Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 9 Απριλίου 2017

Η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων ευχαριστεί όλους τους κατοίκους του ιστορικού χωριού


Η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων ευχαριστεί όλους τους κατοίκους του ιστορικού χωριού, για την θέρμη και την αγάπη με την οποία αγκάλιασαν την πρόσφατη δράση της "Λαζαράκια" και για την συγκινητική τους ανταπόκριση, ώστε ο απώτερος σκοπός της όλης ενέργειας να επιτευχθεί στο ακέραιο.

Καλή Ανάσταση

Η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων ευχαριστεί...


Η Ομάδα Εθελοντών Προμάχων ευχαριστεί για την προσφορά του, συμπολίτη μας ο οποίος επιθυμεί την ανωνυμία, για την συνεχόμενη στήριξή του στις κατά καιρούς δράσεις της. 

Σεισμός 3.6 R βόρεια της Έδεσσας.


Σεισμός μεγέθους 3.6 R σημειώθηκε στις 8.40 π.μ. 36 χιλιόμετρα βόρεια της Έδεσσας, στα ορεινά σύνορα του χωριού Βορεινό με τη FYROM, με εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις και έγινε αισθητός σε όλη την γύρω περιοχή και στους Προμάχους.


Αγαπώ σημαίνει αποδέχομαι


   ΑΓΑΠΩ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ.

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος, www.xidaras.gr  


Η αγάπη είναι πάνω απ'όλα! Να βρει κανείς την αγάπη στον άλλον είναι ευτυχία... Να αγαπήσει και να αγαπηθεί, να δώσει και να δοθεί σε μία σχέση, σχέση ζωής. Αναρωτιέμαι λοιπόν: Άν δεν αγαπήσουμε τον εαυτό μας, το σώμα μας, την ψυχή μας, τις αδυναμίες μας, πως μπορεί  να μας αγαπήσει κάποιος άλλος; Τι θα σήμαινε στα αλήθεια μία αγάπη σαν κι αυτή; Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά: Το να έχουμε ανάγκη έναν άνθρωπο, να μας δέχεται και να μοιραζόμαστε μαζί του τα πάντα δεν υποδεικνύει αδυναμία, ούτε είναι κακό πράγμα. Όμως για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, πρέπει πρώτα να νιώσουμε καλά με τον εαυτό μας και να περιμένουμε να αγαπηθούμε για όλα αυτά που ήμαστε και αξίζουμε και όχι να ψάχνουμε κάποιον να μας αγαπήσει για να νιώσουμε καλά.

Όταν ήμαστε καλά με τον εαυτό μας τότε μπορούμε να μοιραστούμε τα θετικά συναισθήματα που ήδη νιώθουμε, να δώσουμε αγάπη ''σαν κι αυτή που ήδη νιώθουμε...'' Στην αντίθετη περίπτωση όμως, στην περίπτωση που δεν έχουμε εμείς μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας, η συναισθηματική συναλλαγή στην σχέση δεν είναι ασφαλής...  Άν ο σύντροφος μας νιώθει ότι δίνει αλλά δεν παίρνει, αισθάνεται την ανασφάλεια και την συναισθηματική ανεπάρκεια του συντρόφου και επέρχεται σύγκρουση. Ακόμα και αν βρεθεί ο “ιδανικός-ή” σύντροφος που θα νιώθει την ανάγκη να φροντίζει κάποιον για τη δική του προσωπική ευχαρίστηση, η σχέση είναι καταδικασμένη να μην κρατήσει πολύ. Γιατί καλώς ή κακώς κάποια στιγμή οι “αδυναμίες” βγαίνουν στην επιφάνεια από τις δύο πλευρές  και στο τέλος μένουν μόνο τα συναισθήματα του θυμού, της απογοήτευσης και της προδοσίας...

Ο άνθρωπος λοιπόν, που αγαπάει τον εαυτό του, ψάχνει κάποιον να μοιραστεί την χαρά της ζωής και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σχέσης του χωρίς ταμπού και κόμπλεξ. Αυτό θα του κάνει ευκολότερη την ζωή, στην συνύπαρξη του μαζί με τον άλλο. Έτσι ξανά και ξανά γυρνάμε στο ίδιο συμπέρασμα, την ίδια διαπίστωση: Να μάθουμε να αγαπάμε αυτό που είμαστε, όλες τις εμπειρίες μας που μας έκαναν σήμερα αυτό που είμαστε... Είναι η πιο ασφαλής οδός για να βρούμε τον άνθρωπο μας, αφού πρώτα αγαπήσουμε και εκτιμήσουμε εμείς τον δικό μας εαυτό.

Αγαπώ αυτό που είμαι σημαίνει αποδέχομαι τον εσωτερικό μου κόσμο, τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου και τα ελαττώματα μου, χωρίς να κατηγορώ τον εαυτό μου και να δίνω ταυτότητα σε αυτά (''εγώ είμαι ανίκανος, εγώ είμαι λάθος'' κλπ.). Γιατί τότε φυσικό επακόλουθο είναι να βλέπουμε τον κόσμο ανάλογα με το πως βλέπουμε τον εαυτό μας... Δεν νομίζετε ότι ήρθε η στιγμή να αποβάλλουμε τα αισθήματα κατωτερότητας και μειονεξίας που μας βασανίζουν; Όταν γίνει αυτό το σώμα και ο νους μας θα δέχονται την ασφάλεια που εμείς τους προσφέρουμε και δεν θα αναζητούν άσυλο και σωτηρία στην συνεξάρτηση και στα (προβληματικά) αντανακλαστικά της.

Και να θυμάστε είναι ΟΚ να μην είστε τέλειοι!!




Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.  τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσ., Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Γιατι οι έφηβοι είναι κολλημένοι με τα social media


Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος.

Social media: μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλαδή ένας τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τους άλλους. Πριν τον αφορίσουμε μόνο και μόνο επειδή είναι νέος, ας δούμε τα θετικά του και τις ευκολίες που προσφέρει:
1. είναι εύκολος.
2. μας προφυλάσσει από την έκθεση του πραγματικού εαυτού μας.
3. έχει πολλές εφαρμογές: συνδυάζει εικόνα, ομιλία, φωτογραφία, βίντεο, παιχνίδια κλπ…

Επίσης, θα πρέπει πριν ξεκινήσει ο προβληματισμός μας για τους έφηβους, να απευθυνθούμε στους ενήλικους εαυτούς μας: «εμείς γιατί κολλάμε;». (Ίσως αυτό και μόνο αρκεί για να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αλλάξουν, φτάνει να καταλάβουμε γιατί εμείς κολλάμε με όλα αυτά και πρώτα εμείς να ξεκολλήσουμε...). 
Τα παιδιά λοιπόν, πιστεύω ότι ''κολλάνε'' με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί δεν έχουμε κάτι καλύτερο να τους προσφέρουμε, ως κοινωνία, ως σχολείο, ως οικογένεια.
Οι πάντες τρέχουν για τις δουλειές τους, για τις υποχρεώσεις τους και δεν μένει ουσιαστικός χρόνος για να ασχοληθούμε με τα παιδιά (π.χ. την ώρα που γράφω το κείμενο ο μικρός μου γιος, που είναι άρρωστος και δεν πήγε σήμερα στο σχολείο, παίζει ένα παιχνίδι στον υπολογιστή!! Θα μπορούσα να επιλέξω να μην γράψω αυτό το κείμενο και να παίξω μαζί του… Όμως η παρόρμησή μου να «κάνω την δουλειά μου» με οδηγεί στο γραφείο και τον γιο μου στον υπολογιστή).
Όταν ασχοληθούμε με τα παιδιά, όταν τους προτείνουμε μια βόλτα, μια εκδρομή, μια ασχολία και όταν αυτό γίνεται συστηματικά στο πλαίσιο μιας καλά δομημένης σχέσης και όχι αποσπασματικά, τότε τα παιδιά συνήθως ανταποκρίνονται και δεν αποκτούν εξαρτήσεις. Μαθαίνουν μέσα από τις επιλογές που έχουν και επενδύουν τα ενδιαφέροντά τους σε περισσότερα από ένα πράγματα.
Κατά συνέπεια, στο ερώτημα τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε, η απάντηση είναι φαινομενικά απλή: να επενδυθούμε πρώτα (και όσο πιο νωρίς τόσο πιο καλά) εμείς σε αυτά, στην σχέση μας μαζί τους, να συνδεθούμε μαζί τους , πριν συνδεθούν με τον υπολογιστή.

Υ.Γ. και πάλι τα παιδιά θα μπούνε στο internet, στο Facebook κτλ. Όμως τότε ίσως το κάνουν με μέτρο, ακριβώς γιατί θα έχουν περισσότερες επιλογές για να μοιραστούν το χρόνο και τα ενδιαφέροντά τους!



-------
  Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαικού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.paidi-efivos.gr

Συσκέψεις για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αλμωπίας


ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Δύο συσκέψεις για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος πραγματοποίησε το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αλμωπίας στις 05 και 06 Απριλίου 2017.

Η πρώτη σύσκεψη είχε ως θέμα την διαχείριση των υποπροϊόντων επεξεργασίας ξύλου (πριονίδια) και έγινε στο Κέντρο Νεότητας της Τοπικής Κοινότητας Προμάχων. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Αλμωπίας κύριος Αβραμίκας Στέφανος, ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αλμωπίας του Δήμου Αλμωπίας κύριος Γούδης Γεώργιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κύριος Βέσκος Δημήτριος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κύριος Αργυράκης Στέφανος, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Αλμωπίας κύριος Ιατρίδης Γεώργιος, εκπρόσωποι εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο του compost, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της επεξεργασίας ξύλου.

Η δεύτερη σύσκεψη είχε ως θέμα την διαχείριση των αποβλήτων εκσκαφών κατασκευών και κατεδαφίσεων (Α.Ε.Κ.Κ.), έγινε στο Δημαρχείο Αριδαίας. Παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Αλμωπίας κύριος Αβραμίκας Στέφανος, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αλμωπίας κύριος Γεωργίου Χρήστος, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κύριος Πατσιάς Ιωάννης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κύριος Αργυράκης Στέφανος, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του Δήμου Αλμωπίας κυρία Παπαδοπούλου Σαπφώ, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου Αλμωπίας κύριος Ιατρίδης Γεώργιος, Πρόεδροι και Τοπικοί Σύμβουλοι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αλμωπίας.

Αντικείμενο και των δύο συσκέψεων ήταν η ενημέρωση των παρευρισκόμενων για την διαχείριση των δύο κατηγοριών αποβλήτων σύμφωνα πάντα με την κείμενη Νομοθεσία.

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Αλμωπίας κύριος Αβραμίκας Στέφανος, αφού καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους, ανέφερε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Αλμωπίας αποδεικνύει καθημερινά το ενδιαφέρον του για την προστασία του Περιβάλλοντος, ζήτησε απ’ όλους την τήρηση της Νομοθεσίας για τα παραπάνω απόβλητα και ότι από την πλευρά του Δήμου θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφευχθούν οι άσχημες εικόνες που όλοι μας έχουμε από την ανεξέλεγκτη διάθεση των μπαζοαπορριμμάτων.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κύριος Πατσιάς Ιωάννης, ανέφερε ότι κύριος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η πρόληψη, επεσήμανε την συνεργασία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ όλων των φορέων για την λύση του προβλήματος και ότι θα είναι δίπλα σε όσους χρειαστούν την βοήθεια του σε θέματα ενημερώσεων και Νομοθεσίας.

Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας κύριος Αργυράκης Στέφανος που ήταν και ο βασικός ομιλητής και των δύο συσκέψεων, ανέλυσε το χρόνιο αυτό πρόβλημα σε όλες τις διαστάσεις του, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο  που διέπει την διαχείριση των υποπροιόντων ξυλείας και Α.Ε.Κ.Κ. και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας, στον υδάτινο αγωγό και γενικότερα στο περιβάλλον η απόρριψη κυρίως στα ποτάμια μπαζοαπορριμμάτων. Τόνισε επίσης τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων και ακύρωσης των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που εκτελούνται την χρονική αυτή περίοδο στην Τοπική Κοινότητα  Προμάχων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις ποινικές ευθύνες που έχει ο ρυπαίνων σύμφωνα πάντα με την Νομοθεσία και στο ότι το Τμήμα του δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι (Πρόεδροι, επιχειρηματίες) αναφέρθηκαν κυρίως στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την διαχείριση των μπαζοαπορριμμάτων, συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουν να το λύσουν.





“Let’s Do It Greece!” Ρεκόρ Εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα!


Ρεκόρ Εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα!
Την Κυριακή 2 Απριλίου, εθελοντές από όλη την Ελλάδα συντονίστηκαν στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη Εθελοντική Δράση της χώρας, την Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία “Lets Do It Greece!”.
Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η αλλαγή που περιμένεις» , περισσότεροι από 3.500 φορείς συντονίστηκαν σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, και οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ξεπεράστηκε ο αρχικός στόχος των 100.000 εθελοντών σε ολόκληρη τη χώρα! Άτομα όλων των ηλικιών σε κάθε γωνιά της χώρας, έγιναν μια μεγάλη Εθελοντική Οικογένεια και με ένα κύμα χαράς, δημιουργίας και ελπίδας διοργάνωσαν καινοτόμες και μοναδικές δράσεις, εναρμονισμένες με τα γνωρίσματα του τόπου τους.
Εντυπωσιακές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Όμορφες ζωγραφιές κοσμούν τους τοίχους των σχολείων, ενώ τα καθαρά δάση λάμπουν πλέον από ζωντάνια! Παράλληλα, ακτές και θάλασσες καθαρίστηκαν με τη βοήθεια εθελοντών και δυτών σε όλη την Ελλάδα, ενώ δράσεις καθαρισμού σε άλλες περιοχές συνδυάστηκαν με χορό και τραγούδι!
Πρωταγωνιστές σε όλη αυτή την προσπάθεια κυρίως νέα παιδιά, που μέσα από την Εβδομάδα Εθελοντισμού Lets Do It Greece 2017 στα Σχολεία έδωσαν δυναμικό παρόν, προάγοντας την περιβαλλοντική συνείδηση σε πάνω από 1.400 σχολεία της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εκστρατεία διοργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές, που οι περισσότεροι αγάπησαν τον Εθελοντισμό μέσα από τα σχολεία. Εκπρόσωποι της Οργανωτικής Ομάδας Εθελοντών του Lets Do It Greece δήλωσαν «Γεμίζουμε χαρά και συγκίνηση βλέποντας την ανταπόκριση του κόσμου σε ολόκληρη τη χώρα. Μας εμπνέετε να συνεχίσουμε να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να γίνουμε, όλοι μαζί, η Αλλαγή που περιμένουμε! Σας ευχαριστούμε που αγκαλιάζετε το εθελοντικό μας Όνειρο!».
Το Lets Do It Greece είναι πλέον θεσμός στην ελληνική κοινωνία, ενώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Το ταξίδι του Εθελοντισμού συνεχίζεται, με τη συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στο επίκεντρο. Διότι, για να φέρεις την Αλλαγή, πρέπει πρώτα να ενώσεις τους ανθρώπους που πιστεύουν στην Αλλαγή...
Και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Οικογένεια του Lets Do It Greece, τη Μεγάλη Εθελοντική μας Οικογένεια!
Φωτογραφίες των δράσεων από όλη την Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει να αναρτώνται στους παρακάτω συνδέσμους:

Συλλαλητήρια και πορείες σε Έδεσσα - Γιαννιτσά από το ΠΑΜΕ στην Πέλλα


 ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ του ΠΑΜΕ  σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ                                
                                ΕΝΑΝΤΙΑ στη ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ                                        

         Σε αγωνιστικά συλλαλητήρια και πορείες σε Έδεσσα & Γιαννιτσά προχώρησε το ΠΑΜΕ στην Πέλλα. Με αγωνιστικό παλμό και με συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών , αυτοαπασχολούμενων & νεολαίας πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση  στους «Μ.Καταρράκτες» της Έδεσσας & μαζική εξόρμηση στο κέντρο των Γιαννιτσών.
       Μετά τις συγκεντρώσεις ακολούθησαν πορείες στις δύο πόλεις του Νομού με τα πανό του ΠΑΜΕ και με συνθήματα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά - Εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Εργατιά-Αγροτιά – Μια φωνή και μια γροθιά», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση - Δεν είναι για παζάρια & για διάλυση»,  «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν – Με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι - Τώρα με το ΠΑΜΕ επίθεση & πάλη», ενάντια στη συμφωνία κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Γιούρογκρουπ της ΕΕ.
     ►  Στη συγκέντρωση της Έδεσσας μίλησε από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πέλλας το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας Δημήτρης Χατζηματθαίου, που επισήμανε :
     “Οι αιφνιδιαστικοί βομβαρδισμοί, που εξαπέλυσαν με πυραύλους τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ΗΠΑ ενάντια στη Συρία, είναι μια κίνηση που απειλεί να βάλει “φωτιά στη πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής” και της ευρύτερης περιοχής.Οι εξελίξεις μας προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναζοπύρωσης & επέκτασης του ιμπεριαλιστικού πολέμου.Επιβεβαιώνεται, ότι οι αντιθέσεις για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας, βαθαίνουν.Επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει έγκλημα που δεν θα επιχειρήσουν να κάνουν, αν αυτό αυξάνει τα κέρδη τους.
    Κυβέρνηση και ΕΕ στο Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσαν όλο το αντεργατικό & αντιλαϊκό πλαίσιο των νέων μέτρων - που έρχονται να προστεθούν στα παλιά μέτρα - και  απαιτείται να υλοποιηθεί άμεσα για να κλείσει η 2η αξιολόγηση. Μέτρα που δεν έχουν ορίζοντα μόνο την επόμενη διετία, αλλά και μια μεγάλη περίοδο μετά το 2019.
       Σκλήρά και επώδυνα μέτρα στο Φορολογικό με τη μείωση του αφορολόγητου έως και τις 5.000 ευρώ και την αύξηση των έμμεσων φόρων.
    Στα Εργασιακά με την παραπέρα υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το χτύπημα ακόμα παραπέρα των κλαδικών μισθών και τη νέα μείωση του κατώτερου μισθού.
        Στο Ασφαλιστικό με νέα μείωση συντάξεων και παροχών, με αύξηση των βαρών του ασφαλιστικού συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων αφού προωθείται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με τη διατήρηση του περιβόητου “κόφτη” και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετά το 2018.
     Νεα μέτρα, που υπηρετούν - μαζί με τα παλιά - τη διασφάλιση των “ματωμένων” πλεονασμάτων στο διηνεκές, με μόνιμα υποζύγια τους ανθρώπου της δουλειάς και του μόχθου, που θα συνεχίσουν πληρώνουν βαρύ λογαριασμό”.

         ►  Στα Γιαννιτσά μίλησε από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ Πέλλας το μέλος του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Γιαννιτσών Αριστέα Χατζηβασιλειάδου, που τόνισε ανάμεσα σε άλλα :

     “Δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα της χώρας από τα δήθεν “παζάρια”. Οι όποιες “διαπαραγματεύσεις” γίνονται για να μάθουμε να ζούμε με τα ψίχουλα.
       Αυτός είναι ο δρόμος των αφεντικών για να βγούν από την κρίση, να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία : πιο βαθιά εκμετάλλευση των λαών τους και αιματηρό ξαναμοίρασμα των συνόρων, των δρόμων του εμπορίου, της ενέργειας, των αγορών και των σφαιρών επιρροής, εκμετάλλευση και άλλων λαών.
      Οι καπιταλιστές πατρίδα τους έχουν τα κέρδη τους, πατρίδα τους είναι η Ελβετία, το Λουξεμβούργο και οι άλλοι φορολογικοί παράδεισοι, που έχουν φυλαγμένα δισεκατομμύρια ευρώ βγαλμένα από το δικό μας κόπο και ιδρώτα.
  Απευθύνουμε σαν ΠΑΜΕ κάλεσμα οργάνωσης και ανόδου των αγώνων με συντονισμό και αλληλεγγύη, με μέτωπο στην κυβέρνηση και την ΕΕ, ενάντια στα νέα μέτρα του Γιούρογκρουπ, αλλά και με προβολή των αιτημάτων των σύγχρονων αναγκών μας.
      Ξεσκεπάζουμε την προπαγάνδα & τις θέσεις της αντιπολίτευσης και των άλλων αστικών κομμάτων, που αφού ψήφισαν το 3ο μνημόνιο που υπαγορεύει το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, τώρα επιδιώκουν να εμφανίσουν ότι τα μέτρα είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας της κυβέρνησης.

       Η πάλη ενάντια στα μέτρα, παλιά & νέα, με σημαντικό επόμενο σταθμό τον απεργιακό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, απαιτείται να συνδυαστεί με το σύνολο των διεκδικήσεων των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, με την στήριξη των αγώνων ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη & ανασφάλιστη εργασία. Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας και επιδιώκουμε κάθε μικρός ή μεγάλος αγώνας να “συναντηθεί” σε ένα αγωνιστικό ρεύμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική”.



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...