Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΝΙΣΣΑΣ-ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ 0-0


Ισόπαλος χωρίς τέρματα  έληξε ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας μεταξύ της Άρνισσας και του ΑΣ Πρόμαχοι.
Οι δυο ομάδες μοιράστηκαν από ένα ημίχρονο, όσον αφορά την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του παιχνιδιού.
Στο πρώτο ημίχρονο πίεζαν οι γηπεδούχοι χωρίς όμως να απειλήσουν ουσιαστικά την άμυνα των Προμάχων.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν την απόδοσή τους και πίεσαν τους γηπεδούχους, χάνοντας μερικές κλασικές ευκαιρίες, με σπουδαιότερη αυτή του αρχηγού Γιώργου Αμπάρη στο 80' όταν η μπάλα βρήκε το δοκάρι.
Γενικά το αποτέλεσμα θεωρείται δίκαιο, αν και οι φιλοξενούμενοι δικαιούνταν κάτι παραπάνω.
Αξιοσημείωτη και η παρουσία του σπουδαίου επιθετικού του ΑΣ Πρόμαχοι Γιώργου Νάνου, ο οποίος επανήλθε στην ενεργό δράση, μετά από σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο.


































ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΤΣΙΤΣΚΑΣ (ΡΑΤΣΙ).

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ.

Ο θάνατος του εμποράκου
[Πράξη πρώτη - Ο μαριονετίστας]

Ήταν κάποτε ένα μόρφωμα που λίγοι ήξεραν και λιγότεροι ασχολήθηκαν ποτέ μαζί του εκτιμώντας ότι είναι μια γραφική ομάδα με βλέψεις να γίνει οι 300 του Νικόλαου. Σαν τα καλύτερα αστυνομικά σενάρια, ο Νικόλαος χρησιμοποιήθηκε από το σύστημα για να ελέγξει ένα τσούρμο αναπολητών του παρελθόντος - το οποίο θα μπορούσε να γίνει μαριονέτα για βρώμικες δουλειές. Ο Νικόλαος, όμως, είχε άλλα σχέδια για τον εαυτό του. Έκανε μαριονέτα του το τσούρμο των αναπολητών και μετά έκοψε τα νήματα που τον έκαναν μαριονέτα κάποιων άλλων. Άφησε τον εαυτό του να λάμψει χρυσά μέσα στο σκοτάδι που άπλωνε γύρω του.

Το μαύρο αυτό σκοτάδι, όμως, μπόρεσε να σπάσει τα τειχώματα του φωτός. Όχι γιατί ήταν ισχυρό το ίδιο. Γιατί εκείνα ήταν σαθρά. Γιατί δεν συντηρήθηκαν. Όσοι κρατούσαν τα νήματα του Νικόλαου θαμπώθηκαν από τις εκάστοτε συγκυρίες. Δεν ένιωσαν την απώλεια. Θα έβρισκαν καινούριο παιχνίδι. Πιο φανταχτερό. Εξάλλου οι πρακτικές της μαριονέτας ήταν άλλων εποχών κατάλοιπο. Ντροπής πράγματα να ασχολούμαστε με τέτοια στις ένδοξες ημέρες που διανύουμε. Άφησαν, λοιπόν, τον Νικόλαο να παίξει το δικό του μονόπρακτο. Να σκάψει στα θεμέλια της κοινωνίας. Να χτίσει το υπόγειό του. Να το γεμίσει με πολεμιστές - άξιους δηλητηριοφορείς και έξοχους δολιοφθορείς. Και εκεί στα κρυφά, στην σκοτεινή νύχτα, στα υπόγεια, ο Νικόλαος έδωσε την εντολή. Να χυθεί το δηλητήριο. Σιγά-σιγά. Σαν πρέζα. Να το γουστάρουν, να μην τους τρομάξει.

Ως γνώστης της μαυρίλας, ο Νικόλαος βρήκε πρόθυμα πρεζόνια. Οργισμένα, σε απόγνωση. Έτοιμα να ρουφήξουν ότι τους προσφέρουν, αρκεί να φύγουν από το γκρίζο αδιέξοδο. Και ξεπούλησε. Και επιδόθηκε στο να προσφέρει και άλλο. Και καταναλώθηκε και εκείνο.

Τώρα μπορεί να κάνει ότι θέλει. Συνήθισαν το τέρας. Γίνονται και εκείνοι ένα με αυτό. Μπορεί να δείρει. Να τραμπουκίσει. Να σφάξει.

[Πράξη δεύτερη - Ο εμποράκος]

Πίσω από τον πάγκο του, ο κυρ Αντώνης κάθεται μόνος και σκεφτικός. Σηκώνει το χέρι του και το περνάει μέσα από τα μαλλιά του. Είναι βαλτωμένος. Κληρονόμησε το μαγαζί από τον προκάτοχο, που ήταν εξαιρετικά αγαπητός στον ιδιοκτήτη. Ο ίδιος εξάλλου δεν ήταν ποτέ σπαθί απέναντι στην επιχείρηση. Παρόλα αυτά, τώρα πρέπει να αποδειχθεί. Η συγκυρία το επιτρέπει. Ο απέναντι πάει για κλείσιμο. Αν δεν είχαν και την μεταξύ τους συμφωνία για την πελατεία θα είχε βάλει λουκέτο προ πολλού. Και ξαφνικά το βρήκε. Θα πουλήσει φόβο. Θα κάνει την γειτονιά να του ανήκει, όπως κάνουν στις ταινίες. Έχει και τα μέσα και τον τρόπο.

Παρουσιάζει τον εαυτό του ως την μοναδική λύση. Η εναλλακτική είναι να μην υπάρχει αγορά στην γειτονιά. Θα πεινάσετε, και για να φάτε θα πρέπει να πάτε μακριά. Τον πιστεύουν και τον στηρίζουν. Και κάθε φορά, από φόβο για την πείνα, αγοράζουν το σάπιο φρούτο. Ο εμποράκος θέλει να βγάλει γρήγορο κέρδος. Μικρός, θυμάται, είχε μια πιτσαρία που έσκισε. Γιατί να μην τα καταφέρει και τώρα; Υπερκέρδος έχει. Πουλάει χαλασμένα, και τον πληρώνουν ακόμη. Ούτε αυτός δεν το πιστεύει. Ο απέναντι έχει αραχνιάσει σχεδόν και ευτυχώς που είναι συνέταιροι και τα παίρνει και από εκεί.

Ο εμποράκος, όμως, κοιτάει να κοροϊδέψει. Δεν πιστεύει στην σχέση του με τον πελάτη. Δεν την φροντίζει. Δεν νοιάζεται να τον αφήσει ικανοποιημένο. Όταν αρχίσουν τα παράπονα θα απαντήσει με περισσότερο φόβο. Και θα κερδίσει. Γιατί έχει και τα μέσα και τον τρόπο. Όλες οι σχέσεις ισχύος στηρίζονταν ανέκαθεν στον φόβο. Ο δειλός υπέκυπτε. Όμως από τον εμποράκο λείπει η διπλωματία. Ξεχνάει ότι για να συνεχίσει ο δειλός να είναι σκυμμένος πρέπει να του πετάξει ένα κομμάτι φρέσκο ψωμί. Από το αφράτο. Το ζεστό. Πριν το κάνει ο δολιοφθορέας.

[Πράξη τρίτη - Ο θάνατος του εμποράκου]

Η βασική απειλή του εμποράκου είναι το υποκατάστημα της γειτονιάς από τον μεγάλο επιχειρηματία. Θα μπορέσει να του φάει την πελατεία γιατί πουλάει φτηνά αν και όχι αναγκαστικά καλύτερα.

Ένα πρωί, ένα γκρίζο πρωί, ο εμποράκος βλέπει στην γειτονιά σκοτάδι. Δάδες αναμένες τον περιμένουν έξω από το μαγαζί. Πλησιάζει και τον γιουχάρουν. Ξαφνικά τον μισούν. Ξέρουν ότι τους πουλούσε σάπια φρούτα πανάκριβα. Ιούδες, σκέφτεται και πουλάει και άλλο φόβο. Οι δάδες τρεμοπαίζουν. Κάποιοι τις κατεβάζουν. Στο υπόφως μπορεί να παρατηρήσει ένα οικείο χέρι να απλώνεται και να προσφέρει θαλπωρή στους αδυνάμους. Αγχώνεται γιατί το ξέρει το χέρι. Ξέρει ότι θα χάσει την πελατεία του. Δεν τον νοιάζει τι θα γίνει η γειτονιά - εξάλλου πάντα ένα κακό προάστιο ήταν.

Ο Νικόλαος πουλάει πλέον φτηνά το δηλητήριό του στην γειτονιά και κάνει χρυσές δουλειές την μέρα, και μαύρες πριν την αυγή. Ο κυρ Αντώνης βάζει τον φόβο μισοτιμής. Εκποίηση, φωνάζει. Τίποτα. Μόνο αυτός βγαίνει χαμένος. Αγοράζει λουκέτο αλλά δεν το χρησιμοποιεί. Ακόμη τουλάχιστον. Όχι όσο η γειτονιά του ανήκει.

Δεν μπορεί να αναχαιτήσει τις πωλήσεις δηλητήριου. Εξάλλου τον συμφέρει εδώ που τα λέμε, να υπάρχει και αυτό. Τον κάνει να φαίνεται καλύτερος. Εδώ που τα λέμε, πουλάει σαπίλα. Ο άλλος θάνατο. Δεν θα αφήσει όμως να του φύγουν οι πελάτες, επειδή αρχίζουν να είναι σκεπτικοί. Κάποιος πρέπει να τιμωρηθεί για να διατηρηθεί η ισορροπία. Εάν τιμωρήσει τον Νικόλαο φοβάται ότι θα τον κάνει πιο δυνατό γιατί θα τον οδηγήσει πίσω εκεί που ξέρει καλύτερα να εργάζεται. Στα υπόγεια. Εάν δεν τιμωρήσει κανέναν θα πεθάνει. Θα τιμωρήσει λοιπόν τους γείτονες που είναι σκεπτικοί. Είναι αχαριστία να είσαι σκεπτικός. Αυτούς θα τιμωρήσει και θα τρομοκρατήσει. Εξάλλου, έχει τα μέσα και τον τρόπο.

Αλλά ο κόσμος χόρτασε φόβο. Τρέμει από όσα τον χόρτασαν και μέρος του προτιμά το δηλητήριο που τον κάνει να ξεφεύγει από το αδιέξοδο της οργής. Ένα άλλο μέρος του θα μείνει οργισμένο προσπαθώντας να βγει από το αδιέξοδο - αυτούς τους φοβάται γιατί δεν φοβούνται και γιατί δεν γουστάρουν τα δηλητήρια. Λίγοι πιστοί φοβισμένοι έχουν μείνει - αρκετοί για προστασία, όμως.

Πίσω από τον πάγκο του έχει ένα παλιό τάβλι που παίζει παρτίδες πλακωτό μόνος του. Ρίχνει τα ζάρια για τον εαυτό του. Μέχρι τώρα είναι στρωμένος καλά στην περιοχή της μάνας. Άσος τρία. Σουφρώνει τα χείλια. Αφήνει τέσσερα πούλια ανοιχτά στην μάνα. Ρίχνει τα ζάρια για τον αντίπαλο...

[Πράξη τέταρτη - Πέραν της φαντασίας]




*Του Νίκου Μίχου 





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

OASIS: REUNION ΜΕ ΣΥΝΑΥΛΙΑ;

Οasis: Θα γίνει reunion με συναυλία;
Το θρυλικό συγκρότημα Oasis έχει διαλυθεί, όμως φήμες θέλουν να ενώνεται ξανά για μια μοναδική συναυλία! 

Κυκλοφόρησε η είδηση πως θα δώσουν συναυλία στο Knebworth και θα ερμηνεύσουν τα περισσότερα τραγούδια τους από το δίσκο “Definitely Maybe”, που συμπληρώνει 20 χρόνια από την ημέρα κυκλοφορίας του.

Ο Noel Gallagher είχε δηλώσει ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί βάζοντας τέλος στα σενάρια περί επανένωσης. Όμως, ο αδερφός του Liam, ανέφερε πως θα του άρεσε να παίξει ξανά με τα υπόλοιπα μέλη των Oasis.

ΕΚΛΕΨΑΝ 450 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ.

Έκλεψαν 450 τόνους καυσόξυλα
Απίστευτη κλοπή με κινηματογραφικό τρόπο έγινε στην Κλεισούρα Καστοριάς. Η λεία των δραστών, ήταν 900 περίπου χωρικά καυσόξυλων (450 τόνοι) που ήταν στοιβαγμένα στο βουνό του χωριού έτοιμα για διανομή στους κατοίκους για τις ανάγκες θέρμανσης του επερχόμενου χειμώνα και όλα έγιναν κατά την εκτίμηση των ανθρώπων που αντιλήφθηκαν την παράνομη αφαίρεση, μέσα σε δυο μέρες.
 Το εντυπωσιακό είναι ότι αν υπολογίσουμε πως ένα φορτηγό που μεταφέρει ξυλεία από το δάσος έχει δυνατότητα φόρτωσης 15 τόνων περίπου, συμπεραίνουμε πως στην πρωτάκουστη και παράνομη διαδικασία συμμετείχαν  αρκετά φορτηγά εκτελώντας πολλά δρομολόγια το καθένα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Κλεισούρας κ.Χρήστου Πατσίκα, η κλοπή έγινε αντιληπτή την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στις 15:00 από τοπικούς συμβούλους και κατοίκους του χωριού οι οποίοι και κατήγγειλαν άμεσα το γεγονός σε δασαρχείο και αστυνομία όπου κατατέθηκαν και μηνύσεις.

ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΙΑ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΟΧΩΡΙ ΠΕΛΛΑΣ.

Σύλληψη για αρχαιοκαπηλία και χασίς στην Πέλλα
Στα χέρια της αστυνομίας o 55χρονος για κατοχή αρχαίων νομισμάτων, κοσμημάτων, όπλων και φυσιγγίων αλλά και για καλλιέργεια κάνναβης συνελήφθη ένας 55χρόνος στο Κλεισοχώρι Πέλλας.

Στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στο σπίτι του συλληφθέντα βρέθηκαν επτά μεταλλικά νομίσματα και διάφορα κοσμήματα και μεταλλικά εξαρτήματα παραδοσιακών γυναικείων ενδυμασιών, ένα περίστροφο κρότου αερίου, ένα κυνηγετικό όπλο, 37 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και τύπων, ένα τόξο (replica) με φαρέτρα που περιείχε 11 βέλη καθώς και τρία δενδρύλλια κάνναβης τα οποία καλλιεργούσε σε γλάστρες.

Τα νομίσματα και τα κοσμήματα εξετάστηκαν από αρμόδιο αρχαιολόγο της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ο οποίος διαπίστωσε ότι ήταν, το ένα από την εποχή του βασιλιά Φιλίππου Β΄, δύο των Ελληνιστικών χρόνων, τέσσερα της Ρωμαϊκής περιόδου, ενώ τα κοσμήματα και τα μεταλλικά εξαρτήματα χρονολογούνται ως υστεροβυζαντινής εποχής. Πρόκειται για αντικείμενα που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» .

Μαζί με τον 55χρονο συνελήφθη και ένας 40χρονος που καλλιεργούσαν μαζί χασίς.

Η NASA ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ 18.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΕΒΑΤΙ !!!

Click on the slide!
Υπάρχει μία δουλειά που να σε καλοπληρώνει για να κάθεσαι; Κι όμως υπάρχει και μάλιστα την προσφέρει η NASA…

Συγκεκριμένα, η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος προκηρύσσει μία θέση εργασίας, για διάστημα 70 ημερών, με αποδοχές σχεδόν 18.000 δολάρια.

Η μοναδική υποχρέωση του «τυχερού» που θα πάρει τη θέση, θα είναι  να μην σηκωθεί καθόλου από το κρεβάτι, για όσο διάστημα θα πρέπει να «δουλεύει».

Θα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ακόμα και να δουλεύει και αλλού, αρκεί να μπορεί να το κάνει μέσω υπολογιστή, γιατί – είπαμε – δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι…

Ωστόσο, όπως κάθε δουλειά, έχει και αυτή τις δυσκολίες της, καθώς τα κρεβάτια γέρνουν από τη μεριά του κεφαλιού προς τα κάτω, με μία κλήση έξι μοιρών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, αυτό θα κάνει το αίμα και τα σωματικά υγρά κυριολεκτικά να ανεβαίνουν στο κεφάλι, όπως συμβαίνει και σε συνθήκες διαστήματος. Επίσης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πολύ καλή υγεία, ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να πάθουν ατροφία των μυών ή να τους αυξηθεί η οστική πυκνότητα.

Σκοπός της έρευνας είναι να μελετηθούν τα αποτελέσματα της μικροβαρύτητας στο ανθρώπινο σώμα, αλλά και να δουν πως μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα οι αστροναύτες όταν επιστρέψουν στη γη, καθώς κατά τη διαμονή τους στο διάστημα οι μύες ατροφούν, επειδή λόγω της έλλειψης βαρύτητας όλες οι κινήσεις είναι εύκολες.

Για να πάρει κάποιος τη θέση, θα πρέπει να περάσει από πολλές ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις, γιατί μπορεί να φαίνεται ξεκούραστο, αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο να παραμείνει κάποιος 70 μέρες ξαπλωμένος…

Μάλιστα, η Heather Archuletta, που εργάζεται πλέον στη ΝΑSΑ, θυμήθηκε μία παρόμοια εμεπιρία που είχε σε παρόμοιο πείραμα, κατά το οποίο έμεινε στο κρεβάτι για 54 μέρες. Όπως είπε, όταν σηκώθηκε και επιχείρησε να περπατήσει, ένιωθε φρικτούς πόνους στα πόδια της, αλλά την παρηγορούσε το γεγονός ότι τα ίδια ακριβώς με εκείνη, τραβούν και οι αστροναύτες…

ΣΟΚ! ΨΥΧΑΣΘΕΝΗΣ ΕΚΟΨΕ ΤΟΥΣ ΟΡΧΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟΝ ΓΑΜΟ.


1Την ώρα που ο εφημέριος έβαζε την τελευταία πινελιά, ο άντρας μπήκε αιμόφυρτος στην εκκλησία

Χάλασε ο γάμος στο Έσσεξ της Βρετανίας. Δεν το «έσκασε» η νύφη, ούτε την τελευταία στιγμή φοβήθηκε ο γαμπρός και τα «τίναξε» όλα στον αέρα. Άλλη ήταν η αιτία που η τελετή διεκόπη...

Την ώρα που ο εφημέριος και ο ανθοπώλης έβαζαν την τελευταία πινελιά σε εκκλησία της πόλης Χάτον, στο Έσσεξ της Βρετανίας, καθώς σε λίγη ώρα θα ερχόταν η νύφη και ο γαμπρός για την τέλεση του μυστηρίου, ένας άντρας χάλασε τα σχέδια. 
Με δύο μαχαίρια, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο άνδρας έκοψε τους όρχεις του έξω από τον ναό, όπου θα γινόταν ο γάμος. Μετά από λίγο, γεμάτος αίματα μπήκες στην εκκλησία, όπου ο εφημέριος και ο ανθοπώλης έμειναν με το στόμα ανοιχτό.

Οι καλεσμένοι που άρχιζαν σιγά σιγά να καταφθάνουν ήρθαν αντιμέτωποι με μια μεγάλη κηλίδα αίματος και σύμφωνα με μαρτυρίες κάποιοι έφυγαν και άλλοι απλά δεν μπήκαν στην εκκλησία, καθώς ήταν τρομαγμένοι.

«Υπήρχε παντού αίμα στην είσοδο της εκκλησίας. Όταν έφθασα, ήταν λες και είχε γίνε φονικό», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης φίλος του ζευγαριού.

Η αστυνομία αν και άργησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, πήρε τον άντρα, ο οποίος τελικά έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και τώρα βρίσκεται στο νοσοκομείο.




ΠΗΓΗ...protothema.gr

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 75 ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΣΛΑΒΟΛΟΓΟΙ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ".


1Περισσότεροι από 75 διακεκριμένοι Σλαβολόγοι ερευνητές, προερχόμενοι από δεκάδες πανεπιστήμια του κόσμου θα πάρουν μέρος στο διεθνές συνέδριο "Κύριλλος και Μεθόδιος.Το Βυζάντιο και ο κόσμος των Σλάβων" που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, από τις 28 έως τις 30 Νοεμβρίου.  
Το διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το 2013-Ετος Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και είναι το μεγαλύτερο φέτος στην Ευρώπη με αντικείμενο το έργο των δύο Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του διεθνούς συνεδρίου συνεδρίασαν αρχές Σεπτεμβρίου τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής. Διαπιστώθηκε ότι κορυφώνεται το ενδιαφέρον όσον αφορά τις συμμετοχές στη διοργάνωση και ότι η προέλευση των εισηγητών στο διεθνές συνέδριο του ερχόμενου Νοεμβρίου θα καλύπτει ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα, από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έως το Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας ενώ από τα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδρύματα θα συμμετέχουν συνολικά 25 ειδικοί.

Το διεθνές συνέδριο και η μεγάλη έκθεση για το έργο των δυο Θεσσαλονικιών Αγίων (Νοέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014)αποτελούν τις δυο κορυφαίες εκδηλώσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 1150 χρόνια από την αποστολή των ιεραποστόλων Αγίων στη Μεγάλη Μοραβία προς ευαγγελισμό των λαών της ευρύτερης περιοχής στη χριστιανική πίστη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Εντεταλμένος Σύμβουλος του Δήμου για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, κ. Σπύρος Πέγκας.

Πρόσθεσε ότι «Στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του φθινοπώρου γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν και τα προξενεία Ρωσίας -Βουλγαρίας και Σερβίας στη Θεσσαλονίκη με ξεχωριστές εκδηλώσεις που τα ίδια έχουν προτείνει (έκθεση βιβλίου,μουσικά σχήματα ,χορωδίες ,κινηματογράφο από τις χώρες τους)ενώ στα εγκαίνια της έκθεσης στο Βυζαντινό Μουσείο θα συμμετέχει αφιλοκερδώς και η Χορωδία Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων με ειδικά τροπάρια και ύμνους που αναφέρονται στους δύο αγίους».

Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, ομάδα ξεναγών της Θεσσαλονίκης έχει καταρτίσει κάθε Σάββατο(9.30 πμ), ειδικό πρόγραμμα ξεναγήσεων (στα ελληνικά και ρωσικά) δωρεάν για τους δημότες κι επισκέπτες σε χώρους και μνημεία της πόλης που σχετίζονται με τους Κύριλλο και Μεθόδιο.

Στα χνάρια των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου τιτλοφορείται και η Έκθεση που σχεδιάζει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με υλικό που θα προέρχεται από τους ευρωπαϊκούς σταθμούς και τα σημαντικότερους χώρους δράσης των Θεσσαλονικέων Αγίων. 





ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...