Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων - ΕΔΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ!


2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ) και το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσαν τη 2η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 και ώρα 18:00 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης η Χορωδία Εκπαιδευτηρίων «ΕΛΠΙΔΑ» και η Παιδική και Φοιτητική Χορωδία Αδελφότητος «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΠΙΣ» ξεσήκωσαν τους χιλιάδες θεατές, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η εκτέλεση του Εθνικού Ύμνου από την υψίφωνο κα Αικατερίνη Μακρή.
Τους Μακεδόνες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος. Στην ομιλία του παρουσίασε το πολυσχιδές έργο της Ομοσπονδίας, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης των απανταχού Μακεδόνων, ευχαρίστησε τους φορείς και Μακεδόνες της Διασποράς και ανέδειξε τη συμβολική παρουσία των ιστορικών λαβάρων δύο αλησμόνητων Πατρίδων και μάλιστα Μητροπόλεων: του Συνδέσμου Ευελπίδων Μελενίκου (έτος κατασκευής 1906) και του Συνδέσμου Μοναστηριωτών και Πέριξ «ΚΑΡΤΕΡΙΑ» (έτος κατασκευής 1913).
Την εκδήλωση χαιρέτισε η Υφυπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας- Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία εξήρε τη δράση και το έργο της Ομοσπονδίας και τόνισε ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός των προσπαθειών που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη και διατήρηση των Ελληνικών Παραδόσεων.
Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές για την πανδαισία ήχων και χρωμάτων που πλημμύρισαν το Καυταντζόγλειο Στάδιο, στην καρδιά της Μακεδονίας τη Θεσσαλονίκη, και βεβαίωσε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που προάγουν τον Πολιτισμό και τις Παραδόσεις μας.
Τον κύκλο των χαιρετισμών έκλεισε η κα Νίνα Γκατζούλη, Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου και συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων, η οποία ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να παρευρεθεί στη μεγάλη γιορτή των Μακεδόνων. Με τη σειρά της εξήρε το έργο της Ομοσπονδίας, αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της Μακεδονίας και έδωσε έμφαση στη σημασία που έχει η ενότητα όλων των Ελλήνων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν.
Η συνέχεια ήταν απολαυστική! 4500 χορευτές ξεκίνησαν να παρουσιάζουν τις ιδιαίτερες Παραδόσεις των περιοχών τους σε θεματικές ενότητες. 30 οργανοπαίκτες εκτέλεσαν με γνήσιο Μακεδονικό ηχόχρωμα τη μουσική Παράδοση κάθε περιοχής της Μακεδονίας.
 Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης κ. Νικόλαος Κόϊος κατατόπισε πλήρως τους θεατές για τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και αναφέρθηκε στις σημαντικότερες μορφές Μακεδόνων που έδρασαν στους απελευθερωτικούς Αγώνες του Έθνους. Ο ελλιπής φωτισμός, που οφειλόταν σε τεχνικό πρόβλημα του Σταδίου, δεν πτόησε τους συμμετέχοντες, καθώς το κλείσιμο ήταν η πολυαναμενόμενη και κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης. Χορευτές και θεατές έδωσαν τα χέρια και χόρεψαν ΟΛΟΙ μαζί στέλνοντας το μήνυμα για ενότητα όλων των Ελλήνων.

 ΕΔΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ!








Ανθοέκθεση στον χώρο της Κεντρικής Πλατείας της Αριδαίας


ΑΝΘΟΕΚΘΕΣΗ
ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗΚΕΑ θα διοργανώσουν Ανθοέκθεση στον χώρο της Κεντρικής Πλατείας της Αριδαίας. 
 Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 28 Μαΐου, με πλούσιο πρόγραμμα και πολλές εκπλήξεις.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει αμέτρητα λουλούδια, μυρωδικά και φυτά για τον κήπο ή τη βεράντα, αλλά και συμβουλές και μυστικά από τους ειδικούς για την περιποίηση τους.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει εκτός από άνθη και παραδοσιακά γλυκά, μέλι και ποτά από τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής.
 Παράλληλα με την έκθεση θα υπάρχουν πολιτιστικές  εκδηλώσεις για την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων. 
     

 Όσοι εκθέτες ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στην Ανθοέκθεση, μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία της ΔΗ.Κ.Ε.Α. στη Δ/νση Κύπρου 32, ή στο τηλέφωνο της ΔΗ.Κ.Ε.Α 2384024772 για την διαθεσιμότητα των περιπτέρων καθώς και να συμπληρώσουν το έντυπο αίτησης συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 25 Μαΐου.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α.



ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εκτελείται από την Π.Ε. Πέλλας η δεύτερη φάση της ασφαλτόστρωσης Αριδαίας - Εξαπλατάνου


Εκτελείται από την Π.Ε. Πέλλας η δεύτερη φάση της ασφαλτόστρωσης Αριδαίας - Εξαπλατάνου


Με τη δεύτερη φάση της ασφαλτόστρωσης τμήματος της επαρχιακής οδού Αριδαίας – Εξαπλατάνου στον Δήμο Αλμωπίας να εκτελείται αυτές τις ημέρες, συνεχίζεται η προσπάθεια ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας και βελτίωσης της κατάστασης σε έναν βασικό άξονα του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας. Η παρέμβαση στο τμήμα αυτό όπως και σε άλλα τμήματα, εντάσσονται στην γενικότερη συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου από της Π.Ε. Πέλλας.

Σε συνεργασία που είχε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά με την Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ενημερώθηκε για την πορεία ολοκλήρωσης της δεύτερης φάσης της ασφαλτόστρωσης της εν λόγω οδού, έργο το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 200.000,00 € και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Επενδυτικών Δαπανών.


Οι εργασίες που εκτελούνται αυτές τις ημέρες περιλαμβάνουν τη δεύτερη στρώση ασφαλτικού (στρώση κυκλοφορίας), διαγράμμιση, τοποθέτηση στηθαίων και πινακίδων στα σημεία που προβλέπονται από τη μελέτη. Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες σε όλο το μήκος της παρέμβασης που θα διευκολύνουν την μετακίνηση των πολιτών.  



Η Π.Ε. Πέλλας τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου


Η Π.Ε. Πέλλας τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά προσκαλεί όλους τους πολίτες, φορείς, συλλόγους να συμμετέχουν και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Σκύδρας και τους Προσφυγικούς και Ποντιακούς Συλλόγους της περιοχής την Κυριακή 21 Μαΐου 2017 στη Σκύδρα.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Κυριακή 21 Μαΐου 2017
Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου

07:00-10:00π.μ.  
Αρχιερατική Θεία Λειτουργία με τη χοροστασία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ.

10:00-10:30π.μ.   Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας και ομιλία για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, εντός του Ιερού Ναού, από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Πέτρο Ζέρζη.

Τελετή Μνημοσύνης – Άγαλμα Ανθόπουλου Βασίλειου (Πάρκο Λαϊκής Αγοράς)

11.00-11.50 π.μ.
Τρισάγιο και εκφώνηση ομιλίας για το σύγχρονο νόημα της ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη Δήμαρχο Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου 

•           Ανάγνωση ψηφίσματος
•           Χορωδία από τον Μουσικοχορευτικό Όμιλο Νέας Τραπεζούντας Γιαννιτσών «Οι Τραγουδάνοι»
•           Πυρρίχιος χορός

Κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων:

1.         Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πέλλας
2.         Στρατηγός Διοικητής ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας
3.         Δήμαρχος Σκύδρας
4.         Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας
5.         Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής Πέλλας
6.         Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού
7.         Σύνδεσμος Απόστρατων Σωμάτων Ασφαλείας
8.         Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών
9.         Εκπρόσωπος Ποντιακών Συλλόγων και Σωματείων Π.Ε. Πέλλας
10.       Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων
11.        Σύνδεσμος Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου
12.       Σύνδεσμος Τραυματιών Πολεμιστών Οπλιτών Π.Ε. Πέλλας
13.       Εθνική Αντίσταση
14.       Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων  Π.Ε. Πέλλας
15.       Ένωση Παλαιών Προσκόπων
16.       Πρόεδροι άλλων Οργανώσεων, Συλλόγων, Σωματείων (μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων, τηλ. 2381-3-51205)

•           Σιγή ενός λεπτού
•           Εθνικός Ύμνος

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας παρακαλούνται να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες για την πραγματοποίηση αντίστοιχων εκδηλώσεων και ομιλιών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017. 

Επίσης, ορίζονται:
Α) Γενικός σημαιοστολισμός από της 8ης πρωινής ώρας της 23ης μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 21ης Μαΐου.
Β) Φωταγώγηση σε όλα τα δημόσια καταστήματα, καταστήματα Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και οργανισμών κοινής ωφέλειας, από τη δύση του ηλίου της 21ης Μαΐου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.

Τελετάρχες ορίζονται ο κ. Καραπαναγιώτης Ιγνάτης από το Δήμο Σκύδρας, οι κκ. Μάρκος Μάρκου, Βασίλειος Αδραμιτιανός και Αναστασία Μπιρόζη από την Π.Ε. Πέλλας και συντονιστής των εκδηλώσεων ο κ. Χρήστος Μπιμπίτσος (Π.Ε. Πέλλας). 

Σημαντική σημείωση:
Η Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας παρακαλείται να φροντίσει για τις ιεροτελεστίες.
Ο Δήμος Σκύδρας παρακαλείται για τη διαρρύθμιση και ευταξία του χώρου του Αγάλματος Ανθόπουλου Βασίλειου και τη διάθεση του τελετάρχη.
Η ΙΙα Μ/Κ Μεραρχία παρακαλείται να φροντίσει για την στρατιωτική παράταξη.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας και το τοπικό Τμήμα Τροχαίας παρακαλούνται να φροντίσουν για την τάξη.

Σεισμός στους Προμάχους


Ασθενής σεισμική δόνηση έγινε στις 9.06 π.μ., με μέγεθος 2.3 R σύμφωνα με το http://www.seismoi-live.gr/.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 27 χιλιόμετρα Βόρεια-Βορειοδυτικά της Έδεσσας, στην ορεινή περιοχή "Ντόντορ Καλάτς" των Προμάχων και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Η δόνηση συνοδευόταν από βουητό και  έγινε αντιληπτή από τους κατοίκους του χωριού, ενώ ακολούθησαν άλλες δυο μικρότερες.

ΑΦΟΣ Αλμωπιας "Η Ενωση": Παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας ενίσχυσης


Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας ενίσχυσης παρατείνεται μέχρι τις 15/06/2017, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ. 
Την ανακοίνωση μπορείτε να δείτε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση  :

Γιάννης Σηφάκης: Συγχαρητήρια στον «Μέγα Αλέξανδρο» Έδεσσας και στην «Ολυμπιάδα Εξαπλατάνου»



Γιάννης Σηφάκης: Συγχαρητήρια στον «Μέγα Αλέξανδρο» Έδεσσας και στην «Ολυμπιάδα Εξαπλατάνου» 

Ο εικαστικός «Μάιος» στην Έδεσσα

Εξαιρετική πρωτοβουλία ο θεσμός «Μάιος» στην Έδεσσα με τις εκθέσεις  ζωγραφικής  και φωτογραφίας που διοργανώνει ο « Μέγας Αλέξανδρος» και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού του Δήμου Έδεσσας. Φέρνει σε επαφή τους πολίτες της Πέλλας με τα έργα Εδεσσαίων καλλιτεχνών, καλλιτεχνών από όλη την Πέλλα αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας. 
Ο βουλευτής στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο «μνημείο σε χρήση» όπως εξελίσσεται η αίθουσα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην Έδεσσα, την ένταξη της ολοκλήρωσης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στην πρόσφατη συνεννόηση του Δήμου Έδεσσας με το Υπουργείο Πολιτισμού για την προώθηση των υπολειπόμενων μελετών του έργου με στόχο την ταχύτερη έναρξη των εργασιών που θα εκτελεστούν από την Αρχαιολογία Πέλλας και τον Δήμο Έδεσσας.

Ολυμπιάδα Εξαπλατάνου

Ο βουλευτής επισκέφτηκε ακόμη τον σύλλογο άρσης βαρών «Ολυμπάδα Εξαπλατάνου» στο χώρο  του στον Εξαπλάτανο. 
Συνεχάρη τους αθλητές, τον πρόεδρο του συλλόγου Γιάννη Καλαϊτζίδη, τον έφορο Γιώργο Τραπεζανίδη, τον Γενικό Γραμματέα Φώτη Αραμπατζή, τον ακούραστο προπονητή του συλλόγου Τέλη Λαμπρίδη που αφιλοκερδώς επί δεκαετίες βγάζει πρωταθλητές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, όλα τα μέλη του ΔΣ και τον χορηγό της ομάδας Βασίλη Πρίτση Ζαχαροπλαστείο «Εκλαίρ» για τις σημαντικές επιτυχίες της «Ολυμπιάδας Εξαπλατάνου» στο πανελλήνιο πρωτάθλημα  με την κατάληψη της 2ης θέσης στην γενική βαθμολογία όλων των κατηγοριών στην άρση βαρών  για το 2016!!! 
Μεγάλη επιτυχία για την Αλμωπία και την Πέλλα. Και η επιτυχία αυτή ήρθε με πενιχρά μέσα και σε χώρους προπόνησης σχεδόν ακατάλληλους. 
Ακόμη υποσχέθηκε την υποστήριξη του για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του συλλόγου μέσω της ΓΓΑ και ζήτησε την συνεργασία όλων των φορέων της περιοχής για να διευκολύνονται οι τιτάνιες προσπάθειες αθλητών, προπονητών και παραγόντων στα μη «εμπορικά» αθλήματα.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...