Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ...

Κόκκινη κλωστή δεμένη... Της Μαρίας Τριαντοπούλου

Η κατάσταση που ζούμε σήμερα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μοιάζουν με ένα σφιχτοδεμένο κουβάρι από κλωστές που δεν μοιάζει να μπορεί να ξετυλιχτεί, αντίθετα μάλιστα. Από όπου και να το πιάσεις, όποια κλωστή κι αν αποφασίσεις να τραβήξεις αυτό σφίγγεται και μπλέκεται όλο και περισσότερο. Και μαζί με το κουβάρι μπλεκόμαστε κι εμείς και κοντεύουμε να πνιγούμε.

 Η Μαρία Τριαντοπούλου γράφει τη σκέψη της ημέρας

Ξέρω ότι όταν κάποιος αναφέρεται σήμερα στον Πολιτισμό κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως γραφικός. Την ώρα που η χώρα καίγεται σε τι μπορεί να βοηθήσει κάποιο πολιτιστικό δρώμενο, μια θεατρική παράσταση ή ένα έργο τέχνης; Πως θα καλύψει τις ζωτικές και επείγουσες ανάγκες μας ένα καλό βιβλίο, πως θα πληρωθεί ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ή του σούπερ μάρκετ με ένα ποιήμα, πως θα βρει ο άνεργος δουλειά με μια μουσική συναυλία; Μια τέτοια αντιμετώπιση όμως θα επρόδιδε όχι μόνο μια μονοδιάστατη και στενή θεώρηση της έννοιας του Πολιτισμού αλλά θα ευτέλιζε και την σπουδαιότητα του ως θεματοφύλακα των αξιών –πολιτικών και κοινωνικών- της χώρας.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο η καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργία, αν και αυτή είναι αναμφίβολα τρομερά σημαντική. Πολιτισμός είναι η αποδοχή του διαφορετικού, του αντιπάλου, του αλλόθρησκου και του αλλοδαπού. Πολιτισμός είναι το ήθος, πολιτικό και κοινωνικό. Πολιτισμός είναι η ισότιμη παιδεία για όλους και η σωστή δημόσια υγεία. Πολιτισμός είναι ο δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην γνώμη και τις πεποιθήσεις του άλλου. Πολιτισμός είναι μια συνετή οικολογική αντίληψη και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πολιτισμός είναι η σωστή ενημέρωση. Πολιτισμός είναι η ελευθερία στην έφρασηκαι η δημιουργική φαντασία. Πολιτισμός είναι ο τρόπος που συνπάρχουμε σαν κοινωνικά όντα, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους γύρω μας, ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και οι αξίες που τους δίνουμε. Πολιτισμός είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στους ηλικιωμένους, στα άτομα με αναπηρία ή πνευματική υστέρηση. Πολιτισμός είναι η ευγένια της ψύχης και η γενναιοδωρία των αισθημάτων.

Με λίγα λόγια Πολιτισμός είναι εκείνο το μοναδικό, αδιόρατο και φευγαλέο στοιχείο που αγγίζει όλες τις πολλαπλές εκφάνσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, τις χρωματίζει και τις χαρακτηρίζει. Όταν αυτό είναι ελλειματικό τότε η κοινωνία και κατ’ επέκταση η πολιτική ζωή του τόπου νοσεί. Νοσεί όμως και ο πολιτισμός με τη στενότερη έννοια του όρου. Περιχρακώνεται και περιθωριοποιείται η πολιτιστική δημιουργία και από πρωτεργάτης της κοινωνικής και πολιτικής μετεξέλιξης -που είναι η θέση που δικαιωματικά και νομοτελειακά της αξίζει - γίνεται ουραγός των γεγονότων και δεν μπορεί να εκπληρώσει τον πραγματικό της ρόλο που συνεχώς συρρικνούται.

Αν λοιπόν δεν λύνεται το σφιχτό κουβάρι των τραγικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, μήπως – λέω «μήπως» - αν τουλάχιστον καταφέρναμε να βρούμε την κλωστούλα που λέει «πολιτισμός» και προσπαθούσαμε να της δώσουμε τη σημασία και την αξία που της πρέπει, καταφέρναμε να λειτουργήσει εκείνη ως καταλύτης και από εκείνην ξεκινώντας να αρχίσει να ξετυλίγεται και το υπόλοιπο κουβάρι; Κι όσο γραφικό κι αν φαίνεται αυτό, ας μου επιτραπεί εμένα να ελπίζω στην τρομαχτική ισχύ αυτής της παραμελημένης κλωστής και να πιστεύω ότι ο αγώνας για πολιτισμό είναι καίριος, πρωτεύων και θεμελιώδης. Γιατί πέρα από όλα τα άλλα είναι ένας αγώνας μαζικός - καθώς μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει πραγματικά- αλλά και σφαιρικός γιατί περικλύει όλες τις πτυχές της ζωής του τόπου. Είναι όμως συγχρόνως και ένας αγώνας προσωπικός γιατί προϋποθέτει συνειδητοποιημένη σταση ζωής και ενεργή συμμετοχή στις πολιτικές εξελίξεις. Τέλος είναι ένας αγώνας πολιτικός και, με τα σημερινά τραγικά δεδομένα, ένας αγώνας ουσιαστικής και πραγματικής επιβίωσης.

ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ.

ευγνωμοσύνη
Μπαίνοντας σπίτι, τους ακούω να συνομιλούν στην είσοδο του φροντιστηρίου δίπλα. Αυτή κρατώντας το σκυλί της, λέει: «ε δηλαδή τί; Σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω; Ε όχι, θα παλέψω». Αυτός απαντάει: «Να πολεμήσεις δηλαδή για τα δικαιώματα του υπάλληλου και του εργάτη; Πώς δηλαδή; Αφού δεν υπάρχει τίποτα. Δεν έχει τίποτα. Τί να δώσει; Δεν γίνεται.»

*

Το σκηνικό σε μια τυχαία συνάντηση στο δρόμο. Βρήκε μια δουλειά, 350 ή 400 ευρώ, μαύρα. Στο ανακοινώνει. Είσαι αμήχανος, γιατί δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Είχε ζόρια, χρειαζόταν τα χρήματα. Πες μπράβο, πες ωραία, γιατί δεν λες; Δείξε τη χαρά σου ρε, γιατί δε τη δείχνεις; Τα χρήματα είναι λίγα, οι ώρες αρκετές ή πολλές, μένει στο νοίκι, τα έξοδα τρέχουν, να πάμε και για κανένα ποτό κάποια στιγμή. Τι να φτάσει; Πώς να χαρείς;

Η κυβέρνηση, τα μίντια, ο διπλανός στην πολυκατοικία και καμιά 60αριά διανοούμενοι πρώτης γραμμής σου λένε, πως άμα σου δώσουν 400 ευρώ για να ζήσεις θα πρέπει να λες ευχαριστώ. Θα πρέπει να δουλεύεις, να προσπαθείς, να είσαι συνεπείς με τις υποχρεώσεις σου, να στύβεις την πέτρα, να είσαι αισιόδοξος, άμα χρειαστεί να είσαι καινοτόμος και ευέλικτος. Να μη ζεις πάνω απ’ τις δυνατότητές σου. Πόσες είναι οι δυνατότητές σου; 400 ευρώ. Ε θα ζεις ως τα 400 ευρώ. Αυτές οι δυνατότητες αυτή και η ζωή σου.


Ευαγγελισμός... σύντομη αλλά ακριβής σύνοψη των συνθηκών
Ευαγγελισμός... σύντομη αλλά ακριβής σύνοψη των συνθηκών

Σου λένε ότι τέτοιες είναι οι συνθήκες, άρα να λες ευχαριστώ. Να είσαι ευγνώμων που έχεις 400 ευρώ, κάποιο ελεύθερο χρόνο, μία απάντηση στο πού βρίσκεσαι τώρα των γνωστών. Να είσαι ευγνώμων γιατί είσαι ζωντανός, ζόμπι αλλά ζωντανός, δούλος αλλά ζωντανός, χωρίς επιθυμίες αλλά ζωντανός, χωρίς ζωή αλλά ζωντανός.

“so to cure you they must kill you”

Ποτέ δεν καταλάβαινα τους θιασώτες της παραγωγικότητας και της προκοπής. (μόνη ίσως θετική νοηματοδότηση της προκοπής: Ως προκοπή αντιλαμβάνομαι ένα ωραίο Κυριακάτικο τραπέζι και φίλους χορτάτους και μεθυσμένους. Άρα, προκομμένοι εμείς που τους δεξιωθήκαμε).
Αλλά τώρα πια δεν μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση για την ουσία της παραγωγικότητας και τι αυτή τελικά σημαίνει για το πώς ζούμε. Τώρα πρέπει να λέμε απλά ευχαριστώ. Άλλωστε, το αμέσως επόμενο μεγάλο σκάνδαλο του καιρού θα είναι να απορρίπτεις προτάσεις εργασίας. Να μην θες να μπεις/επιστρέψεις στην εταιρεία. Να μην θες να βάλεις τη στολή της ειδικής οικονομικής ζώνης. Απαπα. Απαγορεύονται τέτοιες κουβέντες. Απαγορεύονται. Να κάνεις τη δουλίτσα για τα 400 ευρώ. Δεν βλέπεις ότι έχουμε κρίση; Δεν βλέπεις πώς είναι οι συνθήκες; Δεν επιτρέπεται πλέον κριτική στην εντατική εργασία, δεν επιτρέπεται αμφισβήτηση της ανάπτυξης. Εδώ για 400 ευρώ θα πρέπει να κάνεις υπόκλιση στον κύριο εργοδότη, για ποιό όχι μιλάμε;

Η ζωή η ίδια ως άδειο κέλυφος.


Ευχαριστούμε τον κύριο εργοδότη για τα μαύρα 400 ευρώ, ευχαριστούμε τον κύριο εργοδότη για την εξαήμερη εργασία, ευχαριστούμε τον κύριο Βενιζέλο για τον αντιφασιστικό αγώνα, ευχαριστούμε το μέγκα τσάνελ για όλα.

*

Οι συνθήκες καθορίζουν τα πάντα. Τώρα υπομονή και πάλι υπομονή. Κάποιος θα σε ανταμείψει τόσο όσο να πληρώσεις ένα μέρος των υποχρεώσεών σου. Κάποιος θα σε βοηθήσει να φας κάτι, να μείνεις κάπου, αλλά πού; Πού είναι αυτό το σπίτι που αφήνει αρκετά ρέστα απ’ τα 400 ευρώ; Για ζωή, ευτυχία, ελευθερία ούτε λόγος. Δεν είναι ο καιρός τέτοιος. Πιες αλλά όχι πολύ, βγες αλλά όχι πολύ, γύρνα στο πατρικό σου, φύγε έξω, κάνε κάτι. Τόσο όσο.

Στις ειδικές οικονομικές ζώνες η συναίνεσή σου θα ζητηθεί για μια σειρά από θέματα. Χαμηλοί μισθοί, οικολογική καταστροφή, κατάρρευση. Μετά τη συναίνεση θα πρέπει να έρθει και η ευγνωμοσύνη.


*

Στην πλατεία Κοραή ο τοξικοεξαρτημένος – άστεγος επανέρχεται. Γιατί με κοιτάς έτσι, από πού είσαι εσύ; ρωτάει την κυρία που μάλλον κοιτούσε επίμονα ή και αποδοκιμαστικά. Μου κάνει εντύπωση η ερώτηση, αυτό το από πού είσαι εσύ; το έχω πει εκνευρισμένος σε ένα μπάτσο κάποτε, νομίζω στις 12 Φλεβάρη. Τότε μόλις το ξεστόμισα, γέλασα κατευθείαν με τον εαυτό μου. Τί εννοούσα άραγε μες στην τσαντίλα; Όχι φυσικά την καταγωγή του. Ότι δεν είναι απ’ την ίδια πραγματικότητα με μας; Ότι δεν μεγάλωσε στην ίδια πόλη με μας; Δεν είδε τους ίδιους δρόμους και τα ίδια αυτοκίνητα;

*

Η ανάγκη και οι συνθήκες. Φυσικά και θα δουλέψουμε κάποτε για 400 ευρώ, αλλά δεν είμαστε ζόμπι, τρομαγμένοι ναυαγοί σε άγνωστο τόπο. Ξέρουμε και τον κύριο εργοδότη και τον κύριο τηλεοπτικό αντιφασίστα. Ξέρουμε ότι δεν είμαστε ευγνώμονες. Μπορούμε να δούμε το ψέμα στη φράση «μη ζείτε πάνω απ’ τις δυνατότητές μας». Μπορούμε να μην μπερδεύουμε τη ζωή με την παραγωγικότητα και το χρόνο με την εργασία. Μπορούμε να αρνηθούμε αν χρειαστεί να σώσουμε κάτι απ’ τον εαυτό μας. Ξέρουμε ότι μπορούμε να σταματήσουμε την κανονική ροή των πραγμάτων.
Το τελευταίο δέντρο κρατήστε το για να κρεμαστείτε, καθάρματα

Το τελευταίο δέντρο κρατήστε το για να κρεμαστείτε, καθάρματα...

Ξέρουμε ότι στην οδό Φιλιππίδου, στο κέντρο της Αθήνας, ένα χέρι θυμάται την ειρωνεία, τη λύσσα και τη χαρά που οι συνθήκες αδυνατούν να χωρέσουν. Ένα ειρωνικό σύνθημα, με κάποιο αλλόκοτο τρόπο, μου θυμίζει, πρωί στην Κυψέλη, ότι αυτό που αποκαλούμε συνθήκες και που επιχειρεί να καθορίσει τη ζωή σου, αναπόφευκτα θα πρέπει κάποια στιγμή να συγκρουστεί με τις πιο σφοδρές σου επιθυμίες. Και αυτή η μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί.

Κάτω από ένα από τα δέντρα που – ελπίζω – δεν θα ‘ναι από τα τελευταία θα χαρώ να κοιτάω κάποτε την παραγωγικότητα, ως έννοια και ως πραγματικότητα, να αυτοκαταργείται.


ΠΗΓΗ:
Το Βυτίο


Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΦΛΟΓΑΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (VIDEO)


1Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η αιώνια φλόγα στη Νέα Υόρκη παράγεται μόνο με το αέριο και από καυτές πέτρες. Μια νέα μελέτη αντέκρουσε τη θεωρία αυτή, καθιστώντας την προέλευση αυτού του φαινομένου ακόμη πιο μυστηριώδη.

Η αιώνια φλόγα, η οποία βρίσκεται πίσω από έναν καταρράκτη στο Chestnut Ridge Park στη δυτική Νέα Υόρκη, θεωρήθηκε ότι είναι αιώνια η φλόγα της λόγω του φυσικού αερίου που προέρχεται κάτω από το έδαφος ή που δημιουργείται από υψηλή θερμότητα που αποτυπώνεται στους βράχους. 

Ωστόσο, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα ανακάλυψαν ότι τα πετρώματα, μεταξύ των οποίων, η φλόγα αναπτύσσεται στη Νέα Υόρκη, δεν είναι αρκετά θερμά ώστε να την παράγουν, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μία άλλη διαδικασία που κρατά ζωντανή τη φλόγα.

Ο Δρ Arndt Schimmelmann, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε μέσω του περιοδικού OurAmazingPlanet, ότι η θερμοκρασία του βράχου είναι στην πραγματικότητα παρόμοια με εκείνη που έχει ένα φλιτζάνι τσαγιού.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν την προέλευση της αιώνιας φλόγας στη Νέα Υόρκη.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω πετρώματα δεν είναι και τόσο αρχαία όσο νομίζαμε. Το πέτρωμα του σχιστόλιθου (που δείχνει ενός μεσαίου μεγέθους μεταμορφωμένο πέτρωμα, χαρακτηρίζεται από μία μεγάλη υφή και αρκετά έντονη σχιστολιθικά, ενώ τείνει να ξεφλουδίζει εύκολα σε λεπτές πλάκες), και αυτό υπό την φλόγα της Νέας Υόρκης δεν θα μπορούσε να παράγει αέρια, και να την κρατά αιώνια αναμμένη.

Πιστεύουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική γενιά διαδρομής αερίου σε αυτόν τον τόπο και πιθανώς και άλλα μέρη όπως αυτό, δήλωσε ο Schimmelmann. Οι ερευνητές ανέφεραν τα ευρήματά τους σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Marine σχετικά με τη γεωλογία πετρελαίου. Έτσι, αυτή η αιώνια φλόγα παραμένει ένα μυστήριο που περιμένει να το διαλευκάνουν.

ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΣΤΟ "ΔΑΣΑΚΙ"


Το νεανικό δίδυμο ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ-ΝΙΚΟΣ από τα Λυμένα Κορδόνια, κάθε Σάββατο θα παρουσιάζουν ένα πληθωρικό και συνεχώς ανανεούμενο μουσικό πρόγραμμα στο καταπράσινο κέντρο αναψυχής ΔΑΣΑΚΙ στην Αριδαία.
Οι δυο ταλαντούχοι καλλιτέχνες φιλοδοξούν να ταξιδεύουν τους πολυπληθείς επισκέπτες του κέντρου, σε μοναδικά μονοπάτια, με την μουσική τους φαρέτρα κατάμεστη, από πολύχρωμες φθινοπωρινές νότες, δημιουργώντας σκαλοπάτια λυρισμού και φαντασίωσης.
Η απογείωση των αισθήσεων θα ξεκινά κατά τις 22.00 και η μουσική περιπλάνηση θα σας ταξιδεύει σε κόσμους ονείρων και αισθήσεων.

ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ.
Το ιστορικό κέντρο, σημείο αναφοράς πολλών δεκαετιών, αποτελεί έναν φυσικό πνεύμονα της Αριδαίας, πνιγμένο στο πράσινο.
Πανύψηλα δέντρα, πετρόχτιστοι διάδρομοι, τρεχούμενα γάργαρα νερά, συνθέτουν ένα παραδείσιο σκηνικό  βγαλμένο λες από αναγεννησιακούς πίνακες ζωγραφικής.
Στο κέντρο του άλσους, δεσπόζει το επιβλητικό αναψυκτήριο-εστιατόριο "ΔΑΣΑΚΙ", όπου κυριαρχεί η τάξη και η καθαριότητα.
 Οι ιδιοκτήτες Χρήστος και Παντελίτσα έχουν κάνει κατάθεση ψυχής στον χώρο και η επιμελημένη διαρρύθμιση κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη.
Η ενδελεχής έρευνα για τις καλύτερες πρώτες ύλες και τα αγνότερα υλικά, εγγυώνται γαστριμαργικές απολαύσεις, που θα απογειώσουν τα αισθητήρια.
Και φυσικά οι προσεγμένες και προσαρμοσμένες για την δύσκολη εποχή τιμές, καθιστούν το ΔΑΣΑΚΙ  ως τη νούμερο 1 επιλογή, για μια αξέχαστη και απολαυστική εμπειρία.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
2384024952  και κινητό 6945567699
ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ Ο.Γ.Ε. ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ & ΑΠΕΡΓΙΑ 6 ΝΙΕΜΒΡΗ

     Οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ καταδικάζουν την προσπάθεια κυβέρνησης, ΕΕ και εργοδοσίας να βάλουν στο χέρι την αργία της Κυριακής.
     Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της ΟΓΕ, στηρίζει την απεργία και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο εμπόριο και των αυτοαπασχολούμενων στις 3 Νοέμβρη, την πρώτη Κυριακή δηλαδή που τα εμπορικά καταστήματα ανοίγουν, με βάση τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης.
    Ανεργία, ωράρια - λάστιχο, μισθοί που εξατμίζονται πριν ο μήνας φτάσει στα μισά, απληρωσιά για ολόκληρους μήνες για τις εργαζόμενες. Φοροληστεία και μειωμένος τζίρος για τις αυτοαπασχολούμενες. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η κατάργηση της Κυριακής αργίας, για να συμβάλει και αυτή με τη σειρά της στην κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και στο γονάτισμα των μικρών εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων.
      Η θέση των γυναικών της λαϊκής οικογένειας δεν είναι μπροστά στις βιτρίνες των πολυκαταστημάτων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων, από τα εμπορεύματα των οποίων δεν μπορούν να αποκτήσουν τίποτα, μιας και τους λείπει όχι ο χρόνος αλλά τα χρήματα. Η θέση των εργαζόμενων, των άνεργων, των συνταξιούχων, των νέων γυναικών, είναι στον αγώνα για την υπεράσπιση της Κυριακής αργίας.
     Η Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να πάρουν μέρος στον αγώνα και να προετοιμάσουν την πανελλαδική απεργία στις 6 Νοέμβρη και τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 10.00’ το πρωί στην Πλατεία ΕΠΟΝ                στον Πεζόδρομο των Γιαννιτσών.

Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών της Ομοσπονδίας  Γυναικών Ελλάδας

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 6978921885, 6936116086, 6981825752

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ


Συνάδελφε, συναδέλφισσα,
Δεν πρέπει να ανεχθούμε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης. Καλούμε τους εργαζόμενους από κάθε κλάδο, τους νέους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τους μετανάστες σε ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΣΗΚΩΜΟ
Λένε ψέματα πως δε θα έρθουν άλλα μέτρα! Ετοιμάζουν νέο γύρο επίθεσης!
·       Η κατάργηση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και η επέκταση των ατομικών συμβάσεων οδηγεί σε νέα μέτρα για να επιβάλουν μισθούς πείνας των 300 ευρώ. Σχεδιάζουν νέα τσεκούρια στα δώρα στον ιδιωτικό τομέα. Καταργούν τις αποζημιώσεις. Καταργούν τις επικουρικές συντάξεις, τσακίζουν τα εφάπαξ, ετοιμάζουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις
·       Την ίδια στιγμή που οι ανάγκες απαιτούν προσλήψεις, έρχονται νέες χιλιάδες απολύσεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, απελευθερώνουν τις απολύσεις, δίνοντας το δικαίωμα στη μεγαλοεργοδοσία να απολύει όποτε και όσους θέλει. Γκρεμίζουν το σταθερό ωράριο, καταργούν την Κυριακή - αργία. 
·       Βάζουν 25 ευρώ είσοδο για νοσηλεία στα νοσοκομεία, κλείνουν νοσοκομειακές μονάδες στερώντας από το λαό τη δωρεάν Υγεία. Μονιμοποιούν τα χαράτσια, σφίγγουν το λαιμό μας με δυσβάσταχτους φόρους. Ετοιμάζουν νέες αυξήσεις στα εισιτήρια στις μεταφορές. Βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία. Ιδιωτικοποιούν το ρεύμα, το νερό και την εκπαίδευση. 
·       Καταδικάζουν εμάς και τα παιδιά μας στη μόνιμη ανεργία, σε συνθήκες που 1,5 εκατομμύριο άνεργοι ανακυκλώνονται σε κακοπληρωμένα προγράμματα ψευτοαπασχόλησης. Μας ζητούν να ζήσουμε με επιδόματα δυστυχίας των 200 ευρώ. 
Στις 6 Νοέμβρη κανένας στη δουλειά, απεργούμε όλοι ξεπερνώντας τις απειλές και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, τα εμπόδια που βάζει ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός απομονώνουμε την εγκληματική - ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής. Είναι το τέρας της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, εκμετάλλευσης, εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας. Φτιάχνουμε το δικό μας ορμητικό ποτάμι που θα τσακίσει κάθε υπονόμευση από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.                                                                                                                                                    ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ, ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ                                                                                                       ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ !                                              Όλοι και όλες στις 6 Νοέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

·        ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ στις 10,00’ π.μ. στη Πλατεία ΕΠΟΝ
·        ΕΔΕΣΣΑ στις 11,00’ π.μ. στους Μικρούς Καταρράκτες                                  Τηλ. επικοινωνίας: 6937939080, 6937611539, 6936116086

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ" ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ.

Δ. Σταμενίτης: «Υπάρχουν στρεβλώσεις και αδικίες που πρέπει να διορθωθούν»
«Δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα οικόπεδα εντός της πόλης με τα οικόπεδα σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα»
Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου ο  βουλευτής της Ν.Δ., Διονύσης Σταμενίτης μίλησε στουςΓιώργο Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλο για το φόρο ακινήτων και τη συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα. 

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τη σύσκεψη των βουλευτών με τον υπουργό Οικονομικών


«Αυτός ο φόρος εμπεριέχει μια ελάφρυνση σε σχέση με το φόρο που είχε ακολουθηθεί τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θα υπάρχει μικρότερος φόρος 15-20%. Είναι βέβαιο ότι αυτός ο φόρος στα διαμερίσματα και στις κατοικίες θα είναι έτσι και το έχω υπολογίσει στην εκλογική μου περιφέρεια. Σ’ αυτόν το φόρο θα συμπεριληφθούν οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου και εκεί βρίσκεται το πρόσθετο κομμάτι στο οποίο εξισορροπείται η μείωση του φόρου για τα διαμερίσματα.
Στην επιβολή αυτού του φόρου καταγράφηκαν κάποιες αστοχίες και στρεβλώσεις. Χθες έγινε ένας ουσιαστικός διάλογος, όπως πάντα κάνει η Ν.Δ. Θα σας πω ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση τα οικόπεδα εντός της πόλης με τα οικόπεδα σε μικρά δημοτικά διαμερίσματα. Διότι το οικόπεδο της πόλης έχει μια προοπτική εκμετάλλευσης, να πουληθεί ή να γίνει πολυκατοικία, ενώ το οικόπεδο σε ένα μικρό χωριό δεν έχει προοπτική ανάπτυξης και κατά κύριο λόγο αυτά είναι μεγάλα οικόπεδα, λόγω της οικοδόμησης των πόλεων, μεγαλύτερα από ένα στρέμμα. Η πρότασή μας είναι να υπάρξει μια ελάφρυνση γι’ αυτά ή να μην μπει καθόλου φόρος σ’ αυτά τα οικόπεδα. Αυτή η επιβάρυνση ταλαιπωρεί λίγους ανθρώπους και πρέπει αυτήν την αδικία να τη διορθώσουμε. Δεν υπάρχει αδικία σε βάρος άλλων (με τη διόρθωσή της), αλλά κάποιος που έχει ένα οικόπεδο στο χωριό, δεν μπορεί να το χτίσει. Ενώ (στην πόλη) έχει προοπτικές αξιοποίησης και να του δώσει εισόδημα στο μέλλον.
Ακούστηκε η πρόταση (σ.σ.: να παραμείνει το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ), αλλά αυτός ο φόρος που υπάρχει σήμερα είναι δικαιότερος, διότι συμμετέχουν περισσότεροι και περισσότεροι ελαφρύνονται. Την έκαναν κάποιοι βουλευτές την πρόταση, στην προσπάθειά τους να διορθώσουν κάποια προβλήματα που έχουν. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να πληρώσουν όλοι στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Και αυτοί που έχουν αγροτεμάχια.

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε προτάσεις με τις οποίες θα διορθώνονται οι αδικίες και οι στρεβλώσεις. Όλα θα αξιολογηθούν και είναι καλό να κάνεις διάλογο για να καταλήξεις στην καλύτερη πρόταση, όπως έγινε χθες και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή.»ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.


Ο Δήμος Αλμωπίας καλεί όλους τους τοπικούς φορείς, τους βουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Αριδαίας καθώς και τους Προέδρους όλων των τοπικών κοινοτήτων του Δήμου μας, σε σύσκεψη, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 19.30μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα της Αριδαίας, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα το επικείμενο κλείσιμο του Τάγματος Εθνοφυλακής Αριδαίας.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.


Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Δημήτρης Πασόης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ (1-7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

          
 Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1- 7 Νοεμβρίου):
           “ Στη χώρα μας από το 1996 η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) έχει καθιερωθεί να εορτάζεται ως Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Σε περισσότερες όμως από 170 χώρες  εορτάζεται την εβδομάδα  1-7 Αυγούστου. Τη συγκεκριμένη εβδομάδα τιμάται η επέτειος της Διακήρυξης του Innocenti που τον Αύγουστο του 1990 δημιουργήθηκε από τον Π.Ο.Υ. και την UNICEF με στόχο τη χάραξη πολιτικών υγείας που θα βοηθούσαν στην προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού.
           Το 2002 οι δύο οργανισμοί ανέπτυξαν μία παγκόσμια στρατηγική για τη νεογνική και παιδική διατροφή στηριζόμενοι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα,  κάνοντας έκκληση για ανάπτυξη εθνικών στρατηγικών σχετικά με τη  βρεφική και παιδική σίτιση, την οποία και προώθησαν παγκοσμίως. Εντόπισαν την ουσιαστική και βασική ανάγκη για άριστες πρακτικές σχετικά με τη σίτιση των βρεφών, ώστε να μειωθεί ο βρεφικός υποσιτισμός και η φτώχεια.
           Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι: «Υποστήριξη του θηλασμού: Κοντά στις μητέρες».      Στόχος ήταν και είναι να προστατευτεί και να προωθηθεί ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού, ο οποίος να συνεχίζεται για δύο και πλέον χρόνια,  παράλληλα με τη χρήση κατάλληλων συμπληρωματικών τροφών.
           Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και είναι μια διαδικασία που απαιτεί αγάπη, υπομονή, επιμονή καθώς και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.
           Το μητρικό γάλα είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του και επί πλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη και το προστατεύει από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα.

          
           Εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο παιδί, ο μητρικός θηλασμός :
·      Βοηθά στην υγεία των μητέρων, στην προστασία  από τον  καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών
·      Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος διατροφής των βρεφών
·      Συμβάλλει στον οικογενειακό προϋπολογισμό με την εξοικονόμηση χρημάτων
·      Συμβάλλει στην αύξηση των εθνικών πόρων
·      Μειώνει τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα
·      Ενισχύει τον δεσμό μητέρας  και παιδιού
·      Είναι οικολογικός
           Παραδοσιακά,  η υποστήριξη του θηλασμού παρέχεται από την οικογένεια, αλλά με την αστικοποίηση των κοινωνιών είναι απαραίτητη η συνδρομή των εκπαιδευμένων επαγγελματιών υγείας στην προώθησή του και στην εκπαίδευση των μητέρων.
           Διεθνώς οι κύκλοι υποστήριξης του θηλασμού είναι 5:
·      Η οικογένεια και τα κοινωνικά δίκτυα
·      Ο χώρος εργασίας και η απασχόληση
·      Η νομοθεσία και  η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης
·      Η κυβέρνηση, η νομολογία
·      Τα συστήματα υγείας

           Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα μέλη του,  έχοντας αναγνωρίσει την κρισιμότητα της διατροφής για την υγεία και την ανάπτυξη, ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. Αυτό έγινε στην 65η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας,  το Μάιο του 2012. Το σχέδιο στοχεύει στο να επιτευχθεί  μέχρι το 2025  τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια να θηλάζει αποκλειστικά. Αυτήν την στιγμή, μόνο στο 38% των βρεφών κάτω των 6 μηνών παρέχεται αποκλειστικός θηλασμός. Επίσης, στόχος του σχεδίου είναι η μείωση της παιδικής θνησιμότητας σε λιγότερους από 20 θανάτους /1.000 γεννήσεις έως το 2035”.

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗ ΑΠΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ.Αίτημα να προσέλθει στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις του για τη λειτουργία, τα προβλήματα, αλλά και τις απαιτούμενες αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, υπέβαλε η πλειοψηφία των βουλευτών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στην Επιτροπή.

        Το αίτημα υποβλήθηκε μετά τη μη εξέταση από την Ολομέλεια της Βουλής – λόγω της απουσίας του κ. Τσαυτάρη από το Κοινοβούλιο - της πρότασης νόμου για τη θέσπιση ενός νέου, ριζοσπαστικού συστήματος ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας, που υποβλήθηκε υπό μορφή τροπολογίας από 52 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη, στο νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
        Υποβάλλοντας το αίτημα στον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κ. Γιώργο Βλάχο, ο κ. Καρασμάνης επισήμανε την ανάγκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – ο έχω τη νομοθετική πρωτοβουλία - να εμφανιστεί επιτέλους στη Βουλή και να ενημερώσει τους εκλεγμένους εκπροσώπους του ελληνικού λαού για τι πρόκειται να πράξει για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων και δυσλειτουργιών που εμφανίζει το ισχύον σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, προκειμένου να ανακουφιστούν οι αγρότες και να υπάρχουν πραγματικές καλύψεις και επαρκείς αποζημιώσεις, σε περίπτωση ζημιών, στο μεγαλύτερο εύρος της γεωργικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής.
        Η ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση νόμου που υποβάλλαμε, μετά από ενδελεχή μελέτη και στάθμιση όλων των παραγόντων του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής – μια πρόταση νόμου,  που άλλωστε ήταν προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές πέρυσι το Μάιο και Ιούνιο - αξίζει πολύ καλύτερης τύχης, από την αδιαφορία του κ. υπουργού, υπογράμμισε ο κ. Καρασμάνης.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                          31/10/2013 

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ 43 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ Η ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ.

                                                             Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2013
  
Υπουργική απόφαση υπογράφτηκε σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννη Βρούτση σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και πλέον δεν χρειάζεται χιλιάδες συμπολίτες μας, πάσχοντες των παραπάνω ασθενειών και αναπηριών, να επαναξιολογηθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Ο καθορισμός της λίστας πραγματοποιήθηκε από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά από απόφαση του υπουργού Εργασίας, την οποία συντόνιζε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτης Κοκκόρης και συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες και ιατροί καθώς και εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ).
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης:
«Με απόφαση που υπογράψαμε σήμερα, δίνεται οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούσε άδικα πολλούς συμπολίτες μας.
Πρόκειται για την υποχρέωση που είχαν χιλιάδες ασθενείς να υποβληθούν σε επίπονες διαδικασίες επαναξιολόγησης από τις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας, παρότι έπασχαν από βαριές και πρόδηλα μη αναστρέψιμες αναπηρίες.
Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που είχα συστήσει για αυτόν ακριβώς  το σκοπό κατήρτισε, για πρώτη φορά στη χώρα μας, έναν κατάλογο με 43 παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον και, συνεπώς, δεν θα υπόκειται σε επαναξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ.
Όσο και αν φαίνεται απλό, η κατάρτιση του καταλόγου με τις βαριές και μη αναστρέψιμες παθήσεις αποτέλεσε ένα πολυσύνθετο επιστημονικό εγχείρημα. Η ολοκλήρωση αυτού του καταλόγου κατέστη εφικτή με τη σταθερή πολιτική βούληση που επιδείξαμε από την πρώτη στιγμή για να δώσουμε οριστική λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα και να ανακουφίσουμε χιλιάδες ανάπηρους ή πάσχοντες από βαριές παθήσεις συμπολίτες μας αλλά και τις οικογένειες τους».
Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας κ. Κοκκόρης:
«Η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας παρέδωσε σήμερα στον υπουργό για να υπογραφεί, η σχετική απόφαση της εφάπαξ εκτίμησης 43 μόνιμων αναπηριών.
Έτσι Άτομα με Αναπηρία με απώλειες μελών, τυφλοί (πραγματικοί), νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλοι πολλοί, αφήνουν πίσω την ταλαιπωρία τους με τις συνεχείς διαδικασίες επανελέγχου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός την άρση της ταλαιπωρίας των ΑμεΑ και αφετέρου τη μείωση έως και 20% του φόρτου λειτουργίας των ΚΕΠΑ.
Είμαστε ανοιχτοί για την εύρεση και άλλων τρόπων μείωσης της ταλαιπωρίας τους με την υιοθέτηση μόνιμων τρόπων αξιολόγησης τους που να βασίζονται στους κανόνες δικαίου και υιοθετούμε τις βέλτιστες πρακτικές που ανταποκρίνονται στο δημόσιο αίσθημα.
Δεν δουλεύουμε με άψυχα νούμερα, οδηγός μας είναι οι συνάνθρωποι μας»


*Επισυνάπτεται η λίστα με τις 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις.


ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Α/Α
ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Σελ. Αναφοράς Ε.Π.Π.Π.Α.
ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ/
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Αιματολογικές παθήσεις


1.
Αιμοσφαιρινοπάθειες
Μεσογειακή αναιμία ή θαλασσαιμία ομόζυγη (νόσος Cooley)
Δρεπανοκυτταρική αναιμία ομόζυγος με Π.Α. 67% και άνω
σελ 23318    §1
σελ 23318          §1.1

σελ 23318          §1.2>2 εισαγωγές σε νοσοκομείο/ έτος
Νέκρωση κεφαλής μηριαίου

Παθήσεις αναπνευστικού συστήματος


2.
Σοβαρού βαθμού πνευμονική ίνωση με ΠΑ 67% και άνω
σελ 23345
3ο επίπεδο Ι ή ΙΙ

Ro Θώρακος
Σπιρομέτρηση
Αέρια Αίματος
Γεν. Αίματος  (Htc)
3.
Σαρκοείδωση πνευμόνων ακτινολογικού σταδίου IV με ΠΑ 67% και άνω
σελ 23348
4.
Πνευμονική υπέρταση- πνευμονική καρδία 3ου επιπέδου
σελ 23350
5.
Ολική πνευμονεκτομή για καλοήθεις (13) ή κακοήθεις (12) παθήσεις
σελ 23356

Παθήσεις κυκλοφορικού συστήματος


6.
Καρδιακή ανεπάρκεια κατηγορία IV κατά NYHA με ΠΑ 80% και άνω
σελ 23377    §12
Το ποσοστό καθορίζεται από την υποκείμενη νόσο
7.
Μεταμόσχευση καρδίας ή καρδίας/ πνευμόνων
σελ 23377    §13


Παθήσεις πεπτικού συστήματος


8.
Μεταμόσχευση ήπατος
σελ. 23391


Μεταβολικές παθήσεις


9.
Νόσος Gaucher, με ΠΑ 67% και άνω

Τύπος ΙΙΙ

Δερματολογικά νοσήματα


10.
Μελαγχρωματική ξηροδερμία
σελ 23406   §Q82.1

11.
Συγγενής πομφολυγώδης επιδερμόλυση
σελ 23406   §Q81


Ψυχικές διαταραχές


12.
Κατηγορίες ανοιών (Alzheimer, Pick κλπ) με ΠΑ 67% και άνω
σελ 23413    §1

13.
Νοητική υστέρηση
σελ 23416    §8

14.
Γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος


15.
Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, σύνδρομο Rett, σύνδρομο Asperger)
σελ 23417


Νοσήματα του νευρικού συστήματος


16.
Προχωρημένο στάδιο νόσου του Parkinson
σελ 23419          §2.1

17.
ν. Huntington με ΠΑ 67% και άνω
σελ 23419          §2.2

18.
Νωτιοπαρεγκεφαλιδικά νοσήματα
σελ 23420          §3.3

19.
Πλάγια μυατροφική σκλήρυνση
σελ 23420          §3.4

20.
Εγκατεστημένη ημιπληγία- ημιπάρεση όταν έχουν παρέλθει δύο έτη από την εγκατάστασή της και δεν αναμένεται πλέον βελτίωση, ανεξαρτήτως της αιτίας
σελ 23421          §4.3

21.
Τετραπληγία/ τετραπάρεση και παραπληγία/ παραπάρεση, διπληγία όταν έχουν παρέλθει δύο έτη από την εγκατάστασή τους και δεν αναμένεται πλέον βελτίωση, ανεξαρτήτως της αιτίας.
σελ.23422         §4.5
Παράλυση ή πάρεση όλων των άκρων à χαλαρά ή σπαστική μη ανατρέψιμη
Παράλυση ή πάρεση των κάτω άκρων à Χαλαρά ή σπαστική συνοδευόμενη από ορθοκυστικές διαταραχές, μη αναστρέψιμη
22.
Διαταραχές ΠΝΣ- κρανιακά νεύρα:
Όταν πρόκειται για εγκατεστημένες παραλύσεις (όπως ανωτέρω)
σελ 23424    §5

23.
Μυικές δυστροφίες και μυοτονικές νόσοι με ΠΑ 67% και άνω.
σελ 23428         §7.2


Ορθοπεδικές παθήσεις


24.
Ακρωτηριασμοί και φωκομελίες άνω άκρων
σελ 23431         §3.1

25.
Παραλύσεις/ διατομές νεύρων άνω άκρων μετά την ολοκλήρωση των προσπαθειών αποκατάστασης (συρραφές, τενοντομεταθέσεις, απεγκλωβισμοί κλπ επεμβάσεις) και την παρόδο 2 ετών από την εγκατάστασή τους.
σελ 23434-23435          §3.4

26.
Ακρωτηριασμοί και φωκομελίες κάτω άκρων
σελ 23435         §4.1

27.
Παραλύσεις/ διατομές νεύρων κάτω άκρων (όπως και για τα άνω άκρα)
σελ 23435         §4.4

28.
Αρθρογρύπωση
σελ.23440
Νευρομυϊκό Σύνδρομο

Παθήσεις ώτων-ρινός-λάρυγγα


29.
Αλαλία εκ κωφώσεως
σελ 23444

30.
Κωφά- βαρήκοα άτομα με μη αναστρέψιμη πάθηση


31.
Γλωσσεκτομή
σελ 23451

32.
Δυσκινησία γλώσσας (σε μόνιμη βλάβη υπογλωσσίου νεύρου)
σελ 23451

33.
Παράλυση γλωσσοφαρυγγικού νεύρου
σελ 23451

34.
Ολική λαρυγγεκτομή, μόνιμη τραχειοστομία
σελ 23452 και 23455


Χειρουργικές παθήσεις


35.
Μόνιμη νηστιδοστομία ή ειλεοστομία
σελ 23460         §1.4.6 και §7

36.
Μόνιμη ειλεοστομία ή κολοστομία
σελ 23460         §1.5


Χειρουργικές παθήσεις ουροποιογεννητικού


37.
Μερική ή ριζική πεεκτομή με ή χωρίς ουρηθροστομία
σελ 23476


Παθήσεις οφθαλμών


38.
Μείωση της οπτικής οξύτητας ή διαταραχές των οπτικών πεδίων που δεν επιδέχονται θεραπευτική αντιμετώπιση
σελ 23478 -79
Αναφέρεται η αιτία
Βεβαίωση ιατρού ότι είναι «ΜΗ ΙΑΣΙΜΗ»
39.
Αχρωματοψία- δυσχρωματοψία
σελ 23480


Νεφρολογικές παθήσεις


40.
ΧΝΑΤΣ υπό εξωνεφρική αιμοκάθαρση
σελ 23486    §6
Στάδιο 5ο
41.
Μεταμόσχευση νεφρού
σελ 23486    §7

42.
Κυστική ίνωση ή ινοκυστική νόσος επιπέδου 2
σελ.23487


Ογκολογικές παθήσεις


43.
Κακόηθες νεόπλασμα τελικού σταδίου με απομακρυσμένες μεταστάσεις

Οι μεταστάσεις θα πρέπει να αποδεικνύονται με αντικειμενική εξέταση


       
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γενικός Γραμματέας Γ.Γ.Κ.Α.


Παναγιώτης ΚοκκόρηςΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Δήμητρα Παραμύθη           ΤΑ ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

             Ροβέρτος Σπυρόπουλος
             Βασίλειος Τσιτσιόλης
             Ελένη Νιαρχάκου
             Χρήστος Νάστας
             Θάλεια Σπυροπούλου
             Ιωάννης Ζαχάρος
             Σταύρος Γουσόπουλος


ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...