Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Οι προγραμματισμένες δημοπρασίες του δήμου Αλμωπίας



Αριδαία, 3/6/2016

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Από τον Δήμο Αλμωπίας ανακοινώνονται οι δημοπρασίες που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα:

8/6/2016
-Συντήρηση Δημοτικής Οδοποιίας Δ.Ε. Εξαπλατάνου {Συντήρηση λακκουβών} (30.000 ευρώ)
-Συντήρηση Δημοτικής Οδοποιίας Δ.Ε. Αριδαίας {Συντήρηση λακκουβών} (40.000 ευρώ)

9/6/2016
-Ασφαλτόστρωση Δ.Ε. Εξαπλατάνου {Θεοδωράκι, Χρυσή, Αρχάγγελος} (38.996,33 ευρώ)
-Ασφαλτόστρωση στην έδρα του Δήμου {Στην περιοχή δίπλα στο 1ο Γυμνάσιο, γύρω από την «άσπρη αποθήκη»} (23.995,96 ευρώ)

21/6/2016
-Μελέτη ανάδειξης του Σπηλαιοβάραθρου των Λουτρών Πόζαρ Αλμωπίας (77.521,45 ευρώ)

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά. Οι παραπάνω δημοπρασίες έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά ουσιαστικών παρεμβάσεων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας και παράλληλα ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας».

ΔΗ.Κ.Ε.ΑΛΜΩΠΙΑΣ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ



ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει θεσμοθετηθεί από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και γιορτάζεται κάθε έτος στις 5 Ιουνίου. 
Με την ευκαιρία του εορτασμού της ημέρας αυτής ας ευαισθητοποιηθούμε  όλοι ο καθένας στο χώρο που ζει με την πραγματοποίηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος  και την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ



       Ευχάριστο  καλοκαίρι χωρίς αιμορροΐδες μπορούν να απολαύσουν όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα , καθώς ακόμα προλαβαίνουν.
Κι αυτό γιατί χάρη στη νέα μέθοδο “ANGIODINPROCTO’’  μπορούν να απαλλαγούν απ αυτές  μέσα σε μισή ώρα.
«Πράγματι όσοι δεν πρόλαβαν η το αμέλησαν μπορούν τώρα να απαλλαγούν από τις αιμορροΐδες γρήγορα, ανώδυνα, αναίμακτα  και να απολαύσουν ένα ευχάριστο καλοκαίρι» αναφέρειο ΔρΔιαμαντής Θωμάς Διευθυντής χειρουργός στο MetropolitanHospitalκαι προσθέτει
«Οι αιμορροΐδες  το καλοκαίρι  λόγω του αλκοόλ, της ανέμελης διατροφής και της ζέστης ερεθίζονται  πιο ευκολα και προκαλούν συχνά αιμορραγία ,κνησμό και πόνο. Γι αυτό καλό είναι να τις θεραπεύουμε πριν από τις διακοπές μας».       
  
Οι αιμορροΐδες είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις –εμφανίζονται περίπου στο 50% του πληθυσμού της γης
και μπορεί να επηρεάσουν, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής του ασθενή και φυσικά περισσότερο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν ριζική χειρουργική επίλυση του προβλήματος  λόγω του  έντονου μετεγχειρητικού πόνου, που προκαλεί η παραδοσιακή χειρουργική επέμβαση..
 
               ΜΕΘΟΔΟΣ ANGIODIN   PROCTO
Η εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια και η χρήση υπερήχων έχει απλουστεύσει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια ενός εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού, την αφαίρεση των αιμορροΐδων. Μάλιστα τα αποτελέσματα που προσφέρει η μέθοδος ANGIODINPROCTOυπερέχουν όλων των άλλων μεθόδων σύμφωνα με τις μαρτυρίες τόσο των χειρουργών όσο και των ασθενών. 
« Το νέο σύστημα διαθέτει ένα υπερευαίσθητο ανιχνευτή Doppler τρίτης γενιάς , ο οποίος βοηθά τον χειρουργό να εντοπίσει τους κλάδους της άνω αιμορροϊδικής  αρτηρίας και να  τους απολινώσει, αποκαθιστώντας την αρτηριακή υπεραιμία που αποτελεί την κύρια αιτία της αιμορραγίας και της διόγκωσης του αιμορροϊδικού πλέγματος.
Η μεγάλη εξέλιξη είναι  το γεγονός ότι γίνεται ακριβής εντοπισμός της αρτηρίας ,δηλαδή το ακριβές βάθος που θα την βρούμε καθώς και το μέγεθος του αγγείου , έτσι ώστε να τoαπολινώσουμε με ασφάλεια.
Επίσης το πρωκτοσκόπιο δεν έχει κωνικό σχήμα ,όπως όλα τα υπόλοιπα συστήματα. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό και έτσι μας δίνει την δυνατότητα περισσότερων κινήσεων για να κάνουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια την αιμορροιδοπηξία δηλαδή την ανάταξη των αιμορροΐδων στην σωστή ανατομική θέση» εξηγεί ο Δρ Θωμάς.
Η αφαίρεση των αιμορροΐδων με το νέο σύστημα υπερήχων γίνεται ανώδυνα και  επιτρέπει την ταχεία επάνοδο  του ασθενή στις συνήθεις δραστηριότητες, σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, οι οποίες σχετίζονται με μεγάλο διάστημα ακινητοποίησης και πόνου.
Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται πάνω από την οδοντωτή γραμμή του πρωκτού, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νεύρα στη περιοχή άρα δεν υπάρχει και πόνος. Η διάρκεια του χειρουργείου είναι περίπου 30 με 60 λεπτά και απαιτεί νοσηλεία στο νοσοκομείο μιας ημέρας.
Σύμφωνα με στοιχεία κλινικών μελετών όσοι ασθενείς ,μέχρι σήμερα, έχουν αφαιρέσει τις αιμορροΐδες τους με    το νέο επαναστατικό-πρωτοποριακό σύστημα υπερήχων  Angiodin-Proctoείχαν:
  • Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
  • Μικρότερο ποσοστό επιπλοκών
  • Γρήγορη ένταξη σε μια-δύο ημέρες.
Με τους προϋπάρχοντες, παραδοσιακούς τρόπους αντιμετώπισης των αιμορροΐδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι έντονος, με μεγάλη διάρκεια, πάνω από μία εβδομάδα και απαιτείται χρήση ισχυρών παυσίπονων.
Η δε επιστροφή στις φυσιολογικές δραστηριότητες καθυστερεί περίπου δύο εβδομάδες και το ποσοστό των επιπλοκών είναι αυξημένο, όπως αιμορραγία, μολύνσεις, κακώσεις του σφιγκτήρα, ρήξη του ορθού κ.ά., σε αντίθεση με την τεχνική «Angiodin-Procto», η οποία στα χέρια ενός έμπειρου και  εξειδικευμένου χειρουργού προσφέρει άριστα και μόνιμα θεραπευτικά αποτελέσματα.
.

www.dthomas.gr  Τηλ  6977597085  

Pavlova with strawberries (Πάβλοβα με φράουλες) από τους Pastry Designs



Η πιο νόστιμη Πάβλοβα που έχετε δοκιμάσει.Πρόκειται για φωλιές μαρέγκας με κρέμα γάλακτος και σάλτσα φράουλας (μπορείτε να βάλετε ό,τι φρούτο θέλετε).
Θεωρείται το εθνικό γλυκό της Αυστραλίας αν και οι Νεοζηλανδοί διεκδικούν επίσης την "πατρότητα" του γλυκού.Δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Υλικά για τις φωλιές μαρέγκας:
150γρ. ασπράδι αυγού
150γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανιλίνη
1 πρέζα αλάτι
130γρ. ζάχαρη άχνη

Για το γέμισμα:
300γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για το γαρνίρισμα:
Μαρμελάδα φράουλα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ :
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

Με αφορμή την επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Πέλλας, με την οποία επισημαίνονταν η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας με αποσπάσεις Αστυνομικών που το επιθυμούν από άλλους Νομούς, προκειμένου να καλυφθούν στοιχειωδώς οι αυξημένες υποχρεώσεις αστυνόμευσης του Νομού μας, έπειτα από τη λειτουργία και του «Κέντρου Ανοιχτής Φιλοξενίας Προσφύγων» στα Γιαννιτσά, ο Γιώργος Καρασμάνης σε συνέχεια και της υπ’ αριθ. 1184/03-03-2016 αναφοράς του επανέφερε το ίδιο θέμα  στη Βουλή καταθέτοντας  εκ νέου στις 09/05/2016 σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Τόσκας έδωσε την παρακάτω απάντηση:

«  Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης, σας γνωρίζουμε ότι για το ζήτημα της στελέχωσης των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, καθώς και των μετακινήσεων του προσωπικού αυτής προς ενίσχυση άλλων Υπηρεσιών, ενημερώσαμε την Εθνική Αντιπροσωπεία με το υπ’ αριθ. 7017/4/19321 από 27/03/2016 έγγραφό μας σε απάντηση της 1184/03-03-2016 αναφοράς του ιδίου Βουλευτή, με παρόμοιο περιεχόμενο.
Πέραν αυτών, επισημαίνεται ότι από τις διατάξεις των άρθρων 19 του π.δ/τος 100/2003 και 15 του π.δ/τος 211/2005, παρέχεται η δυνατότητα στο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας και στο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας, να αποσπούν το προσωπικό τους, μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α΄, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση ( ΓΕ.Π.Α.Δ. ) Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει, ήδη, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πέλλας με πέντε ( 5 ) αστυνομικούς υπαλλήλους όμορων Διευθύνσεων.
Τέλος, γνωρίζεται ότι οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, που σχετίζονται με τη λειτουργία των Δομών Φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην εδαφική αρμοδιότητα της προαναφερόμενης Διεύθυνσης είναι ανάλογες των αναγκών των λοιπών Διευθύνσεων της ΓΕ.Π.Α.Δ. Κεντρικής Μακεδονίας ( Δ.Α. Κιλκίς. Πιερίας, Ημαθίας ), αλλά και γενικότερα των Διευθύνσεων Αστυνομίας της χώρας, όπου έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν παρόμοιες Δομές Φιλοξενίας. Σε κάθε περίπτωση, από το Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλονται ουσιαστικές προσπάθειες για την προώθηση και τη, στο βέλτιστο βαθμό, θετική αντιμετώπιση των εύλογων και δίκαιων αιτημάτων του προσωπικού των Αστυνομικών Υπηρεσιών, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία αυτών και συνακόλουθα, την αναβάθμιση και βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων, στους πολίτες, υπηρεσιών, ώστε να εξυπηρετείται , κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο , το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον ».



ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  03 ΙΟΥΝΙΟΥ  2016          ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους εργαζόμενους στην Νομαρχιακή Επιχείρηση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης


Θέμα: Απλήρωτοι εργαζόμενοι στην Νομαρχιακή Επιχείρηση της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας με την επωνυμία: «ΠΕΛΛΑ – ΑΜΙΓΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΛΛΑΣ»


Απλήρωτοι εξακολουθούν και παραμένουν, εδώ και πολλά χρόνια, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΡΩΑΠ Αμιγή Νομαρχιακή Επιχείρηση της ΠΕ Πέλλας. Η συγκεκριμένη επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είχε τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρρας-Καϊμακτσαλάν.
Να σημειωθεί ότι:
  • Με την κατά πλειοψηφία Απόφαση του το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας (Αριθμ. Συνεδρίασης 14/23-06-2011,Αριθμ. Απόφασης 189, ΑΔΑ: 4ΑΣΟ7ΛΛ-4ΩΟ), προχώρησε στη λύση της Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας με την επωνυμία: «ΠΕΛΛΑ – ΑΜΙΓΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΕΛΛΑΣ» [σε συντομογραφία «ΕΥΡΩΑΠ», που συστήθηκε με την υπ΄αρ. 40/1999 απόφαση του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν. Πέλλας (ΦΕΚ645/1999, τ. Β’), και τροποποιήθηκε με την υπ΄αρ. 73/1999 απόφαση του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Ν. Πέλλας (ΦΕΚ 1373/1999, τ. Β’) ].
  • Το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα και με ΕΡΩΤΗΣΗ στη Βουλή (2833/23-9-2014), παρ’ όλα αυτά δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη, από τότε, για τους εργαζόμενους.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να εξοφληθούν επιτέλους τα δεδουλευμένα στους πρώην εργαζόμενους στην «ΕΥΡΩΑΠ»;


Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΕΩΣ  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-06-2016.
ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ.

Το «απολαμβάνειν» σήμερα


Ας φανταστούμε δύο ανθρώπους: Δύο γυναίκες, μητέρες και οι δύο, ίδιας ηλικίας, βρίσκονται κάποια ημέρα του καλοκαιριού στην παραλία μαζί με την μικρή τους κόρη. Η μία σκέφτεται διαρκώς πότε θα τελειώσουν για να γυρίσει σπίτι να κάνει τις δουλειές της, πώς θα τα βγάλει πέρα τώρα που μειώθηκε ο μισθός της και θυμάται με ενόχληση μία φίλη που της έλεγε πως, παρά την οικονομική κρίση, θα φύγει διακοπές για έναν μήνα. Παρατηρεί την κόρη της και χαμογελάει βλέποντάς την να παίζει με το νερό, αλλά ταυτόχρονα σκέφτεται αν θα καταφέρουν με τον άνδρα της να της προσφέρουν όλα όσα θα ήθελαν. Η άλλη γυναίκα, σκέφτεται πόσο όμορφο είναι που κατάφερε να ξεκλέψει τρεις ώρες για να μοιραστεί με την κόρη της μία βόλτα στη θάλασσα και καμαρώνει καθώς παρατηρεί πόσο έχει μεγαλώνει. Την βοηθάει να φτιάξουν πυργάκια με την άμμο και γελάει όταν η κόρη της τα διαλύει. Θυμάται πόσο φοβόταν τη θάλασσα όταν ήταν μικρότερη και σκέφτεται χαμογελώντας ότι, όταν επιστρέψουν, θα περιγράψει στον άνδρα της πόσο ωραία πέρασαν.
Στην πρώτη περίπτωση, η γυναίκα αδυνατεί να απολαύσει την στιγμή και να επικεντρωθεί στο παρόν, παρασυρμένη από τους περισπασμούς της καθημερινότητας: υποχρεώσεις, δουλειά, βιοπορισμός, κλπ. Μπορεί να χαίρεται τη στιγμή αλλά δεν την ζει πραγματικά. Κατά πάσα πιθανότητα, όταν θα επιστρέψουν στο σπίτι, η βόλτα τους στη θάλασσα θα αφήσει λίγες αναμνήσεις και γρήγορα θα ξεχαστεί, ως μία ευχάριστη δραστηριότητα που έγινε και πέρασε. Η δεύτερη γυναίκα αντίθετα, φαίνεται να απολαμβάνει τα όσα συμβαίνουν: για τρεις ώρες, βάζει στην άκρη την πιεστική πραγματικότητα και αφοσιώνεται με όλες τις αισθήσεις της στο παρόν, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντική και μοναδική είναι αυτή η στιγμή. Επιστρέφοντας στο σπίτι, θα αφηγηθεί στον άνδρα της την βόλτα τους και η ανάμνηση θα παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ως ένα όμορφο στιγμιότυπο στην πορεία της κοινής ζωής με την κόρη της.
Η έννοια του «απολαμβάνειν» είναι πολύ καινούργια στον χώρο της ψυχολογίας και γεννήθηκε στους κόλπους του επίσης καινούργιου κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας. Αν θέλαμε να περιγράψουμε εν συντομία αυτόν τον κλάδο, θα λέγαμε ότι αποτελεί πεδίο της ψυχολογίας που μελετάει την «ευεργετική επίδραση θετικών μεταβλητών, όπως η χαρά, η ελπίδα, η αισιοδοξία, η ψυχολογική ανθεκτικότητα, η αγάπη, η πίστη και το ειλικρινές ενδιαφέρον, σε ανθρώπους ποικίλων ηλικιών και εθνικοτήτων». Εξετάζει το γιατί τελικά είναι τόσο σημαντικά τα θετικά συναισθήματα για τον άνθρωπο και πώς αυτά σχετίζονται με τα κορυφαία ζητούμενα της σύγχρονης κοινωνίας και του ανθρώπου, όπως η επαγγελματική επιτυχία, η κοινωνική αναγνώριση, η διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας, οι φιλίες, και πολλά άλλα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος «απολαμβάνειν» («savoring») δεν περιγράφει μόνο τις σωματικές απολαύσεις, όπως αυτές προκύπτουν από τις αισθήσεις μας, αλλά κυρίως τις νοητικές στρατηγικές που χρησιμοποιούμε προκειμένου να απολαύσουμε κάτι . Αυτό σημαίνει πως πέραν της απλής ευχαρίστησης μίας όμορφης στιγμής, εξετάζεται και τονίζεται η ικανότητα του ανθρώπου να εστιάσει την προσοχή του, να εκτιμήσει και να απολαύσει σε βάθος το οποιοδήποτε θετικό ερέθισμα, γεγονός ή συναίσθημα βιώνει την εκάστοτε στιγμή. Η λέξη «ικανότητα» δεν είναι τυχαία εδώ. Δεδομένων των πολυάριθμων περισπασμών της αναμφισβήτητα δύσκολης πραγματικότητας που βιώνουμε, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, το να καταφέρει κανείς να εστιάσει την προσοχή του ακόμα και στο παραμικρό θετικό που του συμβαίνει είναι πραγματικά δύσκολο και απαιτεί θέληση και εξάσκηση. Επιπλέον, παρατηρώντας ξανά την σκηνή που περιγράψαμε στην αρχή, διαπιστώνουμε πως, πέραν της ικανότητας, η εμπειρία της δεύτερης γυναίκας κινητοποιεί όλες τις αισθήσεις της και στρέφει τις σκέψεις της τόσο στο παρελθόν όσο και στο μέλλον. Πράγματι, ενώ αναφέρεται στο παρόν, η διαδικασία του απολαμβάνειν προϋποθέτει τόσο την αναπόληση όσο και την προσδοκία. Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη περίπτωση αναπολούμε τα θετικά συναισθήματα που βιώσαμε στο παρελθόν ή απολαμβάνουμε τα θετικά συναισθήματα που νιώθουμε τώρα, καθώς θυμόμαστε το παρελθόν. Στη δεύτερη περίπτωση, σκεφτόμαστε πόσο όμορφα θα νιώσουμε κάποια συγκεκριμένη στιγμή στο μέλλον ή πόσο όμορφα νιώθουμε τώρα προσδοκώντας μία θετική, μελλοντική εξέλιξη. Αυτό που συμβαίνει διαμέσου της αναπόλησης και της προσμονής και που τελικά μας ενδιαφέρει περισσότερο, είναι ότι ισχυροποιείται η όμορφη εμπειρία που βιώνουμε στο παρόν.
Τι σημασία όμως έχουν όλα αυτά; Γιατί να προσπαθούμε να απολαύσουμε το οτιδήποτε, όταν όλα γύρω μας συνηγορούν για το ακριβώς αντίθετο; Γιατί να μην αρκεί να χαιρόμαστε, όσο μπορούμε, τη στιγμή; Με άλλα λόγια – τι έχουμε να κερδίσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία που, συν τις άλλοις, απαιτεί προσπάθεια και εξάσκηση; Η απάντηση είναι πως το απολαμβάνειν ενισχύει τα θετικά συναισθήματά μας. Όταν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να αφεθεί και να ζήσει πραγματικά και σε βάθος την στιγμή, ισχυροποιούμε την θετικότητα, την αισιοδοξία και την χαμογελαστή ματιά στη ζωή. Με την σειρά τους, αυτά τα θετικά συναισθήματα λειτουργούν ευεργετικά στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή μας. Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο, οι άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και θετικότητας στη ζωή, έχουν περισσότερους φίλους, καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία και καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη σε σχέση με όσους αφήνονται να κατακλυστούν από αρνητικά συναισθήματα (απαισιοδοξία, απογοήτευση, πικρία, εχθρότητα, φθόνο, ανταγωνισμό κλπ) και δηλώνουν μη-ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
Αν όλα τα παραπάνω φαντάζουν προκλητικά σε μία εποχή και σε μία κοινωνία που δοκιμάζεται καθημερινά από αρνητικές εξελίξεις, απογοητευτικά γεγονότα και τρομακτικές προοπτικές, αρκεί να αναρωτηθούμε το εξής: Πόση ανάγκη τελικά έχουμε από ανθρώπους που είναι γεμάτοι θετικότητα, ευγνωμοσύνη, αγάπη και ουσιαστική ομορφιά; Μία σύντομη αναδρομή στην παγκόσμια ιστορία θα μας δείξει πως, οι άνθρωποι που άλλαξαν προς το καλύτερο τον κόσμο και τις κοινωνίες, ήταν προσωπικότητες με αυτά τα χαρακτηριστικά, που με τον δικό τους τρόπο κατάφεραν να προτείνουν δημιουργικές, εναλλακτικές λύσεις, να σκεφτούν διαφορετικά και να δώσουν μία θετική προοπτική στην κοινωνία.
Α. Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος
Βιβλιογραφία
Bryant, F. & Veroff, J. (2007) Savoring. A New model of positive experience. NJ: Lawrence Erlbaum Associates.
Myers, D.G. (2007) Pursuing happiness. Psychology Teacher Network, 17(1), 7-8.
Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία, Επιμ. Α. Σταλίκας και Π. Μυτσκίδου
Ελληνική Εταιρεία Θετικής Ψυχολογίας http://www.positiveemotions.gr/index.php

Πρωινό του χειμώνα - Πρόδρομος Μάρκογλου



Κι ήταν η μέρα χαμηλή
Η ομίχλη να κατεβαίνει απο τους λόφους στη θάλασσα
Από τις δυο πόρτες της πόλης περνούσαν αγκομαχώντας
Αυτοκίνητα με κίτρινα φώτα
Η έκτη αρμάδα της συμμαχίας έξω απ' το λιμάνι
Μούγκριζαν τα πλοία περιμένοντας, 
Στάθηκα στο δρόμο
Που δυο στροφές τον κατεβάζουν στη θάλασσα
Όλοι οι φίλοι φευγάτοι σκέφτηκα
Ενώ με πνίγανε καυσαέρια φορτηγού

Οχτώ η ώρα το πρωί
Άνθρωποι ξεχύνονταν από σκοτεινές πόρτες
Έντρομοι απ' τα όνειρα της ημέρας
Ποιόν σκότωναν όλη νύχτα; ρωτούσε μια γυναίκα
Κάμνοντας τον σταυρό της σφουγγίζοντας τις σκάλες
Καμιόνια λαδοπράσινα κουβαλούσαν
Ανθρώπους στο λιμάνι
Κι ο ήλιος κρεμασμένος από την άλλη μεριά του τοίχου
Κι οι φίλοι πέρα από θάλασσα πέρα από βουνά
Μες στο χιονόνερο δέντρα γυμνά
Κατέβαινε μαζί με τους σπουργίτες το λιθόστρωτο.




Πρόδρομος Μάρκογλου
από τη συλλογή Το δόντι της πέτρας, 1975
Συγκεντρωτική έκδοση Έσχατη Υπόσχεση
Ποιήματα 1958 - 2010, 2016

Φτιάχνοντας μουσική από τα.....σκουπίδια.



Όταν υπάρχει διάθεση , ταλέντο και θετική ενέργεια μπορούμε να κάνουμε τα πάντα , ακόμα και να δημιουργήσουμε μουσική από το τίποτα.
 Στο παρακάτω βιντεάκι θα παρακολουθήσετε μια ομάδα παιδιών από την Παραγουάη που όχι μόνο παίρνουν τα σκουπίδια που τους πετάνε και τα μετατρέπουν σε μουσικά όργανα αλλά καταφέρνουν να δημιουργούν υπέροχες μελωδίες μέσα από αυτά!

Απλά απολαύστε το!

7/Θ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ: ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-Α΄ΤΑΞΗ



7/Θ  ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-Α΄ΤΑΞΗ
         Θέλουμε να ενημερώσουμε τους  ενδιαφερόμενους γονείς ότι η  διαδικασία και οι προϋποθέσεις  εγγραφής μαθητών/τριων στο Ολοήμερο Πρόγραμμα  του σχολείο μας κατά το σχολικό έτος 2016-2017, είναι οι εξής:
Η φοίτηση των μαθητών που εγγράφονται, είναι υποχρεωτική.
Η ώρα ενδιάμεσης  αποχώρησης που θα δηλωθεί, παραμένει η ίδια μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας τμήματος Πρόωρης Υποδοχής(7.00΄-8.00΄) εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη συμμετοχή  και καλύπτει πραγματικές ανάγκες  γονέων.
-Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα μπορούν να γραφτούν:
1.       Μαθητές γονέων που εργάζονται και οι δυο, προσκομίζοντας στο σχολείο σχετική βεβαίωση του φορέα εργασίας τους ή κάρτα ανεργίας.( αν είναι άνεργοι)
2.       Μαθητές τω ν οποίων οι γονείς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες(πολύτεκνοι, μονογονεϊκές  οικογένειες, χρόνιες παθήσεις, φυλακισμένοι, ενταγμένοι σε προγράμματα απεξάρτησης.)
3.       Περιπτώσεις αγροτών ή επαγγελματιών που  δεν μπορούν να έχουν βεβαίωση από φορέα εργασίας,  μπορούν να δηλωθούν  -με υπεύθυνη δήλωση- από τον/την σύζυγο ότι απασχολούνται στην εργασία του/της.
Για την εγγραφή απαιτείται Αίτηση – Δήλωση που υπάρχει στο σχολείο. Οι εγγραφές θα γίνονται δεκτές μέχρι το τέλος του σχολικού έτους. Αίτηση εγγραφής μετά από την ημερομηνία αυτή γίνεται δεκτή μόνο μετά από έγκριση του Δ/ντη Εκπαίδευσης.
 - Επίσης  οι γονείς των μαθητών/τριών που θα φοιτήσουν κατά τη φετινή σχολική χρονιά(2016-2017) στην Α΄ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, πρέπει:
1.       Να προσκομίσουν στο σχολείο το βιβλιάριο υγείας του παιδιού.
2.       Να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση για την εγκυρότητα των στοιχείων του παιδιού που εγγράφεται.                  Η  δήλωση αυτή υπάρχει στο σχολείο.
3.       Να προσκομίσουν συμπληρωμένο από γιατρό  το Δελτίο Ατομικής Υγείας που παρέλαβαν  από το Νηπιαγωγείο. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Οι γονείς μπορούν να έρχονται στο σχολείο για τη διεκπεραίωση  όλων  των  παραπάνω  από Τρίτη  7/6 /2016.

Αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο σχολείο.  Τηλ: 2384075273

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ με ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ για να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών


 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Θέμα: Να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων των αγροτών.

Συνεχίζεται προκλητικά το σκηνικό ποινικοποίησης και καταστολής των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως  γινόταν  και  με  προηγούμενες κυβερνήσεις,  για την τρομοκρά­τηση του αγώνα των αγροτών, καθώς υπάρχουν δικαστικές κλήσεις κι ασκούνται  ποινικές διώξεις  σε αγρότες  που πήραν μέρος  στις μεγάλες αγροτικές  κινητοποιήσεις του 2016.
Όμως  ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς για το δίκιο της δεν είναι «έγκλημα».  Είναι αγώνας επιβίωσης ενάντια στο νόμο-λαιμητόμο και στο σύνολο της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ που καταστρέφει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διατήρησε ουσιαστικά άθικτο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, καθώς τροποποίησε μεν το άρθρο 292 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την παρακώλυση συγκοινωνιών, χωρίς όμως να αλλάξει την ουσία του, αν και οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαν αναδείξει στη συζήτηση, που είχε γίνει τότε στη Βουλή, το γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη η κυβέρνηση «ανοίγει πόρτες και παράθυρα να συνεχιστούν η ποινικοποίηση και οι ποινικές διώξεις σε βάρος κινητοποιήσεων».
Στη συνάντηση  αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των 68 Μπλόκων με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα υπάρξει παρέμβαση στη Βουλή, για να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και γενικότερα οι δίκες σε βάρος επαγγελματικών ομάδων, που κινητοποιούνται. Μάλιστα λίγες μέρες μετά τη συνάντηση, από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων πρόκειται άμεσα να εισαγάγει ρύθμιση, η οποία θα θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή των πλημμελημάτων παρακώλυσης των συγκοινωνιών, που έχουν τελεστεί έως τώρα».
Σήμερα, όχι μόνο δεν έχει γίνει αυτό, αλλά η κυβέρνηση έχει απορρίψει   δύο (2) φορές τροπολογία του ΚΚΕ για την «παύση των διώξεων και των δικών σε βάρος αγωνιζόμενων αγροτών και  αυτών που έχουν ασκηθεί για τις κινητοποιήσεις σε άλλους κλάδους εργαζομένων».

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός πότε σκοπεύει να φέρει τη συγκεκριμένη ρύθμιση που δεσμεύει την κυβέρνηση,  για να σταματήσει η ποινική  καταστολή σε αγωνιστές που παλεύουν για το δίκιο και την επιβίωση τους,  ποινικοποιώντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.



Ο βουλευτής του ΚΚΕ


Γιάννης Γκιόκας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...