Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ BY DJ PIT.

Δείτε το βίντεο για το "2ο ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ"
που ετοίμασε και πρόβαλε ο dj Pit.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ.


Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Δημιουργούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας με την ελληνική ομογένεια

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συναντήθηκε σήμερα (12/8) το πρωί στο γραφείο του με τον κ. Γεώργιο Κωτσόπουλο, Πρόεδρο του Συλλόγου Ομογενών από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας που ζουν στο Τορόντο του Καναδά. Στο Τορόντο ζουν και εργάζονται περισσότεροι από 160.000 έλληνες πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, ενώ σε ολόκληρο τον Καναδά οι έλληνες ξεπερνούν τις 500.000.

Ο κ. Κωτσόπουλος, ο οποίος κατάγεται από τον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Πέλλας, ενημέρωσε τον κ. Θεοδωρίδη για τις δράσεις του Συλλόγου της ελληνικής ομογένειας στο Τορόντο προκειμένου να διατηρηθούν τα ήθη, τα έθιμα και στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε ιδιαίτερα την προοπτική ενίσχυσης των δεσμών και σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ελληνικής ομογένειας. Αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η διατήρηση της επαφής με την μητέρα Ελλάδα για τη νέα γενιά της ελληνικής ομογένειας, σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για τη δημιουργία κατασκηνώσεων στην Π.Ε. Πέλλας ώστε να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα φιλοξενίας νέων ελλήνων ομογενών από τον Καναδά όπως κι άλλες χώρες του κόσμου στις οποίες υπάρχουν Έλληνες.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν και άλλα θέματα όπως η ανάγκη για παροχή έγκυρης πληροφόρησης σε θέματα φορολογίας και κληρονομικού δικαίου που αφορούν τους έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, καθώς και η υποστήριξη των ελλήνων της ομογένειας κατά τις επισκέψεις τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που επιθυμούν να αναλάβουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.


Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε την κεντρική στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για διεύρυνση των σχέσεων με την ελληνική ομογένεια και τη δημιουργία δικτύων προώθησης ιδεών, σχετικών με την ελληνικό πολιτισμό καθώς επίσης και ποιοτικών αγαθών και υπηρεσιών. 

Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ .


Τη νέα ηγεσία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εδρεύει στην Πιερία, δέχθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδιας στον τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ΠΚΜ Σοφίας Μαυρίδου, στο πλαίσιο εθιμοτυπικής επίσκεψης.  Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο νέος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ιδρύματος Διονύσης Πασχάλης, η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Ιδρύματος και συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη και μέλη της Ύπατης Αρχής Παμμακεδονικών Ενώσεων –διακεκριμένοι επιστήμονες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που συμμετέχουν στη διοίκηση του Ιδρύματος.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ζήτημα ύψιστης ιστορικής και θεσμικής σημασίας για μας η ανάδειξη της Μακεδονίας  και του πολιτισμού της. Πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι μόνο η προώθηση της ιστορίας της αρχαίας Μακεδονίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και o συγκερασμός της με τη Μακεδονία της σύγχρονης εποχής, τη Μακεδονία της εξωστρέφειας και της ανάπτυξης», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υποδεχόμενος τους εκπροσώπους του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο κ. Τζιτζικώστας διαβεβαίωσε τη διοίκηση του Ιδρύματος για την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις δράσεις του, ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου να καταρτιστούν συνέργειες μεταξύ των δύο φορέων, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη να ενισχυθεί και να προωθηθεί περαιτέρω ο εκπαιδευτικός και πολιτισμικός ρόλος του Ιδρύματος διεθνώς. «Είμαστε αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούμε κάθε ευκαιρία διεθνούς παρουσίας της Περιφέρειάς μας σε διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς, ώστε να προωθήσουμε τις βασικές αρχές του Ιδρύματος και να επιτύχουμε εποικοδομητικές συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη συνεισφορά της Παμμακεδονικής Ένωσης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό, στον διαρκή αγώνα της για τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, αλλά και στις εντατικές προσπάθειές της για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας απέναντι στους επίδοξους παραχαράκτες της ιστορίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδια στον τομέα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Π.Κ.Μ. Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης της σύγχρονης Μακεδονίας μέσα από την επαναδραστηριοποίηση του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στη συναίνεση των τοπικών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών φορέων της Πιερίας να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προώθηση των αρχών του Ιδρύματος διεθνώς. «Η επαναλειτουργία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου για ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί έναυσμα για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση να ενδυναμώσει το ρόλο της στην προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας», δήλωσε η κ. Μαυρίδου, η οποία συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία του να στηρίξει την προσπάθεια του Ιδρύματος.
Απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα ο νέος Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου Διονύσης Πασχάλης τον ευχαρίστησε για τη στήριξη και δήλωσε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντική η βούληση και η διάθεση της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα προσωπικά για τη στήριξη και τη συμπαράσταση αυτού του εγχειρήματος». Ο κ. Πασχάλης αναφέρθηκε στη διεθνή διάσταση του Ιδρύματος, το οποίο είναι το μοναδικό επιστημονικό κέντρο παγκοσμίως που ασχολείται με το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επίσης, ο κ. Πασχάλης τόνισε ότι «το Ίδρυμα αλλάζει σελίδα» και η επαναλειτουργία του «δεν αποτελεί μόνο υπόθεση των ομογενών, αλλά αποτέλεσμα συντονισμένης προσπάθειας συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τις αρχές της περιοχής», ευχόμενος «να λάβει το Αλεξάνδρειο Ίδρυμα τη θέση που του αξίζει διεθνώς».

Η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου Νίνα Γκατζούλη αναφέρθηκε στην ανάγκη το Ίδρυμα, που εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας, να μετεξελιχθεί σε ένα πνευματικό και ακαδημαϊκό κέντρο προβολής της ιστορίας της Μακεδονίας, που αποτελεί εξάλλου βασική προτεραιότητα των απανταχού Παμμακεδονικών Ενώσεων. «Είναι χρέος μας να διδάξουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων την ιστορία της πατρίδας μας. Αυτή είναι η ασφαλιστική δικλείδα για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, τα οποία κατά καιρούς βάλλονται πολλαπλά, και, ταυτόχρονα, να διατρανώσουμε σε παγκόσμια εμβέλεια το έργο και τα οράματα  του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του δασκάλου του, Αριστοτέλη, σπουδαίων Ελλήνων Μακεδόνων», υπογράμμισε η κ. Γκατζούλη.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ-ΔΗΜΟΥ NEGOTINO.

Σύμφωνο Συνεργασίας υπέγραψε ο Δήμος Αλμωπίας με το Δήμο του Negotino της Π.Γ.Δ.Μ. στα πλαίσια της Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013

Την Παρασκευή 9 Αυγούστου στο Δημοτικό Κατάστημα Αριδαίας, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υπογραφής του Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και του Δήμου του Negotino της Π.Γ.Δ.Μ., στα πλαίσια της Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Π.Γ.Δ.Μ. 2007-2013. Οι δυο Δήμοι υπέβαλλαν από κοινού πρόταση με τον τίτλο "Ανάπτυξη και Υποστήριξη της οικονομίας των προϊόντων μέλισσας", για την ανάπτυξη δράσεων για την οικονομική ανάπτυξη του κλάδου της μελισσοκομίας.
Το πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν οι Δήμαρχοι Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης και Negotino κ. Vanco Apostolov, παρουσία των συνεργατών τους.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας καλωσορίζοντας τον κ. Vanco Apostolov στην Αριδαία μεταξύ άλλων ανέφερε: "Με την σημερινή τελετή επισφραγίζουμε την συνεργασία μας στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης των προϊόντων μέλισσας. Η υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας έρχεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία κατά την οποία οι πολίτες προσβλέπουν στην στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς αυτή την κατεύθυνση βρίσκεται και η προσπάθεια που καταβάλλουμε με τον Δήμαρχο του Νεγκότινο. Με την υπογραφή του εν λόγω Συμφώνου Συνεργασίας θέτονται οι βάσεις για την  προώθηση της μελισσοκομίας στην περιοχή της Αλμωπίας, ώστε να μπορέσουν οι δημότες μας να έχουν ένα βασικό ή συμπληρωματικό εισόδημα".
Μετά την υπογραφή του Συμφώνου ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων με τα μέλη της αντιπροσωπείας του Νεγκότινο.



Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Αλμωπίας

ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ.


1 Στόχοι
1.1 Το παρόν Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων απευθύνεται στους βαμβακοπαραγωγούς της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την αποτελεσματική φυτοπροστασία στο σωστό καλλιεργητικό χρόνο.
1.2 Αφορά το στάδιο Ανθοφορίας - Καρποφορίας, στάδιο κατά το οποίο τα  φυτά εξακολουθούν να ανθοφορούν και να δένουν τα καρύδια μέχρι την ολοκλήρωση της βλαστικής ανάπτυξης και καρποφορίας.
1.3 Στόχος είναι ο παραγωγός να έχει επαρκή ενημέρωση για τα προβλήματα που αναμένονται στο στάδιο αυτό και να είναι σε θέση, με τη συχνή παρακολούθηση των χωραφιών που καλλιεργεί (συνιστάται να περνά τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα από το κάθε ένα), να μπορεί να κρίνει την ανάγκη ή όχι λήψης μέτρων προστασίας.
2 Διαπιστώσεις
2.1 Οι φυτείες αυτή την εποχή βρίσκονται στο στάδιο “Ανθοφορίας - Καρποφορίας”, έχοντας ήδη καρποδέσει το 60 - 70% των καρυδιών τους και βρισκόμαστε προς το τέλος της βλαστικής περιόδου.
2.2 Οι συλλήψεις των ακμαίων της 2ης γενιάς του Πράσινου σκουληκιού στις παγίδες είναι μειωμένες σε όλες τις περιοχές εκτός της Πέλλας, γεγονός που φανερώνει ότι το μέγιστο των ωοτοκιών έχει πραγματοποιηθεί και αναμένουμε την εξέλιξη των εκκολάψεων.  

 Σε μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων έχουν γίνει ήδη ψεκασμοί, ενώ σε μεμονωμένες βαμβακοφυτείες στις οποίες δεν έγινε ψεκασμός, οι προσβολές μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Στους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, λόγω και των ψεκασμών που προηγήθηκαν, δεν διαπιστώνεται ύπαρξη προνυμφών πάνω από το όριο επέμβασης δηλ. πάνω από 4 νεαρές προνύμφες ανά 100 φυτά.

Ωστόσο, όσο είναι σε εξέλιξη πτήσεις ακμαίων, οι παραγωγοί δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν, αλλά να παρακολουθούν τακτικά τις φυτείες τους (κατά προτίμηση κάθε δεύτερη ημέρα όσο έχουμε συλλήψεις)  ώστε να είναι σε θέση να επέμβουν στα πρώτα προνυμφικά στάδια, που είναι και τα πιο ευάλωτα.

Στην περιοχή της Πέλλας, οι σημερινές μετρήσεις δείχνουν ότι πρέπει να βρισκόμαστε στο μέγιστο της πτήσης, οπότε ακόμη και αν κάποια τεμάχια έχουν ραντιστεί, θα πρέπει να επανελεγθούν για την πιθανότητα εμφάνισης νεαρών προνυμφών και αν χρειαστεί να επαναληφθεί ο ψεκασμός

Ενημερώνουμε ότι όπου θα γίνει επανάληψη ψεκασμού, οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν διαφορετικό φυτοπροστατευτικό σκεύασμα από εκείνο που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
2.3 Δεν έχουμε μέχρι τώρα την ανάπτυξη επιζήμιων πληθυσμών άλλων εχθρών του βαμβακιού εκτός από κάποιους πληθυσμούς αλευρώδη, χωρίς να είναι όμως σε επιζήμιο ποσοστό.
2.4 Οι μέχρι τώρα συλλήψεις του ρόδινου σκουληκιού, στις παγίδες είναι ελάχιστες. Δειγματοληψία που διενεργήθηκε σε δείγματα 100 καρυδιών δεν έδειξε προσβολή.
3 Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές.
Ο επιτόπιος έλεγχος των φυτειών δείχνει ότι οι πληθυσμοί των ωφέλιμων εντόμων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτό, σε συνδυασμό με το ότι βαίνουμε σε ολοκλήρωση της πτήσης της 2ης γενιάς του Πράσινου Σκουληκιού, θα πρέπει να κάνει τους παραγωγούς να σκεφτούν προσεκτικά πριν προχωρήσουν σε ψεκασμούς. 
Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη ψεκασμού για το Πράσινο σκουλήκι (Heliothis armigera) όταν βρίσκουμε πάνω από 4 νεαρές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 cm) ανά 100 φυτά.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν συνεχώς τις καλλιέργειές τους με διαρκείς δειγματοληπτικούς ελέγχους όσο διαρκούν οι συλλήψεις των ακμαίων της 2ης γενιάς.

Για το ρόδινο σκουλήκι (Pectinophora gossypiella), λόγω του ότι δεν είναι άμεσα ορατή η προσβολή του, θα πρέπει οι παραγωγοί, να κάνουν έλεγχο:

1. Για την ύπαρξη παραμορφωμένων ανθέων στις καλλιέργειες τους (άνθη με μορφή ροζέτας). Αν βρεθούν πάνω από 20 τέτοια άνθη στα 100 που ελέγχθηκαν, τότε να επικοινωνήσουν με τον γεωπόνο τους για οδηγίες ψεκασμού.
2. Να κάνουν δειγματοληπτικό έλεγχο σε καρύδια 2 εβδομάδων. Τα καρύδια αυτά είναι πράσινα, ελαστικά στην πίεση και όχι σκληρά, έχουν την αίσθηση σπόγγου κατά το πάτημα, και κόβονται εύκολα με το μαχαίρι εγκαρσίως για να διαπιστωθεί η προσβολή.
Ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται σε εύρεση προσβολών σε καρύδια σε ποσοστά άνω του 5% - 8 %  και πάντα σε συνεννόηση με τον γεωπόνο τους.
4 Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα
Σύμφωνα με τα ανωτέρω, όπου οι επιτόπιοι έλεγχοι δείξουν πληθυσμούς εντόμων που υπερβαίνουν τα προαναφερόμενα ποσοστά, τότε μόνο θα πρέπει οι παραγωγοί να εφαρμόζουν ψεκασμούς.

Τα σκευάσματα που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να είναι τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια του βαμβακιού και όπου υπάρχει έξαρση προσβολής να χρησιμοποιούνται μαζί με τα άλλα εντομοκτόνα και ρυθμιστές ανάπτυξης.

Αν υπάρχει ανάγκη ψεκασμών, είναι πολύ σημαντικό να γίνει επιλογή σκευασμάτων που να είναι ασφαλή για τα ωφέλιμα. Επίσης αν υπάρξει ανάγκη για επαναληπτικούς ψεκασμούς, τότε οι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν διαφορετικά σκευάσματα από εκείνα των πρώτων ψεκασμών για την αποφυγή ανθεκτικότητας.

Οι ψεκασμοί να γίνονται απαραίτητα μόνο απογευματινές ή βραδινές ώρες όταν δεν πετούν μέλισσες, για να μην έχουμε ζημία στα μελισσοσμήνη των μελισσοπαραγωγών μας. Άλλωστε οι βραδινοί ψεκασμοί είναι και πιο αποτελεσματικοί διότι το έντομο είναι νυχτόβιο και πιο δραστήριο το βράδυ, οπότε η πιθανότητα να έρθει σε επαφή με το ψεκαστικό υγρό αυξάνεται.

Οι παραγωγοί πρέπει πριν από κάθε ψεκασμό να διαβάζουν προσεκτικά και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα χρησιμοποιήσουν.

Ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας
& Κτηνιατρικής Πέλλας      


                                                                                     Τσαντάκης Τρύφων  

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

Σας γνωρίζουμε ότι από τις 25 Ιουνίου τ.ε., η Γενική Διεύθυνση «Επιχειρήσεις και Βιομηχανία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έθεσε σε λειτουργία την ενιαία δικτυακή πύλη http://europa.eu/youreurope/business/index_el.htm, προκειμένου να διευκολύνει την ενημέρωση των επιχειρήσεων αναφορικά με τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα της Ε.Ε.


Η πύλη παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο που μπορούν οι ΜμΕ να υποβάλλουν αιτήσεις προς χρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, καθώς και την πρόσβασή τους σε εγγυήσεις, δάνεια και επιχειρηματικά κεφάλαια. Η διαδικτυακή πύλη είναι διαθέσιμη σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε.

Η ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ "2ου ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙ".

 Με τεράστια επιτυχία  τελείωσε το «2ο Φράγμα πάρτι»
που πραγματοποιήθηκε το διήμερο, που μας πέρασε και οι διοργανωτές δεν κρύβουν την απόλυτη ικανοποίησή τους, για την αγάπη του κόσμου και την υλική και ηθική συμπαράσταση, που εισέπραξαν από το σύνολο(σχεδόν) του χωριού.
Η χθεσινή τελευταία ημέρα τα είχε όλα. Παιχνίδια με το νερό, απολαυστικούς καφέδες, νοστιμότατα σάντουιτς, δροσερά κοκτέηλς και άφθονη μπύρα.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας το φράγμα ήταν σχεδόν γεμάτο από κόσμο και μια συνεχής ροή επισκεπτών προϊδέαζε για το τι θα επακολουθήσει το βράδυ.
Και έτσι έγινε.
Κατά τις 21.00 την σκηνή κατέλαβαν ο Νίκος και η Σταυρούλα, το αγαπητό δίδυμο από τα Λυμένα κορδόνια και ταξίδεψαν τους επισκέπτες με τα όμορφα επιλεγμένα τραγούδια τους , σε καλοκαιρινά μονοπάτια.
Στη συνέχεια το τιμόνι του ταξιδιού ανέλαβε ο  Χρήστος Σαμσούρης, ο οποίος με το μαγικό του σαξόφωνο, δημιούργησε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, εισπράττοντας ζεστό χειροκρότημα από το πολυπληθές κοινό.
Κατά τα μεσάνυχτα τα φώτα χαμήλωσαν και σε ένα φαντασμαγορικό κλίμα, ανέλαβε ο DJ Pit .
Κατακόκκινοι πυρσοί έλουσαν με το φως τους όλο τον χώρο δημιουργώντας χρυσοκόκκινες ανταύγειες στα τρεχούμενα νερά και τα πανύψηλα πλατάνια, κάνοντάς σε να νομίζεις ότι βρίσκεσαι αλλού.
Στο τεράστιο βιντεοπίνακα προβάλλεται η ταινιούλα για την ομάδα του ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ, που ο έμπειρος dj έφτιαξε για την ημέρα αυτή, και όλοι παρακολουθούν αποσβολωμένοι τις εικόνες να τρέχουν, θυμίζοντας καλές εποχές και ηρωικές.
Στη συνέχεια  ακολουθεί ένα καταιγιστικό πρόγραμμα, που ξεσήκωσε όλους στον χορό, ο οποίος κράτησε μέχρι το πρωί.
Εθελοντές και εθελόντριες, ποδοσφαιριστές της ομάδας, τρέχουν ο καθένας στη δουλειά, που του ανατέθηκε, και η άψογη οργάνωση εντυπωσιάζει τους πάντες.
Ο πρόεδρος της ομάδας με τον γενικό γραμματέα επιλύουν άμεσα τα τυχόν μικροπροβληματάκια, που παρουσιάζονται, και όλα κυλούν ομαλά, κατά το πρόγραμμα.
Άξιοι συγχαρητηρίων όλοι τους, αποδεικνύουν ότι στο χωριό μας υπάρχει θέληση για ζωή, διασκέδαση και πολιτισμό.
Αποδεικνύεται επίσης η συνοχή της μικρής μας κοινωνίας και μας παραδειγματίζει για ενότητα και αρωγή.
Είμαστε σίγουροι ότι ο Νίκος-ο καθιερωτής του Φράγματος- κοίταζε από ψηλά όλο αυτό το τεράστιο πλήθος να διασκεδάζει, μεταξύ των οποίων και πολύ δικά του πρόσωπα και χαμογελούσε ευχαριστημένος.
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Δείτε μερικές φωτογραφικές στιγμές της βραδιάς, ενώ θα ακολουθήσουν αναρτήσεις με πλούσιο υλικό.












































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...