Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

"Στις πηγές της Καρατζόβας" από τα Χάλκινα Ηχοχρώματα


Κυκλοφόρησε η νέα δουλειά των "Χάλκινων Ηχοχρωμάτων" με τίτλο "Στις πηγές της Καρατζόβας". 
"Οργανικοί σκοποί από την ξεχωριστή ομορφιά και γοητεία της μουσικοχορευτικής παράδοσης της Αλμωπίας Καϊμακτσαλάν, με συγγενικούς αυτοσχεδιασμούς, καλύπτοντας έτσι την απουσία τραγουδιού, που αναδεικνύουν το χρώμα και τον παλμό του τόπου καθώς και τον ψυχισμό των ανθρώπων του, που ενεργοποιούν την συλλογική μνήμη, ώστε να μη χάσουμε τα ίχνη των προγόνων μας". 
Η ηχογράφηση και το mastering  έγιναν στο  "Live Studio" της Πτολεμαΐδας και το ολόφρεσκο cd περιλαμβάνει τα ακόλουθα:



"'ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑΣ'"
01. Συρτό (Στογιάνιτσε) 
02. Σαρακίνα 
03. Κρίβο 
04. Μολάεβο (Μλάντιτε κομίτι) 
05. Τρίτε πάτι-Ζαβλιτσένα 
06. Ράμνα-Γκάιντα (Κίτου μαρ Κίτου) 
07. Πατρούνινο (Στόινα) 
08. Μπαϊντούσκινο 
09. Μολάεβο (Στάνι Στάνκε) 
10. Βίενα λόζα (Γυναικεία Ράμνα) 
11. Μπαϊντούσκινο (Στάρτσκο) 
12. Ουσαμνάτο 



Η ΜΠΑΝΤΑ
Τα Χάλκινα Ηχοχρώματα, είναι μια παρέα νέων μουσικών που, με μεράκι και αγάπη για την παραδοσιακή μουσική και τον χορό, δημιούργησαν το 2006 μια ορχήστρα χάλκινων πνευστών στο Βαρικό Φλώρινας.
 Από την δημιουργία της έως και σήμερα μελετούν, καταγράφουν και ερμηνεύουν με προσήλωση στην παραδοσιακή μορφή την μουσική παράδοση της Μακεδονίας.
 Η ορχήστρα έχει πραγματοποιήσει διάφορες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ, φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ καθώς και ταινίες.

 Ενδεικτικά: Συμμετοχή στην ταινία «Ψυχή Βαθιά» του Παντελή Βούλγαρη, Συνεργασία με Νίκο Κυπουργό για ντοκιμαντέρ σχετικά με το αλλόγλωσσο τραγούδι , συναυλία στο Φεστιβάλ Balkans Beyond Borders, Παραδοσιακό έθιμο «Ραγκουτσάρια» Καστοριάς, Παραδοσιακό καρναβάλι των Γρεβενών γνωστό ως «Ανακατοσάρια», εισηγήσεις σε χορευτικά σεμινάριά στο Μιλάνο και στη Βαρκελώνη, συμμετοχή στις εκπομπές «Ο τόπος και το τραγούδι του» (ΕΡΤ3) και «Κυριακή στο χωριό» (ΕΡΤ3), συναυλία στο Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Σάββας Ιωάννου Κλαρίνο-Σαξόφωνο

Μήσιος Σταύρος  Τύμπανα-Ακορντεόν
Ντίνης Συμεών  Τρομπέτα – Φωνή

Πέγιου ΙωάννηςΤρομπέτα
Καρκαρέτσης ΜανώληςΤύμπανα:

Επικοινωνία:
6974390767
6979231725
6986261939
https://www.facebook.com XALKINA-IXOXRWMATA
http://www.ixoxromata.gr

Γ. Καρασμάνης : Πάψτε πια να κοροϊδεύετε τους νέους αγρότες !


Γ. Καρασμάνης : Πάψτε πια να κοροϊδεύετε τους νέους αγρότες !
Σφοδρή κριτική «εφ΄όλης της ύλης» για το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών ασκεί ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Πέραν της τραγικής, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, χρονικής καθυστέρησης (2,5 χρόνια) στην προκήρυξη του προγράμματος και της διατήρησης στα ίδια επίπεδα –παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες – του προϋπολογισμού του και του αριθμού των προς ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών, ο κ. Καρασμάνης στηλιτεύει τη μη ένταξη των επιλαχόντων, όπως συνέβη το 2014, τη μη πρόβλεψη κονδυλίων για αυτούς, αλλά και τη μη ενεργοποίηση της δυνατότητας που προσφέρουν οι κοινοτικοί κανονισμοί για αύξηση, της αξίας των ατομικών  δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.
Τονίζει εξάλλου τη μη προκήρυξη του παράλληλου προγράμματος για την ενίσχυση των σχεδίων βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των νέων αγροτών.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνης έχει ως ακολούθως :
« Με καθυστέρηση …μόλις δυόμιση ετών ολοκληρώσατε την προκήρυξη και αξιολόγηση του προγράμματος ενίσχυσης των νέων αγροτών της καινούργιας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ενός προγράμματος, που επί υπουργίας μου θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική αγροτική οικονομία και για το λόγο αυτό το πριμοδοτήσαμε με 241 εκατ. ευρώ, με το ανώτατο δηλαδή ποσοστό (2%) των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου, όπως προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Ενός προγράμματος, που παρουσιάσαμε στην Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ήδη από τον Νοέμβριο του 2014.
Παρά τη σκανδαλώδη αυτή χρονική καθυστέρηση και ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος παρέμεινε στα αρχικά του επίπεδα – σε αντίθεση με τις πομπώδεις εξαγγελίες σας (12 Ιουνίου 2016) ότι, θα τον αυξάνατε στα 300 εκατ. ευρώ και ότι θα εντάσσατε σε αυτό 24.000 νέους αγρότες – τελικά σήμερα βλέπουμε ότι, οι αιτήσεις των υποψήφιων νέων αγροτών για ένταξη στο πρόγραμμα ανήλθαν σε  14.670, ενώ οι δικαιούχοι μετά την πρώτη αξιολόγηση είναι μόλις 10.106 και οι επιλαχόντες ανέρχονται σε 3.122 άτομα.
Την ίδια ώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε εκκρεμότητα η διαδικασία αξιολόγησης των εν δυνάμει δικαιούχων (δηλαδή αυτών που οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΑΟΚ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους επιπλέον δικαιολογητικά, σε διάστημα ενός μηνός), ενώ εκκρεμούν και οι ενστάσεις όσων δεν ανακηρύχθηκαν δικαιούχοι, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθούν και φυσικά πότε θα καταβληθούν οι αναλογούσες πιστώσεις στους δικαιούχους,
Συγκριτικά σας αναφέρω ότι πέραν της προτεραιότητας που εμείς θέσαμε για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών, στη διάρκεια που διαχειριστήκαμε το προηγούμενο πρόγραμμα :
- Εντάξαμε για πρώτη φορά 3.224 επιλαχόντες από την προκήρυξη του 2014, ανεβάζοντας  έτσι τον τελικό αριθμό των ενταγμένων σε 12.000 άτομα, με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ.
- Προχωρήσαμε τις πληρωμές με πρωτόγνωρους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχουν εξοφληθεί ως το τέλος του 2014, λαμβάνοντας το 70% της πρώτης δόσης, οι νέοι αγρότες που εντάχθηκαν το 2014 (136 εκατ. ευρώ συνολικά).
- Ξεμπλοκάραμε τις αιτήσεις 2.702 δικαιούχων του 2009 και μέχρι το Δεκέμβριο του 2014 είχαν πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι οφειλόμενες δόσεις ύψους 11,65 εκατ. ευρώ.
- Κατανείμαμε σε 12.852 νέους αγρότες, που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013. Η συνολική αξία των κατανεμηθέντων δικαιωμάτων ανήλθε στα 16.931.194,50 ευρώ. Ποσό, που εισέπραξαν οι νέοι αγρότες στα τέλη του 2014.
- Στηρίξαμε τους νέους αγρότες κάτω των 40 ετών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ, και για μια πενταετία.
- Οι 9 στους 10 που εντάθηκαν επί των ημερών μας στο πρόγραμμα νέων αγροτών της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου τελικά δεν το εγκατέλειψαν  - όπως ψευδώς, απερίσκεπτα και επιπόλαια δηλώσατε πρόσφατα, εμφανίζοντας τη χώρα ως παραβαίνουσα τους κοινοτικούς κανονισμούς, με ότι αυτό συνεπάγεται – αλλά αντιθέτως κατά χιλιάδες εισρέουν για εκπαίδευση στα προγράμματα κατάρτισης των Νέων Γεωργών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε όλη την χώρα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον περασμένο Μάιο. Και τώρα εσείς τους καλείτε, εν μέσω καλοκαιριού, συγκομιδής και καλλιεργητικών εργασιών, να παρακολουθήσουν τα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης προκειμένου να μη χάσουν το πριμ.  
Πέραν των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, των εξαγγελιών κενού περιεχομένου και των πολλαπλών αστοχιών, η δική σας «δραστηριότητα» συνίσταται στην :
- Μη αξιοποίηση και μη προκήρυξη των 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, προϋπολογισμού 466 εκατ. ευρώ, που σας παραδώσαμε για την βελτίωση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τους νέους αγρότες.
- Μη ενεργοποίηση της απόφασης που είχε ληφθεί επί υπουργίας μου για την προαιρετική αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης των νέων αγροτών μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, αξιοποιώντας έτσι τη δυνατότητα που παρέχουν οι κοινοτικοί κανονισμοί.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε εάν,
1. Προτίθεσθε να εντάξετε στο πρόγραμμα τους 3.122 επιλαχόντες νέους αγρότες που προέκυψαν από την πρόσφατη αξιολόγηση όπως ακριβώς τους εντάξαμε το 2014, ώστε η ηλικιακή ανανέωση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας να αποτελέσει και για εσάς, όπως αποτελούσε και αποτελεί για εμάς, πραγματικό στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για την ελληνική αγροτική οικονομία.

2. Σε περίπτωση ένταξης των επιλαχόντων νέων αγροτών, με τι κονδύλια θα καλυφθεί το επιπλέον κόστος;

3. Πότε επιτέλους θα ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας;

4. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε το πρόγραμμα για τα σχέδια βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων των νέων αγροτών ;

Ο ΕΡΩΤΩΝ Βουλευτής  
         
         Γιώργος ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

''Απόφαση Ένταξης Πράξεων στο Μέτρο 11 ''Βιολογικές καλλιέργειες'' του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ''


 Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 1453/59595/31-05-2017  ''Απόφαση Ένταξης Πράξεων στο Μέτρο 11 ''Βιολογικές καλλιέργειες'' του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 '', και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με κωδικό ΑΔΑ : 7ΞΥ84653ΠΓ-90Υ.


Δεδομένου ότι το μέγεθος του ηλεκτρονικού αρχείου .pdf είναι μεγάλο , δεν σας το στέλνουμε σαν συνημμένο ηλεκτρονικό αρχείο αλλά μπορείτε να το κατεβάσετε και να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%9E%CE%A584653%CE%A0%CE%93-90%CE%A5?inline=true.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ  
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ  
ΤΜΗΜΑ: ΦΥΤΙΚΗΣ , ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Πέλλας σχετικά με την παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας


Ανακοίνωση του Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτ. Οικονομίας  & Κτηνιατρικής  της ΠΕ Πέλλας σχετικά με την παράταση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας

Ανακοινώνεται ότι  στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων, η συλλογή δειγμάτων  θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων παρατείνεται στην ΠΕ Πέλλας έως 30 Σεπτεμβρίου 2017  
     Σύμφωνα με την εκδοθείσα έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2017, προβλέπεται αποζημίωση των 50 ευρώ για την προσκόμιση αλεπούδων που βρέθηκαν νεκρές (παθητική επιτήρηση), χωρίς να έχουν πυροβοληθεί ή δηλητηριαστεί ή θανατωμένων αλεπούδων (ενεργητική επιτήρηση), με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν πυροβοληθεί στον εγκέφαλο.
            Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές αρχές:
1.Έντυπο αποστολής δειγμάτων κατάλληλα συμπληρωμένο
2.Αίτημα πληρωμής
3.Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητα των δικαιούχων με βάση τα κάτωθι:
   Α. Στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης τα δείγματα των νεκρών αλεπούδων μπορούν να συλλέγουν οι κυνηγοί, οι φύλακες θήρας και τα μέλη Περιβαλλοντικών Οργανώσεων. Οι κυνηγοί πρέπει να έχουν άδεια κυνηγιού που είναι ή ήταν σε ισχύ «το αργότερο έως και τρία χρόνια πριν».
   Β. Στο πλαίσιο της ενεργητικής επιτήρησης η θανάτωση των αλεπούδων, η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων αλεπούδων και η προσκόμιση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές πραγματοποιείται από κυνηγούς, φύλακες θήρας με άδεια κυνηγιού σε ισχύ κατά την κυνηγετική περίοδο ή από τα καθορισμένα συνεργεία δίωξης.


Γιάννης Σηφάκης - Διανομή των ποσοτήτων επισιτιστικής στους συνεταιρισμούς της Πέλλας - Ο βουλευτής σε Καρυώτισσα και Πολυκάρπη


Ο Γιάννης Σηφάκης συντόνισε την συμμετοχή  των μελών των συνεταιρισμών της Πέλλας ( πλην των Ομάδων Παραγωγών που αυτοδίκαια συμμετέχουν στο πρόγραμμα) στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας.  
Ακόμη ο βουλευτής συναντήθηκε με αγρότες  σε Καρυώτισσα και Πολυκάρπη 
Η Πέλλα συμμετέχει στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας με 1100 τόνους επιτραπέζιου ροδάκινου για πρώτη φορά. Εφόσον ενισχυθούν οι ποσότητες του προγράμματος από την Κομισιόν η συμμετοχή της Πέλλας θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Δίκαιη κατά το δυνατόν συμμετοχή των υφισταμένων οργανώσεων της Πέλλας στο πρόγραμμα. 
Στην Καρυώτισσα ο βουλευτής συναντήθηκε με πολλούς αγρότες για τα θέματα του επιτραπέζιου ροδάκινου, ανέλυσε την προσπάθεια του Υπουργείου για την έγκριση από την Κομισιόν ενίσχυσης των ποσοτήτων επισιτιστικής καθώς και στρεμματικής ενίσχυσης, συζήτησε  προβλήματα των αγροτών με τον τρόπο λειτουργίας του τοπικού ΤΟΕΒ και παρότρυνε για την ίδρυση οργάνωσης παραγωγών.
Στην Πολυκάρπη επίσης οι αγρότες άκουσαν από τον βουλευτή τις προτάσεις και κινήσεις της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στους αγρότες της Πέλλας προβάλλοντας σαν μοναδική διέξοδο την οργάνωση τους και την δημιουργία εμπορικών συμπράξεων των παραγωγικών φορέων για να μπορέσουν να κερδίσουν μερίδιο της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας αγοράς. 


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...