Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ ΤΗΣ ΕΙΔΟΜΕΝΗΣ

image

Η Ρένα Θωμαΐδου της ομάδας Εθελοντές Θεσσαλονίκης – Αγάπη Xωρίς Σύνορα μιλά για τη σημασία του να είσαι εκεί που πρέπει όταν πρέπει.


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ


"Πονάει πάντα η πρώτη φορά: Στην Ειδομένη πρωτοπήγα στις 6 Σεπτεμβρίου. Και ακόμα και σήμερα, που το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - καταυλισμός το έχω κάνει πάνω από 20 φορές, θα θυμάμαι πάντα τη στιγμή εκείνη. Φτάσαμε με ένα βαν φορτωμένο με είδη πρώτης ανάγκης. Φαγητό, ρούχα, μωρουδιακά, κάποια φάρμακα. Με το που σταμάτησε το όχημα, κυριολεκτικά έγινε ντου και πλιάτσικο. Οι άνθρωποι κάθονταν κάτω από τον ήλιο που τσουρούφλιζε, απελπισμένοι, απογοητευμένοι και παρατημένοι. Λογικό ήταν να ορμήσουν και να σηκώσουν ό,τι βρουν. Σοκαρίστηκα. Πήραν ακόμα και τους ιμάντες με τους οποίους είχαμε δεμένα τα πράγματα. Ξεπερνώντας το σοκ, και αφού πάτησα ένα γερό κλάμα, πήγα σε κάποιες μανάδες, Σύριες με μωρά που δεν πρόλαβαν να εξασφαλίσουν μια μικρή βοήθεια, κράτησα το μωρό τους στην αγκαλιά μου και πήρα σβάρνα τα πέριξ βρίσκοντας αυτούς που πήραν αρκετά, ώστε να μου επιστρέψουν και κάτι».
Η Ρένα Θωμαΐδου, βετεράνος πια της εθελοντικής αποστολής Αγάπη χωρίς Σύνορα με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μου διηγείται ιστορίες που θα μπορούσαν να φτιάξουν βιβλίο με τίτλο «Τα μπλουζ της Ειδομένης». Ανήκει σε εκείνους που προσέτρεξαν αμέσως στο πλευρό των εγκλωβισμένων, αφού... «έως το Δεκέμβριο, που το πράγμα αγρίεψε από πλευράς εισροών, δεν είχαν προστρέξει ακόμα οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα το 95 τοις εκατό αυτών που προσπαθούσαν να βοηθήσουν να είμαστε ιδιώτες».
Η ομάδα που συμμετέχει δεν είναι ούτε ΜΚΟ ούτε σωματείο, αλλά μια αποφασισμένη γκρούπα ανθρώπων που πηγαινοέρχονται στο σύνορο με στόχο να σώσουν ό,τι προλάβουν αλλά και να «σωθούν». Ψυχικά μιλάω. Συντονίζονται μέσω της ομώνυμης σελίδας στο Facebook και σε ένα σπίτι-αποθήκη στην Πυλαία συγκεντρώνουν κάθε Τετάρτη και Σάββατο, από τις 11 έως τις 2, υλικό για μοίρασμα. «Τα πάντα. Από βραστά αυγά και φρούτα έως πάμπερς, μωρουδιακά, παπούτσια, κουβέρτες και ρούχα. Κάθε κομβόι μας απαρτίζεται από 6 έως 10 αυτοκίνητα. Αναχωρούμε κάθε Σάββατο ή Κυριακή. Πλέον, με το που φτάνουμε εκεί, προσεγγίζουμε και ξεφορτώνουμε στο κοντέινερ της Praxis, που με τη σειρά της ταξινομεί το υλικό και το μοιράζει όπως πρέπει. Τα ρούχα τα αφήνουμε στη σκηνή των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ονομάζουμε αυτό το άτυπο βεστιάριο Zara Ειδομένης – μη γελάς καθόλου».
image
image
Εκτός από την Αγάπη Χωρίς Σύνορα - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, η ομάδα διαθέτει πυρήνες και σε Κατερίνη, Κιλκίς, Χαλκηδόνα και Πολύκαστρο. Και είναι δεκάδες ακόμα οι «μη θεσμικές», αυτοσχέδιες δηλαδή ομάδες ανθρώπων που προστρέχουν στην Ειδομένη καθαρά από έναν ουμανισμό και ρομαντισμό. «Παραδέχομαι και τον Σύλλογο Βορειοελλαδιτών Μαγείρων, που καθημερινά μοιράζουν 3.000 γεύματα. Όπως και τους ξένους. Είναι μια ομάδα που τους αποκαλώ Μάγειρες Νεοχίπηδες. Στις τάξεις τους υπάρχουν “κομάντα” από Αμερική, Ολλανδία, Βουλγαρία, Ισπανία και Ρωσία. Κατάφεραν να μαζέψουν χρήματα από fundraises και σιτίζουν χιλιάδες πρόσφυγες. Πλάκα έχουν και οι ομάδες Ελλήνων και ξένων κλόουν και ξυλοπόδαρων, που καθημερινά ψυχαγωγούν τα πιτσιρίκια. Αυτοί μοιράζουν και παιχνίδια».
Τη ρωτώ για τις φυλές και τα μπλοκ των μεταναστών. Πώς χωροθετούνται, αν έχουν στεγανά και αν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. «Εννοείται. Δεν υπάρχει όσμωση, απεναντίας κάθε έθνος διεκδικεί τα τετραγωνικά του. Πιο σκληροί μου φαίνονται αυτοί που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Είναι σε θέση να φέρουν το παιδί τους, να το ντύσουμε, και ύστερα από μισή ώρα να μας το ξαναφέρουν γυμνό για να πάρουν περισσότερα ρούχα. Μικροπονηριές, που όμως τις δικαιολογώ, γιατί οι άνθρωποι έχουν χάσει τα πάντα. Άλλοι είναι τριαλαρά τριαλαρό. Και μικροεπεισοδιάκηδες, έτοιμοι για καβγά. Οι Σύροι έχουν αξιοπρέπεια. Και δεν μιλώ μόνο για τις οικογένειες, μα και για τις μάνες που ταξιδεύουν μόνες με το παιδί τους. Υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, κάποια τα ανακαλύπτουμε και τα προωθούμε στις ανάλογες οργανώσεις μέριμνας, κάποια άλλα όμως είναι πάρα πολύ δύσκολο να τα εντοπίσουμε. Με αρκετούς Σύρους που προωθήθηκαν στην Ευρώπη έχω κρατήσει επικοινωνία μέσω μέιλ και Facebook. Είναι δικηγόροι, γιατροί, δάσκαλοι, και ρωτώντας τους γιατί περνούν αυτή την περιπέτεια, οι περισσότεροι μου απάντησαν μονολεκτικά: ασφάλεια. Θέλω να γράψεις αυτό που έλεγα και στη Φαίδρα, την κόρη μου. Πως δηλαδή αυτό που τους συνέβη μπορεί να συμβεί και σε μας. Να μιλάμε όπως μιλάμε τώρα και την επόμενη ώρα εξαιτίας μιας βόμβας ή μιας επιδρομής να χρειαστεί να τα μαζέψουμε όλα άρον άρον, χωρίς καν να προλάβουμε να αποχαιρετίσουμε την υπάρχουσα ζωή μας, και με ένα σακίδιο, σκέτο, να πάρουμε τους δρόμους».
Ένιωσε ποτέ κίνδυνο; Αγριεύτηκε; Φοβήθηκε; «Ποτέ. Ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. Μη σου πω πως προχθές χόρευα κιόλας, καθώς ένας Αφγανός διερμηνέας σύνδεσε το κινητό του με τον τηλεβόα και η μουσική που ξεχύθηκε έκανε όλον τον κόσμο να λικνίζεται».
image
Ο χρόνος της είναι περιορισμένος, μιας και το απόγευμα αυτής της Τρίτης οι εθελοντές της Αγάπης Χωρίς Σύνορα ετοιμάζουν ένα έξτρα κομβόι, κι ας είναι καθημερινή κι όχι Σαββατοκύριακο. Ο μάχιμος πυρήνας τους απαρτίζεται από περίπου 50 Θεσσαλονικείς, που συντονίζουν και τους υπόλοιπους, σύνολο 200. Δεν επιδοτούνται, δεν επιχορηγούνται, βάζουν ρεφενέ τα λεφτά για τη βενζίνη, προσφέρουν το χρόνο τους άδολα, χωρίς να είναι οικονομικά καβατζωμένοι. Ατομάρες και ανθρωπάρες, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. «Σιγά τα ωά! Σαν εκδρομή το βλέπω εγώ αλλά και οι περισσότεροι που πηγαίνουμε στην Ειδομένη. Ή καλύτερα, σαν ταξίδι σε μια χώρα που τη λένε Ανθρωπιά και μια γη που ας την αποκαλέσω Αλληλεγγύη». 

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



 ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Η ΔΗΚΕ ΑΛΜΩΠΙΑΣ  μαζί με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του 10ου Καρατζοβίτικου  καρναβαλιού, προσκαλούν όλα τα παιδιά μεταμφιεσμένα και μη να χορέψουμε  και να διασκεδάσουμε παρέα, σε ένα καρναβαλικό πάρτυ με Ανιματέρ, Face Painting μουσική, χορό, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις!!!!!!

Θα είμαστε όλοι εκεί μικρά και μεγάλα παιδιά την Κυριακή 6 Μαρτίου  και ώρα 12:00 στην πλατεία Λοχία Αθανασίου Σέτσκου (Κεντρική πλατεία) Αριδαίας.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας το πάρτυ θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο.

                                                                                                Με εκτίμηση
                                        Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΜΩΝ ΠΟΙΚΙΛΙΩΝ ΑΜΠΕΛΟΥ


        Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΥΠ.Α.Α.Τ.(www.minagric.gr), αίτηση-υπεύθυνη δήλωση από 1 Μαρτίου έως 15 Απριλίου του 2016.
        Η αίτηση είναι αποδεκτή όταν σ’ αυτή επισυνάπτονται ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας. Στην περίπτωση που δεν επισυνάπτονται δικαιολογητικά που αφορούν κριτήρια προτεραιότητας τότε η αίτηση είναι επιλέξιμη αλλά δεν βαθμολογείται για τα κριτήρια αυτά. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση προσδιορίζεται το μέγεθος (σε στρέμματα) και η τοποθεσία της έκτασης για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια, η οποία είναι τουλάχιστον ίση της αιτηθείσας έκτασης. Η ελάχιστη αιτούμενη έκταση για τη χορήγηση άδειας φύτευσης ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.
        Οι αρμόδιες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/ Αγροτικής Οικονομίας προβαίνουν στους απαραίτητους διοικητικούς και επιτόπιους έλεγχους των εν λόγω αιτήσεων και τις οριστικοποιούν το αργότερο έως την 15η Ιουνίου 2016.
        Μετά την ολοκλήρωση των ανωτέρω ελέγχων το αρμόδιo Τμήμα Μεθόδων, Σχεδιασμού, Διοίκησης Έργων και Ανάπτυξης Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακών Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥΠ.Α.Α.Τ ενημερώνει ηλεκτρονικά τους μη επιλέξιμους αιτούντες σχετικά με τους λόγους της μη επιλεξιμότητάς τους εντός χρονικού διαστήματος 5 ημερών από την ημερομηνία οριστικοποίησης των αιτήσεων.
        Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τα Κριτήρια Επιλεξιμότητας καθώς και τα Κριτήρια Προτεραιότητας/Καθορισμός βαρύτητας κριτηρίων έτσι ώστε οι αιτήσεις να είναι επιλέξιμες στην Υπουργική Απόφαση με αριθ. 1012/21063/18-2-2016 (ΦΕΚ Β΄ 485 /26-2-2016) «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2015/560 και (Ε.Ε) αριθ. 2015/561, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις για το έτος 2016»
Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αναλυτικά έχει ως εξής μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στην διεύθυνση
     http://www.minagric.gr και ακολουθούμε την παρακάτω πορεία:

Ψηφιακές Υπηρεσίες         Αίτηση αδειών φύτευσης αμπέλου                   Σύνδεση                           Δημιουργία λογαριασμού                        Σύνδεση  Χρήστη                  Επιλογή υπηρεσίας                  Αίτηση αδειών φύτευσης    
           Δημιουργία Αίτησης

     Επιπλέων στοιχεία και αναλυτικές  οδηγίες για τον χειρισμό της εφαρμογής εμφανίζονται εάν πατήσουμε το εικονίδιο της βοήθειας.                             
 
 
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας (Έδεσσα) Καραβίτη Σταύρο τηλ. 2381351289 και (Γιαννιτσά) Ελευθερίου Γιώργος τηλ. 2381352312

             Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

                          Τσαντάκης Τρύφων   

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ


Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Βελτιώνουμε την οδική ασφάλεια στην Π.Ε Πέλλας με ένα επιπλέον έργο 97.000,00 €


Υπογράφηκε η σύμβαση συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού – σηματοδοτών στο Εθνικό & Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας «ΤΟΜΗ Ο.Ε.» συνυπέγραψαν σήμερα, (2/3) στο γραφείο του κ. Αντιπεριφερειάρχη στο Διοικητήριο, τη σύμβαση υλοποίησης του έργου «Συντήρηση ηλεκτροφωτισμού – σηματοδοτών Εθνικού και Επαρχιακού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας» παρουσία στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 97.000,00 € και θα υλοποιηθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πέλλας. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων ηλεκτροφωτισμού του Επαρχιακού και Εθνικού Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Π.Ε. Πέλλας καθώς και, εργασίες συντήρησης - αποκατάστασης των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Π.Ε. Πέλλας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης δήλωσε σχετικά: «Η υπογραφή της σύμβασης συντήρησης του ηλεκτροφωτισμού είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της βελτίωσης της συνολικής εικόνας του οδικού δικτύου. Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους οικονομικούς πόρους για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και της ασφαλούς διέλευσης πολιτών και επισκεπτών. Συνεχίζουμε την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγραμματισμού, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας για τη βελτίωση της καθημερινότητας και τη δημιουργία των προϋποθέσεων όπως είναι οι ασφαλείς μεταφορές προϊόντων που θα δώσουν ώθηση στην τοπική οικονομία για την έξοδο από την κρίση»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΟΠΕΚΕΠΕ



Μετά από καταγγελίες κτηνοτρόφων προς εμάς ότι ομάδα κάποιων ατόμων της περιοχής σε συνεργασία με δημοσίους υπαλλήλους που κατέχουν καίριες θέσεις συντάσουν αιτήσεις άρθρου 52 (συνδεδεμένη ενίσχυση αιγοπροβάτων) και αναλαμβάνουν τη κατάθεση του φακέλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ παράνομα.

Το σωστό είναι να έρχονται στο ΚΕΑ Αλμωπίας το οποίο ΑΤΕΛΩΣ αναλαμβάνει τη διεκπεραίωση της διαδικασίας και έχει το θεσμικό ρόλο να το κάνει.

Το ΚΕΑ Αλμωπίας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν χρήματα.




                                                                                                                       Για το ΚΕΑ Αλμωπίας
                                                                                                               ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ Β’
                                                                                                                                           Ο
                                                                                                                                    Πρόεδρος
                                                                                                                          Μπερμπέρης Παντελής

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗ.Κ.Ε.Α



ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Το Μοντέλο του Εθελοντισμού


Η έννοια του εθελοντισμού συνδέεται με την αλληλεγγύη και την ανιδιοτελή προσφορά. Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους, ο καθένας από αυτούς με τη δική του φυσιογνωμία και μέθοδο δράσης. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή τους στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
Στη σύγχρονη εποχή ο εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος, που συμβάλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργεί η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.
Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα καθώς αφορά όλους ανεξάρτητα από κοινωνικές και οικονομικές διακρίσεις, προάγει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Έτσι θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα εθελοντών νοσηλευτών και νηπιαγωγών για να προάγουμε και να προασπίσουμε όλους τους παραπάνω σκοπούς. Αν λοιπόν υπάρχουν άτομα που έχουν γνώσεις νοσηλευτικής και ενδιαφέρονται να δώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους ή απλά θέλουν να ενημερωθούν για την δράση αυτή, μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά από τις 8:00 μέχρι τις 15:00 στα τηλέφωνα: 2384022170 ή στα γραφεία μας Κύπρου 32 (παλαιό δημαρχείο). Η υπεύθυνη της δράσης Νικολαΐδου Σοφία.
Με σεβασμό και εκτίμηση

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΓΙΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ

       Με μια μαζική συγκέντρωση για το γιορτασμό του Κιλελέρ η μικρομεσαία αγροτιά διαμήνυσε την αγωνιστική της ετοιμότητα έχοντας ως παρακαταθήκη τον πολυήμερο αγώνα της στα μπλόκα και στις άλλες πρωτοβουλίες. Έστειλαν το μήνυμα ότι από τη Δευτέρα συνεχίζουν τον αγώνα τους με διαφορετικές μορφές πάλης.
       Τη συγκέντρωση, που έγινε στο μνημείο του Μαρίνου Αντύπα, άνοιξε ο Ρίζος Μαρούδας από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων. Επίσης, χαιρέτισαν η Διαμάντω Κρητικού από το μπλόκο Αμυνταίου, ο Τάσος Χαλκίδης και ο Θόδωρος Παπακωνσταντίνου από το μπλόκο Κουλούρας Ημαθίας, ο Κώστας Ανεστίδης από τα Μάλγαρα, ο Γιάννης Καλλίμορφος από το Κεφαλόβρυσο Αιτωλοακαρνανίας, ο Χρήστος Κάμτσης από το μπλόκο Γυψοχωρίου Πέλλας, ο Δημήτρης Μόσχος από το Άργος Ορεστικό Καστοριάς, ο Γ. Τσολάκος από τη διασταύρωση Νάουσας, ο Βαγγέλης Μπέλος από τη γέφυρα Άρτας και εκπρόσωπος από το παναιγιάλειο μπλόκο.
       Την κεντρική ομιλία έκανε ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το «Επέσατε Θύματα» το οποίο τραγούδησαν οι συγκεντρωμένοι.
       Ο Β. Μπούτας σημείωσε ότι οι αγρότες θα κάνουν ότι μπορούν για να κρατήσουν τη γη τους και αυτό αντανακλάται στη γραμμή πάλης. Στρέφονται ενάντια στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές που τους πουλούν πανάκριβα τα μέσα και τα εφόδια, ενάντια στις τράπεζες που τους πίνουν το αίμα, στους εμποροβιομήχανους που τους παίρνουν τσάμπα τη σοδειά.
       Και επιπλέον σημείωσε : «έρχεται η ΕΕ και το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις που θέλουν να μαζέψουν παράδες όχι από τους πλούσιους αλλά από εμάς τους φτωχούς, τους αγρότες και τους εργάτες».
       Στον αγώνα που δώσαμε, τόνισε ο Β. Μπούτας, καταλάβαμε για μια ακόμη φορά ότι μόνοι μας δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσουμε τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Σημείωσε ότι τα αιτήματα που έθεσαν στη συνάντηση με την κυβέρνηση αφορούν στην ίδια την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. Η κυβέρνηση για πρώτη φορά αποδέχτηκε να υπάρχει αφορολόγητο όριο. Δέχτηκε επίσης, να μη φορολογούνται οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Με τον αγώνα των αγροτών και των εργαζομένων, το Ασφαλιστικό καθυστέρησε και καθυστερεί δύο μήνες να έρθει στη Βουλή.

      Εμείς, τόνισε ο Β. Μπούτας, θα είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιδράσουμε όταν η κυβέρνηση το φέρει για ψήφιση στη Βουλή. «Βεβαίως περιμένουμε να γίνουν πρώτα οι νόμοι για να δούμε αν οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξεις. Εμείς θα είμαστε με το όπλο παραπόδα. Και από αύριο θα αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε για να ξανακατέβουμε στην Αθήνα αν χρειαστεί» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΟΒΑΤΣΙ ΤΗΣ Π.Γ.Δ.Μ. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: «ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ»

Τον Δήμο Αλμωπίας επισκέφθηκε κλιμάκιο του Δήμου Νόβατσι της Π.Γ.Δ.Μ. με επικεφαλής τον Δήμαρχο, στα πλαίσια της εγκεκριμένης πράξης «Living history-Living nature» με ακρωνύμιο Lhi-Lna του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης τους καλωσόρισαν και παρουσίασαν την πρόταση του Δήμου Αλμωπίας στην οποία συμμετέχει ως εταίρος και η Αναπτυξιακή Πέλλας με στόχο να ενταχθεί στο μέτρο του interreg 1.3 στον τουρισμό, συνολικής δαπάνης 1.000.000 ευρώ και με συμμετοχή 60% από την πλευρά του Δήμου Αλμωπίας και 40% του Δήμου Νόβατσι.
Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης μελέτης που θα αφορά στην εκμετάλλευση του ορεινού όγκου με τη σύνδεση με το χιονοδρομικό κέντρο με τελεφερίκ, την δημιουργία θεματικών πάρκων και ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Λουτρόπολης.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Πρόκειται για μία πρόταση με την υλοποίηση της οποίας θα κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για μία μεγαλόπνοη παρέμβαση. Στόχος μας με αυτή τη μελέτη, είναι να αποκτήσει ο Δήμος μας μια ισχυρή παρακαταθήκη η οποία θα μπορεί να αξιοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία, μιας και όπως είναι γνωστό χωρίς μελέτες δεν μπορεί να υπάρξει έργο και πολλές φορές χάνουμε ευκαιρίες για χρηματοδοτήσεις επειδή δεν υπάρχουν μελέτες. Για να υλοποιήσουμε πρέπει πρώτα να σχεδιάσουμε με σοβαρότητα και προγραμματισμό».




ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ: «Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ»



Το κεφάλαιο του σχολικού τουρισμού ανοίγει ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας και των Συλλόγων Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων του Λουτρακίου.

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστα Κούγκα, θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο Ημερίδα με στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων σχολικών εκδρομών στην περιοχή μας, έναν τομέα που μέχρι σήμερα δεν είχε την ευκαιρία να αξιοποιηθεί σωστά. Στην Ημερίδα θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ταυτόχρονα θα μπορέσουν να δουν από κοντά τις ομορφιές του τόπου μας. 

Γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σύσκεψη στο Δημαρχείο με την συμμετοχή του Δημάρχου Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνου, του Διευθυντή κ. Κώστα Κούγκα και του Αντιδημάρχου κ. Γιώργου Τσιμτσιρίδη. Το παρόν έδωσαν και εκπρόσωποι από το Προεδρείο των Συλλόγων Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων του Λουτρακίου, οι οποίοι καλούνται να μπουν στη διαδικασία να παραχωρήσουν τις κλίνες τους οι οποίες θα φιλοξενήσουν τους επισκέπτες εκπαιδευτικούς. Στόχος είναι η προβολή της Αλμωπίας και όπως αναφέρθηκε και παραπάνω η προώθηση του τομέα του σχολικού τουρισμού που μπορεί να προσελκύσει στην περιοχή μας πολύ κόσμο μέσα από συντονισμένες δράσεις και προσπάθειες όλων των τοπικών φορέων. Στον διάλογο συνέβαλε με τις σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες του και ο Σχολικός Σύμβουλος κ. Ζήσης Αγγελίδης, ενώ στην συνάντηση συμμετείχε και η Σχολική Σύμβουλος κ. Αντωνία Παπαδάκη.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ενημέρωσε με την ευκαιρία της συνάντησης τους εκπροσώπους των Συλλόγων Ξενοδόχων και Ενοικιαζόμενων Δωματίων για το ταξίδι που πραγματοποίησε στην Σουηδία και τα μεγάλα οφέλη που αποκομίζει η δημοτική επιχείρηση των Λουτρών από τέτοιες συμμετοχές σε εκθέσεις, ενώ ταυτόχρονα τους κάλεσε να είναι δίπλα του στην προσπάθεια για την προβολή της Αλμωπίας και τους ενημέρωσε πως από εδώ και στο εξής θα γίνονται κοινωνοί όλων των ανάλογων πρωτοβουλιών ώστε να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής όταν το επιθυμούν.

 Επιπλέον, ο Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κούγκα και τους συνεργάτες του για το ειλικρινές ενδιαφέρον που δείχνουν για την περιοχή μας.









ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...