σαν όμπρο θερινό, το γαίμα σου!

Κ’ έκραζα: Ανοίξου γης, ποτίσου γης, σκιρτήστε
σα σπόροι αθάνατοι στο χώμα, ώ πεθαμένοι!
Χριστέ, κι αν όλοι σ’ αρνηθούν, δε θα πεθάνεις!

Γιατί στον κόρφο μου το αθάνατο νερό
κρατώ και σε κερνώ, και κατεβαίνεις πάλι
στη γης, και περπατάς μαζί μου στα χωράφια,
βολές σωπαίνοντας γλυκά, βολές ταΐζοντας
το Λόγο τον καλό στα πεινασμένα πλήθη.



ΠΗΓΗ...http://pyroessa-logotimis.blogspot.gr/

ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ. ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ

Οἱ πόνοι τῆς Παναγιᾶς-Κώστας Βάρναλης 

Ποῦ νὰ σὲ κρύψω, γιόκα μου, νὰ μὴ σὲ φτάνουν οἱ κακοί;
Σὲ ποιὸ νησὶ τοῦ Ὠκεανοῦ, σὲ ποιὰ κορφὴν ἐρημική;
Δὲ θὰ σὲ μάθω νὰ μιλᾷς καὶ τ᾿ ἄδικο φωνάξεις.
Ξέρω πῶς θἄχεις τὴν καρδιὰ τόσο καλή, τόσο γλυκή,
ποὺ μὲ τὰ βρόχια τῆς ὀργῆς ταχιὰ θενὰ σπαράξεις.

Σὺ θἄχεις μάτια γαλανά,θἄχεις κορμάκι τρυφερό,
θὰ σὲ φυλάω ἀπὸ ματιὰ κακὴ κι ἀπὸ κακὸν καιρό,
ἀπὸ τὸ πρῶτο ξάφνισμα τῆς ξυπνημένης νιότης.
Δὲν εἶσαι σὺ γιὰ μάχητες, δὲν εἶσαι σὺ γιὰ τὸ σταυρό.

Ἐσὺ νοικοκερόπουλο -ὄχι σκλάβος ἢ προδότης.
Τὴ νύχτα θὰ συκώνομαι κι ἀγάλια θὰ νυχοπατῶ,
νὰ σκύβω τὴν ἀνάσα σου ν᾿ ἀκῶ, πουλάκι μου ζεστὸ
νὰ σοῦ ῾τοιμάζω στὴ φωτιὰ γάλα καὶ χαμομήλι,
κ᾿ ὕστερα ἀπ᾿ τὸ παράθυρο μὲ καρδιοχτύπι νὰ κοιτῶ
ποὺ θὰ πηγαίνεις στὸ σκολιό με πλάκα καὶ κοντύλι.

Κι ἂν κάποτε τὰ φρένα σου μ᾿ ἀλήθεια, φῶς τῆς ἀστραπῆς,
χτυπήσει ὁ Κύρης τ᾿ οὐρανοῦ, παιδάκι μου νὰ μὴ τὴν πεῖς!

Θεριὰ οἱ ἀνθρώποι, δὲ μποροῦν τὸ φῶς νὰ τὸ σηκώσουν!
Δὲν εἶν᾿ ἀλήθεια πιὸ χρυσὴ σὰν τὴν ἀλήθεια τῆς σιωπῆς.
Χίλιες φορὲς νὰ γεννηθεῖς, τόσες θὰ σὲ σταυρώσουν!



ΠΗΓΗ...http://pyroessa-logotimis.blogspot.gr/

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΓΙΟΣ: "ΥΑΙΝΕΣ, ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΒΑΡΥΠΟΙΝΙΤΕΣ, ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ".


Ανίκανοι  να συνθέσουν , να συγκροτήσουν συνδυασμό από πρόσωπα αξιόπιστα 
στην κοινωνία του Δήμου Αλμωπίας ,  ύαινες , κηδεμόνες  και βαρυποινίτες στην
συνείδηση  των πολιτών του Δήμου Αλμωπίας , διαδίδουν διαρκώς ψευδές ειδήσεις 
με σκοπό να  εξαπατήσουν , να  καρπωθούν  έστω και την τελευταία στιγμή  κάποιον άνθρωπο
αξιόλογο για να δώσουν αξία  στην ελλειπή και ανούσια ύπαρξή τους.


 Είναι σε κατάσταση πανικού  , γιατί νοιώθουν να φεύγει το εδαφος κάτω απο τα πόδια τους.
Δεν πρόκειται να ανταποκριθούμε σε κανένα κάλεσμα καμιάς ύαινας .
 
 Η κοινωνία της Αλμωπίας εχει μια δυνατότητα και θα το πράξει , να στείλει στα αζήτητα 
όλους αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο , με τις επιλογές σκόπιμες και μη ,έφεραν 
τον τόπο μας σε αυτό το χάλι .

 Εχουμε μια επιλογή, να πετύχουμε!

Για το καλό του τόπου !

Πρώτα η Αλμωπία !


    ΑΔΑΚΑ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΓΙΟΣ

Υπ. Δήμαρχος Αλμωπίας 

Η ΦΑΪΡΟΥΖ ΨΑΛΛΕΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ "Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ".

Magnify Image

Η ντροπαλή, αποτραβηγμένη και συντηρητική προσωπικότητα της Φεΐρούζ έχει συζητηθεί συχνά από τους σχολιαστές. Παρά τη θέση της ως διάσημη προσωπικότητα και μεγάλη σταρ, η Φεΐρουζ δεν ενέργησε ποτέ σαν τέτοια, αλλά διατήρησε ένα σχεδόν ασκητικό τρόπο ζωής ανεξαρτήτως από τη φήμη και τα πλούτη της που της άνοιξαν ολόκληρο τον κόσμο.
 Κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης μουσικής της καριέρας, έδωσε πολύ λίγες συνεντεύξεις (μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού) και απέφυγε πάντα τη δημοσιότητα. Κατά τη διάρκεια όλης της ζωής της, η Φεΐρουζ ήταν πάντα χριστιανή.
 Προέρχεται από μια φτωχή Ασσυριακή "Ορθόδοξη" οικογένεια. Ο πατέρας της, ο Γουάντι Χαντάντ ήταν Ασσύριος και γεννήθηκε στην Ασσυριακή πόλη Μαρδίν της Μικράς Ασίας αλλά οι Ασσύριοι εκδιώχθηκαν από τις Οθωμανικές-Kεμαλικές εθνικές ένοπλες δυνάμεις, και ο πατέρας της Φεΐρουζ εγκαταστάθηκε στον Λίβανο. Εκεί παντρεύτηκε τη Λίσα Ελ Μπουστάνι, τη μητέρα της Φεΐρουζ, που ήταν Λιβάνια Μαρωνίτισσα.

   Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξειδικευμένου μπλογκ Νόστος, η Φεΐρουζ ασπάστηκε την Ελληνική Ορθοδοξία όταν παντρεύτηκε τον Άσσι που ήταν Ελληνορθόδοξος. Η Φεΐρουζ ψάλλει την ακολουθία της Μεγάλης Παρασκευής στις Ορθόδοξες εκκλησίες του Λιβάνου για δεκαετίες τώρα. Κάθε χρόνο ψάλλει τους Ορθόδοξους ύμνους της Μεγάλης Παρασκευής ντυμένη στα μαύρα και με δάκρυα στα μάτια που συνήθως προσπαθεί να κρύψει φορώντας γυαλιά.

 Η Φεΐρουζ έχει περάσει πολλές δοκιμασίες καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής της. Είχε ένα δύσκολο γάμο με τον Άσσι ο οποίος θεωρείται ευρέως ότι ήταν καταχρηστικός και ασκούσε βία πάνω της. Από τον γάμο της με τον Άσσι, η Φεΐρουζ απέκτησε δύο αγόρια: τον Ζιάντ και τον Χίλλε, και δύο κορίτσια: την Λαγιάλ και την Ρίμα. Γέννησε πρώτα τον Ζιάντ, έπειτα τον Χίλλε, τη Λαγιάλ και τελευταία τη Ρίμα. Ο Χίλλε αρρώστησε από μηνιγγίτιδα σύντομα μετά τη γέννησή του και έμεινε παράλυτος για το υπόλοιπο της ζωής του. Τον φροντίζει ακόμα μέχρι αυτή τη μέρα. Η κόρη της, η Λαγιάλ, πέθανε το 1987 από εγκεφαλικό.

 Η Φεΐρουζ επηρεάστηκε βαθιά από το θάνατο της κόρης της και την αναπηρία του γιου της.

 Aκούστε την να ψάλλει στα ελληνικά το "Η Ζωή εν Τάφω" 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΣΑΡΩΣΕ Η "ΜΙΚΡΑ ΑΓΓΛΙΑ" ΣΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Magnify Image

Η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη επιβεβαίωσε την φήμη της ως το απόλυτο φετινό φαβορί και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μαζί με ακόμη πέντε βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
 Η ταινία ήταν συνολικά υποψήφια σε 13 κατηγορίες ενώ ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης δεν ήταν υποψήφιος στην κατηγορία της Καλύτερης Σκηνοθεσίας, μία πρακτική που συνηθίζει επιδιώκοντας να αναδεικνύονται νέοι σκηνοθέτες. Η "Μικρά Αγγλία" κέρδισε επίσης τα βραβεία φωτογραφίας, ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, μακιγιάζ και ήχου.

   Η φετινή τελετή απονομής των βραβείων της ΕΑΚ πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με παρουσιάστρια την Μίνα Ορφανού.   Το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του "Ο εχθρός μου" απέσπασε μαζί με ακόμη τρία βραβεία ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος.

   Αναλυτικά τα βραβεία: 

  Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου Θέμης Πάνου για το Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά

   Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου Κόρα Καρβούνη για το September της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

   Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου Νίκος Γεωργάκης για το Να Κάθεσαι και να Κοιτάς του Γιώργου Σερβετά

   Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου Ρένη Πιττακή, για το ρόλο της στο Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά 

  Βραβείο Μουσικής Αλέξανδρος Βούλγαρης για τους Αισθηματίες του Νίκου Τριανταφυλλίδη 

  Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, Αγγελος Σπάρταλης για την ταινία Από τη Γη στη Σελήνη   

Βραβείο Μακιγιάζ, Εύη Ζαφειροπούλου για τη Μικρά Αγγλία  

 Βραβείο Ενδυματολογίας, Γιούλα Ζωιοπούλου για τη Μικρά Αγγλία

   Βραβείο Σκηνογραφίας Αντώνης Δαγκλίδης για τη Μικρά Αγγλία 

  Βραβείο Ηχου στους Στέφανο Ευθυμίου, Κώστα Βαρυμποπιώτης και Τάκη Γιαννόπουλο για τη Μικρά Αγγλία 

      Βραβείο Μοντάζ Γιώργος Μαυροψαρίδης, για την ταινία του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, Ο Εχθρός μου

   Βραβείο Φωτογραφίας  Σίμος Σαρκετζής για τη Μικρά Αγγλία 

  Τιμητικό Βραβείο Λουκία Ρικάκη. Παναγιώτης Ευαγγελίδης για το Λάμπουν στο Σκοτάδι

       Τιμητικό βραβείο της Nova Κώστας Γαβράς 

  Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη για το Washingtonia 

  Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Ελίνα Ψύκου για την Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά 

  Τιμητικό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2014 στον τεχνικό / colorist από την εποχή της Finos Films μέχρι και σήμερα, Γιώργο Στάμου 

  Βραβείο σεναρίου Γιάννης Τσίρος για τον Εχθρό Μου του Γιώργου Τσεμπερόπουλου 

  Βραβείο σκηνοθεσίας Γιώργος Τσεμπερόπουλος για τον Εχθρό Μου

   Βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ Παναγιώτης Ευαγγελίδης και την Αμάντα Λιβανού για το Λάμπουν στο Σκοτάδι του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. 




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΛΕΥΚΟΙ. - ΑΡΘΡΟ ΣΟΚ ΤΟΥ NATIONAL GEOGRAPHIC

Γιατί οι μαύροι της Αμερικής έγιναν πιο λευκοί -Ενα άρθρο-σοκ του National Geographic [εικόνες]

Λευκότερο δέρμα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά, ριζική αλλαγή χαρακτηριστικών. Νέες ράτσες ανθρώπων δημιουργούνται στην Αμερική, την πιο πολυεθνική χώρα στον κόσμο και οι αλλαγές αυτές σφραγίζουν τον αιώνα μας.
Ο Μάρτιν Σέλλερ είναι Γερμανός φωτογράφος που ζει στις ΗΠΑ, διάσημος γιατί φωτογραφίζει όλα τα πρόσωπα με τον ίδιο τρόπο, είτε είναι διάσημοι είτε όχι.
Μια σειρά φωτογραφιών του με τίτλο «Μιγάδες» θα μείνει στην ιστορία. Το περιοδικό Νational Geographic βασίστηκε πάνω σε αυτές τις φωτογραφίες για να αποδείξει ότι οι άνθρωποι στην Αμερική είναι όλο και λιγότερο μαύροι, ή άσπροι ή ισπανογενείς.
Η αρθρογράφος αυτού του συγκλονιστικού ντοκουμέντου αναφέρει ότι «από το 2000, το γραφείο γεννήσεων των ΗΠΑ επιτρέπει στους κατοίκους να αναφέρουν πάνω από μια «ράτσα».
Αυτή η πολυφυλετική επιλογή ώθησε 32% των κατοίκων των ΗΠΑ να δηλώσουν τα νέα τους στοιχεία. Ετσι, στη γλώσσα της χώρας μπαίνουν σιγά σιγά νέοι όροι όπως «Blackanese», «Chicanese», «Korgentinian» ή «Filatino» που περιγράφουν πολλές προσμίξεις φυλετικές στο ίδιο πρόσωπο.
Σύμφωνα με το άρθρο, ένας άνδρας 34 ετών, με καταγωγή από γονείς Εσκιμώο και Εβραίο αυτοαποκαλείται «Juskimo». Ενας άλλος, αφροαμερικανός και Μεξικανός χρησιμοποιεί τον νεολογισμό «Μπλάξικαν» δηλαδή μαύρος Μεξικανός.
Το περιοδικό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στις ΗΠΑ επιτελείται τα τελευταία χρόνια μια πραγματικά κατακλυσμιαία αλλαγή φυλών, ενώ ως το 1960 το 99% των Αμερικανών ήταν μαύροι ή λευκοί.
To άρθρο υπογράφει στο Νational Geographic η Lise Funderburg
Αφρικανή με έναν γονέα Γερμανό

Ολες οι ράτσες έχουν αλλάξει, όχι μόνον οι αφρικανικής καταγωγής







Ενα παράδειγμα αλλαγής χρώματος για τους αφρικανικής καταγωγής, είναι η Ριάνα και η Μπιγιονσέ:





Αυτός είναι ο φωτογράφος:


Πρόκειται για έναν εξαιρετικά διάσημο φωτογράφο που έχει απαθανατίσει τους διασημότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ:














ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

8ΧΡΟΝΗ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΟ "BANG BANG" ΣΕ ΤΑΛΕΝΤ ΣΟΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ ΚΛΑΙΝΕ

Η 8χρονη που συγκλόνισε πάλι -Τραγούδησε μοναδικά το bang bang και οι κριτές έκλαιγαν [βίντεο]

Η 8χρονη Αντζελίνα Τζόρνταν εξακολουθεί να ξαφνιάζει τους κριτές του ριάλιτι «Νορβηγία έχεις ταλέντο», αλλά και τον πλανήτη ολόκληρο αφού οι ερμηνείες της κάνουν τον γύρο του κόσμου.


Η 8χρονη έγινε η σταρ του ριάλιτι τραγουδώντας κλασικά και δύσκολα κομμάτια, τα οποία ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο για ένα τόσο μικρό παιδί.
Προ 20ημέρου είχε συγκλονίσει ερμηνεύοντας το δύσκολο κομμάτι της Μπίλι Χολιντέι Gloomy Sunday.
Αυτή τη φορά ερμήνευσε τη μεγάλη δημιουργία της Cher Bang bang, το οποίο επανήλθε στη δημοσιότητα με τη διασκευή της Nancy Sinatra για την ταινία Kill Bill.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: " ΤΑ LIDL ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΑ ΑΡΝΙΑ ΠΡΟΣ 3.99 ΕΥΡΩ".- ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Καταγγελία: «Τα «LIDL» κοροϊδεύουν τους Έλληνες με τα αρνιά προς 3,99 ευρώ» -Τι απαντά η εταιρεία

Τεράστια κοροϊδία της γερμανικής αλυσίδας LIDL στους Έλληνες καταναλωτές, καταγγέλλουν παράγοντες της αγοράς.Η εταιρεία διαφημίζει αρνιά σε συσκευασία με μόλις 3,99 ευρώ και οι καταναλωτές έχουν σχηματίσει ουρές για την προσφορά.
Eξι με δέκα νωπά αρνιά παραλαμβάνει κάθε μέρα κάθε κατάστημα Lidl, τα οποία και εξαντλούνται από τις πρώτες πρωινές ώρες, λόγω της αυξημένης ζήτησης του κοινού.
Αυτό ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μετά από τους ελέγχους που έκανε στην αλυσίδα σούπερ - μάρκετ LIDL (με αφορμή το διαφημιστικό μήνυμα σύμφωνα με το οποίο διαθέτει προς πώληση αρνί νωπό ολόκληρο Ελλάδας 3,99 ευρώ το κιλό).
Προέκυψε ότι τα αποθέματα για τη συγκεκριμένη προσφορά στα καταστήματα της αλυσίδας εξαντλούνται κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο λόγος είναι ότι η ποσότητα που παραλαμβάνει κάθε κατάστημα καθημερινά κυμαίνεται από 6-10 τεμάχια, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού στο οποίο απευθύνεται.

Χαρακτηριστικά όπως αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου, στην Αθήνα το Σάββατο 12 Απριλίου διακινήθηκαν (σε 31 καταστήματα) 640 σφάγια, την Κυριακή 13 Απριλίου 400 και σήμερα Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 320 τεμάχια.
Όσον αφορά τις τιμές των αρνιών, αυτές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών Χονδρικής πώλησης σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) η κατώτερη τιμή για το αρνί γάλακτος διαμορφώνεται στα 5,8 ευρώ το κιλό, η ανώτερη στα 6,8 ευρώ το κιλό και η επικρατούσα στα 6,5 ευρώ το κιλό.
Σε ότι αφορά στην τιμή των κατσικιών η κατώτερη τιμή διαμορφώνεται στα 6,3 ευρώ το κιλό και η ανώτερη στα 6,9 ευρώ το κιλό με την επικρατούσα στα 6,6 ευρώ το κιλό ενώ τα εισαγόμενα αρνιά (ΠΓΔΜ και Ρουμανία) η κατώτατη τιμή διαμορφώνεται στα 5,8 ευρώ το κιλό και η ανώτερη 6,1 ευρώ και 6 ευρώ για τα αρνιά από την ΠΓΔΜ.

Τι απαντά η Lidl
Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, σχετικά με την τιμή και τις ποσότητες της πασχαλινής προσφοράς αμνοεριφίων, που διαθέτει η Lidl Hellas στα καταστήματά της, προχώρησε η εταιρεία.
Η Lidl Hellas αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής: 
«Την παρούσα εβδομάδα, η Lidl Hellas διαθέτει στα καταστήματά της σε προσφορά διαφόρους κωδικούς συσκευασμένου νωπού αρνιού. Συνολικά, η Lidl Hellas έχει προγραμματίσει να διαθέσει περίπου 190.000 κιλά νωπό αρνί στην ελληνική αγορά. Η ποσότητα αυτή είναι περίπου 14 φορές μεγαλύτερη, σε σχέση με τις ποσότητες που είχε διαθέσει πέρυσι στην ελληνική αγορά, την αντίστοιχη περίοδο.
Ο προγραμματισμός έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, ώστε τα καταστήματα να μπορούν να προβαίνουν από 13/4 μέχρι 19/4 σε πολλαπλές παραγγελίες/προμήθειες.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα προέρχονται από πιστοποιημένο Έλληνα προμηθευτή. Οι διαδικασίες, που ακολουθούνται κατά την παραγωγική διαδικασία, υπάγονται σε αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους. Τα αποτελέσματα αυτών επιβεβαιώνουν την άριστη ποιότητα του εμπορεύματος.
Η αποδοχή στα συγκεκριμένα προϊόντα στις αρχές της εβδομάδας ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πελατών μας. Σας ζητούμε συγγνώμη για όποια αναστάτωση προκλήθηκε κατά την προσφορά των συγκεκριμένων προϊόντων».





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ "ΜΑΤΩΜΕΝΟ" ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Ματωμένο φεγγάρι τη Μεγάλη Τρίτη, από τις 9 ως τις 12 το πρωί ώρα Ελλάδος [εικόνες]

«Ματωμένο φεγγάρι» ονομάζεται το φαινόμενο, καθώς η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης και η αντανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στο φεγγάρι και το χρωματίζει με μία παράξενη κεραμιδί απόχρωση, που κάνει το δορυφόρο μας να φαίνεται «ματωμένος».

Απόψε και αύριο, τρία θεαματικά γεγονότα θα συμβούν στον ουρανό με μικρή χρονική απόσταση μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει μία ολική Σεληνιακή έκλειψη, που όμως δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας, ενώ θα έχει προηγηθεί το πλησίασμα του Άρη στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας, εδώ και χρόνια, κάτι που θα είναι ορατό από την Ελλάδα.



Εξάλλου, απόψε (τυπικά το πρωί της Τρίτης ώρα Ελλάδος) θα υπάρχει πανσέληνος που λέγεται και «Πασχαλινή», καθώς είναι η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία. Η ημερομηνία της συγκεκριμένου πανσελήνου χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τον καθορισμό της ημερομηνίας του Πάσχα, που γι' αυτό είναι κινητή γιορτή. Φέτος, τόσο η Γρηγοριανή Πασχαλινή πανσέληνος, όσο και η Ιουλιανή Πασχαλινή πανσέληνος, πέφτουν μέσα στην ίδια εβδομάδα, οπότε υπάρχει κοινός εορτασμός του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Καθολικών Χριστιανών στις 20 Απριλίου.
Η ολική εξαφάνιση του δίσκου του φεγγαριού θα είναι ορατή κυρίως από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον Ειρηνικό. Το φαινόμενο θα κρατήσει από τις 9 έως τις 12 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τρίτης. Θα ακολουθήσουν άλλες εκλείψεις της Σελήνης στις 8 Οκτωβρίου φέτος και στις 4 Απριλίου και 28 Σεπτεμβρίου του 2015, σχηματίζοντας έτσι μια από τις «τετράδες» εκλείψεων που κατά καιρούς συμβαίνουν (και που μερικοί δεισιδαίμονες έχουν συσχετίσει με καταστροφές και δυστυχίες).
Από την άλλη, λίγες ώρες νωρίτερα από την έκλειψη, σήμερα το απόγευμα στις 4 περίπου το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Άρης θα φθάσει σε απόσταση περίπου 92,4 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη (έναντι 150 εκατ. χλμ. που είναι η απόσταση Γης - Ήλιου) και απόψε το βράδυ θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Σείριος, το λαμπρότερο άστρο του ουρανού. Θα είναι η κοντινότερη προσέγγιση του «κόκκινου» πλανήτη μετά το 2008, αν και πιο παλιά, το 2003, είχε πλησιάσει τη Γη ακόμη πιο κοντά, στα 55,7 εκατ. χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Space.com.
Ο Άρης είχε βρεθεί σε αντίθεση με τον Ήλιο στις 8 Απριλίου (δηλαδή είχε υπάρξει ευθυγράμμιση Άρη - Γης - Ήλιου), κάτι που συμβαίνει κάθε 26 μήνες. Τα δύο αστρονομικά φαινόμενα - ευθυγράμμιση πλανητών και κοντινότερο πλησίασμα- θα είχαν συμβεί την ίδια ημέρα και όχι με χρονική διαφορά περίπου μιας εβδομάδας, αν οι τροχιές των πλανητών περί τον Ήλιο ήσαν τελείως σφαιρικές και όχι ελαφρώς ελλειπτικές.
Για τους φίλους του ουρανού, στις 9 το βράδυ απόψε ώρα Ελλάδος, το φεγγάρι, λίγο πριν την έκλειψή του, θα περάσει μόλις τρεις μοίρες νότια του πολύ φωτεινού Άρη, οπότε τα δύο σώματα θα σχηματίσουν ένα ωραίο φωτεινό «ντουέτο» - εφόσον τα κατά τόπους σύννεφα επιτρέψουν την παρατήρηση.






Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΑΤΗΡ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ: Ο ΜΑΣΤΕΡ ΣΕΦ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Πατήρ Επιφάνιος: Ο master chef της νηστείας
Θα τον βρεις να σκάβει αμπέλια στο Άγιο Όρος και στην κουζίνα του Τζέιμι Όλιβερ στο Λονδίνο.
 Ο πατέρας Επιφάνιος απέδειξε ότι η μοναχική ζωή μπορεί να κρύβει άπλετη δημιουργικότητα.

Η εικόνα της μοναστικής ζωής που έχουμε σχηματίσει λίγο πολύ όλοι στον μυαλό μας δεν συμβαδίζει με αυτή του πατέρα Επιφάνιου. Του καλόγηρου που κατάφερε να καταγράψει και να επεκτείνει την κουζίνα του Αγίου Όρους και να την κάνει γνωστή και εκτός ελληνικών συνόρων. Άνθρωπος πολυταξιδεμένος τόσο στην ζωή όσο και στο μυαλό αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για το περιβόλι της Παναγίας.
Το WE βρήκε τον Πατέρα Επιφάνιο να κλαδεύει αμπέλια με ιστορία χιλίων ετών και πενήντα στρεμμάτων στο μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, όπου ζει μαζί με άλλους τρεις καλόγερους και άλλους τέσσερις κοσμικούς.
Ζήτησε μισή ώρα να ξαποστάσει και να επικοινωνήσω ξανά μαζί του ύστερα από λίγο επειδή βιάζεται να τελειώσει κάτι δουλείες στο αμπέλι καθώς θα λείψει για κάποιες μέρες στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τα κρασιά της Μονής.
Αναρωτιέμαι πώς ένας άνθρωπος τόσο δραστήριος και "παρών" στη ζωή αποφάσισε να μονάσει. "Όταν τελείωσα το λύκειο στη Νικησιανή του Νομού Καβάλας όπου γεννήθηκα πήγα στο Άγιο Όρος. Οι γονείς μου είχαν καλή σχέση με την εκκλησία με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάσει τη σκέψη μου φτάνοντας στο σημείο να γίνω μοναχός το 1973".
Εκεί όπου δημιουργήθηκε και η σχέση του με την μαγειρική. "Από μικρό παιδί είχα καλή σχέση με το φαγητό. Μου άρεσε να ασχολούμαι. Στη μονή του Αγίου Παύλου μαγείρευα καθημερινά για 80 με 100 μοναχούς. Αρχικά ήμουν βοηθός και στη συνέχεια ανέλαβα τη διεύθυνση της κουζίνας."
Αυθόρμητα εξηγεί από μόνος του γιατί εγκατέλειψε τη μονή του Αγίου Παύλου. "Είχα κάποιες διαφορές με τη διοίκηση. Οι λόγοι είναι προσωπικοί.” και συμπληρώνει "Το 1989 έφυγα από το μοναστήρι και για έξι μήνες πήγα στο όρος Σινά. Επιστρέφοντας τον Μάρτιο του 1990 πήγα στη Μονή Αγίας Λάυρας και ζήτησα να αγοράσω τον Μυλοπόταμο."
Πως μπορεί όμως κάποιος να αγοράσει κάποιο κτήμα στο Άγιο Όρος; Όπως εξηγεί: "Εδώ δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας. Μας δίνουν τίτλο χρησικτησίας, που λέγεται ομόλογο και έχουμε δικαίωμα να το χρησιμοποιούμε εφ' όρου ζωής."
Επιστρέφουμε στην μαγειρική, αναζητώντας τα σημεία διαφοράς της Μεσογειακής κουζίνας από αυτήν του Αγίου Όρους: "Σε τίποτα δεν διαφέρουν, εκτός του ότι αυτή του Αγίου Όρους δεν έχει καθόλου κρέας. Βασικό υλικό της μαγειρικής μας είναι το ελαιόλαδο –δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο– και μετά τα λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια, τα θαλασσινά. Εγώ αγαπώ περισσότερο το κρεμμύδι. Φαγητό χωρίς κρεμμύδι δεν γίνεται. Θέλει μάλιστα σιγανή φωτιά, γιατί οι παλιοί έλεγαν πως όσο πιο γλυκά ροδίσει τόσο πιο νόστιμο θα γίνει το φαγητό."
Η κουβέντα συνεχίζεται γύρω από το βιβλίο που έγραψε "Μαγειρική του Άγιου Όρους". Πως προέκυψε; "Έχει συνταγές που συγκέντρωσα από τους παλαιούς μοναχούς. Κάθισα και συγκέντρωσα όλες εκείνες τις συνταγές που είχα φτιάξει τόσα χρόνια, που είχα διδαχθεί από παλιούς μοναχούς, μεταφέροντας εν μέρει σε αυτό το βιβλίο, κάτι απ' όσα έζησα τριάντα πέντε χρόνια στον Άθω. Προέκυψε χωρίς βία, άγχος και δίχως κερδοσκοπικό σκοπό. Είχα τη βοήθεια του φίλου Γιώργου Πούπη, που ήρθε στο Μυλοπόταμο, κάθισε δέκα μέρες, μαγείρεψε και έβγαλε τις φωτογραφίες. Πέρα όμως από τις συνταγές, μέσα από αυτό στόχος μου είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους, τους φίλους, τους συγγενείς, γύρω από ένα τραπέζι γιορτής και χαράς. Οι συνταγές έλαβαν εξαιρετικές κριτικές".
Κατά καιρούς, πολλοί επισκέπτονται το μοναστήρι, καταθέτοντας μόνο θετικά σχόλια. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Τζέιμι Όλιβερ. "Νομίζω ότι προσπαθεί να πει στους Βρετανούς να δοκιμάσουν τη μεσογειακή διατροφή".
Ο Πατήρ Επιφάνιος σχολιάζει ότι το Άγιο Όρος έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε "τουριστική ατραξιόν" όπως για παράδειγμα ορισμένα Καθολικά ή Βουδιστικά Μοναστήρια. “ Το Άγιο Όρος είναι ανοιχτό και φιλοξενεί περισσότερους από 300.000 κόσμου το χρόνο. Πιστεύω όμως ότι δεν έχουν τέτοια διάθεση οι καλόγεροι να το μετατρέψουν σε τουριστικό πόλο έλξης. Πρέπει να προστατέψουμε τον Πολιτισμό αυτού του Άγιου τόπου. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένας μικρός ξενώνας δέκα δωματίων. Φιλοξενούμε αρκετούς, συνήθως αυτούς που έχουν κλείσει νωρίτερα, συνεργάτες και γνωστούς, αλλά το 98% των επισκεπτών μας είναι περαστικοί.", καταλήγει.
Άνθρωπος της κουζίνας, των υλικών της και των ταξιδιών μπαίνω στον πειρασμό να τον ρωτήσω ποιο είναι αυτό το ελληνικό προϊόν που θα μπορούσε να έχει μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό."Μα τα λεμόνια φυσικά. Έχουμε τα πιο ευωδιαστά λεμόνια στη Μεσόγειο και δε το εκμεταλλευόμαστε. Δεν γίνεται να εισάγουμε εμείς οι ίδιοι από την Αργεντινή."
Οίνος (Μυλοποτάμου) ευφραίνει καρδίαν
"Με πολύ κόπο και μεράκι καταφέραμε να αναβιώσουμε τον παλιό αμπελώνα που είχε ξεκινήσει τον 16ο αιώνα ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Σήμερα από τα 45 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας που διαθέτουμε, παράγουμε πέντε ετικέτες, όχι περισσότερες από 70 χιλιάδες μπουκάλια το χρόνο, τα οποία πωλούμε στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.
Και προσθέτει: "Ο ήλιος βγαίνει από τη θάλασσα και οι αχτίνες πέφτουν κατευθείαν στα φυτά. Το έδαφός είναι επικλινές και η γειτονιά της θάλασσας δημιουργεί ένα συνεχή κύκλο κίνησης του θερμού και του ψυχρού αέρα, ακόμη και όταν έχουμε άπνοια".
Το κρασί είναι βιολογικό, πιστοποιημένα από τη Διεύθυνση Γεωργίας Νομού Χαλκιδικής, καθώς και από την εταιρεία πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων Δ.Η.Ω."Όπου μπορείς να πάρεις το βιολογικό πάρ’ το, και αν ο κίνδυνος από τα συμβατικά είναι 50, εσύ τον μειώνεις και τον κάνεις 40", τονίζει ο Πάτερ.
Κλείνοντας την συζήτηση είναι αναπόφευκτο να μην πω στον πειρασμό να τον ρωτήσω εάν στο Άγιο Όρος βρήκε αυτό που έψαχνε; "Αν δε το βρεις δε μένεις. Έχω κλείσει σχεδόν σαράντα χρόνια εδώ και νιώθω γαλήνια."
Athos.jpg
Athos+(2).jpg



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...